Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Problémy s GPU nVidia - kde leží pravda?

Prodam Dell D630 novy a asi hodne levno :o))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych ze hond evyrobcu uz si radsi veme mobilni cipy od ATI nez od nvidie kdyz viditie jak se od toho nvidie pekne distancuje a vse musi platit vyrobci NTB :)

Proste klasika u Nvidie kdyz neco poserem tak ZATLOUKAT ZATLOUKAT ZATLOUKAT :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kluci skuste vypatrat parvdu. Na nete je tolik vesmes ruznorodych informaci k tomuto tematu, ze az strach. Nvidia to bude mit letos hodne tezky...Aspon kdyby uvedli presne serie postizenych GPU nebo nejakou utilitu kterou by se dalo identifikovat vadny GPU cip. Seriozni vyrobci notebooku aspon pred tydnem uvedli typove oznaceni, ale to je informace hodne siroka. Vzdyt takovych Dell Latitude D630 se muselo vyrobit na tisice. Neverim, ze vsechny jsou na ....o a nebo jo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímali by mi spíš, jak člověk může zjistit, že právě ta jeho grafika je touto chybou postižena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tiez predam dell D630, cena 2500 Sk, surne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a coez dela ten vadnej cip?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takze dobre: hovori vam nieco CCCC? alebo BGA?
Ak nie tak netusite...
vec sa ma tak, ze cip je postaveny na malom plosaciku ktory sa prehyba. To prehnutie bude vacsie ked bude ten plosacik pruzunejsi, cize ked bude teply. Cena toho plosaciku je zavisla od vela veci: mnozstvo - a teda hrubka medi, pocet vrstiev medi. Zavada ktora tam je je casova cize ukazuje ma spojenie medzi cipom a tymto podkladovym materialom. Mozete pouzit aj drahsi laminat, s inymi sklenymi vlaknami a inym epoxidom ak je treba na vylepsienie mechanickychj vlastnosti zvlast za vyssich teplot. Alebo pouzijete trik v tom ze pouzijete vacsiu hrubku medi cim zvysite tepelnu vodivost toho plosaciku samotneho a zaroven sa mu zmenia aj mechanicke vlastnosti smerom k vlastnostiam medi.

Vec je ta, ze napriklad med, bitumen, asfalt, sklo alebo eventuelne aj expoxidy maju schopnost tiect. Takze dany podkladovy material pod kremikom povolil a posunul sa.. ups!

Ale to nie ej vsetko, typ guliciek a material, pripadne pocet vrstiev pre C4 spoj - aka spajka je tam pouzita, ako je pripraveny podkladovy material aj to je velmi dolezite z hladiska zivotnosti. V IBM sa tomu venuju seriozne, potrebuju totiz znizovat poruchovost v systemoch kde je takychto puzdreni tisice, desattisice v jednom vypoctovom systeme. (stotisice v BG/L a BG/P).

Zaver? nVidia, rovnako ako aj Microsoft mali slabe interne standardy na FRB material tej malej "bezvyznamnej" dosticky ktora sluzi ako medzikus medzi cipom a samotnou zakladnou doskou (VGA a pod).

Kto neveri nech si zohreje plosak zapalovacom alebo inak.. mam otestovanych (rozumej destruktivne testovanych) viacero takychto materialov a niektore sa krutili aj same od seba, bez vonkajsieho nasilia.

Je to jeden z tych problemov ktore maju hufne aj XBox360, skratka ked navrh prevysuje realne technicke moznosti vyroby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

umm, a ano, ako ste si z mojho popisu domysleli: dany problem hrozi VSETKYM GPU od nVidie vyrabanym za pouzitia nekorektnych specifikacii. Krehnutie a korozia spajky (asisovane elektrickym prudom, a elektromigracia kovov) su tiez javy ktore maju na poruchach podiel a nemozno ich "opinkat", treba to mat vedecky zvladnute daleko predtym ako zacnete vyrobu, preco myslite ze v IBM su taki slimaci pred uvadzanim ich serverovych systemov? (mysli sa P-server, z-server atd...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho clanku z Inquireru jde o chybu, ktera se projevi po urcitym poctu zahrati a zchladnuti GPU. Udajne u vsech GPU, ale pocet cyklu se muze lisit. Ve 2D to vypada, jako by nektery radky pixelu v obraze vypadly, ve 3D se pak objevujou chyby renderingu. Castejs se to projevuje u NB proto, ze mivaji vyssi teplotu GPU v zatezi a taky se obvykle vypinaji/uspavaji (a tim i chladnou) nekolikrat denne na rozdil od desktopu. Dal pisou, ze revize A3 uz je opravena, ale oprava spociva pouze ve zvyseni napeti (coz mi prijde dost nelogicky, protoze se tim i zvysi rozptyl teplot). Co se tyce oprav BIOSu u NB, ma jit pouze o zapnuti vetraku za vsech okolnosti.
Mam Inspiron 1520 s 8600M GT v revizi A2. Posledni update BIOSu je z pulky cervence (cili novejsi nez updaty nekterejch NB tykajici se problemu) a o GPU se v popisu nic nepise. Tak nevim, co si mam myslet, zatim problemy nepozoruju.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mno, prispievam prvy krat,ale som tu denne. V prvom rade upozornujem, ze akokolvek sa autor snazi byt autor objektivny, uz len z precitaneho vyplyva jeden zavazny rozpor: na jednej strane nVidii hrozi bankrot (pri predpoklade masivneho problemu s kvaitou - BTW: na ktoru indicie naozaj ukazuju) a na druhej sam autor i s celou redakciou neveri, ze by nVidia mala snahu s odberatelmi, nech su AKOKOLVEK velky a dolezity, "vyjebat"!!! ....no chlapci, premyslite si toeste raz - tu nehrozi velky problem, tu hrozi ZANIK nVIDIE!!! ....a vdedy by ojekabatili i vlastne matere do siestej dinastie naspat! Uvedomte si, ako sa podozrivo cele okolie sprava a som sam zvedavy, akoto dopadne...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

umm, a teraz by sa uz nikto nevysmial chlapikovi, ktory pred casom v diskusii na reviziu Ati 4870 napisal, ze ASI zamerne drzia teplotu v 2D vyssie, aby nedochadzalo k teplotnym naporom na cip a teda k vyssej zivotnosti. Vtedy to i mne pripadaloako zly zart, no MOZNO technikom v Ati po testovani asi az tak nie....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby nedělali "kamínka", tak neřeší nevyvzpytatelnou teplotní roztažnost všemožných materiálů a další konstrukční obezličky...
Pokud je to nevyhnutelné - budiž, je nutné to šlechtit technologií, ale osobně si myslím, že existují elegantnější cesty. ;)
Kéž vzkvétá doba chladných a úsporných počítačů. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se podívat na nové portfolio produktů největších výrobců notebooků a je jasné, jakým způsobem to výrobci vyřešili:

HP business line: 0 produktů s grafickým čipem nVidie pro Q3/08 a Q4/08, doprodává se pouze GF8400 v home line a vše ostatní se nese ve jménu ATi IGP 31/32/3450

Dell studio line: 0 nových produktů s grafickým čipsetem nVidie, vše opět postaveno na IGP ATi

Compal: žádný z modelů, které jsou v současné době ještě vyráběny, nezakládá na G8x; spekuluje se, že nový macbook (ty si Apple nechává vyrábět právě Compalem), ponese HD3450

a aby toho nebylo málo, tak tu jsou ještě čipsety:
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/07/31/nvidia-790i-board...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemozem si pomoct, ale mam pocit, ze pozvolny "non-hyped" vyvoj ATI ma asi mensie diery vo fungovani nez u nVidie. Marketingove oddelenie dava asi hardwarovemu dost casu poriesit vsetko, co potrebuju a vysledok je takmer bez problemov. Este dat viac casu (a penazi) vyvojarom ovladacov a mozeme sa tesit na krajsiu buducnost na poli GK. Hnanie sa za kazdym frame-om sa nie vzdy vyplaca.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 maniax17: "ASI (asi myslíš ATi) zamerne drzia teplotu v 2D vyssie, aby nedochadzalo k teplotnym naporom na cip a teda k vyssej zivotnosti."

Tvoje teorie je pěkná, ale má jednu velkou chybu: Kdyby to bylo tak, jak se nám snažíš vysvětlit, tak proč se chip zahřívá cca od 20°C do 90°C (o cca 70°C)? Aby byla nižší životnost?
Proč to tedy ATi neudělala tak, aby teploty kolísaly v rozmezí od 20°C do cca 60°C? Pak by tvoje teorie měla i logiku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2 XYZ: ad1: ASI je "asi" ...po slovensky "zrejme" ...ja to na isto neviem, len sa domnievam ...nie som technik Ati
ad2: asi si necital recenziu, kde v 2D si 4850 pritopi na 81 °C a v 3D uz stupne len na 90 °C. Kde je 70 °C rozdiel?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 maniax17:

A jakou teplotu máš v místnosti? 60°C?
Já mám okolo 20°C a 90°C - 20°C je 70°C rozdíl - už rozumíš?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty mas priamo na grafike izbovu teplotu? Cim to ofukujes???

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

xyz: Nechápeš pointu. Tady nejde o rozdíly teplot mezi teplotou při vypnutém PC a zapnutém PC, ale rozdíly mezi 2D (úsporné režimy) a 3D. Pochybuju, že PC zapínáš a vypínáš byť jen 5x denně, ale různé stupně úsporných režimů (zvlášť na NTB) se ti mohou přepínat i třeba 100x za den a teplota podle toho lítá nahoru-dolů, což nedělá lacinému balení čipu dobře a vznikají studeňáky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tym som chcel povedat, ze najchladnejsi bod na puzdre procesora rozhodne nebude mat 20 stupnov, vznika tam relativne plynuly teplotny gradient, takze podstatne je udrzat co najmensie lokalne zmeny teploty (a pochopitelne co najnizsiu teplotu)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ač po zkušenostech AMD a kdysi "jejími" chipsety 3. stran + občasné problémy s ATI kartami a jejich uznanými reklamaci koglomerát AT/AMD nemám rád, tak je zde jedna úvaha z reálu. KDE by potom výrobci notebooků brali GPU do nootebooků v době kdy lidi lační po noteboocích? Uvažujete jak malé dětičky, reálný svět je reálný svět. Všichni si potřebují namastit kapsu, tak je nutí akcionáři. AMD/ATI nestíhá vyrábět fabriky jedou na plný kuličky, VIA apod. to ani náhodou nezachrání. Trochu přemýšlet globálně by nezaškodilo, ostatně lidi se zkušenostmi v řízení ve firmách mi dají za pravdu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2 no-X:
Už chápu => proto na to netrpí desktopové verze chipů, nicméně i tam přece kolísají teploty ve 2D a 3D o 20-30°C.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 no-X
V tom případě řešení "úsporných 2D biosů" na HD4850 od MSI není též úplným ideálním řešením...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na tom neni nic spatneho... kdyz by to bylo stavene na vyssi teploty tak hold kdyz bude PC vypnuty (bezna teplota 22°C v byte) tak tam bude vetsi napeti ... a pri behu PC se to zahreje na teplotu kde se vymaze vnitrni napeti a vsechno bude fachat tak jak ma :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Auto taky neni stavene na teplotu 22°C ale na tu beznou teplotu kde se vam zastavi ukazatel teploty ... (vetsinou to byva uprostred budiku) nevim kolik je ta teplota tak jsem to napsal takle :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prodávám v obchodě s notebooky, měsíčně (během roku) prodáváme mezi 100 - 200 kusy, zhruba z 90% značku HP, z toho převážně postavenou na procesorech AMD Turion X2 a čipsetech nvidia 630i (GeForce Go 7150/8400). Míra reklamací se pohybuje kolem 8%. Převážně se jedná o reklamace těžšího typu, které zasíláme do servisu. Z valné části jde o závady na straně grafické karty, nebo čipsetu. Většinou v servisu vymění rovnou celý motherboard, flashnou bios a nahrají původní OS.
Současné generace mobilních grafik nvidia není jediná která má problémy, několikrát jsme řešili i starší GPU Geforce GO 7600 GS, která se neúměrně přehřívala, a obzvlášť často při zapnutí úsporného řežimu GPU házela BSOD na WinXP.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jinak pokud nVidia tak nejak odhaduje kolik by tech chipu mohlo byt vadnych tak urcite to nebude davat verejnosti!! Za kazdou cenu se toho budou chtit nejak zbavit nebo to hodit za sebe ... na tom taky neni nic nenormalniho ... delal by to kazdy a kazdy to dela... kdyz je nejaky super pruser tak to nejak maskovat aby z toho nebyly tak ohromne nasledky ... ono preci jenom je to dost velky problem.... jo tak jak meli nosanky nahore panove z nVidie jak byli jasne presvedceni ze oni jsou jediny ty nejlepsi a nikdo je nemuze predehnat... tak ted se jim trosku lame puda pod nohama...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam na NTB Dell D630 teplotu GPU od 64 (nic nespusteno) do cca 94 stupnu (zatez). Sledovano nejnovejsim Everestem, zatezovano Real-Time High-Dynamic Range Image-Based Lighting a Passmark BurnInTestem 5.3. Cili rozdil cini jenom 30 stupnu. GPU v notbooku prece nemuze mit 20 nebo 30 stupnu bez zateze. Teploty GPU zacinaji na cca 60 stupnu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

2 XYZ ...no ty mi davas DDD .... spajas hrusky s hruskovicou ...je jedno, ci mas doma 20 alebo 31°C! ...pracovna teplota PNPprechodov je 150 °C ...je idealne, ak sa udrziava nezmenena ...kolisanie ma vplyv na zivotnost... ja by som radsej, ak by kolisala okolo 40 °C, no hold nVidia na Ati tlaci, tak sa frekvencie zdvihaju ...ale doplatili na to paradoxne zeleni, lebo lacno sa vyrabat neoplati.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...no a pozor, nespajat vnutornu teplotu PNP s vonkajsou na plasti GP alebo CPU ...tam je kvoli rozvodu daleko nizsia...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jeste si sam napisu ze jsem zapomel ze "pracovni" teplota meho NTB Dell D630 je sice od 64 - 94 stupnu ale taky jsem zapomel ze musim brat v uvahu i startovaci teplotu, ktera cini teplotu okoli, kdy zapnu NTB a ta muze byt od cca -10 do 40 stupnu (prumerne 20). Tak prosim a to uz jsou rozdilove teploty, ktere "levny nekontrolovany" material proste dlouho nevydrzi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Maximalis: Ty teploty, ktery uvadis, se mi zdaji nejak vysoky. Ja mam v klidu kolem 40-50 stupnu (podle rezimu) CPU i GPU a v zatezi CPU pod 80 °C a GPU kolem 70 °C (rezim vysoky vykon). Ovladace GeForce 175.97.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

As a result, it is very unlikely that your NVIDA based notebook product is affected = Každopádně je velmi smutné, že vaše notebooky s NVIDIA GPU jsou vadné. ??? Neni s tim prekladem neco spatne?

To by byl dost divny marketing, kdyby firma konstatovala, ze to, ze jsou jeji produkty vadne, je smutne :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V posledních dnech jsem se na ten problém podíval podrobněji, protože jsem chtěl teď koupit NB (shodou okolností s grafikou NV). Ale nejsem zas takový dobrodruh, abych to po těch informacích udělal - budu muset najít něco s ATI, novou řadou NV nebo v nejhorším případě integrovanou.
 
Ale k problému: Proč všichni prakticky mlčí? Je potřeba si uvědomit, že za pár týdnů začíná prodejní sezóna, NV i výrobci mají plné sklady těch čipů, MB s nimi, notebooků. Kdyby začli řvát a požadovat plnou náhradu od NV, tak ji to jednak asi položí, takže by je to samotné poškodilo, a pak by celou tu sezónu prošvihli, protože by neměli co prodávat. Zavést výrobu s náhradou od ATI bude trvat měsíce. A pak je už mezi zákazníky asi těch čipů ve výrobcích mraky, kdyby všichni masově žádali výměnu za bezvadné zboží, tak to ohrozí i je.
 
A tak všichni drží basu, vydali nové biosy, které sice udělají z notebooku vysavač, ale mají šanci prodloužit životnost grafiky za hranici záruky (ona se většina NB prodává ve světě se zárukou 6-12 měsíců, někdy ani to ne, prodloužení za úhradu). Takže když všechno dobře půjde, NV uhradí z rezerv na tuto akci ve výši 150 mil. USD opravu notebooků, které kleknou. A místo toho zbytku, který klekne po záruce, si zákazníci koupí nové.
 
Jinak podobný vady se asi výstupní kontrolou najít nedají, je to dlouhodobý namáhání vyvolaný změnama teploty. Takže to záleží i na štěstí, způsobu použití, řešení chlazení u konkrétního NB, ... Kdyby se to týkalo desktopových grafik, tak by to takový problém nebyl. Koupili byste si za pár tisíc novou výkonnější grafiku a bylo by to po problémech. Ale platit u NB za výměnu MB by asi stálo víc než nový.
 
Ale celá věc má i světlejší stránky. Stačí se podívat na německé stránky Dellu, kde NB s těmahle grafikama výhodně rozprodávají s 1roční zárukou (a možnost zvolit si místo ní vestavěnou od Intelu zmizela). Kupujte, dokud jsou!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co tady no-X placa za blbosti ale realita pro ATI je uplne jina. Jsem dost casto v kontaktu s prodejcema notebooku od HP a Dellu a naopak HP ATI nedela skoro vubec a Dell uz vubec ne. Staci se podivat na web. Videl jsem prezentaci od AMD a naopak tam rikali ze do konce roku budou vsechny HP notebooky s AMD Turion s grafikou od NVIDIE. http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cz/cs/ho/WF25a/321957-321957-3329744-6435...
DV7-1000 - 100 procent NVIDIE / 0 procent ATI ( 2 x 9600M GT )
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cz/cs/ho/WF25a/321957-321957-3329744-6435...
DV5-1000 - 90 procent NVIDIE / 20 procent ATI ( 5 NVIDIA modelu / 1 ATI model )
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cz/cs/ho/WF25a/321957-321957-3329744-6435...
DV6900 - 100 procent NVIDIE / 0 procent ATI ( 2 x 8400 GS ) 
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cz/cs/ho/WF25a/321957-321957-3329744-6435...
DV6800 - 100 procent NVIDIE / 0 procent ATI ( 7 modelu NVIDIA )
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cz/cs/ho/WF02a/321957-321957-3329744.html
DV6800spece - 100 procent NVIDIE / 0 procent ATI ( 2 x 8400 GS )
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cz/cs/ho/WF02a/321957-321957-3329744.html
DV6700ent - 100 procent NVIDIE / 0 procent ATI ( 3 x 8400 GS )
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cz/cs/ho/WF02a/321957-321957-3329744.html
DV6700spece - 100 procent NVIDIE / 0 procent ATI ( 1 x 8400 GS )
 
Takze si to shrneme. Dohromady tu mame 22 modelu s NVIDII a 1 model s ATI. Sakra panove, kdyz pisete neco do diskuze tak si to aspon overte, protoze to co tady napsal no-X je totalni hovadina. Hlavne protoze vubec nechape jak funguje HP s navrhem notebooku. Jeden HP produktovy cyklus ma skoro pul roku. To znamena, ze vsechno Q3 a Q4 je planovano nekdy na zacatku tohoto roku. Jestli HP udela nejake zmeny na zaklade dnesnich problemu tak to bude nejdrive v Q1 2009. 
 
Dell je uplne to stejne, tam jsem ani nenasel nejaky model s ATI. V profesionalnim segmentu jsou to same Intely nebo Quadra a v XPS je to jen GeForce.
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je jednoduchý, proč neříct "udělali jsme chybu, napravíme ji a jedeme dál..." - většina konzumentů totiž dočte jen k "udělali jsme chybu..." a začne šířit flames na internetových diskuzích... ATImaniaci (pozor, mám taky ATInu - ale nehraju si na fantika, beru to, co mi v danou chvíli více vyhovuje - kdysi to byla Xpert&Play, pak dlouho nVidia a teď zase HD3ka) budou křičet jak protržený windowsáci u každé zanedbatelné chyby nějakého distra linuxu (oni vlastně řvou kdykoliv - pozor používám taky winy, ale klady se linuxu nedají upřít)...
to je potom kurňa negativní reklama a dlouho po nVidii nikdo nešáhne... v extrémním případě by se do hry M grafik mohla naplno vrátit S3...
a proč halb-und-halb? inu třeba proto, že (dejme tomu, nic netvrdim) Dell a další nedodrželi doporučený výrobní plán a začali MnVidie kombinovat s prvky, které nebyly zrovna kompatibilní...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to misticjoe: ty si, cece, vedla! V tejto situacii sa neda povedat, urobili sme chybu! Rozsah hrozby si naplno uvedomuje nVidia i jej partneri (BANKROT)- vsetko, co od uvedenia 8 a 9 generacie GF je ohrozene chybou - su to ich 2 rocne trzby!!! ...to akoze neprehanam, lebo nVidia je primerane k problemu priposrata a reakcia ludi je nevyspytatelna. Len najblizsie tyzdne ukazu, ako to s nimi zamava ....schvalne sleduj ich akcie od oznamenia chyby ... ja mam tiez rad Ati a v notebooku mam GF7900. Kupilsom, co mi v danej chvili vyhovovalo najviac a Ati bola v tranze. Je mozne,a dost i pravdepodobne, ze v dalsom notebooku bude 4870....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

RullerM: ono se to možná liší země od země. Na americkým webu co jsem se teď díval je jsou samý ATIny nebo VN 9. řady (ty by měly být už v pořádku). Hlavně že to mají kde doprodat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobci notebooku se sice mohou nastvat, ale dost mozna uz nemohou jednoduse vypovedet smlouvy s nVidii. Ono to totiz nemusi byt tak jednoduche. Je mozne, ze uz davno predtim shrabli od nVidie nejake ty uplatky, za to, ze budou spolupracovat jenom s ni. A penale za nedodrzeni smlouvy mohou byt astronomicka (alespon z naseho ceskeho pohledu). nVidia je jedna z nejvycuranejsich firem, po Intelu, ktery na to jde jeste mnohem nevybiraveji. Vsak uz ma na krku nekoli zalob za nekalou soutez. :o(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Pett: Tak jsem si dal tu praci s americkym webem a nevychazi mi to o moc pozitivneji pro ATI. Dohromady jsem spocital 12 modelu na nvidii a 4 na ATI. Vetsina AMD modelu ma ATI s tim ze jeden je ma integrovanej GF 8200 a jeden Intel notebook ma 2600 XT na vyber vedle 8800M GTS coz je trochu jina liga vykonem. Nemuzu si pomoci, ale prijde mi, ze z toho delaji vsichni nadsenci do ATI humbuk a snazi se aby nvidie vypadala co nejhure, ale prijde mi spise, ze je to jejich zbozne prani, protoze realita vypada podstatne jinak. Aspon proti tomu co tady prezentoval no-X.
 
Jinak koukal jsem na internet ohledne spekulaci o grafikach v novych macbookach a vsude pisou ze podle nejmenovaneho zdroje bude mit Apple ve vsech pocitacich cipove sady a grafiky od nvidie. Cas ukaze, ale neco mi rika ze prispevek od no-X se da nazvat " blabolem dne " .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Netýká se to sice GPU,ale problémy chipsetů nv jsou profláklý dost.Ani sovětská SF na nich nefungovala.IDE řadič byl pro vývojáře jmenované firmy dlouho afghánská dědina.To je jistě nepokrytá narážka pro pár idealistů ve zbrani.Jak v nv tak v afgh. nadm. výškách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to RullerM:
Dell i HP v letošních modelech mají Ati/AMD.
Dell: Nová řada "Studio" je kompletně Intel/Ati. Na http://notebookreview.com je poměr 70/200 v neprospěch Ati. Na stránkách Dellu v SMB laptopech je poměr 23:2 pro NVidii.
Poměr grafik u HP na notebookreview.com je 96:89 ve prospěch Ati.
Na www.hp.com přes notebookfinder je to 7:6 pr NV, cena>1000USD, >2.5kg
www.hp.com Businnes class/balanced mobility: jen Intel a Ati.
V pavilionech se neorientuji, vypadá to na Amd+Ati nebo Intel+Nvidia.

RoHS: Čekám, kdy se někdo ozve, že za chyby grafik může nevhodná technologie pájení, která byla vynucená Bruselem (RoHS).
http://cs.wikipedia.org/wiki/RoHS
http://en.wikipedia.org/wiki/Restriction_of_Hazardous_Substances_Directive

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

qee R: udaje o teplote mi prezentuje everest, nekecam tohle tam skutecne mam. Jeste napis ci mas  taky Dell Latitude D630. Ja sem upjatej na Delly D630 a D830 i kdyz ted jsem dost nas... kvuli chybe GPU cipu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2 maniax17: "vsetko, co od uvedenia 8 a 9 generacie GF je ohrozene chybou"

Snad se jedná pouze o laptopy, nebo mně něco uniklo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RullerM: Než opět začneš šířit svoji svatou pravdu, sežeň si nějaké argumenty. Nebudu opakovat, co už napsal nickname, jen doplním, že o problému nVidia i HP vědí už od minulého roku:

HP Admits Nvidia Defects Were Known Since Last Year
http://www.gizmodo.com.au/2008/07/hp_admits_nvidia_defects_were_known_si...

takže důvody přechodu na jinou značku jsou jasné, obzvlášť když jim nVidia plně nepokryje náklady na odstranění poruchy, která byla způsobena jejími čipy.

Mluvil jsem o tom s jedním českým recenzentem notebooků, který má přístup k NDA informacím a dosud neohlášeným modelům a přechod mnoha výrobců k ATi mi potvrdil. Už v současné době mají 2/3 NTB, které dostává na testy, grafický čipset ATi. Lenovo ve střední a vyšší třídě přešlo komplet k ATi. Řada Sony VAIO, která až dosud nestavěla na ničem jiném, než na GF, už taktéž využívá grafiky ATi. Tržní podíly za Q3 a Q4 budou přinejmenším zajímavé.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zial ano, vzdy sa najdu ludia ktori nepochopia ze sa jedna o teplotnu roztaznost na kremiku a prepojovacej dosticke a nie o teplotnu roztaznost chladica ktory je umiestneny na keramikou plnenych silikonovych podlozkach a na nejakej paste ktora znesie mnozstvo pohybu... To s tou konstantnou teplotou som si nevycucal z prsta, mam to z dizajnov IBM serverov...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Maximalis: Aha, D630 je jenom 14", takze tam bude pravdepodobne min mista na chlazeni. Ja mam 15" Inspiron...

xyz: Jde o vsechny GPU G84 a G86, mobilni i desktopovy. Jenom u desktopu se a) nelisi tolik teplota ve 2D a ve 3D (nepodtaktovavaji se) a b) za den prodelaji min cyklu zima-teplo-zima (bezi celej den, NB treba nekolikrat denne uspis a probudis). Z toho plyne, ze u desktopovejch verzi nastane chyba ve vzdalenejsim horizontu, kdy uz bude karta mimo zaruku a vyrobce to proto tolik netrapi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TeĎ konečně vím, co se tenkrát stalo v mý GF-1, když po určité době to v 3D začalo blbě renderovat a přitom v 2D to bylo GUT, přitom chlazená ta karta byla korektně... A on blbej návrh podkladu čipu :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to no-X : delas si ze mne legraci ? Jedinej clovek, ktery tady placa bez jakehokoliv dukazu jsi ty. Podivej se na moje prispevky. Mam tam hromadu linku a cisel. Vrcholem tve argumentace jsou nepodlezena prohlaseni bez jedineho dukazu a jeden clovek, ktery udajne testuje notebooky. Pokud jsi takovej lenoch, ze ti nestoji tahle diskuze ani za napsani slova VAIO do Google tak to prosim nedelej. Jsi lidem akorat pro smich.
 
A ted k tvym tvrzenim. O Lenovu placas naprosty hlouposti. Lenovo nikdy nemelo v nabidce NVIDII s vyjimkou posledniho roku a to byl pouze jeden model pro SMB. A Sony ? To je nejvetsi legrace ? Pred tydnem vydalo Sony tiskovou zpravu o nove vlajkove lodi VAIO Z a copak tam je za grafiku ? 9300M od nvidie. Narozdil o tveho bezducheho placani prikladam opet link :
 
http://www.engadget.com/2008/07/14/sonys-new-vaio-z-fw-sr-and-bz-laptops...
a letaky novych VAIO Z notebooku.
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4493
 
Kdo se trochu pohybuje v noteboocich tak je mu znam fakt ze VAIO Z je vlajkova lod Sony na ktere si nechavaji opravdu zalezet a investuji do ni nejvice penez na reklamu. Treba v Nemecku ted bezi kampan na vsech letistich presne na tenhle notebook, ktery se zacina prodavat behem Srpna.
 
Takze milej no-X , mas jeste neco ? V IT so pohybuji pres 14 let a hadam ze ty jsi jeste chodil v te dobe do materske skoly. Dokud nenabidnes nejake padne argumenty tak s tebou odmitam dale diskutovat, protoze je to pod moji uroven. Nevis a dane problematice nic a tudiz s tebou ztracim cas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je potřeba si uvědomit, že se to asi týká opravdu jen G84 a G86, proto když výrobce nabízí grafiky na ATI nebo NV řady 9, tak má problém prakticky vyřešený.
 
Jinak si nemyslím, že by se svět nějak výrazně dělil na příznivce ATI nebo NV. Aspoň já když potřebuju koupit grafiku, tak se dívám co je momentálně na trhu dostupný a vybírám to, co nejvíc odpovídá mým potřebám (výkon, cena, spotřeba, spolehlivost, technické řešení, způsob chlazení, kvalita ovladačů,...). A většinou každech chvilku tahá pilku, takže jsem dlouho většinou kupoval ATI, ale vloni zrovna NV. I u budoucího NB budu vybírat podle charakteristik grafiky a ne podle značky. V NB to zatím většinou vyhrála integrovaná grafika, která sice není na hraní, ale na všechno ostatní vždycky stačila a nemá negativní vliv na výdrž. To nic nemění na tom, že G84 ani G86 to v žádném případě nebude.
 
Jinak problém u NB bych opravdu viděl ve složitosti výměny. Kdyby se dal čip vytáhnout z patice a vyměnit za jiný, nebyl by to problém. Ani v desktopu vytáhnout kartu a strčit tam jinou problém není. Jakmile je to připájený na MB, tak je průšvih.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nickname: RoHS za to nemoze... vacsina vyrobcov si RoHS vyriesila k spokojnosti, len niektori debilkovia pouzivaju zliatiny ktore su nevhodne. Napriklad jedna nemecka firma zaoberajuca sa spajkovacimi linkami ma patentovanu prisadu do cinovej spajky ktora asi 100x az 1000x zlepsi krystalograficke vlastnosti spajky pri tuhnuti. Spociva v pridavku 0.1% niklu. Tolko veda. A su aj lepsie spajky, samozrejme, ale treba s nimi vediet narabat a treba ich vediet pouzivat.

Napriklad problem ktory riesi NASA (lebo musi) je problem "whiskering-u" teda rastu kovovych vlakien zo zakladneho materialu. Tyka sa to napriklad cisteho cinu (Sn). Ale aj zinok a ine veci to robia. Malo sa za to ze eutekticka Sn-Pb spajka to neurobi NIKDY, ale, OUHA! Samozrejme ze na laserovej diode kde su obrovske prudy a gradienty teplot ako na slnku (obrazne povedane, nie doslovne) z milej olovnatej spajky vyrastli raraskove rozky a niektore sposobili skrat a vyboj a nasledny krater v casti diody.

Tolko k RoHS. Je to zvladnutelne, treba chciet. Kto na to nema nech ide do ciny, tam to je akceptovatelne. A moze kludne pridavat DDT do potravin ako korenie, v Cine je to f pohodeeee.

RoHS Ad2: v spajkovani nikto nic podstatne nevynasiel dokial neprisla RoHS direktiva ktora posunula vyskum o obrovsky kus dalej. nVidie sa to zda sa netykalo, im stacilo mozno robit veci ako boli zvyknuti v 60.?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To VAIO Z má ale NV 9. řady, kromě toho přepínatelný s interní grafikou chipsetu. Takže to s prezentovaným problém nemá nic společnýho. Kromě toho je to přepínání skoro ideální řešení pro praktický použití.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Pett: Presne tak. Vubec nechapu, co tady no-X predvadi. Vsechny nove notebooky jsou s NV 9 a tam uz to nikdo neresi. Cetl jsem, ze Apple uvazuje o NV ve svych pocitacich hlavne kvuli te technologii cuda. Moc tomu nerozumim, protoze jsem zase nekde videl ze maji vlastni standart opencl a mel jsem pocit ze kazde je neco trochu jineho, nicmene pokud apple bude mit ve vsech modelech NV 9 tak to bude pro nvidii velkej uspech. Jinak jsem ted volal jednomu znamenu, ktery prodava notebooky v Dataatu a rikal, ze HP vubec neuvazuje tento rok nabidnout v Pavilionech jine GPU nez NV ( minimalne na ceskem trhu ). Vzhledem k tomu, ze podle nej prodavaji Pavilionu nejvice ze vsech notebooku, treba v dataartu delaji prodej skoro 50 procent vsech notebooku, tak si myslim ze je to celkem jasne.
 
Jinak jsem si zadal do google no-X a vypadlo na mne spousta hodne fanatickych prispevku pro ATI  a naopak hromada nadavek na nvidii, ktere tato osoba prevadi na ruznych forech. Myslim, ze mi to vsechno vysvetlilo a chapu ze s takovym clovekem se neda moc diskutovat na tohle tema.
 
Nejsem zadnej fanatik do jedne, nebo druhe znacky, dokazu pochopit, kdyz me nekdo neco dobreho a to je pripad i ATI, ale vadi mi lidska blbost a kdyz nekdo diskutuje o necem cemu nerozumi a jeste pritom napada dalsi lidi z nedostatku dukazu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na alze jsem sečetl notebooky s NV a Ati. Poměr je 160:90 ve prospěch NV, 8400 a 8600 dělají dohromady 108 notebooků.
Ve firmě máme z 90% grafiky Intel. Notebooky jsem objednával vždy s integrovanou grafikou (Dell D8xx,D6xx). Nyní jsem kupoval jeden D830 s nv quadro nvs 140m. :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byl celý problém s čipy tak zanedbatelný, jak naznačuje prohlášení NVidie, tak by se to dalo i jednoduše řešit. Mohli by říct: prakticky všechny čipy jsou v pořádku, pokud vám ale shodou těch uvedených nepříznivých okolnosti stejně odejte, tak vám závadu na své náklady do 4 let od nákupu odstraníme nebo vyměníme za analog bez této potenciální vady. TEČKA. VYŘEŠENO.
 
Místo toho se ale snaží (např. Dell) vše doprodat (pokud možno s 1letou zárukou), a když se chyba vyskytne v záruce, tak to zase vymění za stejný shit, takže když to pak už odejde po záruce, jste zase v p....i. Takže to spíš vypadá, že se někdo snaží, aby náklady na ty zmetky nakonec zaplatil konečný uživatel. Z druhý strany jestli to bude tak dál pokračovat, tak aspoň v USA to skončí hromadnou žalobou a výrobce to bude kromě větších peněz stát i pěknou ostudu.  

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nickname: ono na práci je asi opravdu ta integrovaná grafika ve většině případů nejlepší. Pro kombinovaný použití nebo pro hraní ale bude ta dedikovaná nutností, případně ideálně přepínač.
 
Jestli na Alze dělají NB s těmi pochybnými čipy 40 %, tak to je docela dost. Si představte tohle všechno okamžitě stáhnout nebo opravovat.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá tedy a co teď. Notebook s grafikou NV mám. Konkrétně GF 8600M GS 256MB v notebooku od Asusu za opravdu nemalou cenu. Stále je a ještě dost dlouho bude v záruční době. Mám jej stále zapínat a vypínat aby se to stalo a mohl jej reklamovat nebo jak. Nebo je nějaký program, který by grafiku střídavě zahříval a vypínal. Nebo jak člověk zjistí, že je právě on postižen a jak dosáhne možnosti reklamace. Postoj Nvidie mne celkem netrápí, ať si klidně zkrachuje, ale jak dosáhnout toho aby nám všem rychle grafiky v notebooku odešly :-) a mi je mohli reklamovata oni museli reklamaci uznat.?!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

blecha
Nad realitou sa musis, trocha zamyslet ty. Pre ATI aj NV vyraba GPU TSMC a aj vela dalsich veci je od spolocnych dodavatelov, keby nejakeho dovodu prestali nakupovat GPU od NV, tak NV zmensi objednavku a o tento podiel moze ATI posilnit bez toho, ze by ich to stalo jedini cent. To je rozdielna situacia ako v pripade Intelu a AMD, Tam keby Intel zavrel kram tak AMD by niekolko rokov nebolo schopne pokrit poziadavky trhu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

RullerM
To co je teraz nemusi vypovedat nic otom co bude za 5-6 mesiacov a uz teraz je iste, ze v novych modeloch na tom bude ATI s podielom ovela lepsie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Letadlo: Každý rada drahá. Zbývá to asi jen normálně používat a doufat, že se tahle vada u danýho kusu neprojeví vůbec nebo že to chcípne v záruce. A zároveň si připravit prasátko na tu nejhorší eventualitu, že to chcípne po záruce. Nevím, jestli je nejlepší nápad začít to nějak zvlášť huntovat - výsledkem by mohlo být chcípnutí skoro dobrý čipu hned po záruce, který by za normálních okolností přežil morální životnost stroje. Podle těch ohlasů to někomu chcíplo to týdnu, po dvou týdnech, po třech měsících, roce.
 
Osobně jsem toho mínění, že když se závada během intenzivního používání během 2letý záruky neprojeví, tak by to mohlo vydržet i dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám Amilo Xa2529 s GF8600 GS 256MB. Při hraní se z ničeho nic vytočí větráček na 5s na max, fps klesne na 5 až 10 a to pak zůstane tak 30s než se všechno dostane do normálu. Souvisí to nějak s tímhle problémem? Díky za odpověd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No uz mi neda sa len pozerat co to no-X pise za nezmysly.
Dlhu dobu pisem recenzie notebookov do jedneho Slovenskeho magazinu a mam pomerne solidny prehlad o mobilnych grafickych kartach. Aj v sucasnej dobe nam vyrobcovia zasielaju na testy notebooky vyhradne s grafickymi kartami NVIDIA alebo Intel ... ATI stale tvori mensiu cast z ponukanych modelov. ASUS ma svoje nove herne NB G50 a G70 osadene grafikami NVIDIA (dokonca v zapojeni SLI), Acer v ponuke noviniek zalozenych na Centrino 2 zasiela vyrazne viac modelov s Intel a NV grafikami. HP? Najnovsi zastupca lacnej odnoze Compaq Pressario mi prisiel s CPU AMD a chipsetom NVIDIA s integrovanou GeForce 8200 ... ak by NV mala skutocne tak velky problem muselo by sa to odzrkadlit uz teraz, ked prichadza mnozstvo novych modelov ... avsak stale je vsetko po starom a notebokov s ATI VGA je aj nadalej vyrazne menej ako s Intel alebo NV ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám notebook s nVidia GeForce 8600 GT a nezaznamenal jsem nějaké výraznější problémy co by souviseli s přehříváním. Mohu jen doplnit, že pracuji v jednom nejmenovaném, celkem úspěšném, internetovém obchodě a zatím jsme za poslední dobu nepřijali ani jednu reklamaci, co by se týkala notebooky s grafickými čipy nVidia a jejich problémy. Podlě mě se jedná o víceméně nafouknuté téma, které se dotknulo malé dodávky těchto čipů a je to pouze rozmazávání toho samého tématu a samozřejmě, že někteří lidi si rádi rýpnou a budou to pitvat dále, bez ohledu na to, jestli je to opravdu tak velký problém ve velkém rozsahu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Electrix :) Přesně tole , pak dokoupení chledící podložky ,kdy se grafika nezpomalovala a pak následovala výměna grafiky ( upekla se :( ) - u Go 7600 . Siemens Amilo .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osvědčilo se mi kupovat co nejpomalejší procesor/grafiku z nové technologie do řady, která snese i vyšší výkon. Pokud si tedy mohu vybrat do notebooku procesor, vyberu ten nejpomalejší -C2D- kromě celeronu. Do desktopu to samé.
Uživatelům to stačí, radši koupím více paměti a rychlejší disk.
Moje zkušenost je, že Pentium 4 mi odcházejí postupně všechny ve firmě. Celerony na nízkých taktech (2GHz) drží. P3 drží, kdyby nebyly pomalé, nechám si je. P2 běží také v pohodě. Kdybych nebyl hlupák, nevyhodil bych stařičké Pentium I od IBM.
Co nevydrží jsou small form factor - nejsou dělány na provoz 24/7, jedno jestli Dell nebo AT Computers. Malou krabici neuchladíte.
S čím neporadím - jaký notebook na hry :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2 Nightik: Nevím co si přestavit pod pojmem malá dodávka - ale rezerva 150 mil. USD na pokrytí toho problému mi jako zrovna drobnost nepřijde. Obvykle ale po něčem takovým následuje i řešení: výrobek série ... vyrobený od .... do může mít výrobní vadu. Zašlete ho do servisu, kde vám bude vyměněn za bezvadný.
 
Kdežto tady je ticho po pěšině: chybička se stala, ale nic stahovat není potřeba, klidně nakupujute dál. Tak kdepak ta chybička za 150 mil. skončila?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Patt:
Nojo, kdyby šlo o grafické karty do desktopů, tak to není tak hrozné. PCB, pár kondenzátorů odporů, konektorů a osazení stojí pár dolarů. jenže tady jde většinou o celé notebookové motherboardy, které jednoduše recyklovat nepůjdou a to se pak oprava takového notebooku vyhoupne na dvojnásobek jeho výrobní ceny. A pokud by opravdu měli stahovat 18mil. motherboardů, tak $5 opravdu náklady na výrobu nového a recyklaci starého motherboardu nepokryje ani náhodou.
Stotožňuju se s názorem, co už byl řečen. Výrobci notebooků nemohou nVidii nechat hradit všechny náklady, protože by ji to položilo a je samé přinejmenším připravilo o zisk, takže budou svorně mlčet a o náklady na opravu už odešlých notebooků se podělí. Co mi ale štve, že se v tomhle případě nikdo nedozví, jestli současná revize čipů už je bezvadná, nebo potřebují nejdřív vyprodat sklady vadných kusů, takže se v klidu stále montují vadné čipy i v nových a servisovaných noteboocích...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To Pettt: No, ono zase na druhou stranu ta částka je jako kapka moři v tomhle bussinysu =), ale samozřejmě, že se to musí brát na zřetel. Jen mě zaráží, že někteří lidé vystupují a spekulují jako by měli přesné informace co se s těmi penězmi děje, popřípadě na jakou konkrétní dohodu nVidia a výrobci přistoupili. Stejně jako se neví, jak hluboké tyto technické potíže jsou. Zatím jsem neviděl žádný test těchto vadných modelů po flashnutí biosu, porovnání, dopad na výkon nebo přesnější čísla opravdu notebooků, které se upekly. Úvahy a teorie jsou fajn, ale v mezích fantazie, ale toto už je příliš zmedializované a každý si chce na tomto tématu přihřát vlastní polívčičku. Toť můj osobní názor.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jixx:
motherboardy sa recykluju jednoducho ;) ak pod pojmom recyklacia myslis oprava - vymena chybneho cipu tak aj vymenit sa da vpohode, na vsetko su stroje. Ci chyba nie je aj niekde inde ako v samotnych cipoch nvidie / nechcem sa jej zastavat / . Mozno je problem jednak v cipoch nvidie a mozno aj v samotnych navrhoch pcb motherboardu.
Ak pravidelne citate cdr tak si spomente na problem Intelu http://cdr.cz/a/23197 , ale narozdiel od nvidie nic nepustil do predaja. Kde je pravda vie asi iba nvidia a vyrobcovia nbk.
To co sa tu hadame , su iba nase teorie ktore nic nevyriesia. Mozno nejaka zaloba v USA, a potom by sme sa dozvedeli v com je problem a preco vyrobcovia nbk aj nvidia mlcia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mě taky napadlo. Že z jedné strany nemusejí být v pořádku čipy, z druhý strany se dá možná dokázat, že za určitých podmínek není daný NB schopný ani dodržet předepsaný parametry. To by vysvětlovalo částečně mlčení výrobců, že nechtějí jít tvrdě do reklamace čipů a vymáhání škody.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebo pravda je nekde uplne jinde.Pamatuje te si na prihodu s Pentiem, ktere selhavalo pri specifickem deleni?Mam pocit,ze doslo k preteceni buffereru.Mozna jde o zavadu, ktera se vyskytne jen pri specifickych parametrech/podminkach.Tim padem se nemusi resit vymena vsech cipu, ale jen tech, u kterych tuto zavadu detekuje zakaznik - mizive procento.Mozna to ovlivnuje i navrh desky.... Kdo vi.Musela by se spracovat presna statistika vyskytu problemu. P.S. : Muj notebook jde na treti opravu grafickeho cipu. Hadejte, ktereho vyrobce??? P.P.S. : Problem Pentia byl vyresen upgreatem microkodu - biosu. Nepripomina Vam to neco?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Richia: Ne, problém Pentia I nebyl vyřešen updatem BIOSu. Intel poté co byl upozorněn na chybu nabízel výměnu procesoru kus za kus zákazníkům, kteří prokáží, že tak přesně dělit potřebují. Některý výrobce počítačů (IBM?) nabídl výměnu procesoru komukoli, později na to přistoupil i Intel. Píše se rok 1993...
Na theinquireru jsem si pročetl všechny články o problému Nvidie, upozorňovali na to už před rokem. Dell 830 by postižený být neměl :-)
Oprava základní desky notebooku se provádí výměnou. Náklad=nová deska+práce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nickname : ano, v servisu se oprava provádí výměnou MB. Potom MB putuje do fabriky, kde se vymění vadný šváb. A pak putuje zpátky do servisu, kde se použije k další opravě - myslet si, že při záručních opravách se používají vždy nové MB je naivní, často se používají factory repaired MB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vše uvedu na pravou míru: Problém grafik Nvidia se opravdu týká všech čipů = stolních i notebookových. Závada je v nekvalitním materiálu pouzdra. Zjednodušeně řečeno jde o to, že při extrémním zahřátí se pouzdro odchlípne, vznikne mezera a díky jí se ještě více zabrání přenosu tepla žhavého čipu na chladič.
Tento problém je obrovského rázu a Nvidia se opravdu snaží celou věc ututlat, protože v případě odtajnění, jak dosáhnout závady, by ji tento problém položil.
Kdo má notebook s Nvidia grafikou, nemusí zoufat, ono i vadný chip nemusí projevit vadu, vše je otázka zmíněného zahřátí. Stolní grafika má dostatečné chlazení a závada se tam prakticky neobjevuje, horší je to ale u notebooku, kde chip dosahuje větších teplot.
Aby se grafická karta neupekla, podtaktuje se a vy pak pozorujete snížení FPS při nějaké hře.
Takže pokud chcete analizovat závadu, musíte zatížit vhodným benchmarkem grafiku.
Jak toho dosáhnout???
Dám sem odkaz na konkurenční článek o tomto problému a zjistění závady.
 
http://www.extranotebook.cz/jak-odhalit-prehrivani-grafiky-v-notebooku&n...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

bazen:
Nechápu - čip se odchlípne od pouzdra a tím se zhorší přenos tepla z čipu na chladič? Ta mezera by přece vznikla na opačné straně od chladiče... Nicméně všechno, co popisuješ znám - nejdřív přehřívání, tak podtaktování a zpomalení ve hrách, tak BSOD při náběhu Windows a pak už mrtvej ntb (Asus). Oprava spočívala ve výměně základní desky a zatím dobré. Kamarádovi, který má Dell už měnili desku 2x (poprvé skoro před rokem a už tehdy v servisu nezapírali, že o sériové závadě vědí) - problémy stejné, přehřívání a samovolné vypínání nebo BSOD - a to nehraje, jen Win Vista a AutoCAD.

headroom:
Ano, jak píše TOW. Ale na to není mašina, do které na jedné straně naházíš motherboardy a na druhé vylezou jako nové spolehlivé. Musí se nejdřív dopravit zpět do továrny, tam musí koupit a připravit stroje na servisování a testování takového množství motherboardů a vyškolit personál, který s tím bude umět zacházet a každý individuálně přepájet a přetestovat (i když to už nechávají na zákazníkovi :). A to může být i dražší, než vyrobit od základu nový (záleží od množství s přesně stejnou závadou)..
Jestli jsou vadné i návrhy PCB, tak to už nebudu vůbec spekulovat.. fakt je, že 150 mil. dolarů by to nezachránilo..

No, jelikož i v mém notebooku sedí 8600 GT, tak jsem moc zvědav, jak to dopadne. Ono se může stát, že pokud se závada masově projeví, nebudou mít výrobci pro servisy ani dost náhradních dílů. Na druhou stranu v mě známých obou noteboocích, které na to odešly, se to stalo do měsíce po koupi a tak starých notebooků je na světě rozhodně víc, než těch, u kterých už se vada objevila, takže masové odcházení třeba po šesti měsících nečekám.. přesto mi z diskusí přijde, že Dell na to trpí nejvíc, takže by to mohlo být značně závislé i na návrhu notebooku popř. PCB (nebo jen jejich uživatelé čekají vyšší standard, tak víc křičí).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jixx:
videl si niekedy stroj ktory meni vadne chipy za nove ??? , na jednej strane nabuchas pcb dosky / je jedno ci je to motherboard alebo vga / na druhej strane vychadzaju opravne a idu na testy. Vsetko robi automat.
Ak uz investor ma na to aby si postavil tovarnu na vyrobu nbk ,tak ma investicie aj na to aby mal testery na pcb ako aj automaty urcene na servis. Mozno rucne pajkuju niekde v cine ... / no comment, nechcem o tom polemizovat / Pri takom stroji nepotrebujes vela personalu.
teraz to trochen prezenem , tak to tak aj berte :
Ak je percento poruchovosti vyrobku do 1% tak je vyrobca happy, jasne ze je vsetko o peniazoch , povedzmne ze by ta poruchovost stupla na 51% potom ma vlastne 50% stratu pretoze to co mohol dat do predaja a mohol mat z toho zisk tak to pouzije na servis. zjednodusene napisane.

este k tej recyklacii- ak myslis recyklaciu ako taku je este jednoduchsia ako oprava - vsetko sa pomele na drahom stroji , ten oddeli kovove a nekovove casti , potom deli kovy ja jednotlive druhy - je to velmi drahy ale fakticky dobry stroj.

Jedine co com chcel povedat bolo ze problem nemusi byt iba v samotnych cipoch...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mam Asuse s grafárnou od nVidie a už jsem musel reklamovat - při restartu systému nenaběhl monitor a jelikož nejel ani externí, tak bylo jasný že je v háji grafárna (slušně se přehřívala - při paření hlásila i přes 90 °C). Odnesl jsem booka do obchodu a za dva týdny jsem ho měl zpět s vyměněnou základní deskou a papírem že skutečně odešla grafárna. Dokonce mi opravili i vady, co jsem ani nehlásil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ja mam ASUS s X1700 65nm cca 2500bodu v 3D marku 2006 a max teplota je 65°C

Vyrobci uz reaguji a do ohasenych modelu nebo tech ktere pripravuji uz davaji spise ATI je to celkem logicke jejich cipy sou mensi diky 55nm procesu a mene se hreji a maji lepsi technologii setreni energie.

Nvidie si timhle pekne zavarila a jeji povest dost utrpela. Nejhorsi je jeji pristup kde vycelinily smesnych 200milionů a davaj od toho ruce pryc, chudaci vyrobci NTB ty cekaj krusny casy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono o to zahřívání nejde, já mám v notebooku taky ATI HD2400, ale že by byla chladná :-D
Každá grafika se hřeje, jinak to nejde. Jde o to, že Nvidia chtěla ušetřit a takhle to dopadlo.
Použili nekvalitní materiál na pouzdro chipu.
Otázka je, jestli je nekvalitní ten silikon (nebo co to je za hmotu) co je mezi chipem a plíškem obalu (teplem zporovatí) nebo samotný plíšek, který dilatuje. Ať tak či tak, ani sama Nvidia přesně neví na které chipy tento nekvalitní materiál použila a na které ne, ale je si setsakramentsky dobře vědomá toho, že jich je hodně :-( (možná všechny)
Prohlášením ve kterém by se oficiálně přiznala z toho, že její chipy jsou vadné nemůže učinit, proč ???
Její marketing by byl rázem v troskách a ztráty by byly daleko větší, než směšných 200mil. $
Kdo si koupí notebook od Nvidie, tomu doporučuju otestovat ho popisem co jsem zde dal.
Když se závada ani po cyklickém testu neprojeví, mělo by to být dobré. Když se projeví, reklamoval bych notes.
Celý test bych vyzkoušel i na stolních grafikách, protože návrh je tam úplně stejný jako u notebooku, jen s tím rozdílem, že je tam mnohem lepší chlazení a tak se závada projevuje mnohem méně.
Někteří výrobci už reagovali a vydávají nový bios (je jasné, že tento bios není oprava, ale ututlání)
tento bios udělá jen to, že spustí vrtuli  a zamezí kolísání teplot, případně podtaktuje grafiku a sníží její odběr.
Celá věc funguje v té samé mýře i na stolních VGA, kde někteří výrobci jsou tak oprsklý, že prodávají už zmršené grafiky a vůbec je to nese..
http://www.extrahardware.cz/pozor-na-geforce-8800-gt-od-pov
 
Takže než bych koupil notes, případně stolní grafiku, řádně bych si zjistil jak je ten který výrobek taktován a náležitě bych notes i grafiku otestoval.
Ať si výrobce i prodejce blafují jak chcou, věřím, že mají karet na skladu hafl, ale já jako zákazník žádnou zmršeninu nechci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

headroom ? 62.152.230.xxx - dnes, 3. srpna 2008, 12:40
jixx:
videl si niekedy stroj ktory meni vadne chipy za nove ??? , na jednej strane nabuchas pcb dosky / je jedno ci je to motherboard alebo vga / na druhej strane vychadzaju opravne a idu na testy. Vsetko robi automat.
Ak uz investor ma na to aby si postavil tovarnu na vyrobu nbk ,tak ma investicie aj na to aby mal testery na pcb ako aj automaty urcene na servis. Mozno rucne pajkuju niekde v cine ... / no comment, nechcem o tom polemizovat / Pri takom stroji nepotrebujes vela personalu.
teraz to trochen prezenem , tak to tak aj berte :
Ak je percento poruchovosti vyrobku do 1% tak je vyrobca happy, jasne ze je vsetko o peniazoch , povedzmne ze by ta poruchovost stupla na 51% potom ma vlastne 50% stratu pretoze to co mohol dat do predaja a mohol mat z toho zisk tak to pouzije na servis. zjednodusene napisane.

este k tej recyklacii- ak myslis recyklaciu ako taku je este jednoduchsia ako oprava - vsetko sa pomele na drahom stroji , ten oddeli kovove a nekovove casti , potom deli kovy ja jednotlive druhy - je to velmi drahy ale fakticky dobry stroj.

Jedine co com chcel povedat bolo ze problem nemusi byt iba v samotnych cipoch...

TO HEADRÓM
Teda :) nechci tě zbavovat iluzí , ale stále si pamatuji i tu část výroby , kde se BGA a podobné hrůzy ručně opravovaly (typicky zkraty pod pouzdrem ) . Rentgenování , prohřívání 5 vrstvého PCB a přesné zpětné osazení .. Zádná sranda a už vůbec ne automat - Morava 21.století a motherboardy pro nejmenovanou firmu s dobrým jménem .
Samozřejmě automat ve stylu vložím , vytáhnu by šel udělat , jen by muselo být dostatek !stejných! desek se stejnou chybou ,aby za to ta automatizace stála .
Dneska se prostě většinou otestuje ta která poruchová část a pokud je vidět , že odešel některý z hlavních čipů , neopravuje se - dostaneš automaticky novou desku , protože by oprava přišla dráž ;) .
Takže pokud se ti octl notebook v plamenech ( osobní zkušenost ) , počítej s tím , že dostaneš komplet nový .....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo a k té recyklaci :DDD .... Znám taky takovou malou soukromou firmu , kam se dováží spousta haraburdí , počítačů a vůbec staré elektroniky .
Tam pak sedí několik postižených se šroubováky a pilkami a výsledkem je holá deska , holé barevné kovy a ... pak přijde chemická cesta na jejímž konci je stříbro , zlato atd ... Když jsem se ptal , jestli je to rentabilní , majitel se jen smál a ukázal na svůj soukromý vozový park ...
Takže pokud nevyrábíte přímo základní desky , tak se s rtozemíláním pravděpodobně nesetkáte - to mají na starosti malé firmyčky s patřičným "certifikátem" a s patřičnými dotacemi ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xspy:
:))))
1. videl som take automaty ktore to opravuju.
a taktiez viem ktore firmy opravovaly mikropajkou
2. precitaj si celu diskusiu - uvazuje sa tu o jednej vade takze by tych vadnych rovnakych pcb bolo hafo vela.
3. kazdy taky automat je programovatelny a nesluzi iba na vymenu resp opravu jednej vady. dokazes tam nastavit ze ti re-osadi komplet celu dosku, pravdaze by to uz bolo nerentabilne ze ano :)
4. recyklacia chemickou cestou je "onicom" aj ked vela firiem z toho zije, je to najlacnejsia metoda , ano je to rentabilne, ale videl si uz masinku ktora recykluje troska inym sposobom - zjednodusene povedane : je jedno co tam nahadzes, vsetko to pomele a potom to triedi ??? ak mas cca 12 mil, tak si to kup a tam nepotrebujes niekolko postihnutych , dvaja ludia ti na to postacia.
a velmi sa mylis ak si myslis ze musis vyrabat zakladne dosky aby si recykloval mletim. Napr: do toho stoja hadzes obrazovky + casi z monitoru, ziarovky atd..., na vystupe pada sklo,na dalsom med, na dalsom wolfram.... atd

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Se zájmem jsem si opřečetl celé fórum, a zkusil otestovat podle níž uvedeného linku. Při testech mi vylítla teplota grafiky na 72 stupňů, dál ale nešla... Zdá se, že větší rozměry notebooku přece jenom umožňují lepší chlazení...
Ntbk: Acer Aspire 9920, GPU Nvidia 8600M GT

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz vsichni budete sve NTB testovat kvuli chybe GPU, skuste vplyv istalovaneho OS. Mam takove podezreni ze samo zapnute AERO pod Vistama trochu víc hreje (zbytecne zatezuje GPU). Zatim jsem to neskousel, ale skusim vsechny okrasy ve Viste vypnout a necham NTB jen tak zapnutej a uvidim teploty. Objektivnejsi by bylo otestovat spustenej NTB pod Vistama a pak pod XP. Minimalne 1 rok se neoplati nic reklamovat, stejne dostanete to samy.Zatim musime malo topit a "nehrat Crysis" na nasich milaskach :o))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>>David:
Vase hypoteza o zmene vyrobce ma jednu malickou trhlinku... A to ze AMD/Ati by muselo mit hodne volnych vyrobnich kapacit aby uspokojilo takova monstra jako HP... Bojim se ze "karty" uz jsou rozdany v mobilnim segmentu a prilis mnoho rezerv s vyrobnimi kapacitami tu proste neni aby z fleku mohli dodavat misto ve statisicich v milionech jednomu odberateli.....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Nechce se nám ani na vteřinu uvěřit, že by nVidia pouštěla na trh tisíce a tisíce vadných GPU, jednu výrobní sérii za druhou a přitom výstupní kontroly ve fabrikách TSMC/UMC, výstupní kontroly v továrnách kompletujících MXM moduly či výstupní kontroly u samotných tvůrců notebooků nic nezjistily až doteď."
Hm, problem sa predsa tyka materialu, z ktoreho su vyrobene chipy a je to problem, ktory sa prejavi az po dlhodobejsom pouzivani, po mnohonasobnom zohrievani a ochladzovani sa chip zacne rozpadat - ako by toto mohla odhalit nejaka kontrola kvality pri vystupe z tovarne? V tom case je predsa chip este uplne v poriadku. Na to, aby to odhalili, by ten chip museli mesiace zohrievat a ochladzovat a toto nerobia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MadMaxII
ATI a NV zvedsej casti vyziva spolocnych dodavatelov, ked sa bude kupovat menej GPU s NV tak proste budu vyrabat viav kariet s ATI. ATI to nebude stat ani cent a vyrobu dokaze zvysit prakticky okamzite.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Saga pokracuje:
nVidiu to asi bude stat viac... a co sa mna tyka: zazil tu niekto ten horor s menom nForce4-4X ?
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&i...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tykaji se prosim tyto problemy i karet GeForce 8800M GTX?
Dekuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som sa spytal, ci sa to tyka 8400M? mam HP Pavilion dv 6670ec. Diky moc

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.