Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opera jde po Internet Exploreru přes Evropskou komisi

Rozhodne Opera fandim at jim to vyjde.Sice osobne Operu nepouzivam, ale dyz sem jim to povede, taXe snad konecne od mrkvosrotu dockame Operacniho Systemu a ne toho bastlu vseho moznyho smejdu co dodava. A protoze sou lidi lenosny hledat lepsi SW, tak toho zneuziva!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenom aby se MS nenaštval a milou Operu nekoupil :-) - nevím co to lidi z opery napadlo... opera je kvalitní prohlížeč, který takovýhle halo nemá zapotřebí - aby tahle reklama nebyla negativní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už je trapný internet explorer, windows media player (ne že bych ho měl rád) ale někdo udělá produkt a dá mu nějaké funkce tak je tam prostě dá a hotovo a nějaká konkurenční opera do toho nemá co kecat. To by mohl namítat zachvíli každej že tam nesmí být kalkulačka, poznámkový blok, spořič obrazovky, a co takhle plocha? Ta by se takay mohla nabízet od jiné firmy ne? Prostě to je už trapný. Navíc kdo by to všecko chtěl kupovat a extra instalovat zvlášť, koupím si PC a chci aby něco uměl a ne abych ho měsíc instaloval po jednotlivích DLL knihovnách. A komu explorer a iné věci nevyhovují tak si přece mohou pořídit něco jiného třeba operu, pro mě je to naprosto v pořádku. A pokud podnikají v branži která nevynáší a tak si musí asi najít jinou činnost a ne napadat jiný. Můžou si klidně udělat Operadows a neotravovat jiný. Když si představím že k čisticímu prostředku na koberce co jsem si včera koupil dávaj zdarma kartáč a vedle prodejce kartáčů by ho žaloval za to že je nemá co dávat k čističi... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kluzo1:
Je tu ovsem jeden zasadny rozdiel: ten kartac mozete zahodit a nemusite sa bat, ze cistiaci prostriedok prestane cistit, kdezto IE alebo WMP su vo Windows stale zadratovane a po ich 'odstraneni' sa Windows stane tak prudko pouzitelnym, ze sa budete preklinat, ze vam to vobec napadlo urobit :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu Nori trochu prestrelili, ale mozu vyhrat
kedze skupina Europskej komisie pre e-Government ma hlavny ciel zvysit pouzitie Open Source vo vladom IT, a opera je s Open Source systemami kompatibilna aj ked nie je FLOSS
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7303

sranda to zacina byt ak si uvedomime, ze v roku 2010 maju systemy OSS predstavovat 4% HDP EU
http://flossimpact.eu/

Pretoz sa chce v EU zaviest povinn e pouzivanie SW kompatibilnehgo s EUPL (European Union public License)

"Compatible Licences" according to article 5 EUPL are:

* General Public License (GPL) v. 2
* Open Software License (OSL) v. 2.1, v.3.0
* Common Public License v. 1.0
* Eclipse Public License v. 1.0
* Cecill v. 2.0
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7291

snazia sa EUPL urobit komabtibilnou s GPL v.3
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7311

Linux je aj preto zatial pod GPL v. 2
MS EULA nie je teda komaptibilna s EUPL a teda cokolvek pod nou nie je kompatibilne s pravom EU.

?European Union Public Licence? (EUPL v.1.0) je prva OPEN SOURCE licencia vytvorena Europskou komisiou tak aby zodpovedala pravam clenskych statou aj pravnemu systemu EU.

uropska komisa schvalila dna 9.1.2007 EUPL za licenciu, ktore bude pouzita na distribuciu Software vyvynuty v ramci projektu IDABC
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7291

IDABC je skrtaka z Interoperable Delivery of European eGovernment Services to public Administrations, Business and Citizens.

Na dosiahnutie svojich cielov IDABC vydava odporucania,vyvyja riesenia a poskytuje sluzby ktore umoznia vedeniam narodnych statov a vedeniu EU komunikovat elektronicky tak, aby sa poskytli modelrne sluszby firmam a obcanom Europskej Unie.
http://ec.europa.eu/idabc/en/chapter/3

takze cokolvek co poskodi konkurenciu EUPL systemov je pre EU OK...
a MS poskodzuje EUPL o tom niet sporu

ide o sucast Lisabnskej strategie a IDABC bude zavazne aby jeho produkty pouzivala cela EU od roku 2010
http://ec.europa.eu/information_society/eeurope/i2010/index_en.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: Neříkám že je to to samé, navíc si můžu koupit čistič bez kartáče jen mě to napadlo když jsem to psal a včera dostal ten kartáč že je tam jistá podobnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No mně by hlavně zajímalo jak si může Norská společnost stěžovat u EU komise když Norsko není členem EU? Jestli to zas není práce oblíbené EU komisařky která by chtěla regulovat nejlépe každou IT a TELCO společnost :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opera jde do sr... a tak kope kolem sebe nohama. Nic vic bych v tom nehledelal. Stejne ji to nepomuze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>McMlok: Nevidim na tom nic nepochopitelnyho, schvalne se zkus zamyslet .... :)
Ze by to bylo mozny proto, ze Opera svoje produkty nabizi i na tom evropskem trhu a proto si stezuje u toho, kdo ma nad timto trhem moc ?
Kdyby ji vadily praktiky nejakyho konkurenta na trhu v USA ci treba Azerbajdzanu, tak se obrati na nejvyssi kontrolni organ v dane zemi.

Jinak snahu Opery prilis nechapu, ta analogie s "kopajicim deckem" se zda byt vcelku na miste. Jediny co jsem kvitoval bylo, ze Opera se do MS a IE opira i kvuli ignoraci webovych standardu. Protiargumenty MS v teto veci me pak dostali fakt do kolen .... :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>No mně by hlavně zajímalo jak si může Norská společnost stěžovat u EU
>komise když Norsko není členem EU?

ak problem(porusenie pravidiel) vznikol na uzemi EU tak ho riesi Europska komisia

>jestli to zas není práce oblíbené EU komisařky která by chtěla
>regulovat nejlépe každou IT a TELCO společnost

ktoru ma na mysli?
MS reguluje "niklova Neelie"
roamingy reguluje "zuriva Viviane"
http://ec.europa.eu/commission_barroso/index_sk.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: IE není v systému doslova "zadrátován". IE jenom používá systémové knihovny například na vykreslování grafiky nebo parsování XML, V případě, že se Vám tyto knihovny nelíbí, tak je můžete smazat, ale výsledkem bude maximálně zbořený systém. To totiž nejsou knihovny IE, to jsou knihovny systému ;)

Stejně tak by jste mohl chtít při odinstalaci Windows Media Playeru mazat všechny video processing knihovny ... nebo třeba rovnou vykreslování na obrazovku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: EK by takovouhle stížnost (na jejímž obzoru se třpytí skvělé zisky z mnohasetmilionových pokut a sankcí) přijala klidně i od Somálska... :-7
A proč do toho nejít, když někdo tu hůl ke zmlácení MS nabízí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak fandím Opeře v tom, aby ji vyšlo to vynucení dodržování standardů. To by bylo super, konečně by někdo ty parchanty k tomu dokopal!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

XOX: tak napevno zadratovane to podle meho ve windows neni. Je pravda ze windows bez IE sou utrpeni, pokud je clovek zvyklej pracovat s webem, tak najednou zjisti ze ani tu operu si nemuze stahnout jelikoz nema IE (coz je docela vtipnej paradox). Wokna bez IE sou vcelku dosti funkcni, jen clovek najednou zjistit, ze webovy prohlizec pouziva tak casto (i offline), ze pokud neni IE nebo jiny browser, je to sakra tezka vec.
 
IE napevno ... no zase a znova to tu zkusim napsat. IE ve windows neni napevno - IE neni nejako funkcne zakoreneni hluboko v systemu, to spise system je hluboce zakorenen v IE. Aneb tenhle browser funguje diky nekolika desitkam systemovych objektu (rekneme ze sou to treba ty dll knihovny) a zkrze ie.exe je sklada do toho cemu my rikame Interenet Explorer. Tedy browser jako takovy odstranit neni az tak problem, ale stale tady zustane hromada objektu, ktere proste patri k windows.
 
EUPL - no vida, to je mi nahodicka ... muzete mi nekdo srozumitelne vysvetlit proc se evropska komise tak napadne snazi prosadit reseni "jedne strany" ? Proc vubec se nas "nezavisly" brusel snazi prosadit nejake konkurencni reseni tam ... kde by mela fungovat volna ruka trhu? A proc probuh by to zrovinka mela byt "lidova licence"? ... mozna je to jen blba nahoda, ze se zrovinka trefily do vzoru, ktery hlasa "svobodu lasku a bratrstvy", ale v me zaujatosti mi to zase jen pripomina rozkvet socialistickeho evropskeho uskupeni naivnich. A pokud je to opravdu jen volba typu - open source se dela v evrope a micorosft je americky (a my na amerikany zarlime takze jim nic nedame), nebo nekdo chce vydelat penize na tom, ze aktualne je tento druh softwaru zdarma ... tak mi prijde lehce nemistne tim nejako zasahovat do volneho trhu (no a co ze ted je to zrovinka MS .. priste to muze byt nekdo jiny)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: njn, z pohledu EK je to zase jen moznost jak z MS pumpnout penize .. a pripadne jim opet sebrat nejake technologie :-)
 
Happymaster32: no je pravda ze by to bylo super to nepopiram .. i kdyz, nevim jestli sou lidi v Opere soudni .. protoze oni zobrazuji relativne lepe nez IE a chteji abych jejich konkurent byl donucen byt TAK KVALITNI jako jsou oni samy ? :-) To je jako by Mercedes chtel po nasi rozsirene skodovence, aby byla taky tak "dobra" jako jen on sam ... :-D ... no to uz by se toho medveda uz vubec nikdo nekoupil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Končim s operou :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiez koncim s operou, uninstall opera=ok, instalacny subor opera=del. Chodte vsetci pindosi a opera tiez do pi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slahoun>
ono je to o vyvazeni je tu totiz otazka

O'Reilly pise
Preco ak 70 percent vyvojarov open source su z Europy, podstatna cast ziskov ide do ruk americkych akcionarov?
http://conferences.oreillynet.com/eurooscon/coverage/

my mame svojich ludi FLOSS ako taky vznikol v Cambridge,MA , co je predmestie centra Americkeho katolicizmu (aj skadalov katolickej cirkvi v USA a aj hlavne mesto statu, za ktory je senatorom byvaly kandidat na prezidnta USA JohnKerry) Boston,MA

vzniklo v labaku, ktor sa neskor zlucil s inym a vzniklo toto
http://www.csail.mit.edu/biographies/PI/biolist.php

podla typkov vidis, co je to za ludi okrem Bonnie je na nich vidiet, ze to su IT-ckari (ved oni su IT "bohmi")

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

este som zabudol aj EU nech ide do pi.. trebars do tej komisarkynej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slahoun>
ono je to o vyvazeni je tu totiz otazka

O'Reilly pise
Preco ak 70 percent vyvojarov open source su z Europy, podstatna cast ziskov ide do ruk americkych akcionarov?
http://conferences.oreillynet.com/eurooscon/coverage/

my mame svojich ludi, aj ked FLOSS ako taky vznikol v Cambridge,MA , co je predmestie centra Americkeho katolicizmu (aj skadalov katolickej cirkvi v USA a aj hlavne mesto statu, za ktory je senatorom byvaly kandidat na prezidnta USA JohnKerry) Boston,MA

vzniklo v labaku, ktory sa neskor zlucil s inym a vzniklo toto
http://www.csail.mit.edu/biographies/PI/biolist.php

podla typkov vidis, co je to za ludi okrem Bonnie je na nich vidiet, ze to su IT-ckari (ved oni su IT "bohmi")

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si ze s nedodrzovanim standartu to delaji protoze treba kdyz si nakej uplnej noob udela "stranky" ve FrontPage tak mu to IE zobrazi presne jak chtel, jenze protoze stranky udelany v FP jsou z hlediska kodu dost prasarna a nedodrzujou standardy tak to ta Opera zobrazi nak uplne divne (treba vobrazky prez sebe, atd.) a ten noob si ty svoje stranky votevre v Opere protoze mu kamarad rek at ji zkusi. Vono se mu to nezobrazi jak chtel a tak si rekne " Ta Opera je ale sunt, tu pouzivat nebudu". A priznejme si , kolik procent lidi tomu rozumi natolik aby vedeli ze to neni Operou ale FP ? Drtiva vetsina tomu nerozumi ale mit tu vetsinu na svoji strane znamena zisky. A kdyz IE bude dodrzovat standardy tak bude muset FP taky a budeme zas o krucek bliz k tomu aby se jakakoliv stranka zobrazila na jakymkoliv prohlizeci tak jak podle standardu ma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

petrsuchy: nevím, kde žijete, ale nástupce Frontpage (MS Expression Web) standardy dodržuje ... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opera má sice výborný - asi nejlepší prohlížeč, ale extrémě mizerný marketing - přesný opak mozilly.To je celý její problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

r23> Naprosty souhlas. To ze je Firefox podporovany opensource komunitou mu kdysi strasne pomohlo, jako boj proti velkemu zlu. Ac je Opera neustale IMHO nepatrne kvalitnejsi, nevim jestli nekdy dozene share Firefofoxu.

autor clanku> FireFox zase tak moc neukrajuje. Proti Opere je na tom sice tak 22xlepe, ale proti IE je na tom 2xhure. A to mluvime o komunite pokrocilych uzivatelu. Share na trhu vsech uzivatelu je porad odhadovan pro IE okolo 80%. [http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp]

I tak je to pochopitelne obrovsky uspech, jenom nesmite vsichni zapominat, ze kdyz v IE nikdo z nas ani z nasich znamych nejede neznamena, ze jsou na tom stejne i bezni uzivatele. Nejsou. Porad prevazne pouzivaji to, co maji v systemu. A to je, prekvapive, Internet Explorer.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

r23: Ano, necpou ti ji na kazdym kroku jako ten jedinej a nejlepsi prolizec tak, jak to delaji lidi od Mozilly (kolikrat mi to pripada jako "Get Firefox or die!"). A mne to tak vyhovuje. Bohuzel mi nevyhovuje to, ze se dneska stranky optimalizujou pro zpraseny zobrazovani nejen v IE, ale i ve FF, co ve vysledku znamena, ze v Opere to vypada jeste hur. No co, treba si 9.5ka cestu k lidem najde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

r23: Buď rád za tenhle "agresivní" marketing ze strany Mozilly. Nebýt úsilí komunity kolem Firefoxu, mohli bychom si o vůbec nějakých standardech a kompatibilních stránkách dnes nechat jen zdát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

muj nazor takze me nekamenujte
neni me jasne jak nekdo muze nutit jineho vyvojare aby pouzival standardy, to je veci toho co to vyviji zda pouzije nebo nepouzije standard. Nikde neni psano ze to pouzivat musi... jen sluvku mel by...
managament Opery asi fakt mele z posledniho...
aby to brzo neskoncilo tak ze Amerika hodi celou Evropu za hlavu a bude dodavat jen do Ameriky, Asie, Afriky a Australie :-)

nejdrive jsem tleskal kdyz "svet" napadl MS (kvuli playeru) ze zneuziva sveho postaveni, ale ted uz stojim za MS - proste nechapu proc by on mel ukusovat ze sveho systemu... at ukusuji i jini.. Apple, Novell...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nebývá neobvyklé" - Proč nenapsat jednoduše "bývá obvyklé"? Přijde mi, že tohle používání několikanásobných záporů je teď nějak v módě. V TV to používají každou chvíli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2trt: na to si prosím vzpomeň až budeš nějaký spotřebič strkat do zásuvky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

musím to doplnit, aby mne evžen nechytal za slovíčko, normy tady nejsou pro vyvojáře, ale pro spotřebitele

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh dalsi takova kravina:) Operu nikdo nepouziva, tak jde po IE pres znamou mrdku EK:) EK se zda byt stejny xindl jak ten soud nekde v texasu, kde se chodi soudit s patentama za tim jednim soudcem, co ma IQ tykve:) Jen cekam, kdy MS dojde trpelivost a zatoci s tou posranou EK a podobnyma nymandama(jako ta pulmiliarda za klikani na flash). IE, WMP a podobne veci ve Windows vzdy byly a budou. V zivote neprojde to, aby se dodavaly vsechny verze konkurencnich programu(to by instalacky windows byly uz stejne stupidni jak linux na 20CD, akorat, ze tu by to bylo na 20tisic DVD), takze to vidim tak, ze jednoho krasneho dne jim MS zacpe huby strankou, kde budou statisice free softu do windows a po instalaci windows se proste instalator zepta, jestli chce nekdo nainstalovat jeste neco navic a bude po srande. Operu, adobe pdf, applovske quicktajmy, realtajmy a podobne nesmysly si povinne stahnou jen zamestnanci onech spolecnosti a bude razem po problemu:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CITUJI: TRT neni me jasne jak nekdo muze nutit jineho vyvojare aby pouzival standardy

Tak se nad tim probuh zamysli. To je jako bys napsal, neni mi jasne, jak nekdo muze ridice nutit, jak ma jezdit, nebo neni mi jasne, jak nekdo muze vyrobce nutit, aby dodrzoval normy (elektrikari elektrikarske, restaurace hygienicke, dodavatele telefonnich stanic k homologaci), a tak dale a tak dale.

Je to uplne normalni. Trh neni neco co vzniklo samo a je to zadarmo. Trh nekdo zrdil, ridi, urcuje na nem pravidla a take za nej zodpovida. Chce-li MS participovat na evropskem trhu, musi se ridit jeho pravidly.

Ja osobne bych napriklad zakazal prodavat software, kde se vyrobce predem zrika veskerych zaruk, jako to dela treba Microsoft. To ze to trh kdysi dopustil povazuji za vaznou historickou chybu. Protoze kdyby vyrobce software za sve produkty museli rucit, stejne jako ostatni vyrobci zbozi, pak by museli mnohem vice dbat na kvalitu a to by s sebou neslo nutnost vytvaret kvalitni standardy a jejich dodrzovani. A standardy by s sebou neslo lepsi konkurenci na trhu (MS se konkurence zbavil svou dominaci a zamernou nekompatibilitou)a to by s sebou neslo lepsi ceny a i lepsi vyvoj IT.

Kdyby EU nalezlo odvahu vynutit dodrzovani standardu v IT a na trh nepustit produkty, ktere je nedodrzuji, bylo by to skvele. Imho takovou vizi nema, ale i kdyby ji melo, tak to bude beh na dlouhou trat. V tomto smyslu je prosazeni dodrzovani standardu na slibne se rozvijejici webove platforme (boom webovych aplikaci je teprve pred nami) vyborny krok, ktery by EU hodne pomohl, EU by se tak mohla casem stat leadrem v IT prumyslu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> eee : Hele, méně mluvit, více myslet. Nikdo tě nenutí jakýkoli software používat, možná až na tvého zaměstnavatele, vyjasni si to s ním.

Všechny, opakuji VŠECHNY softwarové firmy si myjí ruce a varují tě, že neručí za škody - také to má logiku, protože a) software si nekupuješ, pouze licenci k užívání, b) není možné ručit za funkčnost něčeho, do čeho kdejaký poloblb považující se za velkého guru (protože už zvládne se proentrovat instalací lunixu) začne rýpat o odpárávat media player, aby se cítil fakt kewl.

Celá tvoje úvaha o standardech je naprosto úchylná a nesmyslná, příklady nejsou k věci. Nikdo tu totiž nezpochybňuje to, aby byly standardizovány hygienické normy, nebo napětí v síti. Zpochybňuji (a soudím, že TRT také) pokusy normovat jak má být balena kobliha, že pekař musí péct nejen s meruňkovou, ale i jahodovou náplní (aby nediskriminoval milovníky jahod) a předpokládám, že bys chtěl, aby například výrobce vozů musel povinně poskytovat plnou dokumentaci alternativním výrobcům náhradních dílů? Předpokládám, že bys také třeba uvítal iniciativu, kde bude vydavatel knihy povinen tisknout do knihy i deset názorů kritiků? Aby to bylo hezky po evropsku vyvážené... Musí redakce CDR povinně umožnit vkládat sem texty konkurence? Jen proto, že ona si čtenářskou základnu vybudovat neuměla?

Zamysli si prosím alespoň občas, co v rámci své nenávisti k Microsoftu hodláš povolit EK. Třeba ti dojde, že jediný, kdo je podobným rozhodnutím omezen je uživatel, pro něhož by měl být produkt co nejpřívětivější. Lidé jako ty mi připomínají takové počítačové proletáře, kteří jsou klidně schopni přijmout desítky let trvající totalitu, aby mohli srazit na kolena nenáviděného kapitalistu ;-) A právě EK tady opakovaně začíná útočit na základní principy svobodného trhu.

Nebo jsou EU spotřebitelé opravdu takoví hlupáci, že je třeba jim ZAKÁZAT použít to CO CHTĚJÍ ve jménu VYŠŠÍHO PRINCIPU? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CITUJI: Hele, méně mluvit, více myslet.

Ano, tim se prosim rid, a budes tomu rozumet lip.

CITUJI: Všechny, opakuji VŠECHNY softwarové firmy si myjí ruce

Tak to se pletes, u software na zakazku to neplati. A co se tyce ratailu, tak samozrejme, kdo by rucil a zvysoval si nakalady, kdyz nemusi a konkurence to nedela. Všechny, opakuj VSECHY firmy by nerucily, kdyby nemusely. Jenze musi, az na sw prumysl, historicka chyba.

CITUJI: také to má logiku, protože a) software si nekupuješ, pouze licenci k užívání, b) není možné ručit za funkčnost něčeho, do čeho kdejaký poloblb považující se za velkého guru (protože už zvládne se proentrovat instalací lunixu) začne rýpat

Logiku postradaji pouze tvoje argumenty. Ruci se i za sluzby, napr. kdyz si nechas postavit barak, stavitel za stavbu ruci, kdyz jsi najemnik v bytu, za byt ruci pronajimatel, atd. Ruci se proste VSUDE az na sw prumysl. A co se tyce rypani, do televize nebo mikrovlnky taky muze rypat kdejaky blb, a rikaji vyrobci televizi, pardon, my za nase vyrobky rucit nemuzeme, vzdyt se v nich muze rypat kdejaky blb, to same tuning aut a podobne. Takze jak jsi na zacatku uvedl, mysli trochu.

Moje uvaha neni uchylna. Webove technologie nejsou na urovni baleni koblih (na ktere se rovnez vztahuji hygienicke normy), ale na urovni platformy, na ktere staveji a kterou vyuzivaji dalsi vyrobci a ktere tudiz musi byt standardizovana, aby to dohromady vsechno dobre a levne slapalo.

CITUJI: Zamysli si prosím alespoň občas, co v rámci své nenávisti k Microsoftu hodláš povolit EK.

Hodlam jim povolit, aby prosazovali dodrzovani mezinarodnich standardu, hodlam jim povolit, aby nutili vyrobce rucit za ssve vyrobky. Nemam s tim zadny problem.

CITUJI: desítky let trvající totalitu, aby mohli srazit na kolena nenáviděného kapitalistu ;-) A právě EK tady opakovaně začíná útočit na základní principy svobodného trhu.

Zni to pekne, ale je to nesmysl. Totalitu predstavuje monopol Microsoftu, ktery zamernymi nekompatibilitami neumoznuje rozvinuti konkurence. Znacna mera toho co se v IT deje zavisi jen na tom, co Microsoft chce nebo ne. A spotrebitelum to ku prospechu neni ani omylem. Zakladnim principem trzni ekonomiky je konkurence, ktera je dnes v teto oblasti potlacena. I kdyz tady je napr. nabidka vice operacnich systemu, lide si mezi nimi nemohou svobodne vybirat, protoze jsou k windows prikovani kompatibilitou a to neni nahodou. Kdo neni slepa ovce, tak si tuto skutecnost uvedomuje.

CITUJI: Nebo jsou EU spotřebitelé opravdu takoví hlupáci, že je třeba jim ZAKÁZAT použít to CO CHTĚJÍ ve jménu VYŠŠÍHO PRINCIPU? :-)

Demagogie. Ukaz mi nekoho, kdo chce aby nejaka firma nerucila za sve zbozi, kdo chce, aby ho nejaka firma drzela na retezu kompatibility a nemohl tak prejit ke konkurenci, protoze pripadna migrace je z duvodu absence a nedodrzovani standardu mimoradne nakladna. Dokazes si predstavit, za bys musel investovat nekolikanasobek ceny automobilu, abys mohl zacit pouzivat zautomobil jine znacky? A v pripade sw je to bezne a ne proto ze to tak musi byt, ze to jinak nejde, ale protoze to tak nekomu vyhovuje, protoze ma tak uzivatele ve sve moci a konkurence nema sanci. A tomu snad chces rikat svoboda? Vzpamatuj se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jeste jedna douska. Nikdo me nenuti kupovat si nejake auto a presto chci, aby vsechny byly bezpecne (a neohrozovaly me na ulici) a nevypoustely smrdute jedovate zplodiny (a nenicily me zdravi).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee >> no tak schvalne, ted podpor sve tvrzeni :o) a zjistis, ze se hluboce mylis v nekterych svych argumentech.
 
"Demagogie. Ukaz mi nekoho, kdo chce aby nejaka firma nerucila za sve zbozi, kdo chce, aby ho nejaka firma drzela na retezu kompatibility a nemohl tak prejit ke konkurenci, protoze pripadna migrace je z duvodu absence a nedodrzovani standardu mimoradne nakladna. Dokazes si predstavit, za bys musel investovat nekolikanasobek ceny automobilu, abys mohl zacit pouzivat zautomobil jine znacky? A v pripade sw je to bezne a ne proto ze to tak musi byt, ze to jinak nejde, ale protoze to tak nekomu vyhovuje, protoze ma tak uzivatele ve sve moci a konkurence nema sanci. A tomu snad chces rikat svoboda? Vzpamatuj se."
 
*** Ja jsem treba pro tvuj priklad onen clovek. Nakupuji zcela bezne zbozi z nulovou zarukou dle obchodniho zakoniku, tak jak to dela zcela jiste naprosta vetsina IT firem, to jen tak pro ten tvuj dotaz. je mi naprosto jedno, zda to ma zaruku 0 protoze je to zcela jiste levnejsi nez zbozi stejneho charakteru, ale se zarukou 24 m.
*** Schvalne, mi ukaz neco co pripomina tve tvrzeni o nekolikanasbne cene automobilu, abys mohl pouzivat konkurencni SW. Tos taky hodne prestrelil.
*** Jaka konkurence nema sanci, vzdyt kazdy si muze pouzivat co chce. Je to jen na nem, zda je v PC opera ci neni si prece zvoli sam uzivatel, tak jaka pak nemoznost ji pouzit.
 
Mepletes si nahodoou pojmy, MUSI a MUZE? Protoze IE rozhodne clovek pouzivat pro naprostou vetsinu veci NEMUSI. To ze na par veci se musi pouzit IE, je JEN a JEN veci toho podnikatelskeho subjektu (a zaplat panbuh ze to tak je), ktery se k tomu rozhodl, treba internetove bankovnictvi updaty atd. Nikdo te nenuti tyto sluzby byuzivat vyuzij si jine sluzby jinych bank, jiny zpusob updatovani. Kde mas to nemoznost?
 
*** dalsi z vecicek, kde mas urceno, ze u SW na zakazku, ruci vyrobce SW za skody zpusobene provzem :o)), o vubec neni obvykla vec. Pokud to nejaka firma vubec takto ma definovano, tak si to radne necha zaplatit nebo musi platit obrovske pojistky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až budou všechny ostatní SW a OS stejně jednduché na používání pro běžného užívatele jako jsou od MS, pak bude mít běžný uživatel teprve právo opravdového výběru. Do té doby to jsou jen plané výkřiky do tmy.
Já osobně taky nejsem velkým příznivcem MS, ale jak chcete obyčenýho Franty z Horní Dolní přesvědčit že třeba Open offce, Firefox, Opera nebo přehrávač XY jsou lepší než ty co jsou součástí systému od MS. Proč lidi nutit shánět a instalovat SW třetích stran, když chtějí funkční stroj na hryk, internet, hudbu, video a nezajímá je jestli je tam IE, Mdedia player nebo něco jiného. MS je jednou z vedoucích firem na trhu a dokud ostatní firmy nenabídnou něco alespoň podobně jednoduchého nebo dokonce lepšího to tak bohužel zůstane.
Připadá mi, že Opera jde do kopru a v poslední agónii se snaží ještě trochu rozbouři vody IT.
diskuse typu Win x cokoliv, MS Office x cokoliv, IE x cokoliv, Win Media x cokoli jsou jak se zdá módní záležitost, ale bohužel mlácení prázdné slámy.
Všechno je totiž o pohodní, komfortu.
Když si pořídím systém MS dál už nic nemusím, pokud si piřídím systém někoho jiného musím splustu věcí. Třeba se něco naučit nebo nastudovat a to už se mnohým nechce. A sme zas u té pohodlnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

STK: ja ho klidne podporim, zkus neco z toho vyvratit. Ano, vetsina firem nakupuje zbozi bez zaruky, protoze napriklad na windows zaruku nedostane. To nijak nedokazuje, ze to nekdo chce. Jako zcela urcite najdes par magoru, kteri radi kupuji zajice v pytli, ale rucit za sve zbozi, produkt, sluzbu ve stanovenem rozsahu je standardni pozadavek.

Ad nekolikanasobna cena automobilu. Napriklad prechod z jednoho kancelarskeho beliku na jiny, ktery z duvodu absence standardniho kompatibilniho formatu s sebou nese nutnost migrace statisicu dokumentu z jednoho formatu na novy a nakaldy na to jsou nekolikanasobne vyssi, nez na samotny software.

Ne, kazdy si nemuze pouzivat co chce, protoze a) je z duvodu absence standardu a nedodrzovani tech existujicich maly vyber a i kdyz mas nekdy teoreticky na vyber, prakticky jsi z duvodu kompatibility vazany na jednu platformu.

Ne, nepletu si MUSI a MUZE.

Ruceni u software na zakazku je dana obchodni smlouvou, ktere prislusne subjekty uzaviraji. V nasi firme je to standardni pozadavek u kazdeho vyberoveho rizeni. Ale nezavidim to tem dodavatelum, kteri musi rucit, i kdyz pak dodavaji produkt, ktery pouziva naprikad windows, za ktery Microsoft neruci a tudiz dodavatel musi prevzit zaruku za Microsoft, aniz by s tim pak mohl co delat. Snad proto se u technologickych zarizeni cim dal tim vic prosazuje linux, protoze zde ma dodavatel diky dostupnym zdrojovym kodum linuxu realnou sanci problem odstranit a vyhnout se obrovske pokute.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EEE: to chceš jako tvrdit, že na linux, Open offce, da další sw ne od MS jako záruku dostaneš

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JohnDeere: Nedostanu, ale aspon za ne ani neplatim. A ja netvrdim, ze zaruky jsou jen problem Microsoftu, ale oblasti sw v it prumyslu jako takove. Proste se nikdy na trhu nemelo objevit zbozi, u ktereho vyrobce rika, zrikam se vsech zaruk.

A dale rikam, ze za soucasnych okolnosti ani za nic rucit nejde. Protoze nic neni poradne standardizovano a i kdyz je, tak si nejvetsi retail vyrobce si se standardy vytira akorat prdel a nekompatibility vytvari schvalne, protoze zneuzova sveho dominantniho postaveni a nese mu to ekonomicky prospech. A to uz je predevsim problem Microsoftu.

A dale tvrdim, ze kdyby Microsoft a ostatni museli za sve produkty rucit, jako je to bezne i jinde, museli by spolupracovat a dodrzovat standardy a to by i do oboru prineslo tolik potrebnou konkurenci (dnes by do IT proti Microsoftu investoval jen blazen). Z toho vseho by mel kazdy uzivatel prospech, kvalitnejsi software se zarukou a nizsi cenou.

Dnes z historickych duvodu nejde naridit vyrobcum sw, aby zacali najednou za sve zbozi rucit, protoze na to sw prumysl neni pripraven. Neexistuji standardy, neexistuji postupy, vystupni kontroly kvality, nic. Ale zato lze naridit dodrzovani standardu, lze na trh nepustit produkt, ktery povinny standard nesplnuje a lze takto zacit situaci pomalu napravovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: Nutit lidi ručit za software by byl konec open source, pokud by nebyl nějak z tohoto principu viňat. Nikdo nebude zadarmo nabízet něco za co ho bude někdo popotahovat o náhradu škody.
To že jsou produkty MS bez záruky taky není úplně pravda, protože zákonných poviností se zříct nelze.
Mě monopol MS vyhovuje, hrozně mi to ulehčuje vývoj aplikací, protože mě to nenutí řešit implementaci pro 10 operačních systémů, nebo zvažovat, které se mi vyplatí podporovat a na které se můžu vykašlat. Takle jsem kompaktibilní z více jak 95% světa.
Stejně je to i z HW, když si nějaký koupím, jsem si jistý, že pod Windows bude běhat, neměl bych nikdy takový výběr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to: eee
co to tu placas s rucenim za SW a microsoft vs open source, hlavne si mimo temu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MildaEvilda: Mýlíš se, nebyl by to konec OpenSource, není pro to nejmenší důvod. Naopak, OpenSource by měl výhodu, protože nabízí možnost firmě, která na něm založí svůj byznis, za svůj produkt skutečně zodpovídat a řešit nastálé problémy.

To že to nechápeš je dáno tím, že nechápeš, co je to OpenSource. OpenSource není program zdarma, OpenSource může být normální komerční software.

A co se týče programů zadarmo, na ty moc EU nesahá, protože EU stanovuje pravidla na trhu a produkty zadarmo jsou z principu mimotržní.

To že ti vyhovuje monopol je známka hlouposti nebo silného mravního úpadku. Je to na úrovni člověka, kterému vyhovuje totalita fašismu nebo totalita komunismu, protože v té době bylo taky všechno jednodušší, stačilo tomu režimu poklonkovat a nechat se ovládat.

Kdyby se dodržovaly standardy, o čemž tu pořád mluvím, tak tu není problém s kompatibilitou. Microsoft ti nic neulehčuje, Microsoft ti záměrným nedodržování standardů a vnášením nekompatibilních, pokud možno patentovaných, řešení ztěžuje být na něm nazávislý a být kompatibilní i s ostatními. Brání tak konkurenci a to je v tržní ekonomice velmi špatné. Jeho majorita je historicky jen dočasná, a weboví vývojáři, kde Microsoft majoritu začal ztrácet nejdřív, už kvuli bordelu co nadělal Microsoft úpí. Pořádně jim to ztěžuje práci a web na řadu let ustrnul ve vývoji. Internet Explorer, například, dodnes neumí pořádně CSS2, které tu je od roku 1998.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj příspěvek asi nebude mít moc velkou odbornou hodnotu :-)) ale jen chci pocvhálit Operu. Vyzkoušel IE, Firefox, Netscape,..., ale Opera mi sedí nejlépé..přehledná, inteligentní a sofistikovaná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: S Tvými názory se ani při nejlepší vůli nedá ani v nejmenším souhlasit. Měl jsem za to, že žijeme v demokracii a ne v totalitě, takže proč mě má nějaká organizace, která ničemu nerozumí a do všeho kecá (ano mluvím o EK) kecat do podnikání ???
MS nikdy neměl a ani nemá monopol, takže se kdokoliv může rozhodnout pro alternativního dodavatele. Jenže problém je v tom, že nikdo nic lepšího (v komplexním měřítku) zatím nevymyslel a hlavně ani nezaplatil vývoj. Ano jsem zarytým odpůrcem zarytých odpůrců MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee:
To že to nechápeš je dáno tím, že nechápeš, co je to OpenSource. OpenSource není program zdarma, OpenSource může být normální komerční software.
 
**Už vidím, jak komeční SW obsahuje otevřený kód... Ha ha ha...
A co se týče programů zadarmo, na ty moc EU nesahá, protože EU stanovuje pravidla na trhu a produkty zadarmo jsou z principu mimotržní.
 
**A proč na ně nesahá ??? Vždyť je to SW jako každý jiný...To že ti vyhovuje monopol je známka hlouposti nebo silného mravního úpadku. Je to na úrovni člověka, kterému vyhovuje totalita fašismu nebo totalita komunismu, protože v té době bylo taky všechno jednodušší, stačilo tomu režimu poklonkovat a nechat se ovládat.
 
**Vyprošuji si tyhle výroky !!!!!!!!! Buď argumentuj slušně nebo se zdrž komentáře, protože na tyhle projevy není určitě nikdo zvědavý. Spíše slouží jako ukázka Tvé inteligence.Kdyby se dodržovaly standardy, o čemž tu pořád mluvím, tak tu není problém s kompatibilitou. Microsoft ti nic neulehčuje, Microsoft ti záměrným nedodržování standardů a vnášením nekompatibilních, pokud možno patentovaných, řešení ztěžuje být na něm nazávislý a být kompatibilní i s ostatními. Brání tak konkurenci a to je v tržní ekonomice velmi špatné. Jeho majorita je historicky jen dočasná, a weboví vývojáři, kde Microsoft majoritu začal ztrácet nejdřív, už kvuli bordelu co nadělal Microsoft úpí. Pořádně jim to ztěžuje práci a web na řadu let ustrnul ve vývoji. Internet Explorer, například, dodnes neumí pořádně CSS2, které tu je od roku 1998.
 
**Co je tohle za nesmysl ??? Jak může kdokoliv kohokoliv nutit do dodržování nějakých standardů ??? Vždyť je jen na mě, které z nich budu dodržovat (teď mluvím jen o oblasti SW). Vždyť si klidně mohu vytvořit své vlastní a stávající nerespektovat z jakéhokoliv důvodu. Otázkou samozřejmě je, jestli budu s touto politikou na trhu úspěšný či nikoliv. Nicméně já MS fandím - hlavně kvůli lidem, kteří na tuto firmu jen hází špínu a absolutně netuší co práce programátora obnáší (a chtějí ho svazovat ještě s nějakými standardy). Je to to samé, jako by mi někdo přikazoval, jak mám formátovat zdrojový kód aplikací - asi ho pošlu někam a budu si ho formátovat podle svých zvyklostí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gandalfista: zijeme v demokracii (to znamena vlada lidu, jestli nevis) nikoli anarchii. Zakony jsou prirozenou soucasti demokratickeho zrizeni, zakony neznamenaji totalitu, neplet si prosim pojmy se svymi dojmy.

Krome toho zijeme v trzni ekonomice (trzne planovanem hospodarstvi). Trzni ekonomika je dulezity regulacni proces hospodareni nasi spolecnosti. Neni to jediny mozny zpusob rizeni hosodarstvi, existuji i alternativni, napriklad centralne planovana ekonomika, ktera dominuje ve statech s totalitnim rezimem. Kroky EK v tomto pripade slouzi k ochrane trzni ekonomiky, ktera je bytostnou soucasti demokracie. Tudiz tve obvinovani EK z totality je znamkou absolutniho ekonomickeho i politickeho analfabetismu. Takove obvineni si EK zaslouzi napr. za svou zemedelskou politiku, nikoli za sve kroky vuci monopolum.

Pochop, ze trzni hospodarstvi neni neco prirozeneho, co by tu bylo samo od sebe. Je to rizeny proces, za ktery nekdo nese odpovednost, ten nekdo trh zrizuje a urcuje na nem pravidla, co se smi, co se nesmi a s cim se smi a s cim se nesmi na trhu obchodovat. Tato pravidla slouzi jak ochrane funkce trhu, coz v trzne rizenem hospodarstvi znamena predevsim zachovani konkurence na trhu (zakaz kartelovych dohod, antimonopolni zakony), tak i k rizeni hospodarstvi jako takoveho.

A zde je nutno jasne a hlasite rici, ze monopol se neslucuje s trznim hospodarstvim zalozenem na konkurenci, skodi mu uz svou existenci, to je prokazatelny ekonomicky fakt. Navic je lakave a snadne takove postaveni zneuzivat, coz Microsoft cini a byl za to pravomocne odsouzen nejen v EU.

Evropska Komise je zodpovedna za fungovani evropskeho trhu a je povinna jeho fungovani zabezpecit. Kdyby tak nekonala, stane se EU to same, co nekolikrat nasemu statu, bude sankcionovana v arbitraznim rizeni z duvodu nezajisteni ochrany investic. Trh neni dzungle s pravem silnejsiho, kde si kazdy muze delat co chce, ale pravni prostredi. Odtud se tedy berou kompetence EK.

MS mel a ma monopol. Windows je hospodarsky velmi vyznamna platforma, na ktere si konkuruje rada trznich subjektu. K teto platforme drzi Microsoft absolutni monopol. Za to, ze si mohou tyto trzni subjekty ferove konkurovat nese na evropskem trhu odpovednost EU, nikoli Microsoft. To umoznuje EU prostrednictvim svych vykonnych organu diktovat podminky, za jakych muze Microsoft svuj produkt na evropskem trhu prodavat.

Tohle ti doufam dostatecne objasnilo, kdo dava EK pravo, jak muze nekdo vyrobci neco diktovat a tak dale.

Open Source je vyvojovy model a jeho vysledkem muze byt a bezne byva komercni produkt. Smat sse ha ha ha muzes, ale smejes se jen sve nevedomosti. Napriklad MySQL je typicky priklad.

Volne siritelny software (at je open source nebo nikoli) neni jako jiny software. Lisi se tim, ze je nekomercni, netrzni, je mimo trh, neplati se z nej dane, nepojima trzni ochranu a ani povinnosti, neni to ekonomicky objekt.

Vyprosovat si muzes co chces, ale mame tu demokracii a ja trvam na svem nazoru, ze preference monopolu je znamkou houposti (dotycnny si neuvedomuje jeho obecnou skodlivost) nebo mravniho upadku (dotycny si ho uvedomuje, ale sobecky z nej tezi).

Nekdy je monopol ekonomicky vyhodny, jedna se o tzv. prirozene monopoly, ktere se tykaji predevsim inzenyrskych siti. Je nehospodarne mit do domu priveden plyn, vodu nebo elektrinu, kazdy nekolikrat, od ruznych distributoru. Trzni hospodarstvi se s tim vyrovnava zavedenim statnich regulaci. Chces-li tedy tvrdit, ze Windows predstavuji prirozeny monopol, ze je ekonomicky vyhodne mit jenom jednu platformu, prosim, sice nejsem tehoz nazoru, ale potom necht jsou Windows regulovane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Operu mam rad a pouzivam, ale nechci aby se masove rozsirila, byl by to pak stejny shit jako IE...proc je bezpecna? mimoine proto, ze ji ma malo lidi a tak je potencialnich obeti malo...a kdyz uz si nekdo umi nainstalovat jny prohlizec, vetsinou taky vi neco o antivirech a antispyware...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

konrad: nejde o to, aby se rozsirila opera, ale aby se dodrzovaly webove standardy, a bylo tedy jedno, kdo jaky prohlizec pouziva

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: Dobrý post!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: zijeme v demokracii (to znamena vlada lidu, jestli nevis) nikoli anarchii. Zakony jsou prirozenou soucasti demokratickeho zrizeni, zakony neznamenaji totalitu, neplet si prosim pojmy se svymi dojmy.
 
**Nepoucuj me prosim o tom co znamena demokracie. Misto toho by sis mohl prestat plest standardy se zakony - ja o zakonech nenapsal ani slovo.Krome toho zijeme v trzni ekonomice (trzne planovanem hospodarstvi). Trzni ekonomika je dulezity regulacni proces hospodareni nasi spolecnosti. Neni to jediny mozny zpusob rizeni hosodarstvi, existuji i alternativni, napriklad centralne planovana ekonomika, ktera dominuje ve statech s totalitnim rezimem. Kroky EK v tomto pripade slouzi k ochrane trzni ekonomiky, ktera je bytostnou soucasti demokracie. Tudiz tve obvinovani EK z totality je znamkou absolutniho ekonomickeho i politickeho analfabetismu. Takove obvineni si EK zaslouzi napr. za svou zemedelskou politiku, nikoli za sve kroky vuci monopolum.
 
**EK si zaslouzi kritiku za cokoliv - uz jen za to, ze existuje nebot je to banda idiotu, ktera nerozumi vubec nicemu a do vseho se jen plete. Krok EK proti MS se jiz ukazal jako absolutne nesmyslny a jedine co z toho plyne je dle meho mineni nezakonne obohaceni v radech stovek milionu USD.
Pochop, ze trzni hospodarstvi neni neco prirozeneho, co by tu bylo samo od sebe. Je to rizeny proces, za ktery nekdo nese odpovednost, ten nekdo trh zrizuje a urcuje na nem pravidla, co se smi, co se nesmi a s cim se smi a s cim se nesmi na trhu obchodovat. Tato pravidla slouzi jak ochrane funkce trhu, coz v trzne rizenem hospodarstvi znamena predevsim zachovani konkurence na trhu (zakaz kartelovych dohod, antimonopolni zakony), tak i k rizeni hospodarstvi jako takoveho.
 
**Coz samozrejme chapu.A zde je nutno jasne a hlasite rici, ze monopol se neslucuje s trznim hospodarstvim zalozenem na konkurenci, skodi mu uz svou existenci, to je prokazatelny ekonomicky fakt. Navic je lakave a snadne takove postaveni zneuzivat, coz Microsoft cini a byl za to pravomocne odsouzen nejen v EU.
 
**MS vyuziva sve pozice, kterou si na trhu vybudoval a to se proste lidem z EU nelibi, protoze uspech se preci neodpousti ze........ Nikdo me nikdy nepresvedcil a ani nepresvedci, ze MS zneuzil sveho postaveni na trhu - on ho pouze vyuzil stejne jako to delaji vsechny vetsi firmy. Jen je to gigant, ze ktereho muzou kapnout nejake ty dolary na pokutach, tak se do nej kazdy idiot z EK navazi.Evropska Komise je zodpovedna za fungovani evropskeho trhu a je povinna jeho fungovani zabezpecit. Kdyby tak nekonala, stane se EU to same, co nekolikrat nasemu statu, bude sankcionovana v arbitraznim rizeni z duvodu nezajisteni ochrany investic. Trh neni dzungle s pravem silnejsiho, kde si kazdy muze delat co chce, ale pravni prostredi. Odtud se tedy berou kompetence EK.
 
**Bohuzel kompetence EK ma ackoliv by nemela mit zadne. Byl jsem proti vstupu do EU a musel jsem se podridit vetsine, nicmene doufam, ze si ta vetsina uz konecne uvedomuje, ze EU je jedno z nejvetsich zel pod sluncem (nekolik tisic nekompetentnich uredniku rozhoduje o vsem co se tady sustne).
MS mel a ma monopol. Windows je hospodarsky velmi vyznamna platforma, na ktere si konkuruje rada trznich subjektu. K teto platforme drzi Microsoft absolutni monopol. Za to, ze si mohou tyto trzni subjekty ferove konkurovat nese na evropskem trhu odpovednost EU, nikoli Microsoft. To umoznuje EU prostrednictvim svych vykonnych organu diktovat podminky, za jakych muze Microsoft svuj produkt na evropskem trhu prodavat.
**MS nikdy nemel a ani nema MONOPOL !!!!!!! Existuji konkurencni OS tzn. nema monopol !!! To, ze drtiva vetsina uzivatelu pouziva SW od MS neznamena, ze ma MS monopol. Je to jen o oblibenosti nebo proste jen o plavani po proudu. Podle vyse uvedeneho ja vlastne taky drzim monopol na SW, ktery vyvijim a pokud by se me EU pokousela diktovat podminky, tak je poslu do patricnych mist. Ale myslim, ze jsi na to konecne kapnul - Windows je HOSPODARSKY vyznamna platforma a EU neskutecne stve, ze z toho nema zadne penize, tak se hoji na nesmyslnych zalobach u mistnich soudu, ktere spadaji do jejich pravomoci...
Tohle ti doufam dostatecne objasnilo, kdo dava EK pravo, jak muze nekdo vyrobci neco diktovat a tak dale.
 
**Neni na svete sila, ktera by mi dokazala vysvetlit, jak si vubec muze nejaky idiot z EK dovolit neco nekomu (komukoliv) diktovat !!!Open Source je vyvojovy model a jeho vysledkem muze byt a bezne byva komercni produkt. Smat sse ha ha ha muzes, ale smejes se jen sve nevedomosti. Napriklad MySQL je typicky priklad.
 
**Ano Open Source je vyvojovy model, ale drtiva vetsina OS software je nekomercni - uz jsi napriklad videl prakticky pouzitelny CRM, ERP nebo jiny IS s otevrenymi zdrojaky ??? Ja tedy ne a je to celkem logicke - firmy investuji velke penize a know how do tvorby a pak to daji nekomu aby to zkopiroval ???????????? Ja tedy rozhodne tento krok neudelam. Uz vubec ne pokud bych mel prijit s technologickou novinkou, ktera mi na trhu poskytne konkurecni vyhodu. Ale podle tveho nazoru jsem prave ten, kdo si zaklada monopol a tudiz EK hura na nej.... Nechapu tento postoj.Volne siritelny software (at je open source nebo nikoli) neni jako jiny software. Lisi se tim, ze je nekomercni, netrzni, je mimo trh, neplati se z nej dane, nepojima trzni ochranu a ani povinnosti, neni to ekonomicky objekt.Vyprosovat si muzes co chces, ale mame tu demokracii a ja trvam na svem nazoru, ze preference monopolu je znamkou houposti (dotycnny si neuvedomuje jeho obecnou skodlivost) nebo mravniho upadku (dotycny si ho uvedomuje, ale sobecky z nej tezi).
**Kdyz uz tu teda mame tu demokracii, tak verejne prohlasuji, ze tebe povazuji za cloveka mdleho rozumu, protoze se na to nedokazes podivat z jineho hlediska. Preference monopolu je vicemene spatna, nicmene v tomto kontextu se NEJEDNA o monopol, tudiz tva poznamka o hlouposti je zcela mimo a jsi hloupy, ze jsi to nepochopil.
Nekdy je monopol ekonomicky vyhodny, jedna se o tzv. prirozene monopoly, ktere se tykaji predevsim inzenyrskych siti. Je nehospodarne mit do domu priveden plyn, vodu nebo elektrinu, kazdy nekolikrat, od ruznych distributoru. Trzni hospodarstvi se s tim vyrovnava zavedenim statnich regulaci. Chces-li tedy tvrdit, ze Windows predstavuji prirozeny monopol, ze je ekonomicky vyhodne mit jenom jednu platformu, prosim, sice nejsem tehoz nazoru, ale potom necht jsou Windows regulovane.
**Co je tohle za nesmysl ??? Jedny trubky ano, ale copak ty trubky brani tomu, aby jimi proudil plyn od ruznych dodavatelu (podivej se treba na O2) ?????????? Windows nejsou monopol, tudiz nemuzou byt regulovany.
 
Mimochodem proc, kdyz - jak tvrdis - EU na software zdarma kasle, tak se navazi do MS, protoze MS dodava WMP nebo IE zdarma pro svuj OS ????????

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem si teprv přečetl celou diskuzi. "eee", klobouk dolu. Pod tvé názory bych se s chutí podepsal, jenže by to byla bezpochyby krádež.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gandalfista: MS dodava WMP nebo IE zdarma pro svuj OS...

Chyba - MS veskerou nadstavbu dodava v cene OS, nikoli zdarma. Rozdil je mozna maly, ale je - podobne jako u tycinky Mars, kde je 20% zdarma, ale tech 20% v Tescu sezrat nemuzes a musis si koupit celou tycinku.

Osobne mi regulace od EU smerem k MS taky vadi, ale hlavne v tom, jak jsou nekoncepcni - zakazeme MS dodavat WMP, zakazeme MS dodavat MSIE, ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.