Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Road To Hell aneb Jak vydavatelé poškozují technickou kvalitu hudby?

Ono je to skutečně dáno tím, že většina zákazníků dnes hudbu poslouchá spíš jakoby mimochodem. Včetně mě. Kde jsou ty doby kdy jsem si skoro každý večer zhasnul, vložil do přehrávače CD a poslouchal. Dobrých deset let to tak nedělám. Dnes si vezmu sluchátka za osm stovek a poslouchám z iPodu v posteli. A když si pak někdy přeci jen sednu a pustím to samé na dnes již tak trochu obstarožní sestavě (Onkyo A-905x, A-705x, repro HECO Odeon, kabeláž Oehlbach) žasnu jaké zvuky se na těch plackách ukrývají. A že spoustě nových CD chybí dynamika, tak toho jsem si všimnul už dávno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som na tom podobne. Niekedy davno som si nasiel skoro kazdy den cas na to, aby som si v klude vypocul nejaky album, postupne vsak na to bolo coraz menej casu.
Ale posledny rok sa znovu snazim vypocut si v klude oblubenu hudbu. A snazim sa vyberat tie kvalitnejsie nahravky, aj ked uz som sa stretol aj so zvukovo pokazenymi DVD-A diskami.
V poslednom case som si kupil niekolko albumov vo vysokom rozliseni (24bit/96kHz flac) na HDtracks.com a musim povedat, ze tych $17 su dobre investovane peniaze - nahravky sa radia medzi to najlepsie, co som pocul. Dynamika, priestor, vsetko je perfektne (vacsina nahravok je tam od Chesky Records)...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale dynamiku by správně měl komprimovat až DSP v tom šumítku, ne zvukař při masteringu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Spravne. Osobne si dynamiku nevychutnam, ale budu bojovat za to abych si ji mohl odstranit osobne!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, DSP, ktery tam casto vubec neni (iPhone) udela jistojiste stejne kvalitni kompresi jako profi zarizeni za statisice a vubec to nespoitrebuje vice energie z baterie. Navic vysledek bude, ze kazde zarizeni bude hrat uplne jinak, coz jiste zakaznici rovnez oceni. Myslet prosim, az pak psat

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ten zmiňovaný "softwarový nástroj pro analýzu dynamického rozsahu nahrávek" jsem nenašel, tak jestli někdo můžete dát odkaz...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Moc pěkný článek, který jsem už v minulosti četl na původním zdroji. Tam byl ovšem požitek ze čtení asi jako z poslechu dnešního typického CD nosiče. Horší CSS jsem snad ještě neviděl a když se náhodou obrázek nepřekrýval s textem, tak to byla spíše výjimka.

Děkuji za přepracování do čitelné podoby a doufám, že takto kvalitní texty budete přebírat i nadále z jiných zdrojů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No nezbývá to udělat podobně jako s obrázky a začít nabízet analogii formátu RAW. Hlasitost a dynamiku nechť si každý nastaví jak je mu libo :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No to bych právě nedělal, protože potom až budeš cosi nesehnatelnýho schánět,tak seženeš akorát to zmršený. Lidi jsou už totiž vycvičený opice a potom najdeš 500 různě "zmástrovaných" verzí. A kdo ví, jak na to, tak ani RAW nepotřebuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý a poučný článek. Škoda jen, že se autoři nezmínili o japonských remástrech klasických alb Genesis nebo Led Zeppelin. Někteří audiofilové je považují za téměř rovnocené vinylům.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Velmi dobry clanek.
Hudbu posloucham na PC ale pres kvalitni receiver a BW683 a je to skoro az k placi kdyz stare ale kvalitnejsi mp3 zni lepe nez nove remastered cd.
Asi take duvod proc mam doma velmi malo novych audio CD.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jojo, tohle uz sem četl docela dávno a o tomhle fenoménu vim ještě dýl, ale určitě je dobře že se snažíte dělat osvětu, ale celkově si myslim ze hudba de do... protoze to co se ted objevuje na celnich mistech hitparad a jak si na tom lidi ujizdej se sluchatkama za 30Kč...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji redakci za zveřejnění tohoto článku. Je to pro mě zadostiučinění, to co se tu píše já už 15 let tvrdím a nikdo mě mezi známými nevěří. Teď to mám černé na bílém. Teď už nakupuji pouze a výhradně XRCD a Original Master Recording, je to hodně finančně náročné, ale ta kvalita tam je. Ještě jednou díky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A já myslel že to je problém těch co z CD tvoří MP3. Jak pak se člověk má přesvědčit, aby skladby kupoval, když i originál je zmršený?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono jde hodne o obchod. O nic jineho...Jak uz psali jini - kde a jak clovek dnes poslouhca hudbu? 99% lidi ji poslouchaj "mimochodem" , na nekvalitnich reproduktorech, ale nejvice bych rekl ze sluchatek ipodu, mobilu ci mp3 prehravace - a nebo z radia. Producenti hudby toto vedi a proto se na tuto skupinu posluchacu zameruji, protoze tam prodaji nejvice. Ano, existuji lide, kteri maji super repraky, ci super sluchatka, super zarizeni na prehravani, ale kolik jich je? To neni nejak extra zajimava cilova skupina. A proto se vytvari vetsinove hudba takova, jaka se vytvari. Kazdy spravny "rebel" se rozciluje, co ze to je ten dnesni rock/pop za sracky (vcetne me :-)) a ze by to nikdy neposlouchal (vcetne me, doma nemam napriklad jediny rozhlasovy prijimac a neco takoveho mi nesmi pres prah bytu:-)), ale na jednoho takoveho jako jsem ja je tisic jinych, co ty sracky posloucha a libi se jim. Takze se holt produkuji sracky, protoze si to "lid zada" (sorry za ta sprosta slova, pokousel jsem se jeste krotit).
A dokud bude poptavka, bude i nabidka. Ono je to stejne tak se vsim moznym v lidskem zivote - viz napriklad potraviny. Schvalne si zkuste zajit do Lidlu a nakoupit tam nejake opravdu kvalitni uzeniny. Predpokladam, ze se to uplne nepovede, presto Lidl pokud se nepletu je snad nejoblibenejsi obchod v CR. A opet - nas par procent, co by nas tam nedostali ani parem volu, nevytvarime az tak velkou poptavku, aby se vytvoril napriklad supermarket, kde by meli JEN KVALITNI potraviny, stejne jako existuji supermarkety, kde maji jen potraviny nekvalitni.
A nebo automobily - ukazte mi dneska kvalitni automobil. Vsechno to jsou lestene prdy, kramy "na jedno pouziti" - drive se delaly auta, kde motor vydrzel 500 000km a nijak extra mu to nevadilo. No, docela by me zajimalo, ktere ze soucasnych aut vydrzi ujet 500 000km.

Zaver - bude cim dal tim hur. Pozoruju to napriklad na "slevach" a "vyprodejich" v obchodech. Pred 15ti lety byl vyprodej vyjimecne 1x rocne...pred 5ti lety byl vyprodej tak 1/3 roku, nejaka sleva tak 60%. Dneska je vyprodej tak 50% roku, nejaka sleva je defacto 100% roku. A pozorujete, ze by se diky tomu nejak zmenily prumerne ceny smerem dolu? Ehm....ja tedy ne :-)
Sam jsem zvedav co v tomhle prijde. Predpokladam, ze za 5-10 let jiz lide prestanou reagovat na slovo "sleva" ci "vyprodej" a bude potreba vymyslet neco jeste udernejsiho...a v te hudbe to je lautr to same

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš tak docela pravdu v několika věcech.

Auto co najelo v současnosti více jak 500000 km:
http://news.auto.cz/aktuality/skoda-rekordmanka.html

Lidl prodává i kvalitní věci. Kupříkladu jejich krmivo pro kočky se v časopise dTest dostalo před značková krmiva a přitom stojí zlomek jejich ceny. Prášek na praní který prodávají porazil většinu značkových prášků známých z reklamy. :-) Pravda zatím nejde o potraviny pro lidi, ale nevím, že by je doposud někdo testoval.
Lidl prodává taky výrobky zavedených značek navíc s přidanou hodnotou. Kupříkladu kolega si u nich koupil neopren za dvě třetiny jeho ceny. Já osobně jsem si koupil dětskou skládací postýlku Hauck levněji než kdekoli jinde.
Tímto nechci jakkoli propagovat Lidl, ani tam pravidelně nenakupuji, ale osobně bych je prostě takhle moc nezatracoval.
Z.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jasne, mozne to je...ja hodnitil Lidl z hlediska kvality potravin. Dam jiny priklad - zkuste si dneska koupit opravdu dobry a kvalitni luncheonmeat, ktery bude opravdu z masa :-) Znam jeden jediny, ktery se da koupit v beznem supermarketu, a jeste ho vyrabej cinani (predpokladam, ze to je nejaka evropska firma, co to vyrabi v cine)
Co se auta tyce, je toto spise vyjimka, potvrzujici pravidlo :-) Ja si koupil novej Renault, a plasty se tomu zacaly lamat hned prvni zimu:-)
Btw co se tyce prasku na prani - stejne to vyrabi jedna fabrika...znackove i neznackove. Mel jsem znameho, co v tom delal...Akorat na to hodej jinou nalepku, jinak to navonej, a zaklad je cca ten samy:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kvalitu potravin hodnotíš jak? Podle chuti? :-D :-D
Nebo snad existuje nějaký relevantní test složení a senzorických vlastností?

Renault je obecně znám "horší" kvalitou. Co se týče prášků na praní je zvláštní, že když je podle tebe vyrábí jedna fabrika podávají v testech různé výsledky.

No nic, nebudu zakládat na nějaký vášnivý flame...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita potravin se dá hodnotit mnoha faktory jako čerstvost, biologická a energetická hodnota nebo obsah chemických přísad.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ono, většina lidí poslouchá muziku na příšerných s prominutím sračkách. Dříve mládež táhla na rameni kazeťák, který vyhrával na plné volume - dnes jdou s mobilním telefonem, který chrčí na maximum nějakou mp3 skladbu, bitrate s bídou 128 Kbit.

Nebo domácí kina za pět tisíc včetně dvd přehrávače a subwooferu, to je kvalitativně taky síla.

Masy chtějí mít všechno co nejlevněji, aby na to měly a nebo aby si toho mohly co nejvíc koupit. Cena bývá často poplatná kvalitě a proto se výrobci přizpůsobují.

Proč se párat s masterem, když to potom na skvělém stereo mobilu nebude skoro slyšet a zákazník bude nadávat co to koupil? Pořádně to naboostujeme ať to mlaďochům z toho mobilu chrčí dostatečně nahlas. Co na tom, že skoro není rozumět slovům, hlavně, když bude trochu zřetelná melodie.

Oni budou spokojený a budou nás kupovat. A audiofilové ať si trhnou ponožkou. Pro ně vydáme jen jednou za čas nějaký cool super mega vydání 5x dražší než klasická edice.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Každý nemá na audio sestavu za 100 tisíc. A ne každý je tzv. "audiobuzna".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Audiofil prosím, děkuji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ale tohle prece neni otazka kabelu tlustych 2 cm a trikrat zlacenych konektoru. Kvalitni zvuk mate i ze sluchatek za prijatelnou ceny (nektere Senheisery, Koss Porta Pro, atd). takze moznosti jsou ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spíše bych řekl, že je to o schopnostech i o lenosti. Nepatřím do horních deseti tisíc nejbohatších lidí v republice, ba ani do horních sto tisíc :-) , ale přesto jsem si za rozumný peníz koupil audiosestavu.

Z druhé ruky, ovšem ve stavu nové a jediné co jsem pro to musel udělat bylo hledat mezi inzeráty, potom absolvovat několik telefonických hovorů a ve finále si jí dovézt z Prahy (tj. cca 140 km cesta tam).

Oproti obchodu jsem koupil o více než třetinu levněji, ale ano, padly na to roční úspory. Splnil jsem si po mnoha letech sen a nebylo to hned, ale o tom to je. Trpělivost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne ne, všetko je to o peniazoch. Keby som milionár lusknem prstami a mám ju doma hneď :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Audiofil je milovník dobré kvalitní hudby. To ale neznamená, že musí nutně utrácet za vybavení ohromné sumy, obzvláště pokud není majitelem pořádně nadité prkenice. Už za několik málo tisíc, pokud víte co chcete, si můžete pořídit audiosestavu, která svým zvukem, dáte-li jí kvalitní zdroj signálu), rozhodně milovníka hudby potěší. Výsledný zvuk určitě nebude zcela dokonalý, ale rozhodně velmi dobrý. Problém je poslední dobou právě jen v tom, čím tu sestavu nakrmit. Za kvalitu zvuku některých CD by měli vydavatelé platit zákazníkům bolestné! I na levné audiověži s alespoň trochu slušnými reprosoustavami či sluchátky je slyšet nebetyčný rozdíl mezi starými kvalitně remasterovanými CD a řadou nově vydávaných CD. Obzvlášť některé kousky jsou opravdu "vydařené". Ten rozdíl při porovnání je ohromný, a i na levné minivěžičce po okamžitě pozná i člověk bez hudebního sluchu a jakéhokoliv zájmu o kvalitní poslech. (Prakticky ověřeno). Jinak mimochodem, i na standardním autorádiu s podporou MP3 (Škoda Octavia) byly MP3 128Kbit převáděné z původního CD DireStraits ohodnoceny jako o poznání lepší než jakási pochybná nová reedice se stejnými písničkami. To není rozhodně pochvala těch MPtrojek, pouze doklad toho, jak děsnou kvalitu zvuku se dnes někteří nestydí vydat!

Zkrátka, dnes vychází spousta různé hudby, a jen něco z toho má opravdu dobrou úroveň. Bohužel, většinu z toho dobrého poté totálně zmrší nesmyslný remastering na přání vydavatelů. Vlastně ani nevím, za co by chtěli vydavatelé platit. Když chci nějakou novější skladbu slyšet drobet slušně, a tak jak ji opravdu interpreti zahráli a nazpívali, tak mám šanci jedině na koncertu. I tam to jde ale s kvalitou zvuku k horšímu :-(((.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že "zmršenější" hudba pro člověka, poslouchající to stejně na nějakém krámu, by až tak nevadila, kdyby tady skutečně fungovala nějaká konkurence a šla koupit (třeba dráž) hudba nahraná kvalitněji. Problém je ovšem v tom, že zde funguje monopol vylobovaný producenty. Interpret má smlouvu s jedním a nikdo jiný to kvalitněji/levněji vydat prostě nemůže, tudíž máme smolíka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohohle "fenoménu" jsem si všiml už dávno a dost mě to začlo znepokojovat. Bohužel trend je takový a můžou za to ale i dnešní posluchači, kteří hudbu poslouchají převážně v mp3 právě z mobilů. A těm je právě hudba šitá na míru (prozatím se to týká stylů, které poslouchají mladí mp3 konzumenti) - nahrávka s větším dynamickým rozsahem by totiž například z mobilu při cestě po rušné ulici či v dopravním prostředku nebyla k poslouchání (tiché pasáže by zanikaly v ruchu okolí - řešit to neustálou změnou hlasitotsti by bylo nepohodlné). Něktěří zvukaři rockové a populární hudby dokonce přiznávají, že zvuk ladí tak, aby vynikl na obyčejném průměrném audioreprodukčním zařízení - i na levnějších "hifi věžích" by velká dynamika byla kontraproduktivní, neboť při dynamických špičkách by limitoval sám přístroj. Navíc při poslechu hudby jako kulisa např. při práci by velká dynamika byla rušivá.
Někteří mladí posluchači vyznávající především mp3 se začínají díky soundtrackům zajímat i o klasickou hudbu, což je sice chvályhodné, ale jen doufám, že i pokud ten záájem bude obrovský, tak alespoň tato hudba si dynamiku zachová - na foru věnovaném klasické hudbě jsem totiž dokonce našel návod, jak tuto hudbu (často s velkou dynamikou) zploštit (zvednout hlasitost a ořezat tak dynamiku), aby byla vůbec poslouchatelná v mp3 přehrávačích (tiché pasáže nejsou slyšet, hlasité tahají za uši) a zároveň aby si jí v klidu mohli poslouchat večer doma před spaním - aby je nerušila ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, vážná hudba je takový příklad, jak široká dynamika na iPodech vázne. I doma při poslechu vážné chvílema napínám uši abych záhy před hlasitostí nejradši utek :) Otázka je, nakolik složité by bylo zapracovat takový softcliping do iPodu a spol., aby nebylo nutné muziku mršit ještě před uvedením na trh.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

JE pravda že staré nahrávky jsou zcela o něčem jiném, ale že to tak prasí umyslně až do takové míry jsem si nepředstavoval ani v nejčernějších snech.Na druhou stranu těm tuc-tuc stračkám co dnes z velké části vychází to už moc nemuže uškodit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, především u hiphopu by člověk nežádoucí rezonance basů odstraňoval akustikou marně, jsou totiž součástí nahrávky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tento článek už jsem kdysi četl na původním zdroji, ale s chutí jsem si jej přečetl znovu. Bohužel je to přesně tak. Třeba porovnání v článku vychváleného Tubular Bells (25th AE) proti znovu nahranému Tubular Bells 2003. U TB2k3 byla použita nejmodernější technika a nástroje, ale výsledný produkt byl naprosto degradován otřesným masterem. TB2003 je dokonale nahrané, ale TB(25th) se nepřibližuje ani omylem. TB(25th) je živé a přirozené, TB2003 zní uměle - a to se nezmiňuji o tom, jak to CD bylo zmrveno ochranou proti kopírování.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela mě v poslední době překvapil remaster 40th anniversary The Doors od původního nahrávacího inženýra The Doors Bruce Botnicka. Mám alba The Doors a L.A. Woman a u obou je výrazně zlepšená scéna, přehledně oddělené a vyčištěné nástroje a dynamický rozsah mi připadá velice slušný. Ikdyž se remaster podstatně liší od původní verze, připadá mi poslechově lepší než originál. Schválně ještě změřím dynamický rozsah programem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak dynamický rozsah u 40th Anniversary The Doors: L.A. Woman takřka neleze pod 10db a u Riders on The Storm dosahuje 12,5 respektive 13,5 na kanál. Špičky jsou nejvýše na -0,3 db.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mohol by si prosim vysvetlit ako sa meria dynamicky rozsah ? Pracovat napr. s Audacity myslim celkom viem, ale ako zmeriam nieco taketo ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O Loudness War jsem už četl pěkně dávno a jak koukám, tak se toho moc nezměnilo, možná je ještě hůř :(

Je to k pláči, jak strašně může hudba utrpět (záměrně) zpraseným masteringem. Jenže si nedělám velké iluze v tom, že by s tím pár hudebních nadšenců cokoliv udělalo. Bohužel je to přesně tak, jak už tu někdo poznamenal - masy to tak chtějí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cele je to tim, ze se hudba nema konzervovat. Na hudbu se musi chodit do pripravenych prostredi. Konzervovana okurka taky nechutna jako prava. A kdyz uz si tu hudbu konzervujete, nechtejte sakra po mne, abych vam to platil. Typicky socialisticky efekt. Pripomina mi to stary vtip: Socializmus je rozhodne nejlepsi spolecensky system. Zcela jiste. Ale jen pro reseni problemu, ktere v normalnich systemech nevznikaji. Resite tady problemy prumyslu, ktery by bez zlodejskeho zdaneni neprezil. Zvukari by si proste s sebou vozili mensi energocentralu a nemeli by problem do davu vyzarit 20MW akustickeho vykonu v libovolne dynamice.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proc nekam chodit?

Proste, chci poslouchat Ramstein, tak si pozvu k sobe do obyvaku, at mi zahraji par hitu.
Horsi to ale je u jinych pisni ... kdo by chtel mit doma M. Jacksona v soucasnem stavu, nedej boze treba Mozarta ... navic by uz toho moc neodehrali, jen smrdeli.

Argument s placenim jsem nepochopil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

P.S: Jo a sladkokysele okurky mi chutnaji mnohem vice nez cerstve - cerstvou jsem jedl snad 2x v zivote, konzervovane furt :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a) Ja chci mit doma 100kg zlata a co? Mam kvuli tomu zaridit zakon, aby mi na to ostatni prispeli?
b) Kupovanim harddisku financujeme ruzne "umelce"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi sis toho ještě nevšiml, ale Mozart svoje Opery nehrál, takže ho ani nepotřebuješ.Jde o to aby tu jeho muziku neprasili .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si na koncerty nepotrpím. Párkrát do roka využiju příležitosti, kdy do Čech zavítá těleso světového významu, ale stejně si mnohem víc vychutnám muziku reprodukovanou v pohodlí domova. Pokud je kvalitní krmení, tak i zvuk mám doma lepší a nemusím u toho používat špunty do uší. Krom toho, jak říká Nalim, ze současné produkce mě mnoho hudebníků neoslovuje a zaniknuvší umělce si jinak neposlechnu. Prznění jejich nahrávek je v podstatě posmrtné hanobení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

uprimne receno po nekolika strasnych zkusenostech z zivych koncertu (prikladem budiz pravdepodobne nesvepravny zvukar na BB Kingovi ve Sportovni hale, ale tam byl problem s mixem, ne s dynamikou) se vracim k zive hudbe pouze na festivalech, kde na kvalitu clovek moc nehledi a ma vetsi volnost pohybu (a tim padem i zvuku), a radsi si poslechnu kvalitni nahravky ve sluchatkach (na kvalitni bedny atd zatim nemam).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vazeny pane - vubec nikdo po vas nechce, abyste platil za neco, co nechcete koupit. Je to tak proste...Proste si to nekupte a je to (divim se, ze vas to nenapadlo drive a musim vam to radit). Ale netahejte do toho laskave ostatni. Pokud si nekdo chce kupovat zmrsenou hudbu, potom je to JEHO vec a vy nekecejte hudebnikum a vydavatelum do toho, jak co prodavaji. ONI neco vytvareji, a ONI tedy urcuji, jestli vam to daji zadarmo, a nebo za to budou chtit milion. a je na VAS, jestli koupite nebo ne...
Nejak jsem nepochopil tu vetu o 20MW vykonu - to jako ze spravne by lidi doma NESMELI poslouchat hudbu a mohli by ji poslouchat pouze kvalitni na akci, kde na ne bude kdosi zarit 20MW? Prosim vysvetlit, tohle jsem pro zmenu nepochopil ja...
Samozrejme je spatne, ze se vybiraji pausalni poplatky, v tom se shodnem - ale to neznamena, ze by hudebnici nemeli mit volbu, co se svym produktem udelaji a za kolik ho prodaji...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, hudba naživo má určitě něco "do sebe", ale na fesťáky už není tolik času, co dříve a dá se říct, že jsem tomu i trochu odrostl.
Takže teď dávám přednost tomu si v klidu poslechnout na dobré sestavě tu "zakonzervovanou" muziku a je mi hodně proti srsti, když ji vydavatelé ještě záměrně przní :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skvělé čtení. O téhle problematice jste již psali, ale tohle vzal někdo hodně zgruntu a nechal na tom asi desítky hodin jen psaním. Super.

Poslední alba DCD mají výborný zvuk, ale bohužel první dvě jsou totálně zmršené (Dead Can Dance a Spleen and Ideal)- myslím že již ve studiu, protože jsou neskutečně ploché, bez prostoru a zvukař na vše aplikoval punkový sound, což se mu bohužel podařilo :-((

PS: (Spirit Chaser se píše dohromady Spiritchaser, ale to je drobnůstka)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě že poslouchám hlavně hudbu, ve které tyhle problémy nejsou :)
Mimochodem, nevíte čím byly udělány ty šedé "analýzy"? (nedělám do zvuku tak z hlavy nevím, jak se tomu správně nadává :) )

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

niečo podobné (časový priebeh) by mal vedieť napr. GoldWave

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Porad jsem nemohl prijit na to proc jako letity fanda Metallicy nemuzu prijit Death Magnetic na chut. Uz to vim :)...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Moje řeč, ovšem mně se nelíbil ani St. Anger.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam to stejne. Posledni poslouchatelny bylo LOAD, ale ani to nebylo nic moc. Proste s Metallicou to zacalo jit z kopce uz po smrti Cliffa Burtona...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OT posledni poslouchatelny bylo Master of Puppets. Pak uz jsou to cajdaky pro nactilety slecinky, ale to nesouvisi tolik se zvukem :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nj, hudbu přizpůsobili masám, aby sypala. Black album, Load a Reload nejsou podle mě špatné, ale je to těžká komerce a úplný odklon od toho co hrály předtím. Osobně starším albům také dávám přednost.

Garage Inc. se myslím vyvedlo, i když je to směska. S a M mám velmi rád, hraní spolu s pořádným orchestrem má něco do sebe.

Ta dvě poslední alba jsem si poslechl jen párkrát a už se k nim téměř nevracím, neoslovila mě. Při poslechu St. Anger v jednom kuse mě většinou začala bolet hlava, že by to potvrzovalo článek o prznění hudby?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, tak tento článok ma konečne donútil registrovať sa :). Na cdr registrácia nebola...

Zaujímalo by ma, či niekde nieje k dispozícii k stiahnutiu priamo dáke 3-4xmp3 s tou istou skladbou (kľudne klasika či ľubovolne iný štýl, najlepšie 320kbps), s rôznym dynamickým rozsahom... povedzme 16,12,8 a 4

Resp. predpokladám, že na takéto úpravy hudby existujú aj programy, vedeli by ste doporučiť dáky free?

chcel by som na vlastné uši počuť rozdiel, tiež som o tomto nevedel a tiež ma to docela vytočilo!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O free programu bohužel nevím, ale zvukový kompresor je k dispozici třeba v SoundForge nebo Adobe Audition - ta by se měla dát stáhnout i jako demoverze.
Tenhle problém se netýká jen hudby na CD a v rádiích, ale běžně se komprimuje i řeč v TV (aby se zvukař nemusel moc namáhat :-) ). Při přehrávání zvuku v AC3 (DVD) většina dekodérů přímo obsahuje volbu pro plnou/omezenou dynamiku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Free programek je AudaCity stahnout ze souceforge.net nebo portableapps.com dokonce je CZ divim se ze to nekdo nezna :-)
Jinak jsem rad ze muzu dat tak pekne spracovanej clanek nanFB znami me neveri ze dnesni nahravky se nedaji poslouchat bez toho aby me tekla krev s usi a pritom si vlastene nic s toho alba nezapamatovat....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, tohle je hodně o samotném interpretovi. Kdybych neco nahrál a někdo mi tu muziku takto přejel, tak bych ho kopl s rozběhem do prdele. Ne každý to tak ale má. Nejlepší ukázkou je např. album Death Magnetic od Metallica. Tracky, které se dostaly do hry Guitar hero byly masterované jinak a měly daleko lepší dynamiku než oficiální album. Fanoušci se docela masově ozvali, že se jim ta verze ze hry líbí víc. A na blog někdo z kapely (už nevím kdo) napsal něco ve stylu, že je jsou to blbci, že u toho masterování byl, a že se mu to takto líbí. Co k tomu říct. Pokud např. Portishead nahráli nové album, kde je dynamika na úrovni -2db, když si to v něčem otevřu, tak je to jenom souvislá stěna, kde se nedá vizuálně rozpoznat pomalu ani "tichá" mezihra, tak už si říkám, že už musí ti interpreti mít mozek fakt v úplně jiné partii těla nebo to nikdo z nich neslyšel přehrané na ničem jiném, než na mobilu za jízdy v tramvaji... Kdybych to nemusel střihnout do mixu jednoho představení, taky bych to ani neposlouchal a šel bych si radši pustit normalizované zvuky hrnců puštěných ze schodů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me ten clanek pripada jako krizova vyprava proti kompresi jako takove. Kompresory jsou cennym pomocnikem nejen pro zvukare pri nahravani a michani ale i pro samotne hudebniky. To ze prekomprimovany a 'prehuleny' mastering znehodnocuje hudbu je fakt, stejne jako je fakt, ze v dnesni dobe se nekomprimuje jen master, ale i jednotlive stopy, nekdy hned dvakrat (analogove pri naberu a znovu digitalne pri mixazi) a uz samotny mix postrada dynamicky rozsah. Clipping pri masteringu uz je jen finalnim hrebikem do rakve. Paradoxem ovsem je, ze vetsina posluchacu kdyz dnes slysi 'neprekomprimovanou' nahravku, efekt je presne opacny nez popisuje clanek. Posluchac neslysi vecnou nabuzenost hudby a permanentni nakopnuti, na coz je zvykly, a ma pocit ze hudba postrada stavu. Dynamicky bohatsi nahravka mu prijde nevyvazena a chuda. Stejne tak muzeme nadavat na ruzne crossovery a frekvencni 'roztahovace' do sterea ktere se pri masteringu rovnez zhusta pouzivaji a ktere svym dopadem na frekvenci meni barvy nastroju jen proto, aby mel posluchac prostorovejsi dojem. Bez nej mu totiz nahravka pripada nudna. Doba se zkratka meni a nemuzou zato jen nahravaci spolecnosti, muzou zato i posluchaci. Navic clipping ani komprese nejsou pausalne spatne. Bez clippingu by nebylo zkreslenych kytar a spravne pouzita komprese umi zazraky. Kdyz se pouzije jen na spravnych mistech, nemusi nutne zabit dynamiku.
Zkratka a dobre problematika je slozitejsi a prijde mi, ze clanek nepripustne zjednodusuje a pranyruje bez udani sirsich souvislosti, byt ma v dusledku casto pravdu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Rozumim Tvemu nazoru, ale podle mě tenhle článek nijak nekydá špínu na samotné techniky, ale spíš ukazuje na jejich špatné používání. Samozřejmě, že kompresor je dobrá věc, ale pokud slyším v rádiu Robbieho Williamse, jak na začátku šeptá prakticky bez doprovodu s průměrem na úrovni cca -5db a pak se (postupně během 5 vteřin) do toho opře a přidá se orchestr + bicí + dalších 10 nástrojů na úrovni -2db, tak mě logicky praští do hlavy fakt, že přestože na hlasitosti podle výrazu nehorázně přidal (z šeptání do maximální hlasitosti zpěvu), tak reálně se jeho zpěv po najetí orchestru o dost ztišil. To podle mě prostě dobře není, a o tom podle mě je tento článek...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takova dynamika je opravdu neprirozena, vis to Ty, vim to ja, ale radovi posluchaci jsou dlouholetou kompresi vycviceni tak, ze jim to prijde vporadku a neprirozeny je pro ne opak. Bohuzel. Mel jsem zkratka potrebu trochu obhajit nastroje a dat najevo ze na vine je vzdy jen ten kdo nastroje pouziva, pripadne neprimo i posluchac. Ohledne kydani spiny, je to nakonec jen muj nazor ;) Clanek se formou tvari jako ze objasnuje problematiku nekomu kdo oni nevi nic nebo jen minimum a jako takovy by mel dle meho nazoru zaujimat co nejobjektivnejsi postoj, nato je text nekdy az moc subjektivne zabarveny. Rozhodne tim ale nechco rict, ze mrseni dynamiky na nahravkach je v poradku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dvě otázky "do pléna":

-Máte taky ten dojem, že posluchači zdeformování praktikami loudness war stojí i za stále hlučnějším = dynamicky plošším nazvučením koncertů? Hlavně v rocku, popu a příbuznými subžánry. Z poslední doby si nepamatuju na koncert, kdy bych si nepřipadal jako ve vše semílající zvukový skrumáži. Je takový způsob mixování záměrný (podbízení posluchačům walkmanů, nebo jak se tomu dnes řiká) nebo je na koncertě neschopný/nahluchlý zvukař?

-Z dob velkých diskuzí o ochranách CD proti kopírování mám mlhavou vzpomínku, že některé ochrany dovedly samy od sebe kurvit waveform. Je to tak, nebo to mám popletený? Nechce se mi to hledat. Díky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čekal jsem, jestli se někdo vytasí s něčím podobným. Konkrétně mluvím o tvé první poznámce.
Již před 3-4 roky jsem si v době kdy jsem občas navštěvoval koncerty všimnul, že na některých je zvuk naprosto plochý. Ať zpěvák zpíval hlasité či tiché pasáže byl neustále slyšet stejně. Pokud se do toho vložily ostatní nástroje byla hlasitost opět stejná. Vše prostě řvalo jako blázen, ale tak nějak neustále na stejné úrovni. Nechci teď někoho hanit, ale konkrétně si vzpomínám na dva koncerty Divokého Billa.
Z některých jsem musel i odejít, protože mě po chvíli začala bolet hlava a to bych řekl, že vydržím poměrně dost.
Postupně jsem na koncerty přestal chodit a když už tak jenom na venkovní, kde mám možnost regulace hlasitosti změnou mé pozice s pivem v ruce ;o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, uplne souhlasim.

Na koncerty bohuzel musim chodit se spunty v usich, coz mi sere, protoze to hodne oreze spektrum a vysledek neni dobry.
Bez spuntu pak mam ale 2 dny hukot v hlave...

Posledne me to celkem zamrzelo na Slayer, protoze to co Lombardo umi na bici je neco uzasne. Je sice blbost chtit zrovna od Slayer decentni a lehkou hlasitost, ale co je moc, to je prilis...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jsou i spunty, co zvuk nenici (nebo aspon ne moc). A jestli ses ten Safa, co myslim, taxis to moh v Muzikusu precist (reportaz z Frankfurtu 2005 tusim...). pro ostatni napriklad tyhle: http://www.alpinehearingprotection.co.uk/consumer_musicsafe_pro.htm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak toho asi moc nevydrzis

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Auuuuuuu křach prásk ... moje iluze o kvalitní hudbě byly právě rozdrceny na prach.
Chápu, že MP3 je bez rozumného bitratu jednoduše humus, ale když není situace v případě CD/Flac o moc lepší to je vážné k pláči.
Do přečtení článku jsem byl na svoji kolekci hudby ve flacu fakt pyšný :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle uz vim davno. Kdyz jsem poslouchal driv vetsinu novych alb na poradnych repracich, zdaly se me obcas neposlouchatelna, nevedel jsem proc. Pak sem si koupil Seny HD 600 a po poslechu nekterych CD se me chtelo zvracet. Vy tady pisete jen o zahranicni hudbe. Ale treba typickym CZ prikladem je Kabat. Ok, neni to moc kvalitni hudba ale mam je rad, maji dobre texty - starsi alba jsou nahrana perfektne, rok od roku se ovsem zhorsovaly a vrchol prisel v r.2003 - toto album je absolutne neposlouchatelne. 2006 to same.
Dneska si delam obcas vlastni remaster ze starych vinylu - nic lepsiho proste neni, nahrat si to do flacu ve 24bit/96khz primo z prenosky a v PC provest digitalne RIAA a minimalizovat tak sum a zkresleni. Kdyz sem pak slysel verzi z vinylu r70-80 a CD vydaneho nove po r2000 neveril jsem vlastnim usim, vinyl je proste o nekolik radu vyse.
Takto jsem se nakonec dostal ke klasice, ktera dnes proste asi nema obdoby (Ma vlast z r1990, DR14db). CO jineho se v dnesni dobe da poslouchat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro zajimavost sem udelal analyzu "Kabatu"
1991 - DR10-11
1992 - DR10-11
1993 - DR12-13
1994 - DR11-14 wow
1995 - DR10-11
1997 - DR7-11 uz to de dolu
2000 - DR5 proste vsechny maji 5 :)
2003 - DR4-5
2006 - vetsina DR3, nejlepsi DR6 :-D tak to je ulet

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tiež som trošku skúšal merať DR, 80-90te roky mi štandardne vychádzali skladby 9-13, nové boli cca 4-6, výnimočne 8...
Najlepší výsledok dosiahol Mike Oldfield: Ommadawn1 - DR:16,4!!! (1975)
naň sa nechytala ani klasika - z toho mála čo mám bolo cca 12-14...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tak práve prišiel kolega :D:D:D, má doma 2xCD od Hamela:
- album vydaný v 90tych rokov - pesničky - DR:12-13
- výberovka 2007 - pesničky - DR:cca 5

podotýkam, že veľa pesničiek bolo rovnakých!!!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nastesti je dost zvukaru/producentu, kteri maji mozek (a usi). z nasich vod nemohu nejmenovat Ondreje Jezka (nechavam k laskavemu posouzeni napriklad album OTK - OKOLO).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak povodne som klikol na "Něco takového jsem slyšel(a), ale neznělo to tak důležitě.", ale teraz po par dnoch si uvedomujem ze si neustale tu dynamiku "dorabam" sam tym, ze v pasazach ktore si vyslovene ziadaju byt nahlas zvysujem hlasitost a tam kde je to zas nechutne umelo zhlasnene stisujem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dal som sice moznost 1, lebo prudko upadajucu kvalitu som zaregistroval cca okolo roku 2000 a odvtedy kupim cd len ojedinele. Je to skvely clanok, aspon viem co je pricinou tych hnusnych mumlanin za poslednych 10 rokov za ktore chcu cim dalej tym viac penazi a davaju aj viac "ochran doleziteho obsahu"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uvedomte si prosim, kolik procent platicich konzumentu posloucha hudbu na ruznych ipodech, telefonech ci z radia. Srovnejte to s poctem lidi, co ji poslouchaji na kvalitnim vybaveni. Ta druha skupina bude pravdepodobne o dost mene nez 1%. Tak a ted si zkuste pustit nekde na ulici skladbu s 14dB dynamikou z ipodu do origo sluchtaek, ale klidne o do mirne lepsich kossu, jako to dela vetsina lidi. Vetsinu casu nic neuslysite (kvuli okolnimu hluku), ale obcasna spicka vam zato urve usi. Vy tvdite, ze komprese ma probihat az v tom zarizeni. No, nevim jake mate predstavy o vypocetnim vykonu ipodu a o energeticke narocnosti potrebnych DSP (ktere jsou casto nahrazeny SW, viz iphone)a jejich kvalite, ale zrejme moc valne nebudou. Kvalita komprese udelane na profi aparature je jiste nesrovnatelna s kompresi provedenou na 100MHz CPU v nejakem ipdu, kteremu se tim snizi vydrz na baterie.
Hudebni prumysl dela to, co je pro nej nejvyhodnejsi. Produkuje hudbu takovou, aby znela co nejlepe pri nejcastejsim pouziti, tedy z mizerneho zdroje ve hlucnem prostredi auta, ulice ci pracoviste. A tomu jendnomu procentu, kteremu to vadi, doporucuji kupovat drahe a nalezite kvalitni nahravky, ktere se, jak se zda, nekdy daji dokonce i sehnat :)
Ne, skutecne si nemyslim, ze by bylo vporadku kvuli jednomu procentu omezovat zbylych 99% konzumentu. Na druhou stranu se domnivam, ze onech 5dB je precijen ponekud malo, opimum by mohlo byt nekde kolem 8dB. Dalsi moznost je umistit na CD/internet vice verzi, jednu pro ipod/radio/televizi, dalsi pro poslech v tichu na lepsim vybaveni. Uz me kossy porta pro s iphonem by jiste vyuzili vetsi dynamicky rozsah nez dB.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi reseni je, ze komprese bude probihat az pri prevodu do ztratovych formatu mp,aac a pod. napr. v itunes. Umim si predstavit, ze vydane CD ci SACD bude mit dymaiku velkou a odvozene mp na internetu budou patricne komprimovane, ale to vy zrejme znamenalo vetsi vydaje vydavatele, ktere mu asi zaplati jen malo lidi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, co navrhuješ, by bylo takřka ideální řešení. Navýšení nákladů na úpravy dynamiky při převodu do MP3, a podobně pro internetový prodej by bylo opravdu jen velmi malé. Otázkou jen zůstává, zda se podaří přesvědčit vydavatelské společnosti o potřebnosti této změny. Zatím jsou ty protesty dost slabé a ne dost početné na to, aby přiměly společnosti začít se tím opravdu vážně zabývat. Jen doufám, že se to nakonec alespoň zčásti podaří.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Teda je to asi hodně pečlivý test, ale jako laik absolutně nevím, o čem se tam hovoří, jakým způsobem a hlavně k jakým výsledkům se dospělo. Typická ukázka toho, jak se nemá dělat prezentace zkoumaného jevu. Jediné, co jsem z toho zcela pochopil, je zmiňované video třetí strany. Zbytek mi přijde jako hromada ledabyle rozházených slov (ještě navíc místy s dost šíleným pravopisem ("signál pocházející s nahrávky")).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No já asi chápu, co chtěl básník naznačit, že i ty "neslyšitelné" frekvence dělají tomu celku onu atmosféru, hloubku, nebo jak tomu všemu netopýři říkají. Škoda, že to je napsané, tak jak je, to opravdu velmi ke čtení není mimo ty, co se toho měření sami účastnili.
Možná jsem to ale navíc pochopil zcela chybně ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžete se na místě samém, pod článkem zeptat a to na cokoliv.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.