Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raptor CS ohlásil na rok 2024 nové POWER stroje s vlastními procesory

No este asj s tym G4 to bolo take nemastne neslane :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto má větší šanci, než přechod z Power na ARM nebo RISC-V (o tom se něco psalo), vlastně jsem si při ohlášení Open Power jen říkal, kdy přijde první procesor mimo IBM. Dnes mimo IBM už jsou vyráběna jen celkem vousatá jádra PowerPC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja beriem OpenPower ako akt zufalstva. IBM zistilo, ze s tym uz moc vodu nenamutia, tak to aspon hodili do plena, nech to uplne nevykape a nejako sa im mozno amortizuju naklady.

Neviem, ci to Open je OpenBSD-style, ze vy si od nas berte co chcete, ale my sa rozhodneme, co z vasich navrhov pustime dnu, alebo tam nejaka externa kolaboracia prebieha.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Své zákazníky pořád mají. Ale je fakt, že z IBM je dnes už víc SW společnost. Nicméně z těch velkých RISC jsou poslední, co se ještě drží. Všechny ostatní buď skončily v úsporných miniverzích a nebo skončily úplně. I Fujitsu opustilo SPARC. Jen to nesjou procesory do pracovní stanice nebo PC, protože jsou silně orientované na více vláken na úkor jednovláknového výkonu. Konkrétně po jedné ALU, FPU vektorech a matici + akcelerátory z nich většina je sdílená pro víc vláken. Ale jinak je to působivé - 8 vláken na jádro pro servery. Kromě toho, to jsou jediné CPU splňující příslušnou normu protože umí i HW dekadickou FPU, ale plánuje se její vypuštění. Svého času to banky a burzy oceňovaly. Teď je spíš důležitá akcelerace cloudu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Fujitsu úplně svá jádra neopustilo. A64FX vychází z jejich in-house SPARC jader, ale ISA je změněná na ARM. Nejde o off-the-shelve jádra ARM (např. Cortex). Dnes by byl problém sehnat programátory pro minoritní CPU ISA.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ja s RCS moc dobre zkusenosti nemam.(predchozi zamestnavatel par stroju Talos II koupil) Kdyz vydali Talos II, tak ze zacatku ta podpora byla fakt spatna, chaoicka vzajeme si odporujici dokumentace ( nejmene na dvou mistech). Lide komunikujici na tech. podpore nevedeli nic a clovek se k odpovedi dostal az se to dostalo nekam k vyvojarum. Pak to tedy trochu utridili vydali nejake novejsi verze Firmware. Ale posledni verze z roku 2020 byla dost rozbita (nefunkcni remote IPMI, bez navodu na downgrade). RCS nereagujici na zadosti o technickou podporu ( jen automaticka zprava ze bylo zalozeno do ticketovaciho systemu a pak nic). Celkem aktivni Forum kde by snad clovek mohl ziskat nejakou tu podporu od ostatnich vlastniku vyzadovalo registraci schvalenou RCS - vice jak pul roku bez odezvy (pak jsem ze spolecnosti odesel, tak nevim jak to dopadlo).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z jejich filozofie jsem měl dojem, že to je trochu systém dořeš si sám. Je to hodně malá firma, řekl bych a tedy bych od nich profi podporu ani moc nečekal. O to víc mne ty jejich CPU zajímají. Hlavně zda je budou kutit fakt sami od základu, nebo kdo je bude dělal s nimi a z čeho vyjdou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano nejakou uroven dores si sam jsme prespokladali, ale tohle bylo proste moc. Vzhledem k tomu, ze ta zakladna uzivatelu byla omezena tak ta dokumentace od vyrobce byla dost dulezita. Ano cast informaci slo vzit od IBM, ale veci o buildovani firmware atd. fakt ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, já jsem registraci měl vyřízenou v létě 2020 obratem, tedy vzhledem k časové zóně do druhého dne. A s podporou jsem si povídal kvůli objednávce - využil jsem svého talentu být otravný a vykecal si slevu :-) Pravda, odpověď trvala někdy i dva-tři dny, ale víc ne. Nicméně, když jsem někdy měl problém, psal jsem Cameronu Kaiserovi, ten beztak tomu všemu rozumí líp než sami autoři...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to zajímavý kus HW v každém případě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2020 to asi fungovalo dobre, jato resil "az" v druhe pulce 2022 a to hrali mrtveho brouka...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.