Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První výsledek představuje Ryzen 3 7440U jako nejrychlejší mobilní čtyřjádro

Kdyby tomu nenatrhnul prdel rok stary procesor pro mobily s odhadovanou max spotrebou 6W - A16, tak by se tim mozna nekdo mohl i chlubit ;-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že někdo má jiné priority než já, ale proč se aspoň u části produktů nevykašlou na ty brutální frekvence, to nechápu. Zkoušel jsem na Win10 serfovat (a celkově existovat) s pomocí FX-6300 na 1,4 GHz (v cinebench MT méně jak polovina výkonu Phenom II X4 955 - single výkon jsem neměl trpělivost změřit) a bylo to pro mě nepříjemné, pro část nenáročných situací jakžtakž snesitelné. Třeba brouzdání bylo kupodivu docela snesitelné. U Zen 4 na 2,5 GHz už shnilost se základními, nejčastěji používanými programy, musí zmizet. MS Teams je prasečina, která má problém jinde a asi ani 6 GHz nepomůže, tak proč pořád tak neohleduplně všem vnucují taktování až na krev? Na benchmarky kouká jen minimum kupujících.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teams je vec, ktora sa "vlecie" aj na 5950X. A nie je to tym, ze by to malo nejake velke procesorove naroky. Ono je to proste debilne napisane. Ale kto by co cakal od Microsoftu?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

zevraj uz je vonku nova verzia teamsov, ktore nie su chujovo napisane...ludia si uz ich pochvaluju

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se mi nechce věřit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

vraj boli windows X posledne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Toto tvrdenie o tom, ze "uz je vonku nova verzia microsoftieho collaboratora a ta uz nie je odpad" pocuvam snad odkedy sme boli nuteni prvy krat prejst na Skype4Business pretoze server prestal fungovat s Lyncom. A to ti uz bratu bude 8 rokov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potřebujeme výkonné procesory protože lidi jsou dementní. Každou chvíli se mi na služebním NTB spoustí vulscan.exe který tomu podělanýmu Intelu i5-10310U tak naloží, že všechno běží 3x tak dlouho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ale reálně tady nikoho nezajímá, jablíčkáři popíjejí mošt jinde z toho důvodu, že si na té A16 spustíš maximálně Macintosh, což je možná pro někoho fajn, ale pro mě ne. Takže dokud na tom nepoběží 100% minimálně Linux, je to prostě bizár.

Osobně by mě ale zajímalo, pracuje-li AMD nyní na nějakém ARM CPU. Z posledních zpráv vyplynulo, že něco takového měli v labech před Zenem, ale dali to k ledu. Je to zajímavé proto, že nedávný leak next-gen Xboxu naznačil možný přechod na ARM CPU + RDNA licencování, pochybuji však, že by se AMD chtělo vzdát příležitosti udělat jim to celé, byť na ARMu. Pak je to už jen krůček dostat AMD ARM CPU do laptopů a můžou se začít hýbat ledy, Linux na tom poběží nejspíše ihned vzhledem k otevřenosti AMD a Windows for ARM jsou taky v "nějakém" stavu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Windows for ARM je "v nějakém stavu" už asi tak 20 let.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak na Axx SoC od Applu běží iOS. Pro macOS / tablety mají řadu Mx. Jinak kdo by proboha dneska do ARMového Macu cpal Linux? macOS jako takový je POSIX certified, přímo vychází z Unixu (respektive Darwin kernel z Mach kernelu), disponuje normálně zsh a bashem, strukturu má unixovou... Jediná nevýhoda je, že pokud se člověk chce ponořit hlouběji a hrát si s jeho unixovými základy, musí odklikat pár nutných oken, jakože ví, co dělá. Jinak pohoda. Upřímně právě kvůli tomu sám Mac mám.

Linux pak pro ARMové Macy existuje (Asahi Linux), avšak mu chybí rozumná práce s GPU částí SoC, mizerná správa jader ze strany kernelu a nevyužití akcelerátorů, co na SoC jsou.

Osobně mám Mac na kancelářskou práci + přípravu systémů pro MD výpočty, sem tam kvantovka a fakticky nevidím use case, kde bych zahořel nutností tam cpát Linux. Reálně všemi výhodami Unixu macOS disponuje by default a k tomu navrch přidává dobře přizpůsobenou správu výpočetních prostředků daného SoC (tedy, když je možné využít HW akceleraci, jde tímhle směrem, když hodím náročný výpočet na 4 vlákna, automaticky ho nacpe na výkonná jádra a nepřehazuje daný thread mezi E a P jádry jako Windows NT u intelích BIG.little...). Plus Rosetta 2, která opět pracuje s optimalizacemi v rámci SoC a nabízí bezkonkurenčně nejefektivnéjší překlad x86 SW na ARM SoC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Kdyby tomu nenatrhnul prdel rok stary procesor pro mobily“

7,6 % výkonu navíc v jednom testu je „natrhlá prdel“? Nemluvě o tom, že celý notebook s násobně větším displejem, násobně větší RAM a násobně větším úložištěm bude levnější než mobil s tím „rok starým procesorem“, který Apple používá ve zbrusu novém iPhone 15 Plus za 26 tisíc.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Navic to jablicko ma vice jader, takze neni zas tak s podivem, ze da vice vykonu. No a spotrebu ma mensi, jezto je na pokrocilejsim procesu, ne proto, ze by to byla uzasne magicka s laskou vymazlena architektura.

A16 neni mezigeneracne nic moc a dosti pravdepodobne na tom bude M3 obdobne. Proste jen profituji z nejpokrocilejsiho procesu, ktery jablicek chtivi zakaznici s radosti zaplati. To je cela "magie" Apple. Hodi mirne nadprumernou architekturu na nejpokrocilejsi proces dodavatele a zakaznici caluji a vrni blahem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

" Hodi mirne nadprumernou architekturu na nejpokrocilejsi proces dodavatele a zakaznici caluji a vrni blahem."
A tak to má být. Pokud jsi schopný přesvědčit zákazníka, že kupuje to nejlepší a za to si připlatit musí, zákazník je spokojený, tak je to win-win situace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Hodi mirne nadprumernou architekturu na nejpokrocilejsi proces dodavatele a zakaznici caluji a vrni blahem."

ak je to take jednoduche, preco to nespravi AMD, Intel, Qualcomm, Mediatek, Samsung?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel to dělal taky.
Dokud jeho procesy nepostihnul "zápal inspirace".

Mimochodem, jak si představuješ stav, kdy někdo přeplatí firmu, která se jeden čas dostala na 1. místo v hodnotě?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to ma byt vyhovorka? pokial viem, apple robi iba s armom (ziadne x86), a ma desktop / ntb cpu iba od roku 2020

a kedze tato stranka ine ako x86 nepozna a vsetko je horsie od nich, tak hadam by nemali mat tie ich mobilne nizko taktovane low TDP soc tak vykonne no nie?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

keby si mal realne vysledky a16 a a17, rozdiel by bol viac ;)

ale chapem, ze si musel vziat najnizsie skore pre a17 pro (najvyssie ma 7500, najnizsie okolo 7050) a najvyssie namerane pre a16 (7000)

https://browser.geekbench.com/ios_devices/iphone-14-pro

https://browser.geekbench.com/ios_devices/iphone-15-pro

https://www.macworld.com/article/556384/apple-silicon-iphone-a16-ipad-ma...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PLáčeš hezky, ale na špatném hrobě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, preto vsade, ak ide o geekbench 6, najdes vysledky, ktore som tu ja dal a nie tie, ktore pouziva NO-X (kedze su nerealne) :D

ale ako trolling dobry ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je velmi zavadejici srovnani. Jablickari radi srovnavaji jeden Geekbench benchamrk, jez je k tomu jeste velmi specificky jednak tim, ze ruzne platformy vykazuji trochu "jiny" vysledek, ale hlavne povaha tech testu s velmi kratkymi "bursty" nedokaze ani navodit TDP/Teplotni limity. Tudiz i ty hodnoty, ktere jsou neukazuji vlasnte vubec chovani toho CPU v dlohodobejsi nez 1-2s zatezi.
Dalsi vec je, ze tohle CPU je urceno pro low-end zarizeni a proto tomu bude odpovidat vyber silikonu s jeho frekvencemi, atd.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tieto mobilné Ryzeny majú len 2 chybičky krásy. Neexistuje 4-6jadro s plnotučnou iGPU. Ako tak kompromisným riešením je Ryzen 5 7640U s 512SP. Druhý problém je samozrejme reálna dostupnosť ako tak zaujímavých modelov za rozumnú cenu (u mimozemšťana jediný notebook s 7640U). Pričom 4jadro s plnotučnou iGPU by bol ideál práve pre tú najpredávanejšiu kategóriu stredne výkonných a slabých (lacných) notebookov s integrovanou grafikou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Veru veru. Notebook s CPU z clanku, ale maximalnou RDNA3 iGPU by bol moc fajn na stredne narocnu pracu a hranie na medium v 1080p. A ani by to nemuselo vela zrat a vazilo by to okolo 2kg. To by bol predajny hit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navzdory specifikacím je rozdíl v reálném herním výkonu velkého a malého Phoenixu jen 20-30 %. Vzhledem k tomu, že low-end notebook nikdo neosadí drahými rychlými LPDDR5X, ale nejlevnějšími DDR5, které by výkon grafiky se 768 SP stejně o těch 20-30 % srazily, je grafika v plné konfiguraci zbytečná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím, preto som písal aj, že APU Ryzen 5 je rozumný kompromis, ale dostupnosť NTB s týmto APU je žalostná, čo je veľká škoda, lebo je to ideál na bežné domáce použitie. Sám prevádzkujem ryzen 4650G a má to optimálny výkon s drobnou rezervou na najbližšie roky. Nové apu s RDNA3 iGPU sú podľa mňa slušným nástupcom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak schválně. Najde se nějaké borec co to nalepí na mini-itx desku?
Beru všema deseti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu som videl starsi Ryzen 7745HX. https://store.minisforum.de/collections/motherboard-1/products/bd
Vlastne to je blbost, je to len preznaceny Ryzen 7700.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Core i3-1305U, což je nejnižší mobilní Raptor Lake s 15W TDP a 55W PL2 limitem. Postavený je na jednom velkém jádru s aktivní HT a čtyřech Atomech. Jde tedy o pětijádro / šestivlákno a Intel ho nabízí výrobcům notebooků za doporučenou cenu $309"

Tohle kdyz vam zakoupi do firmy, muzete pak léta blít!

Neskutecna sračka za neskutecne peníze!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.