Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k nVidia a AMD vyhrožují, že budou dělat vlastní USB 3.0

Kdyby radeji nez rychlost zvysili napajeni. To so ma USB je proti FW naprosto nedostatecne a porad s tim jsou potize. Urcite to trapi lidi vic nez rychlost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na co potrebujes vic jak 500mA?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozno chce USB davalo vyssie napatie napr. 380V, asi na nejaku USB miesacku cementu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sidbin: nemozes na USB pripojit 3.5" harddisk bez toho aby nemal este aj samostatny zdroj. Firewire to samozrejme dokaze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na ty ohřívače kafe, větráky atp :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten 500mA limit je tak trochu pověra, dokud controller neví, že je něco připojeno, dá mnohem více bez omezení. (Vytáhl jsem 800mA a dál jsem nešel, bylo to kolem 4W, ale už padalo napětí pod 4,5V.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Czenda : 500mA je dane specifikaci USB - port muze dat vic, ale nemusi (a to pomineme fakt, ze nektere shitozni implementace USB nedaji ani tech 500mA)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo to by bylo fajn, tahat sebou trafo je opruz nejvyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Torx: Fireware obsahuje napájení 12V, USB jen 5V a 3,5 disky potřebují právě těch 12V. V tom je zakopaný pes...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem zahlídnul něco jako PowerUSB, který právě mělo místo 5V těch 12V, ale to mi přijde riskantní, člověk se splete, strčí do toho, co tam nepatří a je vymalováno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co tu resite, USB neni a nikdy nebylo navrhovany na pripojovani narocenjsich zarizeni ani na prenosy dat. Proto se to sice pouzit da, ale nikdy to poradne nefungovalo a ani fungovat nebude. Smirte se stim, na to jdou tu jina rozhrani. USB je tak na klavesnice, mysi, joye ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sidbin: zkus si treba do G15 pripojit flashku a treba USB mys. tri zarizeni to neutahne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 tge: na klavesnicu a mysku nepotrebujem ani USB2, nieto este 3 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To >> Honza748 Mám ten PowerUSB na nouťasu a ten konektor není stejný jak USB, USB zařízení se do něj dát nedá. No vidíš, já bych zas bral aby to vzadu byl normální USB port, ještě jeden by se mi hodil. Zařízení na PowerUSB nemám a ani jsem ho neviděl. Nový nouťas to po 2 letech už nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Nevim co tu resite, USB neni a nikdy nebylo navrhovany na pripojovani narocenjsich zarizeni ani na prenosy dat.

tak NACO potom intel robi USB3.0 ked NIE JE navrhovany pre NAROCNEJSIE zariadenia alebo VYSSIE prenosy dat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tage: To je absurdní co tvrdíte, užznázvu vyplívá, že jde o univerzální port, tudíž přez něj má jít připojit cokoliv, právě proto dnes přes usb funguje snad skoro všechno připojitelné s patřičnou úpravou pro USB rozhraní. Navíc sériová portace je jak dělaná pro datový přenos a právě proto se tak rychle po nástupu USB na PC začali objevovat Flešky všeho druhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tge: Tak proc do USB 3.0 davaji differencialni spoje. Pokud ty nejsou pro prenosy dat ve vyssich rychlostech, tak co uz bys tam chtel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to: tge
toto si nejako netrafil, skus uhadnut nieco ine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no LOL, ze usb miesacka. este stale sa musim smiat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lol, cumim ze aku flašku to mysli :) rumu asi :)

"zkus si treba do G15 pripojit flashku"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Typicky americke, rychlo dat polotovar na trh a pokial mozno na tom zarobit. Zrejme ATI ani nVidiu netrapi, ze vyvoj este nie je hotovy, hlavne chcu na tom zarobit rychlo a ihned. A zakaznik zaplace. Strielal by som ich :-|.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvedomte si ze vytvorit na zeleny louce radic k necemu tak technicky pokrocilimu jako je USB3 trva cas (a este vic casu trva odladit rozumnou postrebu). Mozna na to nepotrebujete extra know-how, ale cas rozhodne. A AMD a nVIdia nemuzou vyvyjet a intel muze. Takze az intel zverejni specifikace, tak bude mit radice pripraveny v chipsetech. Vsichni ostatni budou muset pul roku az rok vyvyjet jako silenci. To mi rozhodne neprijde jako nejlepsi reseni.
Ja osobne to vidim prave na variantu, kdy intel dela neplechu uplne schvalne. Byznys neni fer, je totiz o prachach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox>?

to nie je o polotovare, to je o zabraneni "bordelu"

Host Controller Device(HCD) je zariadenie, ktore zabezpecuje identificiu a ciastocne aj komunikaciu so zariadeniami na USB

v case USB 1.x boli dva typy HCD
OHCI a UHCI
USB 2.0 malo EHCI,
http://en.wikipedia.org/wiki/USB

SATA2 ma AHCI
a USB 3.0 ma mat podla Intelu novy HCD a ten nechce zverejnit AMD/nVidia

uz v case USB 2.0 bol problem, lebo chipy boli stavane na kombincaiu dvoch HCD a ak si pozuil v PC (non Intel) EHCI/UHCI a napr. Epson R300 s HCD EHCI/OHCI a 5m kabel bez repeatera, ktory je nad specifikaciu EHCI (USB2.0 podla casu odozvy ma max 1,82m mediz zariadeniami, pricom repeater a HCD su zariadenia) tak ti talciaren nejde, osobna skusenopst, ale ako mas v PC EHCI/OHCI HCd, tak ide tlaciaren na USB 1.0, lebo OHCI povoluje kabel do 5m.
Intel riskuej obdobny bordel pri USB 3.0...
Ale teraz ma svoje HCD intel a nVidia/AMD chcu vyvinut HCD pre vstekych ostatnych a dat im ho zadarmo.. Intel zatial totiz nikomu svoje HCD nedal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba>? zrejme nepochopil, ale to neriesim.
Predovsetkym, USB specifikacia nespecifikuje ziaden HCD interface, ale len definuje format prenosu dat.

Ak sa nepamatas, tak uz to tu raz bolo, USB 1.x bol uvedeny Intelom a ako HCD bol implementovany UHCI. Bol jednoduchsi na implementaciu, ale narocnejsi na reziu procesora. Okrem Intelu pouziva UHCI este VIA (ktora kupila licenciu). Ostatni sa rozhodli prizivit na novom rozhrani, ale bez platenia za licenciu, takze Compaq/Microsoft a tusim este niekto treti (National?) potom prisli s OHCI.
Pri vyvoji USB2 sa uz v ramci USB_IF stanovila rozumna poziadavka na jednotny HCD, takze pre USB 2.0 je jednotny EHCI.

Takze kde je problem? USB 3 specifikacia protokolu je znama, aj elektriclke parametre rozhrania su jasne, nVidia a AMD sa mohli v ramci USB_IF dohodnut na jednotnom postupe s Intelom a uz mohli na rieseni HCD makat skor, tak, ako to bolo v pripade USB 2.0. Neurobili tak. Mam taky pocit, ze sa teraz len snazia zvalit vinu na tretieho (Intel), aby svojim akcionarom vysvetlili, ze vlastne este nic hotove nemaju.

A okrem toho, v sa podstate Intelu ani nedivim, preco by mal treraz davat do placu svoju HCD implementaciu, ked ju este nemusi mat na 100% odladenu? Aby boli komplikacie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox>
A neopisal som to s UBS 1.0?
lenze intel svoje USB 3.0 HCD uz stihol (asi 18 hodin po zvrejneni spravu AMD+nVidia) zverejnit.. on ho mal od marca/ brzena 2008 ako chip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB stejně není universální tak nevím co se vzrušujete. Prostě jeden druh portu bude zelenožlutý a druhý bílý. Ten bude na jedněch deskách atd. Jakou máš myš ? avidiu .. tak ta ti u mě nepojede :D

BTW dokážete si představit opravdu universální sběrnici ? (OUS/TUB) interconnect cpu grafika disk chipset rw monitor tiskárna ssd atd. :D Já jo. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebyt vsemudreho iNTELu tak mame DDR3 ramky v tej istej patici ako DDR2. To sa im asi neda odpustit. Intel to vsak potreboval nalezite upravit a sposobit vsetkym uzivatelom PC nadbytocne naklady s kupovanim novych dosiek, lebo radic procesorov AMD novu specifikaciu DDR3 pred zasahu firmy intel bol schopny splnit. Tolko si myslim o standardoch firmy intel. Jedine co ich standardy maju dosiahnut aby koncovy uzivatel prispel vyhradne k obohateniu firmy intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Intel vysvětluje nejasnosti kolem USB 3.0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku nVidia a AMD vyhrožují, že budou dělat vlastní USB 3.0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dufam ze to bude specifikacia rovnakych kvalit ako v casoch 286 a 386 kde sa informacie museli z dokumentacie lustit ako puzzle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď to ještě vysvětlete panu "odborníkovi" z DDWorldu a jeho AMD melody makers :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedorozumemi to nebude ... nedorozumeni se resi jednim telefonatem, ale tohle vypada ze intel opravdu zamerne zdrzuje i kdyz smerem k mediim mele pres flasinet svoje alibi.

Ted AMD a nVidia pohrozili ze intelovskou USB 3 specifikaci zdiskredituji a na to intel patrne zareaguje tim ze si svoji zdrzovaci taktiku radeji odspusti. Lepsi prijit o vyhodu par mesicu nez o cely standard

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fadsfas, jednim telefonatem, pokud je vule.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fangorn: A vule je na vsech stranach umerna zisku. Takze vule na strane nonIntel bude obrovska a u intelu nulova.
jojo2: Vidis, nikdy jsem si neuvedomil, ze intel vlastne zprznil DDR3, AMD vlastne kdysi tvrdilo ze nic nebrani tomu, aby v CPU byl univerzalni radic a dokazal rozpoznat DDR2 od DDR3 a podle toho pracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo2> To sa chod radsej stazovat na JEDEC, ktory vydal finalnu specifikaciu DDR3. No ale Intelu sa niet co divit, ak urobi navrh nejakeho standardu, tak si ho urobi po svojom. Kludne mohli navrhnut DDR3 v AMD a stanovit si svoje podmienky standardizacie. Takze kladiem rovnaku otazku, ako v mojom minulom prispevku: Preco tak neurobili? Tak nech sa nedivia, ze Intel chce zarobit, ved je to business a nie charita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To JOJO2 tak to co meles proc prichazej s vetsi rychlosti prenosu je uplnej nesmyl to mi jako chces ric ze ti na prehravani 32GB flash disku stacilo USB 1.x tak ale to ses s prominutim mynimalne masochysta a s patecnik si klidne bud ale nepalcej takovedle nesmysly

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fadsfas: Je treba rozlisovat "USB 3.0 specifikaci" - za tu je zodpovedna ta Promoter Group a maji k ni pristup vsichni clenove bez rozdilu - a "specifikaci radice USB 3.0", kterou dela Intel na svoje triko a AMD s nvidii, ac ji nakonec hotovou dostanou zadarmo, jeste budou nadavat, ze ji jeste porad nemaji. Ono jim nic nebrani si zacit vyvijet vlastni radic. Pokud dodrzi specifikaci (tu prvni), nemelo by to branit nicemu. Jenze to radsi budou nadavat a vyhrozovat nekompatibilitou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: vec je ta, ze specifikacia DDR3 bola krasne kompatibilna s DDR2 a suhlasili s tym vsetci. Ale v posledny ci predposledny den intel podsunul nejaky "bezvyznamny" pozmenujuci navrh ktory celu specifikaciu spravil uplne nepouzitelnu s DDR2 radicmi. Samozrejme ze si toho ostatne dotknute firmy vsimli az dodatocne :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek AMD, nVidia, VIA a SiS prý přeci jen pracují na USB 3.0 alternativě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom nevím kam bude nV ten svůj kontroler montovat,jestli vubec nějakej vyvine.Nebude mít licenci na Nehalem a s prodejem jejich desek pro AMD to taky nebude moc slavný.A že to bude mít zas nějaký problémy o tom nepuchybuji.Jenom IDE řadič ladili 5 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Specifikace by jednoduše měly být veřejné, a to od počátku vývoje. Veřejně dostupná specifikace je kvalitnější oproti vyvíjené potají díky možnosti připomínkování od celého světa. A samozřejmě by mělo být samozřejmostí absence jakýchkoliv patentů na světově používané specifikaci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je tu třetí varianta. Nejen že bude avidia verze plně kompatibilní ale navíc bude i výkonější :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by tato skupina vyvinula alternativu k USB 3.0 jako otevřený standart, tak je dost pravděpodobné, že většina firem bude raději podporovat otevřený standart než proprietální standart Intelu. Takže by se nakonec ještě musel přizpůosobovat Intel. A to mu asi moc vonět nebude, takže jim tu specifikaci co už určitě dávno má, rači zavčasu dá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MildaIV: Vždyť Intel hodlá výsledek zveřejnit. Stejně tak všechny firmy mají přístup ke specifikaci USB3. Jediné v čem je problém, že Intel vyvýjí vlastní IMPLEMENTACI USB3. Jejím uvolněním mezi ostatní výrobce pak chce zajistit kompatibilitu budoucích zařízení. Nebo si dokážete představit, že ve výsledku pak výrobky nebudou kompatibilní? Abychom se nedočkali něčeho jak u webových stránek, kdy na Flash paměti bude uvedeno: Optimalizováno pro Intel USB3 nebo Nejlepší výsledky s nVidia/ATI USB....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja porad nemuzu pochopit, proc kdyz existuje specifikace rozhrani USB 3.0, je mozny podle ni udelat nekolik nekompatibilnich implementaci. Specifikace je prece od toho, aby v ni bylo popsany, jak to ma a nema fungovat. Pokud z ni nejde jednoznacne urcit jak to ma fungovat a vypadat, pak to je specifikace k nicemu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

qee: Problém je v tom, že Intel tuto specifikaci uvolní s velkým spožděním, takže bude první, kdo bude mít chipsety podporující USB 3.0.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne už Intel má kompletní čipy a zařízení pro USB 3.0 (Flash paměti, USB to IDE chipy....) a hodlá s nimi najednou zaplavit trh. Specifikaci dá ostatním firmám zdarma, ale ta bude udělaná tak, že budou muset Intelu nějakým způsobem platit. (stačí si patentovat konektor apod..) A nebo po pár letech po nich začne vymáhat poplatky.. Intelu jsem nikdy moc nevěřil - myslím, že jsou rok od roku horší.. Podle mne se budou snažit zlikvidovat konkurenci, a i Nvidia by si měla dávat pozor, aby se nestala předkrmem na Inteláckém talíři..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je asi ako u kodekov .. kazdy je MPEG4 kompatibilny (DivX, Xvid, X264), no nemaju implementovane vsetky ficurky, co by mohli obsahovat. Nie kazdy DivX prehravac prehrava DivX s Qpel, ...

Intel asi uz urobil "rozsiahly vyskum" ktory detail zo standardu implementuje tak, aby konkurencia nemohla byt len tak lahko rychlejsia. Vyrobcovia externych zariadeni si nedovolia vytvori nieco nekompatibilne s Intelom, tak teraz "cakaju" co vo svojich vyrobkoch mozu vobec pouzivat. A ostatni vyrobcovia chipsetov cakaju na to, co nemusia implementovat (lebo sa to aj tak nebude pouzivat, ked to nebude podporovane v Intelackom chipsete...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MildaIV: Ja mam za to, ze specifikace uz je na svete. To, o co se jedna tady, je navrh radice, cili vlastniho HW podle ty specifikace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to dopadne jako u USB 1.1, kdy byly dva standardy host controlleru: OHCI (nVidia) a UHCI (Intel, VIA). A fungovalo to, žádné výrazné problémy nebyly, akorát byly potřeba dva ovladače. Obě strany jsou přibližně stejně velké, takže budou mít zájem na kompatibilitě, ne jako Microsoft vs. ostatní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Že by se trh koncových USB 3.0 zařízení přizpůsobil oběma variantám, se nám nezdá moc pravděpodobné."
 
Nikomu se nezdálo pravděpodobné, že budou koexistovat CD a DVD. DVD a Blu-Ray... a dnes máme mechaniky, které umí všechno. Totéž mp3 a WMA v přenosných přehrávačích nebo paměťové karty v x formátech, které čtečky v notebooku nebo i externí do USB přečtou bez problémů. Že se něco nezdá WIFTOVi z CDR, vůbec nic neznamená, ale to už jsme zvyklí z jeho článků o Windows :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Martin: No ale ja si stejne jako Wift myslim, ze se disku s dvema skoro stejnymi USB 3.0 konektory neobjevi. Ale treba se mylim a vy mate pravdu a vyrobci jsou vazne uplne na hlavu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Martin ma pravdu. DVD mali zaberat 80% trhu v roku 2001 tusim a potom sa mali CD prestat vyrabat uplne. Taky bol plan tvorcov, aj hudba, filmy, data, vsetko sa malo preorientovat na DVD a vsetci mali byt stastni az do smrti s jednym, jednotnym, univerzalnym Digitalnym Verzatilnym Diskom podla jednej specifikacie.

Vieme co sa stalo, pohadali sa tabory a nielenze vznikli 5GB a 4.7GB media (8 z 15 alebo 8 z 16 kodovanie) ale podobne dopadol aj DVD-R standard. Niekto musel vynajst iny ale nevedel ako ho pomenovat, tak tam dali + namiesto polmlcky a z pomlcky sa stal minus.

Ked sa dnes opakuje situacia z doby USB a OHCI, preco nie? Dame si repete. BTW, podarilo sa niekomu rozchoduit to USB co je na doskach s intel chipsetom pre procesory Pentium? (alebo aj Pentium MMX 166-266MHz), mne sa nikdy na ziadnej z tych dosiek pod ziadnym operacnym systemom ozivit nepoodarilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A že vám to tady trhá žábry... Nechápu, budete mít za to vyšší plat, pošlou vám domu konečně za to  ideální ženu nebo muže :oD? Tak jděte něco dělat a neplácejte elektronama, víte, že energie je čím dál dražší. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2WIFT:
Prosim, nemystifikuj verejnost nadpismi typu "pracují na USB 3.0 alternativě", uz ma (aj viacerych inych) s tym rozculujes :-).

Na ziadnej alternative USB 3.0 sa nepracuje, USB 3.0 bude len jedno, specifikacia USB 3.0 popisuje len protokol prenosu dat a signalizaciu po drate, vratane definicie konektora a napatovych/prudovych parametrov.
To, o co tu kraca, je tzv. HCD (host controller device), co je hardwarova implementacia, t.j. tu sa to bude tykat len ovladacov vzhladom k OS.
Takze este raz: konektory budu rovnake, zariadenie USB 3.0 budete moct pripojit k HCD od Intelu alebo oc AMD/VIA...a dalsich a BUDE vam fungovat. Akurat v zavislosti od zakladnej dosky a osadeneho HCD bude musiet byt v OS iny ovladac. Pochopil konecne? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> xox:
Re: "uz ma (aj viacerych inych) s tym rozculujes :-)"
No, tak když už nic, tak aspoň něco ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: Tohle se tu snazim vysvetlit od zacatku, ale vsichni jsou zrejme zaslepeni svou predstavou o tom, ze si nvidia+AMD+VIA udelaji nejaky uplne jiny USB 3.0 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo2: Na 266MHz notebookovom pentiu pod Win98SE som v pohode rozbehal USB 1.0 (šak ako inak :D)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Patr1k: na notebookoch s vyvedenym konektorom v pohode. Mam na mysli zakladne dosky asi z 1995 alebo 199? a ja viem kedy to bolo? Boli tam vyvedene USB piny na zakladnej doske, vtedy este nebola na trhu jedina USB mys napriklad, a nebol prilozeny ziadny adapter s USB konektormi na vyvedenie dozadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: cili dalsi kolecko "UHCI versus OHCI"? Ach boze...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.