Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Reinkarnace AMD FX

AMD „Zambezi“ (FX-Series) - piny
AMD využila výstavy E3 (Electronic Entertainment Expo) k oznámení reinkarnace značky FX. Pojďme se lehce podívat na historii značky FX u AMD a co vlastně firma nyní oznámila…

Kapitoly článků

2.  Reinkarnace AMD FX

AMD Unlocked FX Processor logoNynější reinkarnace značky „FX“ má nepatrnou pachuť posledního záchvěvu procesorů Athlon FX z dřívější doby. Opět bude uvedeno několik modelů a ne „jen ten nejrychlejší“, dokonce budou uvedeny procesory s různým počtem jader. AMD hodlá značku „FX“ použít jako hlavní označení procesorů, neboť už nějaký čas označuje své procesory pouze písmeny a modelovým značením, procesory tak vlastně nemají žádné „jméno“, jako měly Phenomy, Athlony, Semprony a další procesory.

Prvními „bezejmennými“ byly ještě před příchodem „Fusion“ APU procesory AMD V-Series (česky „AMD řady V“, ale stejně jako se to blbě píše, se to i blbě vyslovuje, pokud to nepřevedete do hovorové formy „véčková řada“), pak přišly první „Fusion“ APU pod označením E-Series, C-Series a do embedded segmentu G-Series, novinkou jsou nyní APU pro tablety coby „Z-Series“ (zatím pouze ohlášeny). Stejně tak se ví už o procesorech A-Series, které přijdou ještě před těmi, o nichž je dnes řeč: FX-Series. Procesory pravděpodobně ponesou názvy jako AMD FX-8110, AMD FX-6110 a AMD FX-4110, přičemž první číslice bude značit počet jader (a skoro bychom řekli „shodou okolností“, protože třeba u A-Series procesorů to platit zase nebude).

AMD „Zambezi“ (FX-Series) - vzorek AMD „Zambezi“ (FX-Series) - piny
Vzorek procesoru AMD FX-Series

To, co AMD včera na E3 oznámila, není nic jiného, než že uvede procesory „FX-Series“, které budou značit to nejlepší od AMD a budou součástí tzv. platformy „Scorpius“ sestávající jednak z FX-Series procesorů, dále již uvedených čipsetů 9. řady a grafik AMD Radeon HD řady 6000. Zároveň AMD oznámila, že FX-Series procesory budou až 8jádrové a jak se sluší a patří na FX, budou mít odemčený násobič. Nepadlo ani slovo o frekvencích nebo modelových číslech. AMD tak prakticky neřekla nového vůbec nic.

Srovnání architektur AMD „Bulldozer“ a K8/K10
Srovnání architektur AMD „Bulldozer“, základu FX-Series procesorů, a K8/K10, základu současných procesorů

Z dřívějších zpráv víme, že FX procesory naberou drobné (asi tak čtvrtletní) zpoždění, které AMD minulý týden na Computexu „oficiálně potvrdila“ ve slajdech, kde se hovoří o dostupnosti během 60 až 90 dní „od data prezentace“ (tedy začátku června), zkrátka procesory přijdou na trh na konci léta.

AMD 9-series Chipset: Preparing Ecosystem for „Zambezi“ CPUs
Součásti platformy „Scorpius“ a přibližná data uvedení

Obecně se spekuluje, že AMD ještě trochu vyladí výkon, jinými slovy uvede až další revizi procesorů, takže to, co o jejich výkonech již prosáklo ven, nemuselo být až tak docela pravda, že by realita mohla být lepší. AMD by zoufale potřebovala, aby „Bulldozer“ nebyl podobný „propadák“ jako byly první Phenomy, které kdyby byly od začátku uvedeny s podobný výkonem jako později Phenomy II, by rozhodně na trhu působily lépe. i když asi také ne úplně ideálně. Co se tak nějak nečeká, je, že by si AMD vzala zpět výkonnostní korunu, kterou jí Intel sebral s příchodem procesorů Core 2 Duo.

Přečtěte si také
Conroe Intel Core 2 Duo E6700 a Core 2 Extreme X6800 (recenze, 25. srpna 2006)

Procesory Core i7 „Sandy Bridge“ jsou dost dobré na to, aby si výkonnostní náskok ještě nějaký čas udržely a i kdyby je AMD FX-Series dohnaly, má Intel ještě platformu se socketem LGA1366, kde má celkem obstojně makající šestijádra/dvanáctivlákna, které ještě letos nahradí ještě nadupanější platformou se socketem LGA2011 se „Sandy Bridge-E“ osmijádry/šestnáctivlákny, na které nebudou mít Bulldozery ani v tom nejoptimističtějším snu.

Kapitoly článků
2.  Reinkarnace AMD FX

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD oznamuje znovuzrození značky FX

Čtvrtek, 9 Červen 2011 - 10:52 | rman | Tjn, ja to myslel z technologickyho pohledu, ne z...
Čtvrtek, 9 Červen 2011 - 10:41 | xvasek | Nebylo. To bychom se dostali zpět do doby 486,...
Čtvrtek, 9 Červen 2011 - 09:39 | rman | Me se teda libi hlavne ta posledni veta :-)...
Středa, 8 Červen 2011 - 19:46 | WIFT | Na tom něco je. Když něco trvá dva roky, je to...
Středa, 8 Červen 2011 - 17:35 | MACHINA | Ten adaptabilní OC vypadá dobře. Rozsah...
Středa, 8 Červen 2011 - 13:28 | Pety | Ať na to koukám, jak chci, tak čtvrtletní znamená...
Středa, 8 Červen 2011 - 12:23 | WIFT | Já chtěl asi napsat "čtvrtroční", ale...
Středa, 8 Červen 2011 - 12:10 | Hkr ptr | tak dobrý v korpusu je čtvrtletní (výskyt 250x) a...
Středa, 8 Červen 2011 - 12:06 | Hkr ptr | teď už jsem uplně zblblý, v pravidlech není ani...
Středa, 8 Červen 2011 - 12:05 | Hkr ptr | moje chyba, pardon :) smazat prosím

Zobrazit diskusi