Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k K ohlášení nové generace nedošlo, Nvidia vydala Quadro GV100

Mě přišlo lepší představení DGX2 systému, které bylo označeno za největší GPU na světě.

81920 CUDA CORES - 14.4TB/sec, 512GB HBM2, 2000 TFLOPS.

Tuhle si dokonce nevzal do ruky a měl ji hezky na stolku... Ale jde vidět že cesta dopředu je skládání více grafik do jednoho celku, tady to je 16x Tesla V100

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zacina to vypadat tragicky, bud se NVidia definitivne zblaznila a odchazi z trhu hernich grafik, protoze hraci cekali na oznameni Amperu a reakci spousty hracu bude nakup Xboxu nebo pripadne Playstationu nebo proste neni NVidia se stale schopna hnout z mista a Ampera nema potrebne zvyseni vykonu proti Pascalu. Tak jako tak to s hrama na PC zacina vypadat blede.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

čistě technicky a marketingově: proč se hnát dopředu, když konkurence taky nic neuvedla? Inovační cyklus je z marketingového pohledu víceméně čistě reaktivní, nikoli proaktivní proces. Nvidia má prodeje, má věrné fanoušky plus notorické horníky, kteří nakupují stávající předražené karty, tak proč se hnát dopředu a utrácet za vývoj, který nikdo nechce?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

NVidia pomalu vyrobu starych cipu ukoncuje a pokud je nenahradi novymi, tak nevim. Navic soucasna situace, kdy kamos musel poridit novy PC s R5 2400G, protoze proste Intel ma vykon IGPU nizky a samostatnou grafiku musel odlozit, na sklade nejsou, nahrava leda AMD, ale pro Intel a NVidii je to dost blba situace. Neverim, ze tu tezari s nama budou do skonani veku a co bude NVidia delat za par let az tezarska manie utichne?

Hraci si pomalu zvykaji na R5 2400G, z meho pohledu obrovska chyba AMD, ze nevydala i R7 2700G nebo R5 2600G a zbytek prechazi na Xbox nebo Playstationa, kde je take hardware od AMD.
Soucasna situace je katastrofou pro Intel, NVidii i pro herni platformy jako je Steam. Presto se vsichni tvari jako by se nic nedelo, nechapu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak AMD, tak nVidia IMHO čekají s novými modely na konec těžební horečky, aby mohli začít prodávat nové modely v okamžiku, kdy bazary zahltí použité těžební karty a trh s novými starými modely se zhroutí.

Co se Intelu týká, je (opět IMHO) v prdeli - možná to tak nevypadá, ale stagnuje, usnul na vavřínech a technologicky upadá (viz problémy se 7nm), takže vývoj je IMHO jasný a ne zrovna růžový.

Co se týká AMD, tak nějak nevidím důvod pro APU typu R7 2700G (neříkám, že nepřijde, ale nevím, k čemu by byl, kdo by byl ochoten platit vyšší cenu za něco, co na 99% nevyužije, protože k těmto CPU se automaticky páruje nějaká výkonnější grafika.) Další problém by byla spotřeba, takže AMD by musela jít stejným směrem jako Intel, kdy silný CPU doprovází GPU vhodná tak na "zobrazovadlo" - což dává smysl jen v jednom segmentu, a to jsou kancelářská PC, kam AMD zatím nedosáhne kvůli malým objemům výroby (a tam je málokdy něco víc, než i5, spíše i3 nebo dokonce Gčka). Takže pokud něco jako 2700G přijde, bude to IMHO něco jako KabyG, tj. s polointegrovanou Vegou a HBM.

Takže AMD se trefilo s 2200G a 2400G do černého, přesah do mobilního segmentu, herního segmentu a hlavní "mediální" segment z tohoto APU dělají skvělý artikl. Co se diskrétních grafik týká, čekají IMHO na totéž co nvidia, a dost možná taky na 7nm výrobu.

Podotýkám, že to vše je můj odhad (proto tolik IMHOšů)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem tu nekolikrat psal, ze je mobilni Vega naprosto k nicemu nebo aby si to zase nejaky fanousek nevztahoval, tak ze je GeForce MX150 uplne k nicemu, protoze pokud chci hrat na notasu hry, tak stejne jako hrac chci aspon GTX1050 nebo radeji vyssi.
---
Spousta lidi mi tu vynadalo, ze jsou i lide, kteri chteji by mobilni, mit dobrou vydrz na baterku, ale chteji si neco zahrat a ze pro ne je treba ta MX150.
---
OK, ale tohle je to same. Kamos chce co nejvykonejsi PC na praci a rozhodoval se mezi i5-8400 + samostatna grafika a R5 2400G, protoze potrebuje procesorovy vykon, ale obcas si chce i neco zahrat klidne na low. Nakonec vyhralo AMD kvuli cene, ale mel by mnohem jednodusi rozhodovani, kdyby existovalo treba R5 2600G (6C/12T), pak by ani na vterinu nevahal. Takze i lidi, kteri potrebuji pocitac na praci a zaroven si chteji neco zahrat existuji a AMD by bylo zase vic konkurencni, kdyby i temto lidem nabidlo vic moznosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

viz odpověď Tombominovi. Důvod, proč takový APU není, je jeho výsledné TDP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viz komentar nize ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by som netvrdil, caka sa na to, ako dopadne GCN backend pre gcc 8.
Totiz o architekture AMD GCN(rady HD7000- GCN1.0 az VEGA-GVN5.0 a Navi- GCN 6.0 - https://www.amd.com/en/technologies/gcn) sa vie, ze je
"Similar to traditional CPUs (unlike the predecessors)"
"Podobna beznym CPU (na rozdiel od svojich predchdcov)"

A teda GCC8.x moze byt zlomom v pouzivani GPU...

An Early Port Of GCC To AMD's GCN Architecture
Written by Michael Larabel in GNU on 22 September 2016
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GCC-For-AMD-GCN-Early

Porting GCC to AMD GCN microarchitecture
Honza Hubicka
SuSE
CR s.r.o
Prague
Joint work with Martin Jambor
GNU Cauldron 2016

AMD Graphics Core Next
New and clean instruction set used by AMD GPUs
First specification released in 2011, Generation 3 in 2015
Primarily designed for graphic cards, but with parallel
computation in mind
GCN code generator is needed to complete HSA
infrastructure (currently we rely on a proprietary finalizer)
Similar to traditional CPUs (unlike the predecessors
https://gcc.gnu.org/wiki/cauldron2016?action=AttachFile&do=view&target=P...

SUSE Developers Publish Radeon GCN Backend Code For GCC Compiler
Written by Michael Larabel in SUSE on 16 March 2017
They will be working on more documentations / guide shortly for those interested. Hopefully we'll see the code mature to the point where it will be found in next year's GCC 8 release.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GCN-For-GCC-Branch

GCC 8 Aims For Release Candidate In April, But Regressions Remain
Written by Michael Larabel in GNU on 27 March 2018
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GCC-8-RC-Hopes-For-A...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

s cm nesuhlasite? ano zabudol som v jednom z clankov...

"This GCN back-end for GCC is primarily focused on compute capabilities rather than compiling graphics shaders. "

To je zasadna zmena... Ako dopadne GCN backend GCC moze vyrazne ovplyvnit pouzitie GPU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně nesouhlasí s tím, že GCC bude mít nějaký zásadní vliv ve světě her. Tohle může být řešení pro GPGPU, profi nasazení a computing obecně, ale tak nějak nevím, co s tím bude dělat vývojář her, který jede na VisualC++?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aha tak preto hry vyzeraju, ako vyzeraju... Vyvojari hier nevyvijaju hry ale zmatky...

ex-inženýr Nvidie: Každou hru vydávají rozbitou, opravujeme to v driverech
11. 3. 2015

Tato praxe dosáhla už takové samozřejmosti, že se někteří vydavatelé neobávají vydat hru prakticky nefunkční - však oni si výrobci grafik poradí. Jestli si neporadí, utrhnou si ostudu před uživateli sami…

„Téměř každá hra je vydána rozbitá. Řeč je o významných AAA titulech od výrobců, kteří patří k nejznámějším v branži. Někdy řešíme i donebevolající porušení pravidel APU - jedna D3D9 hra se ani neobtěžovala s voláním BeginFrame/EndFrame. Leccos jsou chyby nebo přehlédnutí - jeden titul byl vydaný s chybnými shadery, které silně snížily výkon našich ovladačů. Takové záležitosti jsou na denním programu bug-trackeru. Pak se na to někdo podívá, zjistí, co je v té hře zvorané a vytvoří záplatu, aby si s tím ovladač poradil. V ovladači už existuje dlouhá řada volitelných záplat, které prostě pro jednotlivé hry zapínáme nebo vypínáme - a pak jsou tam hacky specifičtějšího rázu - až po kompletní náhradu původních shaderů za verzi připravenou našim softwarovým týmem
https://diit.cz/clanek/bugy-ve-hrach-resi-ovladace-graficke-karty

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeme se nad tím pohoršovat, ale to je asi tak vše, co s tím můžeme dělat. Dnešní vydavatelé typu EA jsou korporáty jak řemen, tam nikdo tyhle věci neřeší. Najmou programátory aby něco sesmolili, mají deadliny a na kvalitu, nebo nedejbože optimalizace kašlou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO Redmarx ma pravdu, ze kdyby AMD vydalo jeste silnejsi verzi APU pro desktop, klidne 4C8T jako ma 2400G ale silnejsi grafiku nekam ke 1050-1050Ti za dobry peniz, tak mohla mit v momentalni situaci na trhu s grafikama docela jackpot. Ani to nemuselo byt 6jadro, ktere je na tenhle vykon grafik stejne overkill. Nejaky 'rumors' se obcas objevi, ze ma AMD jeste neco v zaloze..pokud to je pravda, meli by to vydat co nejdrive :))
Jinak 2200G a 2400G jsou velmi povedene a pro dany segement vyborne a zajimavejsi nez Intely, ale pro nekoho, kdo to ma preci jen na 'serioznejsi' hrani, tak je to slaby bez grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyby" = TDP někde okolo 125-140W. Při vší úcte si myslím, že v AMD zas takoví hlupáci nejsou, a že jim jedna zkušenost s "FXtopítkem" stačila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle ceho tak usuzujes?
Ryzen 2400G i s grafikou "NV 1030" ma udavane TDP 65W, pritom mobiln verze NV 1030 ma cca 25W. Mobilni verze NV 1050 ma odhadovane TDP mezi 40-50W, pritom vykon o 70% vyssi. Osobne si myslim, ze by pro AMD nemel byt problem udelat mini. chip na urovni treba te slabsi NV 1050 s TDP 95W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není problém udělat čip, problém je zajistit, aby to mělo dostatečnou datovou propustnost, což s dvoukanálovými DDR4 není moc reálné a se čtyřkanálovými by to mělo socket pomalu jak ThreadRipper :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hmm...to je mozna dobry bod, to jsem opomenul :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to sčotni:
150% na CPU
200% na GPU (optimistický odhad, vycházím z rozdílu např. mezi RX560 a RX580)
nějaké drobné wattíky na štočky HBM

Samozřejmě že nebude problém udělat čip s 95W TDP, ale pak jej nikdy nebudeš moci využít na 100% (pojede buď CPU nebo GPU), nebo bude brutálně podtaktovaný, a tedy výkon zase nebude odpovídat potenciálu, ale "obálce" TDP, ergo výkonnostní odskok od té 2400G nebude tak významný, jak by se podle "svalů" mohlo zdát.

edit: a i s 95W můžou na mobilní použití zapomenout. Tím se jim zmenší prostor pro komerční nasazení čipu - a nalijme si čistého vína: to je dnes největší výzva pro AMD, najít odbyt. Proto dělají tyhle "obojetné" čipy, jednou ranou zabíjejí mouchy mobilní a mediální/entry herní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Hraci si pomalu zvykaji na R5 2400G"

áno iste, hráči si zvykajú na výkon ekvivalentný GT1030, pred rokom, rokom aj niečo som čítaval na adresu 1050Ti ako je to minimum na rozumné Full HD či ako je to low-end no zrazu si hráči zvzknú na 2,5-3x slabšie GPU v 2400G.

Samozrejme :D

...btw. a ako si prišiel na to že hráči si na taký výkon zvykajú, vyšlo ti to z tvojej štúdie na tom jednom kamošovi ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On to Redmarx mozna rekl trochu nesikovne, ale principielne ma pravdu v tom, ze uzivatele, kteri chteji dedikovanou grafiku, tak museji oproti predchozim rokum, hodne slevit ze svych naroku. Ty ceny jsou tak silene, ze ja bych si napriklad dneska koupil max 1050Ti (byt bych ji nechtel), protoze davat 10-12k (a vic) za neco silnejsiho mi prijde uplne mimo. Pritom pred rokem se dala koupit AMD 570ka i za 5k...Tudiz po nekoho, kdo je na budgetu muze byt trida "1030" zajimava.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, treba ten kamos by bral 6C/12T s grafikou nekde treba i mirne pod nebo na urovni GTX1050. Nakonec tedy voli 4C/8T 2400G s Vegou "1030" a pocita s tim, ze casem jestli se situace bude uklidnovat, tak by sel do GTX1050Ti nebo RX570. Ale davat za 1050Ti ted 5.000Kc, to je opravdu dost, to preci jen ta RX570 je o neco vykonejsi a uz by to bylo pohodove hrani na fullHD.
Ono je treba si uvedomit, ze tyhle lidi orientovani na budget meni PC po dlouhe dobe, treba ted prechazi z Core2Duo!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No povedal to sakra nešikovne, kto sa chystal na niečo čo i "len" v rozsahu 1050Ti-RX570 4GB toho GPU či už integrované alebo v PCI grafike o výkone +/- GT1030 proste nemôže, nemôže osloviť.

To je akoby som vyberal CPU na strih videa, riešil či 8C/16T R7 1700 alebo 6C/12T i7 8700 a nakoniec by som ""spokojne"" skončil z 2C/4T G4560 - dosť nereálne že?

btw. "hodne slevit ze svych naroku" to jednoznačne beriem, ale ono napríklad aktuálne sa už za 180-200€ v SR dá kúpiť nová 1050Ti - áno, niekdajšia cena RX570 4GB ale čo už, ako píšeš, "slevit ze svych naroku"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to vzajemne nevylucuje. Pokud jsi donucen (nebo ochoten) delat kompromisy a herni vykon pro Tebe neni "uplne prvorady", tak opravdu muzes docasne skoncit treba u 2400G a vyckavat, jak se situace vyvine treba za pul roku. Ja jsem taky treba hral sveho casu na notasu na sdilene intelovske grafice (to co slo), nez jsem zakoupil silnejsi zelezo na ktere jsem cekal 9 mesicu.. Podle mne je to o preferencich a momentalni situaci na trhu a ruzni lide, se k tomu postavi ruzne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne kdyz nemas a varis z vody, tak proste nic s tim neudelas. Holt na prvnim miste ma rodinu, potom praci a nakonec hry, takze holt mu vykon ala GT1030 musi stacit, dokud si zase stranou nenastrada na vyssi vykon grafiky na hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nároky snižovat nikdo nemusí, jen se musí navýšit budget, karty nezmizely, jsou k dostání, ale ten kdo je má si nechá zaplatit. Navíc na trhu se situace zlepšuje, ceny mírně klesají a i ty výkonnější karty člověk najde skladem :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no já platil za GTX 1070 9.899,-, když ti přijde dnešních 14.500,- (což je +50% ceny) jako zelpšujcí se situace tak ti to brát nebudu

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zlepšuje se situace v tom že si to člověk za těch 14.5 kartu opravdu najde skladem a že to nestojí třeba 16 tisíc.

Kupovat dnes GTX1080 tak zaplatím méně než jsem za ni platil 27.5.2016. Ano loni touhle dobou bych za ni dal 13-14 tisíc..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hele Jirko, cist tvuj komentar, to je jak dostat pesti do oka :))
"Nároky snižovat nikdo nemusí, jen se musí navýšit budget".. co myslis, ze 98% uzivatelu resi? Preci cenu neboli rozpocet...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím zda jde právě o 98% ale i kdyby, tak to přece nevylučuje to co tvrdím já.

Mám možnosti...

- koupit slabší železo za cenu na kterou jsem připravený. To sice zvolí asi většina lidí ale znamená to odříkání si.
- koupit silnější železo na které musím přitlačit finančně, což znamená mít ty prostředky a případně obětovat něco jiného, na druhou stranu dobrý pocit z toho že má člověk to co chtěl se těžko vyčísluje
nebo se na to vyprdnout a čekat až se to nějak vyvrbí. To je sice také docela dobré řešení, ale pokud má člověk akutní potřebu tak to jeho problém nevyřeší.

Je to jen otázkou priorit. Když jsem kupoval 1080 tak byla také přes můj původní psychologický strop 20 tisíc, nicméně o těch 12% vyšší cena byla stále akceptovatelná, vzhledem k ceně a výkonu původní 980 to bylo dokonce "levné". Na druhou stranu, když jsem naposledy kupoval nové auto, tak jsem ustoupil od mnou vybrané barvy, protože za ni byl extra příplatek a na barvu to auto nepojede (racionální přístup), stejně tak jsem upustil od nějakého, původně žádaného nadstandardního prvku výbavy jen proto abych to nové auto vyjelo z fabriky o měsíc dříve (důsledek potřeby, či spíše chtíče nového auta).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RedMarxi, nVidia už dávno ukončila výrobu GTX 10x0 řady, už dávno vyrábí Ampéry. Huang je podnikatel, on ví kdy má co nabízet k prodeji. Podívej se kde ta firma je, kdyby dělal přešlapy tak ta firma dnes není tak velká a úspěšná. Já ti říkám že před prázdninami tady máme nový karty. A nějaký konzole? Co tě trápí ? Že si degen koupí konzoli? No tak ať si degen koupí konzoli no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja v to take stale doufam, snad se vsichni myli a Huang nam jeste ukaze. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak všichni? Jedinej kdo se tu mýlí jsi ty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlásím se mezi degény co po rokách věrnosti PC zkusili konzole, ale já to zkusil z důvodu chybějcí podpory HDR u her na PC, malého výkonstního manka aktualizovaných modelů vůči PC a z důvodu hodně lákavých exkluzivek a od té doby považuju za degény ty co opovrhujou konzolovým hraním protože PS4 Pro jako celek co nabízí je opravdu velmi povedenou herní platformou a jelikož tam stále existuje konkurence tak zákazník těží neuvěřitelně, PS4 Pro totiž stál 8.5k a za 1299,- za rok co stojí členství mám tytuly zadarmo jako Bloodborne, Rime nebo Deus-Ex Mankind Divided za první 4 měsíce a když se podívám na stav PC herního trhu a na cenu XBOX ONE X a že za členství u nich je výhod a AAA her zdarma ještě víc co u Sony tak uvažuju že PC se odporoučí celý a v hraní přejdu jen na konzole, počkám co bude stát následujcí generace od nV ale jakmile nahoděj GT104(GV104) na 20k tak PC zamávám protože tohle já sponzorovat nebudu. A to nepočítám že letos God of War a Detroit: Become Human vypadaj na nejlepší hry sezóny a zahrajou si je jen degénové a "skuteční" hráči ostrouhaj.

Abych tu ale jen neplácal o konzolích tak intel má Kaby Lake-G v podobě nástupce Skull Canyon NUC začít prodávat za ceny kolem 14k(respektive nemá být dražší než předchůdce) a výkon to má někde mezi GTX 1050Ti a RX 570... to je to čeho by se nV měla bát, protože tohle těžaře zajímat nebude(a neporoste tomu nesmyslně cena nad doporučenou) a hráčům to naopak stačit bude a od AMD je na cestě ještě výkonější Fenghuang Raven. Vše je jen o ceně a za rozumný ceny tyhle výkonný SoC mainstream samostatných GPU hodně oslaběj pokud se trh nenarovná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konzole je fajn, pokud se spokojíte s ovládáním a nabídkou titulů, vizuální kvalitou a celkovým výkonem, stejně jako faktem že pro každý účel máte jinou krabici. Poplatky za členství je samo také třeba přičíst k celkové ceně, sice v tom jsou nějaké nabídky her zdarma, ale opět jsme u toho zda je to nabídka kterou člověk využije protože by si ty tituly sám koupil nebo jen proto že má tu možnost, pokud ji vůbec využije. U konzole je také potřeba počítat s vyšší cenou her, opět to navyšuje celkovou cenu konzole.

Pokud si člověk s konzolí vystačí, super pro něj, mě konzole přestala vyhovovat z důvodu absence pro mě klíčových titulů a mít dvě či i více platforem mi přišlo zbytečné protože exkluzivní tituly pro PS či XBOX mě nikdy nějak výrazně nelákaly, byť Uncharted na PC bych si nechal líbit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

poslední největší vizuální boost v podobě HDR postrádá předevevším PC, s čím se musíš spokojit je nižší framerate, vizuál nijak nezaostává a já naštěstí nepatřím k lidem kterým vadí na velké TV méně snímků a patřím k lidem co se u PC pár let už nehrbí a i PC hry hraju na velké TV v gauči a s gamepadem v ruce. Vzhedem k tomu že nehraju multiplayerové střílečky mě nějak na konzolích nic nechybí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vizuál nezaostává?

Ale no tak kde na konzoli uvidím třeba VXAO, HFTS, kde si budu moct dovolit 100% rendering resolution, kde si můžu dovolit vysoký LOD (ideálně stejný v celé scéně nehledě na vzdálenost). I na PC mě štve že stíny jsou často vykreslovány jen na objekty blíže kameře a dále buď nejsou nebo jejich kvalita je nižší a při pohybu to pak působí rušivým dojmem, kdy člověk vnímá jak se stín vykresluje s tím jak se k zastíněnému objektu blíží, to samé s tím LOD, kdy mnohé detaily začnou být viditelné až z krátké vzdálenosti.

U konzolí se musí optimalizovat daleko více, aby to ten slabý HW rozhýbal ve snížené vizuální kvalitě. To vůbec nemluvím o tom, že v ideálním případě se to vše bude obstojně hýbat i v 4k (opět s předpokladem 100% rendering resolution, žádný upscaling), na to mi bohužel dnes nestačí ani to PC, pokud nejde o výrazně starší titul nebo ten titul nevyužívá pokročilejších technologií.

Jen pro jistotu ale uvádím že kdybych měl dnes vybírat grafiku, nešáhnu po ničem slabším než je GTX1080Ti

BTW krčení se někde u stolu při hraní na PC není nutné, gamepad i TV se k tomu připojit dá a funguje to, sám to dělám velice často, i když je fakt že mám jen 40" TV což se nedá označit za velkou TV, zase ji mám na pracovním stole a misto gauče si vystačím s pohodlnou, dobře polohovatelnou židlí (v cca ceně té konzole), některé herní ovladače se navíc na gauči nedají moc použít, například volant a pedály a pod, že... stejně tak TrackIR není na větši vzdálenost použitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty ale máš tohle jako koníčka a hraješ na PC v bratru za 50K bez periferií, pochop že se tu bavíme o trhu kde většinu tvořej mainstream hráči, nikdy mě nenapadlo že to budeš brát z pohledu hi-end hráče co má puštěný OSD v rohu obrazovky a sleduje během hraní 10 údajů a zkoumá jestli mu občas někde něco nedoskočí či necukne nebo nedejbože nějaký procento u vytížení spadne pod 95% a pak hned běží pro nejnovější model HW co mu ty procenta posune, tohle fakt lidi o který na tom thu jde především nedělaj a když je necháš sledovat hráče na PC a pak na TV s PS4 Pro třeba Witchera 3 kterej je 4k Checkerboard rendering tak toho jinak moc neuvidí a nedejbože abys jim Witchera pak ukázal na XBOX ONE X kde je ve 4k nativně a ještě k tomu v HDR, moc bych za to nedal že se mu bude nejvíc líbít ten na xboxu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale já vůbec neřeším cenu toho či onoho, tvrdím že PC umí poskytnout lepší vizuální stránku což tady kolega rozporoval a já na to reagoval, s některými grafickými vychytávkami, či jen navýšenými detaily a rozlišením mohou mít problém i top tier PC, konzole se pak na něco takového nemá šanci dotáhnout protože HW je výrazně nižší a ten výkon se ničím nenažene.

Stejně tak se můžu na konzoli jen dívat, když chci hrát titul, který na té konzoli jednoduše není. Co naplat že celá konzole stojí to co totální low end herní mašina a za stejnou cenu může hráči nabídnout více za předpokladu že je v pohodě s omezením které konzole přináší. Když na konzoli není hra, tak si ji na konzoli nezahraju cena necena, kvalita nekvalita.

A ještě argument s tou TV a konzolí, opět, není problém připojit PC k TV a naopak konzoli k monitoru. S obojím mám osobní zkušenosti. Stejně tak gamepad, nemám problém hrát hry, kde mi gamepad vyhovuje (třeba zmíněný Witcher) na PC a stejně tak bych neměl problém připojit klávesnici a myš ke konzoli pokud by mi to poskytlo větší komfort (i když tohle je mnohými chápáno jako cheatování)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

můžeš jmenovat ty hry s AAA rozpočty co vycházejí pouze na PC? Já jako majitel obojího si nějak nedovedu vybavit co z toho stěžejního co vychází pro PC není na konzole ale naopak vidím spoustu titulů co na PC nikdy nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"můžeš jmenovat ty hry s AAA rozpočty co vycházejí pouze na PC"

Proč AAA tituly? Mě například z AAA titulů bez odlišení dostupnosti za poslední 2 roky zaujalo... nic... Nejnovější hra co jsem koupil bylo pokračování Life of Strange a to asi za hru s AAA rozpočtem považovat nemůžeme. A před tím to byla Division a RotTR. Jinými slovy nejnovější AAA hra, která mne zaujala a koupil jsem si ji je stará více jak 2 roky.

Osobně jsem opustil XBOX ve chvíli kdy vycházelo Dawn of War II, což pro mě v tu dobu byla must have hra (co opět asi není úplně ta pravá ořechová AAA hra ale prostě jsem to jako hráč stolního warhammeru musel hrát). Musel jsem si na to koupit nové PC protože notebook co jsem v té době měl to nedával. Jelikož to PC zvládalo i další hry, které jsem hrával na konzoli, tak nemělo smysl dále držet konzoli, konzole šla pryč.Jako bonus kolem té doby (2008-2009?) vycházely některé AAA tituly s českým dabingem, například Assassin Creed, Prince of Persia... Cz dabing byl dostupný pokud vím jen pro PC

Pak mě sice hraní na chvíli přešlo ale později na mě přišla potřeba rozchodit letecké simulátory. Tehdy konkrétně MS Flight Simulator X a X-Plane 10. Tehdejší PC už to nedávalo, takže se muselo jít do nového. A když už jsem měl slušnou mašinu, tak proč si na výše jmenované hry jako RotTR či Division kupovat konzoli...

Dnes je MSFS nahrazený Prepar3D a X-Plane povýšil na verzi 11.

Nebýt Dawn of War II a potažmo těch leteckých simulátorů, tak mám doma nějaký více čí méně low end notebook a případě některou konzoli (pravděpodobně PS kvůli Uncharted což je jediná konzolová exkluzivka co mi může něco nabídnout).

Ale když vezmeme v potaz jen žánry, tak například RTS, což už dnes je spíše okrajovka si krom Halo Wars na konzoli nezahrajeme, milovníci adventur si také s konzolemi mnoho neužijí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja Arga chapu, ja sice jsem take 100% PC hrac, ale proste takovych moc neni a takovych JirkaK jako ty, kteri miluji dokonaly vizual, je jeste mene.
Pokud se vyrobci grafik pro PC nevzpamatuji, tak klidne muze herni PC zaniknout, protoze proste nas "pravovernych" bude prilis malo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PC hraní nezanikne, protože to není o "PC master race" nebo "vizuálu", jak si chybně myslí někteří majitelé GTX1080Tytyty! Je to daleko komplexnější jev, jakýsi komplement videoher (konzolí). Simulátory, strategie, složitější (MMO)RPG, částečně FPS, to je téměř výhradně doména PC hraní a konzole v tomto ohledu hrají druhé až třetí housle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PC spíš dnes dominuje e-sportu a jako takový určitě PC hraní neumře, ale trend kdy vývojáři na PC mimo e-sport s prominutím s*rou je zřejmý, třeba zmíněnej Witcher 3, v prosinci dostal HDR patch Xbox, teď bude vypuštěn na PS4 a PC hráčům bylo odpovězeno že HDR patch pro PC v plánu není. A tak je to u hodně her, vývojáři se předháněj s HDR patchema pro konzole i na roky starý hry který maj samozřejmě i svou PC verzi ale na PC kde dáváme za HW dvoj až čtyř násobný ceny protože chcem to nej tak na nás se vykašlou, je to i tím že na PC se daj horentní sumy do toho HW ale za hry se už lidem tolik platit nechce takže to obcházej všelijakýma handlama s el. klíčema kde vůbec není jistý že z utracený částky něco uvidí vývojář, nebo se i dodnes pirátí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konzole potřebují HDR, jen aby částečně dohonily vizuál na PC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

HDR by vizuál posunulo úplně stejně i na PC, můžeš mě vysvětlit proč někdo kdo utratil za svůj herní HW trojnásobek toho co stojí konzole by se měl spokojit s takovým s prominutím debilním vysvětlením?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, neposunulo, jelikož PC je mnohem, mnohem dál. Ovšem samozřejmě jen v některých titulech a při drahém HW.
Všechny tituly, co vychází na konzole, jsou proti PC graficky ořezány, často i herně, když nestačí výkon CPU.
Navíc konzolové hry jsou většinou (čest vyjímkám) určeny pro hráče s menším IQ, viz jak konzolisti brečeli, jak je těžký Fallout New Vegas apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jestli jsou všichni PC hráči tak prudce inteligentní jako ty tak se není proč o PC hraní strachovat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Arg ty jsi úplně mimo. užívej si debilní hry na konzolích, protože ty jsou optimalizované pro to debilní míření pomocí páčky, a hry jsou konstruovány jako film s různou cestou končící vždycky stejně. Mám zkušenost s GTA5 a ne děkuji nechci, všechno ta hra dělá za vás a ono je vlastně úplně jedno že nic neumíte, ona ta hra si nějak hraje sama. Když si sedneš k zapnuté pračce a budeš koukat na to jak se barevný prádlo v pračce motá výjde to nastejno. Já mám rád hry kde musíš použít mozek. Přemýšlet co uděláš a také absolutní volnost pohybu a kamery. Nedokážu si představit hru u které se nemohu rozhlížet dokola myší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi zkusil jednu hru...oooo tak to potom jo, to jsi znalec problematiky, hele crho, jediný co je na tomhle debilní je bublina ve který žijou ortodoxní PC hráči a pohrdaj vším kolem, jelikož jsem patřil do stejný skupiny tak přesně vím jak vyvoleně se cítíš, problém je že se z vás stává ohroženej druh a moc vás nezbude a především si lžete do kapsy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já si lžu do kapsy když tvrdím že klávesnice a myš je mi milejší než nějakej joypad ? Chlapče, problém je v tom že neumíš uznat druhýho názor. Chováš se jak sluníčkářská pravdoláskařská eurouhnijní sketa, co má vždycky pravdu a ví co je pro nás dobré. prostě degen, bez vlastního názoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chudinka sem tahá politiku, neutekl jsi z novinek Crho? Tam je podobných hrdinů za klávesnicí přerváno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že není nutno si hned nadávat a ani se osočovat.

Hraní se vyvíjí, zákysovky hrají lidi, co je hráli ještě na 8/16bitech, mladí hrají spíše zase ty e-sporty. Každý si najde to, co ho baví. Máme doma "poděděnou" PS4, děcka na tom hrají (zejména coop hry pro 4 hráče typu Overcooked nebo Broforce, junior je přeborník v Raymanovi), i já si někdy na půl hodinky s nimi pár levelů dám. Ale celkově mi konzole připadnou nezáživné a většina her ne moc zábavných, zejména kvůli ovladači. PC hry jsou někde jinde a moje srdcovka je Battlefield, který na konzolích je úplně jiná hra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět tady nejde o nějaký extrém, který já od hry vyžaduji. Je spousta hráčů co třeba oželí detaily za cenu nakrmení 144Hz monitoru, jsou lidi co si vystačí s málem (a tady to každý druhý jen potvrzuje) a pak cena konzole není výrazně odlišná od ceny PC, zvlášť když přidáme vícenáklady jako placení za online hraní (a to i když člověk explicitně nestojí o multiplayer/coop, příklad Dark Zone v Division), vícenáklady ve vyšších pořizovacích cenách her.

Výhoda toho PC pak je že některé žánry prostě na konzoli nenajde a i když se třeba nejedná o AAA hry, mnohdy nenabídne 60FPS natož 144. Nativní 4k je taky spíše jen otázkou pár novějších titulů, u starších to člověk nepotká, což opět u PC není problém a poradí si s tím i slabší HW. O HW synchronizaci obrazu se na konzoli teprvé začíná mluvit, v PC to je už nějaký ten pátek.

Pohodlí konzole ve smyslu gauč, velká TV a gamepad, což bývá častý argument je zcela lichý protože PC to zvládá naprosto stejně. Naopak PC umožnuje připojení sofistikovanějších herních zařízení, head tracking, eye tracking a poběží to v leckteré hře, stejně tak si šikovný člověk dokáže vytvořit vlastní ovladače, což je doméno simulátorů a nejen těch mých leteckých (kde v ideálním případě člověk postaví plně funkční a pohyblivou 6DOF repliku kokpitu kýženého letadla k nerozeznání od skutečného) ale i těch silničních,farmářských....

Výhoda konzole je, že to člověk koupi, přinese domů, zapne a hraje, nic kolem neřeší, neřeší kompatibilitu HW, neřeší zda mu hra poběží nebo ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

celý to tvoje vyučování o tom jak jsou hry dražší a jak jsou více náklady je úplně mimo, je to přesně opačně, na konzolích totiž frčí bazarovej prodej, tituly co koupíš mezi 300-800,- i třeba půl roku až rok starý a tratíš na nich stovku dvě protože je obratem prodáš když chceš. A slevový akce na elektronický verze jsou stejný jako na steamu, teď jsem kupoval dětem co-op Plant vs Zombies 2 na velikonoční výprodej v PS store za 186,-. Nový hry stojej o dvě až tři stovky více, ale opět prodáváš je když tě přestanou bavit za půlku a výsledná cena je levnější než na PC.
Zrovna nedávno jsem dohrál The Last of Us a Uncharted 4, obě jsem je prodal a koupil jsem si Shadow of Colosus, co taky s hrama co už jsou dohraný že. A představ si, i když jsem dlouhodobej PC hráč takže musím mít vysoké IQ, tak mě ty hry nepřijdou hloupý, spíše naopak.

a takhle bych mohl pokračovat hlavně se 144Hz TNkem ale napíšu ti jen stejně jako crhovi....žiješ v bublině kterou si sám kolem sebe tvoříš a lžeš si do kapsy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.