Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Připojení k PC v režimu DVD

Otevřená kamera Hitachi DZ-HS500E s DVD-RAM médiem
Dnešní recenze bude velmi netradiční. Naskytla se nám příležitost vyzkoušet si hybridní videokameru Hitachi DZ-HS500E, která je hybridní proto, že natáčené video zapisuje buď na interní 30GB pevný disk, nebo na 8cm DVD média, konkrétně DVD-R, DVD±RW a DVD-RAM.

Kapitoly článků

2.  Připojení k PC v režimu DVD
5.  Hodnocení

Diagnostické a vypalovací programy

Nero InfoTool

Nero InfoTool - DVD

Nero InfoTool detekuje správně téměř vše, až na jednu výjimku, kterou je podpora čtení DVD+R. To by kamera dle specifikace umět neměla. Bohužel zrovna nebylo po ruce zapsané 8cm DVD+R, abychom to vyzkoušeli, ale tak snad se tolik nestalo, beztak je v první řadě důležité, aby kamera uměla přečíst to, co sama zapsala. A to umí.

Je také jasné, že kamera neumí číst žádná CD a ani jiné formáty. Je to čistě DVD mechanika, a to ještě s jistými omezeními (tedy neschopnost práce s dvouvrstvými médii). Co však Nero InfoTool jako jediný program odhalil, je zápis pouze v paketovém režimu. Pravdou je, že pro komunikaci s PC to beztak nemá žádný význam, na média nelze zapisovat ani s pomocí Nero InCD, ani za použití DVD-RAM (nebo BD) ovladače (pro zápis na DVD-RAM), přestože všechny tyto programy vypalovačku jako mechaniku schopnou zápisu na patřičná média vidí. Všechny se však shodují na tom, že zapisovat je zkrátka nemožné, buďto je oznámena nějaká blíže neurčená chyba, nebo že je médium chráněno proti zápisu.

DVDForm pro DVD-RAM

Existuje však přeci jen jedna výjimka: DVD±RW a DVD-RAM lze v některých programech alespoň smazat (a to jak metodou „rychle“, tak „úplně“), nikoli však formátovat nebo cokoli dalšího (třeba uzavřít otevřený disk). Škoda, byl by to velice milý bonus této kamery. Jenže on by byl beztak převážen jednou velice nepříjemnou vlastností, kterou je, jak již bylo řečeno, relativně pomalá komunikace. Ale o tom až za chvilku.

DVDInfoPro

DVDInfoPro - DVD

DVDInfoPro nám do seznamu vlastností nepřináší prakticky nic nového a potvrzuje domněnky Nero InfoTool, až na ty nepřesnosti se zápisem. Stejně tak nám prozrazuje, že ač zvenčí USB, uvnitř možná půjde o ATAPI rozhraní. Nicméně DVDInfoPro toto tvrdí snad o každé externí USB mechanice.

Nero - Burning ROM

Nero - Burning ROM - vlastnosti DVD rekordéru

I Nero - Burning ROM považuje kameru za mechaniku schopnou vypalování na vybraná DVD média. Ani tento program však nezapíše nic. Vlastně se dá vyjádřit podivení nad tím, proč se vlastně kamera v počítači hlásí jako vypalovačka, když na ni stejně vypalovat nelze. Že by to bylo jen kvůli schopnosti médium vymazat, se nám nezdá moc pravděpodobné, to už bychom považovali za pravděpodobnější, že schopnost média mazat je omyl.

Jen tak mezi řečí se sluší zmínit jednu zajímavost: pokud je kamera připojena k PC, nefunguje na ní tlačítko „Eject“. Otevírání poklopu médií tak lze realizovat pouze softwarově (třeba v průzkumníku nebo i v Neru tlačítkem „Vysunout“).

Čtení DVD

Čtení DVD-R

Čtení DVD-R

Jak sami vidíte, čtení DVD médií je pomalé, pomalejší, než je zdrávo. Rovněž přístupové časy nejsou žádná sláva, to už je však vina mechaniky, nikoli nepochopitelně pomalého přenosu dat.

Čtení DVD-RW

Čtení DVD-RW

Podobně je na tom i DVD-RW, včetně přístupových časů. Ty jsou příčinou relativně nesvižné práce celé kamery v případě editace záznamu na tomto typu disku při nahrávání v režimu VR.

Čtení DVD+RW

Čtení DVD+RW

Nejinak je tomu i s DVD+RW, až na to, že na něm není editace možná.

Čtení DVD-RAM

Čtení DVD-RAM

DVD-RAM médium má oproti ostatním formátům výrazně lepší přístupové časy, což především zesvižňuje úpravu záznamů a pak také samotné přehrávání, pokud je potřeba během něj přeskakovat na další scény apod. Má to však vadu na kráse v podobě neschopnosti médium po sobě náležitě přečíst, což je pozoruhodné, protože jiné DVD-RAM mechaniky jej přečtou v pohodě. Zde bych si však troufal hodit vinu na samotné médium, jehož výrobcem je Optodisc a které už má také něco za sebou. Na kvalitu zápisu se podíváme později, nejprve se mrkneme na práci s pevným diskem.

Kapitoly článků
2.  Připojení k PC v režimu DVD
5.  Hodnocení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hitachi DZ-HS500E (8cm DVD-R/ RW/-RAM USB videokamera)

Úterý, 4 Září 2007 - 00:08 | petr ib | >> WIFT: recenze kamer u nas...
Čtvrtek, 30 Srpen 2007 - 10:14 | WIFT | >> Pancho: Napsaná cena v recenzi...
Čtvrtek, 30 Srpen 2007 - 09:39 | Anonym | Koukal jsem na ni v datapointu, mají ji tam za...
Úterý, 28 Srpen 2007 - 02:58 | Anonym | WIFT: Skoda, ze ste dopredu neavizovali, ze...
Pondělí, 27 Srpen 2007 - 12:00 | WIFT | >> petrib: No, právě se obávám, že...
Pondělí, 27 Srpen 2007 - 11:29 | petr ib | >>WIFT: oproti tomu jake vychazely...
Pondělí, 27 Srpen 2007 - 09:51 | WIFT | >> petrib: To s tím měsíčníkem...
Pondělí, 27 Srpen 2007 - 09:49 | CDR server | Tato diskuze je nyní společná i pro bleskovku Na...
Pondělí, 27 Srpen 2007 - 09:45 | petr ib | WIFT>> njn vyjste holt...
Neděle, 26 Srpen 2007 - 21:33 | WIFT | >> Eric_: Jednak jsem si nepřipadal...

Zobrazit diskusi