Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pentia a Celerony končí, zamáčkněte slzu nostalgie

"Krize hospodářské soutěže - Tuto krizi lze vysvětlit na následujícím příkladu: Řekněme, že v určitém odvětví existují tři společnosti, které mají dohromady 100% podíl na trhu. Neexistuje mezi nimi žádná skutečná konkurence a všichni mohou být v klidu, protože zákazníci nemohou jít nikam jinam. Těmto společnostem může projít absolutní nekompetentnost na většině úrovní, včetně řízení. Nemusí přemýšlet o efektivitě, bezpečnosti, produktivitě nebo nákladech, s výjimkou svých webových stránek a výročních zpráv. Pokud se však do odvětví podaří proniknout konkurentovi s kompetentními zaměstnanci, narazí tyto tři společnosti na zeď. Nastane obrovská krize a jedna nebo více z nich s největší pravděpodobností skončí.

Přesně taková je nyní situace v západních ekonomikách. Monopol a oligopol je pravidlem a hlavním cílem většiny velkých západních společností je zabránit tomu, aby do jejich odvětví někdo pronikl - obvykle podplácením regulačních orgánů nebo koupí konkurence. Je to nutnost, protože obrovské množství západních společností je nyní řízeno nekompetentním managementem a obsazeno nekompetentními lidmi, zejména v podpůrných a řídících funkcích. Pro většinu velkých západních společností platí nesmrtelná slova nejmenovaného zaměstnance Boeingu o letadle 737 MAX: "Toto letadlo navrhují klauni, na které zase dohlížejí opice."

Sedne jako prdel na hrnec. Kdo zažil/zažívá americký korporát, tak ať raději nečte, protože to je děsivě trefné.
Zdroj: https://gaiusbaltar.substack.com/p/why-is-the-west-so-weak-and-russia

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak v Rusácku chtějí dospět k nějakým výsledkům.. Sami vzdělaní rusové, z těch co zůstali a neemigrovali to vidí dost černě. Tohle píše jaderný fyzik Boris Žujkov na svém facebooku. "Naprosto souhlasím s Venediktovem, že pojmy "odborník" a "expertíza" jsou u nás zcela zdiskreditovány - a to jak v soudní praxi, tak ve vědecké, tak v médiích: místo nezávislé expertízy - vše se obvykle děje na přání organizátorů.
Například člověk může být označen za jaderného fyzika jen tím, že si přečte trochu Wikipedie. A nikdo se neptá - kde, s kým, kdy pracoval; jaké má vědecké publikace ve známých recenzovaných vědeckých časopisech v oboru, jaký má vědecký titul ....
Vzpomínám si, že když jsem měl všude mluvit o poloniu 210, organizace jako BBC, The New York Times nejen podrobně studovaly můj vědecký životopis, ale kontaktovaly i mé zahraniční kolegy (jak mě později informovali), aby zjistily, zda se mým slovům dá věřit. A nic podstatného z nich nevyškrtli.
To se u nás vůbec neděje!
Existují v Rusku nezávislí, objektivní odborníci, například ve vědě? Existují! Jen se na jejich názor zpravidla nebere ohled. A má to zcela logické důvody: v systému státní vertikály se musí všechno konsolidovat. A pokud pravda neodpovídá představě seslané shora, tím hůře pro pravdu. " Pokud se v Rusácku podřizuje jakékoliv odborné posouzení tomu kdo to shora zadal, nebo se upravuje tak by to vyhovovalo "stranické linii" nelze se nikam dostat, a vypadá to vcelku jako opak toho co se píše v tom článku. Je pravdou, že ten kdo nikdy nebyl v pozici vědce, který musí obhájit svá zjištění ve výzkumu, těžko pochopí jak to funguje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je zmíněno v posledním odstavci se na západě děje taky. Místo vědeckých důkazů se dochází k konsenzu. Co se bude nebo nebude zkoumat se rozhoduje granty místo zákazy, ale princip je stejný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak u nás je asi nejkřiklavější příklad "velká trojka" mobilních operátorů. Ti si svůj rybník dobře zabetonovali takže si každý nováček rozmyslí pokus o konkurenci bo by stál naráz proti všem sumcům rybníka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jestli myslite nasi nasi velkou trojku tak je to i o lidech, lidi nechtej delat zmeny ikdyz je to pro ne vyhodnejsi
napr. vcera jsem zmenil poskytovatele internetu, protoze mi nabidli 250,- za gigabit, udelali jsme to pouze 2 ve vchode

dalsi priklad minuly rok na podzim mi koncila vyhodna firemni smlouva na 7 sluzeb od mob. opa volal jsem na vsechny 3 a dostal jsem nabidku v rozmezi 3300 az 3500! o par mesicu pozdeji kdy uz jsem musel zmenit smlouvu, tak jsem volal znovu a jeden z nich povolil a dal mi uz cenu 2600,- volal jsem teda svemu stavajicimu aby mi udelal retencni nabidku, protoze ten jedinej ma u nas signal, snizil jeste o stovku z nabidky konkurence a dostal jsem jako "smrtelnik" bez benefitu neomezeny data a volani za 500 a neomezeny volani za 300 +4GB dat
neni to uplne top, ale za rok zase udelam "vyberko"
takze pokud se lidi spokoji s vdsl 20mbit za 700,- tak je jasny ze se nic menit nebude
btw. kdybych neudelal nic tak bych platil 4500,- to je cena pro ty nejlinejsi :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Obdobne pevny internet. Tabulkove bych mel platit pres tisicovku, ale vydrzkoval jsem si 350 a urcite na tom jeste bohate vydelaji..... A brzy u nas bude konkurencni poskytovatel na optice, tak to doufam pujde stlacit jeste vice dolu....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si nemyslím. Spíš ti nabídnou větší rychlost za stejnou cenu.
Za 250 internet už nikdo nenabízí.
Tak leda pro důchodce nebo ZTP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tohle všechno přece akorát dokazuje tvrzení výše. Kdyby trh fungoval normálně, tak by ty ceny byly v ceníku a ne až po hrozbě odchodem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za ten zabetonovany stav muzou jen a jen patenty a licence, tedy regulace. Samozrejme monopoly a oligopoly ruzne regulace podporuji, protoze to jen upevnuje jejich postaveni. Nevim co pirati delaji ve vlade, kdyz jejich hlavni programovy cil zatim ani neprojednavali a to revize autorskeho zakona.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hrajou 4. housle ty můžou tak prstíčkem škemrat, aby zůstali u koryta

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není vůbec divu, Intel tyto dříve úspěšné názvy svých řad produktů totálně zdiskreditoval.

"... v případě Pentia-nePentia spočívá dvougenerační změna v přidání 200 MHz." <= Divil bych se kdyby někdo očekával něco jiného ... :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

taky to nechápu, asi to fakt řídí "opice". Podobné to bylo u AMD kde nechali zdechnout zvučnou značku Athlon která dnes paběrkuje v nejnižším segmentu a Sempron už dávno zmizel. Přitom to byly velmi zvučné názvy, zvlášť Sempron (stálý) jako konkurent Celeronu. Duron také nebyl špatný název ale Sempron měl být symbolem nadčasovosti.
Přitom by Intelu stačilo jedno - odvrhnout už dnes trapný název "kóre" - který se hodil v nástupu mnohojader, ale dnes už jde o vyčpělou až směšnou záležitost. Návrat Pentia do první ligy, nejlépe s nástupcem Golden Cove - tedy Royal Core by byl famózní.
Přijde mi že teď to místo markeťáků v Intelu převzali technokrati kterým je symbolika názvů naprosto ukradená, takže nové produkty klidně pojmenují "borgsky" a nepřijde jim to vůbec divné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady nešlo o to jestli přidají 200MHz nebo 800MHz. Procesor "300" nesměl dosáhnout na 4GHz. Protože segment CPU s taktem 4GHz je vyhrazen pro i3.

Slzu bych uronil, nebýt této hnusné segmentace.

Před 25 lety jsem si koupil Celeron, který byl v některých testech rychlejší než Pentium a přitom byl výrazně levnější. Protože v té době v intelu seděli lidi co vymýšleli levnější CPU bez umělého kripleni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna první Celerony měly tuším úplně vypnutou L2 cache…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Ty první Celerony Covington z roku 1998 cache neměli:
https://www.cpu-world.com/CPUs/Celeron/TYPE-Celeron%20(Covington).html

Měl jsem Mendocino. Je z roku 1999. O rok jsem se seknul.
Intel má na stránkách dost chaos, ale pamatuji si 128KB L2:

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/codename/26586/prod...

Snad se dá věřit české Wikipedii
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Celeron

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano to měly, ale ještě ten samý rok (1998) přišly celerony s označením A, které ji už měly aktivní. I když byla mnohem menší než u Pentií, výkonový nárůst byl velký. Osobně mám zkušenost, kdy vytažením jednoho jumperu na desce se přeplo FSB z 66 na 100 MHz a z 300 bylo rázem 450MHz jako nic. Oproti tomu je dnešní taktování k smíchu :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Staré zlaté časy. Dnes klasické pretaktovanie prakticky neexistuje, ale ja som s tým spokojný. O všetko sa vlastne už postaral výrobca a je iba na mojom rozhodnutí, či dovolím procesoru aby išiel až na doraz a vypnem mu všetky limity spotreby a zapnem PBO, alebo si zvolím EKO mód a pri maximálnej záťaži prídem o pár % výkonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten vysoký výkon byl daný i tím, že u Celeronu cache (byť poloviční) jela na frekvenci jádra, oproti PII.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Protože v té době v intelu seděli lidi co vymýšleli levnější CPU bez umělého kripleni."

Celeron byl vymyšlen jako uměle zkriplený procesor už v základu, takže ne, seděli tam a sedí tam dodnes.

Už 486SX byl vyroben na stejné matrici jako 486DX, ale měl vyřazenou FPU. To je o pěkných pár let dříve než začali s Celeronem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

este mam celeron 333A pre slot1. v tej dobe neprekonatelny procak.
v poslednom case tie celerony nemali skoro ziaden vykon, mali byt skor do embedded zariadeni ci tabletov.

mimochodom, zmenou nazvu, nic nezmenia, akurat bude vacsi bordel.
kedysi Pentium / Athlon top, Celeron / Duron low cost.
teraz ani marketer intelu netusi, co je co.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, bude bordel v názvech, Intel má aktuálně i N300 což je úplně jiné CPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to bude, Intel plánuje další N300 ale s velkými jádry ale podezřelým TDP 46W. Tedy buď to nebude čisté 2+0 ale spíš 2+4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

333A neexistoval
Byl Covington bez cache 266 a 300
Pak přišlo Mendocino 300A, 333, 366, 400...
To "A" tam dali aby od sebe odlišili 300MHz verze.
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Celeron

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k cenám nejlevnějších Core i3 asi logický krok. Níž už fakt moc prostoru s nějakou rozumnou marží nezbývá. Proč kupovat 2core/2HT Celer za 1700, když za 2900 je i3 s 4core/8HT žejo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, je to 1200 Kc rozdil, coz u nejake plecky za par tisicovek rozhodne neni zanedbatelne. A ze to ma rekneme tretinovy vykon? No, to je problem uzivatele, ne vyrobce.... Kazdy ma pravo koupit si sunt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl. To se bude prodávat jak housky v krámě do hotových sestav HP a Lenovo pro korporátní krysy. Manažeři se budou plácat po ramenou jak úspěšně katovali kosty, dostanou prémie, šéf ušetří na novou elektrickou Audi a podepíše se exkluzivní smlouva s intelem třeba na dalších 5 let :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by dobre poukazat i na jine rozdily celeronu a pentii - nez jenom deaktivovane jadra ci ht. Nejvetsi oser je, ze tam chybi podpora AVX instrukci, takze pokud mate hezky optimalizovany Gentoo napr, tak vam na takovem nahradnim stroji/cpu nenabootuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Začala to Celeronem a Pentiem 300.
Teď se vracíme k intel 300.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestlipak dojdou az k Intel 8080

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No u Intelu je všechno možné, ale u AMD u mobilních procesorů s tím jejich novým značením by to dát nějak mohla už příští rok. :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-D
Ryzen 8080 bych si koupil velmi rád.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se lead architect jmenuje Benjamin Button tak určitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.