Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Samsung SSD 980 PRO 1TB PCIe Gen4

"Matoucí PRO označení pri marketingovém "3-bit MLC NAND", SSD reálně užívá TLC NAND"

->presne, neni to rada Pro ale jenom Evo+, rada Pro by totiz stavela ciste na MLC tak jako 970 Pro

Prosil bych autora o odpoved na jedinou otazku a to jestli existujou SSD-čka pro PCI-Express 4.0 uzivajic ciste MLC cipy? dekuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samsung dělá například Samsung PM9A3, což jsou 110mm dlouhé M.2 SSD, jsou Gen4 a jsou více Enterprise a používají MLC čipy.

Nebo je alternativa PCIe karta ála Samsung PM1735 řada.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji autore, to je to co povazuju za skutecne Pro!

Jeste jeden dotaz... co je to za hodnotu 3DWPD po dobu pěti let? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi maximální počet přepisů, co garantují? Článek jsem nečetl, ale význam je řekl bych jasný. Tj. 3(dwpd)x5(let)x365(dní)x kapacita SSD = maximum zapsaných dat, co výrobce garantuje? Tj. pokud je to 1TB SSD, tak je garantováno, že přežije zápis 5 475TB dat. Zároveň ale maximálně 3TB denně, né více.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Garance, že je možné zapsat kapacitu toho SSD několikrát za den, v tomto případě by SSD mělo přežít tři přepisy kapacitou SSD denně po dobu pěti let. Přesněji je ta zkratka device/drive writes per day.

Ale pokud překročíte ten počet přepisů i za méně jak pět let, tak výrobce záruku neuzná.

Nicméně Samsungy typicky vydrží o dost víc, jen jsou pak pomalejší, protože řadič musí opravovat často chyby + to může teoreticky kdykoliv umřít, nebo se to může přepnout do read only režimu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

DWPD je pocet prepisu celeho disku denne, po dobu zaruky (nemusi to byt 5 let, ale typicky je.. protoze se jedna o serverove zelezo, fyzicky tedy HHHL pcie karta, pripadne 2.5" nvme disk - U.2)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdy ta SSD mají i třeba jen tři roky záruku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3 roky záruka v serveru? To snad ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No takové ty entry-level Samsungy PM883 v SATA provedení (TLC čipy) mají 1,3DWPD po dobu tří let. Přijde mi to celkem v pohodě, to jsou spíš Read Intensive disky, takže by to neměl být problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je si třeba uvědomit, že Samsung velmi rád používá označení MLC i pro TLC (jen někde v hloubi specifikací u TLC napíše že jde o 3-bit MLC).

U toho Vámi zmiňovaného "MLC" Samsung PM9A3 kupodivu přímo ve whitepaperu přiznává, že jde o TLC NAND. Tím, že by běžela v režimu pseudoMLC(2-bit) si nejsem jist.
https://image.semiconductor.samsung.com/content/samsung/p6/resources/PM9...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak jsem naletěl na špek :D
Nějak jsem si říkal, že enterprise model nebude TLC, není to přece PM883/893. Ale je pravda, že TLC jsou typicky označované jako PM, SM řada jsou MLC.

Takže jsem dement. Ta PM1735 je taky TLC, jen hodně vydrží.

To fakt vypadá, že poslední opravdu MLC SSD od Samsungu jsou SATA modely SM883.

Omlouvám se tedy za mystifikaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V comsumer tride si myslim byl posledni 2-bit MLC v SATAIII Samsung 860 Pro.
https://www.samsung.com/semiconductor/global.semi.static/860_Series_Broc...

SM953 vypada take jeste na 2-bit MLC.
https://www.samsung.com/semiconductor/global.semi.static/SM953_Whitepape...

Tady zase pisi, ze SM953 je TLC. Jestli to Samsung v mezidobi nezmenil, ci chyba.
https://directmacro.com/mz1wv480hcgl-000mv-samsung-sm953-series-480gb-tl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu proč to tak řešíte jestli je disk MLC nebo TLC. V teoretické rovině tam jsou rozdíly velké.
Ale v praxi nevíte jak kvalitní buňky jsou. Výrobce to ví a podle toho dá na to záruku. Takže bych se řídil zárukou a DWPD. TLC či MLC může být uživatelům jedno. Dřív jsem to taky řešil, ale po 15 letech zkušenosti s SSD už to neřeším.
Co se týká přepisu, tak mám SSD nasazené v kamerovém systému i v serverech. Všude podle SMART hodnot vydrží déle než 10 let. Tedy že po 5 letech má víc jak 50% životnosti. Typicky kolem 10%.
NAND buňky mají stejnou životnost jako vše ostatní okolo. Akorát se o nich mluví víc. Dřív než se unaví, tak je dožene morální životnost. Hlavně směšně malá kapacita.
Jako pravda že v tom kamerovém systému je MLC. Kdyby tam bylo QLC tak by bylo už u konce s dechem. No bych ho po 5 letech pro jistotu vyměnil. Za 4x větší kapacitu při stejné ceně. A tedy 4x více přepisu. V serveru to je vůbec v pohodě, protože zátěž se rozkládá mezi disky v poli. V případě RAID 5 hezky rovnoměrně. Takže i když server zapisuje 10x víc než běžné PC, tak při 10xSSD je ta zátěž jednoho disku stejná jak v PC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, ze napriklad NVMe Samsung 970 Pro snad nepouziva SLC cache. Takze je v sustain zapisech daleko vypocitatelnejsi (pokud samozrejme uvazujeme v kontextu TRIMovaneho prostoru). Data jsou zapsana primo do flash v MLC(2-bit modu). U TLC jsou v pripade volne SLC cache data zapsana do trojnasobku bunek (v pSLC modu) a az nasledne zapsana v modu TLC(3-bit). Takze bunky jsou zapisem nasobne vicekrat opotrebovavany. Dalsim faktorem je pouzity vyrobni proces, pricemz obecne plati, ze se s lepsim vyrobnim procesem pocet prepisu bunky klesa (modernejsi SSD maji typicky pokrocilejsi vyrobni proces). Volba lepsiho SSD mozna nema vyznam v beznem PC, ale staci zabrousit do oblasti zpracovani RAW zaznamu kde v kombinaci s proxy/render-cache NLE se pohybujeme v domene trvaleho cteni/zapisu v radu GB/s. SSD, ktere se po zaplneni SLC-cache "zakokta" muze ovlivnovat snizenou pruchodnosti plynulost workflow. Je to prave vysoka pruchodnost, ktera dnes umoznuje praci ve vysokych rozlisenich diky vyuziti vypocetne nenarocnych kodeku (vykoupeno datovymi objemy). V dobe PAL 720x576 slo o cca 20MB/s u uncompressed formatu, dnes napriklad v DNxHR a 8Kp24 jsou to GB/s. Prace s proxy v redukovanem rozliseni je sice mozna, ale limituje WF v castech odvislych od detailu (shapening, tracking, chroma keying, grain, redukce chromaticke aberace, ...).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chápu že někdo řeší SLCcache.
Ale MLC vs TLC fakt nechápu. Morální životnost je i v případě několika GB/s furt menší než počet přepisů.
Jo před 13 lety jsem slyšel výkřiky, jak je MLC na nic a že by si jí nikdy nekoupil. Jedině SLC!
Dnes se křičí: Jedině MLC. TLC nikdy!
Za 10 let se bude křičet: Jedině QLC...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Společně s menšími nanometry a posunem SLC→MLC→TLC→QLC si můžeš být jist, že tvoje zkušenosti se starými SSD jsou neaplikovatelné na dnešek. Problémovost jednoznačně stoupá. Lidé mají zkušenosti, že i při přesouvání dat z HDD na HDD se jim během 20 let ta data poškodila - s TLC SSD bude tohle lahůdka. Nebo porušená instalačka OS na PC co se málo zapíná (náboj holt utekl). To fakt není jen o kurvítkovsky pojatých výrobcích, ale o problémovosti, která žere čas, je zákeřná a otravná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem se párkrát setkal s tím, že někdo si koupil notebook starší generace, který ležel vypnutý možná i rok na skladu. No a data se na tom systémovém SSD poněkud poškodila, takže to bylo extrémně pomalé a zabugované, lepší bylo to celé smazat a nainstalovat znovu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně se něco podobného stalo u náhradního desktopu asi po 7 měsících kdy byl mimo el. síť. Ten systém je nějak zpomalený, takže asi bude nutný reinstal. Stejně teď někde leží a znovu mu táhne na další půl rok bez elektřiny a ty Win 7 možná už nahradím něčím jiným. Kingston KC600 256GB.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil bych do SSD kopnout, pustit TRIM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem hrdým majitelem 2TB verze 980 Pro :-) Sice to bylo peněz jako za kozu, ale jsem naprosto spokojený. Za cca rok má najeto ~6.5TBW takže o životnost se nebojím.
Ve srovnání s 1TB 970 EVO+ ta 980 Pro méně hřeje. Navíc se Samsung chlubí poniklovaným controllerem, který by měl lépe předávat teplo do chladiče. Holt se poučili z chyb v minulosti, kdy tuším 960ky topily jak blázen a v důsledku toho po nedlouhé zátěži throttlovaly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo 960ky jsou klasika, zcela bez chladiče se ten řadič v zátěži rozpálil klidně na 106°C, to bylo docela humorné, ale snadno řešitelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem chtel koupit M.2 NVMe do USB-C boxu a vubec jsem si nemohl vybrat.. vse ma pridelany vetsi nebo mensi chladic. To prece musi vadit i pri montazi v NB, ne?

Chtelo by to nekdy zesumirovat modely do tabulky se sloupcem form factoru - "SS/DS a NIC/PASIV/FAN" :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vše ne, je spousta SSD co mají chladiče demontovatelné. Osobně kupuju SSD bez chladiče a řeším to operativně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám jen 500GB verzi a i tak naprostá spokojenost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Samsung SSD 980 PRO jsou na trhu už nějaký ten pátek, takže tato recenze jde ven tak trochu s křížkem po funuse..."
Tak to vůbec nevadí. Právě naopak. Poslední dobou se prodlužuje čas mezi recenzemi a skutečnou dostupností. Takže je fajn, pro změnu si přečíst o produktu, který se dá koupit. A ne se jen namlsat, těšit se, a pak zjistit že cena je dvojnásobná a parametry o 10% horší než v recenzi, protože výrobce na recenze poslal lepší kousky, nebo v tichosti změnil použité komponenty.

Díky moc za poctivou recenzi, kde udaná cena i parametry jsou totožné s tím co dostanu v obchodě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle testu je jednoznačným vítězem Gigabyte AORUS Gen4 7000s SSD 2TB a hned za ním v závěsu Corsair MP600 PRO 1TB. Cenově jsou všechny podobné, tak není lepší radši vzít nějaký z těch dvou?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GIGABYTE AORUS 7000s 2TB stojí něco přes 9000 Kč s DPH, takže cenově podobný rozhodně není. Typicky u NVMe SSD platí, že čím vyšší kapacita, tím vyšší výkon(více NAND podá lepší výkon, pokud je dostatek propojů do řadiče + větší SLC cache a DRAM cache).

2TB verze Samsungu 980 PRO je levnější, než ten AORUS 7000s, takže osobně bych šel asi do Samsungu :)

Jak je na tom 1TB verze toho 7000s nevím, tipuji, že to bude skoro stejné jako ten Corsair MP600 PRO, jelikož to využívá identický řadič, NAND a DRAM cache, lišit se bude hlavně firmware.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj Karáši, pár postřehů:

1) máš tam šíleně amerikanismů typu "které nevyužívá Phison řadič" .... Phison není přídavné jméno, mělo by to být "které nevyužívá řadič Phison"
... "linkami do AMD X570 chipsetu" ... atd atd atd (nečetl jsem kompletní text recenze)
... mimochodem na tohle je expert Honza Stach na ddw, píše postupem doby víc a víc jako prase :-). I já si to musím setsakra hlídat, strašně to k tomu svádí.

2) jo, Samsung marketinguje, ale má vlastně pravdu. MLC, tedy multi-level-cell, je obecné označení pro všechny NAND flash s více bity (napěťovými úrovněmi) v buňce. Takže 3bit MLC je korektní označení, jakkoli mi přijde hloupé. Holt TLC a související schopnosti řadičů došly tak daleko, že je možné je považovat za dobrý produkt i pro PRO segment. Osobně bych to nedával do záporů, ale do "Pohlídejte si", protože Samsung o tom informuje přeci jen plnohodnotně.

3) "Testuji i s parametrem oflag=dsync" .. zkust to obalit do tagu <code>, bude to lepší.

4) Jaký je tvůj pocit z těch SSD obecně? Já mám názor, že cokoli typu M.2/NVMe s dostatečnou cache (aby nevyhníval zápis po pár GB) je prostě rychlé a jestli to valí 3500MB/s, nebo 7000MB/s, je ve výsledku putna. Jak to vidíš ty?

5) Btw v téhle cenové relaci je za 5k třeba i 1TB Firecuda 530. Nestála by za test? Má přeci jen 1275 TBW / 0,7 DWPD (a také NVMe 1.4, když už to 1.3c explitině u Samsungu zmiňuješ), což by mohlo být vůči Samsungu zajímavé. To píšu jako naprosto spokojený uživatel 500GB Samsung 870 EVO SATA (na Linuxu, toho času s Ext4).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo Stachův článek by častokrát stačilo číst jen do poloviny, protože ve druhé se všechno, co už napsal, minimálně ještě jednou zopakuje :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak zase když máš volný m.2 pcie-4 slot tak proč brát něco slabšího když i cena za 500GB Corsair P5 Plus je 2200,-. Podle mě pokud se nepotřebují ukládat velké programy/hry pořád dostačující kapacita s ještě slušnou cenou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není moc logický. PCIe 4.0 využiješ, jen když aktivně pracuješ s velkými objemy dat a ty se na 500 GB nevejdou. Pokud s velkými daty nepracuješ, na co potřebuješ M.2 NVME SSD?

Přemýšlel jsem teď o koupi, když jsem teď stavěl PC. Rozumnej poměr cena/výkon je jen u SATA SSD. Různý benchmarky a srovávací videa mě nepřesvědčili, že bych měl platit téměr dvojnásobnou cenu v podstatě za nic. Sem tam někdo argumentuje s DirectStorage a to je akorát další technologický vzdušný zámek. Microsoft to ani po roce a půl od oznámení nestihl implementovat v DirectX a žádné alternativní API k tomu neexistuje. Jestli se to alespoň trochu prosadí v dalších 5 letech, bude to zázrak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná, jak Linus dělali slepej test načítání her video editingu a paradoxně vyhrál SATA SSD oproti NVMe SSD i dokonce SSD Gen4 :D

https://www.youtube.com/watch?v=4DKLA7w9eeA

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké M.2 na stávající desce mám, samozřejmě s ohledem na Cometu to bude PCIe3.0, ale to je fuk, SATA SSD mám už z předchozího stroje, který M.2 neměl, proto SATA. A jsem spokojen. Je to rychlé, má to velkou cache a i na 500GB mám snad 350GB+ volného místa, a to jsem dal 32GB na swap.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak na prázdný PC je i jedno SATA SSD dostačující... Já zrovna zrecykloval dva 512GB SSD SATA pěkně do RAID 0 v druhém PC a skvělé odkladiště her jako Conan Exiles (pro které akutalizace znamená vždy překopání snad půlky souborů) nebo náročné na loady jako Total War série.
Jinak, M.2 má i jiné benefity než rychlost, hlavně je maličké a doslova se přilepí k desce, žádné kabely ani zabírání prostoru.
Chápu i druhou stranu, prostě funguje tak nač měnit, zvlášť když už u vás fandovství k hw vymizelo. Ale když klekne tak není důvod proč nejít do M.2, má jen výhody. Já toho PCIE 4 Corsaira bral místo Samsungu 980 kvůli DRAM, chci to na druhý systém, linux, dramless pořád nedůvěruji ikdyž udělali výrobci pokroky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DRAMLess SSD má jediný důvod k nedůvěře. Ztráta dat v případě výpadku napájení. Stejně jako RAID 0.
Trochu paradox ? No mluvíš o dvou počítačích, asi máš na každý jiné nároky. Nebo používáš SATA řadič s baterkou :-)

Kdysi se u SSD s DRAM uvádělo jestli má nebo nemá kondenzátor pro případ výpadku napájení. To se už vůbec nedělá?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že by to bylo hodně velká náhoda, protože z ta DRAM není zase tak velká a do SSD se to vysype prakticky okamžitě...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samsung dělá třeba PM9A3 nebo SM883 SSD co ty kondenzátory na sobě mají.

To že má SSD DRAM cache neznamená, že o ta data při výpadku nepřijdete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„To že má SSD DRAM cache neznamená, že o ta data při výpadku nepřijdete."

SSD bez DRAM cache je obecně odolnější vůči chybám/problémům po výpadku než SSD s DRAM cache a bez kondenzátorů. Nebo snad ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

NE!
Problémem je HMB (Host Memory Buffer)
"...(HMB) využívá technologii DMA (Direct Memory Access) PCI Express, která umožňuje SSD používat DRAM v počítači namísto toho, aby bylo SSD vybaveno vlastní DRAM..."

Takže při pádu RAM (Předpokládám že i BSOD, protože je předpoklad že data v RAM jsou poškozená) příjde disk o vše, co měl v cache a nestihl zapsat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kingston DC500M tiež má kondenzátor a 1,3 DWPD. Vhodné do NAS a serverov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a hlavně nižší výkon, ostatně spousta levných ssd má docela problém udržet rychlost už jen při zápisu 4GB naráz, přitom to je velikost která už byla malá před lety.
Jo, tohle je (2x512 SSD) ve víkendovém PC kde jsou nejmladší, jsou tam ještě v RAID 0 2x1TB WD Blue a starý 3TB Seagate, obé cca z roku 2014 a s GTX 1650 GDDR6 to ještě ve fHD zvládne dost.
Ta SSD SATA jsou Verbatim a dle testu v RAIDu dávají při 16GB test souboru 1105/815MB/s což není špatné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Při použití HMB se toho výkonu podaří valnou část nahnat zpátky. Ano, pokles výkonu trápí skoro všechny SSD. Ale dnešní SSD klesnou třeba z 5 000MB na 500MB/s. Což je furt použitelné.

1105MB/s je na FakeRAID SATA slušný výkon. No v roce 2014 (se tuším začali objevovat první M2) bude řadič propojen přes PCIe3.0 a SATA bude v poslední verzi III, takže teoretické maximum je 1200MB/s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle je Verbatim Vi550 S3, příjemně překvapil. První jsem měl do externího disku který jsem využil jen několikrát na přenos dat, tak jsem dokoupil druhý a je z toho solidní RAID 0. Za ty prachy slušný 1TB za 2600,-. Deska Prime X370 a funguje velmi dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě až to ten SATA Samsung zabalí, tak počítám s M.2/NVMe. Ale nepředpokládám, že by to bylo více než za mnoho let. Mám tu i víc než 11 let starý 128GB MLC SATA SSD, co na něm držím záložní Windows. Postupně prošlo sekvencí 7 - 8 - 10. Pořád funguje. Jo, je zjevně pomalejší než ten novej Samsung (bodejť, vždyť je to jen 3,0Gbit/s SATA), ale pořád funguje spolehlivě, a to je typicky zaplněno ze zhruba 80-90%. Takže jak dlouho mi vydrží ten 500GB Samsung? Nevím, ale nelze vyloučit, že přežije stávající Comet sestavu. A jestli její nástupce už nebude mít SATA nad desce, inu to by taky mohl být za X let důvod k upgradu :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Společně s menšími nanometry a posunem SLC→MLC→TLC→QLC si můžeš být jist, že tvoje zkušenosti se starými SSD jsou neaplikovatelné na dnešek. Problémovost jednoznačně stoupá.

Jó 11 let staré SSD co nemá žádný problém - to je něco jako můj starý HDD co má nalítáno 40 tisíc hodin a hlavně 48 tisíc zapnutí. Od dnešních HDD nic takového neočekávám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

bohužel je to tak, Samsungy si ale pořád drží určitou kvalitu, tam by problém mít neměl.
U jiných značek je to jiná pohádka, buď po zapnutí SSD prostě zmizí z detekce Win a vidí ho jen EFI, ale už je to těžítko, jako u mého jednoho Gigabyte nebo se uvnitř něco zvrtne kdy si drží ještě přijatelnou rychlost čtení byť klesla o třetinu ale zápis padl na 300MB/s - to se mi stalo u A-DATA, obé reklamace uznány jako vada produktu, GB výměna za jiný u druhého rovnou vrácení peněz protože se již neprodával.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nakoupil jsem hodně levné Lexary jako levné oživovadlo fakt starých PC, tak uvidím - ze zvědavosti. Obvykle kupuji Kingstony a mám i jeden starší A-DATA - hodně značky střídám, protože zatím razím jen 2 cesty.
1) Šunka PC - 1 šunka SATA SSD + HDD když je potřeba.
2) Dobrý PC - 1 šunka SATA SSD na OS, druhý šunka SATA SSD na programy + HDD když je potřeba.

Přehřívající se kartičky (víc jak 60 stupňů) zatím ignoruju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kingstony jsou fajn, aspoň v SSD, ale v RAM je jejich kompatibilita překvapivě bídná, aspoň u Asus desek, spálil jsem se jak u AMD DDR4 tak u Intelu s DDR5, dalo to dost ladění a stejně ty DDR4 nejdou víc jak 3533Mhz. Přitom když je deska vzala tak systém perfektně stabilní, ale stačil restart a opět pípání a pád na default. U DDR5 naštěstí po několika updatech EFI jsem z 4800Mhz vykřesal stabilních 5000Mhz. Ty DDR4 dokonce stejné u dvou párů a jiných desek TUF+Prime. Takže příště Kingston do výběru nepůjde.
U té DDR5 dokonce neměl v první vlně ani místo v kompatibiliti listu, přitom jeden z mála co byl schopnen dodávat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Kingstony jsou fajn, aspoň v SSD,

Jako majitel Kingstonu A400... ne, SSDcka Kingstony opravdu nejsou fajn. Moje A400 240G asi po 2 letech najednou zacala hazet read errors, jsem myslel ze je disk chciplej, nicmene jsem zacal googlit a zjistil sem, ze pani v Kingstonu podelali firmware, po jistem case proste zacne hazet chyby a pak chcipne. Takze update firmwaru, uplny TRIM, reinstal a od te doby funguje, akorat moc duvery v nej nemam, ze jo. Kolega s 480G A400 - stejny pribeh, jen o neco pozdeji.

Kdyby meli nejakou obskurni chybu ve firmwaru, ktera se projevi za splnu mesice a preletu komety, tak to bych jim mozna odpustil, ale tenhle pruser nikoliv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A400 stejně jako UV500 je super levný low-end, Kingston dělá všechno možné, má dobrá i špatná SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doplním, že toho 60GB MLC SATA Patriota (kupován někdy před 6 lety), má dodnes tchyně v PC a jede perfektně. Předchozí 240GB SATA TLC Transcend (kupován zhruba před 4 lety) má žena v ntb, je na tom Mageia s LXDE, čistě kvůli distančním obdobím práce a taky jede perfektně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že zkušenost s 10+ let starým MLC SSD nebude přenositelná na 1 rok staré TLC SSD od jiného výrobce. To snad ani netřeba psát, to ví každý. Jenže ono tehdy jsme se taky oháněli tím, jak málo to vydrží zápisů a jak se to uvaří rok po záruce. Já byl jeden z těch SSD-bijců a dnes mohu připustit, že jsem se mýlil.

Ostatně jsem se mýlil i v jiných věcech, třeba post-RoHS pájení. To bylo studií z MIT, jak ty bezolovnatý pájky prorůstají do zkratů a hle, nemám žádný výrobce z éry po 2006, který by umřel. Mám tu letité zdroje, letité monitory, letité desky, jeden notebook a jeden netbook a vše funguje. Kde jsou ty problémy? A kde jsou ty problémy s MLC SSD? Nikde, byla to mýlka.

Stejně tak jsem byl ostrým kritikem TLC SSD. Dnes na něm spokojeně jedu a o data se nebojím. Ano, věřím Samsungu, že 870 EVO udělal dobře a je to zatím jen víra. Až léta budoucí ukáží, zdali víra byla podložena. Podobně jako věřím 650W Bronze zdroji od Fortronu, za který jsem to před půl rokem schytal v diskusi pod blogpostem. Holt až budoucí léta ukáží, musíme je nejprve prožít.

Nikdo netvrdí, že lowend Fortron je lepší než hiend Seasonic. Jasně, není. Ale může být dostatečně dobrý. Stejně tak TLC Samsung EVO může být dostatečně dobrý, netřeba řady PRO apod. Voni většinou už i ty levný "šmukový" věci mají kvalitu dostatečnou. Tuhle jsem řešil, že chci světelnější sklo na Olympuse, nějaký pevný ohnisko a klidně bez AF, protože s kvalitou AF u seťáku jsem nebyl spokojenej. Tak jsem řešil, jestli vzít AF Zuiko 25/1.8 z druhý ruky (skvělé sklo kolem 7k), nebo AF Yongnuo 25/1.7 (muselo by to jíž přeš Čínu a proclení/daň, ale vyšlo by to kolem 4k-4k5). Nakonec jsem sáhl po něčem širším a místo MF TTartisan 23/1.4 vzal TTartisan 17/1.4 s cenovkou ~3k5. To sklo je méně ostré, plné ostrosti dosáhne až někde kolem 5.6-8 (přičemž kolem 9.5 začíná na micro43 difrakce). Ale fotky mají dobrou atmosféru, příjemnou maličkou vinětaci na plnou díru a vůbec nevadí, že evidentně nedávají tu per-pixel řezavou ostrost jako Zuika. Fotky z toho lezou přesně takové, v jaké jsem doufal a když člověk nahodí f/8 a hyperfokál, tak má ostro od ~60cm do nekonečna, takže je to z hlediska zaostření i celkem blbuvzdorné. Je to vlastně nekvalitní objektiv (Zuiko 17/1.8 AF by odvádělo lepší práci), ale mě vyhovuje. Je dostatečně dobrý (a znovu připomínám: má charakter. Ne ta skvělej jako letitý Minolta Rokkor 50/1.7, ale příjemnej jo). A o prachy fakt nejde, klidně můžu hned teď koupit Zuiko 12-40/2.8. Ale proč bych to dělal?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Než ROHS, tak stále je nejlepším plánovaným "kurvítkem" klasický elektrolyt. Stačí dát horší značku na teplejší místo a odpočet k poruše je nastaven. Jinak i ROHS má své oběti, asi nejvíc bych to viděl na nefunkční NTB/GK, kde vlivem kolísání teplot popraskaly spoje nejčastěji pod GPU čipem. Olovnatá pájka je v tomhle ohledu spolehlivější. Na druhou stranu je fakt, že tenkrát v době začátku ROHS spousta lidí vykřikovala, že do dvou-tří let všechna zařízení s novou pájkou půjdou na šrot, a nestalo se tak. Nicméně to nemění nic na tom, že olovnatá pájka je prostě z ohledu životnosti/spolehlivosti lepší. A vědí to i zákonodárci, protože proč by jinak zdravotnické technologie měly stále povolenou starou pájku (tedy jestli ta výjimka stále platí, nicméně minimálně dlouho platila)? Ve zdravotnictví není prostor na "snad to bude fungovat".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já souhlasím a osobně když něco pájím, tak mám své 30 let staré zásoby klasické olovnaté pájky v drátu, klasické kalafuny a klasické 75W trafopájky po dědovi snad někdy z 60. let. Nicméně jsem nikdy neviděl umřít zařízení v post-RoHS éře. A to třeba ani ten 10 let starý OEM Dell Radeon HD 7570, co momentálně provozuju. Ani HD 3850, ani HD 4890, ani GTX 550 Ti, ani GTX 750 Ti, ani... Pentax K200D atd atd atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

68 785 hodín a je stále v prevádzke bez chyby v NAS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) To je takový dlouhodobý problém, zkusím si na to dát více pozor.

2) V podstatě ano, jen je to občas matoucí pro zákazníky, protože Samsung tvrdí 3-bit MLC, nějaký eshop napíše MLC, jiný třeba jen TLC. Jinak ano, technicky vzato je to správně, ale lepší by bylo, kdyby to Samsung suše označil jako TLC.

3) Zkusím a uvidím.

4) Obecně jsou ta TLC SSD od Samsungu super, nejen 980 PRO, i ty normální 980 jsou bezproblémová, rozhodně nepatřím mezi lidi co hýkají, že to musí být SLC, jinak to není SSD. Jinak ten výkon při sekvenčním čtení/zápisu není pro spoustu lidí zase tak důležitý, hodně záleží i na výkonu v situaci, kdy se po tom SSD chce více věcí najednou, nebo práce s malými bloky. No a pak do toho kecá chlazení či omezené napájení, což je typické u notebooků.

4) Ano na ty FireCudy se chci zase podívat, čekám na to, zda Seagate bude mít nějaký samplík. Někdy před rokem jsem měl v rukou FireCudu 510 a ta taky nebyla špatná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me se u Samsung SSD vzdy libila i moznost pouzit Samsung Data Migration software. Pri prechodu z HDD na SSD. Ano ma sva omezeni (umel kopirovat jen disk ze ktereho se nabootovalo), ale je takovy uzivatelsky privetivy (narozdil od Clonezilla, ktera navic potrebuje i externi USB/Flash disk) a je zdarma (treba z https://semiconductor.samsung.com/consumer-storage/support/tools/).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sakra na to jsem úplně zapomněl, přitom ten Samsung Data Migration občas používám, protože si inteligentně poradí s velikostí disků a je to celkem "user-friendly".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V záporech je psáno: "Nevhodné pro notebook, je třeba demontovat chladič" <= Jaký chladič?
Ta samolepka? Z recenze jsem pochopil, že chladič je volitelné příslušenství. Něco mi (opět) uniká?

Dokonce i tady v diskusi je řeč o nějakém chladiči SSD, ale pokud není jeho (snadno demontovatelnou) součástí, pak to nestojí za zmínku, ne?

PS: Tedy jde v podstatě o stejný dotaz jako u "Sabrent Rocket Q4 2TB - QLC SSD" ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Achjo, tohle mi (zase) úplně uniklo. Samsung má k tomuto SSD volitelný chladič, ale testoval jsem model bez něj.

Z toho hodnocení jsem tu neplatnou větu vyhodil, resp. je platná pouze u varianty s bundlovaným chladičem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.