Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: HP ZBook 17 G5 Mobile Workstation

tenhle Bloatware, co chodí se značkovými notebooky, ten mě děsí a je to první věc, co z počítače letí jak namydlenej blesk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také se toho částečně zbavuju, naštěstí tam toho stejně moc není a typicky raději provedu čistou instalaci woken a ovladačů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevypada to spatne, ale cilim na konkurenci (Precision 7730), protoze ma lepsi klavesnici a jsem uz tak nejak zvykly na Dellacke moznosti rozsireni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta Precision 7730 taky nevypadá úplně marně, zajímalo by mě jaké je chlazení a jestli má grafiku v MXM slotu nebo ne. Zaujalo mě to i z důvodu, že je možné to pořídit s Radeonem Pro WX 7100 8GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7720 MXM ma, 7730 uz ne, pry z duvodu, ze vyrobci uz nedodavaji MXM grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, mě přišlo, že si ty karty vyrábí ti výrobci ála MSI, Clevo, Dell a další sami a jen kupují čipy od výrobců GPU.

Nebo to pro ně vyrábí nějaká třetí strana ála Pegatron/Foxcon?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bohuzel nevim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dellacke moznosti rozsireni oproti HP rozsireni se = ...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dell mi prijde mene citlivy na vyber komponent, ale mozna se u HP zlepsili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakých komponent?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pameti, disky, pridavne karty. Mel jsem pracovni HP, ktery odmital jine, nez oficialne brandovane RAM, Dell snese cokoli i nad ramec specifikace. Ale jak rikam, mohlo se to zmenit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, s tím jsem se u HP setkal snad jen u některých tiskáren a u Dellu třeba u řadičů disků (DELL PERC 5 tuším, celkem staré pro staré PowerEdge 2950) kdy na řadiči odešla cache ve formě 256 MB DDR2-ECC DIMMu, ale nebralo to žádný jiný modul.

Jinak jsem u HP, Dellu i Lenova celkem běžně měnil paměti, procesory, disky a tak podobně. ThinkPady mají akorát ještě dnes čas whitelist na WiFi karty a LTE karty, což je trochu pain.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem na to zatím nikdy nenarazil, thinkpady vůbec nevedu. Akorát vím, že můj starej precision M4500 nebral libovolné paměti, ale to je problém intelu, nikoli dellu. Sehnal jsem pro něj paměti původně pro MAC, ale jsou to microny odpovídající přesně tomu, co tam dell osazoval, takže jsem měl jistotu, že to bude fungovat. Disky jsem si měnil dle libosti, stejně jako CPU, wlan modul jsem nepotřeboval měnit a zbytek je připájen :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam je to skutečně problém Intelu, ten řadič umí maximálně 8GB RAM typicky + DDR3-1066. Tedy jdou použít i 1333 moduly, ale musí mít osm čipů na každé straně toho SODIMMu, novější to nežere.

To samé u ThinkPadů T500/W500 z té doby, maximálně 2x4GB DDR3-1066.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Precision 7730 v nápadité kombinaci s AMD - nemá dobré chlazení. EndOfStory:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7730 s AMD? Kde? Ja jsem se dival na i9/Xeon variantu, AMD nenabizi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na stránkách Dellu lze vybírat i konfigurace s jinýma grafikama, možností je několik:

Radeon Pro WX 4150 4GB
NVIDIA Quadro P3200 6GB
Radeon Pro WX 7100 8GB
NVIDIA Quadro P4200 8GB
NVIDIA Quadro P5200 16GB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, grafiky. Jsem tak nejak doufal, ze jednou budu mit moznost osadit Ryzen nebo TR

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si nejspíš ještě počkáme, TR v notebooku je ještě větší maso než AM4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je škoda, docela by mě zajímalo jak si ta WX 7100 vede, Dell tam to chlazení pohnojil, nebo je to moc žiletkové?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem na ty stroje koukal a vypadalo to docela hezky. Docela vtipně působily ty různé cenové hladiny nV vs AMD karet. Dobré je, že v tom konfiguratoru je vidět vše hnedka. Testy jsem pravda, nehledal.

Jinak když jsem se na to vyprdnul a šel pak po bazaru, tak i ten dell M4800?, který je v podstatě konkurentem Zbooku17 G2, tak i skrze lépe vypadají chlazení, dva ventilátory a kde co, předvádí horší výsledky než tenhle zbook, který má pouze jeden ventilátor a menší pasiv.

Jinak čistou náhodou, hledal jsem to všude možně, 6cm NVMe disk pro tu G2 by jsi někde nedokázal sehnat? A když už se v tom tolik vrtáš, zkoušel jsem vyzjistit, zda-li K5100 varianta nese jinej chladič, než s K4100. Rád bych to upgradoval, ale kromě jiného PN nikde nic zmíněno není a v podstatě každá varianta má chladič s jiným PN, což mne trochu znervozňuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

60mm NVMe disk mi přijde jako divný atyp a vidím to prvně, jsem zvyklý spíš na 2242 nebo 2280. Takže asi bych použil 2242 nebo tam nějak nacpal 2280 :D

Ad ta Quadra, papírově je K5100M s plně aktivním čipem, ale stejné 100W TDP. Nicméně je otázka, jak vypadají ty MXM moduly přímo od HP, možná mají jinak poskládané cívky u té napájecí části a to pak vyžaduje i jiný chladič. Nebo má ta HP varianta třeba i jinak nastavené TDP?

Co jsem koukal na obrázky, tak ty karty vypadají stejně, možná prostě tu K5100 začali montovat později/dřív a měli zároveň novou revizi chladiče? Asi bych se ptal spíš HP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, problém je, že 6cm nvme disky prakticky nejsou, ani menší. Zkrátka se HP rozhodlo pro netypický 2260 m.2 nvme slot, nazvali to HP Turbo drive a koupit se to nedá. Je to v podstatě jediné řešení, jak do toho stroje dostat disk sedící v pcie. Samozřejmě standardní sata tam je, i m.2 "díra" v sata only a do toho myslím už 2280 nacpu. Tzn. celkem to pojme 4 pysky (2×2,5 sata, 1×sata m.2, 1×pcie m.2).

K tomu quadru, dle ofiko dokumentu se všemi díly a jejich PN jsem zjistil, že podle CPU a GK osazovali jinej chladič. U CPU je maximum 2 HP, u slabších kousků osazovali i pasiv jen s jednou HP. U GK je to podobné a právě jsem se obával, jestli tam není rozdíl opět v počtu HP, na druhou stranu, obě ty karty by měli mít ekvivalentní TDP, liší se jen "ořezaností jádra" dle tohoto https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nvidia_graphics_processing_units . Co se týče rozmístění, podle všeho jsou všechny tyhle velké MXM karty prakticky identické, jak tyhle staré keplery, tak i Maxwelly a Pascaly, pouze se liší v přítomnosti nebo absenci jedné velké cívky a rozmístění FETů na horní hraně (s čímž se určitě na straně chladiče nijak necrcali a prostě tam bude celá ta hrana snížená tak, aby to pokrylo fety na libovolné pozici, bude to levnější, jak speciálně snižovat jen pár míst přímo nad nimi).

Maximálně mě pak šibalsky napadá, co tam takhle místo keplera strčit toho maxwela nebo rovnou pascala :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém s těmi MXM kartami je téměř vždy v BIOSu, velmi často pak nefunguje notebook vůbec, nebo tu kartu vůbec nevidí a je potřeba ten BIOS modnout. Což je problém, pokud chcete používat UEFI a Secure Boot :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, něco šlo asi bez bios modu, prakticky minulý víkend jsem zabředl do diskuzí a zjistil, že někomu nefungoval interní 10bit displáž (dreamcolor), dokud nesehnal bios od HP (měl DELL K5100 v HP mašině). Jinak vše fungovalo, až na ten dreamcolor. Ten jsem ostatně chtěl do tohohle stroje taky nasadit, proto jsem to i hledal jenže...

zjistil jsem, že ten LG panel má 50+20pin konektory, kdežto ta "mizerná 6bit jebka" co tam je, tak je pouze 40pin. Obojí je LVDS, nikoli eDP. Pak jsem zjistil že jsou na to tedy různé kabely, které jsou různě pospojované (jeden je z těla stroje přes kloub do víka, ten zřejmě stačí pro ten 40pin, pro dreamcolor jsou asi dva, jeden tenhleten ale s logicky jiným konektorem ve víku, následně druhý který se na něj připojí a spojí právě vše potřebné v těch dvou(třech) konektorech). A to je ještě otázka, jestli tam není nějakej jinej mezikus, protože v některých materiálech dreamcolor verzi HP zmiňuje, jinde ne. PN tam sice jsou, ale pod stejným PN vypadne i ten eDP kabel, který mi to vnucovalo, což je blbost. Takže se na to asi vyprdnu a buďto ho nechám s tou mizérií, nebo zakoupím nějakého dárce s dreamcolor verzí (samotné víko včetně panelu asi neseženu, byť na 15" se na ebayi jeden nabízí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si říkal, WTD 50+20 pin, ale jestli je to 10-bit panel, tak to dává smysl. V dobách mobilního Haswellu bylo eDP žhavá novinka a mám takový pocit, že v business class strojích je začalo používat jen Lenovo, takže není problém upgradovat třeba ThinkPad T440/T440p na 14" FHD IPS, zatímco u starších modelů s LVDS je to porod, protože LVDS 14" FHD IPS panely se nedělaly. Třeba na ThinkPady jsou na to redukce z LVDS na eDP, nicméně takový DELL, tam to nefunguje a taky má LVDS.

Teoreticky by to HP mohlo mít eDP i LVDS, ale to se mi moc nezdá, leda levně sehnat ten stejný notebook třeba nějak rozbitý a zrekonstruovat to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to vidím max na upgrade CPU (vlastně by šlo jen o zvýšení TDP, na 4940MX (47W vs 57W by mohlo být znát, na druhou stranu je otázka, jestli by to mělo smyl z hlediska teplot, když to stejně naráželo buď na jeden, či na druhý, nebo rovnou na oba limity).

Kepler 4100M je už taky bída, byť pořád o dost použitelnější než ta FX880, které bylo zastaralé už v době své existence. Tam jsem viděl nějaké možnosti, když jsem googlil a tytrubkoval (maxwella by to sežrat mělo).

No a panel jedině z nějakého dárce, kupovat panel za cca 4kkč, porůznu kabely za cca 2kkč s riskem, že to bude nebo nebude stačit, to se mi moc nechce, aneb dokážu najít mnohem zajímavější věci za 6kč s jistotou funkčnosti :) Navíc je tu šance, že brzy tohle provizorium skončí a konečně budu desktopovat. Ten 6bit panel je fakt peklo, protože zrovna tajhle na webu diitu, jsou takové ty žluté boxy, do kterých se zapisujou citace či výňatky, nebo překlady, neviditelné, resp. dokonale splynou s tím modro/šedivým pozadím. Prakticky ihned po zapnutí stroje a prohlédnutí primitivní grafiky jsem poznal, že ten panel není ani náhodou 8bit, ale něco daleko horšího. Na druhou stranu, pořád je to lepší než to, co se osazovalo před 15+lety, kdy světlá zelená neměla daleko k bílé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, opět stroj s pr0klatým Intelem, tentokrát dokonce nějaký (původně pro servery) Xeon, nejspíše plný všech všem známých strašidel (ghost|spectre|spoiler), prostě exkluzivní Zoo po všech stránkách, no nekup to! Na druhou stranu - například do racku v nějaké serverovně by se to i s malými úpravami krásně vešlo :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehmmm. Povězte mi buď pohádku o AMD, nebo vymyslete lepší alternativu :* ...bcz.. do většiny kanceláří architektů/ lékařů radiologů, je toto teměř jediná volba:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba ten Acer s Ryzenem ;D A nebo Macbook pro maximální trolling.

A nebo prostě pořádný výkonný desktop nebo WS co nemá limity jako notebook z hlediska výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do "kanceláří architektů, lékařů a radiologů" udělá lepší práci levnější desktop...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.