Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Propustnost pamětí a PCI Express

Intel Core i5 s grafikou, bez heatspreaderu
Intel hned na začátku prvního pracovního týdne uvedl procesory vyráběné 32nm technologií a my vám už nějaký čas slibujeme jejich recenzi. Podíváme se tedy dnes na jeden, který má několik „nej“, popřípadě prvenství. Je to vůbec první procesor s integrovanou grafikou, který jsme testovali. Je to jeden z nejlepších dvoujádrových CPU, který bude za několik málo dní na trhu. Je to zároveň jeden z nejlepších procesorů pro aplikace neoptimalizované pro více jader. A nakonec je to procesor, jehož integrovaná grafika je snad vůbec tím nejlepším, co kdy Intel dostal (nebo v nejbližších dnech dostane) na trh. Zároveň vám také odpovíme na otázku, zda lze procesor bez integrované grafiky provozovat v desce určené pro procesory s integrovanou grafikou a naopak. Pohodlně se usaďte, krátký výlet do velmi blízké budoucnosti začíná…

Kapitoly článků

3.  Testy CPU
4.  Propustnost pamětí a PCI Express
6.  Spotřeba
7.  Hodnocení

SiSoft Sandra 2009 Lite SP4: Memory Bandwidth

Tady bude asi vysvětlování trochu složitější, ale nějak to zkusíme rozmotat. Začneme tím, že se testovalo na různých deskách s různým nastavením paměti. To vidíte přímo v grafu, pro zobrazení typu desky si podržte chvilku myš nad názvem čipsetu v daném grafu a pro zobrazení aktuální frekvence podržte myš nad modelovým číslem procesoru. Nějaký vliv to mít musí, protože je tu každopádně pozoruhodná jedna věc: dvoukanál DDR3-1600 na desce ASUS P7P55D-E PRO překonal datovou propustností tříkanál na desce Intel DX58SO s Core i7 920. Jinak datová propustnost řadiče v Core i5 661 s DDR3-1333 na ASUS P7P55D-E PRO a DDR3-1066 na Intel DH55TC se už moc neliší (něco málo udělá nižší latence, něco málo odlišnosti v BIOSu, které určují, jak se vlastně s pamětí bude pracovat). Každopádně těch 19 GB/s, co předvedl Core i7 870 s DDR3-1600 na ASUS P7P55D-E PRO, to je opravdu nějaký zvláštní úlet.

Jinak to dává docela smysl včetně toho, že paměťový DDR3 řadič Core i5 661 je zhruba na podobné úrovni jako paměťový DDR2 řadič v AMD Phenomech II. V případě Core i5 661 se totiž bavíme o paměťovém řadiči umístěném na dalším čipu (to je ta 45nm procesem vyráběná GPU část) a jistou „penalizaci“ v podobě tohoto řešení tu prostě vidíme. V dalším testu se ovšem setkáme s jinou zajímavostí, která je podle našeho názoru také dána tím oddělením GPU a CPU částí.

SiSoft Sandra 2009 Lite SP4: GPGPU Data Transfer

Tímto testem jsme se rozhodli prověřit propustnost PCI Express řadiče. V prvním testu bude zapojen jeden Radeon HD 4850, v druhém dva Radeony HD 3850 v CrossFireX. Berte na vědomí, že něco samozřejmě ovlivňují samy karty (tedy jejich vlastní výkon), ale jak uvidíte právě na testu dvou Radeonů, propustnost PCI Express do toho určitě má co mluvit. Platforma Core i7 + Intel X58 má totiž v takovém případě jako jediná z testovaných oba PCI Express sloty s plnými 16 linkami.

Je dobré vědět, že:

  • PCI Express řadič v čipsetu Intel X58 komunikuje s procesorem přes QPI a jedná se o oddělené čipy (takže QPI běhá někde po vodičích na desce).
  • PCI Express řadič integrovaný v procesorech Core i5/i7 bez integrované grafiky komunikuje vnitřně se zbytkem procesoru taktéž přes QPI, jen to navenek není moc vidět, navíc se jedná o komunikaci „on-die“, tedy je to něco, co se děje přímo uvnitř čipu.
  • PCI Express řadič integrovaný v procesorech Core i5 s integrovanou grafikou komunikuje vnitřně s CPU částí taktéž přes QPI, jen to navenek opět není vidět. Fyzicky je však tato komunikace více podobná řešení s Core i7 900 + Intel X58, protože jde také o oddělené čipy a QPI běhá někde po vodičích na procesorové destičce. Je to blíž než u i7 900 + X58 a protože to má Intel celé pod palcem, je pravděpodobné, že si vodiče zoptimalizoval, jak to jen jde. Považujeme za vhodné říci, že PCI Express řadič zde má velice blízko paměťovému řadiči.
  • PCI Express řadič v čipsetu Intel P45 komunikuje s procesorem přes starou značně pomalejší FSB.

ATI Radeon HD 4850, 512 MB DDR3 (PCIe 2.0)

U Core i5 s grafikou se výkon integrovaného PCI Express řadiče přibližuje stavu, kdy byl ještě v čipsetu Intel P45 těsně u paměťového řadiče. Vůbec bychom se nedivili, kdyby GPU část v procesoru Core i5 byl jen 45nm procesem vyráběný severní můstek Intel G45 (ten je původně 65nm), který má místo FSB QPI a mírně vytuněnou grafiku (ono to tak asi skutečně bude, mnohé tomu nasvědčuje, pochopitelně pár drobností bylo přeřazeno ještě do jižního můstku, ale myslíme si, že s touto hypotézou vůbec nejsme daleko od pravdy). Realita je každopádně taková, že pro provoz grafik v PCI Express slotu je paradoxně vhodnější toto nové dvoujádro s integrovanou grafikou než dosavadní čtyřjádro bez grafiky. Propustnost PCI Express rozhraní je zde prostě větší a nám se to potvrdilo na obou deskách, které jsme v tu chvíli měli k dispozici. Je pravda, že oba procesory mají nominální takt poněkud odlišný, čtyřjádrový Core i7 870 běhá v základu na 2,80 GHz, zatímco dvoujádrový Core i5 661 na 3,33 GHz, nicméně tato čísla by měla být spíše zanedbatelná, protože Sandra v tu chvíli trápí opravdu hlavně tu grafiku. A navíc kdyby netrápila procesory vůbec, jedou oba v klidu na nízkých 1,2 GHz, naopak kdyby je trápila, Turbo je oba dostane taktéž na shodných 3,46 GHz. Zkrátka si myslíme, že je to tak nějak „by design“.

2× ATI Radeon HD 3850, 512 MB DDR3 CrossFireX (PCIe 2.0)

Opět vidíme příjemné vylepšení propustnosti PCI Express rozhraní, což nás ale po předchozím testu nemůže překvapit. Samozřejmě platforma X58 je na tom lépe, protože ta má oba PCI Express ×16 sloty plnotučné. No a na desce Intel DH55TC je toto netestovatelné, protože ta má tento slot jen jeden.

Kapitoly článků
3.  Testy CPU
4.  Propustnost pamětí a PCI Express
6.  Spotřeba
7.  Hodnocení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Core i5 661 s integrovanou grafikou Intel HD

Čtvrtek, 7 Leden 2010 - 08:33 | WIFT | Bude uveden až dnes, což pro nás může taky...
Čtvrtek, 7 Leden 2010 - 03:11 | RaStr | Take jsem to tam dnes temer nenasel, ale nakonec...
Středa, 6 Leden 2010 - 23:41 | oktam | Prečo o tomto procesore nie je na intel.com ani...
Středa, 6 Leden 2010 - 02:33 | RaStr | Tak nevim, ale testovat u integrovane grafiky na...
Středa, 6 Leden 2010 - 00:47 | Jirka1 | Když už jste testovali HW akceleraci HD videa -...

Zobrazit diskusi