Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Předvede na CES 2011 Microsoft Windows 8 i pro ARM procesory?

HP Slate a Steve Ballmer
Server Bloomberg přichází s možná až příliš senzační zprávou o tom, že Microsoft prý uvede už za dva týdny na CES 2011 v Las Vegas verzi operačního systému Windows, která poběží na procesorech ARM nyní tak hojně nasazovaných do různých tabletů a podobných malých zařízení. Prozradily mu to údajně dvě osoby z Microsoftu, které si z pochopitelných důvodů nepřály být jmenovány. Známá reportérka Mary-Jo Foley ze ZDNetu, která se dění kolem Microsoftu věnuje již dlouhá léta, to však nevidí tak senzačně, jak to Bloomberg podává…

„Kdybych byla na sázky,“ říká Mary-Jo Foley, „vsadila bych si na tohle proti svým váženým kolegům/konkurentům. Spíše bych tipovala, že Microsoft oznámí novou verzi Windows Embedded Compact, která bude fungovat na tabletech s ARM procesory.“

Jako důvod vidí Mary-Jo Foley několik věcí. V první řadě je uvedení Windows Embedded Compact 7 na spadnutí. RTM (hotová) verze měla být už letos, ale byla pozdržena do prvního kvartálu příštího roku. Windows Embedded Compact a Windows CE již dávno běží na ARM procesorech. S operačním systémem tohoto typu se můžete setkat v mobilních telefonech s Windows Mobile, v PDA či navigacích s Windows CE a dalších „embedded“ zařízeních pro určité úzce specializované nasazení. Sami jsme loni v Mnichově na setkání se zástupci Nvidie měli možnost vidět netbooky s prvními verzemi procesorů Nvidia Tegra, které běhaly na Windows CE. Windows pro ARM tedy rozhodně není nic nového. Otázkou bude konkrétní implementace, kterou by mohl Microsoft na CESu ukázat/uvést. Ostatně Microsoft se snaží portovat nějakou „plnotučnější verzi“ Windows pro ARMy už od dob, kdy připravoval Windows Vista (projekt nesl jméno „LongARM“ – jistě víte, že krycí jméno Windows Vista bylo „Longhorn“, takže to spolu souvisí). Zatím však takovou verzi neuvedl (buďto nechtěl, nebo nemohl, to je jedno).

Možná si vzpomenete na nedávné zvěsti o tom, že Microsoft by měl na CESu předvádět také konkurenci k iPadu, tablety, kterým se říká „Slate“. O těchto zařízeních bude pravděpodobně hovořit hned po hlavním vystoupení šéfa Microsoftu Steva Ballmera další „Steve“ – tedy Steven Guggenheimer, šéf přes OEM. Očekává se však, že „Slate“ tablety budou obsahovat x86-kompatibilní procesory (Intel Atom, případně AMD Vision). Guggenheimer však podle odhadů Mary-Jo Foley bude hovořit také o tabletech s ARM procesory a právě nové verzi Windows Embedded Compact 7. Lze se poměrně snadno domnívat, že „Slate“ tablety s Windows 7 a Windows Embedded Compact 7 nebudou schopny provozovat stejné aplikace (aplikace budou muset být napsány, přesněji přeloženy pro konkrétní platformu). Přesto by mohly existovat aplikace, které poběží na obou. Jejich společným „podhoubím“ by měl být Silverlight, který bude přítomen na obou platformách.

Ještě je tu ale jedna možnost. Na Wall Street Journalu se objevila informace zapadající do obou tezí souvisejících se „Slate“ tablety. Totiž že by Microsoft předvedl na CESu systém „Windows 8“ ve dvojím provedení, jak pro x86, tak pro ARM procesory (ta pro ARM procesory by nejspíše byla lehce očesaná, nazývejme to klidně jako Mary-Jo Foley „Windows 8 Lite“). Tím by se završily dlouholeté práce na projektu „LongARM“. Každopádně bychom se finální verze takového systému dočkali ne dříve než za dva roky. Rozhodně by ale nebylo k zahození, kdyby Microsoft už za dva týdny přišel s jasným oznámením, že se tak skutečně stane.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Předvede na CES 2011 Microsoft Windows 8 i pro ARM procesory?

Čtvrtek, 30 Prosinec 2010 - 15:18 | HKMaly | 1) Ne, k opusteni x86 nepotrebujeme Windows....
Pondělí, 27 Prosinec 2010 - 15:58 | Naith | Za 2 roky? Obávám se že pozdě, příliš pozdě...
Pondělí, 27 Prosinec 2010 - 11:52 | paco | x86 je instrukcni sada, architektura dnesnich...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 15:13 | Enigma | Já řeknu tohle k té plné portaci Windows pro ARM...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 15:13 | HKMaly | Ono 32bitove windows taky nejsou tak uplne x86...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 14:16 | WIFT | Mno ... něco na tom je ;). Nicméně x64 se tomu...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 12:07 | Pety | No, jestli jste na tom makal a znáte to, proč...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 10:15 | Izak | Ha ha ha ... jako na Aplhu co ... mikro kernel s...
Čtvrtek, 23 Prosinec 2010 - 09:48 | JVc | Ja mel za to, ze windows 8 bude uz ciste x64...

Zobrazit diskusi