Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pro 81,5 % uživatelů není ray-tracing zajímavý

Tak já tohle říkám už dlouho, že WTFRTX ON je hovadina, kterou reálně skoro nikdo nechce (resp. nechce za daných podmínek). Jenže pak tu jsou internetoví křiklouni (podobnost s elektromobilisty je čistě náhodná :-D), kteří hlasitě pokřikují, jak to je "budoucnost" a "nutnost"...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bude chtít nakoupit honem grafiky co to nepodporují, dokud jsou :D aby až budou chodit RT komisaři kontrolovat jestli je volba zapnutá měl člověk aspoň nějakou výmluvu...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tvá argumentace je trochu do red herringa. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kto si dobrovolne s 4090 po zaškrtnuti jedneho RT polička urobi 4060 ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taketo porovnanie tu fakt chybalo. :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V určitém ohledu nebo úhlu pohledu to je ale realita.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ani s RT sa vykon RTX 4090 nedostane v FPS na uroven RTX 4060 a dalsia vec je, ze kvalita vystupneho obrazu bude uplne niekde inde. To je take porovnanie ako ked tvrdil, ze on ma DLSS v krabicke ku TV uz 5 rokov. Tiez sa asi najde uhol pohladu v ktorom to bude realita ale celkovo je to samozrejme nezmysel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud RTX 4080 potřebuje na dosažení průměru fps alespoň 60Hz DLSS a FG, tak ten Ray tracing ještě není připraven pro masy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To hovorite o 4K? Lebo 4080 zvlada RT v 2K aj FHD aj na viac ako 60 FPS ked sa k tomu prida FG a DLSS.

Kolko ludi mohlo pouzivat AA, AO alebo teselaciu bez znatelneho poklesu vo vykone ked prvy krat dostali podporu na urovni GPU. Ked som kupil 7600GT, nemohol som s nou v tej dobe pouzit ani najnizsi 2x MSAA. Aj na teselaciu sa tu zivo nadavalo kym v nej AMD GPU nestihali tak ako tie od konkurencie. Asi tiez nebola este pre masy. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je a není. Na RTX minecraft ve 4K mě stačí pro 100fps 4070/4070Ti a ve fullHD i 4060.
Naproti tomu potřebuju opravdu nejvýkonnější 7900XTX abych měl alespoň 30-40fps a řekněme 7900XT na full HD?
Jakože jsem tenkrát opravdu zvažoval upgrade na 7900XTX z mojí předchozí 6800 non-XT. Nakonec jsem skončil s tím, že tak velký rasterizační výkon vlastně nepotřebuji a vlastně mi +- stačí i rastr výkon předchozí 6800. Takže kvůli RTX minecraftu bych fakt 7900XTX kupoval zbytečně. No a pak tu byla 4070 s podobným rastr výkonem, možná něco lepším než moje předchozí 6800, s 100+fps i v mém 3440x1440 RTX minecraftu a s krásným jedinným 8 pinem, tak bylo jasno. Jako já chci od upgradu jak nové technologie, tak i nižší spotřebu. NE stále VYŠŠÍ a VYŠŠÍ jak nám AMD i Nvidia servírují. Prostě mainstream nemá žrát více než 200W, 250-300 má být hiend. Dneska je mainstream 350 a hiend 500+? Ať jdou s tím do... prdele. Nejde jen o peníze ale o smysl. Stejně tak nepotřebuji 8L 12válec v minihatchbacku s dvěma sedadly určeného na malé nákupy a dojíždění 5km ve městě do práce

Jinak jsou hry kde je RT udělané tak jako trochu a AMD karty téměř nezpomalují. Už i moje předchozí 6800 jela Doom Eternal s RT na Ultra detaily. Nicméně čistě RT výkon je na AMD kartách odhadem asi 1/4 nový oproti NV, a to jsem ještě mírný. Byl bych rád, kdyby se AMD zde zaměřilo a výkon vzrostl na RDNA4 alespoň na 1/3-1/2 toho co ponese RTX5K. Pak už se to dá překousnout, klidně bych mainstream kartu od AMD co mi dá alespoň 60fps v minecraftu bral. Takhle ale nemám jinou možnost

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je RT asi jako FSAA léta to GPU uměli žralo to hromadu výkonu tak jsem to vypínal ale dnes už to používám, takže bych rt úplně nezatracoval

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

+1

V anketě bych volil asi druhou možnost. Když už bych bral grafiku, tak bych chtěl, aby to uměla, ale u všeho co kupuju, nechci aby to bylo drahý.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Raytracing je k ničemu, to víme už léta, ale ten problém se STAPM u AMD je poměrně nový:

https://www.youtube.com/watch?v=MFzegmwHxPM

Bude se tu o tom psát také?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

"So, if there's only one thing to take away, it's that the STAPM behavior is on AMD's side and is being changed (improved) soon. And if there are two things to take away, it's that ASRock is working on BIOS updates to fix the bugs we found and reported."

Co k tomu chceš říct? Steve testoval na ASrocku, možná má špatná BIOS. Možná má chybu v kódu AMD.. každopádně asi nic neřešitelného. A každopádně není dost informací... Tak nechápu. co to tady zase zkoušíš rozjet za flame.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pořád lepší než řešit raytracing, který ani početná skupina zdejších diskutujících na AMD kartách pořádně ozkoušet nemůže.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Maxíku, o problému se STAPM jsem psal už v komentáři s 8700G. Co víc k tomu chceš? AMD o tom ví a v příští AGESA verzi STAPM u APU na AM5 vypne.
To že byl zabugovaný BIOS na Asrock desce v tom samém videu Steve komentoval jen slovy, že je to přesně důvod, proč na Asrock nikdy netestujou NOVÉ věci. Asrock je tím známí a vzhledem k tomu jakou mam zkušenost s Asrock já, časem to opraví.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To je vtipné, já mám přes rok na hraní RTX4080 a kolikrát si myslíš, že jsem zapnul RayTracing? Ani jednou!
Evidentně patřím mezi těch více než 80% procent lidí, kteří RayTracing neřeší.

A speciálně se to řeší jen kvůli tomu, že ubrečené 3% hráčů tlačí nVidii a RayTracing jako jedinou možnost. Takže kdo je tady ukřičenější? Vypadá to spíš na 3% zarytých fanoušků nVidie, kvůli kterým se musí psát takové články.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Kolik je vůbec her s RTX s takovým tím RTX co nezvládá AMD? Teď jsem se díval na stránky Nvidie a tam jsou tak zoufalí, že mezi hry s RTX namíchali i hry, který mají jen DLSS nebo Reflex, asi aby to vypadalo že je jich víc. Nicméně u některých her které RTX mají(od začátku), ho pro změnu nepíší. Já zatím používal RTX jen u CP2077, Minecraftu (tam je to libůstka to zapnou - díky Microsofte) a na moment v The Ascent, kde jsem to hned vypnul, protože to bylo skoro zbytečný a totálně to odpravilo FPS.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

STAPM je ficura, ktora berie do uvahy termalnu kapacitu a po 2-3 minutach MT zataze znizi spotrebu na 65W.

Steve to testoval s 360mm vodnikom a tiez mu to znizilo spotrebu na 65W. Ale ked zapol PBO, tak sa STAPM deaktivoval.

Ze vraj s novym biosom chce AMD deaktivovat STAPM, ze to nemalo byt zapnute pre desktop, ale ja by som to pre mini PC / slaby chladic / pasivny stroj nechal zapnute. Ale je to blbe pre benchmarky, lebo to znizi vykon no.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud chcete ve hrách statické scény, kde se skoro nic nehýbe, tak OK. Mne docela irituje, když ve hrách nemohu pohnout se zdrojem světla, nebo když se pohybuji v dopravním prostředku kolem pouliční lampy, tak si toho interiér ani nevšimne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ále, dynamická světla fungovala dávno před RTX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dynamická světla je ten typ světel co svítí skrz předměty a překážky, nebo ten kde to automaticky zesvětlí vše co vidíte nezávisle na stínech, či druhu materiálu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tym sa myslia svetelne zdroje, ktorych osvetlenie sa pocita za behu. Teda nie je to nieco predskriptovane alebo napalene rovno do textur. To potom znamena, ze sa osvetlenie sceny z tychto svetelnych zdrojov nie je rovnake ale meni sa podla toho co sa v scene deje (ak sa taky svetelny zdroj hybe alebo ak sa hybu objekty v scene, ktore v tom momente osvetluje, menia sa dynamicky aj tiene tychto objektov).

EDIT: Uz vidim, ze to bola skor recnicka otazka. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RT Global Illumination: Máš bílou baterku se kterou volně chodíš po světě. Svícením na cihlovou zeď vznikne na nasvícené části zdi oranžový zdroj světla, který okolí obarví. Pohneš myší a bílá baterka svítí na zelenou trávu, ta již neosvětlená cihlová zeď hned zežloutne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu správně, že v aditivním modelu smýcháním červené a zelené barvy vznikne barva žlutá. Ale pokud je cihlová zeď nasvícena jen a pouze zeleným světlem (vzniklým odraženým od trávy, dejme tomu pouze vlnové délce 555nm přičemž ostatní vlnové délky obsažené ve zdroji bílého světla tráva absorbuje) opravdu se bude zeď jevit pozorovateli jako žlutá? Vjem barvy předmětu je snad dán souhrnem vlnových délek jež odráží (bílý objekt všechny, černý žádné) či vyzařuje.

Dopl. Možná je to postaveno na tom, že tráva odráží širší spektrum vlnových délek než jen "zelenou".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Málo kdy je venku absolutní tma (pro GI stačí měsíc, hvězdy, vnější úhel vyzařováné bílé žárovky, ...). Jediný zdroj dokonale ostrého bodového(=neplošného) světla v temnotě jsem nezkoušel. U raytracingu je právě super, že reálně nasčítá různé paprsky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to chyba v predprodukcim software. Nema smysl to tedy resit, jen pokud se to projevi i v produkcnim software.

Pokud by DIIT mel psat o kazde chybe v SW pred jeho vydanim, tak nedela nic jineho. :-)

Jasne, asi to nestihnou opravit do vydani ktere ma byt nekde v USA za chvili, ale zase, nez se to zacne prodavat v CR, tak snad uz budou opravene BIOSy.

A posledni vec - je to jen maly problem o par procent snizujici vykon, to neni nic strasneho.
Jo kdyby to zpusobovalo treba nevratne HW poskozeni, jako treba jiste konektory, nebo dokonce hrozby pozaru, tak nereknu a DIIT by o tom melo informovat co nejdrive. Ale takhle?
Nebo aspon pokud by to byla neopravitelna HW chyba, tak taky je to zavaznejsi, nez vydat novou verzi BIOSu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je uměle vytvořený problem. Ten procesor se chová jako by byl v NTB a sníží odběr aby šasi NTB pocitově méně hřálo, když ho máš třeba na klíně. V tom videu říká, že nikdo si neposadí PC skříň na klín jako NTB. Je to záležitost biosu. který to snižuje jako v NTB. Kde je tedy probklém?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na RTX 20xx nepoužitelné. Na RTX 30xx ano, ale pouze s DLSS ON. RTX 40xx to zlepšuje bohužel jen o trochu a jako obvykle za mastný ranec, k tomu se stále reálně neobejdu bez DLSS, protože na 60Hz monitorech hraje dneska fakt jen postarší gamer, většina co znám má už 120+ Hz monitory a tak se ta poměrně vysoká FPS využít dají.

Do toho to doopravdy něco přidávalo snad jen v CP2077 a Witcherovi 3 (experiment v Controlu neberu, pro mě to byla indie záležitost). Od Patche 2.0 @ CP2077 IMHO implementovali něco jako offline RT pro situaci, kdy in-game RT vypnete (můj případ), protože hru jsem několikrát dohrál na verzi ~ 1.5 a s RT OFF a nevypadalo to ani zdaleka tak dobře, jako nyní také s RT OFF. 100% vím, že podobná technologie existuje, viděl jsem někde video, ale zaboha ho nemůžu dohledat (tzn. předpočítání RT v rámci finálního buildu hry přímo od vývojářů), budu rád, pokud to někdo najde/nasdílí.

Určitě nepřidává také to, že "skutečný" RT už propagují jako Path Tracing, který nefunguje dobře na ničem (ani na RTX 4090). DLSS opět 100% nutnost. Reálně jsme tak opět v bodě nula a doufám, že na PT se bude z vysoka kašlat, protože s takovou ho reálně rozhýbeme tak za 2-3 generace a to ještě v podání Nvidie, která si z toho zase zkouší udělat modlu a svatý grál.

Já mnohem raději využiju plně svůj 165Hz monitor, vypnu to a i tak mám grafickou podívanou na Ultra+. Nemluvě o tom, že chci v následujícím roce-dvou upgradovat na OLED a všechny co jsem viděl mají 240 Hz+ obnovovací frekvence. Jak přesně bude vypadat GPU, které rozjede PT @ 240 FPS bez upscalingu? :-D Naprosto slepá ulička, když se navíc ukazuje, že RT se dá předpočítat offline.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vám tak hrozně vadí upscaling, pak je to pro vás uzavřená kapitola, to je jasné. Ale posun těchto technologií je podstatný a s kvalitou u DLSS problém není, pokud nejdete pod nastavení quality. FG také již funguje velmi dobře a pak není problém hrát hry i s Path tracing na vysoké v QHD např. s RTX 4070Ti. Takže to hodnocení je založeno na tom, že prostě upscaling nebudete používat. Jinak z toho dost věcí není pravda.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

https://ctrlv.cz/iaJc
Upscalig máš(můžeš) použít když nemáš výkon.
Třeba RX6700 10GB - RSR 1440 to 2160 v Kingdom Come.
Nvidia fans to jsou hrozný vemena, musim se jenom smát.
Oprava: Nvidia fans jsou buzny.
RXT 4070Ti 12GB - jenom buzna může koupit 12GB kartu za 20000,-Kč.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych napsal 4070Ti Super, tak už by se o buznách nepsalo ?
Jinak se vám ulevilo ? Asi málo medikamentů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nema zmysel. Dalsi z tych co ani po roku nevedia co moderne upscaleri vsetko robia. Ale namiesto rozumu maju aspon velke ego s velkou davkou arogancie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já opravdu nevím, co dělají .. "upscaleri".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aj sarkasticke tvarenie sa, ze nevies co som myslel, je cesta. Moc konstuktivna sice nie, ale to je kazdeho osobna volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že napoužíváte diakritiku chápu.
Díky firmě Microsoft a jejím snahám o "standarty" je spolehlivější ji někdy nepoužívat.

Prezentovat chyby v gramatice jako osobní výhodu je jiná věc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diakritiku nepouzivam ked pisem na tablete. Z toho vyplyvaju aj niektore preklepy. A to o gramatike ani nebudem komentovat. Je to taka mala ukazka arogancie. Ze ale nejake chyby v gramatike vycitate v tejto diskusii zrovna mne je hlavne pekna zufalost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uznávám, že Snajprik je na tom v tomto ohledu ještě hůř.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A mate aj par prikladov? Nech nehovorite len do vetra?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Raytracing je nástroj pro vývojáře k osvětlení scény. Lidem by mělo být jedno jakým způsobem to vývojář dělá, takže to, že to lidi podle průzkumu nezajímá mi příjde ok.
Co ovlivňuje rozšíření a nasazení raytracingu při vývoji je dostupnost nástrojů pro vývojáře a rozšířenost HW mezi uživateli, který ho podporuje. Obývákové konzole sice nějakou podporu mají, ale není to dost na to, aby to mělo smysl. Dále tu máme Nintendo Switch a Steam Deck, kde raytracing nepřipadá v úvahu.
Rozšíření bohužel moc nenapomáhá fakt, že trh se z velké části orientuje na tituly nenáročné na výkon, pro které nasazení raytracingu (zatím) nedává smysl a rozšíření povědomí o tom jakým způsobem raytracing použít se tak mezi vývojáři těchto her moc nešíří.

EDIT: Ještě tu jsou techniky jako scéna předrenderovaná pomocí raytracingu a následně využita ve hře bez nutnosti použití uživatelského HW, které by ho podporovalo. Neznám technické detaily, ale vím, že například vývojáři Path of Exile 2 to využívají pro tento titul, takže uživatel vlastně ani neví, že hraje titul, který raytracing využívá.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna jsem to tu chtěl začít psát, tak aspoň +1 a vyjádření souhlasu. Mně jako hráči je jedno, jak se efekt udělá, ale pokud se s tím vývojář bude v rasterizaci patlat týden nebo to díky raytracingu bude mít za hodinu, tak ve výsledku to ovlivní i hráče, protože buď může vývojář zbytek času věnovat něčemu jinému nebo hru vydá dřív.
Takže při dobře zvolené otázce klidně může vyjít, že 92% hráčů raytracing rozhodně chce. Ale přesně jak píšeš, musí být dostatek hardwaru podporující raytracing a to zatím není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

cele to je o tom, ze v konecnom dosledku bez RT ti ta hra pojde ako s praku, a s RT nie.
kym tu nebude hw, ktory bude mat vykon raster vs rt 1:1 (0,9) tak to bude zapinane u 3percent hracov

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

...a ten tu logicky nebude, protože bez RT lze přebytek výkonu "investovat" do lepších textur, lepších modelů apod., takže nakonec hra bez RT vypadá lépe než "blyštivé RT kulky" :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pobavil si, už teraz vidím ten zástup hier s úžasnými modelmi a dechberúcimi textúrami.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jediná RT hra, která se jakžtakž hýbe, je starý Quake. Máš ještě něco k věci? :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže máme zostať pri starom a neisť dopredu? Sranda že rovnaké reči boli aj pri nástupe rasterizácie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ved preco vychadza vonku teraz ten RTX REMIX? aby si zostal pri starom a nesiel dopredu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A vieš čo je ten RTX Remix a čo vlastne robí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hej, do hier, ktore mi idu na 300fps s troskou vizualneho vylepsenia pribude RT, a hra pojde na 40fps ale grafika bude mat spotrebu 280W

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

40FPS na kartách AMD. Logicky.....:-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

so zapnutym FSR aj 90, ale to odmietam, ako kazdy s 2 a viacerymi spojenymi neuronmi

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tomu rozumím, že odmítáte FSR. Což potvrzuje, že máte více jak dva neurony. Proto doporučím DLSS.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A která verze DLSS funguje na GTX 1080 ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Ked nie je na vyber, je aj FSR dobre. Poznam to. V starom PC mam stale prave tu GTX 1080.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

GTX 1080? V roce 2024? A co majitelé GTX 285? Nebo Radeonů HD4000, žijou ještě?:-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Steam Survey tvrdí, že se ještě hojně používají karty typu 1050, 1050Ti, 1650.
Dokonce v hojnějším pořtu než 4080 nebo dokonce 4090.

Vítejte v reálném světě.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jsi naprosto odtržený od reality. Před několika týdny jsem měnil v "herním" stroji známého grafiku jménem GTX970 :-D A on, že potřebuje něco "aspoň stejně výkonného, že to je drtička." :-D :-D

HD4xxx už jsou trochu z módy, ale třeba rx280 jsou k vidění ještě dost.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A núti ťa to použiť?
Nehľadaj problém tam kde nie je.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ze s troskou vizualneho vylepsenia? Ako fakt ti to pride ako troska?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prozatím věškeré předělávky starších her pro RT efekty těžily především z přepracovaných modelů a textur s vyšším rozlišením.
Samotná aplikace RT Remix na starou hru s tím nic nedělá a mnohdy je výsledek ještě horší než ta stará hra, protože byly "optimalizovány" na původní použití.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Cez RTX Remix sa updatuju aj modely a textury. To je vsetko v jednom. Aky je inak priklad starej remixovanej hry, ktora ma vyzerat s RT horsie?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zachytil som že na jednej hre to nebolo vidieť (RT myslím) nebolo to horšie len neoptimalizované ale to sa bavíme o módu jedného človeka.
Klesli FPS a zvýšila sa spotreba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A z toho sa predpokladam urobil vseobecny zaver, ze RTX Remix je na nic, ze? Klasika.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Max Payne, porovnaj si hlavnu postavu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to je uz hotovy a konecny vysledok alebo work in progress?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uvedomuješ si že toto bolo one man show a nie práca štúdia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takze efekty pre 1000€ karty a budeme cakat na mody.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vychadzaju aj regulerne hry co pouzivaju RT. A nie iba pre 1000E karty. Tak naco takto klamat?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Chlape nič v zlom, nie je to pre teba, nechceš to nepoužívaj to. Viem potrebuješ si len zapindať.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mne skor pride usmevne, ze ti, co maju rtx karty vsetko co odprezentuje nvidia automaticky chcu pouzivat...aj ked do toho casu to ani netusili :)
ja napr odmietam FSR, AFMF, RT a pod. vyskusal som a vypol, nic mi to nedalo...
mne staci antilag a radeon chill

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A mne príde úsmevné to že pindám na to čo si ani nemôžem vyskúšať.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

rtx remix ma fungovat aj na radeonoch, ale skusat to nebudem

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Cez RTX Remix sa updatuju aj modely a textury .."

To je k tomu balíčku SW přibalen i nějaký ten japonec?
Samo Seto se myslím jmenuje.

PS: A včem je Vaše tvrzení jiné, než mé. Že to bez změny modelů a textur není dost dobré.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Povedal som snad, ze sa to robi samo?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jste ".. sa updatuju .."

Pokud byste napstal, že RT Remix umožňuje aktualizovat modely a textury a přidat RT efekty, tak bych neměl co namítnout.
Výraz ".. sa updatuju .." implikuje, že to ten nástroj udělá za vývojáře.

95% té ošklivé únavné mravenční práce udělá vývojář.
Poctu za RT update ale obdrží RT Remix.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Snad si niekto nemyslel, ze RTX Remix urobi vsetko sam. :-) Chytanie za slovicka je ocividne vasa zaluba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsem neřekl. Já jsem řekl, že poměr výpočetní náročnost vs. obdržená kvalita je u RT špatný.
Rasterizace se vyvíjí desítky let a její vývoj IMHO stále ještě není u konce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A vidíš RT začína a už vieme že je to zlé.
Jedna vec RT je náročnejšie lebo v princípe by aj mal byť predsa je to priblíženie k realite a rasterizácia je vlastne len odrb a ten má svoje hranice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže kdyby jsi četl článek tak zjistíš, že ikdyž by to mělo být s RT reálnější, tak ve finále to je spíše nepřirozené.

Další podstatná věc je ta, že pokud uděláš slepý test, tak je to v asi taj 50/50 jestli poznáš, že je RT zaplé nebo ne. To je prostě úplně k smíchu, když ti taková věc sežere tolik výkonu, že pak musíš používat upscaling, aby se to dalo hrát.

Pořád to samé dokola... Až na to bude dostatek výkonu a bude to opravdu vypadat, tak proč nee... pak to budu také vyžadovat. Jenže v tomhle stavu? To si radši počkám dalších 10 let s rasterizací, která vypadá +/- stejně, když to vývojář neodflákne s tím, že o zbytek se postará RT a navíc to běží rychle.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní nepochopení přínosu RT! Je absolutně irelevantní, že karty od AMD nezvládají dostatečně rychle provádět tyto výpočty. Srovnáváte dvě věci. Automaticky prováděné výpočty přesného šíření světla s aranžádou v rasterizaci, která má vypadat realisticky. Je jasné, že když si dám práci, tak ve slepém testu na statickém snímku nepoznám rozdíl. To, ale není účel! Účelem je efektivní systém, který tyto výpočty provádí sám. Bez výzev není vývoj. NVidia s tím nemá problém.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Dáš mi příklad nějaké nové RTX ON hry, kde ta hra jede srovnatelně rychle jako s RTX OFF (na libovolné kartě dle tvého výběru,) abys dokázal že karty nvidia dokáží dostatečně rychle provádět tyto výpočty?

BTW: na mě můžeš s tím svým zeleným chiliasmem šetřit, jsem imunní. :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ako ti má dať príklad na niečo čo je s princípu nemožné. RT je náročnejší, bol náročnejší a bude náročnejší.
Ale jedno je zatiaľ isté že to karty od NV dokážu rýchlejšie ako karty od AMD.
Ale stále platí môžeš to hrať bez RT, ešte je to voliteľné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemožné, to je to správné slovo. ;-)
Je mi úplně fuk kdo je rychlejší, nepoužíval bych to ani v případě, že by rychlejší bylo AMD. Zbytečně to hrotíš.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No teoreticky pokud by v těch GPU bylo výrazně víc těch RT jednotek a byly výrazně silnější, tak by to žádný výkon skutečně ubrat nemuselo, jenže toto je ještě hodně vzdálená budoucnost. Nvidie to zatím zvládá rychleji, jenže se určitě nedá říct, že dost rychle. Každopádně jednou se určitě dostanem do stavu, kdy to nebude mít takové brutální dopady na výkon a pak už to nebude takový problém. Jenže pak se můžem ještě bavit o tom, jestli by se ten výkon nedal využít jinak a líp, takto vyplácáš plno plochy abys zajistil, že ti RT poběží bez problémů, jen je otázka, jestli by nebylo přeci jen lepší posílit místo toho spíš opět rači tu rasterizaci... opravdu ti to přidá tolik do té hry, aby mělo cenu to nějak výrazně posilovat? To je ten problém, proč se ten výkon nezlepšuje tak rychle, nikomu se do toho nechce a to ani Nvidii, oni to udělají jen tak, aby byly před AMD a měli to jako výhodu pro marketing a tím to pro ně končí, ve skutečnosti je jim výkon toho RT celkem jedno a není v jejich zájmu to nějak výrazněji zlepšovat. Pokud to někoho opravdu tak zajímá, tak si aspoň koupí nejlíp rovnou 4090 a to je pak pro ně jenom výhoda, protože nic slabšího to moc přesvědčivě neutáhne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja to vidím tak že by to mohli posilniť ale šlo by to na úkor ostatných jednotiek, spotreby a veľkosti čipu. A na druhú stranu čo ich k tomu núti keď konkurencia sa len zobúdza a pretiera si oči čo sa vlastne deje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

".. na druhú stranu čo ich k tomu núti .."
Využívají stávající situace, dávkují přínos po pěčlivě odměřených kapkách a motivují zákazníky ke koupi dalšího a dalšího modelu.

Dobré pro biznis.
Ne tak dobré pro zákazníka.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

".. Ale jedno je zatiaľ isté že to karty od NV dokážu rýchlejšie ako karty od AMD .."

Moc generalizujete.
Některé karty od nV to svedou rychleji než některé karty od AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na generalizaciu ste tu expert vy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale zatiaľ to tak je všade kde je RT použité viac a hlavne kde je PRT tak AMD nestíha. Zatiaľ nezachytili tento trend ale to sa zmení nakoľko ich Sony aj MS k tomu dokopú lebo konzole.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Důvod proč by v RT neměl být určitý pokles výkonu, když hra pojede i tak 100FPS+? Mám RTX4090 musím něco dodávat? Ta závěrečná poznámka působí hloupě v kontextu. Víš to?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Třeba ten, že se dá onen výkon použít jinde, nebo ušetřit na grafice, nebo ušetřit na energii a hlučnosti/teplu, popřípadě všechno dohromady?
Máš RTX4090, to je skvělé! A tím jsi chtěl říct, že jsi velký kluk, co si může zapnout RTX efekty, předpokládám? Jen jsi tím nijak nevyargumentoval mé výhrady, pouze sis navršil výmluvy proč sis "musel" koupil RTX4090. ;-) Dodávat nemusíš nic, taky jsem byl před lety nadšený fanda, co do počítače naskládal (v tehdejších cenách) statisíce, takže tě naprosto chápu a lituju. Na druhou stranu furt lepší, než to prochlastat a prokouřit. :-D :-D
Jinak závěrečná poznámka samozřejmě působí hloupě, ale pouze pro fanatického fanouška, který nadšeně mele blbosti. Pro mě je třeba akceptovatelnější AMD, ale je to čistě z praktických důvodů (zvykl jsem si na jeho chyby a naopak nejsem zvyklý na chyby nvidie), ale nijak nebudu AMD dobrovolně a nesmyslně financovat jen proto, abych mohl po diskusích blábolit jejich marketing. :-D :-D A tím tě také samozřejmě NEvybízím, abys nvidii zahodil a koupil AMD.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

:-) S RTX4090 nepotřebuješ šetřit výkon, máš ho dost. V plné zátěži je o cca 15°C chladnější(MSI Suprim X) než moje druhá karta RTX3080Ti. Tady se dostáváme k další věci. Nepotřebuji šetřit peníze. Prioritní je účel. Pokud potřebuješ fenomenální výkon a špičkovou softwarovou podporu máš jen jednu volbu! Zbytek tvého komentu ztratil potřebnou kvalitu na reakci. Škoda.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No jo, máš pravdu.
Hned první nástřel co jsem našel na YT ukazuje, že "výkonu je dost" :-D :-D
https://www.youtube.com/watch?v=k9zLtJk4R5g

A to jde o prastarý BF5, kde ti ta tvá suprkarta padá na 30fps 1pct (=nehratelné) a v některých okamžicích dokonce i na 4-5 fps (0,1pct), přičemž RT efektů je tam jak šafránu. A o tom, že tam boreček pobíhá jen po kraji mapy a do pořádného boje, kde to bouchá a lítá daleko víc, se vůbec nedostane.
Prostě FENOMENÁLNÍ výkon a podpora RTX! :-D :-D

Už jsem ti psal, že tvůj zelený chiliasmus je mi k smíchu? ;-) Tvá reakce samozřejmě nebyla nutná, já myslel, žes už pochopil, že jsi tu za kreténa.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jako hodit iPhone mezi neandrtálce. Jeden do něj kousne, druhý s ním bude mlátit o zem. Tebe technologie výrazně předběhla. Potřebuješ volnější tempo. Na tebou předloženém videu nevidím nic zvláštního. RTX4090 podává parádní výkon s FPS vysoko nad 100 ve 4k s RT a nastavením na ultra.:-)
Naopak, reakce byla nutná, abys ses vybarvil a pořádně vypustil tu jedovatou frustraci, která má základ úplně někde jinde....
Nauč se nepsat/nemluvit za ostatní. Na tu závěrečnou ubohost se nesnížím.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, my neandrtálci jsme strašně složití lidé, všechno si prostě ověřujeme a zkoušíme. S iphonem například nejde zatlouct hřebík, přítom s nokií 3110 to šlo! Škandál! :-D :-D

Že na předloženém videu nevidíš nic zvláštního? No to jsi teda hráč na baterky, protože sis nevšiml těch podstatných věcí, tedy propadů framerate, což je u FPS známka toho, že to nefunguje správně a karta nestačí. Apropos, všiml sis v tom videu nějakých RTX efektů? :-D Ne, co? Ta hra vypadá skoro stejně, jako když ji pustíš bez RTX a na medium (rozdíly tam jsou, ale naprosto marginální a RTX je vidět jen v několika specifických mapách/lokacích). S pořádnými RTX efekty by to byla slideshow i na té boží RTX4090...

Tvá reakce je jen směšná, ukazuje se, jak sis vymýšlel a lhal. A jestli jsi měl dojem, že někoho ohromíš kartou za 50 klacků a můžeš kvůli tomu dělat machra, tak ti musím s politováním sdělit, že ne. :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Čiže na jednej hre a na jednej implementácií robíme záver. Dobre píšem si.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je klasika. Najdeme si napriklad v Max Paine, ze hlavna postava vyzera zle a zaver je, ze RTX Remix je na nic. Najdeme si jeden obchod, kde AMD preda viac GPU v retaile a tak AMD predava po celom svete viac GPU v retaile. Ked sa pouzivalo HBAO+ z Gameworks, tak v jednej hre po release sposobovalo artefakty, co bol dalsi "dokaz" ze je Gameworks na nic. To, ze v X hrach predtym ani potom sa to nestalo a ze ta chyba bola v nasledujucich patchoch opravena, uz nehralo ziadnu rolu. Ale ked na to niekto upozorni, tak tu je hned kultista. To co tu niektori ludia nadelia NV mi pripomina konspiracne weby.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ten mimoň psal, že s RTX4090 nemá nikde žádný problém, ale ono to tak ve skutečnosti zcela objektivně není. Závěr z toho je jen jeden: že to co tvrdí, není pravda.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mimoň budeš ty. Píšeš o něčem o čem nemáš ani páru! Argumentuješ tady milisekundovými propady, které zaznamená jen stroj. Člověk je nepostřehne(1-0,1% při průměrné 130FPS). Jakoby software (hra) byl bez chybičky nebo ostatní komponenty v počítači.
Nemáš žádnou osobní zkušenost s tímhle hardwarem, ale v klidu mě označíš za lháře.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak sis zase zalhal, ale to nevadí.
BF5 jsem hrál několik let. A můžu ti říct, že na téhle mapě a v těchto lokacích není problém mít vysoké FPS čistě proto, že, a to se budu opakovat, jsou to kraje mapy. Tam je minimum hráčů, minimum akce. Za druhé, zrovna v těch nejvypjatějších momentech, kdy se na malém prostoru začne něco dít, ti ten pokles fps pod 30 zajistí, že budeš mrtvý. A to si piš, že kombinace klasických granátů, kouřáků a zápalných granátů, popř. ještě světlic v přítomnosti několika až desítek hráčů nadělá se hrou a její plynulostií doslova psí kusy. A že to "postřehneš", tak na to vem jed.
Mimochodem, pročpak si myslíš, že nemám žádnou zkušenost s "tímhle" hardwarem? Já se stavbou počítačů bavím už nějakých >30 let (nechci říct že živím, protože to už dávno není pravda a doby kdy se do měsíce skládalo několik herních strojů jsou už dávno pryč) a ačkoli se to nezdá, tak skládám i nvidie, pokud si zákazník přeje herní stroj s podporou RTX.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Píšeš tady o mém údajném lhaní. S tím tvým slovníkem a obecně způsobem komunikace odhadují, že ti nebylo ani 30 let, natož abys měl tak dlouhou praxi stavění počítačů.
Průměrný frame rate -130FPS
Low 1% - 60FPS
Low 0,1% - 15FPS tohle ti rve koule?
V tomhle okamžiku ani nemrkneš okem kovboji, natož aby tvůj mozek vyslal signál do ruky!:-)
Frame time se běžně pohybuje na 6-9ms.
Mrtvý si jen proto, že máš volšový ruce!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zase sis vybral jen čísílka, o kterých nic nevíš. Když se koukneš znova, zjistíš, že kromě začátku videa, kde se "pokouší" hrát a dostává na kokos, jsou ta čísla trochu jiná. A až potom se jde uklidnit na kraj mapy, kde se nic neděje. Dále si dovoluji připomenout, že RT ve videu prakticky není vidět, a že hra je 5 let stará.
Jo a není mi ani třicet, chodím ještě na ZŠ! A paňčitelka říkala, že na mě máš bejt hodnej! :-D :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

".. jednej hre a na jednej implementácií .."

Výroková logika
Jeden příklad je dost pro popření všech výroků vymezených pravidly všechny nebo žádný.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Odkial ste prisli na to, ze v tomto pripade plati pravidlo "vsechny nebo zadny"? Dobre viete o com sa tu bavime. Zrejme mate na dochodku dost casu chodit trolovat do diskusii pretoze co tu vacsinou predvadzate sa inak ako troling nazvat ani neda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak buď si negramot a nebo neumíš číst.
Maw2100 psal, že "S RTX4090 nepotřebuješ šetřit výkon, máš ho dost", takže stačilo, aby se objevila jedna hra a jeho výrok neplatí.
To znamená, že tvoje komentáře jsou zbytečný a jen ze sebe děláš většího blba než je Maw2100 (což jsem si myslel, že větší blb už být nelze)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Narazal som na to, ze "dostatok vykonu" je celkom subjektivna zalezitost. Ale vy mate vzdy vo vsetkom jasno. Tomu co tu predvadza casto melkor a ty sa zasa hovori prebujnene ego a arogancia. Potom sa tu len riesia nezmysly z hlupych komentarov o vyrokovej logike ci gramatike a to len preto, ze si tu potrebujete nieco dokazovat. To si skusajte na niekom inom.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže dvojí metr, Maw2100 ať si píše co chce, protože vychvaluje vaši zančku, ale když se někdo ozve, tak je hned špatný.
Víte co, zaměťte si u svého prahu.
Když tu píše Mike123 slátaniny o tom, že si v Nvidii trhají vlasy nad MI300X a jsou z toho zoufalí, tak ode mě dostal taky mínus = AMD fan.
Maw2100 to stejné ale z druhé strany = Nvidia fan. Ale vy tady jeho slátaniny obhajujete, takže jste na úrovni Maw2100 (není to jen tu tohoto příspěvku).
Takže až začnete používat mozek, tak se můžeme bavit dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto pripade vobec nejde o znacku. RTX 4090 je aktualne najvykonnejsia GPU, ktora pokial viem aktualne hry zvlada bez problemov. Tak som chapal aj komentar od Maw2100. Potom prisiel melkor, ktory nemal realne ani zaujem diskutovat ale len si rypnut s tym, ze naznacil, ze staci, ze pride jedna hra, kde vykon RTX 4090 nebude stacit, takze vyrok od Maw2100 neplati. To je teda fakt odhalenie, ktore zrejme nikto asi necaka, ze pridu hry na ktore dnesne GPU nebudu stacit. Takze nespochybnujem to, ze rydzo technicky ma melkor pravdu, ale nemam rad ludi, ktori len do niecoho zabrdaju a ani nijak nevysvetlia ako co vlastne myslia (tyka sa to hlavne inych jeho prispevkov). Tak potom vyzera aj cela diskusia. Mozme sa tu zosmiesnovat, doberat ci nadavat si do blbov, ale to potom mozme ist rovno do diskusii do nejakeho bulvaru a vide to narovnako.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nebyl Melkor, to jsem byl já. Melkor to jen zdůraznil, protože jak je patrno, spousta lidí tady neumí uvažovat logicky, nebo nechápe psaný text.
Prakticky: když budeš tvrdit, že umíš skočit do dálky do vzdálenosti 15 metrů, tak pokud jsi přistižen při tom, že neskočíš ani 4 metry, tak je poměrně jasné, že neskočíš ani těch 15.
A že je RTX4090 nejvýkonnější grafika na tom nemění vůbec nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nestaci snad RTX 4090 bez problemov na vsetky dnesne hry? Podla mna teda ano. A to aj vratane RT. Takze co v tomto ponimani pre nu znamenaju tie 4 metre? V tejto diskusii je hlavne vidiet, ze vela ludi rado chyta za slovicka a riesia sa tu potom nezmysly, ktore s temou nijak nesuvisia..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Většinu her vydaných do 31.1.2024 ta RTX 4090 zvládá.
Alespoň v 1080p
I když u některých pouze těsně přeleze 60 fps průměr.
(O propadech se ve slušné společnosti nV fans nemluví).

Co za rok? Za dva?
RTX 6090 Ti Super si s tím možná poradí.
Na rok. Možná na dva.

A co karty s nižším výkonem?
Co karty, které nedají těch 60 fos průměr ani s kombinací DLSS + FG (RTX 4080 vs Cyberpunk)?
O těch taky budeme mluvit, že to zvládají?
Že zvládnou i nové věci?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tvl to snad channeluješ Hulánovo ego ne? Nevěděl jsem o tom, že má potomky.

Nvidií jsem měl v životě dost a ta bezbřehá adorace je až k smíchu. Mají problémy jako každý jiný výrobce HW a naopak je napováženou, že NVkult odmítá nedostatky vidět a jen pokorně uctívá vše co výrobce vyplodí. Pokud někdo jde nahoru za poslední roky je to AMD, u Radeonů to ještě není tolik vidět, ale uvidíme, jak kartami zamíchá RDNA 5.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"někdo jde nahoru za poslední roky je to AMD"

NVIDIA akoze stoji na mieste? Ved maju uz niekolko generacii efektivnejsie GPU s podporou novych ficur, najvykonnejsiu GPU na trhu a udavaju smer, ktoremu sa AMD iba prisposobuje. A to, ze mas dost nejakej firmy co ti nic neurobila, je naznak kultizmu akurat z opacnej strany.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

napriklad Navi 2(rx69XX) bola efektivnejsia ako RTX3XXX :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Navi2x byla nadějná a přinesla zajímavou technologii - Infinity cache. Jediná vada byly slabší RT jádra. Dobrý start do nové éry, který ale vzal rychle za své následující generací.
Ampére naopak doplácela na Samsung a jeho 8nm.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

na to, ze amd skusila chiplety s Navi3X, a vyslo to horsie ako pocitali to je skor na pochvalu nez hanobenie. Maju to vyskusane po hw a sw stranke, vedia na to nadvazovat.
V konecnom dosledku XTX bojuje s 4080S(raz je rychlejsia jedna raz druha) co nieje az take zle (378mm2 nvidia vs 300mm2 radeon)
4090tka ma 608mm2, co je 1x taka krava

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Mám RTX4090 .."

Přeji tvé kartě dlouhý život.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

".. Zásadní nepochopení přínosu RT!
Je absolutně irelevantní."

Souhlas.
V dnešním stavu opravdu relevantní není.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

".. Účelem je efektivní systém, který tyto výpočty provádí sám .."

Prosím, prosím, smutně koukám .. víte o nějaké hře jiné RT hře, než Quake?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad Portal RTX? Plus dalsie hry, ktore pribudaju:

https://www.moddb.com/rtx/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vloudila se Vám do linku nějaká Ошибка.
To jste mohl rovnouo napsat ... Libovolná hra po aplikaci RT Remix.

Ptal jsem se na RT hry.
Ne hry s RT efekty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Minecraft RTX alebo Portal RTX su RT hry. Rasterizacia sa pri ich renderovani nepouziva. O tom predsa RTX Remix je. Ci nie?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mincraft můžete škrtnout.
Není to RT hra.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Minecraft with RTX on Windows 10 is now available to download and play! Minecraft with RTX brings fully path-traced rendering, physically-based materials, and NVIDIA DLSS 2.0 to Minecraft, delivering bleeding-edge visual fidelity and realism that can be experienced on all GeForce RTX GPUs."

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/minecraft-with-rtx-beta-out-no...

Teraz sa snazite chytracit v tom, ze je to PT hra alebo o co vam vlastne ide?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

K tomu slepému testu, tak ver že ak to nebude na obrázkoch ale na videu tak poriadnu implementáciu RT poznáš. Statické obrázky sú na exkrement lebo RT nie je len o naleštených psích guľkách.
Ak by sa to nezačalo teraz rozvíjať tak by to ani za tých 10 rokov nebolo. A ak sa ti to nepáči nepoužívaj to, rovnako ako nemusíš používať DLSS/FSR

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

".. rovnako ako nemusíš používať DLSS/FSR .."

Nemusíš.
Ale pak zapomeň na 30+ fps i u RTX 4080.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Stále platí RT je voliteľné nepoužívaj to ak to nechceš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Ale pak zapomeň na 30+ fps i u RTX 4080."

Treba doplnit, ze to plati hlavne v 4K a zavisi to od miery vyuzivania RT v konkretnej hre. Napriklad v Little Nightmares 2 som mal na plne detaily aj s RT v 2K rozliseni cez 100FPS a to s RRX 3070 Ti Mobile (je na urovni desktopovej 3060 Ti). Myslim, ze tuto hru by 4080tka zvladla aj v 4K s prstom v nose.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Treba doplnit, ze to plati hlavne v 4K a zavisi to od miery vyuzivania RT v konkretnej hre .."

V závislosti na hře to: není vidět, nebo se to nehýbe, nebo obojí.
V závislosti na hře i ve 2k nebo i FHD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono sa to aj hybe a aj to je vidiet. Len by nebolo treba ignorovat DLSS/FSR.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

".. rasterizácia je vlastne len odrb a ten má svoje hranice .."

Path Tracing .. je pouze odrb a ten má své hranice.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No tak mi povedz čo je bližšie k realite RT alebo rasterizácia

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To mas to iste ako v dobach PhysX, kedy sa dynamicky pocitana fyzika zosmiesnovala na ukor skriptovanej. Robili to ti isty ludia, co dnes tlacia odboj proti RT. Tak ako aj pri Gameworks. Ale TressFX bolo super, lebo bolo od AMD. Preto je aj FSR super a vlastne cokolvek s cim pride tato firma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je mi to jasné a dobre sa na tom bavím, stále tie isté osoby, tie isté argumenty.
Vadí im tlačenie RTX lebo na to nie je výkon ale keby sa na to tlačilo tak výkon na to nebude nikdy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Keby na to ale tlacilo AMD, tak by to bola ukazka technologickej nadradenosti. Vies si predstavit, co by tu ti ludia robili, ak by v RT a AI bola situacia opacna a prim by hralo AMD?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně je jedno, jestli je logo na kartě červené, zelené nebo modré.
Nedávají to.

Path tracing je odrb, kterému musí pomáhat další trademarkové věci, aby to alespoň trochu vypadalo a hýbalo se to.
Z těch nejprofláklejších odšumování, upscaling a interpolace snímků.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Z tvojich komentarov je hlavne jasna jedina vec. A to, ze farba loga ti jedno urcite nie je. Realne neexistuje ziadny skutocny dovod to odsumovanie, upscaling a interpolaciu snimkov nepouzivat. A je uplne jedno, ze sa pouzivaju na zisk vykonu aj pri RT ci PT. Vobec to z toho nerobi ziadny odrb. O nic vacsi ako je cela pocitacova grafika. Tak co tu niektori hrate za hry s odrbmi? Ved je to vsetko iba simulacia. Alebo chcete tvrdit, ze mimo PT a tych tzv. treadmarkovych veci, je vsetko ostatne realne?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zkusím to ještě jednou a jednoduchými slovy.

Bez ohledu na barvu loga to ty katy nedávají.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja to skusim tiez jednoduchymi slovami.
Davaju to adekvatne k rozliseniu a pripadne aj s pomocou tych tzv. barliciek. Hral som RT hry aj na mobilnej RTX 3070 Ti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

".. Davaju to adekvatne k rozliseniu .."
Pokud to napíšete takhle, tak stím nelze nesouhlasit.

Jen to neznamená, že je to zároveň i přijatelné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Snad sa zhodneme aspon na tom, ze co je prijatelne je ciste subjektivne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za nahrávku na smeč. Celý PhysX byla podobná nepotřebná kravina jako RT, protože nejlepší využití fyziky měl HL2 s minimálním dopadem na výkon či fixaci na HW od jednoho výrobce. Pak ještě jedna hra na jejíž název si nevzpomínám, ale ta taky neimplementovala fyziku pomocí PhysX. Ještě jednou děkuji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemusis dakovat. Zasa si len ukazal, ze stale nechapes rozdiel medzi dynamickou fyzikou a skriptovanou. A to ani nehovorim o jednoduchej fyzike z HL2 na par puzzles, ktoru chces porovnavat s real-time casticovymi systemami na simulaciu vody, hmly, ci rozbiteho skla a to v zavislosti od toho, co sa v scene deje. No a hru na ktoru si nevies spomenut je Red Faction, ktorej cela fyzika bola naskriptovana na par opakujucich sa variacii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak ty, ale já si fyziku v HL2 občas užívám i dnes a je mně upřímně jedno, že to není na úrovni vědecké fyziky, což jsem jaksi věděl. HL2 běhal skoro na všem a to byl násobně větší plus, než to, že by to bylo srovnatelné s nejlepším PhysX a na 60 fps to běhalo jen na ultrahighend PC. Pragmatičnost nakonec vždy vyhraje a proto i přes tu obrovskou marketingovou masírku jsou hráči schopni odpovídat v anketě jak odpovídali.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A co maju odpovedat, ked na na to nemaju dostaticne silny HW? A vacsina z nich ani nevie co RT vlastne je. Nadpis clanku kludne mohol byt "Iba 24% hracov je proti pouzivaniu RT". Totiz 51% z ankety je skor takych, ze by ten RT pouzili keby mohli. Podla toho co pises, hravas single player hry. Kolko z hlasujucich je takych? Nehrava z nich vela hlavne multaky, kde potrebuju vysoke FPS a grafiku na minime? Esteze siroka verejnost nerozhoduje o dolezitych otazkach. To by to tu potom len vyzeralo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jasně! Je to jejich chyba! :-D Jsou to nevzdělaný tupý socky, protože nemají RTX4090 a nechápou to povznášející dogma o budoucím vítězství RTX ve jménu pokroku a civilizace! :-D :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je tvoj vyklad. Nic take netvrdim a ani neadorujem to tzv. vitazstvo RTX. Asi samozrejme historicky masa ludi podla tunajsich expertov vzdy vedela najlepsie co je treba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Byla to trochu hyperbola ve smyslu toho panáčka s RTX4090 co si myslí kdovíjak nemá výkonný HW. Ale podstata je stále stejná. Mainstream dnes nedokáže rozhýbat všechny hry na plné detaily a v nejvyššch rozlišeních, takže ztěžovat to ještě dalším náročným renderingem prostě nedává smysl. A já nevidím žádný překotný vývoj výkonu HW vpřed, naopak spíše snižování tohoto pokroku.
Nejsem (už) expert na počítačovou grafiku, ale spočítat 1+1 fakt dokážu a vím, že PCMR pomalu vymírá, a tím že ji ještě rozdělíš na RTX ON a WTFRTX OFF tomu moc nepomůžeš. Tak abys pak nebyl smutný, až se za pár let budete škrábat na hlavě a hledat, kde se co posralo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

PCMR sa rozdeluje sama. Nema na to ziadny dovod. Aj predtym sme vsetci nehrali vzdy na plne detaily. Vzdy boli ludia, ktorych nezaujimali nove ficury a nepotrebovali ich. Len dnes okolo toho potrebuju robit tanecky a presviedcat ostatnych o ich "pravde". Hlavne sa tu bavime o zatial volitelnych ficurach. Cely problem v tejto diskusii je iba o tom, ze aktualne davaju vyhodu NVIDIi. Pritom vacsina ludi pise, ze im na grafike nezalezi. Podla tejto diskusie to tak asi nebude. Kazdy si moze hrat tak ako chce. Tiez odmietam mysliet tak, ze by sa nemala grafika hier inovovat len preto, aby sa nahodou PCMR nerozdelila.
PCMR ale pomaly vymiera hlavne kvoli stupajucim cenam. Necudujem sa, ze viac a viac ludi si kupi konzolu, ktora ich vide ovela menej a zahraju si aj na nej dobre.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, že to je "aktuálně výhoda nvidie" je jen a pouze tvůj narativ způsobený tvým odpojením od reality. Jak vidíš z dat průzkumu, nikdo nechce "supersport za 10 milionů", drtivé většině stačí "Oktávka v kombíku." Jo kdyby "Oktávka v kombíku" za cenu "oktávky v kombíku" měla výkon "supersportu", tak ti lidi utrhají ruce. Jenže nemá a zřejmě ani dlouho mít nebude a stejně tak nemá smysl stavět "silnice pouze pro supersporty" protože zákazníci jednoduše nechtějí utrácet za něco, co potřebovat (zatím) nebudou a je otázka, zda vůbec někdy.
Apropos, proč myslíš, že stoupají ceny? Protože grafiky toho musí "umět" stále víc a když "neumí", jsou cílem posměchu majitelů PCMR. No a typický rodič se koukne na juniorův PCMR sen, srovná cenovky, a pod stromeček koupí konzoli - pokud tedy junior dnes už vůbec o PC uvažuje, protože "PC generace" už je dávno minulostí.

BTW, ona ta paralela s elektromobily opravdu sedí...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD grafiky nie su o tolko lacnejsie, aby sa dali porovnavat s octaviou, zatialco NV ma byt ten sportak. A vyhoda mat vacsi vykon v RT je pre tych, co to vyuziju. Ked niekto nema zaujem, tak mu to moze byt jedno.
Co sa tyka ankety, kolko z tych ludi hrava hry na plne detaily? To by ma teda zaujimalo ci vsetko co nepouzivaju povazuju tiez za zbytocne. Neviem naco sa vobec nieco vyvija ked to rozmaznanu PCMR vzdy rozdeli.
Co sa tyka cien, nejde iba o to, co grafiky vedia ale aj technologie na ich vyrobu su coraz tazsie dosiahnutelne. A teraz otazka. Preco je problem, ze sa ich funkcionalita zvacsuje? To sa ma vyvoj grafik zastavit v nejakom bode, ktory musi stacit vsetkym?
BTW, konzoly nekupuju iba rodicia detom, ale zarabajuci dospeli, ktori nechcu vytiahnujt majland za herny PC. A mozno spolu s cloud streamovanim je prave toto trend, ktory prerazi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, milý zlatý. Já jsem AMD grafiky vůbec nezmínil a je vidět, že nedokážeš v tomto ohledu překročit svůj stín. Já řeším hry s podporou RT, a to je hardwarově naprosto nezávislá věc (tedy kromě faktoru "podpory" té či oné strany a z toho plynoucího "drhnutí" na oné či té straně.)
Co se cen týká, kdyby čipy nemusely obsahovat tranzistory rozpočtené na RT, mohly by být buď menší, nebo na stejné ploše substrátu výkonnější. Každá sranda něco stojí...
No a na téma konzole: není to tak nějak jedno? Dnes lidi prostě nechtějí skládat PC, řešit Wokna, řešit instalace, upgrady, apod. Chtějí hrát a výrobci HW jim to svými žabomyšími válkami o haldu hnoje ještě komplikují. Streaming je zajímavá věc do doby, než zjistíš, že se to hodí tak na adventury a pomalejší RPG.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hovoril si o cene a AMD s tym takisto suvisi. Obe firmy isli cenovo hore a obe urobili to iste - ze priniesli zaujimavy narast vykonu v high-ende a v mainstreame zacali predavat GPU s cenovkami o rad vyssie, nez kde predtym ich cipy realne stali (a teda kde sme boli zvyknuty, ze parametrovo patrili). A predsa je tu NVIDIA ta zla a AMD len chudatko co sa myselo prisposobit. Ako velmi sucasne ceny suvisia s tranzistormi pre RT ci AI nikto z nas nevie. A mne to vobec nevadi. Na pouzivanie RT v hernej grafike som sa tesil ovela skor nez ho NV predstavila pri RTX 2xxx. Uz par rokov predtym som cital clanky o hybridnom renderingu, kde bude rasterizacia doplnana raytracingom. Teda to cim tu niektori pohrdaju a volaju to odrbom. Co je fakt pekny nezmysel. V kazdom pripade nikto z nas nevie o kolko by boli lacnejsie cipy bez RT a AI alebo o kolko by boli vykonnejsie ak by sa namiesto nich pouzili dalsie stream procesory. Mozno by to ani nestalo za to, pretoze aj rasterizacia sa celkovo vycerpava v zmysle, ze cim dalej, tym viac sa zvysuju vykonove naroky aj pri malych vizualnych zmenach. Uz to zdaleka nie su take vizualne skoky, na ake sme boli dlhodobo zvyknuti. Tak preco nepouzit RT a AI? Ci namiesto toho je lepsie preskapovat na mieste?
Ad konzole, to chapem a uprimne je mi to jedno. Tiez som si ich kupil a zahram si na nich dobre.
No a k streamingu, tu musim nesuhlasit. Namiesto high-end PC si platim Geforce NOW Ultimate Tier a odohral som cez to hry ako Cyberpunk, Control ci Crysis (1, 2 aj 3 remastrovane) a to bez problemov. A detto aj tie pomalsie ako Death Stranding, Alan Wake 1 a 2, Talos Principle a viacero dalsich. Nemozem sa ani v najmensom stazovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Marku, prosím prober se. Chápu že chceš třídní boj červení vs. zelení, ale tak to prostě není. Nvidia našla zlaté vejce v dobách miningu a zjistila, že gamesníci nejsou ta nejvýnosnější skupinka zákošů, takže dnešní "AI" je jen další iterace (byť uznávám daleko užitečnější než to banálně debilní crypto) jak prodat svůj šit za horentní sumy. AMD se tomu jako "ten druhý" samozřejmě (rádo) přizpůsobuje a vyšší marže se mu taky hodí. No a protože někteří gamesníci si nemůžou pomoct, tak šly nahoru i ceny herních grafik, protože to dává perfektní smysl.
Co se RT týká, je to jen jedna z mnoha technik vykreslování 3D objektů. Není dokonalá a není rovně efektivní. Já ti mohu znova zopakovat, že RT je úplně stejný "odrb" jako rasterizace a je chyba označovat ho jako svatý grál počítačové grafiky. RT sám o sobě zahrnuje několik různých algoritmů, ale neumí inherentně zahrnout např. radiosity a spoustu dalších fyzikálních jevů, které v realitě pozorujeme.
Co se týká klasické rasterizace, stále jsi mě nepřesvědčil o tom, že je "nutno" stále vylepšovat grafickou věrnost her. Protože hra je především hrou, v šachu taky nejde o tvar figurek a materiál šachovnice, ale o hru samotnou. Proč je třeba úspěšné GTA? Je to proto, že je graficky dokonalé (není)? Nebo to je proto, že to je téměř dokonalý otevřený svět, kde můžeš dělat co tě napadne, a kde tento svět interaguje? A tady je ten vývoj v podstatě mizivý, těch pár her s otevřeným světem je doslova pár kapek na poušti a ještě spousta z nich má reálně problémy ten svět udržet v chodu. Eye candies (o kterých nepíšu prvně) ti zajistí wow-efekt, ale nezajistí, že dostaneš dobrou hru.
A konečně: streaming. Za přepokladu že bydlíš někde ve městě, nebo máš štěstí a v tvé lokalitě je optika s latencí do 4 ms, tak chápu, že to asi fungovat může. Nicméně spousta lidí dodnes sedí na DSL a wifinách, nebo dokonce na LTE, kde ty latence lítají a stream ti bude rubberbandovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Grafika nie je jedine, co by sa malo zlepsovat. Pisem o nej pretoze sa bavime o RT. Viem, ze pre teba je to iba eye candy, ale nejde iba o klasicke hry. Mas tu aj VR. Okrem toho viem ck RT je a co dokaze. Toto proste s rasterizaciou nedas. Maximalne sa priblizis a to za cenu velkej pracnosti. Ja ta ale nechcem o nicom presvedcovat. Ze ta zlepsovanie grafiky nezaujima je tvoj postoj. Ja to vidim inak.
No a streaming ani nemusi byt do 4ms. Ja mam optiku s okolo 20ms a problemy mi to pri hrani nerobi ani pri rychlych hrach. Je ale fakt, ze hram iba single player hry.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako bys nečetl co jsem psal: prostě RT není za danou "cenu" (HW, výkonové penalizace) na stole, existuje spousta jiných možností, jak hry vylepšovat. V drtivé většině her to je POUZE eye candy, na hratelnost to nemá vliv a stejně tak nemá ani cenu se "výsledku" RT přibližovat, protože prostě nepřináší hraní nic pozitvního.
Je třeba se prostě smířit s tím, že to byla jen cesta, jak hráčům nanutit výkonnější a dražší HW nové produktové řady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja citam co pises. Len mam na to iny pohlad. Uveritelnejsi herny svet ta viac vtiahne do deja a viac umocni zazitok z hry. Tym netvrdim, ze hrarelnost a zabavnost nie. Ja ich davam na rovnaku uroven ako grafiku. Pre teba je to zrejme iba nepotrebne eye-candy. BTW neviem ako teba, ale mna nikto nenuti kupovat HW, ktory nechcem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si ověříme historická fakta a analogické reálie: Kolik her, do kterých nvidia dodala "eye-candy" v podobě PhysX akcelerované grafikou, je dnes široce hráno a bylo tak prověřeno coby kvalitní hra? A kolik z toho proto, že ta fyzika je tam podstatná pro hratelnost?

Můžeš vybírat zde: https://list.fandom.com/wiki/List_of_games_with_hardware-accelerated_Phy...

Vidím to tak na 3-4 tituly (případně série) a slovy NULA v tom druhém kritériu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

PhysX ani nic ine nerobi samostatne hru kvalitnu. PhysX sa pouzival na zlepsenie grafiky a na efekty, ktore sa stali standardom az roky neskor. A ked uz sa bavime o historickych faktoch, v kolkych hrach sa vyuziva fyzika inak? V kolkych ovplyvnuje hratelnost? V mizivom pocte. Ak by vyvojari hier chceli vyuzit PhysX inak, kludne mohli. V tej dobe to bolo najlepsie API na real-time fyziku.

Stale to ale nic nemeni na tom, ze grafika hier ma pre niekoho vyssiu vahu ako pre inych. To je dost subjektivne a ovplyvnene aj tym, ze vacsina ludi si nemoze dovolit kupovat HW, ktory im to umozni. Inak by ani nekupovali novsie GPU, kym by im stacili na najnizsie detaily. Ale ludia HW obmienaju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a ta dynamicky počítaná fyzika byla určena k tomu, aby se lépe vlnily hadry ve větru, nebo lépe tekla voda v potůčku. No prostě kardinální must have, který posunul celý herní průmysl o galaxii vpřed. :-D :-D
Ale v jednom máš pravdu. RTX je jen další taková marketingová bublina, jak natlačit zákošům další a další iterace toho našeho shitu - tedy ekvivalent (např.) 3D TV, 4K, 8K u televizí, PissX u grafik, apod. apod. Prostě inovace tlačená ne trhem, ale výrobcem - a podle toho taky ty "inovace" dopadají. Jakmile je potenciál vyčerpán, výrobce sbalí krám, a jedeme žmuňkat další dojnou kravičku...

BTW, TressFX a další technologie AMD jsou většinou stejný odpad jako totéž od nvidie a stejně tak i dopadají. Výjimka je FreeSync, ten se prostě trefil všem do noty a byl otevřený, takže se uchytil a možná (možná!) podobný osud čeká FSR, to se ale ještě uvidí, jak se o to budou starat. Mimochodem, myslím si, že ode mne nenajdeš v hlubinách internetu jakýkoli názor velebící tyhle "technologie." To jen tak pro upozornění, že (nejen) v tomto měřím všem stejným metrem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Naozaj si myslis, ze pouzivanie RT skonci ako nejaka marketingova bublina? Ako fakt?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím tomu všechno nasvědčuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co konkretne? Cim dalej tym viac sa RT vyuziva. Podporuju ho velke herne engine-y aj vyvojarske studia. Podporuje ho HW od NV, AMD aj Intelu. Takze ma podporu aj v konzolach. U PS5 Pro, ktora by mala vyjst tento rok, sa tiez promuje ze ma mat o dost lepsi vykon v RT. Toto nie je akcia jednej firmy. Hlavne ked RT je potrebny aj na znizenie nakladov na tvorbu hier a teda je v zaujme vsetkych aby sa urychlilo jeho pouzivanie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Podporuje ho HW od NV, AMD aj Intelu .."

Knihovny kompilátorů taky měly podporu pro instrukce FPU.
V reálném běhu se buď použil FPU, nebo se volala emulace.

Radeon 6400 i RTX 3050 mají podporu. Dokonce mají i nějaký ten HW.
Ale reálná použitelnost je někde ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zvysok komentara o pouzivani RT v hrach ste asi prehliadol. Ale najviac ma bavia vase porovnania. Histiricky sa uz stalo vela veci a vy si v nich vzdy najdete iba to co sa vam hodi. Ako RT dopadne sa este len uvidi. Nic nenaznacuje tomu, ze by to malo byt ako s FPU. Je to skor vase zelanie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Historicky se nakonec prosadila technologie, která byla široce použitelná, jednoduchá a hlavně dostupná. Koukni se na silnice, vidíš převahu supersportů, nebo malých levných aut s legračním výkonem v porovnání s tím supersportem? Navzdory tomu, že každý z nás v mládí nějaký ten supersport chtěl vlastnit? Klasický rule of thumb.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Áno, ale vidím aj to že terajšie autá majú prvky výbavy a technológie z tých superšportov z generácií predtým. Niekde to predsa treba vyskúšať v realite alebo sa mýlim?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prvky, ale nejsou to supersporty. Tedy ano, dnešní Octavia může být v porovnání s Ford model T samozřejmě "supersport", ale to je 100 let rozdílu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže mi chceš povedať že sa postupne technológie a vybavenosť z najvyšších modelov nedostávajú do nižších segmentov?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dostupnost a pouzitelnost sa bude zlepsovat kazdou generaciou GPU. Aj v ankete z clanku je vidiet, ze 51% ludi by RT pouzilo, ak ich nebude stat viac ako su ochotny zaplatit alebo tolko FPS. To ale neznamena, ze ich nezaujima. Uvidime aka bude podobna anketa vyzerat o par rokov. No a jednoduchost asi rozoberat nemusime. Pre pouzivatela je to par nastaveni v hre a pre vyvojarov je jednoduchsie naimplementovat RT/PT do engine-u a pracovat s nim ako manualne riesit nasvietenie sceny. Jasne, ze vymena nebude rychla a ze ludia budu klasicky remcat, ale je to sposob ako znizit naklady na vyvoj v buducnosti. Stale nevidim dovod preco by sa malo s pouzivanim RT seknut.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. pre vyvojarov je jednoduchsie naimplementovat RT/PT do engine-u a pracovat s nim ako manualne riesit nasvietenie sceny .."

Problém je, že musí dělat oboje.
A navíc řešit situace, kde se raster a RT mlátí mezi sebou.

A bude to tak do doby, než to 60+ % grafik dá v čistém RT.
Zatím mají výkonový problém s RT Quake.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pocitam s tym, ze sa bude casom cast rasterizacie obmedzovat a nebude sa jej venovat tolko zdrojov ako doteraz. Kto bude chciet mat viac, kupi si grafiku s podporou RT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Betamax byl taky lepší než VHS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vždy sú technológie tlačené výrobcami a je to od nich či sa trafia do trhu alebo nie.
A vidím že NV ti leží riadne v žalúdku keď sa znižuješ ku komoleniu mien, trocha detinské ale to ma neprekvapuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

RTX začíná?
Já se pamatuju, že jsem viděl velké RTX haló kolem BF5, který byl vydán před 5 lety. Chceš mi opravdu tvrdit, že "RTX začíná?" Jak dlouho asi tak myslíš, že bude začínat?

Když si vezmu třeba takový HW T&L uvedený někdy v roce 1999, tak široká podpora byla k dispozici už někdy v roce 2000, nejpozději 2001. To jen tak pro představu časového rámce zavedení nějaké nové HW technologie...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To že sa o to sem tam niekto pokúsil tak neznamená že to bolo podporované. Teraz dostali vývojári aj HW podporu a môže sa to poriadne rozbehnúť.
Ale jasné radšej žiadny vývoj však 8bit hry boli také skvelé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

".. Chceš mi opravdu tvrdit, že "RTX začíná?" Jak dlouho asi tak myslíš, že bude začínat? .."

Ještě tak další dvě generace karet.
Pokud bude nVidia hodně "katovat kosty", tak 3.

Je potřeba ty inovace dávkovat po kapkách, aby měl zákazník motovaci pořídit další kousek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak nech do toho AMD zatlačí však majú konzolový trh a ak si dobre pamätám tak to chcú aj výrobcovia konzolí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Odohral som viacero hier s RT a hybali sa dobre. Len treba naozaj pisat k veci a neignorovat co sa nehodi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Marek ja ich chápem, RT je krok dopredu a zatiaľ na to tlačí hlavne NV tak to nie je pre niektorých to pravé orechové. Aj chápem že prskajú že teraz na to treba aby to bežalo dostatočne tak treba použiť technológie typu DLSS/FSR čo nie je natív ale nechápem že títo vyznávači natívu používajú niečo ako doostrovanie alebo vyhladzovanie hrán lebo aj to svojím spôsobom je proti natívu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2023 byla představena obrazovka s rozlišením 16k.
I s nastavením DLSS Ultra Fast by to reálně počítané rozlišení muselo být na úrovni 4k.
Která karta to dnes dá?

Nebo monitor Double Wide 4k (7680x2160) @ 240HZ ?
nVidia to nedá, protože HDMI 2.0.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aj 4K monitori maju medzi hracmi vyrazne minoritne postavenie. Drviva vacsina ma FHD alebo 2K monitori ci ich sirokouhle varianty. A to nebrani ludom porovnavat vykon v RT v 4K a na zaklade toho pouzivanie RT odsudit. A to preto, lebo vacsinu hier s RT v tychto nizsich rozliseniach potiahnu aj karty ako RTX 4060 ci 4070 a to vratane GPU od AMD, ktore maju v RT podobny vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to kúp (Double Wide 4k (7680x2160) @ 240HZ) a provozuj na svoje GPU rady 7000 , nikto ti v tom nebráni
Ja mám 2x 1440p a nepotrebujem ani 4K a nieto 16K kde nevidím využitie ani vo svojej práci a nieto na hranie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šťastní to lidé, kterým stačí málo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som vymenil 27'' 4K monitor za 34'' QD OLED s rozlisenim 3440x1440. Ale kedze to nie je 4K, 8K ci 16K tak je to asi malo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

".. Ja som vymenil 27'' 4K monitor za 34'' .."
Asi to na Vás bylo hodně mrňavé.

Zkusil jsem 1440p v (21:9) a nevyhovoval mi.
Používám 43" 2160p (16:9).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som rozmýšľal nad jedným 5120 x 1440, ale bohužiaľ problém je windows, na prácu sa to dá (hlavne v linuxe) len ja potrebujem dve plochy aj pri hrách a to je už problém pri tomto monitore.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne staci kvoli praci okrem NTB jeden externy monitor. A chcel som mat sirokouhly. Pricom na hranie je to rozlisenie tiez udrzatelne. Kedze mam osobny NTB s mobilnou RTX 3070 Ti, nemalo zmysel kupovat 4K. Radsej som kupil UWQHD so 165Hz a podporou FreeSync.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Práveže nestačí používal som tri profesionálne monitory ktoré som potreboval nahradiť a nechcel som ísť do horšej kvality tak som si radšej kúpil dva kvalitnejšie monitory 1440p ako dva menej kvalitné ale 4K

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že mi ten 2 roky starý 43" 4k HDR 144Hz G-Sync monitor nějaký ten pátek ještě vydrží.

Má i své zápory
- není to OLED
- žere
- topí

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když mám 60 Hz monitor a hra jede na 120 FPS, tak si zapnu VSync, hra jede na 60 FPS, počítač má aspoň nízkou spotřebu energie. S RT holt pojede na 60 FPS grafika na max a neušetřim, zase ale krásný odlesky s RT za to stojí! Chce to ale mít aspoň RTX 3070 a vyšší a to platí i u Ady, tak to chce RTX 4070 a vyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty používáš ještě VSync, to snad ne.:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AdaptiveSync musi podporovat monitor a dělá to, že v nějakém rozmezí zachová FPS. U levnějších monitorů je to často i od 48 Hz do 60 Hz, což je dost k prdu a od starého VSyncu přesně na 60 Hz se to zase tak neliší.
Jo, když umí monitor rozmezí 35 Hz až 144 Hz, což už jsem také viděl, tak to je samozřejmě jiná. Ale abych pravdu řekl, abych dával 10K za nový monitor, když starý perfektně funguje, jen neumí Adaptive Sync, tak to raději koupim novou grafiku se skvělými RTX jednotkami. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je zarážející jak všichni zapomínají na LFC mód u FreeSync.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná to bude tím, že když se dívají na Free Sync monitory, tak se většinou dívají na ty nejlevnější kšunty a některé z nich to ještě nemají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tohle je cíl. Problém je, že vývojář to musí udělat bez RT tak jako tak a ten RT je doplňek. Samozřejmě že ideální situace by byla, kdyby se nemusel patlat s rasterizačníma berličkama a dělal jenom RT, ale od toho jsme ještě mnoho let daleko. To by musely grafiky zvládat RT i u těch nejslabších karet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

RT je hlavně násobně náročnější na výkon HW. Proto to lidem není jedno, proto je jeho zavádění spíše ve fázi zbožného přání než reality.
A vývojáři se utápí v nesmyslném pilování vizuálu místo toho aby pracovali na tom co dělá hru hrou: hratelností, příběhem, dobře dávkovanou náročností, zábavou. V praxi také je často vidět, že RTX implementuje zčásti nebo zcela do hry tým nvidie.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť už to chodí slušně i na AMD kartách a neustále má uživatel volbu, zda si to zapnout nebo ne. Tak proč tady proti tomu vytvářet takový kňukot ? Asi chuť to vztahovat jen k Nvidia že, což je tu místní folklor. Samozřejmě je třeba silnější HW nebo pomoc podpůrných funkcí. Ale pořád má každý na výběr, zda to chce použít. Takže nikdo nikoho netlačí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to právě na těch AMD kartách moc nechodí. Na jednu stranu má tynýt pravdu, že i já bych ocenil víc hratelnost než krásnou RT grafiku, jenže problém je, že dodělat grafiku skrz RT je mnohem jednodušší než vymyslet hratelnost. Vývojáři se tak často upínají k tomu nejednoduššímu a teda k té grafice.

Viz. Hellblade Senua Sacrifice - s RT je ta hra prostě nádherná, kdo to nehrál, tak nechápe a ani pochopit nemůže, skrz youtube to fakt neuvidíte, jak to RT té grafice pomohlo a ta hra je opravdu graficky skvělá díky RT. Ovšem hratelnost, soubojový systém je spíš ostudný. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to řešíte úplně něco jiného. Rozhodně někdo nedělá možnosti nastavení na úkor hratelnosti, co je tohle za blbost? Dávno máme v nastavení různá náročná vyhlazování, stíny a podobné, co dokáže shodit výkon i těch nejvýkonnějších grafik. Zapneš když na to kartu máš, nezapneš pokud ti výkon chybí. Nebo bychom měli dát vědět vývojářům, že se s tím nemají obtěžovat ? Je plno her bez implementace RT, které stojí hratelností za totální prd. Ale třeba Spider man má vše, skvělou hratelnost a krásný vizuál. A je plno různých sestav různé konfigurace. Zde to prostě vidím jako atak něčeho, v čem je Nvidia lepší a to leží někomu v hlavě. Ale nikdo ti to nevnucuje, narozdíl třeba od elektromobilů, kde časem ani nebudeš mít na výběr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ciastocne mas pravdu...teraz sa tlaci len ta vizualnost, hratelnost je len jedna zo sekundarnych zalezitosti... ved preco urobil Baldurs Gate III taky poprask medzi korporatnymi developermi?(netreba si zvykat, ze vsetky hry odteraz budu take, apod.)
kvoli hratelnosti

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jakákoliv hra, co má špatnou hratelnost neobstojí a to může mít vizuál jaký chce. Jestli se to vývojář takto pokusí zachraňovat, pak je to určitý nekalý marketing, ale ruku na srdce. Pokud si člověk nekupuje hru dopředu, tak si snad přečte recenze. A neříkej mi, že si hru koupí kvůli vizuálu..

A zase, je seznam "zábavných" her, které jsou super a mají RT nebo jej naopak neobsahují ? A kdo určuje, co je zábavné ? Pro někoho, třeba pro mě, ten Baldurs Gate vůbec není ničím zajímavý. Takže tohle je spíše takové plácání do vody a názorový veletoč. I před příchodem RT třeba dle mého vidění podstatně klesla zábavnost a hratelnost. Pořád se jen točí to samé dokola. Ale není to také třeba tím, že už jsem se jako hráč všeho nasytil ? Těch otázek může být plno. Osobně třeba něco nového uvítám a RT vypadá v některých hrách úžasně. Budete mě za to kamenovat ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Blahoslavení chudí duchem, neb jejich jest království nebeské.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cely tento boj miestnych proti raytracingu skonci, ked sa vykonovo v tomto smere zrovna aj AMD. Pretoze o nic ine tu ani nejde. Tie omacky o tom, ako je to par odleskov, alebo ze ani nie je vidiet ci nic neprinasa su len take vykriky do tmy. Pretoze v opacnom pripade by museli uznat, ze ma v tomto smere NV vyhodu. Chcel by som v tej ankete vidiet aj statistiku o tom kolko ludi vobec vie co RT je a co vlastne robi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nie zrovna, ked bude RT v stave, ze RT on znizi fps o 4, nie o 70percent

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy to nebudu 4 FPS a hlavne to ma skoncit tak, ze RT/PT bude povinny lebo sa nebudu riesit rasterizacne barlicky na imitaciu toho, co RT robi nativne. To je ako keby si chcel v hre vypnut rasterizaciu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no, cca 15 rokov..dovtedy snad

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby tych 15 rokov neprislo skor ako si myslis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemyslim, kym ten raytracing nebude vediet pouzivat konzola, tak to nepride. PS6 bude na 99 percent od amd, bude mat lepsiu RT podporu, ako PS5 a bude tu 8? rokov a pride v 2026/2027
takze do 10 rokov urcite nie a potom sa uvidi

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi přijde, že jsem byl s těmi 2-3 dalšími generacimi karet až moc optimistický.

Stane se :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že ten boj skončí, až ten RT a PT budou zvládat konzole za 5 litrů se spotřebou na 200W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On někdo přijde s nějakou další .. "Must to have" .. Free Hot In .. vifikundací.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K tomu sa treba postupne dopracovat, co tu ludia zatial odmietaju uznat a to hlavne len kvoli tomu, ze RT propaguje a tlaci NVIDIA. Keby AMD nebolo zatial iba v zavese, nebol by ani v diskusiach taky odpor. Totiz najviac tu proti RT vedu odboj ludia, co maju radsej AMD. A to je cely problem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"K tomu sa treba postupne dopracovat"

To je právě ta chyba v tvém uvažování - když je něco na houby, tak automaticky neznamená, že to je v pořádku, protože budoucnost. Výrobci GPU zhruba vědí, kolik miliard tranzistorů je potřeba na utáhnutí moderní grafiky pomocí RT a moc dobře tak vědí, že celé herní RT je dnes jen o tom, že se jim nevyplatí vyvíjet GPU pro profesionální použití RT (o něm nepochybuji) a zvlášť pro herní použití bez RT, tak to prostě hráčům zbytečně vnucují a přenášejí na ně svoje náklady. Až takhle jednoduché to je.

Křemík je v krizi, takže i tobě s následující generací grafik dojde ten smutný fakt, že pro moderní hraní (aspoň 2560x1080 při 60 fps) je RT ve hrách běh na hodně dlouhou trať. Zapínání si hádání a odhadování upscalingovaného rozlišení kvůli RT je největší blbost v grafice v dějinách - kvůli technologii co měla přinést vyšší realističnost tu realističnost úplně přizabijem:) neboli koupíme si Ferrari a pak na něj dáme přestárlé pneumatiky z bazaru a pak se divíme, že výsledek vzbuzuje kontroverze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

2560x1440 ti dnes v RT potiahnu aj mainstream GPU od NV. A tiez aj AMD GPU vyssej kategorie. A ano. Aj na viac ako 60FPS. Samozrejme zavisi od hry. Niekde musis pouzit DLSS/FSR. Moznosti su. Len si sa ich rozhodol ignorovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jdi už s tímhle do háje. Ano, ty hry kde jsou z RT jen drobky, tak ano. Už jenom to, že si zase zmínil DLSS/FSR ukazuje, že ten výkon prostě není a nezmění to ani budoucí RTX 5090, protože bude drahá a žravá.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

DLSS/FSR su normalne a regulerne nastroje. Hry, v ktorych RT aj vidiet, je z hladiska co najlepsieho obrazu urcite lepsie ho pouzit s DLSS nez hrat bez neho a v native. Ked si len napriklad porovnam Cyberpunk ci AW2, je to pekne vidiet. A inak tam, kde su z RT len drobky (teda hlavne v AMD sponzorovanych hrach), tak ich potiahne kadejaka GPU.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Předrenderovaný raytracing je z principu nesmysl, protože podstata raytracingu je renderování každého jednotlivého pixelu obrazovky pro okamžitý pohled kamery / hráče. Vy asi myslíte lightmapy předrenderované radiositou. To odlišný algoritmus, který se poprvé objevil v Quakovi v roce 1996. Moderní 3D enginy jako Unreal kombinují statickou radiositu se stencil bufferem pro dynamické stíny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebo můžou hlasovat peněženkami a tedy kupovat karty, které RT zvládají lépe ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tohle určitě platí pro užší skupinu lidí, kteří vždy koupí to nej jako první bez ohledu na cenu, apple a tesla toho je důkazem, je vidět že takový zákazníci jsou svatý grál pro korporace a dělají všechno pro to aby tyhle zákazníky taky měli, ale nedá se to aplikovat na většinu, pak to dopadne tak, že větší půlka světa má čínský android a zavádí se sankce aby to tak nebylo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Early adopters nebo techies nikdy nic nezlomí. Podstatná je ta většina. A ta si RT zkusí a zase vypne, protože reálný přínos je skoro nula, ale výkonový dopad je enormní. Ba co víc, špatná první zkušenost je další hřebíček do rakvičky této technologie.
Z toho následně plyne naprosté ignorování této technologie, protože ve skutečnosti nic nového a převratného nepřináší, veškeré haló je jen marketing.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A nebo to mají zapnuté rovnou z ovladačů a ani neví, že hrají s RT. A tak to má většina, protože většina jsou BFU. Statistika mezi machine buildery sice vyšla hezky proti RT, ale je to neodvratný osud, že s RT budou hrát nakonec všichni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A v elektromobilech taky budou jezdit nakonec všichni, jen je jaksi zbytečné to tlačit násilím a snažit se vývoj urychlit, když jsou základní technické parametry zatím proti a vznikají pro zákazníky neoptimální výrobky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky prodej spalováků skončí až za 11 let

Jinak elektromobilisty co znám si zatím nestěžují. Naopak, díky FVE většinou jezdí zadarmo..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Od zákazu spalováků se už pomalu ustupuje. Např. Čína počítá s rozvojem spalováků až do 2060 a pak se uvidí.
"Naopak, díky FVE většinou jezdí zadarmo.."
A to FVE mají taky zadarmo a vydrží jim 40 let bez investic a v pohodě nabíjí i v zimě, kdy ujedou 300 km týdně a Mařenka podala Jeníčkovi perník...

BTW na kdy tak odhaduješ příchod grafické karty v ceně jednoho průměrného platu (takže highend), která zvládne 4K a aspoň 60 fps v nějaké hře kde nebude RT jen do počtu? Já bych se nedivil, kdyby to bylo za více jak 11 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolko ludi bude mat za 11 rokov 4K monitor? Bude ich konecne viac nez tych, co maju nizsie rozlisenie? Dnes ma 4K minimalny pocet ludi. Preco by to malo byt pre RT smerodatne v dnesnej dobe?

BTW:
Cyberpunk s PT v 4K na max (s DLSS na Quality, FG a RR) ma priemernych 78FPS na RTX 4090:
https://youtu.be/HuXAOclvw6w?si=55gHA7O9kdIqouQu

Alan Wake 2 v podobnom nastaveni ma cez 100FPS:
https://youtu.be/mao7arXGDXI?si=sxd-Ur3Cj6sGtVX2

Ja viem. Uplne nehratelne alebo s DLSS sa to vlastne nepocita. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jdi s DLSS do řitě, pochopíš to takhle jednoduše?

Na 4K monitoru už ani dnes není nic vyloženě luxusního, vzhledem k ceně a co skutečně nabízí. Ten přínos je narozdíl od RT obrovský a proto si lidi rádi připlatí. Proti RTX 4090 za 40 litrů je 4K monitor na 144 Hz a s 400 nity za 12 tisíc lehce akceptovatelný i nijak zvlášť bohatým zákazníkem. Takže ano, za 11 let bude čumění na cokoliv horšího než 4K dost lowendový zážitek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Do rite mozes ist akurat ty s tvojim fanatizmom. Je to aj pre teba uz dostatocne jednoduche? DLSS je normalna regularna ficura umoznujuca hrat aj PT hry dnesnej dobe. Ze sa ti to nepaci je tvoj problem. Vidis snad v tych postnutych videach nejaky problem? Su snad tie hry s PT nehratelne alebo plne artefaktov kvoli DLSS ako sa to tu zvykne prezentovat?

FHD je tu s nami kolko rokov a stale je to najrozsirenejsie rozlisenie. Podla tvojej logiky ludia na 4K seru a je teda uplne zbytocne a vyrobcovia monitorov by sa mali na cele 4K vykaslat. Ktovie kolko ludi by v ankete odpovedalo, ze potrebuju 4K monitor a kolkym by to bolo jedno. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nVidia prezentovala GTX 1080 pro hrani na 4k.
RTX 3090 jako kartu pro hraní na 8k.

A teď abychom si kupovali RTX 4090 Ti Super pro hraní na 1080, protože slabší karty řady RTX 4000 mají problém to dát i s kombinací DLLS + FG. A starší nemají FG.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Cyberpunk s PT .. na RTX 4090 .."
S RT Overdrive 15-30 fps bez berliček. (Oficiální video od nV)

Tak to by byl snob-end.
Kolik dá RTX 4080?
V jakém rozlišení se dostane nad 60 fps?
V jakém rozlišení to zvládne bez FG?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Prumerna mzda u nas je neco kolem 43 000 a za to se rtx 4080 sehnat urcite da ;-)

Fve ted budu kupovat i s bateriovym ulozistem se sousedy. Po rozpocitani je to po dotaci necelych 50 000Kc za 2,5kWp,tj neco kolem 2,5MWh rocne. Ono totiz FVE nemusite pouzit jen na auto,ale i na topeni,vareni,klimosku... to jsou veci,co? Ocekavam od toho prumerny rocni pokles spotreby na polovinu a navratnost tak bude neco mezi 6-8lety. Garance na panely je 85% vykonu po 25 letech. Baterie ma garanci 15 let a moznost rozsireni o dalsi 3 kusy. Menic by mel vydrzet 10-20let a pak je potreba jej vymenit. Nikdo nevi,kolik se dozije

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Prumerna mzda .."
Se započtením platu generálního ředitele ČEZ a podobných.
Kolik je median?
Kolik to je po zdanění?

".. Po rozpocitani je to po dotaci .."
Když se Vám zbytek obyvatel poskládá na tu dotaci, tak jim nezbyde na vyšší řadu GPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Medianova je 36 900,po zdaneni ~30 00 a pod tuto cenu klesly rtx 4080 a vychazi pod ni i rtx 4080 super.
Ale to je akademicka debata o nicem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. A v elektromobilech taky budou jezdit nakonec všichni .."

I Vy jeden Optimisto.
Jezdit v nich bude jen hrstka, která na to bude mít.

Většina bude jezdit v starých spalovácích s průměrným věkem 15+ let, dokud je postupně na technické nezakážou.
Pak budou jezdit sockou nebo chodit pěšky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm. Tezko se posuzuji neci predstavy o budoucnosti,ale tato vase se nevyplni na 98,9% ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Některé obce se po dlouhých letech rozhoupaly a začínají řešit problém s parkovacími místy.

Interpolací stávajícho stavu a progrsu za posledních 10 let ..
Nedělám si Iluze, že se dožiju stavu použitelnosti BEV pro obyvatele "králíkáren".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne? My jako SVJ jsme se na FVE dohodli a jako další fáze plánujeme udělat 2 wallboxy. Realizace FVE by měla být v červnu, pokud se něco nepodělá. Před domem je parkovacích stáních dost a každý může mít nabíječku. Buď od nás z domu a nebo z pouličního osvětlení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takto to zřejmě vskutku nedopadne, protože do té doby nastane násilná revoluce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je vtipný, že ani po 6ti letech nejsou schopný firmy ray tracing zařadit jako standard a furt je to gimmick fičura
kdyby nvidia neojebala adu z obou stran tzn. přejmenování karet a zároveň zdražení a měli tady 4080 za 800$ a od toho adekvátně naceněný zbytek, ray tracing by byla už alespoň použitelná věc po tolika letech

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

RayTracing je fajn a lidi ho chcou, stejně jako dokazuje zmíněná anketa, ale není to něco bez čeho by se nedalo žít. Ale pokud hra RayTracing podporuje a grafárna to zvládá, pak není jediný důvod to nezapínat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

'' RayTracing je fajn a lidi ho chcou, stejně jako dokazuje zmíněná anketa ''

to si vykladas blbe.. o tom, ze to lidi chteji v ankete neni nic.. v ankete ma nejvic hlasu moznost, ze raytracing by byl fajn pokud by nesnizoval fps - na soucasnym hardwaru a soucasnejch hrach fps snizuje.. nesnizovat fps != grafarna to zvlada..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od určité hodnoty FPS už je více viditelný ten RT. Když nejsi profi hráč, tak 60FPS je limit přes který nemá smysl jít. Pokud grafárna zvládne 60FPS s RT, tak není co řešit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Když nejsi profi hráč, tak 60FPS je limit přes který nemá smysl jít."

To je jen tvůj názor. Já bych jako kompromisní ideál bral 90 hz a tedy 90 fps. Někdo jiný bude chtít 144 fps, protože to dokáže rozeznat a přijde mu to lepší než nižší. Méně jak 75 hz LCD už nedoporučuji ani šetřivým hráčům, protože těch her, kde 60 fps je zbytečné omezení, je už dost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já nesouhlasím, pro mě je 60fps většinou málo, záleží na titulu, ale 90fps je minimum pod který nechci chodit

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

90 fps se doporučuje jako minimum pro VR, aby z toho lidem nebylo až tak špatně.
60 fps (stabilních) na obrazovce jde.
75 fps je samozřejmě lepší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. pokud hra RayTracing podporuje a grafárna to zvládá .."

A wo tom to je.
Pokud Vám stačí 25~30 fps (průměr), tak si to nechte zapnuté.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave, ze mam s RT aj viac ako 60FPS. A to niekedy aj bez DLSS. :-) Zalezi od hry, rozlisenia a aj v akej miere je RT v hre implementovany. To ale dobre vies.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Většina předhazovanýcch příkladů RT ve hrách spadá do některé z kategorií:
- není to vidět
- nehýbe se to
Některé do obou zároveň.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne v tejto kategórii to zvláda aj AMD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak naštěstí já mám 60+ FPS i s RT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo normální by to běžně používal, když ti to výkon grafiky deklasuje tak aspoň o 2 tiery dolů, takže z high endu ti to udělá mainstream ani nemrkneš. Zatím i na výkonných RTX grafikách k tomu potřebuješ berličky jako DLSS nebo nedej bože FG, aby sis to mohl užít jakože v „max“ kvalitě i s PT, což nikoho neoslní a ještě
potřebuješ 4090. No a jak to bude časem použitelné na všem a nebude se po zapnutí z toho najednou celá grafika sypat, protože to tu grafiku zcela zahltí, tak to budou dobře umět oba, nebudou tam už takové rozdíly ve výkonu mezi jednotlivými výrobci a nebude tam už takový extrémní dopad na výkon a následně už opět nebude co řešit jako vždy, tak ale vždycky musí přijít něco, co rozvíří diskuzi, jen aby řeč nestála, internet se přece musí mít o čem bavit a dohadovat se kdo ho má většího, ale jen vememo si může myslet, že je nejsou schopni v RT dohnat, spíš jen necítí potřebu, až budou chtít tak se do toho víc obují a ty své RT akcelerátory poněkud víc naboostují.

Mě by spíš zajímalo, jestli Nvidie už konečně dohnala AMD v těch akcelerátorech na AI, takoví lídři a najednou je Nvidie ve zpětném zrcátku daleko za AMD a už je taky překonávají jen na marketingových prezentacích stejně jak to dokáže Intel, to se teda Huangovi moc nepovedlo, tak hlavně že je válcují v RT, jakdyby je to trápilo, řekl bych, že do budoucna mají co dělat, aby Instincty znovu dohnaly a na vývoj RTX už asi nebude tolik prostředků.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ať už to vezmu z jakéhokoliv pohledu, plus odpářu tvoji zaujatost proti Nvidia, tak jim to vychází. Jinak by tržní podíl v dedikovaných grafikách neklesl AMD na tristních 10%. A to tu pořád masírují Belka a DD, jak je AMD TOP..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud porovnáš retail, tak tam žádný problém s prodeji není. Že se to neosazuje do tzv. „Tesco sestav“ už je věc úplně jiná, to AMD moc nedokáže ovlivnit a nemá to nic společného s tím, co zákazníci chtějí, když na „výběr“ je pouze Nvidie vs. Nvidie vs. Nvidie, to pak není 10% podíl až takové překvapení. Co tam máš dál?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Budem hadat. Ten retail pre cely svet urcuje Mindfactory, ze?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potrefená husička konečně přispěchala zachránit pověst RT:))). Hele musíš víc zabrat, protože takovéhle výsledky ukazují na neúčinnost tvých předchozích akcí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vies co cervena husicka? Mne je uplne jedno co si myslia taky ako ty. Ze zachranovat povest RT? Co to ako je? Ked ma niekto aspon trochu tusaka co RT je, tak aj vie na co je dobry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marku tady bude těch pár rudých bijců brečet pořád. Dávat informace jen odkud se hodí. Ale víme jak to je. Žádný Belka ani DD svým hlásáním svatého AMD ničeho nedosáhli, naopak už jim to lidí nežerou. Zde si popláčou další a budou se navážet do každé diskuze, ať už píšeš fakta či jiné. Budou nadávat na Adama atd.. Je to jejich hloupost, tak ať si v tom zůstanou. Tohle fórum je bohužel takové již roky zpět. A frustrace zřejmě pořád roste. Přitom se zde vůbec nebavíme stylem, že AMD je špatné. Ale oni si prostě vždy něco najdou a naruší i normální diskuzi tímto rýpáním a jiným.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ked ma niekto aspon trochu tusaka co RT je, tak aj vie na co je dobry."

Ano, na profesionální použití kde už je dlouho a existuje důvod, proč v dobách kdy profíci už běžně používali RT, tak hráči slintali možná tak nad Doom 3 ve 1280x1024. Ten důvod je pořád stejný - nedostatek výkonu běžných PC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA aj AMD raytracing podporuju. Microsoft to tiez predsa riesi a vytvoril na to API v spolupraci s tymito firmami (prve predstavenie RT bolo s MS a NV pri RTX 2xxx). Velke herne engine-y maju zapracovanu podporu RT, ine ju postupne pridavaju. Preco tolko firiem vyhadzuje peniaze na podla teba taku velku zbytocnost. Ako to, ze to ludia v tych firmach nevidia? Ci ich do toho nuti NVIDIA a oni nemaju na vyber? Ako si to vysvetlujes?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je stejně idiotská otázka jako konstatování typu "v mobilech je RT taky, tak to musí být rozumné". Prostě další marketingová blbost co je neefektivní a plýtvá výkonem, tudíž pro nenažraný kapitalismus skvělá.

Kromě toho jsem ti to už psal - je pro ně neekonomické vyrábět dvě řady GPU, tak holt prvek, který je vhodný jen pro profíky, narvou i hráčům, pro které je nevhodný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ti asi hodně vadila i těžba kryptoměn.. Ale štvát se do RT je priorita že ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Těžba kryptoměn mě štvala méně, protože na rozdíl od RT neovlivňovala architekturu GPU špatným směrem. RT je dnes logicky priorita, protože se na grafikách už moc netěží. Máš inteligentní dotazy jako vždy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to bohužel jen tvůj individální pohled. Začni normálně diskutovat a pak nebudeš čelit narážkám, které sám rád používáš, aby tvé ego dosáhlo tvého vidění světa.

A jinak nesedí i tvé další srovnání. Zatímco těžba kryptoměn vzala možnost zakoupení grafiky za normální ceny po dobu cca 2 let nebo dokonce zakoupení grafiky přímo neumožnila vůbec a nadále ovlivnila ceny i do let dalších, tak RT nikomu nic nebere, jen tobě to švihá na mozek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máš možnost pořídit levně nějakou těžební RTX 3000.
Až na to, že RTX 3000 nemají podporu pro FG a tím ani heerní budoucnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne. Vsetci su hlupaci a nevidia to co ty. Ak by NVIDIA nechcela vyrabat dve radu GPU, co s tym maju vyvojarske studia hier a hernych enginov? Vsetci do toho idu. Len ty a par otrlych fandov sa tu kvoli NV idete dotrhat aby ste to ofrflali. Tak ako vsetko okolo tejto firmy za poslednych 20 rokov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

10% ? Bohužel se do toho nezapočítávají konzole. Proč by si člověk měl koupit přeraženou grafiku RTX 4090, když za stejnou cenu má 2 konzole. Rozhoduje cena /výkon. Hry hraju jen občas a kvůli tomu si přeci nebudu kupovat nabušené PC. Chápu, že existují lidé, kteří musí mít to nejlepší a dávají to najevo, ale ve skutečnosti je to jen póza, že mají něco víc než normální lidé. Víte 75% lidí nemá průměrný plat 43.967 kč v ČR. Kolik z nich si asi bude moci dovolit grafiku za 50 000kč. To si radši koupí konzoly a bude hapy. Kdyby se započetly statistiky konzol do prodeje grasfických karet, tak by ta AMD neměla jen 10%. Je to prostě o tom, co si člověk může dovolit. PS má CPU: 8 jader procesoru AMD Zen 2 při 3,5 GHz a GPU: 10,28 TFLOPS, 36 CUs při 2,23 GHz RDNA 2. Xbox má CPU: 8 jader s frekvencí 3,8 GHz (3,66 GHz w/ SMT) a architekturou Zen 2 a GPU: 12 TFLOPS, 52 CU @ 1,825 GHz s architekturou RDNA 2. Takže dle mého názoru bude hodně dlouho stačit na hraní her +- stejě nabušené PC. Pokud nedělám filmy, AI, nebo to nepotřebuji pro svou práci tak grafika za 50 000 kč je pro mne overkil a zbytečnost. A k tomu dodám, že nejsem majitelem akcií ČEZ, takže i to v dnešní době hraje nějakou roli.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč by se do toho započítávaly konzole, když píšu o dedikovaných grafikách ? Pokud se chcete bavit o jiných statistikách, musíte založit novou diskuzi. Já to napsal jasně a je to výsledek za minulý kvartál.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Protože si vybereš na dehonestaci AMD grafik právě tuhle kategorii. Ano, v dedikovaných grafikách je to pravda, ale celkově už ne. Nebo hráči na konzolích nejsou hráči? Nehrají ty samé hry? Kolik majitelů grafik Nvidia ví, že vlastně konzole pohání grafiky AMD a primárně na tyto grafiky se děláoptimalizace. Nebo chceš snad říci, že to dělají na nvidii a pak to převádí na AMD? Takže trošku skromnosti s tvrzením že AMD má jen10%.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen konzole, jejich grafiky už se dostávají i do aut a mobilů, co má Nvidie, nic, v tomto jim nemůžou konkurovat, jenže to už se těmto maníkům nehodí do krámu, ti si musí na něčem vytvořit vlastní realitu, ve které nemá AMD žádné zastoupení, je to něco, na čem se nedá hrát a připlácet na Nvidii je vlastně nutnost a je vlastně úplně v pořádku to kupovat, AMD si koupí jen blbec, je třeba následovat stádo a stačí si k tomu najít jen tu správnou statistiku, kterou se to dá doložit, že to údajně nikdo nekupuje. Kdyby AMD mělo opravdu tak nízké prodeje a žádné odběry a nebylo by kam to dát, to už by asi opravdu nemělo moc cenu vyvíjet dál, jenže realita asi nebude tak špatná, jak se to tady někteří snaží malovat a očividně se jim to vyplatí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já to beru logicky/selsky. Všichni výrobci her určitě chtějí, aby hru mohli prodávat i na konzole. Další část trhu, z které mohou mít peníze. TAkže musí oprimalizovat na AMD. Když hraješ párkrát do roka, tak proč si připlácet za Nvidii? Stejně většinu věcí dělám v linuxu a win 10 mám opravdu jen na hry. Ale to už taky neplatí, protože spousta her jede i na linuxu přes Steam. Je vidět, že AMD má konečně finanční prostředky a do budoucna to bude ještě lepší. TAkže proč NVidii?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pretoze iny ludia maju ine poziadavky? To, co je dolezite pre teba, nemusi byt dolezite pre inych. NVIDIA napriklad ponuka technologie, vdaka ktorym mas vyssiu kvalitu vystupu. Ak to pre teba nic neznamena, tak ti to moze byt jedno.
A btw. o optimalizaciach primarne na AMD sa pise uz 10 rokov odkedy je AMD v PS4 a Xbox One. Idu tie hry nejak zvlast lepsie na AMD GPU? Mne to pride rovnake ako to bolo predtym.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Idu tie hry nejak zvlast lepsie na AMD GPU? .."

Porty z konzolí nějak nějak fungují na kratách AMD.
Na kartách nV fungují hůř do doby než dorazí "optimalizace".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi ako ktore. Nie je to pravidlo. Niektore porty z konzol maju dokonca hned na release aj podporu DLSS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samotná implementace DLSS nemusí být dostačující.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ti si musí na něčem vytvořit vlastní realitu, ve které nemá AMD žádné zastoupení, je to něco, na čem se nedá hrát a připlácet na Nvidii je vlastně nutnost a je vlastně úplně v pořádku to kupovat, AMD si koupí jen blbec"

Toto tu fakt nikto netvrdi.

"stačí si k tomu najít jen tu správnou statistiku, kterou se to dá doložit, že to údajně nikdo nekupuje."

Mame tu JPR so statistikou dodavok GPU, kde mala NV naposledy expedovanych 7,5 miliona grafik. Zatialco AMD malo 1,5 miliona. A to je za kvartal. Mozete tu argumentovat tym, ze nevieme kolko z tych grafik je hernych. A budete mat pravdu. Ale snad si nemyslite, ze tych hernych je 1.5 miliona ako u AMD. Len preto, ze na Mindfactory sa predavali karty do retailu v pomere 50:50?

Dalej kolko konzol sa preda rocne? 10 milionov, ci 20? Dorovna to vobec rozdiel v pocte dodanych GPU medzi NV a AMD? Mame do toho pripocitat aj Ninendo Switch? V tej vlastnej realite zije niekto iny nez si myslis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. NV naposledy expedovanych 7,5 miliona grafik. Zatialco AMD malo 1,5 miliona. .."
Tak proč o kousek výše tvrdíte AMD 10%.
Rozbila se Vám M$ kalkulačka?

".. V tej vlastnej realite zije niekto iny nez si myslis .."
Nezapomeňte na dGPU a iGPU Intel.
To ty statistiky posune ještě jiným směrem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde ja tvrdim nieco o 10%?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Těch 10% uvedl Tomason.

Děkuji za čísla popírající jeho výrok.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud řeším desktop, řeším danou věc. Jestli to chceš obhajovat konzolemi, kde Nvidia nic proti nemá, tak je to ubohé. Stejně pak můžeme přidat notebooky, kde se AMD nechytá. Řeším hraní na PC. A zde dle místních rudých webů mělo AMD našlápnuto k 50% trhu z těch 20% co tenkrát bylo a jsou kde ? Sedí na zadnici. A přesto zde potřebujete pořád šít do Nvidia, že je vše špatně, ale lidi na to neslyší.. ! Hanit RT efekty, upscaling a jiné. Prostě nasraní lidé, co nepřejí a jen šijou do jedné značky. To se nikde moc nevidí, že jsou u nás tak zaujaté weby, které se snaží podávat dezinfo i v grafikách. Tohle v zahraničí není. A tam se každý svobodně rozhodne co koupit a přes to, Nvidia kraluje. Sorry jako.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Najdi si třeba statistiky Steamu, pak vystrč hlavu z pérdele a zamysli se - i na tom nejvíce pro RT přátelském Steamu jsou grafiky schopné rozpohybovat RT ON hry v jasné menšině, tak jak je to z celkového pohledu na globální herní průmysl? Podíl naprosto o ničem a ty děláš z hraní na silnějších RTX něco jako mainstream. Jojo, nvidia poráží AMD a kraluje, ale na malinkém poli, takže AMD klidně může dál upřednostňovat Epycy a Ryzeny, protože servery a procesory se snesitelnou spotřebou mají lepší perspektivu než dvoukilové grafiky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedělám něco z hraní s RT efekty, ale nemám potřebu to hanit, protože ty jsi zrovna chudáček co nemá na grafiku nebo neuznává upscaling. Jsi ubrečený, protože máš mantru v AMD a tam jste o krok pozadu. Být to jinak tak tady máme orgie na RT. Už ti tvoje kecy fakt dávno nežeru. Srovnej se.

Procesory AMD naopak miluji a proto už mám 3. Ryzen po sobě. Takhle se chová člověk, když nemá předsudky. Ale tobě jde přeci jen o červené vidění že ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Předsudky?
Předjatost?
Ikonifikace?
Jakékoliv ...ismy?

Mně je to fakt jedno.
Aktuální a předešlá generace grafických karet mne nezaujali.
Nemají co nabídnout.

Upscaling mám je 2 hrách z mé sbírky.
RT (jakýkoliv) zatím žádný.
Uvidím jak dlouho bude trvat, než se to dostane do oblasti, která mne zajímá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si ji dovolit můžu, ale nekoupím si ji, protože by mi k ničemu nebyla. Ono ostatně stejně není skoro co hrát...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavější by byl průzkum z pohledu vývojářů.
To by nám spíš mohlo napovědět, jaký je vývoj RT a kam se tahle branže ve vztahu k RT ubírá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vývojáři jsou živeni těmi, kdo odpovídali v tom průzkumu. Pokud začnou tlačit RT násilím, tak si myslíš, že se zvednou prodeje drahých grafik nebo bude pokračovat odliv hráčů z PC někam jinam? Automobilový trh v EU by ti mohl pomocí analogie napovědět.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Většina uživatelů je mimo. Pokud dneska, oproti době, kdy to poprvé představovali např. na Battlefieldu, někdo stále tvrdí, že rozdíl není vidět, že to je jen pár odrazů a podobně, nemá to v hlavě v pořádku, nebo by měl navštívit očního lékaře. K tomu není co víc dodávat...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To, co si myslíte, že vidíte, není to, co dopadá na sítnici Vašich očí.
(A to pomíjím různé optické vady).

To, co si myslíte, že vidíte, je informace propasírovaná skrz několik úrovní neouronové sítě a výsledek hodně závisí na tom, jak ta síť byla natrénovaná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, zda z toho lze vyvodit nějaký kloudný závěr. Dílo Immanuela Kanta docení ještě méně lidí. Je kvůli tomu špatné? Nejvíce burgrů prodá mcd. Jsou proto nejlepší?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to není o nejlepší, špatný nebo dobrý, ale užitečný pro většinu či neužitečný pro většinu. Celý tenhle průzkum se dal předpovídat z reálně dostupného HW v domácnostech, ale někteří to nechtěli vidět.

Umění je jiný svět, tohle je čistý pragmatismus a pokud většina řekne, že s RT ON je grafika jiná (ne lepší nebo horší), tak to za ty mínusy nestojí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Divné. Brýle nenosím, ale 4k od 2k na 27" nejdem schopen rozeznat. Takže to bych označil jako neužitečné.

Ale RT? To v cyberpunku a mnohých dalších hrách objektivně zlepšuje výsledný zážitek. Někdo by mohl namítat, že za to nechce zaplatit a/nebo obětovat FPS. To ale pak není neužitečné ale jen drahé. To se za 1-2 generace asi vyřeší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To záleží z jaké vzdálenosti na displej koukáš a jak moc tam máš i malé texty či znaky. Na 28" bych už určitě chtěl 4K, na 27" bych se možná nechal ukecat na 2k, ale velikost pixelů jakou nabízí fullhd na 23" už nechci nikdy.

Už sem nebudu dávat srovnávací videa z Cyberpunku a další RT her, podle kterých je RT i občas hnusnější, protože působí nepřirozeně. Slepé testy a jednou se člověk trefí a jednou zase ne - to není technologie která stojí za velké poklesy výkonu a miliardy draze zaplacených tranzistorů navíc, žeroucích energii navíc, protože objektivně řečeno potřebuje mnohem větší výkon. A bohužel doby kdy vývoj nového křemíku byl hodně rychlý a levný jsou dávno za námi.
RT SPOTŘEBUJE VĚTŠÍ VÝKON - berme to jako desítky let prokázaný fakt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo ty jsi Cyberpunk v životě nehrál. Proto tam ten rozdíl neuvidíš. Jsi jan hater Nvidia. V Cyberpunk je tak diametrální rozdíl, který opravdu vytvoří wau efekt. Ale nehodí se do AMD krámu, takže tak. RT stojí za to už od skvělé Control, přes Cyberpunk, Spider man, Alan Wake 2 a ty si to klidně vypni, ale už nekecej na fórech ty plky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle blitky ti nežere 80% většina a to se bavíme jen o menšině mezi všemi hráči, protože konzole, handheldy, tablety a mobily už dávno klasické desktopy s dedikovanými grafikami poráží a tam je nějaký RT ještě větší kravina než u desktopů. Srovnávacích videí RT ON vs RT OFF v reálném čase a hezky vedle sebe (to jako běžný hráč neuvidíš) je plné youtube.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosímtě.. Jsi jen afektovaný jedinec, co brečí proti Nvidia, přitom RT dávno funguje i na AMD velice dobře. Tak si v tom žij, zpátečníku.

Pro slepce Mirdu třeba zde - https://www.youtube.com/watch?v=ZXhU9nLMRVM

Fakt žádný rozdíl co ? Vypneme to ? Zažalujeme Nvidia a skočíme z mrakodrapu !!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. skočíme z mrakodrapu .."

Vás to trápit nebude.
Vy to uklízet nebudete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to možná bude proto, že ty brýle právě nenosíš. Zajdi si k očnímu, až uvidíš aspoň všechna písmenka na tabuli a rozeznáš nějaký detail, tak až pak si to můžeš srovnat a dělat nějaký závěry o kvalitě a jestli to jde poznat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, jako bych se tady kvůli tomu s některými (zvláště ty s ngreediáckým zeleným zákalem) nehádal:). RT je kontraproduktivní bullshit a jeden z důvodů, proč se stále uvádějí nové monitory s už delší dobu lowendovým rozlišením 1920x1080. Tohle rozlišení bude mor nejméně dalších 5 let a celkem zbytečně - hry mohly jít jinou cestou a 2560x1440 na cca 24" se mohlo stát hodně rozšířeným a dostatečně jemným mainstreamem. K jakémukoliv hernímu kompu nad 25 tisíc by už byl automaticky 4K, tak jako to je pár let normální u TV, kde to je u některých diváků dost často i celkem k prdu, protože stejně koukají jen na nějaký HD hnus přes anténu.

Ještě bych pochopil nějakou fullhd 18 až 20" s co nejmenší spotřebou a směšnou cenou jako základ do kanclu či šetřivého zákazníka, ale čumět dnes na písmo na fullhd 23" je kostrbatý hnus i pro člověka s nedokonalýma očima jako jsem já. Dvacetsedmu už si raději ani nechci představovat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne že si to správne zaškatuľkoval. Ak to nie je podľa teba je to zle.
A súhlasím že máš nedokonalé oči ak nevieš pri videu rozlíšiť RT a nonRT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já RT rozliším, ale nelíbí se mně ve všech případech víc, než RT OFF. Jemnost rastru je v desktopu do očí bijící, protože jsme se zasekli na fullhd, přitom i ten největší shit mezi notebooky má už normálně taky fullhd. Mám levný mobil za sotva 5 litrů u kterého si nějací rozmazlení recenzenti stěžovali na hrubší rastr a když ho porovnám s fullhd 23", tak bych zvracel - z monitoru. Z těch normálních vzdáleností je ten mobil jasný vítěz. Musel bych ho mít 10 cm od očí a ten monitor 1,5 metru od očí, abych neviděl ten brutální rozdíl.

Znám i lidi, co kvůli práci údajně musí mít velké pixely, takže jedou třeba na zmíněné fullhd 27" - já jim to neberu a neodporuji jim, ale většina takový požadavek nemá, takže bysme už mohli poskočit na vyšší jemnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi Mirdo úplný blázen.. Jak by šly hry jinou cestou ? Jako že by se nedalo RT, tak pak bychom mohli hrát na 1000 fps ? Však si ho nezapínej, jestli máš komplexy. Je tam jako volba. Jestli si nevyděláš na adekvátní grafiku, hraj klasicky. Ale do všech jen šít a být za soudce ohledně toho co je a co není fajn. Fakt trapné. A budeš patřit k těm 10% lidí, co se ještě vzteká. Ty hustoto.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stránky

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.