Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Proč jsou RTX technologie u současných GeForce RTX řady 40 SUPER superdůležité?

PR článek

Zdroj: NVIDIA

Grafické karty NVIDIA GeForce RTX 40 SUPER přišly na trh na začátku tohoto roku a přinesly výkonnostní posun zejména ve vyšší střední třídě. Zároveň se technologie RTX do stále nových titulů a metu 500 podporovaných her a aplikací nechávají daleko za sebou.

V dnešní době se herní průmysl a digitální obsah neustále vyvíjejí, a právě v tomto prostředí se RTX technologie od NVIDIA stávají nepostradatelnými. Ať už jste vášnivým hráčem, tvůrcem obsahu, nebo jen technologickým nadšencem, GeForce RTX řady 40 přinesly inovace, které mění pohled na digitální svět. Trojice GPU s přídomkem SUPER byla odhalena na letošním veletrhu CES a přinesla sympatický posun v poměru cena/výkon.

Revoluce v hraní i tvorbě

Tři písmena RTX zastřešují technologickou platformu sestávající z hardwaru a softwaru. V oblasti ray tracingu a umělé inteligence těží ze mnohaletých zkušeností společnosti NVIDIA a nabízí řadu řešení, která jsou považována za nejpokročilejší ve své třídě. Psychologickou hranici 500 podporovaných her a aplikací překonala již koncem minulého roku a od té doby přibylo na seznam dalších několik desítek (aktualizovaný přehled je zde). Mezi tituly najdeme herní hity jako Diablo IV, Cyberpunk 2077: Ultimate Edition, Zaklínač 3 nebo Fortnite, očekávané novinky Star Wars Outlaws, Black Myth: Wukong i řadu nástrojů pro vývojáře a grafiky.  Rostoucí obliba  RTX dokazuje, že tyto technologie při výběru GPU nelze brát na lehkou váhu a v budoucnosti budou v otázkách výkonu a kvality obrazu sehrávat stále větší roli.

Technologie renderování obrazu

Nejznámější a zřejmě i nejvýznamnější technologií je NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling), která využívá umělou inteligenci. Základní verze DLSS 1.0  byla představena roku 2018. S příchodem druhé generace se však dočkala masivního přepracování. To přineslo mnohem lepší výsledky v kvalitě obrazu a také snazší implementaci, dvěma hlavními faktory rychlého nárůstu obliby.  DLSS dnes najdeme v přibližně 400 hrách, což je z hlediska pokročilých technologií pro zvýšení FPS zdaleka nejvíce, vývojáři mají nástroje pro relativně snadnou integraci do svých her (např. díky pluginům pro Unreal Engine) a na příkladu Starfieldu jsme viděli, že si je komunita hráčů schopná přidání podporu technologie na studiu vyprosit, pokud není slíbená od začátku.

Dnes se setkáme se třemi generacemi. Každá z nich přinesla specifickou funkci:

  1. DLSS 2 (Super Resolution) – Využívá pokročilé AI algoritmy a vektorové výpočty z herního engine k dopočítávání vyššího rozlišení bez potřeby extrémního hardwarového výkonu. Tato technologie je dostupná pro všechny grafické karty GeForce RTX a přináší významné zlepšení výkonu a kvality obrazu. DLSS 2 navíc kombinuje chytrý upscaling s anti-aliasingem. V režimu Quality určeném pro obraz blízký nativní kvalitě, může některé objekty vypadat dokonce ostřeji a detailněji než při použití TAA v nativním rozlišení.
  1. DLSS 3 (Frame Generation) – Tato verze jde ještě dál a je exkluzivní pro grafické karty GeForce RTX řady 40. Díky akcelerátorům optického toku umožňuje umělé inteligenci generovat celé snímky a zásadně tak zvýšit framerate. Dokonce i v případě, kdy je výkon omezován procesorem. Všechny hry s DLSS 3 zároveň podporují i předchozí generaci.
  2. DLSS 3.5 (Ray Reconstruction) – Používá AI pro přesnější zobrazení světelných efektů při využití ray tracingu, což přináší realističtější vizuální zážitky a dokonce často i mírné zvýšení FPS. Například u hry Alan Wake 2 benchmarky zaznamenaly lepší framerate přibližně o 14 %.

Pokud není výkon grafické karty GeForce RTX plně využitý, přichází do hry DLAA (Deep Learning Anti-Aliasing). Nabízí anti-aliasing pomocí stejného modelu jako DLSS a nabízí díky tomu nejlepší kvalitu obrazu ve srovnání s ostatními řešeními.

Dále více než 100 her již využívá renderování 3D počítačové grafiky pomocí metody ray tracing nebo dokonce plný path tracing, Tyto metody využívají pro výpočet obrazu sledování paprsků vycházejících z pozice pozorovatele, takže i v graficky náročných hrách můžete očekávat realističtější osvětlení a stíny.

Pokročilé technologie najdete nejen ve vizuálních efektech. NVIDIA Reflex, kterou podporuje více než 100 her, redukuje latenci a zlepšuje reakční časy při ovládání. To je zásadní pro multiplayerové hry, ale uplatnění najde i v singleplayerových. Ať už jako součást DLSS 3, kde se stará o vyrovnání latence přidané generováním snímků. A jde mu to tak dobře, že odezva zůstává obvykle nižší oproti stejné hodnotě FPS dosažené bez pomoci DLSS 3 s vypnutým reflexem. A pokud hra generování mezisnímků nenabízí, oceníte  Reflex i tak. Ve scénářích kolem 60–100 FPS je už obraz dostatečně plynulý a snížení latence přibližuje pocit ze hraní mnohem vyšším hodnotám snímkové frekvence.

Co přinesly NVIDIA Geforce RTX 40 SUPER?

Co ale konkrétního přinesly nové modely GPU představené letos v lednu? Karty s přídomky SUPER se dočkaly vylepšených specifikací, zlepšení poměru cena/výkon a v nabídce postupně nahrazují své non-SUPER předchůdce.

GeForce RTX 4070 SUPER nabízí o 20 % více jader než RTX 4070 učinil z ní skvělou volbu ve vyšší střední třídě pro hraní ve 1440p. Výkon se v řadě her přehoupne přes původní vlajkovou loď předchozí generace: GeForce RTX 3090. A při využítí NVIDIA DLSS 3 ji poráží o desítky procent. Doporučená cenovka přitom zůstala na 16 499 Kč.

GeForce RTX 4070 Ti SUPER se dočkala přechodu na větší jádro, s tím spojenou širší 256bitovou sběrnicí a 16 GB VRAM. Karta na pomezí high-endu a střední třídy zvládne prakticky cokoliv ve 1440p a u většiny her si poradí i se 4K. Cenovka je na 22 199 Kč.

GeFoce RTX 4080 SUPER přinesla zejména podstatnou úpravu v cenovky na 27 699 Kč a s tím spojený výrazně lepší poměr cena/výkon v kategorii GPU pro hraní ve 4K s ray tracingem a díky DLSS i náročným path tracingem. Výkonnější je již jen RTX 4090 určená zejména profesionálům nebo skutečným herním nadšencům.

GeForce RTX 4060 a 4060 Ti se SUPER verzí sice nedočkaly, stále ale představují však zajímavé řešení pro hraní v 1080p nebo kompetitivních her s podporou všech výše zmíněných technologií.

Aplikace NVIDIA app

Pokud máte zájem, na webu Nvidia je k dispozici betaverze aplikace NVIDIA app, která integruje a modernizuje NVIDIA Control Panel, GeForce Experience a RTX Experience.

Tento nástroj je určen pro hráče a tvůrce obsahu s grafickými kartami NVIDIA, přičemž umožňuje aktualizovat ovladače a nainstalovat další NVIDIA aplikace. Mezi funkcemi najdete i přepracovaný herní overlay s AI, díky kterým majitelé GeForce RTX mohou pomocí AI např. vylepšit barevné podání her nebo převést SDR obsah na HDR.

Přehlednou nabídku modelů GeForce RTX řady 40, tedy i novinek s přídomkem SUPER, naleznete na Alza.cz.