Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia Grace Superchip (144 jad.) ztrácí za Intel Sapphire Rapids-HBM (96 jad.)

Já jak slyšim, ARM, tak už dopředu vím, že to bude pomalé. Zatím jsem se nikdy nemýlil, změna paradigma stále ne a ne přijít!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud se nestane něco hodně podivného, tak bude stále platit, že ARM může soutěžit pouze v kategorii performance/watt.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Apple, Qualcomm, Mediatek, Fujitsu, Marvell...pořád nic? Z toho tvého "pouze" se stal širší záběr než má x86-64. Chceš výkon na jádro? S ARM nemáš problém. Chceš obrovský multijádrový výkon? S ARM nemáš problém. Narozdíl od x86-64 to navíc můžeš mít i v kapesním provedení..

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

'' Chceš výkon na jádro? S ARM nemáš problém. Chceš obrovský multijádrový výkon? S ARM nemáš problém. ''

no nevim.. do 10 nejrychlejsich superpocitacu na svete se dostal jedinej system postavenej na armu.. z 10 nejefektivnejsich superpocitacu na svete neni arm ani v jednom.. to je ta proslula efektivita armu..

15 let ctu, jak arm za rok-dva prevalcuje x86.. a kdyz ta doba utece, tak zase ctu, ze to bude za rok dva.. stejny jako jaderna fuze.. tam ale verim, ze se to treba jednou zlomi..

4nm grace se 144 arm jadrama ma problem dotahnout lonskej 7nm 96jadrovej sapphire rapids, co je proslulej jako tezkej fail intelu.. tak honem honem vymyslet duvody, proc je arm vlastne super..

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Apple už začal válcovat x86-64. Na retardovaných Windows to holt chvíli trvá, ale letos by to mělo začít. Jak souvisí superpočítače, kde většinu práce udělají GPU s CPU architekturami? Jeden z mála HPC, který se nebál vyřadit grafiky, byl postaven na ARM - Fujitsu.

"4nm grace se 144 arm jadrama ma problem dotahnout lonskej 7nm 96jadrovej sapphire rapids, co je proslulej jako tezkej fail intelu.. tak honem honem vymyslet duvody, proc je arm vlastne super.."

Z článku ses nedozvěděl cenu ani efektivitu týkající se spotřeby nebo počtu tranzistorů, takže nemůžeš dělat takové závěry ani o Grace natožpak ostatních ARM.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jsem si nevšiml že by apple někoho válcoval, tedykromě marketingu a odrbávání lidí...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Seš nevšímavý. Ty miliony M1 co vystřídali Intela určitě zabolí a to že je to tak univerzání APU, že nemají problém ho dát i do tabletu je jen další ukázka zoufalého x86-64, který si tohle nedovolil. To x86-64 postupně ztrácí zákazníky, zatímco ARM je získává.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A máš nějakou nezávislou statistiku, kterým bys tenhle vzestup armu proti x86 potvrdil? Co vím, tak arm cpe do PC (desktop a ntb) tak akorát Apple.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zatím ho cpe ve velkém jenom Apple, letos se přidá Qualcomm. Statistika ohledně vzrůstajícího podílu ARMu v serverech byla i někde na diit. Pro Intel je rána i ten "jen" apple.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Všichni velcí výrobci počítačů už ohlásili že na qualcommu vydají své pocitace.https://www.windowscentral.com/hardware/laptops/here-are-the-9-pc-makers...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohlásit mohli, záleží na počtech prodejů. Pokud to nebude 100 % kompatibilní s x86-64 aplikacemi bez viditelného snížení výkonu, zájem moc nebude. Ono totiž Windows NT už existovaly ve variantách Alpha, Power, MIPS i Intel Itanium. Ale jediná, která se prodávala byla MIPS používaní na SGI stanicích. To už ale bylo zoufalství, svět RISC/UNIX stanic končil a přežily jen některé servery. A jeden z důvodů malého zájmu je stejný jako dnes, málo nativního SW.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mirda Červíček "To x86-64 postupně ztrácí zákazníky, zatímco ARM je získává..." Počty prodaných x86 procesorů stále stoupají. Většina ARM jader končí v ultramobilních zařízeních - telefony, tablety, ale i stále prodávané foťáky, taky v měřících přístrojích, automobilech a dalších strojích. V desktopu i noteboocích, když odmyslíme Apple mají jednotky procent.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A proč by se měl odmýšlet Apple? Protože se to někomu hodí do krámu? I tak ty jednotky procent jsou více, než měly před lety. Rozdíl mezi tabletem a notebookem je čím dál menší. Pochybuji, že počty prodaných x86 nějak moc stoupají a pokud ano, tak méně než ARMů a RISC-V.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Protože Apple nedělá PC, je to odlišný svět jako byl svět UNIX/RISC strojů. Ale tyto ARM stroje mají běžet také na Windows paralelně vedle x86-64.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čistě technicky vzato ty Macbooky jsou taky osobní počítače, ikdyž chápu, jak jsi to myslel, není to svět IBM PC.
Apple je zvláštní svět v tom, že jeho uživatelé výkon nehledají. Je pro ně mnohem důležitější ergonomie používání. Ale donedávna taky jeli na x86 Intelech. Je to pár let, co zjistili, že mohou vyměnit dražší Intel za ARM, neboť při stoupajícím výkonu všech zúčastněných v čase, se dostali na úroveň, kdy ARM stačí.
To je pro ARM super, že pokročili tak moc dopředu, ale má to i své problémy. Prvně to není jen o ARM, ale aby byl výkon dostačující, musel přispět i Apple a podobně musí přispět i další výrobci stavějící na ARM - Qualcomm, NVidia, .... Tudíž podobně jako u x86 jde vývoj na plné obrátky u Intelu i AMD, u ARM musí makat nejen samotné ARM, ale i ti, kteří na nich staví, což je bude ve vývoji zpomalovat, takže si na výkon x86 jen tak nesáhnou.
Druhým problémem je, že pokud jádro byznysu stojí a padá s energetickou efektivitou kvůli mobilním zařízením, je nutné, aby napínali své síly hlavně tímto směrem, kdežto u Intelu a AMD vidíme, že energetická efektivita je něco, co se AMD povedlo nějak tak bokem a Intel na ní úplně kašle a taky žije. Tudíž, má-li ARM dosáhnout výkonu x86, bude muset mnohem víc makat a to zase stojí víc peněz, což v konkurenčním světě nebude jednoduché. Dokud nepřijde greendeal i do počítačů, je x86 svět v pohodě a ARM se rozhodně obávat nemusí. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"u Intelu a AMD vidíme, že energetická efektivita je něco, co se AMD povedlo nějak tak bokem a Intel na ní úplně kašle a taky žije."

Intel už žije jen kvůli svým továrnám a ve svojí oblasti dost omezenému konkurenčnímu prostředí. AMD se energetická efektivita nepovedla. Ta jejich osmijádra v handheldech padají v pasivně chlazeném režimu ve hrách na 1,4 GHz, zatímco pasivně chlazená M1 se i více zatížená benchmarkem drží kolem 2 GHz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

".. osmijádra v handheldech padají v pasivně chlazeném režimu ve hrách na 1,4 GHz .."
V podání a aktivně chalzeným Pentium II na 266MHz nabízí naprosto užasný výkon.
I na jedno jádro.

".. zatímco pasivně chlazená M1 se i více zatížená benchmarkem drží kolem 2 GHz .."
Jak dobře by se to M1 chladilo v zařízení pdobné velikosti?
aneb
Jak říkájí dámy: Na velikosti nezáleží. Čím větší, tím lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2020/11/MBA_M1_2020_49_v1...

Není náhodou chladič v handheldu objemnější?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Počítáš do chlazení i kovové tělo (resp. spodní část) tohom M1 Air?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A je to vina AMD nebo konstrukce toho handheldu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.notebookcheck.net/Apple-MacBook-Air-2020-M1-Entry-Review-App...

Cinebench je výrazně větší zátěž všech jader než herní zátěž těch osmijádrových AMD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už nejsme v roce 2020, procesory nám pokročily trošku jinam

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten starý M1 jsem porovnával s novějším AMD v handheldu a stejně to nestačilo. Až konečně někdo najde odvahu a udělá pasivně chlazený notebook s nejmodernějším AMD APU, tak uvidíme.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky můžeme počkat, než Apple vydá handheld.
Pečlivě opancéřovaný plasty, aby to uživatelům nepálilo ručičky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemá ten handheld s AMD dva větráky? Není náhodou M1 i v tabletu bez jediného větráku? Ano, ano ano...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavně motivace Apple nebyla dát tam ARM, oni hlavně chtěli svůj vlastní procesor. ARM z toho vylezl tak nějak samovolně protože nic jiného pro ten účel v dané době nebylo k dispozici. Jinak M1 byla WOW, s tou zbytku světa krapítko utekli ale pak se jim to nějak zadrhlo a dneska už možná má AMD lepší CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si nemyslim, že někdy měl Apple lepší procesor. Apple měl lepší platformu, protože tu svou má plně pod kontrolou, kdežto AMD a Intel spoléhají na Microsoft nebo open-source. To samozřejmě nemůže být omluvou, ale čistě hardwarově to Apple nikdy lepší neměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U AMD není efektivita něco bokem, ale jeden z primárních cílů. Porovnávat efektivitu je nutno v poměru k výpočetnímu výkonu a v tom se AMD daří. Když někdo vezme v zásadě nízkotaktovaný CPU a zvedne mu výkon jen taktem, efektivita jde do háje. To je případ některých ARM. AMD pracuje jak na taktech, tak na architektuře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Rozdíl mezi tabletem a notebookem je čím dál menší .."

Smutným faktem je, že je to stále blízž a blíž.
Všechno připájené a pro jistotu zajištěné DRM.

DRM == Digital Restiction Management

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia uvádí pro 144 jader 500 W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože je testováno v obecném benchmarku. Pro zcela specifické účely je ARM mnohem účinnější, zatím co x86 svět je více o univerzálnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pak to ale nejde moc srovnávat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zhruba lze, protože zatímco ARM má rozpětí od hodinek po HPC, tak x86-64 nebylo úspěšné ani v mobilech, natožpak v hodinkách.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A:
ARM má rozpětí od ... do ...

B1:
Který čip z hodinek je použit v HPC?

B2:
Jak veliké hodiny jsou potřeba, aby se do nich vešel čip z HPC?
Stačí kapesní, nebo raději pendlovky po pra-pra-pra-dědovi?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diskuze je o architektuře.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ARM je značně rozvětvený a začíná mikrořadiči. Kromě toho, z praktického hlediska je důležitá realizace a x86-64 je prostě v praxi výkonnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Která z 32-bit Arm architektur je použita v HPC?
Která z Arm v.9 je použita v hodinkách?
Jak často je potřeba ty hodinky nabíjet?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

64 bit byly už ARM v.8 - v.9 jsou zatím jen n v návrzích a velký rozdíl je ve vektorech SVE. Ale neplatí to obecně. Zde Fujitsu A64FX: ARMv8.2-A with SVE and SBBA level 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechte ho ať se snaží/smaží.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Laskavě se podívej, co jsem o ARM zatím napsal. Zjistíš, že rozhodně nehážu všechny do jednoho pytle. ARM ze všech architektur je nejvíc rozsegmentovaný podle cíleného výkonu nebo spotřeby. Ale cílená opravu top výkonná jádra navrhují až posledních pár let. A přímo samotná firma ARM až s řadou Neoverse. Reálně jsou 64 ARM CPU ještě víc odlišná podle instrukční sady než x86-64.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád nic ty jitrnico :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

plati iba scasti, a to aj v priamo urcenych programoch (synteticke bench. a pod.)

kolega nafasoval MacBook M3 Pro s 36GB ram a 4TB ssd a nic ine ako nadavky na to nepocut.
pokial pozera tiktok, youtube a web je to super, ale photoshop mu blbne, postprocesing pre tlac robi na windows, lebo sw pre arm nie je atd.

taktiez pri retusi mu stroj mrzne, a to je zariadenie za 5000€
coraz castejsie nosi zalozny dell s haswellom a windows 10.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cena? Spotřeba? Počet tranzistorů? Velikost čipu?
Doufám, že nvidia ty obrovské prachy co vydělala a vydělává investuje do vlastního ARM APU a bude víc na výběr. Když zvládla switch a switch2, tak cesta do notebooků či dokonce desktopů už není tak vzdálená.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

jak chces znat cenu a spotrebu kdyz to neni v prodeji??

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je smůla, ale bez toho bych se zdržel hodnocení.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

cenu a spotrebu taky nikdo nehodnoti..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to psal výš, Nvidia to v údajích má, jen se to hůř hledá než u AMD. 144 jader si řekne o 500 W včetně HBM3 pamětí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zmiňují dobrou efektivitu a zakázky v HPC, takže uvidíme jestli kecají.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono 500 W se zdá hodně, ale je to 3,47 W na jádro včetně RAM. Jediný další CPU s integrovanou RAM je Fujitsu A64FX - 2 GHz - 150 W 48 jader s vektory 2x512 bit na jádro a 32 GB HBM2. A u něj to vychází na 3,125 W. Parametry Intel Xeon s HBM nemám, ale mohla by ještě být jeda varianta od AMD v řadě MI300 - jen ZEN4 jádra taky s HBM3. Evidentně je pro servery vysoká propustnost HBM lákavá. Jinak IBM Power10 mají mít taky variantu s HBM, ale tam navíc k DDR5 je ještě další alternativní možnost:

Power10 supports a wide range of memory types, including DDR3 through DDR5, GDDR6, HBM, or Persistent Storage Memory. These configurations can be changed by the customer to best fit the use case intended for the system.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A existuje nejaky PlayStation s P10 + GDDR6 treba od Raptoru, nebo je to jenom.. kdyby peklo zamrzlo :D Vsechno az na HBM muze byt v klasickem cipu.. ale ty HBM budou rozhodne vyzadovat jinej kremik i pouzdreni

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IBM na to jde jinak, paměťový řadič je dělený a část ho je v CPU a část na speciálních modulech RAM, takže tam takové záměny možné jsou. U té HBM by dávalo větší smysl ji mít přímo vedle CPU v patici, což možná tak je. O těch procesorech přímo se toho až tolik neví. IBM je samotně neprodává a při ceně toho HW se v tom nikdo moc nevrtá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si podotknout, že TDP ≠ spotřeba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím zda to chápu správně, kdyžtak mě vyveďte z omylu, ale pokud nVidia Grace SuperChip je ~ plichta s Intel Sapphire Rapids, tak to znamená, že AMD by i v AI mohla mít dost navrch před všemi. Nabyl jsem dojmu, že to má v AI nVidia dobře rozjeté ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vzdyt ty testovane aplikace nejsou zadne AI, ale klasicke vypocetni a neakcelerovatelne ukoly

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spíš to Nvidia rozjeté měla, ale udělala stejnou chybu jako Intel, podcenila AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že má ARM vysoký jednojádrový výkon a vysoký MT výkon. Určitě ano, ale nikdy ne společně.

Je to jako když se narodilo "socialistické zdravotnictví" a soudruzi pozvali ke kolébce tři sudičky.
První sudička přistoupila ke kolébce a prorokovala: "Budeš zadarmo!".
Druhá přála novorozeni: "Budeš pro všechny!".
Třetí se přidala: "Budeš kvalitní!".

Načež se rozrazily dvěře a v nich stála čtvrtá sudička, kterou soudruzi zapoměli pozvat.
Přistoupila ke kolébce a prorokovala: "Budeš mít všechny tyto vlastnosti, ale nikde ne společně."
"Budeš zadarmo, pro všechny, ale ne kvalitní!"
"Budeš pro všechny, kvalitní, ale ne zadarmo!"
"Budeš zadarmo, kvalitní, ale ne pro všechny!"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen naprostý ignorant může dnes zcela neobjektivně kritizovat socialistické zdravotnictví. Kdyby měli takové zdravotnictví v USA, tak tam není tolik lidí se špatnými a chybějícími zuby a lidi tam nechcípají na rakovinu v karavanu. Dnes v ČR je nedostatek očařů a u nově otvírané ordinace zubaře se stojí fronty jak na koncert Michaela Jacksona. Už nemáme fronty na banány, ale na doktory. Ohledně nedostatku léků, které jsme si v době socialismu dokázali vyrobit sami se raději moc nediskutuje, protože tam ani stání ve frontě nepomáhá.

ARM má běžně v dané kategorii vysoký multi i single výkon.
https://www.tomshardware.com/news/qualcomm-snapdragon-elite-x-oryon-pc-c...

To bychom také mohli začít kritizovat AMD za nabízení epyců jen s jádry Zen4C a Intel za čistě atomová CPU. V mobilech kde máš mix jader můžeš mít xkové arm jádro doplněné několika menšími a získáš single a multi výkon na který se nabobtnalá x86 nechytá, proto v mobilech ani není. Snapdragon 8 Gen 3 žere max. kolem 7 W.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu jsi tak jednoduchej, že ti přijde, že to musí být tak, že když to teď je blbé, za socíku to muselo být dobré?
Ale nikdo nám nediktoval, že máme prodat farmaceutické firmy do zahraničí, aby matky těch firem přesunuly výrobu do Číny. Za to si můžeme sami a nesouvisí to z tržním přístupem ke zdravotnictví, který tu mimochodem ani není.
Podobně nesmyslné regulace nad rámec pravidel EU, díky kterým raději mladí lékaři odchází do Německa, kde je regulací míň, nám nikdo nenařídil. Zase si za nedostatek lékařů můžeme sami.

Tvé tvrzení o nabobtnalé x86 je pravdivé v tom, že ta architektura nabobtnala do neskutečně vysokého výkonu, kterému se ARM neblíží ani z poloviny. Oproti tomu ARM nebobtná do vysokého výkonu, ale do nízké spotřeby, proto se do mobilů hodí víc než x86 a mobilní zařízení postupně opanovala. Nicméně nejsem takový optimista jako ty a tak spíš vidím docela neúspěch ARM, že dokázala ovládnout jen nenáročné mobilní zařízení (telefony, tablety), ale stále ne a ne významně proniknout do těch výkonově náročnějších - notebooků. Praxe tvé sny zatím nepotvrzuje. ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

K tvému pojednání o zdravotnictví se vyjadřovat nebudu, protože je to zmatený blábol a ani nevím co se snažíš vyvracet a koho obviňovat. Za komunistů za všechno mohl režim, dnes za všechno můžeme my? OMG.

"Tvé tvrzení o nabobtnalé x86 je pravdivé v tom, že ta architektura nabobtnala do neskutečně vysokého výkonu, kterému se ARM neblíží ani z poloviny"

Blábolíš kraviny - to se snažíš o trolení?

"Nicméně nejsem takový optimista jako ty a tak spíš vidím docela neúspěch ARM, že dokázala ovládnout jen nenáročné mobilní zařízení (telefony, tablety), ale stále ne a ne významně proniknout do těch výkonově náročnějších - notebooků."

A o wintelu si neslyšel, o serverech si neslyšel, o HPC si neslyšel, prostě si trolík.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V serverech ARM prakticky několik let začíná. Většina z vyrobených serverových ARM CPU se ani nedostane na trh, protože si je firmy dělají na míru pro sebe. Tím pádem ani není možné srovnání. A ty jediné, co jsou volně na trhu od Altra potvrzují, že nejsou dost universální, jsou ideální jen pro cloud. Když se podívám na architekturu blíž, ARM je srovnatelný nebo lepší v ALU ale jak dojde ne FPU a vektory, je násobně slabší 2x128 bit je fakt málo. Pokud jde o modifikaci, kdy ARM umí 16 bit FPU vektory, tak ve srovnání se staršími x86-64 to nevypadá zle, ale ZEN 4, i ZEN 4c už zase ARM porazí. Jediný procesor, který byl opravdu dobrý, je A64FX, ale s nevýhodou omezené kapacity RAM (32 GB HBM2 na patici) a s nízkým taktem max 2,2 GHz u nejvyššího modelu. Vtip je, že to není výsledek vývoje ARM, ale je to vylepšený a předělaný SPARC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik z těch 8% ARM v serverech si ty firmy nechaly vyrobit pro sebe a kolik jich bylo vyrobeno na prodej? Na to jsem se ptal. Jinak jen hromada keců.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je úplně jedno. Firmy byly až tak nasraný z předražených x86, že si raději vyvinuly vlastní ARM řešení. Výsledek v podobě navyšování podílu ARMu je stejný, jako kdyby si to koupili of firmy XZYLDJFL.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro servery, kde rozhoduje právě ALU výkon a počet jader, je ARM v zásadě vhodný, ale jakmile je třeba víc matematického výkonu, je to horší. x86-64 má při srovnatelném ALU výkonu víc toho matematického a proto je při převážně ALU zátěži méně efektivní. Tady mne napadá paralela k AMD VEGA a především VEGA20, kde VEGA nebyla moc dobře přijata hráči, ale oblíbili si ji u Apple. AMD na ní měla i Instinct MI100 a ten důvod byl vysoký výkon v 64. bitech. Nejde něco udělat ve všem výkonné a současně taky úsporné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, dnes si volíme koho chceme a následky si neseme na své triko, to v minulém režimu možné nebylo.

Jo takhle, všichni se proti ARMu spikli, protože kdyby ne, tak by nebyl jen v mobilech. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ARM má běžně v dané kategorii" v dané kategorii? To je něco jako pralympiáda ne? Aneb mezi slepými jednooký králem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. Snapdragon 8 Gen 3 žere max. kolem 7 W .."

AMR Ryzen Extreme Z1 (8c/16t) lze provozovat na 9W.
A to nebyl navržen jako jako ultra mobilní CPU pro mobily.
Pokud budeš hledat, najdeš i Intel CPU s limitem 9W.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD raději ani neuvádí frekvence při tom TDP 9 W. Proč asi...

Schválně jestli je někde najdeš. Jestli se ti to povede, tak pak pochopíš, proč to v mobilech Intelu nevyšlo a AMD to také raději vzdalo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Navíc umí běhat na víc než 5ghz když na to přijde. O tom se tomu armu ani nezdá... Btw . si ten ASUS ROG Ally za 16,5k kup a rekni nám jestli ti drží uváděných base clock 3,3ghz i na 9w...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tobě a Melkorovi budu už jen napovídat, aby vám samotným došlo, jakým pohádkám věříte.
Ryzen Z1 Extreme může v klidovém stavu spotřebovávat "pouhé" 2 W.

To by v mobilu moc úspěchu nesklidilo:)))))).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Handheld na tom fuguje nádherně. a proč by to muselo být v mobilu? Mimochodem věříme oficiálním informacím od výrobcí čipu a HW, plus jsou na to recenze, čemu věříš ty? A když tomu nevěříš tak jak jsem psal za těch 16,5k si to kup a uvidíš sám..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem konečně dej odkaz na oficiální informace s frekvencemi při těch 9W, aby všichni viděli, jak tady lžu - do toho, co ti brání?

Kup si to ty, já to kritizuji a mám si to koupit? Co kdybys použil logiku a koupil si to ty, když tvrdíš jak je to skvělé a pak mně vytřel zrak zjištěnou frekvencí při 9 W? Já tak nějak vím, že nemusím utratit 16 litrů, abych zjistil, že ty frekvence jsou směšné. Pár testů handheldů s moderními AMD jsem už viděl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže kritizuješ něco o čem nic nevíš a ani se nehodláš namáhat si to napřed zistit....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Tobě a Melkorovi budu už jen napovídat, aby vám samotným došlo, jakým pohádkám věříte."

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže nemáš odpověď tak hodláš dál jen mlžit/trolit..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Pár testů handheldů s moderními AMD jsem už viděl .."

Tak se ti některé povedlo přehlídnout.
Nebo zapomenout.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nestyď se a osvěž mně paměť. Hoď sem test s nastavenými 9W a ukázanými frekvencemi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

".. Tobě a Melkorovi budu už jen napovídat, aby vám samotným došlo, jakým pohádkám věříte .."

Výkon Z1 Extreme při 9W byl dostatečný na spouštění emulátoru PS3 a her v něm.
A teď tu o Budulínkovi, prosím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouho budeš chodit kolem horké kaše? A to že něco rozběhne ultrahnusnou PS3 hru v emulátoru je důkaz čeho? Že ten výkon byl velký? BTW diskuze je o frekvencích a ne o výkonu, tak neodbíhej od tématu.

Z vás dvou ignorantů to leze jak z chlupaté deky, takže kloudnou odpověď nelze očekávat, tudíž si jí musím dodat sám.
https://www.youtube.com/watch?v=Yv5XSy9YIiE&t=324s
PS3 ultrahnus v bůhvíjakém rozlišení (čas 8:20) a AMD APU v obřím handheldu na 8 W má frekvenci.....prosím bubny.......prosím fanfáru...........celých 1,4 GHz!!! Pentium III IS BACK! Wow, no tak to je ARM úplně v pérdeli, to dneska neusnou:))).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

8 W při 1,4 GHz na 8 jádrech? Takže to je 1 W na jádro. Vsadím se, že PIII na 1,4 GHz (což bylo oficiální maximum) bral násobně víc než 1, dokonce násobně víc než 8 W při jednom jádře a to byly všechny řadiče v čipsetu. Srovnávej srovnatelné.

Podle Intel ARK Tualatin S / 512 kB L2 / 1,4 GHz ejhle 32,2 W. Takže Už tady je vidět rozdíl v efektivitě. Sice to pořád je jen CPU bez řadiče sběrnic a RAM, ale stejně by to hypotetické osmijádro bralo jen z CPU 256,6 W. Takže komplet na úrovni Ryzenu možná 280-300 W.
Když vezmu tu nižší hodnotu, tak ten Ryzen Z1 proti neexistujícímu osmijádru z Pentia III (neberu v úvahu ani omezení PIII na MMX a SSE - víc neuměly) při stejném taktu si řekne o 35x méně energie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč to píšeš? Věříš tomu, že někdo tady si myslí, že PIII žralo 1 watt? Nebo že neví, že dnešní procesory jsou výkonem jinde než PIII? Když zmíním frekvence, tak myslím frekvence. OMG...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen že tu někdo srovnával AMD Ryzen Z1 právě s PIII.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen časově to je jaksi jinde. Intel to zkoušel v minulosti a částečně to nezabily ty procesory, ale použitý OS. AMD ten 9 W model uvedlo víc aktuálně a souboje o mobily se vůbec neúčastnilo, nikdo neví, jak by tehdejší souboj s ARM dopadl, kdyby do něj AMD zasáhlo aktuálním ZENem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen Z1 Extreme může v klidovém stavu spotřebovávat "pouhé" 2 W.

To by v mobilu moc úspěchu nesklidilo:)))))).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já to ale vůbec nezačal srovnávat. Ten ARM na vyšších taktech taky moc úsporný není. Proto ARM přešel ze dvou různých jader na tři a i ty ještě dál dělí podle maximálního taktu. Aby OS a věci na pozadí mohly jet na těch nejslabších a nejúspornějších jádrech a ta výkonná se aktivují, jen když je potřeba výkon. Protože kdyby to tak nebylo a v těch procesorech byla jen výkonná jádra, nikdy by ten SoC tak úsporný nebyl. A na to srovnávači ARM a x86-64 rádi zapomínají a tváří se, že ARM je výkonný a úsporný současně, což není pravda.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak otázka je, jestli by podobné APU pro mobily nešlo dál potunit k dál nižší spotřebě za cenu nižšího výkonu. Podobně pěkně jako se to daří škálovat Applu mezi An řadou a Mn řadou, kde používá stejné mikroarchitektury a designy jader a různým skládáním a laděním pak dosahuje kýženého chování a spotřeby napříč zařízeními.

Jinak třeba AMD takhle už na zakázku tunilo APU Aerith a Sephiroth pro Valve, kde se jim podařilo poměrně dobře dosahovat solidního výkonu i při seškrcení TDP pod 10 W (maximální TDP má 15 W). Tak dobře, že se na něj při nižších TDP nechytá právě ani Z1E. Takže očividně jak Zen, tak RDNA jsou poměrně dobře tunitelné a škálovatelné pro různá využití (od HPC, přes workstation, herní PCčka, ultrabooky, handheld konzole, klasické konzole, levné notebooky...) a asi by nebyl problém s adaptací i pro mobily / tablety. Ostatně RDNA v mobilních SoC využívá třeba Samsung.

Jenže celá tahle debata je výsostně akademická, neb AMD má svoje sloty u TSMC velice efektivně využité a spíš chybí další výrobní kapacity, než aby AMD trápil nedostatek poptávky a museli by tím pádem expandovat do dalších segmentů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že moc ne. S napětím už to dolů kvůli stabilitě nepůjde a v tomto pásmu spotřeba stoupá s frekvencí lineárně. Takže výkon bude klesat úměrně se spotřebou. Takže je lepší to nechat na tovární automatice. Beztak je tam nějaké minimum taktu, pod které už to prostě nejde. Asi by to ani nemělo význam. Smysl takové ladění má u procesoru, který je v základu nad efektivním optimem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pravdu vědí jen lidi z AMD, jestli jde Zeny, případně Zeny c ladit na ještě nižší spotřeby i právě za cenu oříznutí výkonu, případně většího nasazení c jader.

Čím si ale jistý jsem je fakt, že v příštích letech do toho nepůjdou, neb nestíhají vyrábět ani pro segmenty, kde produkty mají a expandovat by chtěli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento křemík pro ně fakt moc výnosný není. V serverech AMD navýšila zisky, zatímco Intel už prodává bez zisku. Toho se AMD teď bude držet a víc tlačit. A MI300 jim v tom dost pomůžou. Protože mají vyjímečnou příležitost aspoň trochu tlačit na Intel i Nvidii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A z toho odvozuješ, že nic s menší idle spotřebou nedovedou vyrobit? Vůbec tvému mozečku nedocvaklo, že třeba nemají u těchto čipů potřebu to řešit? Jsi idiot. Trvale. Bez prominutí.

https://bezfaulu.net/poslete-faul/vas-faul-je-popreni-priciny/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.