Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přichází služba ReDigi.com: bazar s hudbou v digitální podobě

ReDigi logo (cartoon-style)
Služba ReDigi.com (zatím v betaverzi) je podle našeho názoru dalším počinem, jak naštvat hudební vydavatele a poštvat proti sobě moloch hudebního průmyslu. Funguje na jednoduché bázi, kterou znáte z běžného života. Pokud něco nepotřebujete, prodáte to, třeba v bazaru, nebo v aukci, nebo nějak jinak. Jednou jste toho, co jste koupili, vlastníkem, máte tedy právo s tím nakládat dle vlastního uvážení, kam jistě patří i prodej takové věci. Provozovatel ReDigi věří, že to stejné platí i s hudbou v nějaké té digitální formě…

V ReDigi si možná neuvědomují, že hudební průmysl nemá zájem na tom, aby trh právě takto fungoval. Z pohledu laika si sice kupujete skladbu a máte pocit, že si s ní můžete dělat, co chcete, z pohledu právního si však nekupujete skladbu, ale právo na její užívání, které může být různě omezeno. Například současná úprava autorského zákona zakazuje pořizování kopií audiovizuálních děl pro osobní potřebu ze zdrojů vybavených ochranou proti kopírování. Stejně tak pokud si koupíte skladbu s ochranou, obvykle je licencována jen na určité způsoby použití a nezřídka se setkáte s omezením zákazu dalšího prodeje, což typicky pramení z toho, že jste si nekoupili právo na distribuci.

ReDigi logo

Nyní samozřejmě pomíjíme fakt, že toto všechno je vám obvykle k ničemu, pokud si poškodíte originální nosič a chcete si pořídit kopii již jednou koupené skladby pouze za cenu nosiče s odkazem na skutečnost, že za práva už jste zaplatili při původním nákupu. Komu z vás se už povedlo takto pořídit kopii skladby za cenu původního nosiče v případě, že jde o CD, můžete mluvit o neobyčejné události.

ReDigi

ReDigi funguje jako „recyklátor použitých skladeb“. Jak přesně mají ošetřeno, že skladbu, kterou tímto způsobem prodáte, už opravdu nemáte možnost „konzumovat“, či co přesně lze přes ReDigi prodat a zda ReDigi nějak zjišťuje a ošetřuje, jestli máte na prodej dané kopie skladby skutečně právo, to samozřejmě v tuto chvíli nevíme, neboť služba je v testovacím stádiu a dostat se do ní můžete jen na pozvání (o pozvání jsme požádali coby „press“, tak čekáme, jestli nám pozvánka přijde).

Každopádně očekáváme, že se do této služby brzy pustí někdo ze zábavního průmyslu, už jen proto, že doména je registrována na „Domains by Proxy, Inc.“, takže provozovatel služby (Intellisys Group LLC) potíže přinejmenším tuší. Jelikož je však registrace provedena skrze americký GoDaddy, bude to mít hudební mašinérie jednoduché, stačí (obrazně řečeno) přijít s flaškou něčeho dobrého na patřičný úřad a zabavení domény je pak už jen otázkou několika málo relativně snadno vygenerovatelných podpisů. Provozovatel domény mooo.com by mohl vyprávět ;).

Nakonec se můžete podívat i na video, které jsme si „pro strýčka Příhodu“ (nevlastní bratranec strýčka Googla) nahráli k nám na server v dobré víře, že provozovateli ReDigi to určitě vadit nebude.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Přichází služba ReDigi.com: bazar s hudbou v digitální podobě

Úterý, 1 Březen 2011 - 15:19 | Tom27 | Pletes si pojmy s dojmy! Kdyz "originalni...
Úterý, 1 Březen 2011 - 14:24 | HKMaly | Tohle by se melo v praxi otestovat: Vzit...
Úterý, 1 Březen 2011 - 11:51 | dxh | Nemůžeš 1:1 okopírovat CD aby bylo stejné jako...
Pondělí, 28 Únor 2011 - 20:40 | Ji Si | Nelegální se nestává, na tu kopii máš právo (...
Pondělí, 28 Únor 2011 - 19:28 | siddhi | Když to CD prodáš, tak se ta tvoje kopie stává...
Pondělí, 28 Únor 2011 - 14:57 | medan | Když můžete 1:1 okopírovat CD a stejně originál...
Pondělí, 28 Únor 2011 - 13:01 | any.sk | Noo takovych projektu by melo vzniknout nejmit 20...
Pondělí, 28 Únor 2011 - 12:03 | dxh | Autoři se asi řádně praštili do hlavy že s něčím...

Zobrazit diskusi