Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k OCZ chystá SSD s TLC

aha, nižší životnost. Tak to teda jo. Sice to bude levněší, ale rychleji se to posere. Ne děkuji. SSD si klidně nechte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad posere, jak to je když na SSD vznikne nějaká nekonzistence (výpadek napájení, chyba) nebo je třeba obnovit "smazaná" data, dají se použít nástroje typu Databack nebo na SSD musí být něco spešl ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

*levnější

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co myslíte, zastaví se to, nebo tu za několik let budeme mí QLC - buňky o 16 úrovních?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S životností cca. 100-500 zápisů :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zní to na první poslech strašidelně, ale skutečnost je taková, že i to by stačilo běžnému uživateli i dnes.
Navíc nesmíš zapomenout, že životnost roste lineárně s kapacitou, takže pokud ssd s buňkama o řekněme 300 zápisech budou mít 10x větší kapacitu, životnost SSD se proti dnešním nezmění...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je pěkná kravina, jelikož Flash je organizovaná blokově a velikost bloku nesouvisí s počtem log hodnot v bunce, ale čistě s počtem buněk v bloku hraje životnost bunky stejnou úlohu bez ohledu zda jsou v bunce dvě nebo tři log. hodnoty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mluvil jsem o životnosti disku, ne buňky...to je zásadní rozdíl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

otázka je, jak to bereš. Pokud teď mám kapacitu 128GB a zapíšu 128TB dat, tak disk odejde (počítejme modelově 1000 zápisů životnost a vždy ideálně celý blok zapsaný).
A pokud by byla kapacita 1280GB, takže 10x větší, ale životnost jen 100 zápisů, tak zase zapíšu 128TB. Z tohoto hlediska máš pravdu, že se nic nezmění.

Pokud by uživatel chtěl disk, na který nahraje sbírku filmů a konec, tak je to jedno. Ale objemy dat se zvyšují, takže pokud by nerostl počet zápisů dat před zničením disku, tak by časem byly ty SSD nepoužitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš samozřejmě pravdu, že množství dat pomalu roste. Ale dnes je situace taková, že na systémový disk poweruser(!) zapíše v průměru pod 10GB za den (bráno z reálných dat z anandtechu). I kdyby nároky narostly 10x, nic se nestane - disk zastará morálně mnohem dříve, než dojdou buňky.

SSD mají různé potíže - v první řadě ty s firmwary. Množství přepisů mezi ně v desktopu nepatří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono ten zápis za den poroste. Teď má hodně lidí SSD+HDD, na SSD třeba jen OS a programy, na HDD data, filmy atd.
Ale až bude mít člověk 1TB SSD, tak naráz vše bude na tomto disku a hned začnou data růst. Člověk bude otvírat různé dokumenty a znovu je zapisovat, občas stáhne nějaký film, pak smaže, stáhne další atd.

Ale tak tento problém zatím není a časem se uvidí, jak se jen podaří řešit. Je dost možné, že jednoho dne bude levnější vyrobit 5TB disk a prodat jej jako 1TB + 4TB místa na alokaci než 1TB disk z kvalitnějších buňek.
Z tohoto hlediska je škoda, že zatím nejde udělat filesystem, který by se mohl místem přizpůsobovat tomu, jak ochází buňky. Že by na novém SSD člověk mohl využít plnou kapacitu a ta postupně ubývala. I když v optimálním případě zvládne řadič rozložit zápisy tak, že se disk zruší až naráz celý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono by to tak nejak i funguje. SSD nejdriv pouzije zalozni kapacitu. Pak zacne oznacovat sektory jako nefunkcni tedy zacne ve SMART pridavat "bad sector"y.

Jedina otazka je jestli na to nejak reaguje system, tedy jestli se spatne sektory samy prenaseji i k operacnimu systemu. (moje SSD jeste neni ve stavu kdy by se neco takovyho delo takze nemuzu slouzit)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ptipi: si tu pekne bludy napisal. Zivotnost urcite nerastie s kapacitou linerane a ssd s 300 zapismi bude mat aj pri 10x vecsej kapacite stale len 300 zapisov. Kapacita vobec nehra rolu. Vela zalezi od pouzivania disku, volneho miesta na disku, spare kapacity vyhradenej pre nahradenie pokazenych buniek a od vlastnosti radica disku.
Stacilo by to mozno uzivatelovi, ktory by mal stale dost volnej kapacity na disku a denne by nezapisoval vela udajov na disk.
Tie odhadovane 4 roky budu urcite len za urcitych podmienok, nie nepodobnych ako je to aj pri dnesnych SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přečti si kojaka(předchozí příspěvek). životnost ssd (tzn disku, ne nand buňky) roste lineárně s jeho velikostí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ptipi ma samozrejme pravdu, pri konstantnim mnozstvi zapsanych dat za jednotku casu zivotnost roste s kapacitou temer linearne. Ty totiz neuvazujes staticky wear leveling, ktery rozprostira zapisy mezi bunky presouvanim dat tak, ze se statisticky opotrebovavaji vsechny stejne s casem bez ohledu na volne misto a dalsi faktory. Samozrejme vznika urcita rezie, proto to "temer".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co když má někdo na disku jen 10% volnýho místa? To už asi tak skvěle nevyjde...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I toto jde řešit velice jednoduše. Například SSD si určitě uchovává údaje o vytížení jednotlivých buněk. Ve chvíli, kdy je některá výrazně vytíženější (můžeš si představit +20 zápisů navíc proti průměru), prostě prohodí její obsah s tou nejméně vytíženou (tzn statickými daty). Dojde k menšímu write-amplification(v mé ukázce 5%), ale třeba tímto způsobem jde rozprostírat přes všechny buňky, i když je třeba jen 1% volné.
Jsem si jistý, že na to mají chytřejší algoritmy. Toto byla jen ukázka, že podobný algoritmus jde vymyslet během pár vteřin a proto vcelku nepochybuj, že je ssd obsahují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to presne jak rika ptipi predemnou. Provadi se prohazovani s mene opotrebenymi bunkami. A ano, v takovem pripade skutecne dojde k poklesu vykonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no nezapomínej, že SSD má kapacitu, kterou si koupíš + kapacitu navíc.
Takže pokud si koupíš 100GB SSD, tak tam je třeba 20GB navíc. Takže pokud zabereš 90GB, tak furt je tam 30GB na prohazování.
Pokud řadič používá kompresi, tak je situace ještě trochu jiná, ty zapíšeš 90GB (takže zase zbyde 10% volného místa z hlediska uživatele), ty se zkompresují např. na 60GB, takže na disku je ve výsledku 60GB zapsaných a 60GB volných, takže z hlediska disku je 50% volného.

A pokud bych počítal s tím, že disk zaplním na 100%, tak v případě 100GB disku s 20GB místem navíc se dostanu bez komprese na 20% místa. S kompresí klidně na 40% místa (záleží na typu zapsaných dat).

Ale ono stejně nikdo nemůže říct, jak to v tom disku funguje, ty přesné algoritmy nikdo nezná, ale věř tomu, že ošetřené to je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim, ale podle me i dnesni MLC maji nejakou SLC (nebo jeste neco trvanlivejsiho) cast prave na prepisy. SSD je hlavne na OS a veci kolem, co si budem nalhavat! A tam se prakticky takovch 95% nikdy nemeni. A 99% jen velmi zridka. Na porno je porad lepsi HDD:) No a to se vlastne taky nemaze, takze je to jedno:o)))
Nechapu, ze s tim lidi maji problemy? Proste to nejak funguje a to mi staci, je jedno jak to dela uvnitr. Narozdil od disku je mala pravdepodobnost, ze jednoduse umre jak HDD. Zkratka prestane zapisovat, ale uz pul roku pred tim bude SMART rvat, ze je neco spatne. Co se tak na disku prepisuje? Nejake indexovani, nejake logy a to je vsecko. Takze index se da presunout na HDD, adresar temp taky, no s logama to bude mozna horsi, ale i tak to bude naproste minimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni to tak jednoduchy jak pises. Na systemovej disk se odklada velky mnozstvi ruznejch tempu a samozrejme i swap. Paradoxem je, ze jejich umisteni na SSD nejvic zvysuje vykon PC a zaroven nejvic nici SSD. Ja tomu pak na svym booku davam korunu pomoci sifrovani, ktery ztezuje praci wear-levelingu (Je potreba mit chodivej TRIM nebo SSD dost rychle oddelate, protoze bez TRIM bude disk 100% a vadny bunky jdou vyrobit hodne rychle - po zasifrovani je taky potreba pomoci nejakyho toolu TRIMnou volny misto).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tuhle Flash technologii přímo miluji.
MLC mají běžně životnost 5000 zápisů, levnější spíše 3000. Teoreticky lze zápisem 640kB dat zcela zničit jeden blok o velikosti 1Mbit.
Při zápisu jediného bitu musí Flash přepsat celý blok, pokud je velikost bloku 1Mbit a mi do tohoto bloku provedeme 5000x zápis jediného bitu tedy zapíšeme 640kB dat je bunka v prd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milovat můžeš, každopádně nikdo tě nenutí to kupovat.
A moc nechápu ten tvůj příklad na zápis jediného bitu, pokud bych ho zapsal 5000x, tak zapíšu 5000b=625B=0,61kB... Každopádně stejně je to blbost, řadič by tě nikdy takto zapisovat nenechal.
Každopádně ta technologie prostě taková je a ber nebo neber. Případně můžeš vymyslet lepší nebo si koupit třeba SLC.
Já jsem si koupil MLC, počítám s tím, že třeba za 2-3 roky může odejít, takže naštvaný nebudu a koupím si další SSD, které bude výkonnější. Akorát to chce uvažovat trochu jinak - říct si, že za třeba 1000Kč ročně můžu mít NtB rychlejší a jestli mi to stojí za to nebo ne.

Ale zatím jsem neslyšel o tom, že by lidem třeba po půl roce začaly hromadně umírat disky, protože už nebylo místo na realokování mrtvých částí. Takže asi i takto to funguje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych s tím tak nepočítal, moje, teď už skoro dvouletý intel je zatím ve dobré kondici a bez jedimé realokace. Wear hlásí stále pod procento. Jestli to takle půjde dál, tak mě ten disk asi přežije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viz muj prispevek nahore. Toto resi efektivne algoritmy wear levelingu. Jinak by prvni volna bunka skutecne vyhorela behem nekolika vterin a tak dal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa začne cena vyrovnávať s klasickými HD čo sa súčasnosti aj prakticky deje, určite si svojho zákazníka toto SSD nájde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak uprimne setkal se nekdo s odchazejicim SSD ?
Respektive uz nekomu zahlasil "nelze cist z disku"? Ja se s tim jeste nesetkal a pokud disky dokazou pruzne reagovat na svuj stav tak si rikam ze je to jeste bezpecnejsi nez plotynkac :) protoze kdyz ten se zadre...tak se zadre komplet :))) malo kdy zacalo HDD kvest tak pomalu ze si toho clovek vsiml... ( za moji existenci jsem odepsal cca 10 HDD ... 8 z 10 se proste z niceho nic nerozjelo... 2 kvetly tak ze z nich slo obcas neco precist/zachranit...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle, používáme Intelí SSD s MLC na pracovních, denně min. 8h denně vytížených noťasech s častým přepisem malých fajlů (velký projekt v javě). Nejstaršímu SSD je 1,5roku a všechno funguje na 100% jak má, všechna SSD jsou v kondici, stejně rychla jako když jsme je koupili a WearLeveling hlásí 1% realokovaných bloků. Přesně jak někdo uvedl výše, ono je to totiž o tom, jestli pustim komp doma pro zábavu a nudim se na netu, nebo dělam něco smysluplnýho v práci, kde 20minut ušetřeného času za den má pro zaměstnavatele naprosto hmatatelný přínos. Pak se i cena kolem 4000,- Kč za 80GB ssd zdá skoro směšná... Všechno a vždy je o použití a každý se musí rozhodnout, jestli mu to stojí za to. Viděl jsem, zkusil jsem, NEDÁM NA SSD DOPUSTIT!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste přišel na to, že wear leveling hlásí 1% realokovaných bloků? Ve SMART attributech nic takového nevidím. Je tam pouze Re-allocated sector count, to je ale počet realokovaných sektorů, tzn. není to v procentech. Já už rok a půl zapisuji na X25-M 80GB v průměru 30 GB denně, celkem 18TB, úroveň opotřebení je na 94%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, omlouvám se za špatnou interpretaci, je to skutečně počet a mám tam "1", tedy 1 špatný sektor, ne 1%. Zapsaných dat mi ukazuje 2,5TB, takže by mohl vydržet při tomhle způsobu použití klidně ještě 10let ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda já žádný SSD disk nemám, nezkoušel jsem a ani se zatím nechystám. Ale tenhle vývoj (kratší životnost a nižší cena) je celkem logický. Vzpomeňte si třeba na LCD jak začínaly a jak to vypadá nyní. Levných plná prdel a kvalitních jak šafránů a za nemalé ceny. To samé nás čeká i u SSD. Za pár let stejnak jiné disky v pc nenajdeme. Jen mám obavu, že s kvalitou to půjde fakt hodně dolů a mnozí zde budou vzpomínat na některé nezničitelné disky, které se už nebudou moci koupit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako bolo ironicky napisane na dsl.sk, volne parafrazujem:

Janko, skoc prosim ta do Billy a kup jedno balenie desiatich QuadriPlexFlexLevelCeel 2TB SSD. Tie co mame doma maju zaruku len do zajtra. A ked nebudu mat v Bille, skoc do Lidla ci Kauflandu! Absurdne! Cochvila mozno realita.

Pri suvislom pouzivani (a prepisovani celeho) USB kluca mi vzdy po prvom kvartali zacal blbnut. Bohuzial to nebol ziadny Corsair GT, to boli vzdy tzv. "zemlove" USB kluce. T.j. najsmejdovejsie smejdy (4 GB ozaj za 4 €) co ozaj davaju aj k zemliam. Zapis 3-5 MB/s, citanie 8-10 MB/s. Aj najsmejdovajsie flash cipy musia niekdy byt. Stredna trieda s kvalitnejsimi cipmi si drzi 10-12 MB/s zapis a 15-20 MB/s citanie. Najkvalitnejsie kusky na USB2 vedia 28-30 MB/s zapis a 34-35 MB/s citanie, samozrejme zapojenie je uz 2-kanalove. Tam je aj aka-taka sanca, ze su pouzite SLC cipy - ale dnes uz vlastne nie. Posledny taky bol Corsair GT 8GB a prva GT 16GB (tiez GT a teda cervena nie modra) uz mala nizsie rychlosti zapisu/citania. Na nete sa dalo vtedy najst ze kvalita nadobro opustila USB kluce a ze posledny Corsair GT s SLC cipmy bol 8GB (samozrejme aj 4GB). A to bolo prosim pekne asi 3-4 roky dozadu. Cochvila zacnu pouzivat nie DLC (2 bity na bunku, ja ich tak sukromne nazyvam, lebo TLC je logicky podmozina MLC a nie nejaky "dalsi" typ flash cipov), ale TLC (3 bity na bunku) aj v USB klucoch a potom sa uvidi ako dlho ten USB kluc vydrzi, ked sa kazdy den cely prepise ... 1,8 palcovy 200-250 GB discok to riesi nadherne. Na prenasanie miestaaaaaaaaaa haba-dej a haba-kuk. Kedze kazdy prenasa asi hlavne mdzi dvoma destinaciami, kabliky si tam da. A ked nie, kablik nevazi tonu. A tych dajme tomu nejakych 3000 ON/OFF pre HDD je relativne dost. Pri dvoch zasunutiach takeho HDD do kompu by mal vydrzat 5 rokov. Ked tak nad tym rozmyslam, USB kluc s kapacitou 32 GB podi-midi malilililinkaty ako sonda z bezdratovej mysi ci blue tooth adapter trciace z USB portu len 6 ci 7 mm - tak taky USB2 kluc s uchvatnou rychlostou zapisu 3 MB/s nemoze obsahovat uz nic ine ako TLC flash cipy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No prosim, toto je pre boha ziveho na nebesiach co?

http://www.alza.sk/verbatim-store-n-go-netbook-32gb-d256778.htm

Odpoviem si sam: kategoria "zemlovy" TLC USB2 kluc, ktory po par stovkach prepisov definitivne odide do kremikovaho neba. Bohuzial USB kluce neobsahuju ziadne hyper-super mechanizmy ako SSD, ktore sa znazia "zrovnomernit" opotrebovanie pamatovych buniek.

citujem
... USB paměť se může pochlubit také velmi dobrými hodnotami pro čtení a zápis - data je možné zapisovat minimální rychlostí 3 MB/s a lze je číst minimální rychlostí 10 MB/s ...

Som v nejakom paralelnom vesmire, alebo debilita sa uz da zhmotnit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezkypěkně a co memristory ? Nějaké zprávy ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.