Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Označování Meteor Lake za „Bulldozer od Intelu“ je mimo mísu

Wow. To je asi poprvé (možná podruhé), co od No-X vidím kritiku přímo Gelsingera...
Já to v podstatě vidím stejně; ML není žádnej zázrak (já ho po zkušenostech s realitou tvrzení intelu posledních několika let tak ani nikdy nebral), ale přinejmenším se podařilo zastavit absurdní růst spotřeby (pokud to tedy jeden z cílů vůbec byl a není to spíš pro intel nechtěný důsledek architektury - že ať tam pustí, kolik chtějí, MHz už nevytáhnou). Problém je právě ta několikaletá vyhypovaná naprosto nereálná masírka. (A IMHO stejnej nerealistickej hype provázel i příchod Gelsingera na pozici CEO.)
"...největší architektonický posun posledních 40 let..." - to mi ušlo, ale to už je úplně z jiné, drogové dimenze...
BTW: schválně, kolika sprostými slovy ozdobí diskuzi Ježek tentokrát?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Je škoda, že tu zase máme článek, kde se vezme neexistující problém ("čísi" tvrzení přirovnávající Meteor k Bulldozeru) a na tom se vyvaří zdánlivě vyvracející text. Přitom je to kompletní kravina, ke které vůbec nemělo smysl zaujímat nějaké stanovisko.

Mimochodem Bulldozer byl křáp. Byl to křáp v době uvedení a ve chvíli, kdy už by mu seděly nějaké sw optimalizace, to už zase byl starej křáp. Ano, jeho morální životnost byla díky AVX delší, ale to nic nemění na tom, že to strašlivě žralo v idle i loadu (měl jsem 8350 a 9590, vím o čem mluvím) a přitom hry se chovaly lépe i na blbým dobovým dvoujádru Intel. Fakt sorry, zkoušel jsem z Bulldozerem žít, ale oproti Intelu byl i vybíravější na paměťové moduly - tam kde na Intel plně valilo DDR3-2133, tam ty samé moduly jely maximálně jako DDR3-1866 s horším časováním. Takže já tuhle obhajobu Bulldozeru neberu, jakkoli věřím, že i dnes existují lidé, kteří na něm spokojeně jedou. Jen oproti mému Haswellu se stejným či vyšším výkonem jim to v idle místo 19W žere spíš 90W.

A teď už k Intelu:

Patův problém byl, že dřív mluvil než znal kompletní fakta. Proto ta bota se zpětným zrcátkem, bota s geopolitkou Tchaj-wanu a následná damage control magií křemíku, proto boty kolem GPU, proto boty s revolucí v podobě Ponte Vecchio, proto boty s kadencí Intel 4 - 3 - 20A - 18A. Věřím, že dnes už konečně sedí zadkem na pevné půdě a je realista.

Ber to tak, že z Intelu odešel ještě na vrcholu (poslední, na čem se podílel, byl myslím vývoj Broadwellu - ne situace po jeho uvedení na trh). Pak skrze EMC skončil ve VMware jako jeho CEO, což je tak firma, kterou tuhle Broadcomm koupil na šílenejch 69 miliard USD. Takže nemůžeš říct, že by byl neschopnej. Jen to prostě těžce neodhadl, podle mě ty první měsíce do určité míry plácal z voleje na základě růžových brýlí, které se mu střední a vyšší management bál sundat (protože by se ukázalo, jako to podělali).

Já jsem fakt zvědav, co bude dál, protože Patovi zbývají 2 roky a 2 měsíce do završení 65 let, kdy by měl z vedení Intelu odejít (imho se z něj stane chairman, pokud se nebude věnovat té své charitě Transforming the Bay with Christ, kde je snad furt chairman, ale podle mě na tom rok-dva vůbec nešáhl). Podle mě nestihne vše, co chtěl, což je škoda. Imho stihne dotáhnout to rozhodnutí, jestli se z Intel 4/3/20A/18A něco vyrýsuje, nebo se Intel zařadí mezi výrobce existenčně závislé na procesech TSMC. Ale víc už moc ne. Možná Battlemage - před půl rokem jsem byl skeptičtější, ale dle mého právě iGPU z Meteoru ukazuje, že tam potenciál vývoje mají.

Taky bych neopomínal, že Intel může zcela změnit své zaměření. Jak ukazuje Nvidia, i tady se toho megakrutě moc podcenilo: Nvidia i loni rostla jako prase a je tady další obrovský potenciál, protože věci pro machine learning prostě budou furt a furt potřeba. Jednu věc si nedovolím porovnat, a to je schopnost propojování hromad čipů skrze nějaká rozhraní typu 800Gbit/s, tam myslím se všichni snaží aspoň držet krok s Nvidií.

Dost to bude i příští a přespříští rok Intelu záviset na tom, jak s tím pohne sw tým - jak budou dále optimalizovat CPU scheduler pro hybridní architektury a jak budou ladit architektonicky next-gen GPU ovladač, což na Linuxu reprezentuje ovladač známý jako "Intel Xe" (který je zatím hodně chybový). Nezapomeň, že AMD a Nvidia zde mají v GPU oblasti desítky let optimalizací, know-how a historie, na kterou mohou navazovat. Intel měl do příchodu Gen12/Xe leda tak prd, dělá to od nuly a na to, z jak nízké pozice do toho vlítli a že to řídil Raja, se jim daří setsakra brutálně posouvat hranice toho, co škarohlídi považovali před dvěma roky za možné. Jasně, na Radeony a GeForce to furt nemá, ale ...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

TL;DR
Je v té tapetě i něco jiného než informace, že vyjadřuješ zásadní nesouhlas s čímkoliv, po čím je podepsán No-X?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A přečetls v "té mé tapetě" něco víc než jen první odstavec?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Jen oproti mému Haswellu se stejným či vyšším výkonem jim to v idle místo 19W žere spíš 90W. "

Ono je to hodně o čipsetu. Samotný buldík/piledriver mají úsporné režimy vyladěné na jedničku. Můj FX 4300 a FX 6300 idlují shodně na 50 W (celé PC bez monitoru). FX 8300 na tom bude podobně. I tak je to hodně, vím.

Kdyby Intel vydal normálně naceněné osmijádrové (cena jako dvě velká jádra) až šestnáctijádrové (cena jako čtyři velká jádra) atomy do LGA 1700, tak bych snad vzal na milost i tento mechanicky nepodařený socket, jenže to dřív přijdou zajímavá APU do AM5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kupodivu jsem to přečwtl celé (Jo, občas se mi to stane), ale podruhé už se mi do toho nehce.
Proto se ptám jestli je tam, pod tou hromadou slov, ukrytá nějaká informace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, krásný příspěvek, z dovolením bych ho zkrátil:

Bota, bota, bota, bota, bota. Ale teď už se Pat poučil a je realista.

:-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

ad. prvý odsek: však, ale o tom to je ako si mojkať svojich čitateľov a tým nemyslím Nás s kritickým myslením pre dané publikum divegentných. Proste plamienok odboja treba nechať tlieť. A o tom to je. Oproti dvojpísmenkovému svetubijcovi je to stále taká light verzia a svoje publikum si nájde. Najviac to však retrospektívne zamrzí nás skôr narodených, ktorí ešte pamätáme staré dobré časy...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jo staré dobré časy, kdy si taktoval jednojádrového Semprona a neprudil se změnou paradigmatu kvůli nepovedeným hybridům Intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Toho "single-core" Sempíka 145 aj s tou doskou mám dodnes vo svojej zbierke pričom sa dal odomknúť na dual-core Athlona. Staré dobré časy. Diky za pripomenutie.
Inak mám ešte aj jedného Duruna 1.8GHz so 64KB L2 cache. A aby som bol úplný aj jedného Athlona FX8300, ktoré som kúpil v doredajoch keď už ficali prvé Ryzeny. A potom to už je len mrte mackovitych šeliem Bobcatov, Jaguarov, Púm. V skutku vďaka tým mačičkám mám viac AMD procesorov vo svojej zbierke ako tých od Veľkého brata pričom však z pohľadu Cyrixov/IBM/VIA/Zhaoxin je to len minorita.

Zmena paradigmy v podobe hybridných x86 procesorov Intelu je v prípade Intelu len kauzálnym vyustením ich litografického marazmu kde hrajú už dekádu druhé/tretie husle...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak rozumnou odpověď jsem nečekal. V nevytápěném sklepě mám Athlona XP 2000+ v kompletním PC, ale jestli by to ještě nabootovalo do WinXP, to zjistím až časem. Abych se v tom neutopil, tak jsem si dal zákaz nechávat si PC s procesory slabšími než je ten Athlon a Windows staršími než XP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale.....to snad ne. To by byl Pat i neschopný manažer, kdyby si nezjistil detaily. To je základ. A on navíc vývoji rozumí. Jestli má všech 5 pohromadě, tak věděl, na čem Intel je. Jenže ono to vždy vypadá (už v podstatě dekadu), že má Intel jen slabou chvilku, ale hned další generace to napraví. Bohužel ne. A věřil bych i tomu, že se Pat snaží a dělá maximální damage control. Ale že by vůbec nevěděl, co se dole vaří, je pitomost. Sorry.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Jen oproti mému Haswellu se stejným či vyšším výkonem jim to v idle místo 19W žere spíš 90W."
Oboje jsem provozoval a tudíž u Haswella přidej 10W a U FX uber 30 a začnu tě možná na chvíli brát vážně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Můj PC FX-6100 + RX 470 4GB + 400w 80+ bronze PSU měl spotřebu v idle 60W. Při zatížení všech jader (6x 2,4GHz, podvoltovaný) v Aida64 byla spotřeba celého PC 95W. Zajímalo by mě zda existuje i nějaká jiná desktop platforma, která má v idle 19W jako bájný Haswell - Titanium PSU beru jako samozřejmost.
Lhát by se nemělo...
Mimochodem můj další desktop PC s FX CPU (4x) a brutálně rychlou iGPU (512SP) Biostar A10N-8800 (postavený na mobilní platformě) má v idle spotřebu 16W (s lepším zdrojem by neměl být problém se dostat k 10W)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S prvním odstavcem bych si dovolil víceméně souhlasit - tvrzení přirovnávající Bulldozer k Meteor Lake je prostě nějakej rumor a nestojí moc za to ho komentovat.
Nicméně dá se z toho vyvařit peknej článek (což se povedlo) a to se počítá :).

Bulldozer jsem osobně označil za fail i já, byť retrospektivně musím říct, že stačilo, aby to v AMD neprezentovali jako osmijádro, ale jako čtyřjádro s HT a v takovým případě by to dopadlo docela dobře. Nicméně kdyby se tak tenkrát stalo, dopadlo by to možná stejně jako teď s Patem a jeho přehypovaným Meteor Lakem. Bulldozer byl prostě od počátku komunikován jako osmijádro a tak se nemohli na poslední dobu rozhodnout říct „jé, sorry, vyšlo nám z toho slušný čtyřjádro s HT“, a to přesto, že to vcelku trefně popisuje tehdejší realitu - bylo to skutečně docela slušný čtyřjádro s HT :).

Každopádně je to dneska úplně jedno :). A Gelsingera je mi celkem líto, byl mi dycky sympatickej a čekal jsem, že posune vnímání Intelu laickou veřejností nějakým lepším směrem, zatím nemám ten pocit, že by se to dařilo. Možná je to tím, co píšeš, a možná na to nemá - to se ukáže, až časem. Po bitvě je každej generál a po pitvě každej patolog. Já se momentálně držím AMD a když beru Intel, tak jedině takovej, co nemá různá jádra - protože abych měl každý jádro jinak výkonný, to se mi do virtualizací nehodí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"on si nechal nabulíkovat růžový brejle"... jo, jasně.
a ty akcie prodával jako vzteklej před tím než si je sundal, nebo až potom a šel s barvou ven, že je to průser?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vraťme se ale k diit recenzii AMD Bulldozeru - Test: AMD FX-8150 aneb kterak se může jít Bulldozer zahrabat
zdroj: https://diit.cz/clanek/test-amd-fx-8150-aneb-kterak-se-muze-jit-bulldoze...
link: https://diit.cz/clanek/bulldozer-vs-merom-vs-bobcat-2-jadra-16-ghz-netbu...

P.S. dokonca tám nájdete od WIFTa aj komparatistiku Bulldozeru vo vzťahu v tomto ohledu nevalně vybaveným malým jadrám pričom zrnkom piesku som vtedy pridal ruku k dielu aj ja takže vzhľadom na vyššie uvedené toľko k "paralelám"...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je mrte vtipna diskuze. Dekuji za odkaz

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A to jsi jenom četl, nebo po 12 letech minuskoval všechny a vše, co se ti nelíbí?
Pro jistotu z několika účtů, aby to vypadalo .. hodně "realisticky".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen cetl. Ja vetsinou neminuskuji ani lidi,se kterymi primo diskutuji

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bych řekl, že ty starý články postupně mínusuje nějakej procházející automat, děje se to prakticky u všech. Nedával bych tomu nějakou váhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že Bulldozer byl blbě testovaný a tedy reálně už při vydání výkonnější je sice hezké, ale nemyslím, že zpětně by mu to opravilo reputaci. Byť já jako uživatel AMD A10-7870K Black Edition na něj nemůžu říct nic negativního. Za ty peníze sloužil 2 roky bez přídavné grafiky naprosto bez problémů až do náhrady za Ryzen 3 2200 G. Kdyby se AMD podařilo tu řadu rovnou uvést s jádry Steamroller, bylo by to ještě lepší.

S Intelem je to horší, při těch finančních a lidských zdrojích, které mají, si nemůžou dovolit tolik průserů po sobě. Stačí, že prakticky ztratili trh pracovních stanic, v serverech to je bída a co předvedli s Aurorou je víc k pláči než smíchu. Notebooky jim pomalu taky utíkají a zbyl jim jen desktop v korporátu, protože jinak si Intel koupí jen skalní fanda. Už roky fandím AMD a netajím se tím, ale z hlediska konkurence by pořádná CPU jádra potřebovali. Že by AMD a hlavně Nvidii dohnali v akcelerátorech jak pro vědecké počty tak AI - to je sci-fi ještě dlouho - začali s tím pozdě a na blbém základu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"...lidských zdrojích..."

Len tak FYI, uz to bude nejaky ten piatok, co nejaka nie uplne mala cast ludi z vyvoja procesorov z Haify v Izraeli Intel opustila. Sli tak porozne smerom chujawej, broadcom a podobne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jseš si jistý? Vývoj Core by měl probíhat právě jen v Izraeli, kdežto ta nová architektura s RU je vyvíjena v USA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řikám kolegovi: Ten novej procesor od AMD to žádnej trhač asfaltu není, přitom Bulldozer. :-D A on na to: Je to správně, protože do závoďáku to má daleko, prostě Bulldozer. :-D :-D :-D
Jo, to byla léta. Koho by tenkrát napadlo, že jednou budou v obchodech prodávat skoro jen procesory od AMD a Intel nám bude prezentovat maximálně tak sny svého hlavního inženýra. :-/

Apropo, u toho bych se zastavil. Jak si myslíte, že to je? U předchozích CEO Intelu to bylo takové neupřímné, něco mleli a realita byla jinde. V tom je Pat jiný, na něm je vidět, že těm svým snům věří. Nemohlo to náhodou být v minulosti tak, že těm CEO napovídal hlavní inženýr ty své nesmysly a oni ho jen papouškovali? Když je teď CEO Intelu právě ten hlavní inženýr, tak prostě to plácání nabralo takovou reálnou podobu?

Možná to tak není a opravdu i hlavní inženýr skáče, jak píská všemocné marketingové oddělení, jak se spekulovalo, ale tohle nějak vypadá, že by to mohlo být opačně. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Pat jiný, na něm je vidět, že těm svým snům věří ''

to mas recht.. v tom je stejnej jako Koduri..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ve věci co jsou nezpochybnitelně prokazatelné není třeba věřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přestože si nox utahuje z ceny intelu, tak ty předražené kousky za 40 000 se už prodaly a nyní není skladem žádný. Takže kupce mají. Nyní tedy čekáme na leden, až se naskladní ty za 27 000. Pro srovnání, nejlevnější ryzen 7840U (dostupných 9 modelů) stojí 34 690Kč.
https://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-p16s-gen-2-villi-black-d8021554.htm

Jasně, vypadá to že integrovaná GPU má podobný výkon jako 780M. Jsou tací, kteří by však řekli, že 780M je super integrovaná karta a hodí se na hladké fullhd hraní. https://diit.cz/clanek/prvni-herni-test-radeonu-780m-integrovane-grafiky...

U Intelu to však neplatí, ten je předražený a lepší než si koupit ntb s tím tak je lepší si koupit herní ntbk s herní grafickou kartou. Levnější než ten s 7840U jsou např.:
Kdo má rád AMD tak tento
https://www.alza.cz/acer-nitro-16-obsidian-black-d8597606.htm
Kdo má rád intel tak tento
https://www.alza.cz/lenovo-loq-15irh8-storm-grey-d7913971.htm

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

'' předražené kousky za 40 000 se už prodaly a nyní není skladem žádný. Takže kupce mají. ''

clovece.. dyt si tu minulej tejden psal, ze byl skladem jedinej.. najednou prekrucujes, je z toho mnozny cislo a ze se ten jeden kus prodal najednou podle tebe dokazuje ze to lidi kupujou..

'' Jsou tací, kteří by však řekli, že 780M je super integrovaná karta a hodí se na hladké fullhd hraní. ''

lol.. takze intel noticky rikaj:

1. vykon intelu novy generace srovnavat s minulou generaci amd..
2. o 25% slabsi vykon intelu = piseme: podobny vykon jako amd..
3. ceny: srovnavat ceny intelu slibeny na pristi rok s cenama dostupnyho hardwaru amd..
4. tvarit se ze 7840hs od amd, kterymu 155h od intelu konkuruje, neexistuje.. je levnejsi a intel by z takovyho srovnani vysel brutalne blbe..

((((:

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Takze 1 ks skladem je vam dobrej na porovnani ceny ale jinak beda jak ho nekdo pouzije v argumentaci :-D pokrytectvi level 9000

1, se soucasnou
2, nox pise 25 az 1
3, no moment,jste se prsili,ze je dostupny
4, no nebo by taky mohl byt konkurentem 7640U. Kazdej si muzeme vybrat ktery model chceme jak se nam to hodi. Jestli chcete tak k tomu 7840U dam jako konkurenta 185H. Zacina na 31 989 v predprodeji. Stale levnejsi. Spokojeny?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Přestože si nox utahuje z ceny intelu, tak ty předražené kousky za 40 000 se už prodaly a nyní není skladem žádný."
.. to je opravdu vypovidajici hodnota nula (0) o cemkoliv :)
" Jsou tací, kteří by však řekli, že 780M je super integrovaná karta a hodí se na hladké fullhd hraní. "
.. taci to srovnavaji s tim, co MTL mel/mohl byt. Ve svetle toho, je to bida. Ze to plus/minus dorovna integorvanou 780M je urcite plus, ale neni to nic, na co by mel mit Intel nejak hrdy. V dobach kdy CPU jadra AMD stala za prd, tak aspon jejich Integrovana grafika hrala prim. MTL nehraje prim v nicem (snad vyjma prehravani FullHD..kdo podle toho vybira notebook, at se prihlasi i s uctem, poslu mu tam osobne 1kc) a to vysel rok po uvedeni Phoenixe. Ale pokud chces najit pozitivum, kde nic jineho neni, je grafika pozitivem ...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vyberte si,bud je to paper launch a nebo to bylo dostupne. Vy si vybirate jako nox co se vam zrovna hodi do kramu a kdyz si z toho clovek udela srandu tak vy hned vyletite jako certik.

Ale to srovnani mtl s 780m se nabizi. V laptopu za 35k+ je to zbytecnost pouze u intelu,u amd je to super gpu na full hd hrani. Opet ja osobne bych si nevybral ani jeden a sel bych do tech 2 co jsem linkoval nahore,ale proc je to sakra napsany jako negativum u mtl,to mi hlava nebere.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Vyberte si,bud je to paper launch a nebo to bylo dostupne. Vy si vybirate jako nox co se vam zrovna hodi do kramu.."
.. co si prosim vybiram? Ono existuje samozrejme i treti varianta, ze bylo k dostani "par kusu', aby se vlk nazral a koza zustala cela. Coz je pripad, ktery odpivida realite. Aneb Intel uvedl produkt v roce 2023, ktery bude ale v realite na trhu 2024.
" za 35k+ je to zbytecnost pouze u intelu,u amd je to super gpu na full hd hrani. "
.. nerozumim reci tveho knene..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz je k dostani par kusu,je to paper launch jak vystrizeny. Zajimave je,ze mame 2 druhy paper launche. Ten ktery obsahuje par kusu toho nejlevnejsiho (za MSRP) aby to v recenzi dobre vypadalo. A pak tu mame tento druhy,kdy tech par kusu oem pouzije na to nejdrazsi s nejvetsi marzi,aby pri prvni davce prodala nedockavcum zadraho. Hloupy a/nebo manipulator je pak ten,kdo z techto par kusu odvozuje ceny obecne.

Ta druha pulka vyjadreni reaguje na ".. taci to srovnavaji s tim, co MTL mel/mohl byt." A s tim co je v clanku,tj. Ze kupovat si na hrani ntbk za 40 000 (resp 35+ jak vidno) je hloupost. Imho pokud mame 2 srovnatelne produkty vykonem a jeden z nich se hodi na full hd hrani,pak i ten druhy se hodi na full hd hrani. A muzeme se hadat o tom,zda to za to stoji u obou. Ale nemuzeme rikat,ze u jednoho je to naprd.

Ps: dnes varim pivo a u toho rovnou pivo z minule varky odpijim. A protoze varim docela silne lezaky, cokoliv co napisu od 17hod by mohlo byt na vasi mentalni urovni a zacneme si rozumet. Presto doporucuji se vykaslat na tohle amd pozitivni forum a jit za rodinou...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

" Hloupy a/nebo manipulator je pak ten,kdo z techto par kusu odvozuje ceny obecne."
.. ja se s tebou ale nebavim o cenach. Bavim se o tom, ze prodej par kousku 40k modelu nema zadnou vypovidajici hodnotu v nicem.Takze klasicka hovezina. Ze si No-X vybral nejaky model, je jeho vec. Az realna dostupnost modelu an trhu v roce 2025 (ktera ted neni), ukaze, kde a v jake cenove hladine se budou modely "ultra" vyskytovat. Takze ty fabulujes naprosto stejne, jako to, co tady vycitas druhym,. Coz je u tebe bezne.
"Ze kupovat si na hrani ntbk za 40 000 (resp 35+ jak vidno) je hloupost"
.. jsi mimo kontext. Kontext povidani je o grafikach MTL byl v tom, ze to mela byt peckoidni grafika, ktera Phoenix prevalcuje. Nestalo se. Z toho pohledu je notebook za 40k s "ultra" pro hrani na dve kacenky a je celkem jedno, jestli je to integrac Intel nebo AMD.
"cokoliv co napisu od 17hod by mohlo byt na vasi mentalni urovni a zacneme si rozumet."
.. svoji "mentalni uroven" si opravdu nech at s pivem nebo bez nej, i kdyz je mozne, ze s pivem ti aspon o neco vzroste a tvoje komentare budou o neco mene pichlave a budou se vice drzet veci. A nebo vis co, zustan radeji u toho vareni piva :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2025 => 2024 ;-)

Stastne a vesele,Tombomino

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aktuální jako vždy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak si dovoluji pochybovat, žes mu popřál hezké svátky roku 2024.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prectete si tombominuv komentar v miste kde napsal 2025 a zamyslete se,zda nahodou nechtel napsat 2024

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten rok 2025 mi neunikl.
Osobně bych byl rád, kdyby mi nikdo toto roční období podrízené komerci a konzumu alespoň 3 měsíce nepřipomínal.
Po 3+ z 12 měsíců reklamní masírky už se bojím otevřít konzervu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč mi sakra píšete, že mu přeju krásné svátky 2024?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jiného si mám myslet o někom, kdo přeje hezké svátky ... 27.12. jekéhokoliv roku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mezi vanoci a Novym rokem,nez nam zacne novy rok,ma vetsina lidi stale klid a svatky.

To ze vy toto obdobi,soude dle predchozich prispevku,nemate rad,neznamena,ze my zbytek nemame jeste leharo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám leháro už 12 let.
Ale ty reklamní masírky už jsou tak vlezlé, že se bojím otevřít konzervu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No řekl bych že 780M je v Z1? a opravdu se na tom něco zahrát dá. Nebo je ROG Ally a Legion GO jenom težítko do ruky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne ne. Jsou to fajn stroje na full hd hrani. Proc by meteor lake s podobnym vykonem tedy nemohl taky?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože drivery a nutnost dalších minimálně dvou, ale spíše pěti let intenzivního vývoje - ke kterému inteláckým programátorům držím palce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel tlaci SW milovymi kroky kupredu a pokud se ma intel za neco chvalit a nekde mu fandit,tak je to prave naruseni toho oligopolu nvidie a amd. Protoze kdyz zdrazuje nvidia,je to fuj. Ale amd je hned za ni. Kdyz intel ted (a nedela to z lasky,to ani nahodou) do tohoto odvetvi vchazi taky,hned nadavame jak u nejake hry tam ci onde neni stabilni. Mezitim intel jede v kazde aktualizaci stabilitu a leckdy i desitky % lepsi vykon.

A pak prijde mtl,ma srovnatelny vykon nejlepsi igpu v x64 svete, docela ok spotrebu a cpu a lidi mu to zhejti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně se těším, až se herní grafiky Intelu vyrovnají těm od AMD a Nvidie. Svět to potřebuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svět ne, jen hráči. Svět potřebuje zastavit kolotoč násilí a hlad dětí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Svět potřebuje .."
Kecy.

Jak prohlásila Matka Tereza:
Není problém uspokojit hlad a požadavky chudých.
Ale těch bohatých.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

".. No řekl bych že 780M je v Z1 .."

Ono to není tak úplně přesné.
6C/12T a 4 CU (256 shaders) = Z1
8C/16T a 12 CU (768 shaders) = Z1 Extreme

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vydanim c2d prislo AMD o vyhodu vykonu na 1 vlakno. Intel bol o tolko lepsi, ze AMD muselo proti 2jadram postavit 3jadra. PhenomX6 bol celkom konkurencieschopny - vo viac vlaknach, ale stale zaostaval 1 vlakne. Potom intel preniesol radic pamati do procesora a vykon znovu odskocil. Na to AMD reagovalo vydanim FX, ktore bolo v 1 vlakne este pomalsie ako phenomX6. Keby neprisla Lisa, uz tu niesu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radice pamate v CPU mali u AMD snad uz prve HyperTransportove CPU, takze niekde okolo Athlonov 64. Dobrych 5 rokov pred Intelom. Problem je v tom, ze pamatovy subsystem v AMD snad dodnes nevedia spravit tak, aby bol latenciami na urovni toho, co vie Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Phoenix je monolit, on mluví o paměťovém řadiči u čipletovém řešení stávajících Zenů, které pořeší "až" Zen 6, kde budou CCX snad přímo sedět nad IOD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Meteor Lake by som skor porovnal ku GK NVidie, ktora prva priniesla raytracing. Neviem ako sa volala ta generacia. Tiez vsetci nadavali aky je to nepodarok v rasterizacii a ze RT nepotrebuju. ML ma AI, ale bezny compute sa moc nezlepsil.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ai ma o generaci starsi phoenix od amd.. mimo x86 pak fura arm soc.. takze srovnani s prvnim raytracing gpu dost kulha..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To od AMD je pre citatelov DIIT. To od Intelu je pre masy. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A mám tě, Intel a Nvidia fans.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako jsou pro masy E-cores.
Všichni teď budou hrát Cinebench.

2 velká jádra stačí, protože věci od Adobe, Autcad a dalších stejně jedou 90% času v 1T režimu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je hrozna blbost..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten bullfrogdozer na obrázku je luxusní... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych dodat:
1. Intel zkouší nahradit inženýry za markeťáky. Věří, že to zvládnou lépe.
2. AMD při vydání uvádělo TDP, které bylo cca maximální hodnotou, což u Intelu je asi 2,5x méně než je realita v zátěži a přitom AMD mělo pořád méně a bylo označováno za přímotop. Co je tedy Intel dnes? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

2) Intel se v tomhle ohledu zlepšil. U MTL už je to > 4.0x.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco u AMD je ta hodnota stále maximem, které není nikdy překročeno?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Reaguješ pořád stejně nevhodně. Nejde o to, že i v AMD se trochu zkazili (pro mě např. vydáním 2C/2T notebookového procesoru), ale o to, že Intel je pořád jasně větší svině.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já reaguji pořád stejně, konzistentně už po léta. Když tu byl 12900KS porovnáván vůči Ryzenu, poukazoval jsem, že 12900 dává (teď plácnu zhlavy) 93% výkonu při 70% spotřeby a o 40% nižší cenovce. Podobně jsem tu plsal pod srovnáním 13900KS s Ryzenem.

Nikdo nikoho nenutí provozovat dané CPU Intel na maximální spotřebě. Je to jen jeden profil, jsou i jiné. V rámci EPP (Energy Performance Preference), kde typicky máš režimy jako power-saver, balanced, performance. Kdo chce jet čip na maximum možného, na hraně selhání křemíku, může počítat s nejvyšším výkonem a brutální spotřebou. Vyvážený střed je pro majoritu, která neřeší každý watt no a úspornej režim? Podívej se na Phoronix, třeba na měření x265, režim úsporný dává skoro dvojnásobek poměru fps/watt oproti ballanced a performance. To je režim, ve kterém já doporučuji provozovat Intel: výpočty možná potrvají o 20 - 30 - 40% déle, ale při zlomku spotřeby. Ale ne, tady se dogmaticky posuzuje Intel jen a pouze dle performance nastavení s TDP / PL2 limity vypnutými.

Takže: nepodsouvej mi, že reaguji nevhodně. Reaguji tak, jak považuji za adekvátní situaci. Třeba to aspoň tu a tam jednomu-dvěma AMD-fandům docvakne. A pak ať si klidně stejně koupí ten Ryzen, dyk je to jedno.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A teď si představ, že stejné hrátky jdou dělat i na běžných AMD co mají lepší nanometry než Intel a s jejich 3D cache modely dostane ve hrách Intel tak napráskáno, že souboje Netburst vs Athlon64 jsou jen čajíček. Tohle ty moc dobře víš, protože jsem ti to tady už psal a jsem si jistý, že nejen já.

Na nastavení Intel procesorů na drahých deskách určených pro i7/i9 si můžeš stěžovat třeba u samotného Pata, já s tím nic neudělám a ani jsem jejich marketing takhle nenastavil. Jo a kdybys náhodou zase předstíral nevědomost, tak Intel je pán a výrobci desek podřízení Intelu - ne naopak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1)
".. Intel jen a pouze dle performance nastavení s TDP / PL2 limity vypnutými .."
Nebo nastavenými dle dokumentace Intel. Což v překladu znamená
TDP == PL1 == PL2
Tau == ∞
A to jen proto, že víc čárek je více adihash.

Smůlou pro Intel je, že i při omezení příkonu vychází poměr výkon/watt hůře než u konkurence. Možná krom doby, kdy nic nedělá.

2)
Pokud v rámci Advanced power setting -> Processor power management -> Maximum processor state nastavím 99% tak Ryzen to TDP (105W resp. 65W) nepřeleze. Tečka.
Aby to přelezel, musím na tom místě povolit 100%.
I s povoleným PBO nepřesáhne spotřeba 1.35x uváděného TDP.

3)
".. výpočty možná potrvají o 20 - 30 - 40% déle, ale při zlomku spotřeby .."
Phoronix u MTL s limitem nastaveným na 64W (pokud se nepletu) naměřil u MTL horší výkon a vyšší spotřebu. Jak příkon (W) tak spotřebovanou energii (J).
perf/Watt je sice lepší než u spotřeby hnané "na krev". Dokonce lepší než u předešlé generace. Ale pořád to zaostává za tím, co by hypováno. A za AMD.

Tak jsme se museli smířit se skutečností, že "Sovětský slon není největší slon.", tak se budou muset někteří jedinci smířit s tím, že Intel CPU není za všech okolností ten "nej".

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, fanoušci obou táborů nastaví konkurenci na nejhorší možný výsledek a porovnávají to s nejlepším možným nastavení svého favorita. S tím souhlasím.
Na druhou stranu ale Intel prohrává od Zenu 2 kontinuálně i s rovným nastavením. Jediné, kdy dokáže vyhrát jejich procesor, když se mu nastaví přátelský benchmark na nejlepší možné podmínky pro něj a potom se to srovná s nejhorším možným nastavením konkurenčního AMD procesoru.

Takže ano, situace je tu rozdílná, Intelisti si ty testy k obrazu svému upravovat musí, AMDéčkaři to dělají jen proto, že na tom byli léta zvyklý a neuvědomují si, že dnes už to dělat nemusí. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Statny rytir prijel opet zachranit intel..
:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Někdy mi spíš připadá jako
Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl jsem dostatečně velký fanoušek AMD, abych si koupil Bulldozer. Koupil jsem až Piledriver a nebylo to spojené s nadšením, ale pragmatičností (desky, pájka a slušný MT výkon za danou cenu). Dnes nelituji, dosud odešla jen jedna deska (z asi 5 každodenně používaných) a žádný procesor mně neudělal to, co to bahno pod rozvaděčem tepla u jedné i5, která se na normální frekvence podívá v zátěži na asi jen 5 sekund a pak jde postupně dolů (zdravím iksprta Obříka a jeho legendární článek obhajující tohle kurvítko Intelu). Meteor je pro mě horší než Piledriver. Časem hodím na AMD FX i Windows XP (až odejdou LGA 775) abych i na plotnovém HDD poznal dnes těžko dosažitelnou svižnost OS na SSD a zapařil staré offline hry.

Od ledna se má zdražovat elektřina, takže začnu vyhlížet něco na AM5 co konečně začne střídat stráž po AM3+ v hlavních počítačích a vydrží alespoň teoreticky (kvůli instrukční sadě) stejně dlouho jako málo povedené AMD FX, co už budou sloužit hlavně na retro hraní. Po následném konci Win10 asi jen na tohle hraní.

BTW nedávno jsem znovu zkoušel podtaktované Core 2 Duo ve WoT a už to nebylo tak svižné jako asi před 2 lety. FPS byly mezi 35 a 85, což dřív až tak dolů nepadalo. I tak je vidět, že se snaží oslovit hodně široké obecenstvo a pro něco takového nemůžete vyžadovat moc drahý HW.

"V září následovala prezentace, kde Intel označil Meteor Lake za největší architektonický posun posledních 40 let."

Tohle se nedá ani komentovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky je to otázka optimalizací versus rozežranosti. Vem si třeba Creation engine ve verzi ve Skyrimu. Stačí tomu trochu poladit textury na detailnější, upravit kolizní systém a trochu fyziku a klidně by na tom dnes mohly běžet hry i nadále a vypadat lépe než Starfield. Prostě jako Skyrim s pár desítkami základních visuálních modů. Ale to by Todd nepřenesl přes srdce, jde cestou nejmenšího odporu. Stejně jako všechna herní studia, co to prostě naflákají v UE5, protože si ani nic jiného nemohou dovolit (schytala by to za vizuál). Takže i ten tvůj WoT prostě je takový a C2D došel po více než 17 letech dech.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

".. Stejně jako všechna herní studia, co to prostě naflákají v UE5 .."
A tak se ze stavu "DLSS/FXR pro starší karty, aby šly použít i s novějším hrami" postupně dostáváme do stavu "DLSS/FXR + Framegen pro snob-end GPU aby to vůbec chodilo".

PS: RTX 4090 s avg 60 fps a dropy ke 42 fps.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu poladit kolizní systém a trochu té fyziky a je z toho vývoj nového enginu... :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jeden článek za den, tak to je slabota, to na prémie nebude.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak se budeš muset více snažit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

wau, takový elaborát na obranu AMD, tady se pozná kdo pracuje "srdíčkem", že :-))

P.S: to přirovnání ale jinak sedí, od BD i ML se očekávaly pomalu zázraky, ale nenaplnily se, takový super produkt který konkurenci prakticky knokautuje.
V obou případech mělo jít o vysokou efektivitu a přechod na nový výrobní proces ale obé selhalo respektive z toho udělalo víceméně průměrný pokrok.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jen ty důvody, proč se to nepovedlo stejné asi nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neschopné vedení, které tlačí dopředu něco, na co ještě neuzrál čas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bych vedení nezazlíval, ono je někdy těžké odhadnout na co za rok či dva dozraje čas. Co jim vyčítám, je špatná práce s tím, co už mají a neuvěřitelné lhaní, které by mohlo být i žalovatelné.

"Intel označil Meteor Lake za největší architektonický posun posledních 40 let."
Museli vědět, že lžou a že se ta lež provalí, jenže není žalobce, není ani soudce, Intel už žije jen z politických důvodů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono zalezi, v jakem kontextu to lhani je. Pokud mysleli v ramci Intelu..staci kdyz mas novou technologii a uz mas nejvetsi posun za 40let. Marketingova 'terminologie' je velmi flexibilni.:))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevim, jestli největší, ale dlaždice jsou rozhodně posun a pořádný, otázka stojí tak, jakým směrem. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z dlazdic byl slepenej uz ten mobilni 1+4 soc co vydali snad ctyri roky zpatky.. vlasne i kabylake-g byl z dlazdic.. dlazdice nejsou u intelu nic novyho, ani v latopech..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tom kousku Intel trénoval Foveros.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidiš, jak má Intel dobrý marketing, mně to prodali jako novinku.

Prodali tu informaci, nic jsem nekoupil! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokrok... negativním směrem. 🆒

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto pozitivní.
S negativními dopady.
-- prof. Orfanik, Tajemný hrad v Karpatech

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A myslim, ze uz vim, co si na Silvestra pustit ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebo "Adéla ještě nevečeřela"
Oba filmy obsahují nádherné ukázky Steam punku vytvořené ještě před tím, než se o nějakém Steam punku vůbec začalo mluvit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ta skládací steamkolobrnda z Hradu v Karpatech je naprosto ikonická... tu bych hrozitánsky chtěl. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle clanek je kompletne mimo misu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Máma s Emou asi našly pro tu mísu lepší použití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ema mele. Je to maso?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pozitivní je, že Intel ukázal, že mu funguje to "lepení" různých částí CPU. Očekával jsem ale lepší výkon na watt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problematický je výrobní proces Intelu .Lepení chipletů se jim naopak celkem povedlo .Moc paralel kromě řešení spotřeby ale mezi MeteorLake a Bulldozerem nevidím ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To spojování jim právě moce nejde .. drahé na výrobu a vyšší spotřeba. Proto taky u Nejnovější řady Xeon CPU zredukovali počet dlaždic. I přes větší rozměry -> nižší výtěžnost je to konečném výsledku levnější a méně to žere.

Několik let Intel prezentoval různé technologie spojování (EMIB, Foveros, ...) aby nakonec dospěl k názoru, že méně je někdy více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezké, jak se AMD smáli a teď se jim je nedaří dohnat. Složitost EPYC 9004 a Instinct MI300 je pro ně problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to spíš o geniální jednoduchosti, protože Epyc 9004 a všechny ostatní Epycy a Ryzeny jsou IMHO takové víc modulární a tudíž jednodušší - minimálně pro výrobu.

https://cdn.videocardz.com/1/2022/06/Intel-4-Meteor-Lake-1.jpg
Tohle mně jednoduché nepřijde a genialita jakou AMD předvedlo díky skvělé modulárnosti mně taky zatím u Intelu uniká, ale třeba z budoucích produktů uznám, že alespoň v tomhle se Intelu něco povedlo. Zatím vede AMD, když se mu podařilo prodávat chipletový produkt pod 2 tisíce (Ryzen 5 3600), což je pro jakýkoliv čipletový výrobek průlom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je hezky vidět, jak s každou generací EPYC i Ryzen přibývá počet variant a je i slibovaný výpočetní APU (MI300A). Těším se na ZEN5, co nového přinese.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud MTL v tom interposeru nemá nějakou logiku, tak je to na úrovni:

AMD Radeon R9 Fury
Release: Jul 10th, 2015

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady to ustřelilo jinam, omlouvám se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Narovinu, první dva rozdíly jsou nepodstatné. Dokonce i ten třetí s instrukcemi ... Meteor Lake je přirovánáván k Bulldozeru právě protože naděje do něj vkládané hrubě nenaplnil, bez ohledu na drobné rozdíly v genezi těchto dvou procesorů.

"Čtvrtý rozdíl spočívá ve skutečnosti, že pro AMD byl Bulldozer sázkou na jednu kartu." <= Jaké alternativy / plány B má Intel? Nic podobného zjevně neexistuje, vzhledem k tomu, že pozici setrvale ztrácí ... Skylake v roce 2015 nalinkoval (po určitou dobu úspěšný) směr a podobu hardwarové nabídky ve všech segmentech na (pře)dlouhé roky dopředu, jenže od té doby se toho mnoho nezměnilo, proto jsme tam kde jsme.

Do této linie spadá Meteor Lake i přes jeho největší architektonický posun posledních 40 let. Problém je, že ten architektonický posun je někde "pod pokličkou", ale uživatel žádný významný rozdíl oproti minulosti nezaznamená.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.