Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: AMD Ryzen 3 3300X, unifikované CCX vítězí

Oba Ryzeny 3100 a 3300 jsou hodně zajímavé procesory. Je vlastně fascinující, že tohle je dnešní low-end... Jak to je vlastně dlouho, co adekvátní výkon a počet jader s HT byl nabízen jako drahý high-end? Čtyři roky? Pět? Víc to asi nebude...

Každopádně si myslím, že prodejním trhákem se stanou teprve při uvedení Zenu 3, kdy jejich cena klesne. Podobně, jako jsou dnes populární z pohledu cena/výkon předchozí generace. Za půl roku, za rok, až bude cena minimálně o třetinu nižší, bych to bral jako opravdu výborný základ pro levné PC s možností pozdějšího upgradu. Ten potenciál je obrovský a pro Intel bude zase o něco těžší na tohle reagovat. Cenově bude 10. generace i3 konkurovat jen chvíli. V podstatě lze oprávněně očekávat, že v momentě, kdy bude Intel dostupný, bude už nekonkurenceschopný.

Konečně jsou v IT zase zajímavé časy.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

V lednu roku 2017 vydal Intel Core i7-7700K, tehdejší hi-end čtyřjádro s HT se prodávalo u nás za necelých 11k Kč s DPH. Takže to není zase tak dávno, v roce 2017 navíc vyšla první generace procesorů AMD Ryzen, tehdy se to celkem zamíchalo.

Osobně očekávám, že AMD někdy přestane vyrábět Zen1 a Zen+ CPU a tyto kousky pak nahradí starší R3 1200 či R5 1600/R5 2600, ale uvidíme, jak se to vyvrbí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Váhal jsem, jestli napsat tři roky, ale přišlo mi to málo. Měl jsem pocit, že to je dávnější historie. Tak ne, není. Fakt to jde rychle a je to skvělé.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska nabídky Intelu je to ještě méně, čtyřjádrový Core i7-7700K byl top modelem až do října 2017 (tj. zhruba 2,5 roku zpět) a tehdy vydaný šestijádrový Core i7-8700K nebyl ve většině zemí dlouho po vydání dostupný.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tiez si pamatam, ze kym sme vo firme kupovali desktopy, tak viac ako 4 jadra sa zohnat nedali inde ako v HTPC. Odisiel som odtial pred dvoma rokmi. To sa este experimentalne kupil ThreadRipper, ktory bol dost sklamanim (kompiloval rovnako rychlo ako polovicne ojadrovana i7cka), ale potom sa prislo na to, ze zadrhel je v scheduleri Widiel.

Teraz kvoli mobilite pouzivame na pracu notebooky a kedze Intel, tak je zasa lock na 4+4 jadrach. Vendori uz mozno maju aj nieco s viac jadrami, ale nemozem kazdeho pol roka dostat novu masinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Osobně očekávám, že AMD někdy přestane vyrábět Zen1 a Zen+ CPU

Prečo by to AMD robilo ?

AMD stále CPU v USA vyrába (ak tú továreň úrady nezavreli). Ja viem je to low end. a IO čiplet pre Zen2. Ale je divné, ak americká firma vyrába svoj ultra low end v USA a high end hlavne na Taiwane

Malta is a town in Saratoga County, New York, United States. (Malta je mesto v okrese Saratoga v štáte New York v USA)
https://en.wikipedia.org/wiki/Malta,_New_York

AMD Building New Chip Plant in Malta NY
Rendering of the new Advanced Micro Devices Chip Plant in Malta New York

2009
https://www.cliftonpark.com/news-archive/amd/
https://www.saratoga.com/news-archive/amd-chip-plant/

GlobalFoundries (also known as GF) is an American semiconductor foundry headquartered in Santa Clara, California, United States.[5] GlobalFoundries was created by the divestiture of the manufacturing arm of Advanced Micro Devices (AMD).

Fab 8
Fab 8, located in Luther Forest Technology Campus, Saratoga County, New York, United States
he original Zen and the Zen+ CPUs are of a monolithic design which were produced at Global Foundries Malta Facilities
https://en.wikipedia.org/wiki/GlobalFoundries

Zen 2 / 7nm EPYC tvoří kombinace 7nm a 14nm čipletů!
7. 11. 2018
1× 14 nm (~434 mm²)
8× 7 nm (~73 mm²)
https://diit.cz/clanek/zen-2-tvori-kombinace-7nm-14nm-cipletu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, dokud se Zen1+ dobře prodává tak není třeba rušit výrobu. Výrobní cena Zen1+ bude cca 25 USD / 500 Kč, takže na tom AMD bude vydělávat celkem slušně.

Druhá věc je, že stejně musí odebírat od GF spoustu křemíku a ty IO čiplety to všechno nevytíží. Z tohoto důvodu bych se nedivil kdyby tu byl s námi Zen1 déle než Zen2. Zejména ty 4-jádrobé APU jsou pro embedded sytémy super řešení.... tedy dokud to všechno nepřevezmou menší, úspornější a levnější ARM systémy jako Raspberry Pi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No v 2017/4+- vycházel Ryzen 1600 ostatní. A ještě si pamatuju jak Kinecz z nějakého webu. Mi tlouknul do hlavy 4/4 je ideál a pro hing-end 4/8 vydrží ještě roky. A Amd nebrat že Intel je lepší a že ryzeny mají problém s Ram a 100 dalších o kterých se ještě neví atd Obr v bledě modrém. A už mi tam šlape 3 roky na výbornou. Škoda že to má víc výkonu než potřebuju hned bych si pokládal nový s tím co vychází.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat Kinecz s Obrem je dost nefér. Obr je naprostgý debi.l, Kinecz je jen konzerva, používá jím jen vyzkoušené a osvědřené věci, kvůli spolehlivosti atd. Snes smaozřejmě pouřívá i Ryzeny. Je to tím, že Obr nemá tza ty svoje kydy žádnou zodpovědnost, Kinecz za svoje prodané sestavby ručí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Neřeším jeho práci, určitě bude kvalitní a má dobré ohlasy.
Ale co se týče komponent je stejně zaslepený. Stačí se podívat na forum živě(musel jsem ho najít po těch letech). A co jsem našel samý Intel. Jeho pohled je dost jasný Intel je prostě lepší a AMD nebrat .....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Má smysl mít testy kde jsou desítky, dnes naprosto nerelevantních procesorů? Mít v tom testu do 10 CPUček by bylo lepší, klidně by jich mohlo být i méně. 3100, 3300X, 3600, 1600AF, 7700k by stačilo taky - porovnání s cenově výhodným 1600AF, porovnání s vyšším R5 3600, porovnání s 7700k, nebyly by to roztahané nudle, u herních testů by pak bylo fajn testovat relevantní tituly, CS:GO, ok to relevantní je. DeusEX je zase extrémně GPU demanding titul, kde testy CPU nemají moc smysl. Witcher 3 bude mít příští týden 5. narozeniny. GTA je ještě starší. Aspoň jsou to dva relevantní tituly co do oblíbenosti. Co ale nové hry? Resident Evil, RDR2 atp.

Další fakt je, že 2080Ti je overkill. Byl by dobrý test škálování těch CPUček s různými grafikami. RTX 2070 S je asi tak nejvyšší grafika, se kterou si 3300X poradí.

Jinak s tím OC u 3300X bych to neviděl nějak smysluplné, zahraniční redakce se vesměs shodují na tom, že CPU běží +- na svém maximu a OC nic navíc fakticky nepřinese. Něco jiného je to u 3100. Tam OC přidá i nějakých 10%, sice si pořád nešáhne na 3300X, zase je o 20% levnější a rozdíl z uživatelského hlediska téměř nepostřehnutelný.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že to je low-end, tak srovnání se starými procesory smysl má. Ne každý mění procesor každé dva roky, a když už potřebuje udělat změnu, tak je rád, když má přímé srovnání.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Proč tam jsou tedy historické high end procesory jako Core2Quad, Xeony, Phenom X6, i7 první generace? Počítám že ten kdo kupuje high end, dneska low end kupovat nebude.

Oproti tomu tam třeba nevidím žádného zástupce z nějakých Sandy Bridge/IvyBridge Intelů, které dnes lidé nejčastěji upgradují, nebo naopak kupují levné repasy kancelářských mašin. Repasy podnikových Dell, HP s SandyBridge i3 se dnes prodávají kolem 1500 korun včetně licence Windows. Tohle by smysl porovnávat ještě mělo. Takhle se divím že tam nejsou P4 nebo AthlonXP.

Vidím tam tak 12-13 procesorů které nikoho nezajímají. Stačí bohatě poznámka, že i v hodinkách dnes může být stejně či více výkonný HW.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, ten kdo dnes a nebo donedávna vlastní/l Phenoma X6, i7 nebo C2Q je nemusel kupovat jako highend, tzn nové. Osobně jsem donedávna provozoval lacino koupený Phenom X6. A ano, bylo to poté co jsem na něj upgradoval z Phenoma X4, na který jsem upgradoval z Phenoma X2, na který jsem upgradoval z Athlona X2... a ne, desku jsem ani jednou neměnil.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ten starý hi-end smysl má, někoho může zajímat, jestli by se bazarový hi-end počítač nevyplatil víc než aktuální low-end.
S tím Sandy Bridge apod. souhlas, ale beru to tak, že to je prostě co se podaří sehnat a otestovat.

Druhá věc je, že spousta vlastníků starších Core i7 apod. se zjevně nesmířila s posunem na trhu v posledních letech a chtějí ceny úplně mimo realitu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hluboce s tvým názorem nesouhlasím. Tato porovnání je unikátní a mnohem přínosnější než většina testů na webu. Starší hiend prostě recenzenty prostě nebaví. Např. mamce jsem postavil PC C2Q a s SSD dělá zatím doprou práci. Ale určitě si časem zaslouží něco lepšího a tento test je velmi nápomocný. Naopak mi tam chybí 2600 a xeon x3470 ;). Škoda, že nikdo nedělá to samé s GPU. Používám 2x290 v crossfire a zatím to vypadá, že za mnou akceptovatelnou cenu se nic nového nevyskytuje. Ale to je bez testů jen odhad.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 5 2600 přibude časem taky, resp. přibude toho víc, viz. příspěvek níže.

LGA1156 je krapet trolling, nemám na to žádnou funkční desku a mám tu jen jednu i5-650 + většina lidí v mé sociální bublině Lynnfield úplně přeskočila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V dnešnej dobe CF? Koľko platíš za elektrinu? A ktoré hry to vedia využiť? Čo skúšal Prušak, tak žiadna (RTX 2080 Ti). A ešte to nemá výkon ani ako 100W GTX 1650S. Alebo hráš Zaklínača?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože je to sada procesorů co testuji a je to jednodušší, než vše přetestovat znovu jen s pár kousky a některým to může přijít zajímavé.

Sandy/Ivy/Haswell plánuji přidat, úplně jsem s těmi R3 nepočítal, že dostanu nějaké samply, na rychlo jsem mimo ně otestoval ještě ty Intel procesory, tj. i7-7700, i5-9400F a i3-9350K.

Jinak ta fronta dalších "starých" CPU je pořád celkem slušná:

i5-2500K
i7-3930K
i7-3770K
i7-4820K
i5-4670K
i7-4790S
Pentium G3258
i5-6600K
FX-4100
Phenom X4 9650
Ryzen 5 2600
Ryzen 5 1400

A nejspíš nějaká FM1/FM2 APU, podle toho co všechno najdu. Navíc je možné, že mi cvrkne pod nos i něco dalšího, těžko říct.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Do lowendu bych to moc neřadil - procák za 3.5 litru podle mě lowend není. Pokud k tomu navíc dohodíš onen lepší chladič aby nebyl procák limitovaný a neběžel na hraně provozních vlastností, jsou to 4 litry a to už zatraceně není lowend ale střední třída.
Osobně považuju za lowend procáky do dvou litrů.
Proto se mi ani moc nelíbí to stříbrné ocenění - procák je to skvělý, ale cenovka tomu moc nesluší, plus zbytečně vyhozené prachy za boxovaný chladič, který to skoro neuchladí. Dal bych tomu něco jako tip nebo max bronz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přesně, navíc 1600AF je pořád velmi zdatný konkurent byť to vypadá že už mizí z trhu. Ten jde za 2500,- dát na 3,8-4Ghz a má 6/12, takže za 3500,- mám cpu i se Spartanem a ještě zbyde na pivo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Srovnání se starými a původně solidními CPU je super a díky za ty testy!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jirka ma zmysel ist do intelu kde je medizgeneracna kompatibilita 0? Ved to je cele zle a je mi ta luto, lebo si pravdepodobne dost skrypleny dusevny mrzak ktory pravdepodne draho kupil Intel a nevies prekusnus ze si sa oklamal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

navíc ty chyby/díry, podle mě mají smysl jen ty nejmladší Intely co nyní vychází, jinak záplaty které táhnou výkon dolů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tieto procesory som si odskúšať chcel a jeden z nich kúpiť či už to 3100 alebo 3300. Ale bohužial tá cena......Ono dohnať 7700k nie je až taká hitparáda - v dnešných časoch . V multi mu natrel už 1600 ...a single už dávnejšie skoro každé I5 8 a 9 generácie. Cena je bohužial porovnateľná s I5 9400f - a predsa len 6 fyzických jadier je niekedy viac. Vždy som bral Intel ako predraženú spoločnosť ( lebo si to mohlo dovoliť AMD mu roky nevedelo konkurovať ) hádam to nebude cesta aj AMD . Pretože aj 4 jadro / 8 vlákno je za cenu cca 140 eur ....AF verzie 1200 a 1600 sú tie správne ceny ktoré sa k AMD hodia.....A cena za 3600 je myslím si že tiež priateľná. Ale toto - by malo stáť 80 za 3100 a 100 za 3300x - to by bolo adekvátne ....no hold....uvidíme čo to zmení s príchodom 10 generácie Intelu. Lebo ak by cena ostala na úrovni doterajšej / čo asi neostane / i3 9100f - t.j 70 - 80 eur malo by AMD vážny problém.....kedže jednojádrový výkon má aj tento starší intel procesor niekde medzi 3100 a 3300.....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak ceny u Ryzenů nebyly takové. Vzpomeňme. 1800X za 15, 1700X za 12 a 1700 za 10 tisíc v době kdy 10 stála právě ta 7700k.

U 1800X letěla cena hodně rychle dolů, jak o to nebyl zájem když 1700X měla de facto stejný výkon a ti chytřejší stejně kupovali jen 1700. Xkové řady pak spadly a začala padat i ta 1700 neb to tak velká konkurence k Intelu nebyla. Pro práci, a to specifickou, ano, ale tam se prodá minimum retailu, herní počítače jsou v podstatě tahoun výkonnějších retail sestav a tam vedl Intel. Zen+ už na začátku přišel s nižšími cenami a začal konkurenci ohrožovat více právě kvůli zajímavé ceně. Se Zen2 pak přišel i výkon zabalený pod zajímavou cenovkou.

Tam ale zase konkuruje starší nabídka AMD. Ze začátku se Zen+ prodával stejně jako Zen2, byl prostě o dost levnější. Pak přišly AFka vyloženě za hubičku.

Intel se s 10. generací zase trošku vyhoupne, budou to srovnatelné procesory, hlavně i3, i5 a i7, které dostanou HT a srovnají konfiguraci podobně naceněných Ryzenů.

Podobně to bylo v grafikách. NV měla v nižších cenových relacích Maxwell karty, když vyšel první RX480 za lidovou cenu, spousta lidí si z ceny a výkonu ustříkla do textilu a viděli v tom zlatý grál mainstreamu, jen aby záhy NV přišla s GTX1060, která nabídla v podstatě to samé za v podstatě stejnou cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To áno ale v poslednom čase si človek zvykol že AMD mu dá za podobnú cenu omnoho viac v multi - ( napr. i5 9500f i5 9600kf vs 3600 ) takmer porovnateľnom jednojadrovom výkone + HT zdarma ) i7 9700 vs 3700x , 3800x.....
Tu to trošku neplatí keďže i3 9100f idú po tých 70 - 80 eur.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tu mas test na ComputerBase, ma to i-aktivne grafy: https://tinyurl.com/ya3kpexo
Ak si kliknes na stlpec pre i3-9100f ako vychodzi, tak v 1T >> r3 3100 = +5 %, 3300X = +18 % ; v MT >> 3100 = +45 %, 3300x = +61% ...
Takze plati prakticky bez vyhrady, co sam pises...

BTW: teraz je v predaji R3 1200 AF, cize 12nm Zen+ 4c/4t + ako bonus su vsetky jadra z jedneho CCX (obdobne ako u 3300x) ; vdaka tomu pridava oproti starsej verzii (bez AF, 14nm, jadra z 2 ccx ako u 3100) + 15-25% : https://tinyurl.com/y7jlwdaq Takze vykonovo dorovna, resp. bude rychlejsi ako i3 9100f >> ale stoji 56 oproti 79 eur (alza)... 9100f nedava ziadny zmysel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenže ja mám aj 1200af aj 9100f....takže ich reálne viem porovnať :) tych 1200af mam dokonca 2 kúsky jeden s možnosťou že ho v alze do 60 dni vrátim...práve kvoli ohlasenej 3100 a 3300..takže viem nasledovnú vec...1200af sa ani z daleka nechytá na jednojadrový výkon 9100f...situáciu zachraňuje pretaktovanie na 4 ghz...kde je to takmer rovnaké ( v hrach skoro v benchoch ako v ktorých )....1200af je výborný procesor...s možnosťou bavenia sa s nastaveniami...ale na hry je stále lepšia 9100f....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš mít doma i 486, ale pořád ti něco uniká.
1200AF - cena 1500 Kč
i3 9100F - cena 2100 Kč.
Rozdíl v ceně 600 Kč je v této cenové kategorii hodně a architektura Intelu je méně perspektivní + bláto pod heatspreaderem místo kvalitní AMD pájky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby si si nemyslel že dristám tu sú fotky z oboch mojich procesorov ktoré som pred pár týždnami sem aj uverejnil : https://photos.app.goo.gl/9GTK4PkjEP4gnMbh7
https://photos.app.goo.gl/XYF7LBwr2PLMHZ4TA
Ryzen single 2073
i3 9100f single 2645
Rozdiel cca 25 % pri single pri mutli sa to už dorovnáva

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, pán zapomněl nataktovat Ryzena...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ad JirkaK >> Intel se s 10. generací zase trošku vyhoupne, budou to srovnatelné procesory, hlavně i3, i5 a i7, které dostanou HT a srovnají konfiguraci podobně naceněných Ryzenů.

Ehm, houby s voctem Vašnosti... račte se podivat https://tinyurl.com/ya3kpexo > jaky ma dnes naskok i ten slabsi r3 3100 na i3 9100f (+5/+45% v 1T/MT) a treba r5 3600 na i5 9400f (+10/+49%).

Vyssi takty u 10500/10600 se vykonem v 1T priblizi k r5 3600, ale ani zapnuti HT nepomuze pri tak obrovske ztrate v MT... i3 v 10th gen jiz nebude v F verzi bez igp, ale kdyz vidim ze u top modelu 10320 jenom o 200/300 MHz vyssi oproti 9100, cili znovu jenom dorovnaji nebo mirne predci 3100 v 1T ale budou stale pomalejsi v MT; 3300x se ani nemusi ohlizet dozadu, neuvidi je ;-)

Takze jedinou vyhodou u i3 10x zustane igp, akorat se obavam ze i top 10300/320 budou stat vic nez r3 3100 s nejakou pasivne chlazenou (treba hd 6450) z bazaru do rekneme kancelarske zostavy.
Historicky byl i3 - zvlast po apgrejdu na 4c/4t - na vysokych taktech presentovan jako "herni" procak ; detto i5 4c - 6c/6t > a vono ten Zen2 low-end 3300x je vsechny dorovna (i5 na hry) a predzene (aplikacne vsechny).
Takze2, ceny top i5 a i3 u 10x budou zcela jiste vyssi nez jsou/budou ceny za 3300x a 3600 - nebot novinky a prece je to intel a ne cpu pro plebs jako amd. Vykonem budou i tak porad pomalejsi, vykon na watt bude na 99% horsi nez u 9x (takty a HT udelaji sve), ale najde se porad dost b.becku co je budou obhajovat jako "srovnatelne" ve srovnatelne konfiguraci...
AMD vubec nemusi slevnovat, a kdyz to presto udelaji tak do vydani Zen3 to jejich prodeje muze akorat jeste vic nakopnout ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K čemu koukat na testy i3-9100F o které jsem nepsal?

Aktuální, například i5-9400 je herně z pohledu průměrných FPS stejná jako přetaktovaný R5 3600. Má problém s minimálními FPS u vláknově náročnějších titulů, což 10. generace dorovná, bez taktování za cenu v podstatě stejnou. i5-10600k pak za cenu cca 3600X nabídne více výkonu. Bylo by s podivem, kdyby ne, 9600k i bez OC často překonává 3600X tam, kde není problém jen 6 vláken, a kde to nestačí 10. generace opět nabere dech. 10. generace rozhodně nebude slabší na jádro než 9. V herním segmentu se budou prodávat slušně.

Výkon na watt bude v těch hrách plus mínus stejný. Opět vezměme v úvahu tituly, které nepotřebují moc vláken a srovnejme spotřebu přetočeného Ryzenu a spotřebu i3/i5. Minimálně ty i5 podají stejný nebo i vyšší výkon s leckdy nižší spotřebou. Když 8700k na 5GHz při hraní bere 40-80W, kolik bude brát i5 na nižších taktech a bez HT, že.

Zen3 má smysl řešit až budou představené jak parametry, tak ceny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty už to nefetuj. Pokud ti CPU bere ve hře 40 W, tak je buď něco špatně s HW, nebo je ta hra tak nenáročná, že s ní nelze argumentovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám i7-8700K a GB Z370 Aorus Ultra a byl jsem líný, takže jsem zkoušel profily nebo pouze přes turbo (nyní +200MHz na test) a zdaleka to nemůže reálně žrát 40W při 5GHz pokud je CPU zatížené trochu, vyměnil jsem následující chladiče Noctua NH-U9S, CM vodník 240mm (z 2. ruky a někdy nenajelo čerpadlo, neměl jsem nervy) a nyní GELID Solutions Phantom a rád si nechám vyprávět o tom, že po OC je to nežravý procesor. Bez OC to je tichý pohodový CPU, po OC se z toho stane hlučná výhřevná bestie. Ale kupoval jsem z 2. ruky za pár korun, takže jsem to neřešil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze su to zvasty JirkuK, ja mal 8700K v PC od jeho vydania az po nasledny prechod na Ryzen (cca 2 roky), zazil i RELID a nad jeho bajkami o 40-60W v zatazi pri 5GHz sa iba usmievam od ucha k uchu. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 7 1800X sloužil jako takový trolling, bylo to mířené proti i7-6900K. Výkon podobný, menší spotřeba a poloviční cena. Jinak to nebylo špatné CPU po slevách, pár jsem jich použil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ad Martin85 >> Cena je bohužial porovnateľná s I5 9400f - a predsa len 6 fyzických jadier je niekedy viac.

Ehm, znovu odkazem (vid nizsie pre 9100f) na test na CB.de : ak berieme i5 9400f 6c/6t ako 100%, tak v MT >> 3100 = -2 %, 3300x = +9 % ; v 1T >> 3100 = +2 %, 3300x = +15 % ... cize, najslabsie Zen2 4c/8t je vykonovo na urovni intel. jazera 6c/6t, silnejsi r3 ho natrie lavou zadnou..., a oba nove cpu stoja o dost menej ako 9400f (150e na alze).
BTW: 9400f nedaval velky zmysel ani pred vydanim Zen2 R3; aj r5 2600 / 1600 AF maju v MT +20 % pri cene cca 120 / 100 eur ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám ani 9400f a ani 3300x vychádzam len z ....je to video kde jasne ukazuje že stará 9400f je plus minus ako 3300x niekde lepšia inde nie https://www.youtube.com/watch?v=duft43RK8pQ

a k cenám 9400f 150 eur
3300x 135 eur + ako sa v recenzii píše neaký lacný chladič za 20 eur.....a sme na podobnej cene.....

Čiže nemyslím si že je to neviem aká hitparáda - novinka za cenu starinky - s podobným výkonom . A už ani neobstojí komentár že Intel socket 1151 je už za....zenitom kedže na 10 generáciu potrebujete novú dosku...bohužial to platí už aj pre AMD - kedže B350,B450,X470 - čiže devíza AMD - lacné dosky - na nový ZEN nepôjdu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dokonce ta i5 z videa drží ve většině případů i vyšší minima, snad až na Kingdom Come.

A argumentace deskama. Kolik lidí upgraduje procesor po několika letech a nacpe ho do staré desky. Mám kamaráda, co si loni koupil R7 3700X k tomu X570 fošnu co stála stejně jako to CPU, že prej PCIe4 a že to je počítač na cca 8 let...

Ale PCIe4 je mu k ničemu, na to co na tom dělá nepozná rozdíl mezi SATA SSD, natož mezi NVMe přes PCIe3 a PCIe4. Grafiku nechal starou GTX1060, s tím že časem si nejspíš koupí RX5700.

Kdyby koupil Ryzen 5 3600, desku do 2 tisíc, prodal tu 1060, tak má výrazně lepší mašinu, bude mít slušné CPU i grafiku. Po 4-5 letech může buď CPU+desku nebo grafiku vyměnit za výkonnější. Na to jeho DCS by to byla rozhodně lepší volba. Případně mohl za stejné peníze koupit i9-9900k a levnou Ztkovou desku, opět by měl v DCS víc výkonu. Ale hlavně že má vyšší číslo v cinebenchi :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nuž áno ta 9400f a 3300x očividne sú na tom podobne ...cenovo s lepšim chladičom na ryzena tiež....preto ma tá cena nemilo prekvapila...čo získam kupou 3300x oproti 9400f...? Pamäte možu ísť nad 2666...nie ako u intelu kde to ide len n Z...a ďalej ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsou fyzická jádra lepší. A že paměti nejdou výše než 2666? To je problém? Je irelevantní jestli jedna platforma používá rychlejší nebo pomalejší paměti. Paměti samy o sobě jsou k ničemu. Podstatné je jaký výkon ta platforma výkon jako celek. U Intelu je výhoda že mu stačí pomalejší paměti, Ryzen s pomalejšími paměťmi bude trpět více.

Osobně bych ke hraní nekupoval 4c/8t CPU stejně jako 6c/6t CPU. Dnes bych jednoznačně šáhl po R5 1600AF a k němu nějako z nejlevnějších B450 desek. Před Coronavir pandemií, kdy byl dolar níže kombo deska + cpu + 16GB paměti se to vešlo do 6 tisíc a jde na tom postavit obstojná mašina za 15-20 tisíc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koketujem s takou myslienkou:
Tucna Mini-ITX doska s prislubom podpory Zen4, efektivny zdroj, mala skrina, nejake SSDcka a supacka grafika, kludne aj z bazaru. Dam si pozor, aby napajanie potiahlo aj zravejsi procak a trocha sa buchnem po vrecku a splasim tam trocha lepsi (asi vodnik, ak sa do ITX vojde) chladic.

Ked mi na buildovaciu masinu 8 jadier prestane stacit, tak z toho ten procak vyhodim a podla aktualnej situacie na trhu kupim 8c/16t Zen3, alebo nieco vykonnejsie so Zen4.

Da sa predpokladat, ze taky 3100/3300 bude dost blbo predajny, tak pod neho kupim nejaku lacnu fosnu, kludne aj z druhej ruky, nejake RAMky a hodim bratovi / rodicom ako HTPC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak uvádí předřečník, Ryzen 3 3300X je rychlejší než Core i5-9400F a co koukám na ceníky, tak Ryzen je od 3500 Kč, Core od 4000 Kč. U Ryzenu lze ještě po naskladnění očekávat mírný pokles. I kdyby nenastal, není mi jasné, proč by měl uživatel preferovat produkt, který mu za příplatek 500 Kč přinese nižší výkon(?).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=duft43RK8pQ
Tu , to tak vyzerá plus minus na rovnako...
No pretože jasne sa v texte píše že k 3300x je potreba iný chladič....a tých 500 kč je rázom fuč.....
Ja netvrdím že to nie je fajn procesor....ale podobný výkon za podobný peniaz tu už je ....nie je to neaká diera do svete ako bola 3600.....alebo momentálne 1600AF...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i5-9400F je cenou hodně dole. Cena by měla být spíše 4,8k tedy cca to co R5 3600.

i5-10400F bude stát stejně. Bude mít vyšší turbo. Bude to pěkná konkurence k R5 3600.

K té 3300X bude konkurenční nabídka i3 za stejnou cenu té 3300X.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja beru Ryzen 3 3300X jako refresh Zen-u II a pripravu na to co nas ceka se Zen-em III :)

Neni 3300X delana na N7P vyrobnim procesu?

>podle mne doslo i na vylepseni architektury Zen II samotne, prece jenom uz usel jistej cas...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.