Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k NUC končí, Intel ruší vývoj a výrobu těchto mini PC

Není redakci poněkud trapné falšovat čas vydání článku na přesně půlnoc, když ještě v 00:06 nebyl článek vůbec dostupný?

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Děs a hrůza, dneska může být programátorem redakčních systémů opravdu každý!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Třeba jim jdou jen blbě hodiny.

To je fakt to poslední co tady zaslouží kritiku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Prostě se ještě neaktualizovala cache na serveru, a někdo z toho dělá kovbojku. Stačilo by se podívat do hlavičky odpovědi serveru a muselo by ti to být jasné...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Prvních šest minut je článek dostupný pouze pro Prémium předplatitele.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Stylovějších by bylo prvních 666 sekund.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O 300W primotop na stole asi do budoucna zajem moc nebude. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A KFConsole se taky neujala... překvapivě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč to ruší? Vždyť teď, když má Intel superúsporné biglittle procesory se spoustou Atomů, tak by po mini NUC byla určitě velká poptávka. Divné!

Tak a to by pro zasmátí stačilo, jdu něco dělat. :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

protože jak tvrdí největší bojovník "6 ALU", Intel tvrdě drtí ARMy s dvakrát větším IPC a jejich revoluční vektory SVE2 :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prečo nVidia nasadila trolling proti FSR?

Aby prekričala v médiách svoje problémy a informácie o svoje nekotrektnosti

7.7.2023 sa snaží zabrániť výrobcom kariet s GPU od nVidia, aby robili karty s GPU Intelu
https://videocardz.com/newz/nvidia-unhappy-board-partners-may-work-with-...

a včera vyšlo, že nVidia chce cez IPO obísť reguláciu, ktorá jej zakázala kúpiť ARM (chcú cez IPO získať kontrolu nad ARM a tak si ho zaviazať, aby pracoval ARM pre nich, čo im regulátori odmietli povoliť)
https://www.techpowerup.com/311139/nvidia-reportedly-interested-in-becom...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká IPO, tak to je zcela korektní přístup. Není důvod se tomu nějak divit a rozhodně kvůli tomu nemá NVidia žádný důvod cokoli zastírat. Nakonec zájem má i Intel.

Nechápu, proč NVidia brojí tak moc proti grafikám Intelu. To vypadá jako kdyby měla NVidia nějaké postranní info, že se Intelu druhá generace povedla a bude to s NVidií tvrdě bojovat. Jenže to zní jak nějaká pohádka z jiného světa. Přijde mi neuvěřitelné, že by to Intel dal hardwarově, to by byla jedna bomba, ale u těch grafik jsou stejně důležité ovladače a jestli by Intel měl dát i ty na úrovni NVidie, tak je opravdu z říše snů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zvlast dat dohromady kvalitni drivery by byl zazrak....
Nicmene, na Intel je spoleh, pohnoji to. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovladače pro Arc se za tu chvíli výrazně zlepšily, navíc v kombinaci s nízkou cenou to může být pro některé hráče velice atraktivní volba.

To že by Intel převálcoval NV nehrozí, ale Intel nemusí být top výrobce grafik, stačí, když bude 2. A pokud půjde podpora driverů tak jak doteď dál, tak je možné že jednu/dvě generace a Intel v prodejích AMD dožene nebo i přesáhne. K tomu navíc nemusí dělat high end, stačí když bude dělat dobrou střední třídu, tedy ten nejoblíbenější segment.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

První generace nebyla ani vyrazne levna, ani nebyla k sehnani. Nevim, proc by si nekdo myslel, ze ceny Intel grafik budou vyrazne priznive. Nepotřebuji RTX4090, ale potřebují RTX4070 respektive v dobe vydani 2. generace mozna i RTX5070. A cenu RTX4070 16K budou muset podstřelit, takže dejme tomu, aby to v obchodech bylo do 15K Kč. S tim to má na štíru i AMD, natož Intel.

Je fakt, ze ovladace NVidie pro Windows jsou neprekonatelne, ale ani AMD je uz nema tak tragicke jako driv. A zase maji i ovladace pro linux. Intel nakonec linux podporuje taky, ale podle me neni uplne realne, ze by to dostali v dohledne dobe aspon na uroven AMD, ale dejme tomu, ze Intelu budeme fandit a rekneme, ze ano. Intel bude mit kvalitu, cenu i ovladace na urovni AMD nebo i o neco lepsi. Parada, ale furt to neresi to, že by se jich mela bat NVidia, ta je o ligu jinde!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud do toho sel intel rozumne, tj. neprodelat na tom v rozhazovacnim duchu cele jmeni, tak prvni generace byla vyvinuta jen o neco draz nez prumer a vykon byl neco mene nez prumer.

V druhe generaci lze jiz existujici knowhow recyklovat a postaci mala investice, a produkt muze byt naprumerny. To, ze dochazi k druhe fazi znamena ze se jim porad vede - na rozdil od ocekavani NV, ktera doufala ze to zas po prvni kapce uschne. Ono jsou firmy, ktere maji tendence podcenovat konkurenci.. a NV je jedna z nich. Viz deni kolem 4060 - ktera holt sla dolu, protoze jim machrovani a naburelost uz nevysla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..sni dal Jiricku :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Žeby im liezli do kapusty (česky zelí, česky kapusta je slovensky kel) v akcelerátoroch v Číne
https://www.techpowerup.com/311166/intel-brings-gaudi2-accelerator-to-ch...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výsledek nákupu velkého podílu společnosti při IPO bude patrně předmětem stejného přezkoumání ze strany regulačních orgánů jako při přímém prodeji. Není to způsob nabytí, ale to k čemu může vést co je předmětem jejich šetření a vydaných opatření.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie rovnakého, ale podobného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo neví, kolik přesně půjde akcii do IPO, ale původní zprávy hovořily o 25-40%. Pokud má někdo novější info, opravte mě. Tj. Nvidia by se tak ani tak nemohla stát majoritním držitelem. Zájem o ARM má dále apple a další firmy. Držitelem je nyní softbank.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí byť majoritným, stačí ak má nad 33% a je najväčším, tak môže dostať právo veta a/alebo manažérsku kontrolu, t.j. dosadiť si svojich ľudí do vedenia a obsadiť celé výkonné vedenie firmy tzv. strategický investor. A to tom sa od včera píše, že by nVidia mala v ARM toto výsadné postavenie resp., že o ňom rokuje

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mu nebudou chtít dát, protože pak by do IPO nešly další firmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akurát Softbank chce mať podiel v ARM, ale nutne potrebuje okolo 30 mld. hotovosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto to neprodají celé. Možná si něco zaopcují na zpětný výkup. Nvidii to chtěli střelit částečnou výměnou za své akcie (tj. směnit akcie ARM za akcie Nvidia)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduché, Intel šetří, prodeje počítačů klesly, byť se to teď stabilizuje. Ale, podle posledních dat za 2Q 23 se prodalo cca 63M počítačů, z toho přes 50M byly laptopy, tzn desktopů se prodalo jen cca 13 milionů = desktopy netáhnou. MiniPC je pak okrajový segment, navíc je velká konkurence, protože to dělá kdejaký číňan. Takže pokud se toho prodávají třeba nízké statisíce čtvrletně a to může být optimistický odhad, tak se to asi nevyplatí vyvíjet a marketovat. Vyvinou a prodají to jiné firmy, které si od Intelu vezmou čipset i procesor, takže ve finále na tom může Intel vydělat stejně nebo i více s menšími starostmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vykon beznych pocitacov dnes rastie rychlejsie ako potreby beznych konzumerov a kancelarskych pracovnikov. Je pekne, ze tento vykon sa pritom aj rozmerovo zmensuje. Na pohodlne bezne fungovanie uz staci aj lacny laptop so zakladnym CPU. Takze niet sa comu divit, ze ludia zvacsa uprednostnia laptop pred skrinkou. Skrinkove PC zrejme ostane uz len domenou specifickych oblasti (hry, workstation, ...).

Osobne cakam kedy sa bezny desktop dostane do smartfonov. Uz niektore dnesne smarfony by dokazali bezat virtualizovany Windows on ARM. Po pripojeni cez dokinu na velky screen by sa mohli dat pouzivat ako bezny desktop. Myslym si, ze pri takejto moznosti by sa velka cast ludi vzdala aj laptopu a stacil by im smartfon. Potom sa predaje PC este viac prepadnu.

Som zvedavy ako sa tento segment PC vyvinie za najblizsich 10 rokov. Ale obavam sa, ze ho uz necaka svetla buducnost. Mozno sa stensi natolko, ze uz casom nebude relevantny pre vyrobcov a ponuka sa zuzi aby pokryla len specificke potreby trhu. Uvidime.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V prípade Intelu je to zaujímavé. 27.7. máme výsledky za Q2 2023

ale na trhu so serverovými čipmi mal Intel v Q1 obrat len 3,7 mld.
https://www.intc.com/news-events/press-releases/detail/1615/intel-report...

a AMD len 1,295 mld.
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1128/amd-reports-fi...

ale dva týždne z 12 ich týždňov (asi 16,7% času) Intel nedodával na trh x86 based CPU s dvoma socketmi, ktorý robí asi 70-80% objemu predajov
https://diit.cz/clanek/intel-obnovuje-distribuci-sapphire-rapids-mcc-nes...

to je priama šanca AMD zvýšiť dodávky o objem zodpovedajúci 11,7%-13,3% predaných kusov
https://www.hardwaretimes.com/amds-server-cpu-revenue-share-to-hit-30-in...

a to malo AMD v Q4 2022 30,3% podiel na trhu
https://www.hardwaretimes.com/amds-server-cpu-revenue-share-to-hit-30-in...

Ak by ju AMD využilo naplno, tak má
30,3+11,7= 42%
30,3+13,3= 43,6%
a ak sa prejaví aj to, že Dell skončil s Intelom na jednosocketových serveroch, tak môže dôjsť k obratu na trhu so server CPU a Intel nemusí byť TOP1

A to pri 0,2% pre AMD na trhu s x86 based server CPU v Q2 2017
https://diit.cz/clanek/amd-zpetinasobila-podil-v-serverech
skoro nikto nečakal.

A ak sa to stalo vyjde to najavo niekedy teraz tak v laickej verejnosti je lepšie rozšíriť menej negatívnu správu o konci NUC, ako o strate dominancie na server CPU trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda. NUC od Intelu jsem rád sledoval a chvíli i o jednom uvažoval, nakonec jsem ale dal přednost vlastní sestavě na AM5.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diskusia sa tradične ubrala úplne inde, ale NUC som mal doma - 7i5bnh, 8i3bnk, 6cayh (asi 3ks), boli to super vďačné mini PC, behal na tom pekne aj ESXi, Linux+Docker, iné veci na computing v malom (a lacnom). V idle to nežralo nič (sub 7W), a pri nejakej light virtualizácii (pihole, home assistant, influxdb, grafana, nodered) plus mínus to isté, ako idle. 9th gen a vyššie mali nezmyselné cenovky, to už sa viac oplatili rôzne Dell Optiplex Micro, Lenovo Thinkcentre Mxxx, HP Prodesk DM a podobne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi žádná škoda, v rámci těch posledních dvou generací ty mini NUC zrovna moc mini nebyly. Spíš takovej barebone.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Neznal jsem, ale RIP"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koho ste nepoznali Intel alebo NUC?

Ak Intel, tak trochu predbiehate s tým R.I.P.

dnes 10:00
Nová štúdia ekonómov z Fedu ukázala, že 37 percent amerických spoločností z nefinančného sektora je v riziku bankrotu.

Keď sa úrokové sadzby dvíhali rýchlym tempom naposledy v rokoch 2005 až 2007, bol podiel spoločností ohrozených bankrotom len desať percent, ale v roku 2008 v dôsledku recesie to už bolo 50 percent. Teraz sa očakáva, že toto číslo pôjde ešte vyššie, čo znamená, že recesia môže byť ešte silnejšia ako tá z roku 2008.
https://www.trend.sk/ekonomika/tretina-spolocnosti-usa-je-riziku-bankrot...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neznal jsem Intel, nikdy jsem o té firmě neslyšel ... /s

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda je. Některé NUCy byly fajn. Mámě jsem kupoval jeden levný na web co měl dva hdmi a uměl i 4K, takže jsem ji to mohl připojit jak k monitoru, tak 4K telce, aby mohla koukat na 4K youtube / pouštět si filmy z kompu i na telce.

Každopádně tahle mini-PC žijí dál. Třeba minisforum UM790 Pro nebo různé aliexpress klony s parádním 7940HS Ryzenem. 8 Zen4 jader a k tomu 780M RDNA grafika, dávaj k tomu 5600Mhz SO-DIMMy. GPU výkon je jako 3060Ti. Hodně lidem tohle může stačit

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mrzuté.
Na jednom 5W pasivním 1-core NUCu provozuju VM s pěti různými službami na veřejné IP.

Screenshot: https://twitter.com/JanRingos/status/1638094027860987911

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už je hardcore dado maso :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda ze nikto nerobi mini PC s poriadnym chladenim. Na aliexpress su i fanless verzie, napr. s 15W Ryzenom 5600U https://www.aliexpress.com/item/1005005443340742.html, ale ten je grafickym vykonom 20% pod desktopovym 5600G.
Vykonnejsie stroje su uz vysavace s blower chladicom a hlukom 35-40dB.

Ja by som uvital mini PC s 7840HS / 7735HS na ktore by sa dal namontovat standardny PC chladic pre AM4 socket. Nie dnu do skrinky, ale na vrch toho mini PC po odstraneni krytu. To by z pol kilovej masinky spravilo 3x vacsi stroj. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.