Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RawTherapee pod GPL, verze 3.0 v přípravě

Je to bezvadnej program, jenom je škoda že mi často padal i ve stabilní verzi a hlavně autoři skoro ignorují sony arw. Poslední vere kde arw šlo bylo 2.4 RC (a pak plná když jste hodily knihovnu z rc) a ve 3 verzi už to za neběží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"automatické korekce chromatické aberace, korekce purple firingu" - nic ve zlém, ale to je totéž, purple fringing = chromatická aberace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska softwarové korekce jsou to zcela jiné věci a ke korekci každého je třeba odlišných postupů. Chromatická aberace se dělí na axiální a laterální - pokud software nabízí korekci CA, je tím z 90% míněna laterální, která se dá snadno korigovat (resize konkrétního barevnéh kanálu). Zatímco axiální formy CA se korigují celkem blbě - zatímco klasickou formu axiální CA způsobuje primárně nedostatečná korekce objektivu (1-2 barevné kanály jsou v ohnisku, zatímco ostatní ne a způsobují okolo ostrého obrazu a v bokehu druhotné barevné - zelené a fialové - kresby), tak purple-fringe bývá způsoben spíš mikročočkami digitálních senzorů (na kinofilmu se při použití apochromatického objektivu neprojevuje, na digitálu ano).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.