Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: HP Spectre 15 x360-df0004nc Poseidon Blue 2018 - výkonné 2v1 od HP

Tie ostré kovové rohy musia byť likvidačné pre podlahy - či už laminát alebo keramika :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mě vůbec nenapadlo, ale přijde mi, že pád strojů tohoto typu může být často likvidační i pro samotné zařízení. Hliník se rád kroutí a narovnat ho zpět je téměř nemožné. No a sklo rádo praská. Už jsem takhle zažil upadlé XPS 13, zkroutilo se zadní víko, sklo před LCD prasklo a zároveň zničilo displej pod ním.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten problem s NVIDIA ovladaci mam i na svem Vaio.. nechapu co je tak zvlastniho na tech noteboocich, ze to nemuze pouzivat bezne ovladace.

Nejste nekdo schopen rozbalit stejnou verzi oficialni a custom ovladace a porovnat je?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem teď koukal, že má NVIDIA k dispozici mimo standardní driver i jakýsi DCH, který je právě pro OEM stroje:

"Standard" packages are those that do not require the DCH driver components.

"DCH" (Declarative, Componentized, Hardware Support Apps) refers to new packages preinstalled by OEMS implementing the Microsoft Universal Driver paradigm.

DCH drivers cannot be installed over a standard system, and Standard drivers cannot be installed over a DCH system.

To confirm the type of system you have, locate Driver Type under the System Information menu in the NVIDIA Control Panel.

Nicméně v době kdy jsem testoval ten notebook tohle myslím na výběr nebylo, nebo jsem to nějak přehlédl. Každopádně i u toho DCH driveru NVIDIA píše:

As part of the NVIDIA Notebook Driver Program, this is a reference driver that can be installed on supported NVIDIA notebook GPUs. However, please note that your notebook original equipment manufacturer (OEM) provides certified drivers for your specific notebook on their website. NVIDIA recommends that you check with your notebook OEM about recommended software updates for your notebook. OEMs may not provide technical support for issues that arise from the use of this driver.

Lišit se to jinak může třeba nějakým custom BIOSem. V minulosti jsem narazil na to, že sice novější generický driver fungoval, ale nefungovala hibernace, sleep do RAM nebo třeba i akcelerace videa fungovala špatně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nVidia teď přešla na jinej formát driverů (myslím na tu Universal Windows Driver Platform nebo jak), tak možná by šly nějaký ty poslední normální ze září 2018 nebo co. Mimochodem stejná hláška vyskočí, když chce člověk instalovat na desktopu driver grafiky, kterou tam ještě nemá strčenou ;) Další ojeb může být ona 1809 verze, kde je to možná striktnější (v duchu Microsoftu, že). To mě polilo, když to zařvalo, že nemám kompatibilní Windows (1803), *uráci... snědou tíseň na ně.

Mimochodem, ta Vega M GL, její paměti mají jakou propustnost? 2x nebo 4x větší než to, co uvádí GPU-Z? Předpokládám 4x, tj. kolem 180 GB/s... či?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mělo by to být těch 180 GB/s, má jen 1024-bit sběrnici a paměti jedou na 700MHz (1400 efektivně).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> nechapu co je tak zvlastniho na tech noteboocich,

Jisty rozdil tam je - ve vystupech. Tj bezny chip na graficke karte ma vystupni konektory "dynamicke" a standardni - tj HDMI, DVI, DP atd. Kdezto notasovej chip muze mit i jina rozhrani - eDP, LVDS a dalsi, ktere davaji smysl v notasu, a tyhle se musi nakonfigurovat pro konkretni hardware. Nicmene neni zadnej duvod aby se kvuli tomuhle museli delat extra ovladace, tohle lze resit pres BIOS. Navic tam mohou byt rozdily v TDP - se musi nastavit dle laptopu, ale taky resitelne pres BIOS.

Dalsi vec co asi chybi OEMkam v oficialnich ovladacech, je asi moznost pridavat si spyware dle vlastniho vyberu ;)

A to bude asi tak vsechno. Jinak jsou ty chipy identicke napric vyrobci, jsou pripojeny pres stejnou sbernici (PCI-e), pouzivaji stejne pameti atd. IMO neni zadny *technicky* duvod proc by to nemohlo byt obslouzeno generickymi ovladaci Nvidie. Tusim ze jsem nekde cetl, ze AMD bude v pristi generaci dodavat i ovladace AMD grafik pro notasy, takze evidentne to je resitelne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LVDS už myslím novější GPU ani nativně neumí, muselo by se to řešit nějakou konverzí aktivní. eDP má mít výhodu právě v tom, že je to víceméně normální DP a ne random specifikace, kterou si každý dělá dle chuti ála LVDS.

TDP a takty se dají nastavit skrze VBIOS, ono to omezení může být čistě umělé s argumentem, že ovladač je řádně otestován, stabilní a tak podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> eDP má mít výhodu právě v tom, že je to víceméně normální DP

No... vicemene. Protokol je to stejny, ale neumi to EDID, alespon AFAIK. TJ si to neumi zjistit co je tam pripojene, a tudiz se to musi nekde natvrdo nakonfigurovat. Ale i tohle by melo jit udelat pres (V)BIOS.

> TDP a takty se dají nastavit skrze VBIOS, ono to omezení může být čistě umělé

No vzdyt ja souhlasim. IMO je to ciste umele omezeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EDID určitě nefungoval s LVDS, tam se musel často řešit firmware u těch displejů, u eDP si nejsem úplně jistý, protože jsem u nějakých notebooků eDP panely měnil a normálně jsou detekované včetně nějakých detailů, přijde mi zvláštní, že by eDP neuměl EDID O.o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A bude aj HP Meltdown, keď je HP Spectre?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To netuším, ale můžu se dodavatele zeptat. Třeba budou mít i HP Branchscope ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Budou, však to má Intel procesory (i když nové)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč si lidi myslí, že 4K a ještě k tomu patlací, je výhoda? ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, ale takhle na nějaké kreslení to může být relevantní. Na normální použití je to se 100% DPI poněkud maso.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.