Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ADATA LEGEND 840 1TB PCIe NVMe Gen4 SSD - aneb Innogrit bez DRAM cache

Společnost ADATA si připravila hromádku různých Gen4 SSD, dnes se podíváme na zajímavý model bez DRAM cache.

ADATA LEGEND 840 1TB není nijak speciální SSD, nepatří do rodiny herních XPG produktů, ale je to čistě ADATA produkt. V rámci nějaké hiearchie bych tak očekával horší výkon, než u XPG řady, ale LEGEND 840 překvapilo často lepším výkonem, než původně dražší XPS GAMMIX S70, které má navíc DRAM cache, lepší řadič a masivní chladič.

Výkon se navíc často podobá ještě dražším SSD a i bez DRAM cache si toto SSD vesele cachuje do systémové RAM. ADATA LEGEND 840 1TB má navíc k dispozici velkou SLC cache, v podstatě je možno použít polovinu kapacity celého disku, takže pokud zapisujeme hodně dat na prázdný disk, výkon bude velmi dobrý. Jakmile se SSD zaplní přibližně přes polovinu, zápis poklesne na necelý 1GB/s. To je pořád lepší, než u jakéhokoliv SATA SSD, nicméně mnoho jiných PCIe Gen4 SSD zde podá trochu lepší výkon.

K softwaru ve formě ADATA SSD ToolBox žádné výtky nemám. Hlavní problém tohoto SSD je spíše vyšší cena, která ho staví na úroveň Kingston KC3000 1TB a podobných SSD. Dále je tu problém z hlediska přepisů, mnoho konkurence v dané cenové kategorii nabízí SSD, která vydrží třeba i 800 TB přepisů nebo více, zatímco ADATA nabízí maximálně 650 TBW.

Nejen z tohoto důvodu jsem se rozhodl neudělit žádné ocenění, SSD je OK z hlediska výkonu a řekl bych, že většině uživatelům poslouží bez potíží. Co říct nedokážu je to, jaká bude do budoucna spolehlivost, to je něco, co nám ukáže až čas.



 

 

Poděkování

 

Za zapůjčení disků ADATA LEGEND 840 1TB, ADATA XPG GAMMIX S70 1TB, ADATA XPG GAMMIX S50 Lite 1TB, ADATA XPG Spectrix S40G 512GB a ADATA XPG Spectrix S20G 500GB, děkuji společnosti ADATA.

 

 

Za zapůjčení produktů Gigabyte AORUS Gen4 7000s SSD 2TB, Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 500GB a GIGABYTE X570 I AORUS PRO WIFI děkuji společnosti Gigabyte.

 

 

Za zapůjčení produktů AMD Ryzen 7 5800X a Noctua NH-U12S SE-AM4 děkuji společnosti AMD.

Tagy: 

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ADATA LEGEND 840 1TB PCIe NVMe Gen4 SSD - aneb Innogrit bez DRAM cache

Úterý, 28 Červen 2022 - 10:05 | Karáš Svorka | Vodou chladit takhle samotné M.2 SSD mi přijde...
Úterý, 28 Červen 2022 - 08:01 | Bartt | Throtlovani bych se nebal. Tady manas zkousel...

Zobrazit diskusi