Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Projekt Libra: Zkrachovalá snaha Facebooku prorazit s kryptoměnou

Libra je dlouho diskutovaný projekt, který měl umožnit sociální síti vytvořit vlastní měnu a platební systém. Mark Zuckerberg ale hluboce podcenil náklonost mužů a žen, kterým CEO Google vysvětloval, že nevyrábí iPhone – Kongresu USA.

Projekt Libra se stal po svém oficiálním ohlášení diskutovaným tématem. Aby taky ne, plány společnosti Facebook byly megalomanské a internetová sociální platforma k nim přibrala také řadu zvučných jmen jako je VISA, Paypal a Vodafone. Jaká byla cesta digitální měny, která vyvolala bouři, a nakonec se v ní sama ztratila?

Stručná historie a únik před výsměchem

Projekt Libra nachází svůj prvopočátek zřejmě v roce 2017. Na rozjíždějící se vlak kryptoměn v té době naskakuje i Facebook, který nabírá svého prvního zaměstnance se zaměřením na blockchain. Jeho cílem je studovat, jak by mohla být nová technologie integrována do tamního prostředí.

První zprávy o tom, že Facebook plánuje kryptoměnu, přišly v roce 2018. Brzy na to byly zprávy potvrzeny a vyvolaly velký poprask jak mezi komunitou kryptoměn, tak mezi zákonodárci. Ti se obávali toho, že technologický velikán by mohl poškodit význam amerického dolaru. Šlo totiž o stabilní kryptoměnu, která by si udržovala svoji cenu navzdory snahám trhu.

Na podzim roku 2019 si tak Kongres předvolal Marka Zuckerberga, kterého politici naprosto pokořili a poslali celý projekt od začátku předělat. Do měsíce od slyšení projekt opustili všichni významní partneři. PayPal, Ebay, VISA, Mastercard a Stripe.

Nebezpečný projekt, který musí skončit

V první řadě je potřeba říct, že Libra po svém oznámení disponovala novátorskými přístupy, které překvapily i komunitu kryptoměn. Digitální token měl být stabilní kryptoměnou, která byla vázána na hned pětici světových měn. Díky tomu vznikl pro každého přístupný index globálních nejsilnějších měn.

Projekt měl využívat knihy transakcí, zvané v anglofonních státech „ledger“. Měl tedy základní charakteristiku kryptoměny, ačkoliv nebyl decentralizovaný a Facebook působil jako centrální banka.

Kongresmanka Maxine Waters Zuckerbergovi při slyšení rovnou oznámila, že kvůli dosahu jeho společnosti má velký strach o to, že by se Libra stala soupeřem pro americký dolar. Kryptoměny v té době navíc postrádaly jasný regulační rámec. Zakladateli Facebooku bylo nakonec řečeno, že má svůj projekt přerušit.

Samotnému slyšení předcházel tweet prezidenta Donalda Trumpa, který napsal, že „pokud si chce Facebook hrát na banku, má podléhat bankovním regulacím.“ Zalíbení v kryptoměně nenašel ani předseda americké centrální banky Jerome Powell, který měl „hluboké pochybnosti o praní špinavých peněz, ochraně uživatele a finanční stabilitě.“

Projekt následně opustili všichni významní partneři a internetový gigant se vrátil do první fáze vývoje.

Libra v roce 2020: Má ještě šanci a jak pokračuje?

Celý experiment možná nakonec opravdu dojde k dobrému konci. A to navzdory tomu, že za sebou tentokrát nemá tak zvučná jména.

Facebook se rozhodl celý projekt od začátku předělat a spustit ke konci roku 2020 nebo na začátku roku 2021. Inovátorský nápad s košíkem plným velkých měn předělal na mnoho menších stabilních kryptoměn vázaných na státní měny, které budou fungovat na jednom blockchainu.

A také samotné vystupování projektu se změnilo. Libra začne tím, že první plně představí svou peněženku Novi (ještě před týdnem zvaná Calibra), což má s vysokou pravděpodobností přetrhat část spojitosti s předešlým a tvrdě zaraženým počinem.

Do asociace v posledních týdnech vstupují významní online hráči jako je Shopify. Bude tak přinejmenším zajímavé sledovat, co se z ní nakonec vyvine.

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Projekt Libra: Zkrachovalá snaha Facebooku prorazit s kryptoměnou

Čtvrtek, 30 Červenec 2020 - 19:48 | peliculiar | Nejspíš ne, tou větou "Mark Zuckerberg ale...
Středa, 29 Červenec 2020 - 11:29 | Jan Babjak | "Mark Zuckerberg - CEO Google" ? To mi...
Úterý, 28 Červenec 2020 - 13:34 | Palomino | Na bitcoin krátcí nejsou. Můžou ho začít mrzačit...
Úterý, 28 Červenec 2020 - 12:30 | Cejvik | Po Facebook Terragraph je taky celkem tico :-(
Úterý, 28 Červenec 2020 - 12:08 | DRK | Klaskika jakmile je někdo vázaný k určité zemi v...

Zobrazit diskusi