Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pevné disky Samsung jsou minulostí, Seagate dokončuje akvizici

nakonec intel koupi nvidii, pak s amd si koupi po jednom vyrobci harddisku, samozrejme zkoupi i vyrobce ramek, a mame tu dve kompletni platformy ...
pak dojde apple a vsechny posere :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nedlouho poté Intel i AMD zbankrotují, protože nebudou schopni konkurovat několika desítkám vyrobců zařízení postavených na ARMech. :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ve finále bude existovat jen jediná firma "General Semiconductors Inc.", která bude vyrábět úplně všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím, len ešte upresním, že to "úplně všechno" bude pozostávať z jediného modelu danej komponenty, ktorý sa bude podľa predajnej ceny odomykať:
Chceš vyšší výkon CPU? Nech sa páči, zaplať navyše a dostaneš odomykací kód na ďalšie 4, 8, 16 jadier a 200MHz navrch k tomu.
Potrebuješ viac RAM? Zaplať a odomkneme ti ďalšie 4, 8, 16GB...
Potrebuješ väčšiu kapacitu HDD? Prihoď 50 EUR a ďalší terabajtík alebo dva sa objavia na tvojom disku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by tak snadno nešlo, už proto, že všechny komponenty, co by se prodávaly, by musely být ty úplně nejlepší, co by byli schopni vyrobit... a to by se asi finančně moc nevyplatilo :-). A i kdyby to tak bylo, tak by to vlastně bylo pozitivum, protože by se určitě našla spousta lidí, co by se v tom začala vrtat a hledat způsoby, jak to odemknout zadarmo :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono je třeba říci i za B)
Nezaplatíš a crackneš? Za 5 minut je u vás trestné komando, podepište závěť :-p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč musely? Jaká konkurence by k tomu monopol donutila? Naopak my bychom si "museli" kupovat nepodarky za prémiové ceny. Navíc Velký Bratr jak píše Máček, no Orwell hadr... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z principu by to tak skutečně muselo být. Pokud by se všude prodával úplně stejný HW a pomocí nějakých "licencí" by se daly nastavovat jeho parametry, pak by to jaksi předpokládalo, že ten HW ty vyšší parametry bude schopen uspokojit (například - koupím si procesor, v základu bude fungovat na 1,5 GHz, koupím si licenci na "upgrade" na 3 GHz, no a to bude předpokládat, že ten procesor bude ve skutečnosti už od výroby 3GHz, jen uměle uškrcený).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Monopol nic nenutí ždímat HW na hranici možností, tomu stačí ždímat zákazníky. Už? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už se někde řešilo ohledně levnějších Intel CPU..... a to opravdu tak jak píšeš, upgrade utilita a speciální kód......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pocitac si bude moci koupit clovek pouze po dukladnem prolustrovani, zda nekdy neco proti dotycne firme nerekl a po vzdani se vsekerych osobnich prav a s nutnosti odevzdat sve organy na transplantaci sefum tech firem v pripade vyzadani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufám že se budou dát modely od samsungu pořát koupit, akorát nízká cena oproti ostatním se už asi neobjeví....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no seagate nekoupil celej samsung, takže bych nepočítal s tím, že na discích samsung zůstane značka "samsung". pokud si myslel jen to, že by seagate držel vedle sebe dvě výrobní technoilogie (samsung/seagate), pak těžko říci, minimálně nějakou dobu asi ano, samsung má jistě různé smlouvy s výrobci sestav/notebooků, ale časem to podle mě sloučí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šmarjá o značce vůbec nemluvím mluvím o modelech - konkrétní konstrukci disku na kterou je zavedená výroba - není jen tak přehodit výrobu na jiné modely - jiné výkresy/programy jiné obvody, osazení atd. Mě disky od samsungu vyhovovali takže kdyby se dali dál koupit pod značkou seagate ty samé konstrukce tak bych vůbec nenadával. Já bych i čekal že zůstanou a přestanou se prodávat až tyto typy morálně zastarají/nebude odbyt...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

četls moji rekaci od "pokud si myslel jen to..." dál? vždyť píšu to co ty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

taky bych byl rád kdyby je ještě nějakou dobu měli..... bych si i teď koupil jeden 2TB F4EG "do zásoby", kdyby jeden byl za původních 1700-1900 a ne rovnou za 4 litry...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, to byl můj horký favorit. čekal jsem a čekal a teď bych si nejradši nafackoval. je jasný, že 2TB samsung si už prostě nekoupím :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já jsem jeden koupil v dubnu..... a musím uznat že nelituju... škoda těch podělaných povodní, asi bych vzal druhý ;-) ten starý 1TB 7kRPM samsung F3 oproti němu topí a vrní jako prase....

aj mě Seagate nas..li když se tu mihla zpráva že nové disky budou všechny 7k...... :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PowerVR se prodava podle me stale slusne. SGX je preci ve vsem moznem, PS Vita, iphone, ipad atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi jsi nepochopil jak bylo myšleno sousloví "herní grafika"..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja nevim..ale herni grafiku od SiS jsem snad ani zadnou nevidel:-)
A S3...no dobre, mozna S3 Trio V+, pripadne ultramegahusta S3 Trio UV+ :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zásahy regulační orgánů samozřejmě nemají smysl, zvláště v době, kdy primárně někdo chce něco prodat, a ne že, někdo che něco koupit. Upřesním, Samsungu se nevyplatí vyrábět HDD, tak buď prodá divizi prodá tomu, kdo ji chce, to byla v tomto případě konkurence, anebo by ji prostě zrušil. Výsledek z hlediska konkurence na trhu stejný, ale v první případě se zachovají alespoň nějaká pracovní místa.
Ono obecně neexistuje žádná ekonomicky prospěšná regulace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale existuje ... staci detail: videt do budoucnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

cesta do pekla je dlazdena dobrymy umysly...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smutné, no. Co teď budu kupovat za disky? Vzhledem k cenám asi dlouho nic, ale co pak... :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SSD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já budu kupovat pevný disk až budou na cenách jako "dříve"... 600GB VelociRaptor za 4000kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsungu je mi lito z toho duvodu, ze vzdycky vyrabel disky tissi jak konkurence. Ja to vzdycky kupoval prave proto.
Jinak rozdily v cenach mi neprisly nejak extra zajimave na to, abych se tim zabyval...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v principu kapitalizmu který se zjevně inspiruje z přírody a její ho potravního řetězce kde vyhrává nejsilnější.Průšvih je v tom že až na malé vyjímky v přírodě dravec pozře jen tolik kolik potřebuje k životu protože víc nevyroste.V kapitalizmu je apetit dravců neukojitelný protože zajišťuje růst a s tou velikostí apetit úměrně roste.Dnes jsme v situaci kdy se dravci začínají obracet proti sobě dle filosofie že pro všechny zde již není místo.Je to jako když do akvária dáte dravé rybky a za pár týdnů vám tam bude plavat jediná(ta nejsilnější).Dnešní největší dravci jsou již mocnější než většina národů na této planetě a pro jejich fandy mám dobrou správu.Na rozdíl od států stále rostou.jsem přesvědčen že až jednou tvrdě na sebe narazí zájmy států a těchto obrů tak lidé dle přísloví koho chleba jíš toho píseň zpívej se bez rozpaků přidají na stranu svých chlebodárců a stát hodí přes palubu(stejně na ně dlabe a bude dlabat ještě víc).To co se dnes děje tak na to by s otevřenou pusou zíral i Orwell.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výhodou kapitalismu ovšem je, že stále vznikají noví dravci, proto staří a velcí dravci uplácejí politiky, aby zaváděli různé "antimonopolní" a jiné kontrolní úřady, které sice čas od času potrestají velké dravce, ale vždy tak, aby jim to reálně neuškodilo, ale malé dravce zničí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jste nějak popletl ne?Antimonopolní zákony mají chránit právě ty menší nové atd.Ale ty zákony právě nefungují a ani fungovat nemohou.Velká firma malou nebo nově vzniklou konkurenci buď pohltí takzvaně nabídkou kterou nelze odmítnout a nebo jí svou ekonomickou převahou zničí a v tom je problém pokud zákon nedovolí tu malou pohltit tak stejně ta malá zanikne a výsledek je pro obra stejný,dosáhl toho co chtěl.Konkurence nebo potencionální konkurence je zprovozněna ze světa a o kosti(nápady,patenty) se velcí poperou.Jak fungují antimonopolní zákony když můžou existovat takové firmy jako je MS nebo Intel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepopletl, viz ČTÚ - nakládá prakticky stejnou byrokracii na malé operátory, jako na velké. Velcí operátoři si pár lidí, co neustále vyplňují formuláře mohou dovolit, pro malé je to zničující. A za nevyplnění 10 mil. pokuta...
Je něco jiného, co je oficiální tvrzení a co je pravda. Viz protikartelové předpisy, velké firmy se dostali navrchol např. možností v minulosti používat kartelové dohody, dokonce někdy byl i státem vyžadovány (např. výroba tanků lt. 1938 v předválečné ČSR), ale teď, pokud by si malé firmy chtěli pomoci nějakým malým kartelem, tak nesmějí. A tak je to se vším, velké firmy prosazují co možná největší restrikce, kromě oblastí, kde je nechtějí, protože vědí, že oni si právníky, účetní apod. mohou dovolit, kdežto začínající konkurence ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nelze praktikovat metodu rozdělovat firmy na malé a velké.Zákony platí pro všechny.Válečný průmysl jede vždy v jiném režimu.Stát nemá čas vypisovat výběrová řízení když je ve válečném stavu.To se praktikuje v celém světě.Neexistuje malý nebo velký kartel je jen kartel a ten je nepřípustný vždy ve vstahu k zákazníku.Ano malé firmy nemají šanci obstát proti obrům a to ani tehdy když mají o něco lepší produkt protože potřebují vydělávat.Nemají žádné velké finanční rezervy pro cenovou válku a proto to výše a i níže popisuji.Přiznám se ale že netuším jak to napravit.Kapitalizmus je prostě tvrdý a bez skrupulí.Kdyby zmizeli zákony které ho mají držet na uzdě sice blbě ale přece proti těm nejkřiklavějším případům pomohou.Vzniká neustále mnoho firem které mají nápady a elán ale v 95 případech skončí jako potrava pro obry a nebo jsou pod ochranou nějakého obra kterému stav kdy je tato firma samostatná ale s exkluzivní smlouvou pracuje jen pro něho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jezis, uz aby se to stalo:-) Bez jakekoliv ironie - pokud by se konecne nekomu podarilo rozlozit soucasne staty, zaslouzi si asi 1000 Nobelovych cen dohromady.
Jinak vyhoda kapitalismu a drave konkurence je v tom, ze i kdy bude nekdo, kdo "pozre" vsechny okolo a vytvori "monopol" , neustale na neho je tlak ze stany "malych dravcu". Klasicky priklad je Microsoft, ktery sice je jednickou na trhu, ale neustale a neustale na neho tlaci jini a pokud by par let MS zavahal, muze se stat, ze zacne mohutne ztracet - viz situace v www prohlizecich.
Nehlede na to, zrovna MS POTREBUJE silne staty, bez nich uz by davno nebyl tam kde je. Takze se obavam, ze se tech statu jen tak nezbavime

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu přece nevěříte?Podívejte se na statistiky a zjistíte že počet ekonomicky nejmocnějších lidí ani zdaleka neroste tak rychle jako majetek co tito lidé vlastní.Co z toho plyne?No že tato elita mezi sebe jen tak někoho nepustí.Když se člověk zamyslí nad těmito grafy tak je na bílém dni že je jen otázka času kdy se tito mocní otočí proti sobě aby si zachovali růst který je chrání před dravci s podobnou mocí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom, co píšes, je i důvod, proč je zároveň tlak na regulaci. "...Je jedničkou, ale pokud by pár let zaváhal..." Jenže lidi nemají chuť čekat pár let, ne-li desítek let, až to "kapitalistická" evoluce nějak zařídí :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boze muj...
Tak jinak - i ten monopolni vyrobce musi neustale vyvijet - pokud by vyvijet prestal, konkurence mu bude slapat na paty.
NAOPAK velke koncerny vitaji levicaky vseho druhu, nebot jim zajistuji, ze to s tou konkurenci neni az tak horky..
A nebo maji ty ruzne antimopoloni urady a pokuty od EU a podobne nejaky pozitivni vliv na vyvoj? Pokud ano, kde presne konkretne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo netvrdí že obří společnosti nic nevyvíjí.Antimonopolní úřady nic neřeší protože ani vyřešit nemohou,to je jen pro oblbnutí lidí že něco dělají.Koukám že vy se vyznáte v ekonomice asi jako já v kvantové fyzice.Rozhlédněte se kolem sebe,dnes když má někdo nápad tak založí firmu kterou rozjede a pak čeká na vhodný okamžik kdy začne být ta firma zajímavá pro ty velké mamuty kterým by jí střelil.To je totiž umění najít ten pravý okamžik kdy je vaše firma jako blecha v kožichu a plete se těmto obrům pod nohama a kdy jsou ochotní jí začlenit do svého portfolia.Pokud se nedáte tak vás rozšlápnou.Pro firmu které se válí na účtech desítky nebo stovky miliard dolarů nejste partner a ani soupeř.Podívejte po správách a zjistěte si kolik technologií a nápadů vzešlo z MS a kolik jich skoupil a začlenil do vývoje.Takto to funguje na celém světě plus mínus stejně.Vy dělat ekonomického poradce tak chudák firma která si vás najme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velkým koncernům jsou nějací pravičáci nebo levičáci vcelku ukradení. Jim stačí jakýkoliv úplatný politik a regulace se nastaví třeba v národním zájmu, boji proti terorismu/komunismu nebo třeba žlutému nebezpečí :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Muj nazor je ze...
HDD bude do budoucna uz jen zalohove zarizeni a zarizeni na data, protoze bude nabizet velice levne 4-6TB....
Zato SSD se bude pouzivat na OS a aplikace.
Cena diky novemu procesu 20nm klesne o polovinu a kapacita vzroste na 128GB na jeden jedinej chip.
A to uz znatelne zmeni trh.
Na zaklade toho pujdou HDD v roce 2013 drasticky dolu s cenou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, takže s tím že pudou HDD drasticky cenově dolů bych radši moc nepočítal, do budoucna ani jeden nevidíme, že ano...

ty tvoje 128GB čipy jsou jen výhledově, tzn. "až někdy"
teď jdou do výroby 64Gbitové, tzn. 8GB a Intel má vzorky 128gbit (16GB)

s těmi 128GB (Terabit!) čipy bych počítal tak za 3 roky nejdřív.....

http://www.diit.cz/clanek/novinky-u-intelu-20nm-nand-flash-a-prvni-14nm-...

P.S.: a to ještě nikdo neví jak na tom budou s opotřebováním....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výdrž zatím klesá téměř lineárně se stoupající kapacitou chipů. Takže se brzo těšme na 1000 přepisů. Viz třeba taková pěkná tabulečka přímo od Micronu - r. 2008, 16 Gbit chipy, 10000 přepisů. 64 Gbit chipy, 3000 přepisů. To budou chuťovky pro SSD maniaky :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jste úplně zapomněli na 3dfx... to přece nemůžete schovat pod "a jiné" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem vůbec nadšen, že ubyl další výrobce a že oligopol posiluje. Víme, jak to funguje u našich operátorů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naše operátory chrání monopol ČTÚ - zrušme ČTÚ a za chvíli tu budeme mít možná desítky operátoů a ceny pod Rakouskem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono akosi tu ten dueopol uz je. WD vytopilo fabriku ale zdrazili vsetky HDD aj vyrobene pred potopou. 2 vyrobci sa na trhu lahsie dohodnu ako 4 Takze zbohom pokrok/dobre ceny :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.