Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Oracle vydal Solaris 11, prý „první cloudový OS“

Oracle Solaris 11
Je na čase si lehce odpočinout od linuxových distribucí a podívat se pro změnu na jeden komerční unixový OS. Solaris je jednou z těch částí, které si Oracle pořídil s celou firmou Sun a je součástí jeho "úspěšného softwarového tažení světem", které se z nemalé části opírá o jeho databázový systém…

Oracle se u Solarisu 11 chlubí mimo jiné kvalitní virtualizací, Solaris 11 je udělán tak, aby šlapal skvěle s Oracle VM serverem na x86 i SPARC platformě. Virtualizace Oracle Solaris Zones škáluje až do stovek jednotlivých zón na jednom fyzickém systému s 15× menšími nároky ve srovnání s VMware a bez limitů co se týče množství paměti, CPU či síťových a diskových zdrojů. Nová je právě i síťová virtualizace, která umožňuje budovat virtuální výkonná datacentra.

Další spousta novinek je kolem cloudových záležitostí, je zajímavé, že Oracle používá podobnou reklamní hlášku jako OpenBSD, a sice "secure by default", a sice v souvislosti se službami pro cloud a datacentra. Zabudované šifrování v systému má být 4× rychlejší než u IBM AIX. Tvůrci jako vždy také vyzdvihují vlastní souborový systém ZFS, který již přidal právě i podporu šifrování (vlastní od Oracle, s open-source si (zatím?) nerozumí).

Solaris 11 je k dispozici na webu Oracle.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Oracle vydal Solaris 11, prý „první cloudový OS“

Úterý, 15 Listopad 2011 - 10:17 | Izak | Jinak ja bych zony neporovnaval s vmware, v...
Úterý, 15 Listopad 2011 - 10:15 | Izak | ;-)) jo a rikaji tomu Zony ... a neni to spatne....

Zobrazit diskusi