Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodá Samsung divizi pevných disků firmě Seagate?

Řekl bych, že to je přesně ten důvod pro který by v USA antimonopoolní úřad transakci neschválil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nj. to je jeden ze základních problémů kapitalistické ekonomiky. Konkurenční prostředí funguje jen do té doby, dokud jeden z hráčů nevyhraje :/. Přitom 11% podílu na trhu nemůže být málo, tak proč jsou proděleční? Jinak samsungy jsem v poslední době používal díky menšímu rámusu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proděleční, protože to neuměj ekonomicky no a dělají někde chyby. Jinak žádná trága, konkurence pro HDD jsou už SSD a tam je výrobců poměrně hodně. A ceny klesají, takže výrobci HDD nemohou jít nahoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD mi jako konkurence HDD nepřijde zatím ani omylem. Spíše je vhodná jejich symbióza. 2-3TB disky nemají konkurenci a asi nějaký pátek mít nebudou. Jedině co ztrácí smysl jsou vysokootáčkové disky případně jejich kombinace do raidu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dočasný stav, 1) cloud, spoustu věcí člověk nebude muset mít u sebe, ale v nějakém datovém centru (dobře také zatím doména HDD), 2) snižování cen a nárůst velikosti SSD. Vlastně už dneska není teoreticky problém udělat SSD o velikosti např. 10TB, jen by to bylo šíleně drahé. Ovšem dnes není ani teoreticky udělat HDD o takové velikosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, to bude asi ten klicovy problem, ze bude drahe.O spolehlivosti ani nemluve.A kdyz SG kupuje Samsung divizi tak je jasny ze HDD ceka jeste zarna budoucnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky ale data mam radsi u sebe, maximalne pouzit clud jako backup nejdulezitejsich souboru a to jeste jen v sifrovane forme.
Nehlede na to ze v pripade ze ti vypadne net a nebo menis poskytovatele tak zustanes doceasne bez svych dat, a uz vidim jak se na to tvari ISP az jim budes delat TB mesicne.
Nehlede na to ze ukladat data lokane bylo a vzdy bude levnejsi uz z duvody ceny klasickeho HDD a nejakeho kloud diskoveho pole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se domnívám, že stav "spoustu věcí člověk nebude muset mít u sebe, ale v nějakém datovém centru" bude ještě hodně dlouho trpět pod stavem "člověk nad tou spoustou věcí raději bude mít kontrolu doma na svém úložném prostoru bez ohledu na jeho spolehlivost, kterou má možnost průběžně hlídat".

Podle mého názoru jsou SSD a HDD dva segmenty s podobným základem, ale každý cílený primárně na něco jiného. SSD na rychlost, HDD na cenu za úložnou jednotku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. A hlavně internet měl být co nejvíce decentralizovaný. Centrální úložiště je dle mě cesta do pekel. I když mnohým vládám a organizacím by to asi maximálně vyhovovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může to být vlastní datové centrum. Nebo pronajaté místo za přísných podmínek. Samozřejmě se to týká hlavně firem. Tohle už je časté a rozšiřuje se to čím dál více. Rychlost řeší synchronizace atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) Hmm, cloud. To je hezký sen. Kolik že má HDD rychlost a latence? 140MB/s a cca 10ms? A jak rychlé je průměrné připojení klienta ke cloudu?

Ne, cloud opravdu disky nenahradí. Důvodů je samozřejmě více, ne jen výkonnové.

ad 2) Velikosti SSD se zvětšují, tj pravda. Dneska už jsou dostatečně velké pro NTB a jako systémové disky. Za pár let už budou dostatečné velké i pro data.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velikost SSD oproti HDD se zatím nijak moc nezlepšuje a se zlepšováním procesu se to s nynějšími čipy moc zlepšovat nebude.

Ale je pravda že SSD pro systém a HDD pro data. Ikdyž i u SSD na systém je potřeba volit rychlejší, aby to za peníze přineslo kýžený efekt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu u všech dat potřebujete výkon jako na HDD? Já mám např. v NAS 3 TB filmů a 500 GB hudby, stačí mi výkon, aby to zvládalo přehrávat. Poslední dobou dost často koukáme i na věci na Youtube v 720p a obyč. ADSL to stíhá. Až budou funkční půjčovny, tzn. nějaký web, kde si bez problémů vyberu film a hned pustím, tak ty 3 TB smažu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde jen o filmy a pod.

1/ Cloud na cizích strojích je zlo, protože to je veliká hrozba pro soukromí. Podle mého názoru je jen otázkou času, než nějaká společnost na svých úložištích nashromáždí dost dat na to, aby se z nich dalo něco vytěžit.

2/ Cloud na cizích strojích je zlo, protože kromě nás administrátorů a obecně lidí okolo počítačů jen málokdo vůbec tuší jaká jsou rizika. Nemusí to být průšvih, ale může a obyčejní uživatelé vidí jen pozlátko, nikoli pozadí. To je to, proč je cloud nebezpečný. On i takový webmail není úplně bez problémů a v podstatě to je taky cloud (služba běžící na mnoha serverech, které se vzájemně zálohují, vyvažují zátěž, mají společné(á) zálohované(á) úložiště ...). Na veřejnost uniklo už hodně emailů s citlivým obsahem (hloupost uživatelů, jistě, ale některým by nepomohlo ani pár facek, natož vysvětlování).

3/ Přenosové rychlosti připojení k internetu nemohou růst donekonečna, pokud se nezmění i kvalita spojení "poslední míle", tj. např. kvalita telefonních kabelů, po kterých se ADSL přenáší a které byly původně projektovány pro přenos hlasu a frekvencí max řádu jednotek až desítek kHz. Jsou lokality, kde 16MBit download není vůbec snadné dosáhnout. O zarušenosti pásma pro WiFi taky víme své, že? Takže možná optika, kabelovka atd... ale to se nejprve musí ke koncákům zavést, to stojí peníze a leckde se to prostě nevyplatí (kopání,. pokládka optiky do země ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neříkám, že to bude zítra. Jinak, ať už je cloud u cizí firmy zlo nebo ne, je to realita. A cloudovat se dá různě, záleží co si zákazník objedná a jak si to smluvně zajistí. Věřte, že my máme v rámci servisu přístup přímo u zákazníků k hodně citlivým datům, ale zneužít je nás ani nenapadne, zničilo by nás to ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm rekneme, ze nekdo vasi firme (tj. majitelum) nekdo za ta data nabidne 500 mil. Myslite, ze bude resit, jestli to pak firmu polozi nebo ne?

A druha otazka, rekneme, ze nekdo jednomu vasemu zamestnanci za ta data nabidne 100 mil. Myslite, ze bude resit nejakou obavu o zniceni firmy a data neproda?

A treti otazka, rekneme, ze dcera nejakeho zametsnance ma zpozdeni prichodu ze skoly. Pak prijde mail s jejimi fotkami, pripadne (gore verze) balicek s jejim prstem a zadosti o ta data. Myslite, ze v te chvili bude zamestnanec resit nejakou firmu a ta data nedoda?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak jistě. Těch možností je daleko více, třeba jen nespokojený vyhozený zaměstnanec, který se bude chtít pomstít.

Věta "Věřte, že my máme v rámci servisu přístup přímo u zákazníků k hodně citlivým datům, ale zneužít je nás ani nenapadne, zničilo by nás to ..." je hodně naivní a pouze naivka na to skočí.

Všechno co se může stát se také stane, pokud má někdo data a motivaci je zneužít, tak je zneužije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na položenou otázku zda je to potřeba u _všech_ dat, musím odpovědět ne. Existují ovšem velká (a k tomu třeba ještě soukromá -- taková data asi jen tak někomu nesvěříš) data, u kterých ten výkon potřeba je.

Když už jsi přišel s těmi filmy, co takhle potřeba si doma stříhat vlastní Full HD filmy (dokumentaci) z dovolené? To je velké množství dat, ke kterým se hodí mít doma stripe set (RAID0, 10), ať se s tím dá alespoň trochu rozumně pracovat.

ADSL to stíhá. Aha, dobře no :-D. Kvalita videa na youtube je, kromě ukázkových HD videí, velmi bídná. Ale ok, zůstaňme u těch videí a ADSL. Jak prosím sestříháš videa z dovolené na tom tvém cloudu? Přes to ADSL to tam budeš uploadovat roky.

Ano, v tom tvém velmi úzkém a velmi vybraném případě činnosti na PC, totiž pasivním koukání na videa, můžeš ten svůj domácí NAS klidně vypnout a koukat se na filmy na netu. Toto ale není žádná rozumná práce. A pro práci na PC je obecně nutné mít persistentní úložiště o co nejlepším výkonu a velikosti úložiště. Toto cloud nikdy nenahradí.

Btw, tohle slovo je opravdu dobrý marketingový tah těch obchoďáků, co s tím přišli. Co jsme se dívali na nabídku "cloudových" virtuálních serverů, tak to vycházelo velmi draho a velmi nevýhodně. Dospěli jsme k názoru, že je daleko lepší si udržovat vlastní serverovnu. Ono je to nakonec logické. Asi nikdo nepřijde s charitou, je jasné, že na tom ti provozovatelé chtějí vydělat. Cloud je zkrátka obyčejný buzzword bez nějakého konkrétního významu. Čistě pro marketing.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nikdy neříkal 100% cloud! Jako např myslí Google s Chromem apod. To souhlasím. ALe prostě jen to,že spousta věcí na cloud přejde, pak bude něco jako poloviční synchronizovaný clooud /pro příklad, Sharepoint, dropboc, IMAP) a pak něco lokálně No a na to lokálně pak přijdou SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, spousta dat je na serverech (pokud možno vlastních, soukromých) a těch dat bude přibývat, to je zcela bez pochyb.

Ovšem budou to data stále relativně malá, velkých dat se nezbavíme, stejně jako nutnosti velkých lokálních disků. Půjde to paralelně vedle sebe.

Já se snažím mít všechna pracovní data na svých serverech a používám na to systém správy verzí (pokud to někoho zajímá, tak git, dříve subversion) a toto (asi by se to taky dalo zahrnout pod buzzword cloud) řešení mi vyhovuje, k těm datům mám neustále přístup odkudkoliv. Bohužel na fotografie (RAW, což je můj příklad velkých dat, ke kterým požaduji rychlý přístup) to prostě není a jen tak hned nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja za posledne 3 roky som inu znacku ako Samsung ani nekupil. Doteraz so vsetkymi 3 kusmi (2x500GB, 1x1TB) som nadmieru spokojny. Tiez nechapem ako je mozne, ze neboli ziskovi na tejto divizii... Ved ceny mali vzdy +- na urovni konkurencie, hmmm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

take nechapu, ja mam snad vsechny disky od nich a nejsem sam a taky jsem spokojen... ale doba jde dal a treba ted je prodej pevnych disku na vrcholu a samsung mozna moc dobre vi, proc prodat... at se Vam chce nebo ne do 5.let mate skoro kazdej v PC SSD :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepochybně. Ale jen pokud bude výhodný poměr cena/vlastnosti. Některé vlastnosti SSD jsou úžasné, jiné hrubě nepřijatelné. Záleží na konkrétním použití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky to muze byt tim ze vyvoj je u HDD to nejdrazsi a je rozdil jestli ty naklady utopis v 10% a nebo 50% trhu.
To ze mas 5x mensi objem trhu jeste neznamena ze te vyvoj vyjde take 5x levneji, spise naopak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dávám +. Hehe, ale přece každý může začít svobodně podnikat a stát se konkurencí, tzn. v garáži začít vyrábět hardisky nebo 28nm čipy a konkurovat tak Seagatu nebo Intelu. Divili byste se kolik lidí těmhle kapitalisticko-volnotržním nesmyslům věří

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no v tomto případě jsou 3 možnosti: a) Samsung se vzchopí a dostane to do černých čísel, b) Samsung divizi prodá, c) Samsung divizi zruší bez náhrady. POkud nezvládaj a), tak pokud budou antimonopolní orgány kafrat, tak nastane c).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je strašná zpráva, když už je má někdo koupit tak ať je to WD. Seagate to zase podělá :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já na seagate nedám dopustit, sám jsem posledních 10 let nic jiného neměl, a žádný předčasně neodešel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já za poslední 3 roky koupil 5 kusů 3,5" disků. 1x Seagate a 4x Samsung. Hádejte, který jsem 2x reklamoval a pak vyhodil.

Aho, správně, Samsung... to nebyl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

covece tys to napsal tak jako ze se ti 2x porouchaly seagate tak musi zakonite stat celoplosne zahovno a samsung ma zlatou prdel?

mel jsem od seagate 160/250/3x320/500/2x750/ a ty vsema zatracovany 1500TB mam 2x a z toho vseho se me podelaly jen 2 disky 160tka a 250tka, a to 160 sem zkurvil moji pitomosti.

U tech HDD se to neda takhle rict, vetsinou kdyz i ctu ty diskuse tak se neda jednoznacne rict ktery vyrobce je lepsi a je to dost nepresvedcivy, nekdo si vychvaluje WD, nasledne tam pak nekdo rekne ze ma radsi Seagate protoze se mu WD xkrat zkurvylo, do toho se pak zacne mychat hitachi se samsungem.

ve vysledku to vypada ze vsechny HDD sou taknejak na tom stejne. Obcas je nejaka poruchovejsi serie ale vetsinou se na to prijde az po statistikach reklamaci ktery jsou k dispozici vetsinou pozde..

pokud chce nekdo vic jistotu tak at si priplati za serverove varianty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, mám mozek a je mi jasné, že tak velký výrobce asi nemá všechno zmetky. Ale mou důvěru si tím Seagate jaksi nezískalo - když prodejcem dodaný jiný disk kleknul také, ale pro změnu jiným způsobem. Příště se vyhnu jak tomuto výrobci, tak tomuto prodejci a je to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to musí být u Seagate strašně nešťastní, že nemají tvou důvěru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je mi fuk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý výrobca mal nejakú tú zlú sériu, platí a platilo to pre Seagate, Samsung, WD aj IBM. Pre spoľahlivosť diskov, a to si veľa ľudí neuvedomuje, je kritický aj zdroj. Pokiaľ nedrží stále napätie, ale naopak napätie kolíše, pre disky je to pohroma. Z mojich doterajších diskov Seagate PATA 60 a 120GB fungovali všetky bezchybne, momentálne mám SATA 3,5" 250GB, 500GB a 1TB a SATA 2,5" 320GB a 160GB a všetky sú bezproblémové. Okrem toho ešte nejaké 2,5 SATA Toshiby 120GB a 320GB a 1x 3,5 SATA WD 2TB. Tiež žiadny problém ani s týmito značkami. Pritom niektoré disky majú "odjazdené" už niekoľko rokov, pričom boli zapojené 24hod denne po dobu niekoľkých mesiacov vypínania.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dřív jsem kupoval jenom Seagaty. Posledním Seagatem co jsem měl, byl 80GB PATA 7200 otáček, který jsem 3x reklamoval, až mi jej na mou vlastní žádost vyměnili za WD, který byl výkonný a spolehlivý, ale hlučný. Pak jsem zkusil Samsung 500GB, tichý, dobrá cena, za 2 dny jsem přikoupil druhý stejný do RAIDu a nebyl žádný problém, nevím jak dnes, ale dříve byly se Seagaty v RAIDu problémy. Teď mám notebook kde bylo rovněž bezproblémové fujitsu, které jsem ale z ntb vytáhl do šuplíku, protože jej nahradilo SSD. Dnes bych do desktopu koupil menší SSD + velký Samsung

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WD taky není žádný sláva, taky znám pár případů kdy odešli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě připadne divný, že se naráz firmy zbravují svých divizí pro výrobu HDD.
- Řekl bych, že maséři mozku zastávající SSD pracují velmi pilně.
- Přece jen stále nevidím důvod(ani na horizontu) abych místo 2TB HDD koupil SSD. SSD se dá rozumně využít jen pro systém a rozhodně ne na 20GB BDripy.

Harddiskům určitě ještě neodzvonilo. Je to vyzkoušená a spolehlivá technlogie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Harddiskům určitě ještě neodzvonilo. Je to vyzkoušená a spolehlivá technlogie. "

osobně bych spíše řekl: Je to vyzkoušená a relativně spolehlivá technologie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to sice moze byt pravda, ale HDD je technologia, ktora momentalne oproti SSD prinasa radovo mensi zisk v prepocte na naklady vyroby.

Takze v podstate akcionari Samsungu len reaguju na carovne slovicko "money" a usudili, ze je najvyssi cas sa tejto vyroby zbavit a preorientovat na vynosnejsiu, kde sa daju lepsie osklbat zakaznici. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co byste si raději koupil, SSD či HDD, kdyby byli za stejnou cenu a měli stejnou velikost - časem to tak bude ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebude. ssd bude vždy dražší.
co se spíš může stát, že se ssd nejdřív stane standardem pro systém a programy v součinnosti s klasický hdd na ukládání dat. A později do běžných pc přestane být nutnost dodávat běžný disk, protože kapacitou budou stačit i ssd (např třeba kolem jednoho TB - není to moc, ale pokud neskladujete image, hd videa apod, tak více nepotřebujete).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč by mělo být SSD navždy dražší, jednou se to otočí a to z prostého důvodu. HDD se rozšiřují pouze do dvou rozměrů (ploten bude vždy stejně), kdežto SSD se rozšiřují do třetího rozměru, kromě plošné hustoty se totiž zvyšuje i počet vrstev na čipu a nastane okamžik kdy to kapacitně HDD převáží při stejné ceně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S počtem vrstev roste cena, takže to není rozšiřování zadarmo. Navíc pokud vím, tak dnes se jediné 3d stackování provádí na úrovni celých čipů a tam se šetří jen místo, ne cena.
Důvod proč si myslím, že tam bude vždy rozdíl je jednoduchý (a tím "vždy" myslím řekněme 20 let, dále můžou přijít úplně jiné postupy). Při současné rychlosti zlevňování SSD (cca 30% za rok) může HDD přes 10 let nezměnit(!) cenu a stále bude mít lepší poměr cena/kapacita. Má to jeden háček - od doby skokového snížení cen SSD(2008?) HDD zlevňuje stejně rychle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto seagate kupuje samsung a tim pomalu nastava monopol a co se deje kdyz je na trhu monopol? rostou ceny, takze u pevnych disku se da ocekavat mirne zdrazeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pleteš si, co znamená pojem monopol. I po odkoupení Samsungu by Seagate měl pouze 40% trhu.
Lehké zdražení tady nastat samozřejmě může (vždy jednou za čas nastává), ale rozdíl v poměru cena/kapacita je cca padesátinásobný, takže nebude hrát roli - to by se muselo jednat o dlouhodobý trend.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nebude. ssd bude vždy dražší. "
Však oni ty Flashdisky jsou taky dneska hrozně drahé.... :)
Před pár lety 128MB Flash => cca 1000Kc
dnes 8GB Flash cca 200-300Kc... cena za jednotku je za cca 7 let vice nez 200x nizsi...

Upřímně, chce to jen trochu času...
A nebo zustaneme nakonec všichni koukat jako blbci protoze to cele prevalcuje holografie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem už psal - zhruba do roku 2008 skutečně byl obrovský pád cen flash pamětí. od roku 2008 jsou změny zhruba 30% za rok. Viz třeba (najdeš tam i jiné podobné):
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=49247

Prostě gung-ho fáze je za námi, teď se bude dlouho sytit poptávka po flash pamětech (továrny se začaly stavět až po skončení krize) a za pár let možná uvidíme zase nějaký výrazný skok. Ani ten ale nesmaže 50-ti násobný rozdíl v ceně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme zde dalšího věštce a vševěda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj holt není levný a Samsung ví, že už se mu další investice do HDD nevyplatí, zvláště když se dá předpokládat postupný útlum celého segmentu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Néééééé, Seagate, nešahej mi na moje Samsungy! :( Posledních cca 15 disků jsem kupoval jen a jen Samsung, a spokojenost. Už to vidím, koupí to Seagate a hned šup ceny o několik stovek nahoru a kvalita, radši pomlčet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem si vzpomněl, jak jsem ještě před Samsungy vyzkoušel jeden Maxtor, z éry kdy už patřili pod Seagate. V porovnání s originálním starším Maxtorem, i čímkoliv jiným, naprosto děsivý disk, ano, byl sice levný, ale ty zvuky byly jak retro ze starých časů megabajtových disků... vůbec celkově to byl hrozně problémový disk. Nechtěl bych aby takhle dopadl Samsung.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do dnes mě v jednom kompu funguje 160GB Maxtor a nemohu na něj dopustit, měl sice jednu chybu, ale jako datový šlape bez problémů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale to byl ještě skutečný Maxtor, ne? :). Já měl jednu dobu 120 GB Maxtora (než jsem si na něm svojí blbostí odpálil elektroniku) a v té době mě dost překvapil svojí tichostí - byl jsem zvyklý na "cirkulárky" od WD (myslím, že Maxtor byl první, kdo přišel s fluidními ložisky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to byly doby, kdy se ještě pletl Maxtor a Matrox :D Jednoho tu ještě mám a myslím, že stále funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky mam jednoho Maxtora 250GB SATA 3Gb ale uz ma par vadnych sektoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V posledních letech nekupuju jiné disky než Samsungy.
Tohle by mě tedy opravdu nepotěšilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezne x86 procesory uz vyrabeji jen 2 firmy, grafiky taky jen 2 .... jestli ta postupna monopolizace bude pokracovat, nechci videt pocitace za par desitek let. Staci videt ty "inovace" v dnesnich chytrych mobilech, ktere neumeji ani to co ty 5 let stare.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tjn, čím víc výrobců, tím líp. Ovšem paradoxně třeba u těch procesorů to do budoucna může taky vypadat ještě úplně jinak, pokud se nějak víc začne prosazovat ARM - což by bylo jedině dobře, jak z pohledu inovace, tak z pohledu cen.

Jinak jestli se ze Samsungu stane Seagate, tak to bude dost škoda, poslední roky kupuju jenom disky od Samsungu a mám s nimi dobré zkušenosti (nemluvě o ceně).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to logické. Náklady na vývoj jsou dnes tak veliké,v že si je může dovolit jen pár hráčů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.