Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeony RX 7900 mají čidlo, které je chrání před spálením napájecích obvodů

Jo, vlasaty Jesus Stephen Burke :) co je uplne v pohode, este tu mame toho bravcoveho chlapika co robi u Linusa :), v pohode az na zjav
Dneska moze byt youtuber aj Quasimodo (prinasajuci svoj pribeh zvonara, bez urazky), ci nafiflena retardovana pologramotna kacica s pyskami plnymi botoxu (s urazkou), proste hocikto, :)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu co proti nim máš? To jim závidíš? Burke je velice chytrý a schopný člověk a z jeho youtubu se člověk dozví spousty zajímavých věcí. U Linuse také dělají velice schopní lidé a ikdyž si tam jedou spíš trochu komediální tvorbu, pořád je to snad nejsledovanější IT skupinka a vůbec se tomu nedivím.

Rozhodně se radši půjdu podívat k nim na recenze a testy, než na ty naše rádoby recenze na českých serverech (čest vyjímkám), kde fungují zaujatí recenzenti, kteří se tváří strašně nestraně, ale přitom je opak pravdou .. viz OBR, Vágner ale i Stach a spol...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

"Burke je velice chytrý a schopný člověk"

zároveň je to naprostý nerd do HW a vyhledávat problémy tam kde nejsou mu vydělává peníze. Navíc jeho videa jsou asi tak 2x delší než jsem ochoten sledovat. YT už pochopil že jeho obsah už mi doporučovat nemá :)

Tím chlazením je naprosto posedlý a vše strašně dramatizuje, pak má člověk pocit že teplota X je strašný problém přitom to vůbec žádný problém není.

Bohužel nejinak tomu je i to LTT, tam se jednou za uherák objeví něco zajímavého, ale opět mi tam přijde často zbytečně nerdovský přístup.

Když už velké technické youtubery tak Marquese, který je minimálně co do počtu odběratelů větší než LTT s tak třetinovým týmem. Neřeší kraviny, které normální lidi nezajímají a snaží se mluvit o tom co skutečně uživatel bude dělat a používat.

U Mobilů pak jednoznačně Mrwhosetheboss, kde opět nabízí obsah nikoli pro nerdy ale normální uživatele a společně s Marquesem používají podobné techniky k zaháčkování diváka v úvodu videa. Úvod Stevových videí mě spíše odradí od sledování než vzbudí pocit "tohle musím vidět"

ad recenze HW, dnes mi obvykle stačí pár slidů a odstavců z pro mě relevantních zdrojů a nemám potřebu hltat celé nesmyslně dlouhé recenze lidí, kteří dělají recenze pro nerdy a ne normální uživatele.

Naschvál, zamysli se, kolik si viděl například recenzí na telefon, kde recenzent s někým telefonoval v různých podmínkách - například venku za větru, uprostřed rušné ulice, z domova... a ptal se volaného na to jak ho slyší a co slyší... Nejzákladnější věc telefonu, telefonování, ale kdo tohle nějak víc v recenzích řeší? Pak zjistíš že máš sice telefon s neskutečným výkonem, s nabušenými funkcemi ale nedá se z něj volat protože v určitých podmínkách tě druhá strana špatně slyší nebo nerozumí.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ano, možná je to velký nerd a řeší to až moc do hloubky, ale pro někoho je to dobré a také ho to zajímá až takhle do hloubky. Já si přiznám, že třeba až takhle všechno také neřeším, ale když jsem si vybíral nové AiO chlazení, tak jsem se šel podívat k němu, co bych asi tak měl vybrat a velice mi pomohl... A o tom to je, někdo se na to dívá pro zajímavost a jiný protože reálně potřebuje poradit a chce vidět reálné výsledky.

Ano i u Linuse se to někdy až přehání, ale je to podané celkem zábavnou formou a pro zajímavost se na to rád podívat. Navíc se mi líbí i celkem neúplatný postoj Linuse vůči komukoli. Ikdyž tam často zadává reklamu přímo Intel a zvou si ho do vývojových center a podobně, tak pokud udělá něco, co se mu nelíbí, tak si nebere servítky. Naposled mě velice pobavilo, když měly zároveň vycházet ve stejný den Xeony a Threadrippery 3000 a Intel věděl že je v řiti, tak narychlo posunul konec NDA asi o 2 hodiny dříve než měly konec NDA Threadrippery. Udělal to kvůli tomu, aby v grafech recenzí Xeonů ty Threadrippery nebyly... no a Linus se naštval, výsledek Threadripperu rozkostičkoval ikdyž v grafu bylo naprosto jasné o co se jedna a o kolik to je výkonnější a řekl, že výkon Xeonu je působivý, ale NĚCO je je ještě mnohem výkonnější - to jsem málem umřel :D

Ten Marquese tam spíš řeší mobily a občas notebooky a Apple no... to mě moc nebere .. GM a LTT jsou spíše přes jakýkoli HW do PC a serverů a to mě baví víc.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Steve je občas schopnej nudit za vlast ale bere to do podrobna. Linus to dělá zábavnější formou a někdy to dost přehání. A někde mezi je Jaytwocents.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na ten posledni odstavec Vam nekdo ukradl ucet?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Nejzákladnější věc telefonu, telefonování, ale kdo tohle nějak víc v recenzích řeší?

No, zkus se zamyslet kolik casu lidi stravi na telefonu telefonovanim, a kolik casu stravi koukanim na tytrubku, xichtoknizku, web a hrani. Proc nikdo telefonovani u telefonu neresi, opravdu neni velka zahada.

> ad recenze HW, dnes mi obvykle stačí pár slidů a odstavců z pro mě relevantních zdrojů a nemám potřebu hltat celé nesmyslně dlouhé recenze lidí,

Pak tyhle kanaly jednoduse nejsou pro tebe. Pro me a podobne nerdy 99% naopak nema smysl cist recenze pro "normalni lidi", protoze autor nejde do hloubky, a kdyz se nejde do hloubky, tak se dozvis velke h*vno. Teda presneji dozvis se genericke informace X-krat copypastovane, z kterych navic asi tak 90% najdes primo ve specifikaci produktu. Nebo spis ve specifikacich stovek podobnych produktu, protoze ve spouste pripadu jsou drobne detaily jedine, co odlisuje vyrobky na trhu. Bohuzel delat recenze do hloubky zaberou spoustu casu, takze malokdo je dnes dela. Nemusis se obavat, "recenze" pro "normalni lidi" jako jses ty, bude urcite nadale spousta. Ja je budu nadale vesele ignorovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já například na telefonu tedy hlavně telefonuji , a další blbosti na tom moc neprovozuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad telefon
Mé 3 důvody proč jsem z tlačítkáče přešel na smartfoun
1) Záchranka (potřebuje to GPS)
2) GPS (mů V-hicle to nemá a na výlety do přírody se stějně vzít nedá (ten V-hicl))
3) 2 SIM (i při 90% pokrytí všech 3 operátorů se najde hodně míst, kde některý nemá signál. Dost častoi ani jeden z nich a něco jako vnitrostátní roaming považují všichni 3 za "urážku majestátu").
Takže jsou pořád lidi a situace, kde telefon je opravdu o volání. Pokud máte na starost 300 dětí na nějaké trukby a ksuchtovníky Vám jednuduše nezbývá čas, chuť ani nálada.

Ad "geekové" na trubce
Mne nebaví 30 minut koukat na nějakého šaška abych se dozvěděl informaci, která se vejde do 2 slajdů.
Ale jestli to baví Vás ... De gustibust not est disputandum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdybych na telefonu 90% času dělal jiné věci, to jak se s ním telefonuje je stále zásadní. A ve většině recenzí to opravdu neřeší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Nejzákladnější věc telefonu, telefonování, ale kdo tohle nějak víc v recenzích řeší?“

Protože současné mobily nejsou telefony, ale minipočítače.
Telefon je jedna z aplikací, v mnoha případech ani ne ta podstatná (např. moje matka už delší dobu používá mobil, který vůbec nemá SIM).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Soudit někoho podle toho jak vypadá, dej si prosím facku...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Podstatný rozdíl mezi vámi a Burkem bude v tom, že jeho hodnocení a analýzy jsou na úrovni.
Podle toho co jste napsal bych tipnul, že vy byste např. pneu vybíral podle toho, na kterém plakátě je hezčí svlečna.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mozno by bolo lepsie riesenie chladit napajacie obvody pasivom...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi moc drahé řešení, když to hrozí jen když jede karta (hádám) 10%-20%. Pod se to nepřehřeje a nad to chladí ventilátor. Ale spíš mě napadá, proč to v téhle zátěži nepustí ten krajní ventilátor na min. otáček. Aby pohnul se vzduchem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože tím by padla právě ta výhoda, která je prezentovaná jako vypnutí ventilátorů (nulový hluk) při nízké zátěži.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak je definována nízká zátěž? Dejme tomu 10-20%TDP 30-60W? Pokud by napájecí obvody měly 90% ucinnost tak jde o celkové ztrátove teplo na nich 3-6W, poděleno počtem participujících obvodů jde vůbec problém?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Očividně tam problém je, jinak by to neřešili. I ta malá zátěž prostě zřejmě místo lokálně ohřeje a v nevětrané bedně nad nepříjemnou hodnotu. Ona taky může navíc účinnost v nízkých zátěžích klesat, neznám charakteristiky napájecích obvodů karet, ale u PSU je to taky tak. Vysoká účinnost je v určitém rozmezí zdroje, ale když se spotřeba dostává pod tuto oblast, tak prudce klesá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně VRM bývají strašně předimenzované a jsou dělané na 120-150 stupňů provozních teplot. Navíc v případě jejich závady je obvykle velice snadná a levná oprava, protože s měřákem v ruce znalý člověk zjistí funkčnost během chvilky a přepájení vadného obvodu je také otázka chviličky. Cena součástky je bezpředmětně nízká.

A ano uúčinnost zdroje se mění se zátěží, ale když si koupíš kvalitní zdroj tak účinnost při 40% loadu je 96% a účinnost při 10% loadu je třeba 92%, kdežto jíný zdroj má při 40% 91% a při 10% možná 80%. U titanových zdrojů nemusíš účinost v nízké zátěži řešit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Víš co, Jirko? Napiš Lise Su a v kopii jejich inženýrům, že dělají blbosti a že jim řekneš, jak je to správně. Přijdeš jim to i s páječkou v ruce ukázat, jak je to snadné. Ty furt děláš, jak všemu hrozně rozumíš, jak všechno máš, všechno umíš, jak ti všichni cpou milióny a perou se o tebe, ale jediné co umíš je mlet sra*ky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jirka miri vys, rovnou misto Lisy ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím té reakci, tvrdím že VRM jsou stavěné na vysoké teploty a bývají předimenzované. Což je prostý fakt který si ověříš jednoduše získáním specifikace výrobce součástky a pronásobením počtu fází a na jaký proud jsou jednotlivé fáze stavěné.

Stejně tak jako zručný elektrotechnik odhalí selhané VRM velice snadno a snadno jej přepájí. Podobné typy oprav leckoho živí, skupují reklamované kusy elektroniky které by jinak končily v recyklaci a pokouší se to rozchodit, odpálená VRM třeba v herní konzoli je oprava na pár minut.

A to že platinové zdroje mají předepsanou minimální účinnost i při 10% loadu a jsou účinnější než třeba goldové zdroje je také prostý fakt.

Nikde nepíšu že AMD něco dělá špatně nebo snad dokonce co by měli dělat aby to dělali dobře. Na to jsou tady jiní experti. Někdy by asi pomohlo přestat vidět rudě a uvědomit si význam psaného textu. Kdyby si reklamoval že Titanové zdroje nevyžadují 92% ale jen 90% účinnost při 10% loadu tak neřeknu, tam jsem vyloženě udělal chybu, 92% je předepsaných pro 20% load.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo frajer umí pájet vícevrstvé desky levou zadní. Jiříku natoč nám o tom video a dej nám odkaz ,rádi se podíváme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Funkciami príslušnosti vo Fuzzy logike napr.
http://www2.fiit.stuba.sk/~kvasnicka/Logika/Lecture10/10.prezentacia.pdf

A riadenie je vo fuzzy logike je

1. Ak je teplota vysoká a teplota rýchlo rastie NASTAV vysoké otáčky ventilátora
2. Ak je teplota veľmi vysoká a teplota veľmi rýchlo rastie NASTAV maximálne otáčky ventilátora
3. Ak je teplota nízka a teplota veľmi rýchlo klesá NASTAV minimálne otáčky ventilátora
4. Ak je teplota veľmi nízka a teplota veľmi rýchlo klesá NASTAV nulové otáčky ventilátora
...

A Fuzzy logika "vypľuje" cez de fuzzifikáciu konkrétne otáčky

Tak funguje ventilátor na CPU už roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GPU má na sobě velký chladič, který pro menší tepelné ztráty bez problémů funguje jako pasiv a teplota GPU je naprosto OK.

Jenže napájecí obvody obvykle na sobě žádný srovnatelný pasiv nemají a jejich chlazení musí zajistit proudící vzduch kolem. Na napájecích zdrojích je prostě buď žádný nebo maličký pasivní chladič. Proto jsou ztráty na napájecích zdrojích problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně to problém je, pokud se někde to teplo kumuluje. Pro ty mosfety možná ani tolik ne, do jistého bodu, ale pro součástky v okolí a především kondenzátory rozhodně ano. Protože ono je to pod krytem a moc místa tam asi nebude a tedy na to nemá proudění vzduchu ve skříni žádný vliv, tedy se to může celkem rychle ohřát. Navíc u těch spínaných zdrojů a měničů je jedna taková věc, ony mají účinnosti kolem či přes 90% ale jen v pásmu, kde jsou nejvíc používány, jak klesá odebíraný proud, padá i účinnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já dokážu některé hry hrát klidně hodiny s pasivním chlazením. U mého modelu se spustí po dosažení 62 stupňů a vypíná při schlazení asi pod 50 (48?), ale třeba taková Destiny 2 ve FHD s 60FPS lockem často tu kartu nevytíží tak aby se zahřála tak vysoko, běží to třeba kolem hranice 60 stupňů.

Osobně to řeším tak že reguluji ventilátory ve skříni podle teploty grafiky, na teplotu CPU žádný ventilátor nereaguje, není to potřeba. Pokud je grafika na 58 křivka otáček se začíná zvedat z 400 rpm k cca 750 při teplotě cca 70 stupňů, tam se ale ta grafika nikdy nedostane a ty ventilátory pak stejně budou přehlušené hlukem grafické karty. Samotné ventilátory sice vůbec neslyším, ale to ševelení vzduchu prostě slyšet půjde.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pasiv tam bývá ale stejně je to málo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že nikdo pořádně nečte článek. Napájecí kaskáda samozřejmě napojení na chladič "z plechu" má. Jde o to, že pokud je karta umístěna v horké bedně bez pohybu vzduchu, tak pasivní chladič nestačí a napájecí kaskáda (byť v minimální zátěži) se zbytečně přehřívá. A právě toto detekuje další čidlo, které pak karta řeší pomocí vlastních ventilátorů a vynutí oběh vzduchu. Pokud je řízen ventilátor pouze teplotou GPU, tak ta je za idle stavu minimální, nicméně napájecí obvody musí napájet vše na kartě, tedy k nějakým tepelným ztrátám u nich dochází za provozu permanentně.

Prostě mají grafiky teď dvě "horká" místa - samotný GPU a napájecí kaskáda. AMD prostě začala měřit teplotu na obou. Za mne jen plus, které prakticky s minimálními náklady (tepelné čidlo stojí prd) může zvýšit spolehlivost karet. Za ideálních podmínek (dobře navržená větraná bedna) nebude třeba v idle kaskádu dochlázet, protože se teplo dostatečně stihne pasivně vyzářit do prostoru.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Problém VRM při idle není ten důvod. Důvod je že když si dnes koupíš pořádnou grafickou kartu, hraješ na ni něco méně náročného, nebo s FPS lockem na nižším rozlišení (FHD), grafika může běžet tak, že se teplotou drží těsně pod hranicí spuštění ventilátorů, ale VRM už nemá ztrátu třeba 1-2W ale 5-10W... A v tu chvíli to dlouhodobě může znamenat potenciální snížení životnosti / větší šanci na selhání.

On na to klidně může stačit průvan ve skříni (průvan neznamená že X ventilátorů jede na plno, stačí jeden ventilátor na nízké otáčky), ale ten být nemusí, takže si to ty grafiky prostě budou řešit po svém. Tam kde je proudění vzduchu nebo obecně nízké ambient teploty to třeba fan nepustí, tam kde to bude teplé prostředí nebo nebude proudit vzduch, tak to zapne chlazení... Za mě naprosto ok

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.