Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prvním desktopovým procesorem AMD s dense jádry by mohl být malý Phoenix

Těch 3500 MHz na 4c bude tak nějak ten sweetspot.
Pak už to bude žrát jako E-cores (čti tank).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak je to s růstem příkonu E jader Intelu s frekvenci, ale nemám pocit, ze by se u nich mluvilo o příkonu, jako o největší slabine.

Ano, to že spotřeba roste s kmitočtem rychleji než lineárně (zhruba s druhou mocninou) je obecně pravda. Vyplyvá to z Ohmova zákona a je to dano odporem vodičů, přes ktere tečou proudy potřebné pro nabíjení kapacit řídících elektrod mos tranzistoru a vodičů. Ale nemyslím si, ze spotřeba těch menších jader od AMD bude nějak velká a přímo omezující kmitočet. Podle informací a spekulaci, ktere se zatím objevily bych viděl pro omezení kmitočtu spis jine dva důvody.

Nejcasteji se mluví o tom, ze ve výkonných jádrech jsou plochy křemíku, které nejsou využity pro vytvoreni obvodu, ale pomáhají jen lépe odvádět teplo a chladit procesor. Říká se tomu temný křemík (dark silicon), zřejmě po vzoru temné hmoty. Pokud je tahle spekulace pravdivá, budou menší jadra hůře chlazená, jejich teploty porostou s příkonem rychleji, než u velkých jader, a tím, co bude omezovat maximální kmitočet, bude teplota.

Druhým důvodem pro nižší kmitocty může být použity výrobní proces. TSMC obvykle dela pro stejnou litografii různé procesy optimalizované pro odlišné vlastnosti. Třeba pro dosahování vysokých kmitočtů, malé plochy, nebo menší příkon. Každý z nich má svou knihovnu návrhových prvků, se kterých se staví výsledné obvody. Konstrukce prvků se liší podle toho, na jakou vlastnost se optimalizuje. Hádám, ze třeba tranzistory prvku navrzenych pro úsporu plochy budou menší s užším kanalem a nebudou tedy schopny dodávat vysoké proudy potřebné pro rychlé nabíjení kapacit, které je pro dosažení vysokých kmitočtů nezbytne.

Hoši z TSMC ale před časem vydali zprávu, ze umějí na jednom cipu kombinovat návrhové prvky optimalizované pro různé potřeby. Je tedy možné, ze malá a velká AMD jádra budou mít v podstatě stejnou obvodovou konstrukcí, ale budou v nich použity prvky ze dvou odlisných knihoven. Pro malá jádra s optimalizaci na plochu, pro velká na výkon, jejíž součástí bude asi i přidávání toho chladícího křemíku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved toto je zname uz cele veky. A explicitne bolo spominane ze v Zen4c je "vyhodeny kremik" pre dosahuvanie vysokych frekvencii. Optimalizacia rovnakeho porocesu priamo pri vyrobe cipu pre hustotu tranzistorov, frekvencie je tiez znama vec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

opakovani je matkou moudrosti...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pre rast spotreby s frekvenciou je este treti dovod a ten lezi v navrhu architektury, resp. pipeline.

Pipeline je vlastne rozsekanie vykonavania instrukcie na dielcie ciastkove vypocty. 4, 7, 15, alebo ked navrharom velmi masti v lebeni tak 30+. Kazda cast toho vypoctu sa vykona za jeden takt procesora a ak su instrukcie posunute pri vkladani do pipeline o jednu instrukciu, procesor vie byt cely cas uplne busy. To asi tak vsetci vieme.

Trik je v tom, ze vovnutri tychto casti existuju bloky, ktore hodinami zosynchronizovane nie su. Napr. takej scitacke v ALU staci, ze ma na zaciatku taktu na vstupoch vystavene vstupne data (ktore tam boli nacitane v predoslom takte v stage fetch data) a bez dalsej synchronizacie veselo urobi ich sucet a jeho vysledok zasa vystavi na svojom vystupe.

Ten vypocet nie je synchronizovany hodinami, takze jeho rychlost je dana len "rychlostou svetla" a rychlostou preklapania tranzistorov v obvodoch scitacky. Rychlost preklapania obvodov je zavisla od napatia. Cim vyssie napatie tym rychlejsie sa 0 meni na 1 a naopak.

To je dovod, preco pri taktovani v minulosti bolo treba zdvihat Vcc, ak bol procesor nestabilny. Informacia sa vovnutri jedneho bloku nestihla vypropagovat skor, nez dosiel dalsi takt procesora a na vystupe tej-ktorej jednotky bola vystavena hovadina namiesto platneho vysledku. S tou hovadinou sa dalej pocitalo az sa program dopocital k nejakej grandioznej hovadine a procesor skor ci neskor nevedel, kam z konopi, tak sa zasekol.

Jeden by si mohol mysliet, ze pri procesoroch s mikrokodom to neplati, lebo ten predsa vykonava mikroinstrukcie. No, plati, akurat este o jednu uroven nizsie. Moze sa mi instrukcia x86 rozbit na nejaku instrukciu trebars architektury Core alebo Zen, ale aj ta v jednom bode bude mat hlupu kombinacnu scitacku, alebo nieco podobne, pretoze inac sa to spravit neda. A aj tej raz dojde rychlost svetla a bude si musiet zvysit napatie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je prdel, jak fanoušci AMD furt dokola opakovali mantru multithread a najednou AMD vydá procesor, kde přiznává, že spousta aplikací multithread nepotřebuje a stačí jim dvě velká Zen 4 jádra a pro ty spešl účely budou k dispozici další 4malá Zen 4c jádra. :-D

Ale jinak souhlasím, že řešení malých jader ala AMD je nejlepší, ARM už je ze situace tak zoufalé, že tam běžně nasazuje 3 typy jader a jednou se dočkáme i klidně 10. Intel je zbytečné komentovat, tam je letitý problém v návrhu malého čipu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ale velká jádra jsou právě na single-thread. c jádra jsou na multi-thread efektivnější.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně a já proti tomu nic nenamítám, akorát, že ty fanouškovské nesmysly o multithreadu všude jsou v kontextu specializovaných čipů pro singl a multi, úsměvné.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To nejsou fanouškovské nesmysly o multithreadu. Pokud víš, že často využiješ víc jak 8 velkých jader, tak je blbost kupovat Intel s 8 velkýmí jádry a hromadou atomů - je lepší vzít 12-16jádro AMD. To každý musí vědět, jestli pro něj má daný procesor smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pokud využiješ 2 velká jádra a 4 malá, tak si koupíš Phoenix, teda fanoušek AMD nikdy! :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Implementace big-little se Intelu nepovedla. Jestli existuje nějaký fanoušek intelu, co styl intelu dokáže obhájit proti Apple-ARM-AMD, tak ať se prosím vyjádří se všemi svými argumenty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když potřebuješ 8 jader tak jich koupíš 12-16? Tomu říkám logika, koupit výrazně víc než potřebuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nauc se cist :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Armu e jádra jsou kvůli spotřebě. Třeba v M1 4 e core mají prikon v max zatezi 1.5W dohromady, výkon mají dohromady o něco vyšší než jedno p core, to ale při plné zátěži basti asi 4.5W. Primárně se využívají e core a p core jen v případě potřeby, třeba načtení dokumentu/stránky. Bezne background procesy pak zvládají ty e jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...přiznává, že spousta aplikací multithread nepotřebuje a stačí jim dvě velká Zen 4 jádra a pro ty spešl účely budou k dispozici další 4malá Zen 4c jádra."
Kde ses toto dočetl? Nic o tom, že by spousta aplikací nepotřebovala multithread nevidím.
A pokud vím, tak tento přístup, tedy málo velkých vysoce taktovatelných jader a doplněných malými nizkotaktovatelnými jádry, je energeticky a plošně efektivní. Důvodem je to, že při větším počtu současně pracujících jader tak jako tak dochází ke snížení taktů z důvodu teplotních a energetických limitů.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To přece není v rozporu, čím víc menších jader, tím víc vláken.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Tak to je prdel, jak fanoušci AMD furt dokola opakovali mantru multithread a najednou AMD vydá procesor, kde přiznává, že spousta aplikací multithread nepotřebuje"
.. to je takova kravina :)))

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Strategiu ARMu treba vnimat v kontexte ich trhu. ARM predava podstatnu cast svojich jadier Cortex-M na mobilny trh alebo do embedded zariadeni, kde je prudko neziaduce aktivne chladenie a hladi sa na spotrebu (napriklad set-top-boxy a podobna haved).

Vsade tam je kriticky parameter vykon / spotreba. Preto sa kremik neseny navyse na podporu energeticky efektivnejsich vypoctov v nizkej / strednej (trojclusterove SoC) zaplati.

Clovek by sa mohol spytat, ze aky uz je rozdiel, ci mi idle zataz mobilneho telefonu pobezi so spotrebou 0,5W alebo 0,1W. Lenze pri 6Wh baterke to znamena rozdiel medzi standby 2-3 dni a standby LTT davajuci jednu kancelarsku 8cku.

Takze aj ked ti to moze prist zufale, zmysel to ma. Inzinierov v ARM si zatial mozgovou kapacitou neprekonal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl 0,4W při 6Wh baterce je pouze 15h.

Baterie v mobilu má cca 20Wh: např. 3,7*5=18,5WH

Hodně se zapomíná na to, že telefon umí telefonovat. Zkuste si z nějakého chytrého telefonu vyndat SIMku a uvidíte jak se prodlouží výdrž v idle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli do desktopu míří malý Phoenix (2+4), tak to nebude dobrá zpráva pro lidi, co čekali na silnější iGPU než je v R5700G. Malý Phoenix má jen 256 SP (RDNA3), což je jen dvojnásobek iGPU v každém Ryzenu řady 7xxx.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne. Spíš se už smířili s RX 6400, protože už jim došlo, že nástupce 5700G bude mít o dost horší poměr cena/výkon, jelikož AMD zůstává u monolitu i na drahých nanometrech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kromě Phoenix 2 by měl pro AM5 patici vyjít normální Phoenix s 12 CU = 768 výpočetních jednotek (shaderů), což je o 50% víc než 5700G, novější architektura RDNA 3 a výrazně lepší řadič paměti s rychlejší RAM. Takže o přírůstek výkonu iGPU a zvýšení FPS bych se nebál.

A dnes jsem někde zahlédnul zprávu, že z podrobnější analýzy nových BIOSů to vypadá, že by mohl vyjít spíš rovnou Hawk Point (Phoenix refresh), který má novější 3.5 RDNA.

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-8000-hawk-point-officially-in-upco...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O výkon se nebojím, bojím se nesmyslné ceny toho mohutného APU a to i přesto, že je dnes RX 6400 předražená a taky nemá moc dobrý poměr cena/výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano cena bude vysoka. 5700G stal 359$ a trvalo takmer 2 roky nez cena klesla na 180$.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Off-topic:
Dneska jsem si udělal zábavný den - přečetl jsem si svou starou recenzi Bulldozeru a k ní skoro celou diskuzi :) (přeskakoval jsem jen konce hodně dlouhých větví).
https://diit.cz/clanek/test-amd-fx-8150-aneb-kterak-se-muze-jit-bulldoze...
To je ten procesor, co byl vydaný jako osmijádro, zatímco šlo reálně spíš o čtyřjádro s HT (osm jader, každá dvě se sdílenou jednou FP jednotkou).
Byla to zajímavá myšlenka (jen blbě podaná) a pokouším se to potěžkat v souvislosti s přechodem na kombinaci malých a velkých jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buldozer byl stavěný spíše jako osmi jádro, nicméně v při určité zátěži se choval spíše jako čtyřjádro s HT. Pokud by byl od začátku stavěný jako čtyřjádro s HT tak by dosahoval mnohem lepších výsledků (alespoň v celočíselných výpočtech), protože by měl 8 ALU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JJ, zpětně si uvědomuju, že to byla asi hlavní a jediná chyba cpát ho na trh jako osmijádro. Dát ho na trh jako čtyřjádro s HT, byl by na to býval byl podstatně veselejší pohled.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Male jadra su ideal pre CPU s TDP do 25W (realnych, vratane boostu). Tam jadra nejdu nad 3.5GHz v MT.
7840U ma pri realnej spotrebe 31W takty 3.55GHz, pri 25W ma 3.25GHz, pri 20W je to 2.8GHz a pri 15W uz len 2.3GHz. https://www.notebookcheck.net/Asus-ROG-Ally-Z1-Extreme-Review-Gaming-han...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.