Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: ASUS TUF A620M-PLUS WIFI a změna paradigmatu od AMD

Jde na A620 zvýšit napětí ram v biosu nad 1,35V ? Ano / Ne
Na A320, A520 to nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám TUF Gamig A620M-Plus a RAM co maj EXPO na 1,4V a po nastavení profilu na těch 1,4V taky jedou. Jestli to jde nastavit i ručně zkoušet nehodlám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjistím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky.
Jde o APU na hry postavené na A620, jestli jde něco udělat s ramkama, zvednout napětí ram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. AMD Ryzen 5 8500G má bohužel i nějakou tu nevýhodu, prvně dosahuje nižšího MT výkonu a propadá se v podstatě na úroveň Zen3 procesorů .."

Výsledky z CB23
1590 ST .. 11457 MT .. 88W .. Ryzen 7 5800X v konfiguraci 8c/8t (SMT Off + Eco)
1807 ST .. 11563 MT .. 65W .. Ryzen 5 8500G

Ono to sice má MT výkon na úrovni Zen3, ale s menší spotřebou. A vyšší výkon ST.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Karáši kde je tá paradigmatická recenze. Neviem ju nikde s kapitolami nájsť ?

P S. Ten CPU-Z 2.09 benchmark by mal vedieť spraviť samostatné benchmarky jednotlivých big.LITTLE resp. big.BIGGER jadier "The benchmark can now be ran on a single coreset/cluster." tak to zmeraj aký je rozdiel medzi Run on All-Cores vs Run on Zen4-Cores vs Run on Zen4c-Cores.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký chrochták zdá se omylem zapomněl zpublikovat všechny kapitoly kromě té úvodní :(

Už je to opravené.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky.

Ten CPU-Z 2.09 benchmark čo dokáže samostatne otestovať big.LITTLE / big.BIGGER "on a single coreset/cluster.":

• Run on All-Cores
• Run on P-Cores / Zen 4-Cores
• Run on E-Cores / Zen 4c-Cores

ste náhodou neskúšal ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkusím příští týden, sestava je rozložená, takže to musím přenést jinam a zase nahodit ještě před vrácením :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by fajn, kdyz by jsi jeste otestoval frekvence, na ktery ty P a C jadra bezi jak v ciste tak kombo zatezi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by bolo fajn nakoľko by sme vedeli reálny výkon Zen 4 vs Zen 4c a zároveň vs P-cores a E-cores.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To meme na obrazku se pouziva v negativni konotaci.
Teda se vysmivate amd a jeho zen4c.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je místní inside joke, dokonce jsem přidal i nový tag pro změnu paradigmatu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lepsi by bylo "zmena paradigmatu udelana spravne". :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlevnější desky s ořezanými čipsety typu A620 zásadně neberu, ale u ořezaného Ryzenu 8500G, ke kterému se stejně žádná grafika přidávat nebude, si nějakou co nejlevnější desku představit dokážu, což však není případ té recenzované, ta u mě smysl nedává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to problematické, hlavně nechápu to šetření na pcie linkách. Prostě to striktně omezí aby budoucí upgrade nebo oblíbená renovace starších kancelářských strojů bude prakticky znemožněna. Takže ano, nabízí zajímavý hw za slušnou cenu na "tady a teď". Kdyby ty čtyři linky byly standardu 5 kterou normálně AM5 platforma nabízí jako hlavní tahák proti konkurenční LGA 1700 věc jiná, ale takto je to průhledná segmentace. Bohužel špatné příklady táhnou, že AMD...
I ty kancelářské placky obvykle ač SFF měly plný x16 slot, problém byl ve snížené velikosti a také výkonu zdroje, ale to bylo řešitelné. Fyzicky zmrzačený peg slot už není řešitelný.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky mně to u procesoru za 5 litrů přijde očesané až moc, ale nevím jakou plochu zabírá pcie křemík, tak zatím nechci soudit, ale určitě už měli použít pcie 5. Chjo...

Takhle to pcie-5 na 6 nm vypadá.
https://hothardware.com/photo-gallery/newsitem/61066?image=big_locuza-an...
Celkem malé, ale asi jde i o obvod čipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pointa mého příspěvku je že ten hw bude po čase degradován na nepoužitelnost a ne jako staré desky s x16 pcie_2/3 které ani dnes velká brzda nejsou. Prostě po letech už budou vážně jen vzít a vyhodit, žádná resuscitace jako u C2D-Phenom-Sandy/Ivy se konat nebude kvůli pár centům za -4linky pcie a ještě pro sichr starší standard aby bylo jisté že na těch 4 zbývajících už to bude opravdu o ničem.
Jednoduše mi to přijde jako zlomyslnost - aby zařízli kutily co dělají z těch desktop výběhových placek zase použitelné PC i na nějaké medium hraní.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ten PC (podle DDR0 zmrzačeny) může v kanceláři sloužit klidně 10 let. (6/12 se slušným ST výkonem bude držák)
Za těch 10 let by to PCIe 5.0 sežralo tolik elektřiny, že by to přesáhlo cenu CPU.
Úsporné PCIe 3.0 je rozumné rozhodnutí.

Osobně jsem z SFF nikdy herní PC nedělal.
Sehnat lowprofil GPU za rozumné peníze s rozumným výkonem nešlo.
Zdroj to samé. Normální velikost se tam nevešla. Jakýkoli atyp stál víc než staré PC.
No a kdyby se to teoreticky povedlo, tak z toho bude vrtulník. Protože uchladit stovky wattů v tak malé skříni nejde.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Za těch 10 let by to PCIe 5.0 sežralo tolik elektřiny, že by to přesáhlo cenu CPU.
Úsporné PCIe 3.0 je rozumné rozhodnutí."

On psal o jen 14 linkách PCIe Gen4. Takové 4 linky PCIe Gen4 navíc nebo 14 linek PCIe Gen5 by spotřebu ovlivnily minimálně. Kromě toho zaměstnavatel, který tak úzkostlivě kouká na spotřebu určitě nebude provozovat žádný CPU 8 hodin denně po dobu 10 let a taky si nekoupí CPU za 5 tisíc, protože 4300G stojí méně jak polovinu a na elektřině se mu příplatek asi nikdy nevrátí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co tam na ty PCIe linky chcete připojovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafickou kartu a SSD. Co já vím co v budoucnu vymyslí za konfiguraci a architekturu grafik a SSDéčka snad překonají tu dnešní "benchmarkovou" i celkovou krizi a přijde něco solidního i pro lidi co upřednostňují rychlost nad kapacitou. Píšu o horizontu minimálně 5 let, protože tohle není levný výrobek co po záruce klidně vyměním či vyhodím.

Tohle APU není lowend (lze sehnat slušné APU za polovinu), takže lepší nadčasovost by se hodila. Rozumově si koupi tohohle nedokážu zvůvodnit a pokud někdo ano, tak ať napíše důvody co ospravedlní 2x vyšší cenu. Na to že to je zmetek tu cenu nastavili snad ještě hůř než Intel u Celeronu G6900.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro NVME jsou tam 4 linky PCIe v4.

Pokud chcete (a někteří lidi chtějí) připojit NVME v řežimu PCIe 5 na desce Z790 (poslední a nejdražší hit s1700) .. bude i nVidia RTX 4090 používat 8 linek v režimu PCIe4 .. a krom benchmarků to většina lidí nepozná.
Rád bych věděl v čem bude o tolik pomalejší dedikovaná grafika, kterou byste přidal k CPU 2+4 jádra.

Žádný trhač asfaltu to není, ale pořád to bude mít v kategori kancelářského SW nebo konzumaci obsahu delší morální životnost než 2P+4E fy Intel.
Má zkušenost s PC pro kancl je taková, že PC se pořídí s nějakými parametry (výkon CPU, RAM, kapacita úložistě) .. a pokud po nějakých 4~5 letech není moc poruchové, tak se tam přidá RAM a používá se dalších x let.
Výkon CPU, GPU, RAM, SSD vůbec není podstatný. Dost PC se používá pouze jako tenký klient pro připojení na datacentrum kde se ty aplikace spouští. Jsou i případy, kdy přítomnost lokálního úložiště je .. nežádoucí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš, já to dělal, například z vyřazeného PC nadnárodního řetězce - původní config c2d 1,8Ghz + 2GB RAM+500GB HDD. Upgrade na Q8400 c2q 2,66Ghz+lowprof GeForce 2GB+Patriot 256GB+7GB RAM a HDD nechán jako odkládací. Na 1280*1024 se na daném 19" LCD dalo dobře hrát.
Nebo ještě horší konfigurace s jednojádrem Sempron který se upgradnul na Athlon X3 3,4Ghz+5GB DDR2+250GB SSD+2GB Radeon.
A kdyby už tehdy tak krutě šetřili a byly tam jen x4 (1-2gen) linky pcie tak ty přístroje se mohou rovnou vyhodit. Toto bylo tak 4 roky nazpět, nedělám to často a vůbec ne pro zisk, je to na hranici rentability, obvykle jsem byl rád že cena pokryla náklady. A proto mě nasírá když tyhle megafirmy koukají i na to jak uzavřít veškeré skulinky aby donutily koupit nový stroj. Všude se omýlá jak prodlužovat životnost produktů, ale toto jde přímo proti tomu. Plné sloty se dělaly ikdyž byly finanční krize a taky to šlo. Proto nechápu jak někdo tohle může nyní obhajovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane DDR0. Poslední měsíce jste označoval AM5 za předraženou platformu. Vyloženě jste volal po levném ořezaném CPU do AM5.
Teď když se začíná rýsovat levná řada 8000G, tak hned ji odsuzujete, že jí ořezali moc.
Ani nepotřebujete testy a už víte že medium hraní se konat nebude.

Nejste tak trochu troll?
Herní PC pod 10 000Kč je prostě nereálný požadavek.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zase těch 5k není úplně málo a pokud to má takové omezení, tak se těch 30-50€ opravdu vyplatí přihodit.
Leda že by někdo plánoval v blízké době upgrade, ale i tam bych řekl že 8600g bude lépe prodejný. A v případě že za 2-3 roky to PC někdo bude chtít oživit nějakou dgpu třeba z bazaru to bude opravdu špatná volba. Takže já bych to nenazýval levnou, pouze nepatrně levnější variantou s mnoha ústupky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bude zajímavý APU pro nenáročné uživatele (vůbec nehrají hry), jakmile cena spadne ke 3500 Kč. Dnes takovým lidem doporučuju AM4 s Ryzenem 5600G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD Ryzen 3 4300G za 2100 Kč je vhodnější. Ono by to fakt chtělo převést Zen4 či spíše Zen4c na 6 nm, protože tohle nebude pro nenáročné a ještě k tomu nehráče atraktivní ani za 3,5 tisíce. Nenáročným je jedno, jestli mají velká jádra na 5 nebo 3,5 GHz, ale příplatek víc jak tisícovku už chtějí sakra dobře zdůvodnit.

Ryzen 5 4600G je za 2500 Kč asi ještě lepší, ale předpokládám, že má oproti čtyřjádru horší spotřebu na což kolenovrti taky koukají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen 4c na 6nm procesu by mohl být při produktu několika set tisíc waferů kvůli fixním nákladům, na které tak rád zapomínáte.
A poptávka po takových CPU do desktopu tak vysoká není.
Ono už celková poptávcka po desktopu není dost vysoká, aby se do toho investovalo více, než nutné minimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já v druhé půlce minulého roku kupoval AMD Ryzen 5 4600G za 2300 Kč, který byl (a stále je) ještě vhodnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samuel: jde o vyváženost, toto už je řezání bez rozmyslu, respektive za tím vidím spíš vyčůranost. Tedy udělali to levnější, ale zase se pojistili že to bude mít limitovanou použitelnost, tedy omezí možnost upgradu kdy ani osazení výkonnějšího cpu nebude mít smysl.
Nu a jestli je pravda co se píše, že AMD přejde v destopu ze současného modelu čipletů které používá do serverů na mobilní/notebookové tak toto je jen začátek protože tam už ořezávají i M.2 sloty na pouhé dvě linky, proto už Samsung aktivně přišel s hybridním 990EVO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"osazení výkonnějšího cpu nebude mít smysl."
???
Už jsem psal. Tak znovu. Ryzen 5 7600 byl startovací CPU pro AM5. Dnes stojí 5000Kč nový. Za chvíli ho budou plné bazary za 2 až 3 000Kč. Má plný počet PCIe 5.0 linek.
Dokáže bez problémů nakrmit dnešní mainstream GPU s cenou 15 000Kč.

Upgrade CPU byde mít velký smysl i v době kdy se na trhu objeví PCIe 5.0 GPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to původně mobilní SoC a tam k tomu OEM stejně nedá nic lepšího, než MX-like grafiku (nebo spíš nic), tak k čemu plýtvat křemíkem na lepší PCIe pro grafiku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to není problém té desky, ta má normálně PCIe x16 Gen4, jen to APU má méně linek. Pokud to v budoucnu bude někdo upgradovat, velmi pravděpodobně vymění i CPU, protože na AM5 vyjde ještě několik generací.

Co se týče SFF, tam jsou běžné placky i totálně bez PCIe slotu a třeba DELL rád v minulosti omezoval napájecí PCIe slotů třeba jen na 45W. Přidejte k tomu proprietární napájecí zdroj a máte skvělý podvozek pro upgrade.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten ST výkon je parádní.
Je fajn že AMD nedělá umělou segmentaci. A ponechala slušný boost na kancelářském CPU.

Se nezdá ale GPU v kanceláři má smysl. Například Firefox vykresluje PDF pomocí GPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A skutečně to funguje i na AMD? Vývojáři mají tendenci AMD ignorovat a používají jenom CUDA, tak se radši ptám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Ověřeno na W5500 a W7500.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V první vlně jsem měl možnost otestovat vyšší modely AMD Ryzen 7 8700G a AMD Ryzen 5 8500G, ale v rámci této nové řady existují i nižší modely Ryzen 5 8500G a Ryzen 3 8300G"

Tady ve druhém odstavci se vloudila chybka, je dvakrát zmíněn 8500, ale mělo tam být 8700 a 8600 v první větě ne?

Jinak díky za recenzi, škoda té ceny a 4 linek PCIE, to dost omezí možnosti do budoucna, jinak asi jen do nějakého HTPC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme časem, jak to osekají u APU Kraken, což je chystané 8j, které mixuje 50:50 jádra Zen 5 a Zen 5c, a mohlo by časem dorazit do desktopu. Třeba to bude mít 16 využitelných linek jako u vyšších modelů 8600G/8700G. Jestli je to budoucnost, budou muset zvýšit použitelnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to opravil, díky.

Na HTPC by podle mě stačil i ten nižší Ryzen 3 8300G, ale ten nejde v retailu koupit :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mi nepřijde že je 4xPCIE4.0 na budget PC nějak málo. Řekl bych že bez bottlenecku/nebo s minimálním bude taková RTX 4070 i RX 7700XT. PCIE5 je drahý a komplikovaný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Trochu se divim, že když už tam tu 4090ku Karáš měl, že neotestoval, jak moc je bržděná 4xPCIE. Nastavte si doma na PCIE 16xPCIE2.0 a můžete testovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U 3080 jsem viděl test kde to vycházelo 1-10%(s pár extrémy kolem 30%), 4090 by mnohde mohla podržet ta velká vram, takže by to mohlo vypadat podobně, nejhorší tak bude kombinace výkonné karty s malou vram a vyšším rozlišením...
U nějakého Turingu z bazaru by to mohlo být také znatelné...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4090ku jsem měl u sebe pár měsíců minulý rok, jinak by se to samozřejmě objevilo i v předchozích testech. Úplně se mi nechce takovou kartu kupovat jen tak pro pár testů :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do roka a do dne budou chtít ta měření na 5090.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta deska je přesný obraz dnešní doby: všechno musí být gaying, málo USB portů, málo portů pro ventilátory, ALE celkem tři RGB LED pinoviště....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tou konektivitou se už moc neliší od toho, co poskytuje samotný procesor bez čipsetu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V clanku spominana alternativa ASUS PRIME B650M-A WIFI II ma len 4-fazove dikretne VRM a agresivne power limity ktore znizuju vykon o 4% s 7950X. ASUS PRIME B650M-A WIFI je rovnaka doska bez power limitov, ale teploty VRM su nad 100℃. K tomu mozme spomenut este ASUS PRIME B650-Plus ktora ma rovnake VRM a mame 3 najhorsie B650 dosky na trhu.
https://youtu.be/ZtHOOyWYiic?si=ALCTLSOPKtQWDwW0&t=274
https://www.youtube.com/watch?v=DTFUa60ozKY&t=747s

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já nevim, mě ta zmena paradígmy nebaví ani u AMD, ale nic nenadělám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD evidentně netlačí na změnu paradigmy.
ZEN 4c nasadila opatrně v úzkém segmentu.
Čeká jak na to budou zákazníci reagovat.
Tomu odpovídá i cena nasazená dost vysoko.
Snížit se dá vždycky.

Hlavní problém je, že intel tlačí atomy do všech segmentů. Prodeje se mu propadli ve všech segmentech. Takže nevíme jestli to je atomy nebo něčím jiným.
Takže s Vaším "nic nenadělám" nesouhlasím.
My zákazníci rozhodneme jestli paradigma nastane a nebo to je slepá ulička.
Vzhledem k tomu že většina volí peněženkou (intel pro dobrý pocit si kupuje 10% lidí) si vsadím, že malá jádra se prosadí.
Cena křemíku letí nahoru. Malá jádra to mohou kompenzovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD zatim v desktopu pro pristi generaci zadnou neplanuje. To ze pustili 8500G do obehu je vicemene jen proto, ze to meli pripraveny uplne stejne jako zbytek G rady z laptopu. Jinak by tady nic nepustili. Nedavalo by to ani smysl, 8500G je v desktopu 100% okrajova zalezitost pro AMD.
Jinak co se tyce nasazeni v mobilni oblasti, tam se AMD vyjadrovalo uz driv, ze vzhledem k omezenemu TDP, pozuiti C-jader dava smysl, protoze pri zatizeni vice threadu stejne frekvnece klesnou z duvodu vycerpani limitu TDP. Takze proc tam nedat 'stejna', ale mensi jadra, ktera v te predpokladane zatezi pojedou pravdepodobne stejne rychle jako P-jadra na snizenym taktu.
Na kombinaci 4P+8C jsem hodne zvedavy a jak se to bude chovat oproti stejnemu 8+0 na stejne architekture. Dokazi si celkem klido predstavit, neco ve stylu 8+16 v desktopu, co by pak nezralo i travu u cesty, protoze by ten chip nesel vyhonit na tak vysoke TDP "by design".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já nevím.... Paradigma nebo "trh si to žádá"? Pokud mám stejné instrukce, ale menší jádro, pak je to identická zmenšenina, což není. A moc by mě zajímalo, jaká bude spotřeba a výkon normálních jader, když se nastaví stejné takty jako u 4c. Protože z logiky věci, pokud menší jádra nesnesou vyšší takt než 3,7 GHz a současně jim nechybí nic z těch větších, tak velká jádra při sníženém taktu na 3,7 GHz na tom nebudou o moc hůř. A jen názor, ale právě u nejslabších APU by měla být silnější grafika, protože pokud někdo šetří a chce si zahrát na integrované grafice, stejně ho ta politika dotlačí k nákupu silnějšího čipu a dedikované karty. Protože dávat silnou integrovanou GPU k nevýkonnější čipům je zase blbost z podstaty. Bojím se, že se ze strany AMD dočkáme stejné politiky, na kterou dojel Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu proč to řešíte u AM5 socketu?
CPU se dá vyměnit, vy trollové!
(Nebo spíš, ty jeden trolle, co měníš přezdívky?)

Nový Ryzen 5 7600 stojí stejně jako testovaný 8500G.
A je velká pravděpodobnost, že budou stát stejně i v bazaru.
Když někdo bude chtít z kancelářského stroje (8500G) udělat herní, tak v bazaru koupí 7600 (V bazarech jich bude hodně protože upgrade path je opravdu veliká (politika AMD) a 7600 je startovací CPU) a za stejné peníze prodá 8500G.
Jo rozdíl v ceně bude možná pár stovek a doprava bude taky něco stát, ale v porovnání s cenou dGPU to bude nic.

Nebo se bude dát vyměnit 8500G za 10700G...
Jediný zádrhel může nastat, když někdo bude šetřit na desce a koupí 2 sloty RAM. To je pak na nový stroj. I když DDR5 slibují 128GB moduly.
Za RAM dáte víc než za desku. Ale když máte 4 sloty, tak z bazaru za pár stovek koupíte stejné co tam jsou a jen je doplníte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. z bazaru za pár stovek koupíte stejné co tam jsou a jen je doplníte .."
Na základní frekvenci to možná bude stačit.
EXPO profil nebo přetaktování? ... Zapomeňte.
To není jisté ani s novými pamětmi koupenými v "setu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už půl roku není pravda.
Opravila to AGESA.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V 2012 som kupil novy PC s 12GB DDR3.
V 2017 16GB DDR4.
V 2023 32GB DDR5.
V 2028 kupim 64GB DDR6.

Ale teoreticky s 2x64GB na AM5 by som prezil i do 2038. PC mam hlavne na hry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak které hry.
12GB mi nestačilo v roce 2016 ani na Minecraft.
(To bylo ještě před tím než to začal "vylepšovat" M$)
Ty větší módy žrali docela dost. A když jsem zapnul server, na který se připojili další dva kamarádi, tak to padalo na RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty budeš Samíku hodně teoretik, co? A ještě jako bonus pěknej trouba. Já si musel nechat poslat odkaz a dát nový heslo, abych se vůbec mohl přihlásit. Tak dlouho jsem tu nebyl. Paranoia se snad už dá i léčit. Na druhou stranu, pokud nefetuješ a neškodíš, teoretizuj dle libosti. Jen neurážej ostatní, protože to to z tebe dělá vola. Proč u AM5? Protože AM4 se netýká. Kombinace malých a velkých jader je marketing. Systém řízení procesoru umí povypínat obvody a snížit takty tak, že se i velké jádro dostane spotřebou na úroveň 4c. U serveru je to něco jiného. Tam jsou potřeba minální takty a maximální možný výkon při co nejnižší spotřebě a na to se 4c hodí. V kompu 4c nepotřebuješ. Systém ti vypne 7 jader a jedeš jen na jedno. Poslední počítač jsem složil před lety. A tam platilo jedno paradigma. Herní komp měl obsazené výhradně dva sloty. Kvůli latencím a tak. AMD bylo na dual channel citlivější než Intel. U integrovaných grafik to bylo ještě markantnější. Takže pokud neděláš videa, pořád je pro tebe lepší mít dva moduly než 4. A to už nás vrací ke kopírování politiky Intelu. A 620 už fakticky připomíná základní čipsety Intelu. I když je to pořád lepší základní volba, než základ Intelu. Problémem vás teoretiků je, že vám schází praxe. Problémem ovcí je dilema. Kdybys měl zájem, mám tu pár krabic s HW, hafo desek s trochou dobré vůle bys z toho seskládal několik počítačů. A proč nadávám, že slabší čipy mají nejslabší integrované grafiky? Protože ne každý má kombnaci silný čip a silná grafika. Jenže i ten nejslabší procesor nakrmí tu nejsilnější integrovanou grafiku a i když to osobně nikdy nedoporučuju, jako startovní počítač je to ideální. A nezapomínej, že jsou tu mobilní platformy, kde si nevyměníš ani čip, ani paměť. Neuč orla lítat ty nákupe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kombinace malých a velkých jader je marketing."
Ne. Možná.
Malá jádra mají za úkol snížit cenu chipu.
Když se to udělá dobře, tak to na výkonu nebude znát. V mobilních zařízeních to teoreticky ušetří nějakou elektřinu. Kratší spoje = menší odpor.
Souhlas, že v desktopu to není potřeba.
Ale když budu mít na výběr dva CPU se stejným výkonem a jeden bude levnější. Zvolím ten s 4c.

Taky mám hromady starých komponent, z kterých čas od času poskládam nějaký ten ultra low-end. A vždy jsem narazil na jeden problém. Měl jsem hromadu malých modulů RAM a málo slotů na desce. Větší moduly by zvedli cenu stroje na dvojnásobek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@ten
Mix jader v low-endu a nižším mainstreamu dává do budoucna smysl. Vždyť se ty procáky většínu času flákají, protože na nich BFU v zásadě nic nepočítají. Už k tomu začali pájet AI obvod, který CPU dále odlehčí, jakmile to soft začne podporovat ve velkém.

Že by x600G měla mít stejně výkonnou iGPU jako nejvyšší model tu obhajuju delší dobu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Menší jádra tuším nesou menší cache a neumí tak vysoké takty, ale zase jsou velikostně menší, takže se jich na jeden čip(let) vejde víc ... a na to podle toho co píšeš výše úplně zapomínáš.

"... pokud někdo šetří a chce si zahrát na integrované grafice ..." <= Tak na mí bude hrát co to půjde, ono kupodivu jde hrát i starší neméně zábavné hry než ty co stále nově vycházejí.

Nicméně souhlasím s tím, že segmentace iGPU nedává moc smysl. Měli by dát jeden (maximálně dva) typ(y) iGPU do všech modelů dané řady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Offtopic, ale me ted nastvalo ze jsem koupil novou desku AM4 se 6 SATA protoze mi 4 nestacily, a pak jsem zjistil ze 2 z nich nejdou pouzit pokud je tam M.2 disk. Musel jsem extra dokupovat SATA SSD. Ojebavaji to kde se jen da. .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale není specialita AMD, dělají to i některé Intel desky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za desku? Nějaká s A520 čipsetem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, je to ASUS PRIME B450M-A II, AMD B450, AM4. Je tam 6 SATA portů, tak jsem myslel že půjdou všechny. Jdou, ale bez M.2... Tož tak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z popisu desky je potřeba přečíst více, než jen výčet konektorů.
Hlavně když chcete něco, což už není považováno za "běžnou" potřebu uživatele.

Probíralo se to i po českých internetech 2~3 (možní i 4) roky dozadu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ASUS PRIME jsou doslova nejlevnější desky, co má ASUS v nabídce.

Co se týče starého B450 čipsetu, ten podporuje až šest SATA 6Gb/s portů a dva mohou být z CPU. Nicméně hodně výrobců to dělalo na B450 tak, že čtyři SATA porty byly z čipsetu, další dva z CPU a ty zbylé dva porty z čipsetu se MUXovaly do dvou PCIe linek pro další M.2 slot.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chceš SATA, není nic lehčího než to řešit adaptérem z Aliexpressu. ASmedia 1166 = 6portů, v mnoha podobách PCIE1x, PCIE2x, M.2, jen je potřeba si uvědomit, že ASM1166 umí jen 2xPCIE3.0. Novější čip jsem zatím neviděl. SATA začíná být okrajovka. Smiř se s tím. Sám mám v "NASu" m.2 asm1166, s 6ti mechanickýma diskama se dostávám na zápis kolem 700-800MB/sec v RAID6(raidz2). Podpora ASM je solidní jak v BSD (TrueNAS Core), Debianu(Proxmox, TrueNAS Scale, Ubuntu a kýbl dalšího) i Widlích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje bambilion HBA karet co mají nějaké to klasické LSI-3008, připojené to může být přes PCIe x8 Gen3, má to dva miniSASy a se správnou kabeláží se vymáčkne 8-16 SATA portů :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě nejsem tak technicky znalý jako vy dva, ale proč bych měl chtít na SATA víc než "jen 2xPCIE3.0" ? Vždyť je to SATA !!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.