Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Retro: KDE1

Tieto screenshoty vo mne vyvolavaju nostalgiu iba z citania clankov v casopisoch. Aj tak som uz asi zachytil skor obrazky s KDE 2 (Corel Linux, anyone?). Moj pocitac z 90tok by mozno zniesol beh Linuxu v textovom rezime, ale asi bez X.

Na KDE som zacal a po drobnych odbockach k XFCE a IceWM som sa k nemu znova vratil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Window manager twm by mělo zvládnout asi cokoli.
https://en.wikipedia.org/wiki/Twm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdo by to pracně kompiloval ze zdrojáků. že? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kompilovat? Mám pocit, že to je v repositářích i aktuálních verzí.
https://packages.ubuntu.com/search?keywords=twm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Njn, mě tam zmátly ty 90. On je z devadesátek ten comp. Nikoliv, že by to bylo v devadesátých, jak jsem mylně pochopil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady někdo poctivě "papal" korporátní FUD.
Kompilace balíčků ve většině případů není nutnost.
Ale je to výhoda pokud se jen trochu lišíte od představy "normálního" uživatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje první KDE bylo KDE 3, na které s láskou vzpomínám. Právě ten jeho vzhled jsem si zamiloval jako svůj první Linux.
Přechod na KDE 4 bolel tak moc, že jsem přešel na Gnome 2, chvíli jsem používal i Trinity, což byl (možná pořád je) prodloužený projekt KDE 3. Dnes jsem už zase u KDE, Plasmy, ale ani netuším, jaká je to verze (5.27.8), a funguje to na jedničku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu windowsáka je to taková nuda no. Jsem mel Win95, pak Win98, pak WinME, pak WinXP, pak Win7, Win10, ted Win11 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem téměř to samé... tedy navíc Win 3.11 a Win 11 zatím jen pokusně... Win ME asi jednu úspěšnou instalaci a potom rezignace a návrat W98 SE. Dumám, jestli se někdy dočkám Win 666? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 666 byly Vista.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vista a WIndows7 je skoro totez, rozdil je jen v evolucnich vylepsenich. Vista nebyla oblibena jen proto, ze oproti WinXP to byl velky skok v narocich na HW. Za ty tri roky ale HW pokrocil tak, ze uz to skoro nikomu nevadilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem Vista64 na QX6700(C2Q@2,66MHz) od jara 2007 a chovalo se to vcelku OK.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prečo by nie? S C2Q a dostatočnou pamäťou na tom ide Win 2000 až W10 22H2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Vista SP 3 a W7 je v podstatě to samé, ovšem Vista v původní podobě bez SP je rozežraný nedodělaný nepoužitelný paskvil. Nejde jenom o to že pokročil HW, ale SP postupně do Visty přinesly opravy a optimalizace které zlepšily použitelnost a snížily HW nároky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není to jen tím, Vista SP2 se ani na stejném HW nechovala stejně slušně jako Win7. Taková ta občasná "zamyšlení " systému Vistě zůstala, Win7 to už nedělaly. Nevím vlastně, čím to bylo. Obojí na Gigabyte P35DS4 a C2D6700.a 4GB RAM. Jinak nejde neoblíbenost Visty házet jen na líný HW. I na novém HW s dostatkem paměti byly ve verzi bez SP dost chyby, třeba v síťové části. To SP vyřešily.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já Win 3.11, Win 95 včetně SR2, Win98, WinME, WinXP, WinVista, Win7, Win10, Win11. Zajímavý kolik lidí stejně jako já přeskočilo obě verze Win8. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS DOS 3.2, 3.3, 5.0, DR DOS 4.0, Win 3.0, 3.1, 95 (bez OSR), 2000, XP, 10, 10 22H2, Red Hat 4.2+, QNX, Solaris, Gentoo Linux

PS: Win 10 22H2 jen a puze kvůli jisté hře, která sice nic z "přidané funkcionality" nepoužívá, ale má to natvrdo zadané v požadavcích. Stačí v registrech změnit verzi a build.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsi buď starší nebo jsi se do toho pustil už jako dítě, což já ne. S nějakým DOSem jsem také začínal, ale vůbec mě to nezajímalo. Prostě učitel spustil T602 a C602 a my v tom měli něco vytvářet, naprostej vopruz, počítače jsem nesnášel. :-)

Jinak samozřejmě taky jsem se dostal k nějakým alternativním OS, ať už v práci (Solaris, FreeBSD) nebo doma (Mandrake, Red Hat, Mandriva, Ubuntu a klony, openSUSE, Mint, Manjaro, Fedora, Debian a PC-BSD). Možná jsem něco vynechal, jo vynechal, ReactOS. :-)

Jinak teda dneska jedině Windows, maximálně kdyby Microsoft začal nějak hodně magořit a zároveň by hry chodily na linuxu lépe než teď, tak Debian, už nic dalšího zkoušet nebudu! :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wine, Proton, Steamdeck, ... lepší se to.

I když dost záleží na tom, jak moc jsou některé věci zprasené.
Třeba takové Baldurs Gate šlo hrát na Red Hat už v době, kdy Windows 2000 byly Beta a XP daleko v budoucnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Steamdeck je počin, za který by linuxáci měli vynášet Valve do nebes!
Protože doteď to bylo o tom, že firma vydá hru, ta funguje na Windows a je na příznivcích linuxu, jestli s tím něco udělají nebo ne. Her nativně fungujících na linuxu bylo minimum.
Ale díky Steamdeck je to tak, že někdo ve firmě, která to vyvíjí, si to na tom Steamdecku ozkouší a buď to udělá tak, aby to běhalo dobře na Protonu nebo aby to běhalo nativně. Firem, které kašlou na Steamdeck je menšina.
Takže ano, díky Steamdecku se to lepší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To dost kecas. Hry, ktore slo hrat cez Wine boli aj predtym. Sem-tam sa postastila aj nejaka AAAckova, pamatam si, ze som na Wine hraval Call of Pripyat. Ale zas tolko hier som vtedy nehraval, aby som vedel, co bezalo a co nie. Skor som cez to pustal aplikacie nez hry.

Ale inac suhlasim. To, ze Steam investoval do vyvoja Wine situaciu znacne zlepsilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch her jsem zkoušel poměrně hodně a docela bezproblémově běžel Tomb Raider Legend a Anniversary. Nic dalšího se buď nepodařilo rozběhat nebo to padalo. Ale jasně, že to záleží na tom, kdo co hraje a jakou má zrovna knihovnu, že těch fungujících her bylo víc. Ovšem ten nárůst po zapojení Valve je enormní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Win11 mi do kompu nesmí...strašnej paskvil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna KDE mě moc nenadchlo v žádné verzi. Pokud jde o mě, dávám aktuálně přednost Xubuntu s Xfce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V KDE 1 jasně vidíme pokus o napodobení Win 95. Blbý bylo, že je napodobovali i v době, kdy už Win 95 aktuální nebyly. Vtipný pak byly hlášky linuxáků, že Windows jsou na prd a nic jim tam nefunguje někde na PC, kde je musí mít. Jsem se vždy podivoval, že mně to funguje. Došli jsme k linuxákovi a ukázalo se, že nainstaloval Win 95. Říkám, ale aktuální jsou Win 7 a odpověď: debilní Windows. :-D

Jsem myslim používal KDE 4 ?, pokud se nepletu. Přešel jsem chvíli na LXDE, potom dlouho fluxbox a Unity a nakonec GnomeShell.
Teď už jedu linux jen na noťasu v práci. Jinak jsem na Windows.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

KDE je za mě aktuálně #1 DE ve světě Linuxu. Gnome je příliš velká exotika pro člověka navyklého na filosofii Windows a KDE je dneska naprosto vyzrálý projekt, který ve verzi 6 výborně staví na povedené verzi 5.

Osobně jsem začal KDE užívat ve chvíli, kdy počínaje KDE4 konečně začali řešit sjednocení vzhledu napříč prostředím, předtím to bylo takové nesourodé a nepůsobilo to na mě esteticky dobře. V KDE5 v tom pokročili ještě dál a konečně předělali klíčové části systému v souladu s moderními UI/UX standardy, je v tom zkrátka radost jen tak klikat, člověk nemusí (skoro) zapínat terminál. Do toho hodně optimalizovali a zlepšili stabilitu. V KDE6 je největší novinka asi defaultní Wayland session, za mě docela v pohodě (hlavně poté, co už vyšlo pár patchů, předtím nějaký ten malý crash byl) a celkově se mi ta trajektorie hodně líbí. Nad jiným DE v Linuxu už dnes neuvažuju, ostatní mi nepříjdou tak zajímavá/user-friendly jako KDE. Navíc si jej dokážu pohodlně během pár minut přiohnout čistě uživatelsky bez terminálu, což se typicky hodně líbí lidem, kteří si taky rádi vybírají místo panelu, chování apod.

Zkrátka - pokud člověk chce vidět na Linuxu opravdu rychlé, moderní UI, KDE je úplně jasná volba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak GNOME je ořech i pro nás, co jinak jedeme na Macu. Celkově mi jejich logika přijde přístupná jen těm, co s tím fakt už umí, ale ergonomie pro nového uživatele je tristní.

Míval jsem Xfce, ale od KDE 5 se na Linux strojích držím toho. Neb i ten set výchozích appek má asi nejlepší, včetně propojení s mobilem v podobě KDE Connect.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Linux všude to už dávno nastalo, teda krom desktopu, ale to moc nevadí protože desktop pro masy je stejně mrtvý. Jinak ten posun Linux desktopu je opravdu impozantní, tehdy se snažil Windows dotáhnout, dneska je daleko v předu. I když jsem na Windows začínal tak dneska Windows jen když musím, pracovat s okny ve woknech je prostě za trest.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, posun linuxu je obrovskej, u nás v práci odjakživa Windows, jak se zvětšuje počet zaměstnanců, tak se zvyšuje počet stanic s Windows, ale teda ten linux, tak před 20 lety ho používal jeden ajťák a dneska už 7 ajťáků ve firmě je na linuxu, to už je skoro polovina ajťáků. Prostě jak říkám, opravdu se to posouvá každých 5 let skoro skokově. :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Baví mě, jak jsou linuxáci z toho, že Windows vládnou, v prdeli. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že zrovna linuxákům je to úplně jedno. Vadí to těm, kteří by chtěli utýct od windows, ale linux se nechtějí učit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, učit. Nedávno jsem synovci na starší ThinkPad házel Fedoru s KDE a OnlyOffice jako kancelářským balíkem a celkem mě překvapilo, že žádné učení nepotřeboval - výchozí nástroje chytil v podstatě ihned. Dál mě překvapilo, že si systém automaticky našel a nainstaloval aktuální ovladače, takže nebyl problém rozjet i hry ze Steamu přes Proton. Mimochodem, už jsem narazil na stroje (zdravím DELL), kde byl na Windows s ovladači mnohem větší problém, než na Linuxu, kde to jelo optimálně víceméně tak, jak to člověk naklikal v instalaci. Ve Windows to chtělo ruční ladění na odpoledne.

U Linuxu je větší problém blbá dostupnost špatně nahraditelného SW. Kupříkladu Excelu, balíku Affinity, části CAD SW... Jakože to sice jede přes Bottles / Wine, ale BFU se s tímhle fakt drbat nechce. Paradoxně je dneska snazší na Linuxu hrát, než dělat grafiku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kontrolní dotaz: "Kolik funkcionality Excelu nad rámec toho, co zvládl Open Office už v roce 2012, používá běžná kancelářská krysa?"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tolik, kolik do vzorců a skriptů nasázel někdo, kdo tu tabulku kdysi vytvářel a kdo tomu opravdu rozuměl.

Pro mě je pak u alternativních balíků problém absence Řešitele. V LibreOffice je jeho varianta značně ořezaná (ve výchozím stavu funguje jen u lineárních vztahů), v OnlyOffice se na jeho implementaci údajně pracuje. Přitom právě s OnlyOffice jsem v poslední době jinak naprosto spokojený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Běžná kancelářská krysa už dost možná ani žádný Office balík nepotřebuje, většina agendy se přestěhovala na web.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zhruba to na co jsem narážel. Linux se chová trochu jinak než Windows, a pokud se tomu uživatel odmítá přizpůsobit, tak hledá na linuxu chyby. Každá distribuce se chová trošičku jinak, ale pro toho, kdo linux umí, to není problém, protože si systém přizpůsobí (například některá distribuce je konzervativní a je trochu pozadu s aktualizacema, pak může být problém s aplikacema jako Zoom nebo Discord (nebo python jako v OpenSuse Leap) ale dá se to řešit.
Na co se dá narazit při přechodu Win-Linux je to, že se mnohem více rozlišují velká a malá písmena a to nejen v názvech souborů. Já jsem na to narazil právě třeba v Excelovské tabulce, kde to autor míchal podle toho jakou měl náladu a v Calcu to pak nefungovalo jak mělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle řeším tak, že BFU házím prostě automaticky Fedoru, co je dostatečně upstream na to, aby tam nebyl problém s během aktuálního SW, ale zase dostatečně konzervativní, aby si tam věci nežily vlastním životem (což někdy dělá na Archi, který používám osobně).

Case-sensitivity a obecně kompatibilitu v dokumentech pak řeším právě OnlyOffice, co drží téměř dokonalou kompatibilitu s MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Valve udělalo s Protonem něco, o čem jsem se domníval, že jim potrvá minimálně dekádu.

Byl jsem rovnou na začátku v roce 2018 když s tím začínali a na můj vkus to mělo velmi často mnoho mušek a chybek, až mě to nakonec postupem času přestalo bavit řešit a holt jsem nahodil na jeden oddíl Windowsy striktně na hraní (to byl Proton cca ve verzi 3.0). Nyní jsem jej testoval opět (a vlastně testuji dodnes) před pár týdny (verze 8) a ten skok je jako do jiné dimenze.

Zkrátka - ta uživatelská zkušenost je snad lepší než na Windows. Na libovolné hře kliknutím vynutím režim kompatibility přes Proton přímo ve Steamu a hra se prostě spustí a dokonale funguje. Dokonce dle mých pozorování a měření velmi často s (citelně) lepším výkonem než na Windows. Zatímco před lety bylo při hraní dost bugů od grafických po regulérní záškuby a cukání (+ staré dobré pády), nyní je vše naprosto pryč a jednoduše 100% funkční.

V mém případě je to nyní v bodě, kdy jsem Windows oddíl na hraní smazal a všechny hry nainstaloval v Arch Linuxu přes Steam+Proton. Zatím jsem nenarazil na jedinou hru, se kterou bych měl jakýkoli problém. Vše dokonale funguje. Na druhou stranu, mám kombo Radeon RX 6800 XT + Ryzen 7600, což je obecně dobré kombo právě pro Linux díky existenci kvalitních open-source driverů a na RDNA2 architektuře běží celá aktuální generace SteamDecků a podobných gadgetů, takže ta vývojářská láska tu jde dost cítit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S linuxem se skončil, protože proč se drbat levou rukou za pravým uchem, když na Windows běží všechno. Nicméně můj poslední pokus s Debianem a Steamem proběhl před rokem a něco a z mé knihovny šla polovina her a to ještě hůř než na Windows.
Většina Ubisoft her se nechytla vůbec a hardware byla GTX 1080 a RTX 3080, ani u jedné karty to nebylo dobré a ano mohlo to být ve hrách dominantním hardwarem, proč to běhalo tak špatně nebo vůbec.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A nebyl tam problém s ovladači? Čistej Debian jsem nějakou dobu už nepoužil, ale třeba Arch dává u Nvidia karet při instalaci na výběr mezi proprietálními a open-source ovladači + je možný si tam hodit zen kernel, co je speciálně optimalizovaný na hraní a lepší využití výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovladače jsem zkoušel různé. Když jsem pustil hru nativně mimo Steam, myslím nějakou tu OpenArenu, tak to podle FPS na problém nevypadalo.
Specializovaný kernel jsem nezkoušel, nevěděl jsem, že něco takového existuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj problém je ve volbě distribuce. Debian je skvělý, ale z principu věci není vhodný na nový HW a už vůbec ne na hraní (pokud nehraješ na starším stroji a starší/staré hry). Zamysli se nad tím, za jak dlouho se do něj dostane optimalizace/oprava/nová fce (je fuk jestli v MESA nebo čemkoliv jiném zásadním). Jak dlouho trvá cesta do rolling update distra a jak dlouho do distra konzervativního. To je prostě vlastnost dané distribuce a je třeba to tak brát. Valve neodešlo od Debianu/Ubuntu na Arch jen tak pro nic za nic. Z vlastních měření dobře vím, že rozdíl výkonu HW je mezi konzervativní a rolující distribucí klidně 30% a když si k tomu přihodíš rozdíl v době dostupnosti optimalizací/oprav/nových či opravených fcí k nějakému HW/ ...atd... prostě pro pařana je nesrovnatelně vhodnější rolující distribuce (proto kolegovi v Archu jedou hry OK a tobě se nedařilo).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten rozdíl ani netřeba reálně měřit, stačí si prostě nějaké to Arch distro rozjet live a člověk hned cítí, že má co do činění s "Linuxem na steroidech". Sám jsem začal právě na Debianu/Ubuntu, ale neměl jsem pocit, že můj HW je skutečně vyždímaný na 100%. To Arch je úplně jiná káva, citelně svižnější reakce, aktuální čerstvé balíčky...

Dnes Ubuntu-based distra nasazuji doslova jen důchodcům a případně userům, co pouze zapínají prohlížeč. Debian v mém světě používají pouze skalní vyznavači GNU, což RedMaX rozhodně není. Tak nevím, kde tam nastala chyba, ale kompatibilita Debianu s userem RedMaX bude nulová. Problémům se tedy nelze divit.

Co se Archu týče tak dnes je už z čeho vybírat, sám jsem postupně prošel jak čistý Arch, tak povedená distra jako Manjaro, EndeavourOS nebo Garuda Linux. Hlavně poslední mě hodně baví jednoduchou dostupností spec. kernelů, pohodlně jsem si nahodil linux-amd kernel a ten výkon ještě o kousíček poskočil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem Manjaro provozoval, někde to tu i píšu. Furt to bylo rozbité. Ten rolling update měl za následek, že to povýšilo nějakou knihovnu, ale program, který jsem potřeboval používat, vyžadoval nižší verzi té knihovny.
Jako nebyl problém tu knihovnu vyměnit, ale mě to hrozně otravovalo, místo používání aplikací a hraní her jsem se furt vrtal v systému. To je pro linuxové hračičky, ne pro mě.

Arch je to samé jako Manjaro, které je na něm vystavěné.

Fedora má 11 měsíců podporu a každý rok je třeba přeinstalovat systém na novou verzi, taky jsem vyzkoušel a tohle psychicky nedávám. Hlavně, že mají linuxáci kecy na Microsoft a povinné updaty Windows a pak se vytasí s tímhle.

Debian je jediná distribuce linuxu, která mimo ty hry funguje spolehlivě a pokud na hry říkáte, že není. Ok, děkuji vám za informaci, budu se snažit vydržet na Windows a linux vůbec neinstalovat. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Manjaro je naprostý zlo. Interně Arch, ale obalený dalšíma balíčkama, co mají ve zvyku to luxusně rozdrbat. Z Arch-based má smysl brát EndeavourOS, ideálně pak ale čistý Arch. S Archinstall skriptem je i instalace dneska easy-peasy,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Manjaro jsem používal hojně na řadě strojů (2018-2023), dokud se vývojáři nerozhodli vykopat z MESA podporu pro GPU od AMD pro h246 a hevc. Zažil jsem jediný problém za celou dobu, který souvisel s přešlapem v aktualizaci. Že by to bylo pravidlo, to si úplně nemyslím. EndeavourOS chválí nezvykle mnoho lidí, zřejmě se mu podívám na zoubek, protože komu sedne větev Archu, hůře se zabydlí jinde. Čistý Arch mi ale nevyhovoval, protože je to pro mně moc "nadivoko".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsem se ti snažil vysvětlit už v době, než ses od Ubuntu vrátil k Windows. Měli jsme na tohle téma dlouhou debatu. Vzhledem k okolnostem ses rozhodl správně, protože tehdy ses odmítl učit pro tebe novou distribuci, resp. jinou linuxovou větev. Tomu rozumím, chtěls pařit a nechtěl ses učit spoustu nového. Ale pokud ses tu větev nenaučil, neměl bys vynášet takovéhle soudy, protože jsou daleko od pravdy. To cos popisoval třeba zrovna v Manjaru vypadá, že sis, asi nevědomky, přepnul branch na unstable.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta poslední věta, už je to nějaká doba, ale nemyslim si, že by chyba byla u mě, asi v tom souhlasim s JindraLne.
No zatim budu řešit jen Windows a možná až budu mít víc času, zkusim ten Arch, jestli to na hraní nebude vhodnější.
Díky pánové za rady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak na Win 10-11 nebezi treba starsi hry (GTA1, NFS Porsche 2000 apod), ktere na Linuxu bezi. Hry od Ubisoftu jsem zrusil, protoze denuvo. No a zde mame nevyhodu nVidie a jejich blackbox reseni. Bud jejich blob funguje nebo ne a nikdo s tim nic nenadela. Takze ano nVidioti jsou na tom na Linuxu hur a meli by zacit rvat ze ma Nvidia ovladace naprd.:-)
Jinak na Decku funguje temer vse ok. A kdyz naka hra nefunguje, tak se da najit jina hodne podobna, ty doby kdy GTA bylo jen jedno jsou nastesti pryc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nefunkčnost konkrétního SW je něco co zabije jakýkoli systém i sebelepší železo protože uživatel potřebuje ten soft, zbytek je pro nerdy. Windows takhle může fungovat ještě hodně dlouho i bez vývoje, uživateli to stačí a trolům taky. Respektive uživatel potřebuje něco co mu ten software poskytuje, v momentě kdy toho dosáhne jinak pošle k čertu klidně celé PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je moja skusenost uz z davna (tak 2009, prve KDE 4), ze beznym ludom, co pocitac pouzivaju ako pomocny nastroj je vlastne u prdele, co za system na tom bezi, ak sa dozvedia, ako urobit to, co potrebuju.

Mam za to, ze na trojboj browser, kancelarsky software a kancelarsky hardware (tlaciarne skenery) je to ludom vlastne jedno a taki ti najviac BFU ani nespoznaju rozdiel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si pamatuju, tak oblibene BFU reseni tiskarna+skenr v linuxu moc nefunguji, protoze ten obsluznej SW s driverama je jen pro Win (i to je vetsinou tragedie). Takze je v teto kombinaci Linux vyrazen (i kdyz tuhle periferii BFU pouzije jednou za rok a skenr mozna jednou za 5let)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Windows NT vládnou čistě jen v segmentu osobních počítačů. Na mobilech vládne iOS (co vychází z Darwinu, tedy prapůvodně UNIXu) a Android (co vychází z Linuxu), na serverech Linux, na embedded zařízeních už též Linux, na konzolích BSD, v HPC suverénně Linux... Velké korporace (IBM, Valve, Oracle, Google, Intel, AMD) pak lijou prostředky do vývoje právě Linuxu.

On to mimochodem ilustruje i přístup Microsoftu, který už nemá Windows NT jako vlajkový produkt a zdroje alokuje spíš do enterprise řešení, do cloudu, AI a podobně. S tím, že i on pod tlakem trhu musí počítat s implementací Linuxu ať už v podobě WSL2 pro osobní počítače, případně pak v rámci enteprise řešení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to několik měsíců, co se šéfa MS Satyi Nadelly zeptali, co považuje za největší chybu Microsoftu od jeho vzniku. Odpověděl, že předčasný odchod z OS mobilního segmentu trhu. Takže to chlapce pěkně sere, né že ne. :-)

A já plně souhlasím, jak já bych si přál mobil s Windows. To by se mi splnilo snad mé největší přání. :-)
Nesnášim Apple a podělanej Android.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zase rád, že ty dlaždice skončily...protože kvůli nim dodrbali dvoje widle...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samotný Windows Phone nebyl špatný nápad, že kvůli tomu dodrbali desktopový Windows, je druhá věc. Proto nakonec skončili, že to zcela přehnali a pak už nevěděli kdy kam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WP jsem měl a z hlediska UX, ergonomie a běhu i na levným HW se jim v té době nic ani neblížilo.

Jenže MS tehdy asi 3x za sebou překopal kernel bez ohledu na zpětnou kompatibilitu, takže vývojáři museli appky přinejlepším překompilovávat, v horších případech přepisovat. K tomu se přidala nevelká uživatelská základna a ten systém prostě přirozeně umřel. Tam to prostě byl řetězec mimořádně stupidních kroků MS...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som teda mal moznost vyskusat zanovnu Lumiu a prislo mi to ako vsetko, len nie svizne. Takisto mam za to, ze hlavne UX od Windows 8 upada a upada. Cim dalej tym to ma viac tazkych problemov s pouzitelnostou a nejakym vizualnym feedbackom.

Ale so zvyskom komentu mozem suhlasilt: Microsoft v mobilnych Widliach neprekopal len kernel. Tie stupidne kroky boli este horsie. Oni presli od WinCE API vo WM6.5 plne na .not (Silverlight, IIRC) na WM7 s tym, ze spatnu kompatibilitu s WinCE zakazali (aj ked tam bola, je to ten isty kernel).

To znamenalo nutnost kompletneho prepisu aplikacii, nie len rekompilacie. Zrejme sa nezachranili ani ti, co pouzili mobilne .not na starsich Win CE/Win Mobile.

No a kedze Silverlight sa nechytil a zarezali ho, tak ho zarezali aj na mobilnej platforme a cele to postavili nad HTML a JS a "dlazdicami" vo Windows (Phone) 8. Zasa bez spatnej kompatibility, ktora by tam asi aj mohla byt zachovana.

To znamenalo treti kompletny prepis aplikacii za mozno 5 rokov. A do toho sa uz chcelo len malokomu. Zvlast ak ta platforma mala uplne mizerny trhovy podiel.

Takze aj ked s Windows 10 (Phone/ARM) v podstate dostali vyvojari do ruk bezne plnotucne WinAPI a aplikacie slo pisat tak, ze sa pouzili casti desktopovych aplikacii, uz potom ani pes nestekol.

Dalsi rozdiel bol v tom, ze zatial co Apple aj Google vyvojove nastroj k svojim systemom rozdavali, Microsoft si za ne nechaval tvrdo platit. Casto nestacilo kupit si iba "bezne" Visual Studio, ale bolo k tomu treba dokupit emulatory a dalsie (casto nie uplne najlepsie funkcne) nastroje. To tiez popularite tej platformy neprispelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve zkratce: kdo chce moc, nemá nic. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows na mobilnom trhu uz bola brutalne prehrana bitka a odklad odchodu by na tom nic nezmenil. Este ked Windows Phone existovali sme sa zakaznikov pytali: chcete aplikaciu na Android, iOS aj Windows? A v 99% bola odpoved, ze Windows nie, lebo to nikto nepouziva. No a samozrejme nikto to nepouzival, lebo tych 17 aplikacii vo Windows store valnej vacsine ludi nevadilo. Takze povodne oznacovane za vlajkove, Lumie koncili ako lowendove akciove telefony a korporatne telefonitka, lebo admini boli radi, ze maju telefon s domenovymi cabapilities, co v tej dobe asi nikto iny nevedel.

A to treba povedat, ze Windows boli na trhu smartfonov prve a s naskokom snad aj 5 rokov pred akoukolvek relevantnou konkurenciou (neviem kedy presne boli k dispozicii prve handheldy s GSM modulmi, ale v 2003 uz urcite ano), este viac ak budeme pocitat aj to, ze prve generacie iPhonov nevedeli vobec instalovat aplikacie. Symbian tu za relevantnu konkurenciu nepocitam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to nie, vacsinou mame dualboot.
skor windowsaci to v kuse vytahuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je každého věc, jsou lidi co si zaplatí za zbičování.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

také jsem začínal na KDE, jenže pak jsem zjistil že krom pouštění muziky/videa je to tak na koukání - s tím co se nosilo na CD mezi spolužáky těžce nekompatibilní, takže vždy k nahlédnutí jak Linux funguje. Nejlepší mi tehdy přišel Mandrake/Mandriva - ale vždy sázka do loterie co a jak pojede už jen počínaje instalací. Od té doby tu a tam cca po roce zkouším Ubuntu, teď jsem to protáhl kvůli čekání na letošní LTS, už jsem si na to na druhém SSD i vyhradil místo, tak snad bude znát pokrok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. tu a tam cca po roce zkouším .."

Buď to používáš, nebo to nepoužíváš.
Nějaké zkoušení je ztráta času.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hm na to staci arix linux, kde 1.1.2 na debian 13
https://ariasft.github.io/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...na nějž je od samého začátku odkaz přímo v textu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.