Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Lenovo ThinkPad P14s Gen4 (Intel+NVIDIA) - aneb reparát s dGPU

Po nedávné recenzi ThinkPadu T14 Gen4 jsem dostal příležitost podívat se na entry-level pracovní stanici v podobném provedení.

Tato kapitola je tak trochu novinkou, jelikož často řeším různé business-class notebooky ve firemním prostředí, znamená to, že často řeším i dokování takových notebooků, dnes primárně přes USB-C. Bohužel to dnes nefunguje tak, že libovolný notebook bude spolehlivě fungovat s libovolným dokem.

Lze se tak setkat se nefunkčním napájením přes USB-C, polofunkční USB, nefunčkní výstupy na monitor, či obskurní problémy u přnosných počítačů společnosti Apple, kterým se absolutně nelíbí USB-C prodlužovací kabely.

Zkouším tak relativně zběžně různé monitory s integrovanou dokovací stanicí a dokovací stanice využívající Thunderbolt 3, normální doky s podporou DisplayPortu a nechybí i levnější doky, které pro obraz používají DisplayLink přes USB.

Není v mých silách ozkoušet všechny možné dokovací stanice na světě, ani odhalit všechny potíže u několika málo modelů, berte tuto kapitolu s jistou dávkou soli. Testování probíhá tak, že dok k notebooku připojím, chvíli počkám, aby se vše připojilo a doinstalovaly potřebné ovladače a poté zkouším dok odpojit, zkouším dále notebook zaklapnout, zahibernuji ho, posléze probudím a připojím k doku znovu.

Včetně několika připojení a odpojení za chodu počítače, v podstatě tak simuluji situace, kdy ve firemním prostředí uživatel přichází a odchází na nějaké pracovní místo, do zasedačky a tak podobně. Všechny tyto testy probíhají během jednoho dne a jedné instance, takže si testovaný notebook obejde kupu dokovacích stanic, pokud dojde k nějakému pádu, tak to samozřejmě zmíním.

 

Lenovo ThinkPad P14s Gen4 má k dispozici dva USB-C porty, oba dva podporují USB4 a ThunderBolt 4. Bohužel Intelí TB utilita s touto generací nefunguje a nedokážu tak přesněji zjistit, kolik je v systému TB řadičů, nebo zda se jedná o jeden řadič s dvěma porty.

Windows 11 mají možnost zobrazit nějaké detaily ohledně USB4 hubů, na screenshotu můžete vidět, jak to vypadá, pokud k jednomu portu připojím ASUS SimPro Dock 2, který je "obojetný", podporuje ThunderBolt 3, ale může fungovat v USB režimu s nativním průchodem DisplayPortu.

 

 

 

Lenovo ThinkVision T27hv-20 (27" IPS 2560x1440)

Tento monitor společnosti Lenovo je zajímavý v tom, že má v sobě integrovanou dokovací stanici, přes USB-C si tak připojíme nabíječku dodávající až 85 Wattů, USB hub, USB 1 GbE ethernet, nějaké USB porty, 27" 2560x1440 monitor a také zde najdeme 1080p webkameru, mikrofony a reproduktory. Aktuálně mám s tímto monitorem velmi dobré zkušenosti a se všemi notebooky typicky funguje dobře.

Lenovo ThinkPad P14s Gen4 funguje s tímto monitorem naprosto v pořádku, mám k dispozici 85W napájení, monitor samotný, síť a veškerou omáčku. V podstatě se jedná o očekávaný výsledek, vzhledem k tomu, že se jedná o produkt stejného výrobce.

 

 

 

Lenovo ThinkPad USB-C Universal Dock 90W 40AY0090EU

Tato standardní krabicová dokovací stanice nahrazuje starší Lenovo ThinkPad USB-C Dock Gen2 90W 40AS0090EU. Za zmínku stojí informace, že pokud vyměníme přibalený 90W napájecí adaptér za větší 135W, dok je pak ochotný dodat až 96W přes USB-C namísto standardních 65W.

Dok využívá USB 10Gb/s konektivitu pro vnitřní hub, který poskytuje USB porty, gigabitový Realtek Ethernet a USB Realtek zvukový kodek. Obraz je řešen za pomoci nativního DisplayPortu, dok má dva DisplayPort výstupy a jeden HDMI výstup. Doporučuji provádět občasné aktualizace firmwaru dokovací stanice.

Pokud máte Apple Macbook, máte na dva různé displeje smůlu, jelikož Apple nepodporuje DisplayPort Alt-Mode, všechny připojené displeje se budou tvářit a duplikovat jako jeden.

Tato dokovací stanice je aktuálně v jedné zasedací místnosti a je do ní připojeno několik zařízení. Přes USB je do doku připojeno konferenční zařízení Logitech Group, které má zabudované prostorové reproduktory, mikrofony a externí kameru s 1080p rozlišením a slušnou optikou. Dále je zde připojena síť přes RJ45 a dva FullHD 55" monitory, jeden přes HDMI výstup a druhý skrze DP>HDMI redukci. Kabely jsou asi deset metrů dlouhé a se zesilovačem.

Lenovo ThinkPad P14s Gen4 v tomto režimu funguje bez potíží, vidí dva separátní monitory, nijak neblikají, napájení, síť i konferenční zařízení funguje jak má. Opět očekávané chování vzhledem ke stejnému výrobci. Co se týče napájení, v době testu byl dok krmený 90W adaptérem a do notebooku dodával 65W, nyní je tam 135W adaptér a to notebooku poskytuje 96 Wattů energie.

 

 

 

ASUS SimPro Dock 2

Tuto dokovací stanici společnosti ASUS jsem si relativně oblíbil, dok je totiž dodáván se 180W adaptérem a přes USB-C poskytuje až 100 Wattů napájení. Dok je navíc obojetný, může tak fungovat v ThunderBolt 3 režimu, nebo v kombinaci USB 10Gb/s + DisplayPort nativně. Je tak široce kompatibilní a některé uživatele potěší přítomností čtečky SmartCard. Dok podporuje passtrough MAC adresy z notebooku do USB síťové karty, nicméně tato funkce spolehlivě funguje pouze s notebooky ASUS ExpertBook a vyžaduje instalaci speciální utility, která řeší přepnutí MAC adresy.

Do dokovací stanice jsou na testovacím stole připojeny dva běžné Samsung S24E650PL 23,6" 1920x1080 monitory, oba dva přes DisplayPort. Dále jeden běžný plotnový 1TB disk přes USB 5Gb/s, síť přes gigabitový Realtek USB čipset a periferie ve formě Logitech K120 klávesnice a Logitech B100 myši.

Lenovo ThinkPad P14s Gen4 s tímto systémem nemá potíže, vše funguje jak má. Nabíjení funguje a notebook dostává 96 Wattů.

 

 

 

i-tec USB-C HDMI DP Docking Station with Power Delivery 100 W

Společnost i-tec jistě mnozí čtenáři znají, vyrábí všelikajé redukce, krabičky na disky a také nemalé množství všelijakých dokovacích stanic, typicky jsou o něco levnější, než dokovací stanice od tradičních výrobců notebooků.

Tato dokovací stanice využívá Alt-Mode DisplayPortu a USB 10Gb/s, audio i síť je tradičně přes USB. Společně se 112W i-tec adaptérem může notebooku dodat až 100 Wattů. Menší trolling se skýtá v zapínacím tlačítku dokovací stanice, po přpojení doku k napájení ho musíme nejprve zapnout a poté připojit k notebooku.

K dokovací stanici jsou připojeny dva DELL U2515H 25" 2560x1440 monitory, USB klávesnice, myš a externí disk ADATA HV620.

Lenovo ThinkPad P14s Gen4 s tímto dokem opět funguje bez problémů a z hlediska napájení dostává 92 Wattů.

 

 

 

i-Tec USB-C Metal nano Dock 2x DP HDMI with LAN 100W PD

Další dok od i-tecu je funkčně podobný dřívějšímu, nicméně má jiný obal, velmi krátký USB-C kabel a postrádá zapínací tlačítko. K této dokovací stanici na test připojuji starší DELL 24" 1920x1200 monitor přes DisplayPort, náhodný HP 21,5" FullHD monitor přes HDMI, síť přes gigabitový Realtek USB čipset a jednoduché periferie ve formě Logitech K120 klávesnice a Logitech B100 myši.

Lenovo ThinkPad P14s Gen4 si s tímto dokem opět poradí bez potíží, z hlediska napájení získává až 92 Wattů, jako předchozí dok od i-tecu.

 

 

 

DELL WD19S USB-C Docking Station 130W

Tato dokovací stanice od DELLu nahrazuje starší WD19 a ještě starší WD15 dokovací stanice. Je mnohem spolehlivější a obsahuje interní ventilátor a vyměnitelný USB-C kabel. Tento dok využívá USB 10Gb/s konektivitu a nativní DisplayPort. K doku DELL dodává 130W napájecí adaptér. K doku jsem připojil starší DELL 24" 1920x1200 monitor přes DisplayPort, náhodný HP 21,5" FullHD monitor přes HDMI, síť přes gigabitový Realtek USB čipset a jednoduché periferie ve formě Logitech K120 klávesnice a Logitech B100 myši.

Lenovo ThinkPad P14s Gen4 funguje s DELL WD19S bez problémů, přičemž dokovací stanice notebooku dodala 90 Wattů.

 

 

 

DELL D6000 USB-C DisplayLink Dock

Tato dokovací stanice společnosti DELL už je dnes také krapet starší a jedná se spíše o levnější dokovací stanici. Tento dok má sice USB-C kabel, nicméně DELL přibaluje i redukci na USB-A, aby byl dok použitelný s notebooky, které postrádají USB-C. Samozřejmě napájení zde funguje pouze při použití USB-C konektoru. Dokovací stanice nepodporuje DisplayPort, namísto toho řeší obraz skrze USB sběrnici a čipset DisplayLink.

Někteří ze čtenářů se jistě s DisplayLinkovými doky setkali, nejedná se o úplně blbuvzdorné řešení, vyžaduje typicky speciální ovladač, ale občas funguje i na Linuxu. Musím však říci, že situace se někdy od let 2015-2018 rapidně zlepšila. I tak preferuji dokovací stanice, co využívají nativní DisplayPort.

K doku jsem připojil starší DELL 24" 1920x1200 monitor přes DisplayPort, náhodný HP 21,5" FullHD monitor přes HDMI, síť přes gigabitový Realtek USB čipset a jednoduché periferie ve formě Logitech K120 klávesnice a Logitech B100 myši.

Lenovo ThinkPad P14s Gen4 funguje i s touto dokovací stanicí bez potíží, DisplayLink ovladač se stáhnul z Microsoftího repozitáře a obraz na monitorech fungoval i bez restartu počítače. Napájení bylo funkční a notebook dostal 63 Wattů, USB porty i síť byly také funkční.

 

 

 

DELL Thunderbolt Dock TB16

Tato dokovací stanice opět od DELLu je snad nejhorší dokovací stanice(ale možná je spíše na druhém místě), kterou jsem kdy řešil. Někdy v roce 2018 jsem řešil polofunkční dokování na novém Latitude 7490 s DELL WD15, zakoupil jsem tedy tento TB3 dok a situace byla ještě horší, obraz nabíhal třeba za 20 vteřin po připojení kabelu do notebooku, USB periferie se připojily ještě později, notebook trpěl na různé zamrzání a tak podobně.

Bez doku bezproblémově a nakonec to DELL vyřešil o půl roku později novějším BIOSem. Díky tomu jsem Latitude 7490 vyměnil za ThinkPad X270 s mechanickým dokem, což bylo funkční řešení.

Nicméně zpět k této starší Thunderbolt 3 dokovací stanici s ventilátorem. Dok samozřejmě tahá DisplayPort, USB konektivitu a poskytuje napájení notebooku velmi krátkým kabelem. Osobně mám zkušenost, že tento dok se nelíbí dokonce i některým počítačům společnosti Apple, což mi přišlo zvláštní, když jiné Thunderboltové doky s nimi typicky fungují.

K doku jsem připojil starší DELL 24" 1920x1200 monitor přes DisplayPort, náhodný HP 21,5" FullHD monitor přes HDMI, síť přes gigabitový Realtek USB čipset a jednoduché periferie ve formě Logitech K120 klávesnice a Logitech B100 myši.

Lenovo ThinkPad P14s Gen4 se s tímto DELL dokem moc nekamarádí, fungují sice výstupy na monitor, USB porty a síťová karta, ale napájení přes USB-C zde nefunguje vůbec. Pokud navíc notebook restartuji, nepřipojí se zpět monitory připojené do doku a musím ho od notebooku odpojit a připojit.

Samozřejmě je možné argumentovat tím, že se jedná o dokovací stanici jiného výrobce a je navíc několik let stará. Ale nemají být USB-C zařízení univerzální? Z mých osobních zkušeností to tak rozhodně není a není to omezeno jen společnostmi DELL a Lenovo. Ale o tom třeba někdy příště.

 

 

 

DELL WD15 USB-C Docking Station 130W

Tato dokovací stanice opět od společnosti DELL je snad nejhorší business-class produkt, s jakým jsem se kdy setkal. Poprvé jsem na ně narazil v roce 2017 a tento dok nelze označit jinak, než totálně zabugovaný. Nicméně stačilo pár let počkat a DELLu se to podařilo celkem rozumně vyladit. V letech 2017-2019 bylo na denním pořádku, že uživatel si připojil dok k notebooku, nefungovalo mu nabíjení, displeje, mizela USB síťovka, nebo notebook spadnul na BSOD.

Samozřejmě se pak dělaly klasické akce typu "aktualizujte BIOS, firmware doku a přeinstalujte operační systém". S tímto dokem mám také nevalné zkušenosti při kombinování s notebooky, které nejsou od DELLu. Doku navíc příliš nepomáhá pevný a tlustý USB-C kabel, člověk si tak může relativně snadno USB-C "odcvrnknout" a vše odpojit.

Dokovací stanici jsem samozřejmě upgradoval na nejnovější verzi firmwaru 1.0.9 z roku 2021. Dokonce jsem asi z třiceti dostupných kusů schválně vybral model, který byl reklamovaný a prakticky nikdy nepoužitý.

Lenovo ThinkPad P14s Gen4 dle očekávání nefunguje s touto dokovací stanicí příliš dobře. Napájení přes USB-C funguje tak jednou z pěti připojení doku, pokud funguje, notebook dostává až 58 Wattů. Monitory jsou také velmi nestabilní, buď fungují, nebo ne. Podobně jako u TB16 i zde je spolehlivě rozbije restart počítače nebo hibernace. Dodám pro jistotu inforamci, že například s DELL Latitude 5490/5590 funguje naprosto bezproblémově.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Lenovo ThinkPad P14s Gen4 (Intel+NVIDIA) - aneb reparát s dGPU

Čtvrtek, 1 Únor 2024 - 09:12 | ... | No problém je, že nechtějí vrátit peníze za...
Čtvrtek, 1 Únor 2024 - 01:58 | Karáš Svorka | Nekvalitní kus bych prostě reklamoval u Lenova,...
Pondělí, 29 Leden 2024 - 21:46 | ... | "I tento notebook poskytla na recenzi...
Neděle, 28 Leden 2024 - 16:55 | Karáš Svorka | A nechcete napsat recenzi na tu jinou myš? Třeba...
Neděle, 28 Leden 2024 - 14:38 | Tralalák | Bolo to myslené, že AVX-512 (ale aj FMA3) má...
Neděle, 28 Leden 2024 - 13:16 | Karáš Svorka | Notebook s Core i3 N305 tu nemám a nevím, zda se...
Pátek, 26 Leden 2024 - 17:31 | melkor | Řekl jste "Tfuj Kolalokově limonádě",...
Pátek, 26 Leden 2024 - 17:17 | melkor | N6000? K čemu ti je CPU s tak brutálním výkonem....
Pátek, 26 Leden 2024 - 15:28 | Majklos | Kéž by. Pak začne zvonit telefon ..
Pátek, 26 Leden 2024 - 14:53 | Fousek | Naopak pro praci s PC Outlook/Teams vypnout. Pak...

Zobrazit diskusi