Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rekapitulace: Co v roce 2020 vyšlo a co ne #2

Na rok 2020 se jen tak nezapomene. Zdaleka ne jen díky událostem ve světě IT, ale jak již nejspíš tušíte, právě na ty se dnes zaměříme…

První část článku:


Pokud jste sledovali data uváděná u jednotlivých událostí (či spíše data ohlášek budoucích událostí), mohli jste si všimnout, že z roku 2016 skáčeme rovnou do roku 2018. Nejde o chybu. Zatímco v letech 2015 i 2016 vyšla řada prohlášení týkajících se roku 2020, 2017 bylo ticho. Důvod může být ten, že řada projektů trvá od zahájení do vydání 4-5 let a management různých firem měl potřebu jejich zahájení vyventilovat veřejně. 3 roky před (tedy rok 2017) už je však doba, kdy buďto práce běží, nebo nemá smysl nic nového ohlašovat, protože za 3 roky se toho příliš stihnout nedá. Pokud práce běží, jsou zase tři zbývající roky málo na to, aby bylo jasné, zda se vše stihne nebo ne. Jasněji už firmy mívají 1-2 roky před vydáním (či nevydáním), a tak se dostáváme rovnou do roku 2018:

Začátkem roku 2018 předložil analytik The Moteley Fool pohled na plány Intelu v grafickém segmentu, které společnost záhy potvrdila včetně vydání samostatných grafických karet v roce 2020. Někteří uživatelé jásali nad vstupem třetího hráče na grafický trh a vznikaly obrázky a rendery toho, jak by mohla grafická karta Intelu vypadat.

Během toho se však začaly objevovat nenápadné indicie, že karta roku 2020 v žádném případě nebude high-endovým (ani mainstreamovým) produktem pro desktop, jak si mnozí malovali, ale de facto osamostatní integrované grafika z mobilního GPU Tiger Lake. Tu nakonec Intel na jaře 2020 ukázal, ovšem nenašla se jediná firma, která by karty chtěla vyrábět.

S přelomem října a listopadu Intel vydal její mobilní verzi, jež měla doplňovat procesory Tiger Lake. Smysl takového počínání však chyběl - proč si k procesoru, který má integrovanou grafiku s 96 EU připlácet za samostatnou grafiku s 96 EU (stejné architektury, stejné podpory pro video)? Intel ohlásil vydání tří notebooků, které tuto zvláštní kombinaci nabídnou, ovšem dosud se žádný z nich na trhu neobjevil. Nejblíže je k tomu asi Acer Swift 3 s Iris Xe Max, u kterého od poloviny prosince visí v nabídkách některých dodavatelů, že by se mohl objevit na přelomu února a března 2021. V roce 2020 se tedy grafické karty Intel Xe na desktopový ani mobilní trh nedostaly.

Plány AMD ukazují, že se společnost chystá rozdělit vývoj APU na dvě samostatné větve. První bude určena pro vyšší výkon, druhá pro nižší cenu a spotřebu…

[…]

V roce 2020 plánuje AMD poslat na trh velké 7nm APU Renoir, které bude doprovázet menší produkt nazvaný Dali.

V březnu 2018 uniklou roadmapu procesorových produktů se AMD podařilo vyplnit do puntíku:

Malé APU Dali cílí na x86 Chromebooky a jiná levná řešení (2× Zen + 192 SP Vega), 7nm APU Renoir (8× Zen 2 + 512 SP Vega+) a CPU Vermeer (Ryzen 5000 / 16× Zen 3) asi není potřeba představovat. K segmentu HEDT se nelze vyjádřit, neboť v horním chlívečku AMD neuvedla označení žádného konkrétního produktu, který bychom mohli hodnotit (nejspíš ještě sama neměla jasno).

Na jaře 2018 přišla redakce webu WCCFTech s vlastními informacemi i grafické architektuře AMD pro rok 2020. Byť se s přimhouřenýma očima dá říct, že v něčem měla pravdu a zřejmě vycházela z reálných základů, vyfantazírovaná omáčka plná superlativů a nereálných tvrzení tyto (možná) reálné základy zcela devalvovala.

WCCFTech tvrdil, že v roce 2020 vydá AMD „zbrusu novou“ či „zcela novou“ architekturu, což ovšem bylo s ohledem na čas, který by k tomu měla mít, naprosto nereálné. Jak se později potvrdilo, RDNA2 byla evolucí RDNA, která přinesla optimalizace pro vyšší energetickou efektivitu / vyšší takty, podporu pro ray-tracing a jeden nový architektonický prvek - Infinity Cache. Samozřejmě i drobnější změny jako podporu novinek poslední verze DirectX 12 nebo aktualizaci multimediálních obvodů. Rozhodně však nic, co by bylo možné považovat za zcela novou architekturu, která by (při faktu, že skutečně novou architekturou byla RDNA o rok dříve) ani nedávala smysl.

Šéf konzolové divize Sony prohlásil, že Playstation 4 se dostala do konečné fáze životního cyklu. Ač lze tato slova vykládat jako indikátor brzkého vydání Playstation 5, nepůjde to tak rychle…

Když k podobným diskusím došlo začátkem jara, vyjádřilo několik analytiků nezávisle na sobě názory, které indikovaly, že je nereálné očekávat novou generaci v roce 2018 a silně nepravděpodobné s ní počítat v roce 2019. Vypadalo to na rok 2020, což byl zároveň tip („sázka na jistotu“) analytika NDP Group, kterým je Mat Piscatella. Ten se k situaci vyjádřil i nyní a paradoxně je po Koderově slovech o něco pesimističtější než dříve. Nyní totiž tvrdí, že považuje za nepravděpodobné, aby Playstation 5 vyšla dříve než na podzim 2020.

Pokud bychom však Playstation 5 měli očekávat až na sklonku roku 2020, pak je prakticky jisté, že nepůjde o Zen či Zen+, ale přinejmenším o Zen 2 a v úvahu by bylo možné brát i Zen 3 nebo Zen 2 obohacený o některé prvky Zen 3. Každopádně to vypadá na 7nm výrobu. Objevovaly se i zmínky o grafické architektuře Navi, ale i v tomto případě lze říct, že ta bude na konci roku 2020 již 1,5 roku stará, takže by opět mohlo dojít buďto na generaci novější nebo na Navi s některými inovacemi jejího nástupce. Záleží však, jaké má Sony plány a na kdy přesně s novinkou cílí. Na roky 2018 ani 2019 jistě ne, na ty je ohlášena ještě řada PS4-exkluzivních herních titulů.

Pisacatellova prognóza byla nakonec nejpřesnější, vydání konzolí skutečně nastalo až na podzim 2020. Nám se podařilo celkem trefit použité architektury, neboť zprávy o Zen(+) a Navi hovořily o architekturách, které by v době vydání byly již 1,5-2,5 roku staré.

Pokud jde o experimenty, Samsung s IBM již loni vyrobil 5nm GAAFET čip a pokud jde o sériovou výrobu, rozhodl se Samsung odložit nasazení GAAFET, takže čtyři nanometry zůstanou na FinFET (samozřejmě s využitím EUV litografie) a dočkáme se jich asi v roce 2020.

Asi již sami tušíte, že to se 4nm výrobou v roce 2020 nedopadlo tak, jak Samsung očekával. Nejprve došlo k zrušení plánu použití GAAFET technologie pro 4nm generaci a v polovině letošního roku vyšlo najevo, že ji Samsung zrušil zcela. Popravdě, Samsung v roce 2020 téměř nestihl ani spuštění 5nm výroby, které nakonec ohlásil teprve před pár týdny, v listopadu.

Zda reálně něco na linkách vzniká, nebo šlo o papírovou záležitost, aby bylo co napsat do výroční zprávy za rok 2020, se dozvíme až s odstupem času. 5nm proces Samsungu je nicméně parametrově slabší než 5nm proces TSMC: Posunem frekvencí i spotřeby mírně, posunem v denzitě dost výrazně. Fakticky tak půjde spíš o konkurenci pro 6nm proces TSMC. Možná(?) mírně lepší konkurenci, ale rozhodně parametrově blíže 6 nanometrům než 5 nanometrům TSMC.

iPhone 2020 již nebude obsahovat hardware Intelu. Apple dal najevo, že s modemem Intel Sunny Peak nepočítá…

Intel se na žádost CTech o komentář nejprve odmítl vyjádřit s vysvětlením, že záležitosti týkající se svých zákazníků nekomentuje. Později si to rozmyslel a sdělil, že „Na závazcích Intelu vůči zákazníkům a roadmapám ve vztahu k 5G se v letech 2018 až 2020 nic nemění. Zůstáváme oddaní našim plánům a projektům s 5G.“ Vzhledem k tomu, že právě rok 2020 má být oním zlomovým okamžikem; počátečním bodem kdy Apple přestane modemy od Intelu odebírat, v podstatě tento komentář na nastíněném scénáři nic moc nevyvrací.

Apple neblafoval. Citovaného tvrzení se však Intel nedržel, neboť již v létě 2019 dal všechny vlastní technologie k 5G do aukce. Nakonec od něj vše odkoupil Apple, čímž byly veškeré plány Intelu s 5G modemy pohřbeny již rok poté, co Intel prohlásil, že se po následujících 2,5 roku na plánech nic nezmění.

Podle Kua chystá Apple přechod od Intel x86 k vlastním ARM SoC pro řadu Mac na rok 2020-2021. Samozřejmě nelze očekávat, že se změní celá produktová nabídka jako lusknutím prstu. Proces bude postupný a v tomto období začne. Jako první může přijít na řadu MacBook nebo Mac Mini.

Koncem letošního roku skutečně Apple odhalil první vlastní SoC pro platformy, ve kterých dosud používal CPU společnosti Intel. Jádro Apple M1 dosahuje velmi vysokého IPC, ovšem nízkých taktů, takže nabízí výkonnostní úrovně mobilních procesorů z posledních generací architektur AMD (Zen 2/3) a Intelu (Tiger Lake).

Zajímavější bude patrně další procesor Applu s vyšším počtem výkonných jader. Srovnání x86 procesorů a Apple M1 (či jeho nástupců) je však čistě akademická záležitost; procesory Applu v prodeji nejsou a nebudou, lze je pořídit pouze zabudované do platforem této společnosti.

Nyní se dozvídáme, že Intel chystá vydání 16nm Spring Crest pojmenovaného jako NNP-L1000 na druhou polovinu roku 2019. Vývoj má pokračovat ve spolupráci se společností Facebook, která by měla akcelerátory využívat. Intel dále zmínil, že plánuje rychlé přesunutí výroby na 10nm proces, ovšem žádné konkrétní datum vyřčeno nebylo. Předpokládejme, že to nebude dříve než rok po vydání 16nm generace, tedy ve druhé polovině roku 2020 - nejpozději tehdy však Nvidia bude mít na trhu vlastní 7nm GPU včetně nástupce výpočetního GV100, od něhož se dá čekat zdvojnásobení výpočetního výkonu.

Firmu Nervana koupil Intel za $350 milionů dolarů v roce 2016. Intel si dal záležet, aby bylo o jejích produktech slyšet - tím to však skončilo. 28nm generace AI akcelerátorů Lake Crest disponovala odhadem 600mm² čipem a 32 GB HBM2. Skončila však na úrovni vzorků. V květnu 2018 byla ohlášená 16nm verze nazvaná Spring Crest, která měla vyjít v roce 2019. Následovat měla 10nm zmenšenina, která logicky vycházela na rok 2020. Nedošlo ani na jedno, ani na druhé.

Bylo zvláštní, že produkt postavený týmem bez zkušeností (Nervana byl start-up) na o generaci až dvě starším výrobním procesu (než používá konkurence) měl podle firemního marketingu v násobcích překonávat produkty zkušených firem využívajících nejmodernější výrobní technologie. Odpovědné pracovníky společnosti Intel to ale zarazilo až ve chvíli, kdy z Nervany čtyři roky od akvizice nevypadl jediný produkt, natož takový, který by drtil konkurenci. Poté kdosi z Intelu přišel na to, že vyvíjený hardware není vůbec konkurenceschopný, je k ničemu a situaci bude lepší řešit akvizicí jiné firmy (tou se stala Habana Labs za $2 miliardy).

V současnosti Hynix dokončuje DDR5. Koncem roku 2018 rozběhl v laboratořích první vzorek dosahující 5,2 Gb/s (DDR5-5200) při napětí 1,1 V. To je datová propustnost o 50-60 % vyšší oproti nepřetaktovaným DDR4. K vydání DDR5 by mělo dojít v roce 2020.

Nedošlo. K 31. 12. 2020 seznam produktů na webových stránkách nic neuvádí. Společnost pouze oznámila cosi ve smyslu, že až po DDR5 bude poptávky, bude Hynix připraven.

Situace kolem DDR5 je celkově zvláštní. Výrobci původně hlásili dostupnost na rok 2020 a uváděli, že již jeho začátkem budou existovat platformy DDR5 vyžadující. Co platformy, můžeme být konkrétnější: řeč byla jasně o serverech. Výrobci pamětí tedy museli mít informaci, že začátkem roku 2020 vyjde (serverový) procesor podporující DDR5.

O jaký produkt mohlo jít? Zjevně ne od AMD, která od počátku jedná ve věci nových pamětí spíše konzervativně a už s prvním Zenem ohlásila dlouhou éru DDR4 (DDR5 v kombinaci s procesory Epyc očekávají až v roce 2022). Mohlo tedy jít o nějaký produkt Intelu. Ještě relativně nedávno očekával Intel serverový Ice Lake krátce po mobilním a ten byl podle prvních uniklých informací plánován na rok 2018 (koncem roku 2017 jsme informovali, že to Intel v roce 2018 nestihne a dochází k odkladu na 2019). Mobilní Ice Lake v roce 2018 by znamenal serverový Ice Lake v roce 2019 a ten by o rok poději (2020) musel být nahrazen novou generací. Nástupcem Xeonů Ice Lake má být Sapphire Rapids, kterýžto DDR5 podporuje. Zdá se, že oním serverovým produktem, pro nějž výrobci pamětí (před lety) chystali DDR5 na rok 2020, měl být právě Sapphire Rapids. Nakonec začátkem roku 2020 nedošlo ani na paměti, ani na kompatibilní procesor a obojí nyní očekáváme nejdříve ke konci roku 2021.

V jednom se ale Intel trefil. Když v únoru 2019 rozhodl opět připomenout čekání na grafiky Xe…

…oznámil, že to bude odysea „odyssea nebo odysea je dlouhá, bludná pouť“ - Wikipedia  pro miliardu lidí. Ač svérázné, je toto zhodnocení situace překvapivě výstižné.

Snímač bude mít tradiční strukturu „1:1:1“, tedy s rozlišením identickým pro všechny tři „vrstvy“. […] Rozlišení každé vrstvy pak bude 5520 × 3680, tzn. 20,3 megapixelu pro každou vrstvu. Lze odhadovat, že celkové množství detailů bude odpovídat zhruba 40MPix snímači s bayerovou maskou co do jasu. Pokud bude ve scéně výraznější barevná kresba, může se vyrovnat i 60MPix bayerovskému snímači, případně jej i překonat. To už záleží na charakteru scény.

Po prezentaci základních parametrů se Kazuto Yamaki omluvil za to, že s vývojem prvního full-frame Foveonu nejde vše tak rychle, jak společnost očekávala a vydání aparátu se tudíž odkládá na rok 2020. Existují nicméně funkční vzorky. Následně měl prostor šéf Foveonu, který se rovněž za zpoždění omluvil a poté dostal slovo zástupce TSI, k níž Sigma s výrobou Foveonu přechází.

Full-frame Foveon v roce 2020 nedorazil. Reálně ho však po většinu roku 2020 ani nikdo nečekal, neboť již s předstihem oznámil CEO Sigmy, že problémy jsou hlubšího rázu, než se zprvu zdálo. Neupřesněný problém, který se zprvu zdál být vyřešitelný upravenou revizí (došlo již k několika), ve skutečnosti pramení už ze samotného základního návrhu, takže celý projekt musel být resetován a vývoj se vrátil na začátek.

Celkem dobře to ale ilustruje situaci, kdy se malá firma pustí do vývoje něčeho zcela nového, o co se dosud ani giganti v oboru nepokusili - plnobarevného full-frame snímače.

Krom Ice Lake plánuje Intel vydat uvést i již avizovaný Lakefield, první produkt z řady Foveros s vrstveným pouzdřením. Ten se ale bude týkat spíše mobilního segmentu. Pokud jde o velká jádra, bude nástupcem Ice Lake generace Tiger Lake, která se chystá na rok 2020. Přinese již zmíněný 10nm+ proces a jak ukazuje příslušný chlíveček ve slajdu, grafické jádro „Xe“, což však není nic jiného než donedávna uváděná „Gen 12“. Za vztyčený prst bychom mohli považovat závěrečnou poznámku „mobility redefined“, která avizuje, že Tiger Lake se přinejmenším v roce 2020 zaměří na mobilní segment.

Když si Intel stanovil realističtější cíle, jako použití vlastního 10nm procesu v prvních třech letech maximálně na 2-3jádrové mobilní procesory (2018 Cannon Lake, 2019 Ice Lake, 2020 Tiger Lake), začaly mu plány vycházet. Tiger Lake v roce 2020 skutečně vyšel, byť zůstal na čtyřjádrových mobilních modelech a pro dosažení konkurenceschopného výkonu potřeboval zvýšit TDP ze standardního 15W na 28W (nemluvě o reálné spotřebě, která podle některých testů může chvílemi přešvihnout i 50 wattů).

Začátkem roku 2021 můžeme čekat ohlášení osmijádrové verze pro výkonné notebooky, kde se už tolik na spotřebu hledět nebude, takže odpadne i tato vada na kráse.

USB 4.0 vychází z Intelem uvolněných specifikací Thunderbolt 3 a dosahuje přenosové rychlosti 40 Gb/s. To nejsou nové informace, ale stojí za připomenutí. USB-IF plánuje během první poloviny letošního léta zveřejnit finální specifikace nového standardu. Ty jsou aktuálně ve verzi 0.7. První produkty by měly jít do prodeje někdy v předvánoční sezóně 2020.

Nešly. Ani od výrobců se nehrnou tiskovky, že by chystali přehršle USB 4.0 („USB4“) zařízení. Nástup tedy bude pomalejší a nastane až v roce 2021.

Známý leaker smartphonového světa Ice Universe přišel s tvrzením, že se příští rok dočkáme mobilů se 108MPix snímači a 10× optickým zoomem. Zpráva mezi uživateli vyvolala diskuze řešící otázky (počínaje tím), zda je to vůbec možné, (a konče) který z obou parametrů je méně pravděpodobný.

Pravděpodobné jsou oba. Vlastně jsou prakticky jisté, pokud se tedy nesemele něco nečekaného, co by tuto generaci telefonů posunulo dál než na nyní očekávaný rok 2020.

V březnu 2019 jsme se doslechli, že ~100MPIx snímače jsou nachystané na druhé pololetí a začátkem roku 2020 budou implementované v komerčně dostupných telefonech.

Přestože tomu podle březnové diskuse leckdo nevěřil, vyplnila se zpráva od ředitele společnosti Qualcomm do puntíku.  Již v lednu 2020 se objevily recenze Xiaomi Mi Note 10 vybaveného právě tímto snímačem.

K vydání by mělo dojít 1. března 2020, ale osobně tento termín chápu spíše jako orientační údaj - několik měsíců před vydáním jistě nebude stanoveno pevné datum, které se leckdy mění i v řádu dní před plánovaným uvedením. Slušelo by se vyjádřit údiv nad tím, proč mobilní varianta prvních 7nm Navi dorazí teprve osm měsíců po desktopové, když by právě v noteboocích mohlo nejlépe dojít ke zúročení úspornějšího výrobního procesu a energeticky efektivnější architektury.

Zatímco u leckterých firem bylo potřeba zamhouřit oko (někdy obě a někdy si pomáhat i mhouřením puštěného oka na ponožce) a nevěnovat se každému výhledu či příslibu, který nevyšel (aby rekapitulace nebyla zcela jednobarevná), v případě AMD byl problém opačný. Co vlastně společnosti v roce 2020 nevyšlo? Jedna věc by se našla: Radeon RX 5700M. Ačkoli se objevily notebooky s Radeony RX 5500M a RX 5600M (byť nabídka není žádná sláva), nezaregistroval jsem jediný dostupný model s nejvyšším Radeonem RX 5700M.

…a z třetího kvartálu 2020 na přelom prvního a druhého kvartálu 2021, více to není třeba rozmazávat.


Z hlediska plánování se rok 2020 nejvíce vydařil AMD a TSMC, méně Intelu a Samsungu. Těžko hodnotit Nvidii, neboť ta - od událostí kolem Fermi a ještě více po generaci Volta - roadmapy a výhledy nezveřejňuje. O plánech se dozvídáme až od leakerů, k nimž se dostanou teprve až v pokročilejším stupni realizace. Nvidia však dokázala vydat generaci Ampere a jedinou vadou na kráse se stala spotřeba daná 8nm procesem Samsungu. Za ten si však společnost mohla sama, neboť se tak dlouho snažila tlačit na ceny 7nm procesu TSMC, až byly kapacity rozebrané ostatními výrobci, kteří s cenou problém neměli.

Tagy: 

Diskuse ke článku Rekapitulace: Co v roce 2020 vyšlo a co ne #2

Úterý, 5 Leden 2021 - 05:31 | Ladis | Tak snad příště budeš volit peněženkou. Jinak to...
Úterý, 5 Leden 2021 - 05:01 | VCR33 | No ono to AMD vyřešilo speciální kartou pro...
Úterý, 5 Leden 2021 - 04:46 | Ladis | Server = doména. To nepovažuju za knížecí radu.
Úterý, 5 Leden 2021 - 04:45 | Ladis | To i věřím, že je to jen pro NV GPU. Ale asi ne...
Úterý, 5 Leden 2021 - 04:42 | VCR33 | Protože se diskuse točí kolem velkýchpodnikových...
Úterý, 5 Leden 2021 - 04:39 | VCR33 | Mě steam streaming na Vega frontier edition fakt...
Úterý, 5 Leden 2021 - 04:16 | VCR33 | Ona se hlavně doba posunula. Snažil jsem se říct...
Pondělí, 4 Leden 2021 - 13:44 | lubo76 | Stále nemám pocit, a po mailoch s tými...
Pondělí, 4 Leden 2021 - 13:36 | RedHawk | sancu ma, ale pri tom managemente....
Pondělí, 4 Leden 2021 - 11:22 | shagy2301 | Áno na Bazoši a podobných sú často takí, ktorí...

Zobrazit diskusi