Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Redakční PC skříň na testy: Avance Integra B031

Avance Integra B031
Nedávno nám došlo, že jsme vám ještě ani pořádně neukázali PC skříň, ve které v naší redakci testujeme základní desky a případně procesory a další drobnosti s počítači související. Pravda, skříň je to už přeci jen trochu staršího data a dnes už ji nejspíše neseženete, je od společnosti Avance a jmenuje se Integra B031, nicméně slouží ku maximální spokojenosti a to se v ní točí počítačové komponenty poměrně často. Právě pokud hodně často měníte vnitřnosti PC, přijde vám tzv. „screw-less case“ velice vhod, protože nemusíte nic šroubovat, vše uděláte naprosto bez jakéhokoli nářadí, tedy snad kromě prvotní instalace zdroje, ten je opravdu potřeba přišroubovat (upřímně řečeno přišroubovat je také nutné tři zařízení velikosti 5,25", pokud je chcete umístit do spodní části, ale o tom až za chvilku).

Kapitoly článků

1.  Letmé představení několika detailů

K tomuto článku, který je vlastně hlavně videem, nás přivedla spíše náhoda. Prostě se nám tu v redakci poslední dobou sešlo trochu více desek (nejprve ASUS P5K SE/EPU, pak Gigabyte GA-EP35-DS3, naposledy ASUS Rampage Formula a nyní se chystá – snad už to můžeme prozradit – Gigabyte GA-X48-DS3, kterou uvidíte i na videu). A jak tak přehazujeme motherboardy jeden za druhým, uvědomili jsme si, že jsme vám vlastně ani neřekli, v jaké bedýnce se to ty desky střídají.

Když se řekne „screw-less“, znamená to po našem v podstatě „bezšroubkový“ a právě takový je tento case, jak již bylo řečeno, vyjma zdroje, který je opravdu potřeba přišroubovat, ale to se dělá jednou za uherský rok. Montáž desky, disků, mechanik, větráků, grafik a dalších karet, boční kryty, přední stěna, to vše se obejde bez šroubováku a vlastně jakéhokoli dalšího nářadí. Pevné disky se uchycují speciálními ližinami (nemějte strach, v tomhle slově se u nás opravdu nepíše tvrdé „y“ ;-), které umožňují jejich relativně snadnou instalaci i „deinstalaci“, velice podobně jsou na tom mechaniky do 5,25" slotů, tedy horních tří, u spodních se neočekává nějaká častější výměna a tam jsou šroubky zapotřebí také.

Ližina pro uchycení pevného disku

Velmi sympatické je uložení těchto ližin a případně dalších šroubků ve spodní části skříně pod odsunovacím víkem.

Úložiště pro příslušenství

Uchycení karet bez šroubků může vypadat jako ne příliš stabilní, ale vězte, že to máme za těch pár let ozkoušeno, není se vůbec čeho obávat, funguje to parádně, karta skutečně nemá kam vypadnout, pohyb je téměř minimalizován (ano, není to tak pevné jako se šroubkem, ale systém je vymyšlen tak, že se prostě není kam uhnout). Na karty navíc tlačí i zajišťovací rameno, kam je možné přidat i větrák, toto rameno má na sobě jednosměrně posunovatelné přítlačné držáčky, které po zavření drží kartu ve slotu, aby z něj nemohla vypadnout (když je vysunete zcela, je potřeba je na původní místo vrátit zase zvenčí).

Uchycení karet ve slotech

Pozoruhodná je i montáž desky a zejména její demontáž, což uvidíte až na videu. Na vnitřním plechu, který je pro desku určen, se přišroubují dodávané úchyty, a to tak pevně, jak to jen jde. Ačkoli by se zde po pravdě řečeno hodily nějaké kleště nebo klíč, není to nutné, rukou to lze utáhnout dost na to, aby to stačilo, zejména pokud nasazujete stále podobný typ desek se stejným rozmístěním děr, je vhodné to udělat. Pak stačí na tyto úchyty desku v patřičných místech jen namáčknout. Stabilita držení je závislá téměř výhradně na šířce děr v deskách, ještě se nám nestalo, že by šla nějaká vyndat pouhým vytažením za nějakou pevně přidělanou část.

Uchycení základní desky

K sejmutí desky slouží malý plastový nástroj umístěný na zadní části jejího plechu. Na obrázku také vidíte zajišťovací mechanizmus tohoto plechu, opět jde o bezšroubkovou záležitost (tedy že to nemusíte šroubovat, šroubek tam pochopitelně je). Sympatická je možnost umístit větrák hned vedle pevných disků (ten zde máme pro jistotu permanentně nainstalovaný, připojujeme jej do desky na konektor, kterým je deska schopna sama o sobě bez monitoringu stavu točit pomalu, aby to zbytečně nehlučelo, a pravdou je, že často na desce alespoň jeden takový je, tedy kromě konektoru pro větrák na procesor).

Zadní část plechu pro desku s nástrojem pro její sundávání

Stejným mechanizmem jako plech na desku se zajišťují i boční stěny skříně. Strana, která po sejmutí stěny umožňuje vstup do většiny vnitřku (tedy ta naproti desce), je navíc opatřena možností nasadit zámek proti otevření. Tato stěna má ještě navíc tlačítko pro detekci „vloupání dovnitř“, což mnoho základních desek umožňuje sledovat. Přívod k tlačítku je třívodičový, to pro situace, kdy deska detekuje jako otevření rozepnutí, nebo naopak sepnutí spínače (takže konektor nasadíte na příslušné piny tak, či onak).

Zajištění boční stěny, otvor pro zámek, intrusion detection spín

To by byl velice letmý pohled na několik málo detailů, zbytek vám jistě prozradí názorné pětiminutové video (na další straně), před nímž se ještě můžete podívat na nožičky skříně, které jsou otočné s gumovou „patou“ proti klouzání („špička“ po vytočení do strany slouží pro zvýšení stability při větším větru ;-).

Nožičky

Kapitoly článků
1.  Letmé představení několika detailů

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Redakční PC skříň na testy: Avance Integra B031

Čtvrtek, 25 Září 2008 - 09:08 | Anonym | Tuhle skříň mám tak 5-6 let a považuji ji za...
Pátek, 12 Září 2008 - 09:16 | NickRabit | skrin je ted k dostani na ATC :), tak...
Středa, 13 Srpen 2008 - 15:16 | Gorgussien | Tak na disky je tam jeste 1 pozice - na te bocni...
Středa, 13 Srpen 2008 - 13:44 | Anonym | Aha, takže já mám case Avance :), to jsou věci,...
Středa, 13 Srpen 2008 - 13:28 | Anonym | Samozrejme ze to je plus hlavne kdyz tam mam 2x...
Středa, 13 Srpen 2008 - 13:24 | Anonym | mam zkusenost s case chiftec bh01bbbl,je to...
Středa, 13 Srpen 2008 - 13:12 | Anonym | techsound; DJ Digiman: Přesně tak. Je potřeba...
Středa, 13 Srpen 2008 - 13:08 | DJ Digiman | techsound : proto jsou vyráběný kabeli který jsou...
Středa, 13 Srpen 2008 - 13:05 | Anonym | mam zkusenost s case chiftec bh01bxxl,je to...
Středa, 13 Srpen 2008 - 13:05 | Anonym | Sharkoon Rebel mám taky, ideálka

Zobrazit diskusi