Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Arctic Freezer 34 eSports DUO předčil očekávání

Diky, vypada to jako paradni chladic pro Intel. Na AMD ne, tam jsou chladice prilozene a pravoverny fanousek nic jineho nez produkt od AMD nepouziva.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ziram, zaminuskovan, tak ted nevim, jsou ty chladice od AMD tak dobre nebo stoji za hovno jak ty od Intelu? :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neber to prosím jako obecný fakt, ale za mě ti mohu povědět, že box chladič od amd nechávám pouze v případě, kdy stavím na našponovaný rozpočet a zároveň vím, že z recenzí v BFU zátěži to stíhá.
Osobně používám chladiče od Noctua pro obě značky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Např. u 2600 je Wraith Stealth, který ho v běžném provozu a hraní v pohodě uchladí. Ale při dlouhé stálé zátěži s ním procesor nedosahoval základních taktů. Rozhodně se vyplatilo dokoupit AM4 uchycení pro původního veterána Noctua NH-U12P SE2. V případě 2600 je přibalený chladič sice tichý, ale není vhodný pro dlouhodobou 100% zátěž. Dle mého názoru by byl Wraith Spire vhodnější jako v případě 1600..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Základních taktů určitě dosahoval i se Stealthem (aspoň mně), v dlouhodobé stálé zátěži ti spíš neboostoval na maximální udávaný takt, ne? Proti těm nízkým vysokootáčkovým ječákům na chladičích u AMD CPU pro s. 939 a 754 je to i tak nebe a dudy.
Osobně mě spíš nasírá nezájem některých výrobců o zpětnou kompatibilitu i u highend chladičů, takže s výměnou socketu je nutná výměna chladiče nebo bastlení (konkrétně Zalman CNPS12X a dodnes chybějící kit na AM4, přestože pro levnější a méně výkonné typy ho dodal).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja som takto menil mugen2 pri prechode z sAM3 (dnes by som ho kludne zas dal na sAM4) koli haswellu... Ale nevadi, aj tam chcem Ninja5...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano máš pravdu, nedosahoval boostových 3,9GHz. V Prime se pohyboval kolem 3,85GHz. U těch chladičů mne to taky štve. Mám CM H212+ (doufám, že jsem to napsal dobře - je to ten první typ s Direct Heat Pipe) a chtěl jsem ho použít pro R3 1200 do PC pro mamku na internet/TV. A kit na AM4 není. Holt C2Q bude muset ještě vydržet. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipuji, že z těch (-) máš něco za fandy AMD a něco za Redmarxe ;) Obecně je zde zvykem sázet (-) rovnou za autora (příspěvku), i když příspěvek může být jinak ok. Každý web/diskuze má holt svůj kolorit :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dik vsem za odpovedi, taky myslim, ze nekteri vidi muj nick a minuskujou i kdybych AMD chvalil.

Jinak souhlasim, take davam vzdy pokud si to uzivatel vyslovene nepreje kvuli nasponovanemu rozpoctu, nejaky poradny chladic. Nejvic v oblibe ma SilentiumPC Fera, myslim ze samotny pasiv nema v pomeru vykon/cena konkurenci. To ale neplati o prilozenem ventilatoru, ten menim za nejaky tissi, zrovna od Arctic Fan F12 Co je pomerne ok. Samozrejme Noctua je jina liga, ale stoji dost penez.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Redmarxi, není snadné být idiotem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé by bylo srovnání s přímou konkurencí, tj. Fera3. Navíc o kvalitu tohoto "polského" chladiče nemám strach, osadil jsem jich už desítky (počínaje Fera2) a jsou naprosto bezproblémové.

edit: UFFF... 850 kaček s daní.. to nevypadá jako dobrá koupě. Za to jsou už velké věže.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Fera 3 má od výrobce osazen jeden ventilátor, který navíc jede max na 1600 RPM, osobně tipuji, že by dopadl stejně nebo hůře jako ten be quiet! Pure Rock 150W. Nicméně zrovna jsem žádnou po ruce neměl, tak proto v testu není, příště toho zařadím do testu více a je možné, že budu testovat na Ryzenu 9 3900X, jelikož tu mám aktuálně více chladičů na AM4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přimlouval bych se - Fera 2/3 je dostatečně rozšířený chladič za pár stovek na to, aby se vám válel někde v regále/na polici/v šuplíku a byl v takových testech použit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak když jsem kupoval Ferra 3 měl jsem solidní chladič za cca 700Kč . Tady se mi nelíbí právě ty dva hlučné ventilátory ( dodatečnou regulaci otáček v BIOSu nebo potom externím SW beru z principu jako mínus ) a docela koukám, že se vydali cestou pokrytí kovu líbivou černou barvou ......
Ferra je na trhu dlouho a produkty Arcticu u mne už dokázal nahradit .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pre Intelakov dobre. Normalny clovek su kupy AMD chadic je prilozeny a je to OK. Ked si kupis intel musis si dokupit specialne chladic aby to nezhorelo LOL :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo přijde mi to jako fajn chladič na 9900K. Co se týče AMD, k R9 3900X by neměl být ten boxák přikládaný, je celkem na hranici, těch dvanáct jader dovede celkem slušně zatopit. A u R5 3600 by mohlo AMD přibalovat ten lepší Wraith s měděným jádrem, jelikož power limit není 65W, ale rovnou 88W a to je dost hraniční pro Wraith Stealth.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Boxový chladiče u Ryzenů jsou celkem fajn a pro běžné potřeby dobře vyhoví, ale při pořádný trvalý zátěži se už potěj na pokraji sil a teplot. Proto třeba říkám, že při napjatějším rozpočtu je lepší koupit z nových řízků 3600 než 3600X, protože výkonem se až tak neliší (v herním skoro vůbec) a z cenovýho rozdílu přikoupit lepší chladič a ještě zbyde pěkných pár stováků, za který se dá pořídit např. základní systémový ssd, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím... Kdysi jsem svou i5 7600 provozoval asi 2 měsíce (před Fera3) na stock chladiči a při "běžné práci" (net, filmy, hudba, office...) naprosto tichý. ANO - vrtulník se z toho stal při hraní náročnějších her, ale tam to zase přebily mé 5.1 repro. Samozřejmě že stock u Intelu obecně NEDOPORUČUJU, na druhou stranu, pokud to má někdo jen na net a filmy - nakonec... proč ne? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já na R5 1600 dával hned Gelid Phantom. Což je cenově levnější konkurence tohohle Arcticu. U AC jsem přestal nakupovat krátce po tom co je koupili cinani. Nebyl jsem spokojen s kvalitou. Ta šla dolů oproti starším sérii. Občas se mi od nich něco dostane do ruky že současné nabídky a nezdá se mi že by se to měnilo k lepšímu. Přitom staré větráky série pro tc mám velmi rád a stále jsou v dobrém stavu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobře Karáš. Jako vždy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť to je je Fera3, akorát nalakovaná. I ten střih těch hliníkových plátků je stejnej ! LOOOLLL
No nekup to, přidali větrák za 50Kč a k tomu lak za 50Kč a ještě k tomu marži 100Kč a oalala

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

umístění HP v chladiči je jiné, stejně jako je jiná dotyková plocha, kde má Fera3 viditelné mezery mezi zabroušenými HP.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem se díval, ke kterému modelu by to ještě mohl přirovnat, ale fakt je to uspořádání jiné :D Takže nejen Levoruká Lopata, ale už i slepej... S ním to jde už jen kopce :-/

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vetrak za 50Kc ... ty mas v hlave fakt prazdno. https://www.czc.cz/arctic-bionix-p120-120-mm-bila/250977/produkt . Narozdil nekterych jinych vyrobcu je u tohohle opravdu za co priplacet.
Obecne s vetraky od Arcticu nemam problem, tiche, dlouha zivotnost ... .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bla bla bla jedinej ventilátor kterej za něco stojí je noctua.
A proč mi semka dáváš koncovou cenu nějakého výrobku i s balením a produkci nechápu.
Si myslíš že si bude Artic sám sobě vyýráběný větrák účtovat za maloobchodní cenu? Se prober, ten kus tlakově vystříkaného plastu má cenu 5Kč i s mašinou na vstřikování plastů a s motorkem a kompletací sotva 50Kč a i to přeháním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že noctua není v porovnání, navíc u AM4 mounting kitu si lze orientaci chladiče zvolit u např FM2/FM2+ to nejde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na chladiči, Noctua je v tomhle celkem veselá, ale žádnou na Intel tu aktuálně nemám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, zrovna jsem mel volnou NH-D15. A zrovna jsem ji nasadil na i7-9900KF a mam i stejnou desku a velmi podobne pameti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

super, len tam mohol byt v teste nejaky normalnejsi referencny chladic, napr. noctua nhd14, alebo ninja5.. chapem, ze cena je 2nasobna, ale chladic sa kupuje raz za cas... napr. ninja5 pri 800rpm vrtulach dava ryzen3600 pod 60°C...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On zase Ryzen 5 3600 vygeneruje o dost méně tepla, navíc jsem zjistil, že těch Intel kompatibilních chladičů tu mám méně, tak třeba příště. Chladiče jako SilentiumPC Spartan 3 LT nebo Freezer 7 Pro mi přišlo zbytečné a možná až kruté testovat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ibaze "kazdy vie" ako chladi freezer7, od prescota a prvych athlon64 som ich predal mozno stovky.. nikto ale nevie a to bol ucel recenzie ako chladi freezer34 :) a je pekne, ze ma 80 stupnov v blenderi.. hlavna otazka ale je, ci sa tomu da pomoct.. lebo 80 je vela. Oplati sa investovat viac penazi? Neoplati? A preto potrebujeme silny referencny vzduchovy chladic - najlepsie ta noctua. NH-D15 napr. da 9700k@5Ghz pod 80 stupnov... presne si nepamatam ale mam klienta co to ma, tak sa ho mozem opytat.

este k ryzenu3600... ak sa da verit hwinfo tak mal 90W, rozdiel spotreby na wattmetri v idle a prime95 bol 52 vs 142 = 90W, takze by som mu celkom veril, aj ked imho je to viac...
edit2: pardon, nebol to r3600 ale 3700x

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takze 9700k@5GHz, MSI MAG Z390 tomahawk, Noctua NH-D15 73°C max. Lebo akurat tu je, meni tu tomahawk za MSI MEG Z390 ACE :) a uz 2hy krat to ideme poslat na reklamaciu... 300€ doska :) ta tomahawk stoji "len" 150€

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice práce a tudíž opruz navíc, nicméně jsi redaktor a buď tedy krutý - bude sranda :)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jaká je rozteč mezi žebrováním?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.