Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raytracing na GTX: GTX 1080 na úrovni GTX 1660 Ti, GTX 1080 Ti jako RTX 2060

Jistě, je to marketingový tah NV s nic jiného...
Nicméně se to dá udělat zajímavější... pokud to budete benchmarkovat *reálně*, může nějaký redakční "novic" dostat za úkol porovnat výkon těchto nejnovějších ovladačů na Pascalech (s vypnutým RT) a porovnat je třeba s oblíbenými 399.24, abychom rozlouskli "městskou legendu" o snižování výkonu (díky driverům) u NV v čase?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem, vlastne jeste mam GTX570 dlouha leta ted jiz jen v PC na chalupe a zadne snizovani vykonu grafiky se nekonalo. To je jen urban legend fanousku AMD z doby, kdy se na NVidii nikdo nechytal.

Nicmene porad plati, ze demo RT me nemuze presvedit o prechodu na Turing jakozto majitele Pascal karty. Muze me to ale nekdy v budoucnu presvedcit o upgradu na Amperu nebo proste dalsi herni generaci. Uvidime, jestli nejak na RT NVidie nakonec odpovi AMD. Zatim je to tak, ze BF5 me jako hra nezajima, Metro neni na Steamu, takze jedinna hra s RT pripada v uvahu ten Tomb Raider a proste kvuli zatim jedinne hre menit grafiku fakt nedava smysl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Není to urban legend. s mou gts7900 jsem hrával gta3 san andreas, jelo to obstojně, dejme tomu 25FPS, prostě normálně plynulá hra. Po instalaci nejnovějších ovladačů, které přidali takové jednoduché odrazy světel, že prostě třeba auto jak stálo v noci tak na zemi se promítala červená záře jako že ty zadní obrysovky prostě vytváří na zemi onen červený efekt odrazu. A FPSka šla dolů, celá hra byla nehratelná na cca 20FPS s dropy na 15. Já vím, že ta karta byla na tu hru už slabá, ale ovladač to měl poznat odebrat efekty které neuměla, protože s originálními ovladači z CD to jelo bezproblémů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uvědomuješ si, že tě tu, a stejně tak na NDR nikdo už nebere vážně, ty chudáku?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No je jasný že by to předchozí generace zvládla lépe tak že umělé snížen výkon aby to lidi opravdu přesvědčilo je na místě a je jen otázkou až někdo to jejich omezení obejde a hned to bude fungovat lépe přece je fakt že si nebudou kazit prodeje těch předražených. Zkrátka nvidia a jejich férový praktiky jako neříkám že nemám kartu od nvidie mám ale ta je ještě z dob kdy byla cena 980ti ještě v normě když vyšla. Jsem ochoten si koupit zase kartu od nich ale ne když uměle zvyšují ceny něčeho co je v demoverzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

980Ti se dlouhou dobu prodávala přes 20k, pod tuto hranici šla až těsně před příchodem Pascal generace. Najednou tu byla GTX 1070, která měla cca stejný výkon, menší spotřebu a stála na začátku 13-15k. Takže bych neřekl, že zrovna 980Ti byla v normálu. A co dnes dovolí trh, toho samozřejmě každá firma využije. Tam kde mají určitou konkurenci, tedy do RTX 2070 drží ceny na pohodu. U RTX 2080/2080Ti si mohli dovolit cenově ustřelit. To je celé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A co dnes dovolí trh, toho samozřejmě každá firma využije. Tam kde mají určitou konkurenci, tedy do RTX 2070 drží ceny na pohodu. U RTX 2080/2080Ti si mohli dovolit cenově ustřelit. To je celé."

Souhlas. Když vyšel Ryzen, byly tady pochvalné příspěvky/článek jak Intel musí snižovat cenu díky němu. Čekám totéž až AMD vyjede s grafikama. Co mně udivuje, že teď nikomu nedochází, že je to opět konkurence(její absence), kdo zapříčinil pohyb cen byť zatím nahoru.
"Konspirační" teorie jsou prostě vždy zajímavější :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'Co dovoli trh'..to je hezka obezlicka, do ktere muzes schovat uplne cokoliv. Hlavne se s tim zbavuje veskera osobni nebo firemni zodpovednost za cokoliv..protoze preci 'trh dovolil' :)
Vivat Klaus a jeho bludy o 'neviditelne ruce trhu'..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé, že např. Ryzen si svoji pozici proti silnému Intelu vybojovává stále více.. Pak je to to samé u grafik, pokud by AMD mělo výhodné grafiky v daných třídách za dobré peníze, nebude problém zatlačit na Nvidia. Nevím kam se to zase snažíš schovat ty. Prostě tady je pořád třeba dělat z jedné firmy chudáčka a z druhé toho zlého.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapes pointu veci. Ja nezpochybnuji, ze konkurence funguje/nefunguje. Muj prispevek neni ani o jedne firme. Kazda firma by mela mit zodpovednost i za svoji cenovou politiku, stejne jako jine veci, treba zivotni prostredi, spokojenost zakazniku, atd..stejne jako jazdy clovek ma zodpovednost za to co dela, jestli nekomu pomuze, atd.. To ze dneska je spolecnost bohuzel tak pokrivena a vymleta, ze tuhle zodpovednost firem hodi na 'fungovani trhu' je jen dukaz toho, ze jde ve skutecnosti od 10 k 5. Je to moralni nebo jestli chces treba eticky problem, ktery dneska nema zadnou hodnotu..protoze se vse premeruje jen pres penize. A nejde ani o to, ze se vydelavat nema.
Vzhledem k tve odpovedi, bych tipoval, ze tobe to nedochazi uplne stejne jako s tou neviditelnou rukou trhu', ktera od urciteho bodu nefunguje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže ty jsi ten pán, co tady vše rozsekne a řekne co je morálně správné a co ne.. :) Paráda, někoho takové jsme potřebovali. Úhlů pohledu na věc může být plno a není jeden správný. Kdyby určitá firma poškozovala zásady slušnosti a ojebávala zákazníky, pak si každý rozumný jistě vyhodnotí a pokusí se sehnat náhradu. Nebo jen prostě k ničemu zásadnímu nedochází a lidi jsou s výrobky dané firmy spokojení.

A jinak mi konkrétně vyjmenuj modely od Nvidia, které jsou tak předražené a něco jim proti konkurenci chybí ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nezlob se, ale ty jsi jednoduse zelena trubka, ktera si nevidi dal nez spicku sveho zeleneho pupku :))
Jeste ti clovek napise, ze to neni namireno proti konkretni firme a ty tam tu svoji svatou zelenou firmu nacpes znova a ani se nad tim prispevkem nezamyslis, co tim bylo mysleno..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu se snižovat k tvým obvyklým urážkám, když ti někdo neodkýve co si myslíš. Nahoře jsem jasně reagoval k článku, který psal o neférových praktikách Nvidia a vyjadřoval se konkrétně k té firmě. Do toho jsem napsal názor, proč to tak je a že nevidím nic extra špatného na cenách. Takže já celou dobu mluvím o této firmě a vyjadřuji se k cenám jejich produktů. Že se tady snažíš psát o nějakém celkovém morálním postoji firem je mimo a vůbec se tady o tom nikdo nebavil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem se o tom bavil a NV do toho neferoveho jednani presne zapada. Nicme e jsem ti to chtel udelat neutralni, coz si nepobral :)) Ale tohle ti vysvetlovat je zbytecne
A jjnak z tebe dela zelenou trubku NV, ne ja..pokud to stale nechapes, tady je jeden priklad za vsechny
980ti. 650$ MSRP
2080Ti. 1200$ MSRP
Jen fakt trouba nevidi rozdil..pardon..trh to nevidi..:))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ viem, tak sa na poslednom kvartálnom vyhodnocovaní NVIDIA vyjadrila tak, že sa RTX grafiky predávali pod očakávania. Takže by som práve naopak povedal, že trh to vidí. :-) Každopádne to nemá podľa mňa nič spoločné s tým čo je alebo nie je fér. Pokiaľ budú ludia ochotní kupovať GPU aj za tieto vysoké ceny, tak ich NV proste nastavila správne. V opačnom prípade bude musieť ísť cenovo dolu. Nijak by som to z hladiska morálky neposudzoval. Tiež by si nepredával výrobok za 600, ak by si ho dokázal rovnako predávať za 1200. Hlavne sa tu nebavíme o životne dôležitých surovinách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim si Marku. Kdyby trh 'fungoval' a NV reagovala, tak snizila treba MSRP, coz se nestalo. Jenom hodila na trh dalsi karty, ktere ji maji nahradit 'vypadky'v prijmech.
Nicmene ja jsem chtel tu debatu prave prevest od obecnych a casto planych frazi 'trhu', ke zodpovednosti kazde firmy, za svou cenovou politiku, coz se obecne (ne jen u NV) naprosto prehlizi. A o tom to cele melo byt. Nikde nemas zaruceno, ze tady budes mit v budouctnu konkurencni prostredi..tudiz cenova tvorba je zodpovednost kazde firmy, neco co zaslepeni fandove neberou v potaz..a bohuzel ne jen fandove..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že používáte slovo trh ve významu konkurence. To všechno co očekáváte od trhu Vám má zajistit právě konkurence. Význam slova trh (jak ho chápu já) jsem popsal níže v jiném příspěvku.

Převeďme debatu od planých frází "cenová zodpovědnost" k tomu jak byste si to představoval realitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja slovo "trh" nepouzivam vubec..protoze je to termin, za ktery si muzete schovat cokoliv. Cenova zodpovednost naproti tomu neni blabol, jen se to v dnesni dobe "trhu" nehodi.. Pokud povazujete cenovou zodpovednost za blabol, tak si myslim nemame moc co rict..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ja slovo "trh" nepouzivam vubec..protoze je to termin, za ktery si muzete schovat cokoliv."
Podívejte se do tohoto vlákna diskuze...

"Cenova zodpovednost naproti tomu neni blabol, jen se to v dnesni dobe "trhu" nehodi.. Pokud povazujete cenovou zodpovednost za blabol, tak si myslim nemame moc co rict.."
Nepovažuji a ani jsem nic takového nenapsal. Umíte chápat psaný text?
Použil jsem Vámi zvolený výraz "planá fráze", což zatím naprosto vystihuje, protože nedokážete napsat co si pod tím konkrétně představujete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V pohode. To ze Vase prispevky nechapou o cem jsem celou dobu mluvil nemusite fakt zduraznovat..bylo to zjevne i tak ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, že to nechápu. Proto se Vás na to neustále ptám, abych si mohl udělat nějakou představu, ale Vy neustále uhýbáte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Clovece, jste opravdu tak zabedneny, ze nechapete tak jednoduchou vec, ze cenu "neurcuje trh" ale konkretni firma a ta konkretni firma za tu cenu nese zodpovednost, v nasem pripade NV? To ze u ceny muze prihlizet k situaci na trhu je asi jasne, ale dela ji konkretni firma, zadny "imaginarni trh, ktery neco snese". Ta firma muze jit s cenou uplne proti "trhu" a nebo muze ten trh zdimat. Vsechno to zalezi na jejim rozhodnuti, rozhodnuti konretnich manageru. To ze se to postupne rozvinulo v obecnejsi debatu bylo jen diky tomu, ze tuhle jednuduchou vec jste nepobral. Klidne na krizi kapitalismu, neoliberalni smer a politiku zapomente.
Zbytek diskuse je pro mne ztratou casu a uz mne nezajima.
Hezky vecer.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se prodejem zivil. To Vy jste tak zabedneny, ze nechapete ze si cenu nemuzete jen tak stanovit a zaruci Vam to prodej. Musite nejdrive najit nekoho, kdo je ochoten to za tu cenu koupit. Nvidie nikoho nenuti kupovat jejich GK.
A ty zisky co Vam tak lezi v zaludku urcite nejsou z RT grafik.
Vy nechcete diskutovat, ale sirit nenavist a negativni emoce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vy nechcete diskutovat, ale sirit nenavist a negativni emoce"
..konecne jste mne vystihl :) Sice Vam nedosel ani jeden muj prispevek, i kdyz jsem se to snazil napsat fakt jednoduse, ale nevadi. Mozna si prectete prvni vetu od uzivatele Mali v jeho prispevku...treba Vam to dojde aspon tam :)
Jeste chybi dodat, ze nechci, aby se prodavali NV RTX karty a vubec nechci aby se prodavalo cokoliv od NV . Proto okamzite pujdu a vratim sve 2 notebooky, kde mam NV karty a k tomu okamzite vyhodim svuj starsi desktop, kde se mi donedavna taky vrtela NV karta, nez jsem ji dal kamaradovy ze soucitu a vzal si jeho ultra stare zobrazovadlo :))

Gratuluji k Vasemu pronikavemu vhledu, kterym jste mne konecne odhalil :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja to zjednodusim .. honba za materialnym dostatkom je dostatocne ospravedlnenie, pre akekolvek spravanie, lebo vatsina(vsetci) ludi uvazuje tymto sposobom..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Materialni dostatek je soucasti boje o preziti v kapitalismu, takze je to asi cil vetsiny lidi.
Ale urcite to neomlouva jakekoli chovani. Bavime se jeste o tom, ze se "nekomu" zdaji ceny hernich karet(tedy nic potrebneho k zivotu) prilis vysoke?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Gratuluji k Vasemu pronikavemu vhledu, kterym jste mne konecne odhalil :)"

Napodobne.
Zkuste tedy nejak konkretne nastinit, jak byste chtel stanovovat ferovou cenu, primerene zisky a komu se maji firmy zodpovidat. Tahle si proste myslim, ze jde o typicke "nemam kozu, tak at sousedovi taky chcipne" (velike zisky) v kombinaci s "oni maji dost, at se s nami podeli" (ferova cena).

On ten socialismus vypada na papire dobre, ale v praxi to vede k tomu, ze kazdy chce brat a malokdo je ochoten davat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia je neférová, ale AMD s cenami suprové.. ? Proto stála Vega dlouhodu dobu více, než výkonnější 1070Ti. Proto má Radeon VII cenovku 20k. Ale tam je to v pohodě.. :D Hoši.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Porad jsi nepochopil nic z toho, co jsem napsal. Jedine na co umis reagovat podobne jako fanaticky fotbalovy fanousek je to, na ktere strane stojis.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Za to u Vás není vůbec vidět na čí straně stojíte. Dlouhodobě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze cely ten komentar neme byt o fotbalovych fanouscich. To z nej udelal Tomason, ktery nic jineho nechape

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Kazda firma by mela mit zodpovednost i za svoji cenovou politiku,..."

Absolutně netuším co si pod tím mám představit. Jak by to mělo vypadat? Komu by se ta firma zodpovídala?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu komu vždycky - majiteli/akcionářům. Ale tohle by Tombo mohl tušit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze se zodpovida akcionarum, ale akcionari na neco jineho nez na zisk serou. A to je na tom to spatne. Jedina vec na kterou se hraje je zisk. Stejne jako je kazdemu akcionari je u prdele, ze treba korporat Nestle a jemu podobni muzou neprimo za niceni pralesu. Odskacou to v dusleku vsichni..proc..protoze jedine kriterium je zisk.
V pripade NV to odskace jen "uzivatel" protoze si bude s dalsi a dalsi generaci karet kupovat za stejny penez mene a mene..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komu se zodpovidas ty, kdyz kamarodovy neco prodas o 85% draz, nez by jsi treba musel?
Co treba neco jako sama sobe (firma), ze da neco jako "fer" cenu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komu by se ta firma zodpovídala? Jak by to mělo vypadat? Co je to fér cena?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten první dotaz je neskutečně zavádějící. Pokud prodám svýmu známýmu něco o 85% dráž "než bych musel" a on to s úsměvem akceptuje protože je to stále o dost levnější, než by to sehnal jinde, pak se zodpovídám své peněžence a ta se raduje ;)

A fakt nerozumím tý definici "než bych musel"... Hele já mám ve skříni rezervní 1050Ti (s tím že ji beru fakt jako rezervu a vlastně odepsanou investici). Prodávat jí nepotřebuju, ani nemusím neb prachy mám. No a přijde brečící známej, jak se mu podělala grafika a on teď nemá cash, aby do svý starý šunky narval jinou. No a já řeknu OK, že seš to ty... (v hlavě se mi promítne že je mi to šumák a tu kartu bych mu klidně nechal za 1.000Kč) ...tak mi dej dva litry a je tvoje. Teď jsem ho vlastně "natáhnul" o víc než 85% než bych musel ;))) A on to nadšeně vezme, neb tu věc v perfektním stavu s jistotou funkčnosti (což u mě má a ví to) za míň než 3.000-3.200Kč nesežene.
Nuž a co teď Tombo? Komu se zodpovídám? Mé svědomí skáče štěstím, neb jsem udělal dobrý skutek, peněženka je spokojená a známý nadšený. To jsem asi svině, viď? :)))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přeceňuješ ho. Na tohle on nemá mozkovou kapacitu. On zvládne pochopit jen krátké věty typu: AMD je SUPER! nVidia je fuj. Jakékoliv souvětí delší jak čtyři slova se mu v hlavě pomíchá natolik, že ti odpoví jako slon: "Hej slone kolik je hodin? " slon: "na stromě je citroń a vedle něj sedí krokodýl"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Začínám docházet ke stejnému závěru. Těch problému s delšími texty jsem si všiml již dříve, ale on schválně reaguje pouze na to co se mu hodí a když se chci držet tématu, tak se to prostě rozrůstá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyborne, koukam ze jste s analytikem Crhou na jedne vlne..to jste si teda pomohl :))
Jinak v poradku, mam hrozne malou kapacitu, protoze neco jako "trh dovoli" to opravdu mohou vymyslet jen 'geniove', kterym se opravdu nechci ani priblizit a budu jejich velikost radeji sledovat pouze v ramci prispevkove diskuse :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co si představuji pod pojmem trh jsem Vám napsal. Význam v jákem je užito "trh dovolí" je snad vysvětlen na začátku vlákna.

To jen Vy stále nejste schopen ani naznačit jak chcete stanovovat férovou cenu či komu se mají podle Vás firmy zodpovídat. Oháníte se slova jejichž užitý význam nejste schopen ani nastínit. Všichni přece ví, že by mělo být všechno fér a světu by měl vládnout mír a firmy by měli mít zodpovědnost. Vyjadřujete se jak modelky v parodiích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady to máš, dvě slova a on je vnímá jako slovo "trh" a potom jako samostatně jako slovo "dovolí", on si to nedokáže spojit do jednoho celku.
On si prostě myslí, že trh je trh, jakoby se karty prodávali na náměstí na tržnici a ten kdo má dražší rajčata je debil, protože hned vedle je stánek kde jsou rajčata levnější i když jsou plesnivé, ale to je jedno jsou levné.
A druhý slovo "dovolí" bere tak jako by se jednalo o tom co si kdo může dovolit. Něco jako když řeknu : "kunda", tak nic, normálně, ale když "kundu" slyšíš z úst Zemana tak je to jako že si "dovolil_až moc", protože je to přece prezident a očekává se od něj jiné chování.
No takže bys musel psát jako robot aby to pochopil, protože on si nikdy nedá dohromady ty dva pojmy: "trh dovolí" On nikdy nepochopí, že zralá pěkná čistá zdravá rajčata prostě mají svou tržní hodnotu a musí být dražší než shnilé.
Jinak co se týká cenotvorby, tak vůbec nemá cenu s ním cokoliv rozebírat, protože mě několikrát přesvědčil, že nechápe inflaci a má taky ode mě za to diplom:
https://jcrha.rajce.idnes.cz/Crhuv_rad/#crha-dementroku.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, byla to asi vagni formulace a ty jsi si vybral variantu, ktera se hodi tobe do kramu, aby jsi ukazal, ze pisu nesmysly..a na tom si zalozil chybnou predikci a chybny zaver :)
Tomu "nez bych musel" odpovida varianta, ze ho natahnes a napr. cenu za kterou by tu kartu koupil bezne v bazaru o tech 85% natahnes. A on to koupi, protoze ti duveruje. Tohle je spravna definice "nez bych musel".
To co popisujes, tomu se rika v anglictine win-win situace. To neznamena, ze mas delat lidumila..

Jestli si svine nebo ne, to ja nevim..to ti reknou tvoji znami, kdyz u toho nebudes.. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, použil jsi velmi vágní formulaci a proto jsem ti prodal přesně to, o co sis řekl ;)
A věř mi, že "natahování" není ani to, kdybych prodal za cenovku, za kterou to sežene v bazaru. Já na rozdíl od "noname" bazarových kousků známým garantuju funkčnost. Prostě když se jim to po*** já to řeším. Bazar ti dá 3dny - týden na vyzkoušení a pokud ta věc už není v záruce, tak nazdar bazar! ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, to je diskuse fakt o prdu. Smysl je uplne v necem jinem, jde tu o ferovost ceny. Myslim, ze v obecne rovine asi kazdy chape, co to znamena. To ze tady zacnes vytahovat argumenty, ktere se ti hodi zrovna do kramu ohledne nejakeho detailu, ala zaruka v bazaru, tak o tom to opravdu neni.
sorry.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já ještě uvedu, že mám kamaráda, co sháněl novou grafku. jsme mu nabízel RX580 a on si koupil gtx1050 jako že je to super karta oproti tomu co do teď měl. A není to zas úplný máčo.
Ale tady to máš. prostě čech s 30.000,-kč měsíčně prostě nemá na nVidii. To jsi prostě socka. musíš mít 105.000,-Kč měsíčně jako Crha aby jsi byl alespoň střední vrstva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazda firma (respektive lidi co delaji cenotvorbu) samozrejme ma zodpovednost za svou cenovou politiku.

Kdyz ceny prestreli a nikdo to kupovat nebude, tak dostanou za usi od akcionaru/majitelu. Na druhou stranu do toho vstupuje i fakt jako schopnost zasobit trh. Takze by sice mohli treba prodavat super grafiky za par susni, ale nemelo byt to zadny prinos, pac by stejne neovladli trh, pac na to nemaji produkci. Zaroven do toho vstupuji i veci jako dobra povest znacky, atp.

Hadal bych, ze nVidie pres tech nekolik negativ stale dostala bonus vernostni body od BFU za to, ze jim prinesla RayTracing jako prvni. I presto, ze to neni takovy uzasny zazitek a i presto ze to zprovoznila na dalsich kartach, a i presto... <doplnte dalsi>

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To víš, některým fans to nevysvětlíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není obezlička to je realita, která normálně funguje. Zkuste něco prodávat a uvidíte. Pokud přeženete cenu neprodáte(bavíme se o naprosto zbytné věci - karta pro zábavu).

P.S. Mnoho lidí na to zapomíná, ale je jedno staré "pravidlo": Nejhorší konkurence je vlastní starší kvalitní/oblíbený produkt. Objevuje se to i tady v diskuzích - mám tu GK a nepotřebuji upgrade.

1, Ta cenotvorba není tak jednoduchá, jak se u klávesnice zdá.
2, Náš ČR trh určitě nebude ten, podle kterého bude ta cena stanovena.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem nikde netvrdil, ze cenotvorba je jednoducha. Kdyz ale ma nekdo 80% trhu, tak si tu cenotvorbu muze prizpusobovat sobe. Takhle to funguje ve vsech odvetvich. Tady neco jako 'trh' uz nefunguje, potazmo funguje ale ne ve prospech spotrebitele, ale ve prospech one firmy.
Narust ceny ve stejne kategorii produktu na prikladu 980ti a 2080ti o 85% za 3,5 roku neni normalni. Ani v mainstreamu to neni zadna hitparada..'bonus' 15% za 2,5 roku cekani ve stejne cenovce..v highendu zaseknuty uplne.
Pokud Vam to prijde jako normalni cenotvorba, kterou 'vyresi neviditelne ruka trhu', mne teda ne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ja jsem nikde netvrdil, ze cenotvorba je jednoducha."
To ne, ale chcete stanovovat ceny direktivně, takže tu cenotvorbu musíte dělat. To pak budete muset stanovovat i ceny dodavatelů, cenu jejich práce, jejich dodavatelů...

"Kdyz ale ma nekdo 80% trhu, tak si tu cenotvorbu muze prizpusobovat sobe. Takhle to funguje ve vsech odvetvich. Tady neco jako 'trh' uz nefunguje, potazmo funguje ale ne ve prospech spotrebitele, ale ve prospech one firmy."
Funguje. Když je to drahé, nekoupím to. Co na tom nechápete?

Když by někdo stanovoval ceny, jak si představujete, tak bylo by to stejné:
1, nikdo by nestanovoval ceny podle nějaké chudé republiky ve východní evropě
2, GK je luxusní zboží pro zábavu. I komunisti ve svém plánované hospodářství a stanovených cenách měli vysoké ceny za luxusní zboží.

"Narust ceny ve stejne kategorii produktu na prikladu 980ti a 2080ti o 85% za 3,5 roku neni normalni."
Výraz stejná kategorie produktu schovává fakt, že neustále dochází k navyšování výkonu, což se děje za pomoci neustale se zdražujícího výrobního procesu. Bude hůř.
..........Nic jako normální neexistuje.

"Ani v mainstreamu to neni zadna hitparada..'bonus' 15% za 2,5 roku cekani ve stejne cenovce..v highendu zaseknuty uplne."
A co teprve auta. Tam je to zaseknutý už desetiletí, žádný pokrok.
.

"Pokud Vam to prijde jako normalni cenotvorba, kterou 'vyresi neviditelne ruka trhu', mne teda ne.."
Ano je to normální cena, kdy v určitém segmentu chybí (reálná) konkurence, ekonomika je na vrcholu(vysoké platy, nizká zaměstnanost) a proto to zjevně lidi akceptují. Nejde přece o jídlo, léky či bydlení, takže si to kupují dobrovolně čistě o své vůli.
Víte co to je trh? To je místo, kde jedni prodávají a druzí nakupují. Pokud někdo prodává špatné věci - neprodá nebo prodá málo. Pokud prodává draho, neprodá nebo prodá málo. Může to být i cílem, prodávat draho a tedy málo s velkou marží. Pokud nevydělá dostatek peněz zkrachuje. To je ta ruka trhu která vyřeší co vyrábět a za kolik. Je to opak toho co chcete - plánovaného hospodářství, kdy musíte vše naplánovat a stanovit.
Někdo Vám snad sliboval, že bude všechno levné díky trhu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekrmte trolla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebojte, na Vás taky zbyde:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si silne nerozumime :D
"To ne, ale chcete stanovovat ceny direktivně"
..nikoliv. Pouze firma jako NV to prehani. Narust ceny u Ti serie za poslenich , 3,5 let je 85%. Za to neni zodpovedny "trh", ale firma, ktera tu cenu tvori. Ostatne za tu cenu je vzdycky zodpovedna firma a nikoliv "trh", zvlaste pokud nema de-facto konkurenta, ze... Trh, pokud funguje a je tam konkurence jen pomaha tu cenu drzet nize, ale kazda firma zodpovida za sve ceny. A tohle bylo cele motto vsech prispevku..jak jednoduche a jak slozita debata :D

"Funguje. Když je to drahé, nekoupím to. Co na tom nechápete? "
.. vtip je, ze to nefunguje. To je jen Vase naivni predstava. Uplne stejne jako Vas Intel dokopal do bodu, ze jste byl ochoten kupovat 4jadra jako high end mainstream po dobu 5 let a jeste za kazdy 100Mhz navic, vas solidne podojil. A muselo prijit AMD, aby ukazalo..ze to jde i jinak. Takze Vase "nekoupim a hotovo" je dost naivni presdstava. Kdyz nemate jinou moznost..proste koupite. Treba ne prvni rok, ne druhy ale stejne koupite. Samozrejme, ze ne za cenu ferrari..

"což se děje za pomoci neustale se zdražujícího výrobního procesu. "
..tenhle argument jsem cekal :)) Neprijde Vam divne, ze kdyz teda vyvoj a vyrobni proces tak zdrazili, ze by NV meli bud ty zisky klesnout a nebo minimalne nestoupat, tak jak se to deje posledni roky? V bussinesu je jedno rceni...vsechno zaplati zakaznik..pokud o tom pochybujete, tak se podivejte na vysi zisku NV za poslednich 5 let...

"A co teprve auta. Tam je to zaseknutý už desetiletí, žádný pokrok."
.. to je teda dost chaby argument srovnavat mrcatko jako je jeden chip nebo graficka karta s necim, tak komplexne vyrabenym jako je auto, ktere ma minimalne tisice soucastek, komplexni zazemi dodavatelu, atd.. Auta nejsou moje oblast, mozna ze tam "trh" taky nefunguje. Krome toho, u aut jsme vicemene vycerpali mechanicke moznosti rozvoje..co se vyviji dal (bohuzel) je elektronika, coz je to prvni, co u auta odchazi..a bude hur :)

Ten zbytek o tom trhu..to si nechte na nekoho, komu je 15. Mne fakt uz neni.. :)

ps: zkuste si nacist neco o neoliberalnim pristupu k ekonomice a spolecnosti a jake to ma dlouhodobe nasledky, kde firmy v principu nenesou za nic zodpovednost, vsechen bordel nakonec zaplati danovy poplatnik, atd..pak mozna pochopite, ze pindy o "trhu" jsou opravdu jen pindama...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

""To ne, ale chcete stanovovat ceny direktivně"
..nikoliv. Pouze firma jako NV to prehani. Narust ceny u Ti serie za poslenich , 3,5 let je 85%. Za to neni zodpovedny "trh", ale firma, ktera tu cenu tvori. Ostatne za tu cenu je vzdycky zodpovedna firma a nikoliv "trh", zvlaste pokud nema de-facto konkurenta, ze... "

https://cs.wikipedia.org/wiki/Odpov%C4%9Bdnost
Komu je nebo by se měla firma zodpovídat?

"Uplne stejne jako Vas Intel dokopal do bodu, ze jste byl ochoten kupovat 4jadra jako high end mainstream po dobu 5 let"
Mně Intel k ničemu nedokopal. Mám Phenom II. Zbytek jsou taky nesmysli. Vy prostě nechápete, že nemůžete mít všechno co chcete. Je čas dospět. nikdo Vám to nedá. (ale politici Vám to rádi slíbí)

""což se děje za pomoci neustale se zdražujícího výrobního procesu. "
..tenhle argument jsem cekal :)) Neprijde Vam divne, ze kdyz teda vyvoj a vyrobni proces tak zdrazili, ze by NV meli bud ty zisky klesnout a nebo minimalne nestoupat, tak jak se to deje posledni roky? V bussinesu je jedno rceni..."
Jde o to, že co bylo dříve Vám nikdo nezaručí v budoucnosti. Kdo to zaplatí, když direktivně určíte cenu?

""A co teprve auta. Tam je to zaseknutý už desetiletí, žádný pokrok."
.. to je teda dost chaby argument srovnavat mrcatko jako je jeden chip nebo graficka karta s necim, tak komplexne vyrabenym jako je auto, ktere ma minimalne tisice soucastek, komplexni zazemi dodavatelu, atd.."
Jde o to, že Vy byste chtěl levnou kartu na hraní, další bude chtít levné auto. Proč byste měl vy mít levnou kartu abyste si mohl hrát, ale ostatní budou mít drahá auta.
P.S. Když je to tak jednoduché vyrábět "mrcátko jako je jeden chip", tak by proč to nedělá více firem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dobry..verte si v co chcete. Pokud nechcete aspon trosku pochopit, co jsem te mi prispevky myslel a mate pocit, ze kdyz mate jeste staryho Phenoma, tak jste vyzral jste na vsechny, kde tisice jinych jsou na tom uplne jinak nez vy...
Sorry, ztrata casu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je fakt, že kdo kdysi koupil dobře, léta kupovat nemusel.
První odkaz co jsem našel (nehodlám to podrobně řešit), tak mi to nemlať o hlavu ;)
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-7600-vs-Intel-Core-i...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tombo, ale v tom grafu nejde zadat přetočená verze i5 6600K na 4,4GHz.
Tak podle testu jsem +31% =)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem
Teď už umíte číst pocity na dálku? Jste fakt dobrej.

Prostě jsem si koupil procesor, zatím mi vyhovuje a zároveň si dovedu představit lépe utracené peníze než počítač a taky jsem línej přecházet ma nový systém. Jen jsem Vám dokázal, že si vymýšlíte.
Nemám vůbec pocit, že bych nad něčím nebo někým vyzrál. Vy máte pocit, že nákupem počítače nad někým vyzrajete? Nad kým? Z čeho ten pocit pochází?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clovece, dej te si radsi pivo a prestante s temi radoby psychoanalytickymi blaboly...potazmo si je nechte pro nekoho, kdo Vam na to skoci ;)
Hezky vecer

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy mi vyprávíte co cítím a pak napíšete až nechám psychoanalytických blábolů? To je hodně slabé, ale jak únik stranou dobré, na chvíly mě to zastavilo.

Zpět k tématu: Jak chcete stanovovat férovou cenu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ten zbytek o tom trhu..to si nechte na nekoho, komu je 15. Mne fakt uz neni.. :)

ps: zkuste si nacist neco o neoliberalnim pristupu k ekonomice a spolecnosti a jake to ma dlouhodobe nasledky, kde firmy v principu nenesou za nic zodpovednost, vsechen bordel nakonec zaplati danovy poplatnik, atd..pak mozna pochopite, ze pindy o "trhu" jsou opravdu jen pindama..."

Uvedl jsem konkrétní pojem a vysvětlil. Můžete to upřesnit?

Jak přesně si to představujete s tou odpovědností? Píšete to v skoro v každém příspěvku, ale odmítáte to vysvětlit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

For starters... napriklad jak Vas drzi korporace za koule...
Je to sice mixnute i do US politiky, takze to neni ciste ekon. problematika o ktere se bavime, ale jsou tam i body, tykajici se fungovani firem a hlavne jsou tam popsany principy, ktere muzete vztahnout i na Evropu nebo zbytek sveta. Ne jen US..
https://www.youtube.com/watch?v=wp6Rbgv1MLg
Jinak ciste veci k neo-liberalnimu problemum bych musel pohledat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jsem neviděl, ale jaké si tedy představujte řešení? Jak chcete stanovit Vaši férovou cenu? Je férové, že máme jiné platy než na západě či v Indii? Bude ta cena férová pro nás nebo pro ty s západními/indickými platy? Je férové řešit nějaké hračky pro dospělé, když velká část světa nemá co jíst?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vy z toho delate fakt vedu..podivejte se co stali karty pred 5-10 lety. Pokud mate pocit, ze dnesni vyvoj cen karet je v poradku, kdy NV ma nejvetsi zisky v historii a nenapda Vas, ze asi to zplatili uzivatele..tak je mi lito..v tak hkoupe diskusi opravdu neminim pokracovat.
ps:..a nebo si zkuste polozit psychonalaytickou otazku "kdo ze za to muze?" :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netroufám si rozhodovat co je a co není v pořádku, rád to přenechám Vám, ale bylo by vhodné, aby jste nějak popsal jak jste ke svým závěrům došel. Historie opravdu není žádná záruka budoucnosti.
Zaplatili to lidi co jim ta cena za to stála. Nebyli to vždy nesvéprávní blbci jak naznačujete.

".a nebo si zkuste polozit psychonalaytickou otazku "kdo ze za to muze?" :))"
Kdo může za co? Že nějaké karty na hraní nemají cenovku jakou byste si představoval? Nebo, že je Nvidie úspěšná?
Chcete psychoanalýzu: Proč neustále hledáte někoho, koho můžete obviňovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to je opravdu fraška. Celé je to SW záležitost a výkon jednotlivých karet je "nastavován" v ovladači, hlavně u 1080ti bylo důležité nastavit ji "správně"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čo tak si prestať vymýšľať takéto konšpiračné teórie pri všetkom čo u NV očkávaš inak než to reálne je? DXR je súčasťou štandardu, takže aj AMD má možnosť ukázať ako na to. Ak to teda vedia lepšie. A kým prídeš s demom od Cryteku, tak by som neveril tomu, že Vega 56 zvládne RT v 4K a 30FPS ak takto nezvláda ani hry bez RT. Tam by som sa skôr zamýšľal nad nejakou kulehou ako nad nelogickými očakávaniami, že GPGPU akcelerácia RT môže byť rovnako rýchla ako taká, ktorá má HW podporu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebuď smešný, něco, čemu bylo obětováno 3% čipu https://diit.cz/clanek/rt-cores-zabiraji-3-procenta-plochy-z-turing-gefo... není nic jiného než pouhý gimmick

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak máš pravdu, tak nám AMD určite časom ukáže, aké sú Vegy vynikájúce karty na RT. Veď predsa je to také jednoduché. Stačí SW podpora štandardu DXR a razom budú mať výkon v RT tam, kde RTX 2080 či nedajbože RTX 2080 Ti. Podľa teba vyrobila NVIDIA zbytočne 750mm2 veľký GPU čip, aby potom umelo šidila výkon Pascal GPU v RT, pretože majú podľa teba v tomto smere podobný výkon? Prečo sa chytáš každej konšpirácie, ktorá vrhá NV do zlého svetla? Veď keby to všetko čo hovoríš bola pravda a AMD by prišla s podporou DXR, tak by si NV dobre zavarila. A AMD je niečo, čo nemajú pod kontrolou. S tým sa nedá počítať. Čo tak uznať aspoň raz nejaké dobré body tejto firme, že priniesla ako prvá real time RT do hier? Ešte som nevidel, že by NV urobila podľa teba niečo iné ako gimmick. Je zaujímavé, že na všetko máš teórie podobného rázu ako táto najnovšia. Nepotvrdené interenetové fámy podobné teóriám plochej Zeme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://diit.cz/clanek/crytek-predvedl-ray-tracing-demo-noir/diskuse#com...

Tady je to všechno pěkně shrnuto.
Vega dokáže provozovat podobný quasi-RT bez problémů, to již bylo prokázáno (viz článek z linku výše).
A co se nvidie týká, stačí se poučit z její historie, vždyť oni na principu uvádění marketingových značek, které mají základ řekněme 30% v HW a 70% v SW (a jistý systém lockingu) mají postavený byznys dlouhodobě, takže očekávat, že RT bude něco jiného (takový "Ferdyš Pištora" svého druhu), mi nepřipadne moc realistické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tom deme bolo ukázané v miernom predstihu pred NV, že RT je možné riešiť aj pomocou GPGPU. Schválne nepíšem dokázané pretože to takto funguje už dlhú dobu. Takže nebolo čo dokazovať. To, čo to video ale nedokazuje je, že Vega vie akcelerovať v rovnakej kvalite RT ako RTX GPU. Veď Crytek tvrdil, že im to demo išlo v 4K na 30FPS a to na Vege 56, ktorá v tomto rozlíšení a v takej kvalite grafiky nedáva ani hry bez RT. Mne to príde dosť divné. Podľa mňa toto demo celkom výstižne okomentoval Joel Hruska na Extremetech:

https://www.extremetech.com/gaming/287942-crytek-demo-showcases-real-tim...

Určite by som neočakával, že pri použití v hrách by snáď bola Vega 56 resp. 64 výkonnejšia ako GTX 1080 Ti v dnešných RT hrách s "RTX on". Na to nemajú tieto GPU ani GPGPU výkon. Je zaujímavé, že pri akejkoľvek vydanej hre s podporou NV technológií sa prevracajú na X spôsobov statické a zväčšené obrázky a hľadajú sa chyby. Keď ale niečo víde v prospech AMD, tak sa to berie ako hotová vec a dôkaz neviem čoho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, ze to demo "nic nedokazuje", pouze ukazuje a ze kolem Cryteku jako firmy je hodne otazniku. Hold budem muset pockat na prvni vydanou hru.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na začiatok by stačilo keby AMD pridala podporu pre DXR. To by sa mal dať použiť aspoň 3D Mark Port Royal na porovnanie výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt, aspon nejaky "pevny bod". I kdyz i tady kdo vi..treba ted jsem videl Pre-Day1-patch srovnani DX11 vs DX12 u Anno 1800... narust u NV mezi DX11 a DX12 v radu desitek procent..u AMD, ani pes nestekne. Takze stejne nejspis zalezi na optimalizacich a jak je to napsano, i kdyz se pouziva "obecne" API. Treba to ale Day1 patch srovna...
https://www.computerbase.de/2019-04/anno-1800-benchmark-test/2/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vyzkouším to ale už předem vím že mě to nedonutí přejít z gtx na rtx,prej je docela přínosný monitor s větší frekvencí. Tak vyměním ten ale nechci (168:5) 58" nudli ,nemám tak velký stůl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu teď mluvit o těch odlescích, ale pařil jsem CSGO, já vím pro některý tu hnusnou hru, ale je fajn, když stojíte někde v místnosti a teď vidíte stín protihráče jak vchází do dveří. Takže si zamíříte a sotva vejde do dveří už je zastřelenej. Takže já bych ten raytracing nezatracoval.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vsemocne ovladace nvidie, maju pod palcom vsetko, aspon ze to odomkli pre pascal, sice vykon zahadne mensi ale nvidia v tom ma jasno, a dava to logiku :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na GTX1060 6GB. Metro Exodus + RT 2-8 FPS. BF5 + RT 10-30 FPS. Bohužel pro starý Pascaly žádnej přínos. Ale snaha se cení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.