Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První záznam filmu na holografický disk!

Welcome to future :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snad bude mít HVD větší úspěch než magnetoptické disky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No hold technika jde dal a my se musime tomu prispusobit jen tak dal :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím tomu, proč je nad pity dichroické zrcadlo, odrážející zelenou a modrou a propouštějící pouze červenou. Používaný laserový paprsek přece obsahuje pouze sfázované fotony jedné jediné vlnové délky (notabene podle původního článku modrofialové). Tak proč se něco propouští a něco odráží? Kde se berou ty nežádoucí vlnové délky?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pry to ma kapacitu 200GB.Vice o tom je na zive.cz

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zucca: Podle mne se cervenym laserem cte adresa a navadi laser na spravne misto a modrofilaovym laserem zapisuje/cte. Cili jsou potreba 2.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 Zucca - zrcadlo je otočeno směrem DOLŮ, jeho účelem je propustit zpět ke snímači jen červené světlo odražené přesně kolmo nahoru a nepropustit jeho část odraženou od pitů všelijak došikma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Zvládla totiž redukci dříve potřebných dvou paprsků na jeden"
Ale já tam pořád vidím nějaké dva paprsky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zerryk: To je tak nakresleny proto, aby to pochopila i trubka. Je jeasne, ze v praxi je treba ty dva paprsky umistit na sebe. Referencni je pak jen to cervene svetlo, ktere se vraci zezdola, to se proste vyfiltruje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sssicak: No tos me teda namich! Kde maj o tomhle na Zive neco vic napsany!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Martin: Takže pořád 2 paprsky, akorát že v jedné dráze. Neboť dichromatický laser patrně neexistuje, to by bylo na Nobelovku :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, už vidím, jak si tady u nás kupuje každej nadšenec tuhle mechaniku za nějakejch 81 000 Kč (pro domácnost, pro firmy stojí něco kolem půl milionu). A že na Živě.cz píšou, že o rok později o uvedení na trh, se má tato mechanika rozšířit i mezi normální spotřebitele, tak s tím to taky nevidím moc slavně, někteří se najdou, co si to koupěj, ale myslím, že jich moc nebude, za ty peníze to nestojí.
 
sssicak: Když na Živě.cz vidíš pár řádků, jedna fotka a nakonec cena, tak tomu říkáš hodně??? Kam se Živě.cz s tímhle článkem hrabe na CDR.CZ, co takhle nějaký popis nebo schémátko, jak to všechno funguje, to ne? Spíš jsi měl napsat: Méně o tom je na zive.cz !!!!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to EXTRA: mel tim na mysli ze tam maji neco co se zde nedocteme... (a uprime kdyby tu nebylo tolik zbytecnych obrazku, tak by zbyl zhruba stejne dlouhy text se zmatenym popisem niceho, je zde zminka akorat o zrcadlech, to uz je na zive opravdu vice informaci - cena, kapacita, vlnova delka...)a na obrazku jsou paprsky dva aby to pochopila i trubka (chapej vetsinu redaktoru serveru www.cdr.cz) Meli by se drzet prejimani a prekladani clanku z jinych (zahranicnich)  serveru a zdrzet se komentaru (obcas ma clovek pocit ze zcestnym zaverem v doplnku clanku chteji autori vyvolat flamewar aby nasledne stoupla navstevovanost serveru) (ale tento pocit je u vetsiny dnesnich serveru, skolacci co pisi bleskovky se povazuji za experty z duvodu ze umi pc zapnout a pari 8 hodin denne) (bez urazky, to neni kritika cdr, ale celeho netu, rejpe se do nej kazdy trouba, ale jen redaktori co nadavaji vlastnim ctenarum jsou odsouzenihodni)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No comment.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechtěl jsem posuzovat CDR.CZ vůči ŽIVĚ.CZ. Každý z těchto serverů má jiné redaktory, když je text zmatený, to už je věc autora článku, ne vždy to je nejlepší, nechci si stěžovat. Každý to vidí jinak, některým lidem to třeba tak vyhovuje. Chtěl jsem jen poukázat na to, že v článku na CDR je toho více k dočtení, co se týče parametrů a detailních obrázků, třeba že tam není všechno a i když tam tedy není uvedena cena a možná kapacita, než na ŽIVĚ.CZ, kde je jen obrázek produktu a pár textu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bych rek cdr-file (jo a tady neni taky zadny popis funkce, to ze "se to snima laserem" neni zrovna technologicky rozbor)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

me to tak teda nevyhovuje, nebo mi jako cloveku z oboru zbyva uz jen procitat 150-ti strankove whitepapery abych se neco o nove technologii dozvedel? To udelam az kdyz se to "chyti" ale do ty doby bych ocekaval podrobnejsi rozpis (na vsech serverech) ale na serveru se zamerenim na prave tuto oblast zvlast.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Emile, Emile, ty seš teda kritik! Vždyť to tady nemusíš číst, nikdo Tě nenutí. Anebo víš co? Založ si vlastní server a pak kritizuj! Howgh!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechcete tu doufám někdo srovnávat cdr.cz a zive.cz !?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obávam sa, že aj samotné média nebudú moc lacné. Hoc aj bude masová produkcia zariadení na čítanie a zápis a budú to robiť číňania, technologicky je to médium značne zložitejšie a drahšie ako dvd. Cena takého média asi nikdy neklesne na úroveň dvd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zoki: Nikdy nerikej nikdy. Zatim se vzdycky ukazalo, ze to nejak jde. A kdyz ne s jednou technologii, tak s druhou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Emilek: Jenže to máš těžký. Jak detailně popisovat něco, k čemu jsou jen podklady, které firma uvolní? Pak člověk holt musí dost věcí odhadovat, jak vlastně fungují. Jistě nám tedy poradíš, jak to máme řešit. Já vidím dvě možnosti. Buďto o tom nepsat, nebo to dělat tak jako nyní. Takže?
Jinak mate pravdu, že na Živě tam mají některé údaje, které jsem já nenapsal, třeba cenu. U té jsem si ale byl jistý, že má nulovou vypovídací hodnotu, protože jestli se to dostane na trh, bude to číslo zcela jiné.
Co se komentařů týče, můžeš prosím úvést nějaký ten zcestný? Jak se někteří čtenáři ozávají, tak suché zprávy pro ně moc přitažlivé nejsou a mají to raději tak, jak to děláme. Ale asi na toto téma uděláme anketu (nebo se ozývejte rovnou tady).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, nejraději čtu články na CDR, protože většinou obsahují to, co právě potřebuju vědět, ať se jedná o recenzi nějakého nového produktu (třeba hot vypalovačky) anebo nějaká nová vychytávka či cokoliv. I když některé články bych napsal třeba trochu jinak, ale pak bych je psal asi jen pro sebe, poněvadž potom by to nikdo nečet.  :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sice pekna hracka, ale furt nic moc. Pokrok pro me bude az udelaj neco netocivyho malyho vysokokapacitniho. Todle je porad do kola, muze se to lehce poskrabat, je to velky a kdyz se to medium nebo mechanika odflakne tak se to roprskne v mechanice. Proste nic moc
Ale asi to uz vidim vsechno moc cerne. Tak nak se mi zda ze ten pokrok v IT nako stagnuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No když to bude určený hlavně pro firmy k velkýmu zálohování a poněvadž to budou dražší média, tak by to asi mělo bejt rozhodně víc kvalitní než stávající DVD média. Takže by se to asi jen tak nemělo rozprsknout v mechanice, bude záležet ještě na rychlosti otáčení disku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čau,
     trochu mimo mísu: Již týden jsou v prodeji 16-ti rychlostní palírny a u Czechcomputeru i média a na CD-R stále žádná recenze.....už se proberte a začněte být akční! Nebo se mám začít dívat na zahraniční servery?
 

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaasek: V tom ti nikdo nemůže bránit. Ale asi jsi nečetl tento článek, že? V pondělí se dočteš, jak to je se zápisem 16× Pioneerem DVR-108. Víš, ono je jaksi problém něco otestovat za tři dny. Takové recenze u nás nehledej, to jdi opravdu raději třeba na Zive, jestli tě to uspokojí. My nevydáme nic jen proto, abychom byli první. BTW a jaká média bys nám třeba doporučil na otestování 16× vypalování, když už jsme u toho? ;-) Chytrej dovede bejt každej. Myslím, že probraný jsme dost.
NEC ND-3500 vyjde v patek 3.9., protože v úterý nebo ve středu vydáme ještě test RAID řadičů s 8disky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokrok pro me bude az udelaj neco netocivyho malyho vysokokapacitniho
K tomu se přidávám. Protože i myslím, že už to je dávno vymyšleno, jen se musí vyždímat hodně peněz z vybudovaných kapacit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

takže ten film je trojrozměrný když jde o holografické médium ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kit: Ne, to s tím nemá vůbec co dělat. Holografický je záznam dat. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kit: To je to samý, jako kdybys na holografický médium nahrál třeba prehistorickou hru Vláček (jestli to někdo zná :-) a pak bys ji spustil a měl bys ji ve 3D? Ne, to je nesmysl. :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Len mu daj Martine!!!
Takych vychytralkov ako je Evajioska je plny net.
Do vsetkeho sa rozumeju a pritom nic nevedia.
Ked si taky chytry "Evajoska", tak preco nevytvoris nejaky navrh vysokokapacitneho media???
ja si myslim, ze by si navrhol tak akurat dierovacie stitky s dierkami ako prst.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MILKI : Klidek, nemusis se rozcilovat. Ja nahodou Evajoskovi rozumim. Myslim, ze prave odchod od "tocivych" veci bude obrovskym krokrm kupredu, jen si vem, jak to topi, je to poruchove a nachylne na otresy atd. Vem si takove Smart pameti - jeste donedavna pouze sen a dneska je najdes v kazdem digi fotaku, v mobilech, MP3 prehravacich atd. Kapacita se zvysuje. Bohuzel cena brani masivnejsimu rozsireni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve clanku se nikde neuvadi kapacita disku. Jaka tedy je? Jak rychle se tento disk otaci?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jirka: A co takhle kliknout? Hned v uvodniku třeba na ten předchozí článek? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K clanku samotnemu (oproti ostatnim obsahuje opravdu dost zavaznych nepresnosti):
- (kolinearni se pise s "k"), vyhoda spociva v tom, ze na urovni media lezi paprsky (vstupni a vystupni) na stejne primce, neni tedy nutna PRESNA opticko mechanicka soustava zajistujici promenny uhel paprsku vuci mediu
- referencni paprsek neni nahrazen pevnou strukturou, obrazek "Disc Structure" ukazuje pouze disk nikoli opticke schema - referencni paprsek samozrejme existuje, opticky svazek dopadajici na disk je jiz sectenim referencniho a modulovaneho (datoveho) paprsku
- predformatovane pity na mediu nemaji s vlastnim holografickym zaznamem nic spolecneho, slouzi k adresovani jednotlivych elementarnich holografickych valcu, struktura tedy neni tak pravidelna, jak je schematicky na obrazku - na zavadu vsak bylo "rozbiti" kratkovlnneho svazku na adresove vrstve - proto ten "barevny filtr" (dichroic mirror)
- tedy cervenym svetlem se ziska informace o adrese ze spodni vrstvy a kratkovlnny paprsek zaznamenava/cte datovou informaci
- cerveny resp. IR paprsek umoznuje rovnez kompatibilitu s DVD resp. CD
- nazorne schema na druhem obrazku obsahuje minimum informaci a bez popisu je spis matouci
- na poslednim obrazku s detailnim pohledem jsou videt zrejme jednotlive elementarni holograficke zaznamy, urcite ne predformatovani
- "Zdroj: Optware" obsahuje neplatny odkaz, spravne je //optware.jp/ resp. //optware.jp/english/tech.htm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vlad: Díky za doplnění a upřesnění. Prostě v těhle věcech někdy člověk loví z vody. Navíc je k dispozici jen to co vidíš. Firma toho víc nevydala. Pak za obrázek s minimem informací prostě nemohu nést odpovědnost. Možná by stálo za úvahu zde vystavit nějaký fundovaný popis. Co říkáš?
Zdroj je takový, jaký v době psaní textu fungoval. není v našich silách udržovat databázi URL, které tu máme (už skoro 8 000!) v aktuálním stavu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

martin: Dobrý popis je v materiálu od InPhase. Stránky optware rovněž nesou podstatné informace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.