Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RTX 4090 od Aceru s hybridním chladičem je sice hlučná, za to se víc zahřívá

Zdroj: Acer

Začátkem letošního roku vstoupila společnost Acer na trh desktopových grafických karet. Krom Intel Arc nabídla i levnější Radeony. Nakonec se rozhodla svoji nabídku opepřit něčím výkonnějším…

Byť grafické karty Intel Arc nepatří ke zrovna energeticky efektivním produktům a výkon těch nejrychlejším se zvolna posouvá do segmentu low-endu (v příštím roce to s ohledem na vydání GPU Navi 44 to bude definitivní), není problém vyvinout chladič, který je udrží při akceptovatelné teplotě a přitom to zvládne s mravným zvukovým projevem.

GeForce RTX 4090 je však jakožto produkt s 450W TDP podstatně vyšší liga. Uchlazení karty, zvlášť pokud má počítat alespoň se symbolickým přetaktováním ze strany uživatele, je podstatně tvrdší oříšek. A tak výrobci používají až pětislotové chladiče, vodní a hybridní systémy nebo kupují značková řešení od specializovaných výrobců chladičů, například společnosti Noctua.

Acer zřejmě usoudil, že prodejem nejlevnějších karet díru do světa neudělá a pokusil se oslnit GeForce RTX 4090, která do „pouze“ tříslotového provedení vměstná hybridní chladič obsahující vodní blok, čerpadlo i radiátor. Toto se samo o sobě společnosti Acer povedlo. Jak to funguje v praxi, se pokusila ověřit redakce KitGuru:

Hlučnost (KitGuru)

Po stránce hlučnosti však toto řešení moc dobře nedopadlo. Karta je hlučnější než referenční (Founders Edition) provedení i než nereferenční karty přepnuté do režimu maximálního výkonu chlazení (OC BIOS, performance BIOS ap.).

Průměrné takty GPU (KitGuru)

Reálně naměřené průměrné takty jsou nižší než u referenční karty i než u nereferenčních modelů přepnutých na tichý chod. Důvod není nutné složitě hledat:

Teplota - vlevo GPU / vpravo pamětí (KitGuru)

Grafické jádro dosahuje vyšší teploty než u všech referenčních či nereferenčních modelů. Teploty pamětí jsou vysloveně katastrofické, o 12 °C vyšší než u referenčního provedení, které samo o sobě v tomto ohledu není příliš povedené.

Tato zjištění však příliš nekorespondují s tím, jak kartu prezentuje samotný Acer:

Slibuje totiž přinejmenším tišší chod než u karet se vzduchovým chlazením.

Závěrem se hodí zmínit, že Acer kartu neprodává samostatně, ale výhradně v sestavách Predator Orion-X. Snad právě v tom by mohl být zakopaný pes, neboť je možné, že vlastní sestava Aceru si žádala nižší rozměry grafické karty (přičemž karta je asi o centimetr kratší než referenční provedení). Na druhou stranu sestava není zase až tak miniaturní (257,5 x 179 x 336 mm), aby mělo smysl preferovat centimetrové zkrácení a půlcentimetrové snížení oproti referenční verzi na úkor vyšších teplot a hlučnosti.

ACER GeForce RTX 4090 (vpravo) oproti GeForce RTX 4090 FE (vlevo)
(KitGuru)

Čeho chtěl vlastně Acer dosáhnout a do jaké míry je s výsledkem spokojený, ví nejspíš jen samotní zaměstnanci společnosti.

Zdroje: 

Diskuse ke článku RTX 4090 od Aceru s hybridním chladičem je sice hlučná, za to se víc zahřívá

Středa, 13 Prosinec 2023 - 05:33 | Fox 25 | Já vím co s tím je, zapomenuli do vody nasypat...
Úterý, 12 Prosinec 2023 - 20:56 | Jensen | A ještě jsem zapoměl dodat výkonnější a o dost,...
Úterý, 12 Prosinec 2023 - 16:04 | Jensen | Ti technici co to dávali dohromady jsou fakt...
Úterý, 12 Prosinec 2023 - 13:39 | RedMaX | Jasně, a díky vlastní RTX4090 vydělají ještě víc...
Úterý, 12 Prosinec 2023 - 13:36 | Adams Adams | No, on Acer na všech grafikách s těmi chladiči...
Úterý, 12 Prosinec 2023 - 12:57 | Ensidia | No ta samá sestava s 4080 stojí 93k. Takže s...
Úterý, 12 Prosinec 2023 - 09:35 | RedMaX | Vlastní grafika ve vlastních sestavách mohla...

Zobrazit diskusi