Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Recenze: Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele

Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele
V dnešní kratší recenzi si představíme kus "hardwaru" poněkud neobvyklého. Před časem vydaná kniha Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele představuje zajímavého průvodce nejznámější linuxovou distribucí, která dále prohlubuje její zaměření na začínající uživatele a co nejjednodušší obsluhu. Pochází z pera týmu vedeného zkušeným autorem Ivanem Bíbrem a nám to zkrátka nedalo, museli jsme se knize podívat na zoubek…

Kapitoly článků

1.  Úvod, než začnete číst, příprava instalace
3.  Hry v Ubuntu

Úvod

Stručně si knihu představme. Jde o brožuru klasických rozměrů počítačově zaměřených publikací z vydavatelství Computer Press, kterou autoři doporučují začátečníkům i pokročilým uživatelům a administrátorům. Celkem nese téměř 370 stran a jsou u ní přiložena dvě lisovaná DVD s Ubuntu 10.04 v 32 a 64bitové verzi. To vše vás vyjde na necelých 400 Kč.

Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele s ″Mandrivou 2010 CZ″ Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele, zadní strana knihy

Kdo někdy slyšel jméno "Ivan Bíbr", jistě ví, že jde o autora, který se knihám o linuxových systémech věnuje již řadu let. Víceméně unikátní záležitostí je každoroční vydání aktualizované knihy "Mandriva CZ" vždy postavené na dané verzi této francouzské distribuce a doplněné o speciální česká DVD s dalšími aplikacemi. Kromě toho je Ivan autorem i dalších knih, z nichž připomeňme publikaci svého času přidávanou k počítačům Barbone.

Mezi dalšími autory knihy figurují Jiří Eischmann (LinuxEXPRES), Vojtěch Trefný (předseda Občanského sdružení Ubuntu pro Českou republiku), Kamil Páral (RedHat, autor programu Esmska, jinak také proslavený vrácením licence na Windows firmě Lenovo) a další spolupracovníci.

Obsah knihy podrobně

Kniha má podobnou strukturu jako ta o Mandrivě, což je pochopitelné. Systémy možná různě vypadají, ale protože z velké části stavějí na týchž základech, jsou postupy v nich z nemalé části velmi podobné až shodné.

Než začnete číst

Vůbec prvními pasážemi knihy jsou základní informace seznamující čtenáře se strukturou, jakou publikace používá. Autor zde svého čtenáře motivuje přehledem toho, co jej v knize čeká a co se s její pomocí může naučit. Hned úvodem se sluší zmínit to, co je uvedeno, a sice, že po knize by měli "drapnout" zejména ti, kteří jsou dosud zvyklí na Windows a chtějí Ubuntu zkusit. Kniha na svých stránkách reflektuje problémy, s nimiž se takový uživatel setká, zabývá se přenosem dokumentů a nastavení, soužitím Windows a Ubuntu na jednom počítači a velice obsáhlá závěrečná část je věnována častým dotazům (ale o té podrobněji až za chvíli).

Nechybí ani úvodní přehled toho, co to vlastně je ten "linux", co je to "linuxová distribuce", jak je to s licencemi a otevřeným, resp. svobodným softwarem. Pokud máte v těchto pojmech zmatek, pak vězte, že kniha vám je velmi dobře vysvětlí.

Další část se věnuje přehledu variant Ubuntu, které využívají jiná desktopová prostředí, popřípadě samotné Ubuntu něčím obohacují. S nimi se setkáváte i na našich stránkách, jde o známé Kubuntu, Xubuntu či třeba Mythbuntu a další.

V případě, že jste dosud používali některou starší verzi Ubuntu, přijde vhod kapitola shrnující změnu v 10.04 oproti 9.10 (jakožto běžnému vydání) i 8.04 (jakožto předchozímu vydání s dlouhodobou podporou).

Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele (ukázka)

Přípravy na instalaci

Rozhodnutí instalovat Linux je zpravidla tím nejtěžším a zejména přípravná fáze k přechodu z Windows je proces, který neradno podcenit a proto mu kniha věnuje 13 stran textu. Dozvíte se minimální požadavky systému na vaše PC, za zmínku stojí zejména pasáž věnující se instalaci na SSD a příkazu Trim.

Autor dále nevynechává ani kapitolu o netboocích (v Mandrivě 2010 CZ je jí věnováno též poměrně hodně prostoru, to jen tak na okraj) či instalaci na velmi staré počítače.

Velmi důležitým rozhodnutím je, zdali instalovat 32, nebo 64bitovou verzi Ubuntu. Kniha se stále ještě přiklání k doporučení, že pokud se chcete vyhnout možným (byť jakkoli nepravděpodobným) problémům, sáhněte stále po 32bitové verzi. Toto vyvolává často velké rozbroje v samotné linuxové komunitě, ale z osobní zkušenosti toto doporučení beru jako vhodné.

Velmi přehledně zpracovanou a co do obsahu výbornou kapitolou je ta, věnující se krokům, které by měl uživatel učinit ještě ve Windows, pokud hodlá mít v PC oba systémy. Zabývá se jak přenosem dat a nastavení, tak přípravě disku(ů) pro instalaci.

Tagy: 
Kapitoly článků
1.  Úvod, než začnete číst, příprava instalace
3.  Hry v Ubuntu

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Recenze: Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele

Úterý, 31 Srpen 2010 - 15:01 | corwin78 | Škoda, že není kniha přímo zaměřená na Kubuntu.

Zobrazit diskusi