Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ruský serverový Baikal-S otestován, výkon na jádro nižší než Bulldozer

Nezdá se mi že by Cortex-A75 byl až tak slabý, spíš něco podělali v návrhu obslužných obvodů

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A76 na 2.4GHz ma v gb5 okolo 620 bodov, takze A75 na podobnej frekvencii moze mat kludne tych 500

A76 by mal mat +20% ipc oproti 75, tak by to aj zhruba sedelo
https://en.wikichip.org/wiki/arm_holdings/microarchitectures/cortex-a76

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tady by mely byt vysledky SoC v ST v GB5 postavene na A75. Vykon v ST je mezi 340-400 body, takty budou predpokladam nize nez v Baikalu (napriklad Helio G80 ma mit A75@2GHz se score 374, se zapocitanim o ctvrtinu vysiho taktu by to tak daleko nebylo score ~468).
https://gadgetversus.com/processor/arm-cortex-a75-geekbench-5-android/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On nebyl slabý, ale ve své době (uveden byl v roce 2017, tzn. před šesti lety). Když ho v té době někdo srovnával s tehdejšími malými jádry, vypadal dobře. AMD Puma (vylepšený Jaguar, A8-6410) měla jednojádrový výkon 256 bodů, takže A75 byl skoro 2× rychlejší a vypadal výkonně. Ale za šest let se hodně změnilo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tie procesory mali zaujimavy vykon, ak sa znormalizoval na 1 GHz. To to snad dokazalo konkurovat aj Skylakom. Problem bol v tom, ze tie ARMy kvoli relativne kratkym pipelinam koncia niekde okolo 2.5GHz, kde aj vsivavy Skylake vedel v booste ist skoro k 4GHz. Takze nahonil kludne dalsich 60% vykonu na jadro navyse.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže problém není v tom že by ten procesor byl uplně k hovnu, ale v tradičním ruském přístupu kdy něco vymyslí a pak to 40 let sekají jak na běžícím pásu, bez jediný změny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou tak blbí, aby to zkoušeli u počítačů. Navíc ten přístup fungoval jen přes centrální řízení a měli ho na svědomí politici. Ačkoliv se to zvenku nezdá, přestože zůstává dost státních podniků, je v Rusku tržní hospodářství, takže takový přístup by ani nebyl dnes možný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však to je fakticky starší varianta úsporných jader dnešních Armů. Případně na 8 jádrech jsou stavěná úplně největší low end zařízení. SC výkon mě tedy vzhledem k použítému jádru nijak nepřekvapuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vida, tak Intelí marketing už zvládli.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A teď si představte sen Českých dezolátů a proRuskych řiťolezců kteří by byli rádi kdyby zde bylo Rusko stejně jako za doby okupace a byla zde stále železná opona,
byla by zde tato(a nejen ta) zázračná pokroková technologie, "lepší než ta co je na ZÁPADĚ". Železná opona je taky vlastně důvod proč střední a východní Evropa je technoogicky tak pozadu za zbytkem Evropy.
Ne vážně bych se nechtěl k tomuto vracet, nebo mít vládu která by byla orientována spíš na Rusko než západní svět !!!

Až mě někdo bude vyčítat že já lezu USA a EU do zadku, tak odpovím "ANO jsem prozápadně smýšlející člověk"
jsem rád že spolupracujeme se západem a máme přístup ke všemu co je na západě, z Ruska nikdy nepřišlo nic dobrého

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti tvemu jednosmernemu videni sveta, tale tohle je blbost jako vrata
" Železná opona je taky vlastně důvod proč střední a východní Evropa je technoogicky tak pozadu za zbytkem Evropy."
.. byvale RVHP (a Ceskoslovensko jako jeho soucast) bylo urcite pozadu technologicky, o tom neni zadna, ale mel jsi tady vlastni vyvoj, vlastni tovarny, jako je Tesla atd, kteri byli schopni neco i vytvaret. Po 30+ letech mas tady totalne kulove. Zadny vlastni vyvoj, zadne 'vlastni' tovarny nic, elektrotechnika v principu neexistuje, vyjma monotoven, ktere si tady zridi nejaka 'zapadni' firma.
Z toho pohledu je Rusko i s timhle neumelkem na mile daleko pred nami.. smutne, lec bohuzel takova je realita.
Ale klidne mne nekdo opravte

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koupit si licenci na ARM-A75 jádra od ARM Holding a nechat si procesor vyrobit ve FAB mimo území republiky snad mohou i firmy u nás?

V ČR jsou společnosti, které navrhují vlastní procesorová jádra (RISC-V).
https://www.startupjobs.cz/startup/codasip

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zcela jistě mohou a jaké jsou výsledky EU firem/projektů ve srovnání s tímto výtvorem? Aneb suchá je teorie, zelený strom praxe.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí jsme součástí mezinárodní dělby práce a ne snahy o čučche.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je obvyklá výmluva, jenže jen výmluva, protože to není černobílý problém. Ta snaha o čučche je v něčem kontraproduktivní u malých zemí, ale u větších to dává smysl. Zrovna EU na neexistenci trochu toho čučche doplácí a klesá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Indie je zemí bez spojenců obklopena nepřáteli, její zástupci mají plná ústa míru a přitom mají 4. nejvyssi zbrojni rozpocet na Svete (coz neodpovida vysi GDP absolutne, natoz na hlavu. Jim nez vlastni (spoluprace s RF) technologicky vyvoj nezbyva.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z mého příspěvku jasně vyplývá, že jsem nepsal (jen) o Indii, ale obecně o všech. Proč tedy ten elaborát o Indii? Mně vůbec nezajímá co si myslíš o indickém rozpočtu a je to mimo téma diskuze. Tématem diskuze je rozumná míra soběstačnosti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Mozme odhliadnut od aktualnej geopolitky a pozerat sa cisto len na technicke parametre, ale ten cip sa nezhomotni sam od seba. Nakoniec je ta ekonomika a dolezita.
Mali sme vyrobu, aj tovarne a dnes mame prd. EU uz dlhsiu dobu len zvatla o vyrobe a vydava nariadenia ale stale nic a boh vie ci vobec niekedy nejaka vyroba v eu bude.
A tak isto je asi podstatne ze za aku cenu dokazu ten procesor Rusi vyrabat a z akou technikou. Asi doma highend nemaju a aj tak to dokazali upatlat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rus nic nevyrobí, nemá na čem = musí mu to vyrobit nejspíš Čína pokud nějakou 16nm linku má, pokud ne tak u jiných výrobců - mimo Čínu má nejspíš smůlu.

Ad. "EU" - nebýt nizozemců ASML, nevyrobí nic ani Samsung nebo TSMC. Že se masově vyrábí tam kde je levná pracovní síla - tak to holt funguje, s tím nic nenaděláte. Za ty peníze vám nikdo tady do fabriky chodit nebude. A pokud zaplatíte tolik aby chodil, nebudete konkurenceschopní. Ta masová výroba obřích sérií čehokoliv vyjde i přes veškeré cla, dopravu atd. atd. pořád levněji někde v Asii. Pokrytectvím je že nám nevadí miliarda levných otroků v komunistické Číně - ale dokud je to zákonné, nikdo pro svůj dobrý pocit nezačne dobrovolně vydělávat méně.

BTW - zrovna u těch masově vyráběných chipů je zajímavé, že se vyplatí nechat ten křemík klidně 2x obletět zeměkouli, než máte kompletní výrobek. Klidně na jedné straně vyrobí monokrystaly, na druhé nakrájí a osvětlí, a zas frrr tisíce kilometrů někam kde je rozřežou a zapouzdří - a ještě někde úplně jinde nakonec zabalí do krabiček. Takže pak máte třeba Intel v krabičce s nápisem Costa Rica.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě si dělá srandu. Skoro nikdo není tak blbej jako naše vláda co používá tyhle stupidní floskule pořád dokola a nechápe, že obchod s Ruskem je výhodný a neznamená to, že budeme mít nařízené ruské procesory místo jakýchkoliv jiných, které si svobodně vybereme podle toho, co je pro nás výhodné. Zdůrazňuji "pro nás" a ne pro NATO, EU nebo Zimbabwe.

Kdo sleduje dění např. v automotiv, tak už mu hodně věcí dochází.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zimbabwe :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Můžete se porovnávat i s jinými zeměmi.
Co tekhle .... Horní Volta?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimalo by ma, co s tym ma spolocne automotive. Pretoze do toho pomerne slusne vidim a problem automotivu sice ma aj politicke pozadie, ale jedna sa skor o politikou indukovanu technologicku negramotnost, nez o to, ze by tomu priemyslu dosiel dych.

Vela veci by na zapade v automotive slo, ale ked su do veducich vyvojovych pozicii softwareovych divizii za odkrutene roky dosadzovani byvali veduci fabrik, vysledok je ocakavatelny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže se shodneme na úpadku automotiv v EU. Ty i já vidíme důvod v bruselských kokotech a já navíc i v drahých energiích/surovinách. Výroba a vývoj automobilu je energeticky a surovinově náročná - to jest můj názor.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevidim az tak zasadne problem v bruselskych "kokotech". To je cast problemu. Za to, ze je ta cast problemu dnes tak velka si moze (specificky) VW sam tym, ze sa masivne snazil odrbavat. To nahnalo vodu na mlyn kdejakej ekoagitke, takze namiesto toho aby sa emisie utahovali realistickym tempom je to pohnane ad absurdum.

Vacsi problem vidim v tom, ze automobil vo svojej podstate prestal byt mechanickym vyvojovym problemom a zacal byt softwareovym vyvojovym problemom. Gro mechaniky je vyvinute uz desiatky rokov a maximalne sa tak moze riesit, ako tam rozumne natlacit vacsie tlaky, aby ten software mal fyzicky manevrovaci priestor uplatnit svoje presne riadenie.

Ale gro software-u este vyvinut treba. Automotive ma s tym v podstate minimalne skusenosti, kedze este cca na prelome tisicroci bol v najvacsim stupnom softwareovej integracie to, ze budiky dokazali zobrazit stanicu z radia a ESP dokazalo zaskrtit motor, ak bolo treba.

Komplexnost software-u sa tam vymkla spod kontroly a dekady stare procesy a dekady stari ludia na to nestacia. V duchu starych tradicii sa to snazia riesit tym, ze vytiahnu este starsich ludi, ktori maju historicke skusenosti s davanim nefunkcnych fabrik do laty.

edit: Co sa tyka drahych energii, tak retrospektivne sa zda, ze je to ovela viac vec paniky, nez fakticke zdrazenie. Ceny pre velkoodberatelov sa hybu +- tam, kde pred zdrazenim. Navyse podobne spotove ceny sme mali uz nejakych 10 rokov dozadu, ked s plynom rusi kyvali prvy krat. Vtedy sa to ale obislo bez zasadnej paniky.

Vacsina tych, co polozila biznis to polozila kvoli tomu, ze pri oznamenej vyske preddavkov im vyslo, ze to dlhodobo nedaju. Z jedneho pripadu co viem, tak predbezne oznamena vyska preddavkov bola 4x vyssia, nez skutocna, ktora bola pocitana na zaklade dobiehajucich vyssich cien a vo vysledku dotycny podnik skonci s masivnym preplatkom.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hm, o tomhle zase něco málo vím já. VW "odrbával" proto, že politicky motivovaní negramoti se shlédli v emisích NOx, kde se střetly dva protichůdné tlaky: spotřeba vs nesmyslně nízko nastavený limit NOx. Bylo to hezky vidět na "Dieselgate" kde motory po instalaci "neojebávajícího" SW spotřebou skočily o 1.5l nahoru. Samozřejmě že spolu s oběmem spáleného paliva vzrostl objem CO2, a tady progresivisté a alermisté nastrčili postiženou holčičku kvůli lteré se začalo "snižovat CO2" i za cenu kdy na výrobu nových "neškodných" výrobků je vyprodukováno více CO2, než by stávající vyprodukovaly za dvě životnosti. Toto všechno byla "politická" rozhodnutí bez jakýchkoliv technických a ekonomických podkladů, pouze na základě několika statistických studií s nepříliš ověřitelnými údaji. Toto vše škrtí ekonomiky a zvyšuje ceny, výsledkem je to, že lidé, kteří by mohli přejít na nové automobily s minimální spotřebou (Octavia II 2.0TDI před "diselgate" 4.2 l/100 km, po 6.5 l/100km - to dnes nenabízí žádný vůz srovnatelného výkonu) VW měli další návrh někde u 3.8l/100km, ten museli zahodit, protože neměl dostatek "odpadního" tepla na spálení NOx), místo toho opečovávají staré rachotiny, protože na nová "ekologická" auta nemají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Existuje způsob jak spotřebu spalováků snížit o 90% a je to dost dlouho známé - spalovat čpavek:

https://www.autoforum.cz/technika/japonci-s-cinany-ukazali-nove-reseni-s...

https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/gac-motor-na-cpavek-alternativa-...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

K tomu bych dodal dvě věci:
1. Na jednu stranu ojebávali, na druhou stranu - a to podle standardizovaných (laboratorních) metodik měření, které to muselo splňovat, a taky splňovalo - už nikoliv. Že byly ty metodiky měření chybně navržené a něco takového umožňovaly, nebyla jejich chyba, oni toho jen využili. Z toho důvodu vůbec nechápu, proč si potom tolik sypali popel na hlavu (navíc jen a pouze ke škodě zákazníků).
2. Nebyl to ani zdaleka jen VW, dělali to "všichni" - jen k jejich smůle byli první, u koho na to přišli, a tak si to vyžrali celkem neférovým způsobem

Tím nijak nevyzdvihuji VW, jeho směřovaní za poslední cca dekádu je hrůza (i když jinde to kvůli ekologistickým [NIKOLIV ekologickým] regulacím není o moc lepší), ale zrovna tzv. "Dieselgate" byla jen politická kauza.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byla víc politická věc. I když je pravda, že řídící jednotka poznala jízdu od měření a podle toho se přepínala. Ale byl to hlavně důsledek přepálených požadavků. Kdyby se politici víc radili s inženýry, nestalo by se to. Protože papírové hodnoty, když realita byla jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to tak. Jenže v dnešním světě bohužel až nezdravě často rozhodují úředníci, kteří jsou motivovaní nějakým ideologickými (nebo kdovíjakými) pohnutkami a dobroserstvím, a jejich výplody se na realitu dost dobře bez fatálních následků naroubovat nedaří. A fyzika pro ně bude nejspíš jen nějaké neznámé sprosté slovo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Někdy je motivují i lobbisté. U zákazu klasických žárovek jsem si tím jistý. Chtěli podpořit tehdy ještě ty s výbojkami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a to je chyba západu že po revolúcii sme si to tu sami rozkradli ? Západ nám znemožnil vývoj, výskum? Stačí sa pozrieť na školstvo, podporu výskumu od štátu. Socík naučil ľudí vystrieť ruky a povedať daj, pomôž....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dělal si někdy v nějaké firmě v ČR-SK, která má vlastníka na Západě? Tyhle firmy mají schéma fungování hodně podobné kolonialistickým manýrům. Ani nemusíš vidět přímo do účetnictví.

Ano, byli jsme blbí, když jsme věřili západem dosazenému Havlovi apod. šmejdům, ale zneužívat naivity neznalých není nic pozitivního.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco ty bys nejradši místo Gorbačova hnedka Putina, abys dodnes mohl lízat ruskou řiť.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Od blba nečekám nic inteligentního, tak nevím o co se snažíš.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že sis nastavil zrcadlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lol, vy jste ale lojza ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podivej, jelikoz jsem mel moznost poznat oboje, jak socik ve sve krase, tak tenhle post kapitalismus (nebo jak se tomu rika) opet ve sve krase, tak to co pises o tom, ze Socik naucil lidi pomoz, je blbost. Naopak, lidi se spolehali daleko vic na sebe, tim ze veci nebyli k ddstani nebo malo, tak byla daleko vetsi kreativita, lidi si snazili veci opravovat (haha, kde je green deal proti tomu..), neplytvalo se tolik zdroji na neustale nove a nove", misto plastu se recyklovali sklinky a podobne veci. (jako priklady) Takze veci nejsou cernobile.
To ze se veci rozkradli..bohuzel. Dneska se to "rozkrada" taky, jen jinym zpusobem. Treba prevezmes mensi firmu a vydolujes ji...kazdy system ma svoje pro a proti. Spolecnost postupne prebiraji ruzne koproraty, oligarchove, atd. Coz je taky na pikacu.
Tim v zadnem pripade nechci 'navrat starych casu', jen ukazuji na to, ze veci nejsou cernobile.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Vlastní vývoj" Tesly byl takový, že v analogu kopírovala Philips se zpožděním minimálně 5 let, v digitálu to bylo víc než 10.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kopírování je ve vývoji běžná praxe i dnes. Ty si fakt myslíš, že např. automobilová konstrukce stará 10 let je dnes neprodejná? Na tom je vidět, jak nerozumíš ani základům.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nelži pořád jako hovado tupé. Odbrušování vrstev, aby se dostali ke struktuře a tu odkopírovali skutečně není běžný postup vývoje. Porovnej Color 110 s tyristory a IO z roku 1974 a Philipsku z té doby se spínaným zdrojem a IO o dvě generace dál v dekodéru. Aspoň na tu obrazovku komanči zakoupili licenci, kdy ani po 15 letech "vývoje" SSSR nedokázal zvládnout slušnou barevnou obrazovku. A z jakého roku je I8080? To byl jediný procesor, co Tesla zvládla okopírovat :-)
Nesrovnávej s auty, kde je vývoj mnohem pomalejší. Je až fascinující, jak se snažíš ignorovat realitu a trollsky psát o jiných, že něčemu nerozumí.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kopírování je ve vývoji běžná praxe i dnes. Dělají to všechny národnosti a pro země co se chtějí/chtěly vyšvihnout, je to jediná efektivní cesta, protože bez toho nemají šanci. Kdybys aspoň zhruba znal průběh vývoje jednotlivých technologií v různých zemích, tak bys neodporoval. Japonci, Korejci, Němci, Američané, všichni si občas zakopírovali. Bacha ať ti nerupne žilka.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jenže my jsme nekopírovali, abysme něco vyvinuli, ale abysme "neztratili stopu" :-)
Dohnat a předehnat, udržet krok a pak neztratit stopu, to byly hesla krásně charakterizující ambice socialismu u nás. Zatímco ten Japonec kopíroval v 50.-60. letech, ale už od těch 60. začal vyvíjet něco nového, socialismus šel opačnou cestou.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak Japonec hlavne mel porizenu licenci, na zaklade ktere nasledne vylepsoval. Tady se nepokryte kradlo. Kdysi jsem delal s klukem z Beloruska, ktery makal v "institutu", ktery "pitval" zapadni polovodice, ktere se nasledne vyrabely tady pod jinym oznacenim - proto byly pak pri opravach tak jednoduse zamenitelne zapadni typy za ty "nase". :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To z větší části souhlasím, ale snažím se ti už delší dobu vysvětlit, že je lepší být schopen vyvinout a vyrobit aspoň něco než nic. Kdyby měly tvoje omezené uvažování všechny země, tak se nikdy nikam neposunou.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tesla by dokázala "okopírovat" klidně i 8086 (a určitě dřív než za 10 let), ale SSSR řeklo, že klony x86 můžou vyrábět v rámci RVHP jenom oni. A ani jim to netrvalo 10 let, K1810VM86 (К1810ВМ86) šel na "trh" v roce 1985...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže jen 7. V 90. prý snad zvládli ještě 286, jenže to už se běžně prodávala 486.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo no

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze kopirovali cca rychlosti 10 tranzistoru za den.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No takhle to zní fakt strašně :-D Podle mne to okopírování jako takové šlo rychle, ale když si vzpomenu, jaká zmetkovitost byla před revolucí v Tesle v Rožnově na obyčejných operačních zesilovačích (okolo 40%), tak to asi prostě "jenom" nedokázali vyrobit :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ono. Jedna věc je umět se podívat, jak je to zapojené, naprosto jiná je mít technologii, co to dokáže vyrobit. A to byl problém ještě větší i přesto, že se spousta strojů stejně dovezla, některé kvůli embargu i oklikou přes třetí země.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Počítače EC byly snad clonem IBM 370. Stejně další řady, minipočítače se snad inspirovaly DEC. OS/software snad byl zkopírován a HW navržen tak, aby byl s OS kompatibilní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počítače JSEP byly klonem IBM 360, jestli se nepletu. OS pro EC 1025/1026/1027 byl český, napsaný ve VÚMS a byl o třídu lepší, než neohrabaný pomalý originál od IBM. Ty ve své době udělaly spoustu práce, tedy kromě 1050, který měl vyrábět SSSR - zmohl se jen na malý lepenkový model.
Počítače SMEP byly opravdu inspirované DEC, tedy ten nejslabší byl klonem DECu. Ale to nebyl životaschopný systém, něco se podělalo, deska se poslala do Banské Bystrice a za půl roku byla zpátky opravená. A sláva, mohlo se to zase zapnout. Prostě celý SMEP byly vyplýtvané prostředky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tesla v 70-80. letech vyráběla taky i ve své době vcelku populární počítače ADT což byla kopie Hewlett-Packard 2100. Matně si vzpomínám, že ADT4200 bylo na VUT na Údolní (za komoušů "třída Obránců míru") nad studentskou menzou, která v té budově byla v přízemí.
Dodnes si pamatuju, jak jsem v Pascalu na tom "Ádétéčku" napsal program na generování prvočísel (Eratosthenovo síto). Program jsem spustil, v klidu jsem se sešel do přízemí na oběd, poobědval jsem, pokecal se spolužákama a když jsem se vrátil, tak pár desítek prvočísel bylo vygenerovaných. :DD

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je celkem fuk, ze to kopirovala. Ale mel jsi tu nejake zazemi. Bylo to neco, na cem si mohl neco stavet.Ted tu nemas nic. Jsi soucast globalniho bussinesu, v principu bez jakekoliv moznosti, to nejak ovlivnit (jako stat).
Je fajn, ze tu zastala Skodovka jako auto, tramvaje, male zbytky nejakeho ocelarskeho prumyslu, dulni v podstate uz neni, atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ty méně efektivní produkce(těžby) ve srovnání s importem byste dotoval, nebo dovoz přímo zakázal?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Právě si popsal běžné chování USA-EU a asi úplně všech ostatních států. Gratuluji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když ono je to složitý. Za komoušů zde sice byl vcelku různorodý vlastní průmysl, avšak byl ve srovnání se západem zcela nekonkurenceschopný.
To samé, ještě o poznání silněji, se stalo východnímu Německu po spojení s Německem západním. Východní Německo mělo jestě rozvinutější elektrotechnický průmysl než jsme měli my v Československu. Např. vyráběli kopie Zilogu Z80. Známé jsou jejich počítače, tiskárny, disketové mechaniky,... Robotron. To vše bylo nesporně pokročilejší než jsme vyráběli v té době my. A přesto jim to po spojení se západním bráchou všechno pokrachovalo a zaniklo. Prostě se nedala udržet výroba, která byla podstatně dražší, méně kvalitní a zastaralá ve srovnání s produkcí západních firem.
Východní Němci měli samozřejmě oproti nám výhodu, že západní bráchové pro zmírnění ekonomického šoku do nich nalili odhadem přes 2 biliony EUR (přepočteno na Eura). My jsme tuhle možnost neměli.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak co se tyce vyvoje, Skoda auto ma svuj vyvoj, myslim ze konkretne nektere koncernove motory jsou ze Skodovky. Jawa Divisov dodava vetsinu motoru pro plochodrazni motorky. Pak je tu par mensich automobilek jako Praga, Kajpan apod. Dale letectvi: CR je nejvetsi producent UL letadel, Prusa je jeden z nejvetsich vyrobcu 3D tiskaren a vpodstate leader ve vyvoji. Vetsina velkych koncernu co pusobi v Cechach tu maji vyvojova centra. Zbrojovka CZ koupila americkou firmu Colt atd. Ono toho bude daleko vic, tohle jsou jen veci co vim ja. Dalo by se rict, ze nekonkurenceschopne tovarny se rozpadly na male firmy, ktere jsou vetsinou uspesne ve svem podnikani, ale samozrejme nazor ze CR je jen montovna je velmi popularni.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když ty nedokážeš rozlišit český vývoj pro českou firmu a český vývoj pro mimočeskou firmu, to je pak těžké. Kromě toho bych nedával stejnou váhu těm plochodrážním motorům a objemům, které JAWA vykazovala za komunistů, Jaderné technologie atd. Prusa research má obrat asi 2 miliardy Kč, to nebude jeden z největších hráčů globálně ani omylem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle totiž rozlišují jen komanči a Okamura.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To by pak byli jen komnči a Okamura inteligentní, ale neboj, problém je v tobě a rozlišuje se to běžně i třeba ve výuce ekonomie na VŠ.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni inteligentní nejsou, takže problém bude hlavně v tobě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišuje se to běžně i třeba ve výuce ekonomie na VŠ. Zajdi za doktorem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, abys to uměl zapsat do statistiky :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tím si právě vyvrátil to svoje "Tohle totiž rozlišují jen komanči a Okamura." Děkuji a sbohem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, napr. Skodovce byl kompletne sveren navrh noveho Passatu. Nebal bych se o nas. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tam sa domnievam, ze okrem prelepenia badgikov a prekreslenia loga v infotainmente bolo vyvoja dokopy 0. Nebolo by to prvy krat, co sa to stalo. Passat tak vlastne vznikol a dlhu dobu existoval. Ako rebadgnute Audi 80.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zjisti si detaily, nez zacnes placat. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mozno sa mylim, ale nie je to dostatocne dolezite pre moj buduci zivot, aby som tomu venoval coilen jednu sekundu mojho zivota navyse.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pak neuvadej ostatni v omyl, je to jednodcuhe. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já jo, jak chceš s drahými energiemy (a materiály) konkurovat Číně/Indii/USA? Stačí jen sledovat čínské automobilky a pochopíš, že nějaký passat už nemá takovou váhu jako před 20 lety.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ČR ma (nebo nekdy mela) ambici konkurovat Cine/Indii/USA? Je tady snad nejaka delba zdroju.
Ad energie (btw pise se s energiemi) - osobne nechci byt v tomto vydiratelny, posledni dva roky ukazaly v plne nahote, jak je cela Evropa naivni. Hlavne Nemecko by se melo konecne vzpamatovat.
A osobne s energiemi problem nemam - v jednom dome mam plyn a ve druhem tepelne cerpadlo. Plyn mam ted na dalsi 2 roky zafixovany o 40% nize nez je vladni strop, u elektriky cekam, az to spadne vice (aktualne nabidka o 25% niz). Kdo se stara a hlida si tyhle zakladni veci, tak se nemusi bat nebo cekat, ze se stat postara. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"ČR ma (nebo nekdy mela) ambici konkurovat Cine/Indii/USA?"
ČR-EU ano. Koupím si srovnatelný výrobek z EU, který bude dražší než mimo EU? Většina ne. Sleduj vývoj prodejů čínských aut a tvůj naivní optimismus vyprchá.

Tvůj barák a průmysl v EU je přeci něco úplně jiného.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

EU jako celek ano, ale stale to ma Evropa ve vlastnich rukach, tot muj nazor, ktery nikomu nevnucuji.

On prumysl v EU je nejak aktualne ohrozen drahymi energiemi? Opakuji, ja nechci byt vydiratelny pres energie, a myslim, ze vetsina z nas to ma stejne. Tuhle facku Evropa potrebovala, a lepe ted nez by melo byt pozde.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"On prumysl v EU je nejak aktualne ohrozen drahymi energiemi?"

Ty fetuješ nebo si se probral z kómatu?

"Opakuji, ja nechci byt vydiratelny pres energie, a myslim, ze vetsina z nas to ma stejne."
Každý kdo nemá dostatek energií na svém území je vydíratelný. Indie, Čína, celá Asie. SSSR byl spolehlivý partner pro obchod s energiema i za studené války, tak neměj strach. Podle tebe asi vyhodili Nord Stream do vzduchu Rusové, říkali to na ČT...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dosly argumenty, tak prechazime do osobnich utoku? Myslim, ze by ses mel zklidnit, pokud jsi toho vubec schopen. Papouskovat nesmysly umi kazdy...
Ano, o tom, jak je Rusko spolehlivy partner se ukazuje dnes a denne. Diky, nechci... :-))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jaké argumenty? Pokud je někdo schopný napsat "On prumysl v EU je nejak aktualne ohrozen drahymi energiemi?", tak je diskuze zbytečná. Ten průmysl už utrpěl škody, pane mimozemštane, takže o jeho aktuálním ohrožení je zbytečné disktutovat.

"Ano, o tom, jak je Rusko spolehlivy partner se ukazuje dnes a denne. Diky, nechci... :-))"
A většina světa se směje hlouposti občanů upadající EU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A přesto jí většina světa tu její "nouzi" závidí a snaží se do ní přestěhovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co to plácáš? Najdi si počty imigrantů do EU a pak počty obyvatel zemí z Afriky a Asie. Kdyby se většina světa snažila přestěhovat do EU, tak by to vypadalo úplně jinak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ten prumysl utrpel nejake zavazne skody, pak asi nebude problem to nejak dolozit, ozdrojovat, ze? :-)

Zvlastni je, ze se sem vsichni cpou, ale ze by se nekdo cpal do zemi, ktere tady jmenujes, to jsem nejak nezaznamenal. Holt, pro hlupaka kazdy hloupy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, ale najdes i u nas dost prikladu, kdy zahranicini firmy neco koupili, v zapeti to vytunelovali a zavreli. Treba takova Vagonka Studenka, kterou koupili Amici, a cely to prevezli nekam do Rumunska. Urcite by se toho naslo vic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to komanč předtím někomu neukradl, mělo by to vlastníka a nebyla by potřebná privatizace a s ní spojené tunelování. Příležitost dělá zloděje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"SSSR byl spolehlivý partner" - to bych opravdu nerekl, konkretne v CR ukradl, nebo minimalne zrusil na co prisel. Spolehnuti na SSSR bylo v tom ze kam slapne minimalne 10 let trava neroste. Z CR ukradl velkou cast zasob Uranu (tezko rict jestli vetsinu, ale toho snadno dostupneho urcite) a ted nam ho milostive po spetkach prodava nazpet. Automobilovy vyvoj v CR zariznul (vse od Skody 1000MB po Favorita je porad jedno a to same) Tatru se podarilo zadusit uplne. Vyvoj vrtulniku taky zarizl a Jawa je ten samy pripad co Skoda (tam je obvzlat pikantni, ze v roce 35 vyrabela Jawa 4-taktni motor OHV a pak po valce se zmohla uz jen na 2-takty, Jawa 500 je jen pohrobek te predvalecne 350. Skodu zachranili Nemci a Jawu zachranili Indove, akorat ta Indicka Jawa ma s tou Ceskou spolecne jen jmeno.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Spolehnuti na SSSR bylo v tom ze kam slapne minimalne 10 let trava neroste."
No vidíš a tohle nebo spíš o dost horší věci říkají země co zažily kolonialismus o koloniálních mocnostech ze západu.

"Z CR ukradl velkou cast zasob Uranu (tezko rict jestli vetsinu, ale toho snadno dostupneho urcite) a ted nam ho milostive po spetkach prodava nazpet."
Neuvěřitelná blbost. Ty fakt věříš, že to co se v posledním půlstoletí z Ruska dodává do našich jaderek, že to je ten samý uran? LOL.

"vse od Skody 1000MB po Favorita je porad jedno a to same"
Opět blbost. To bych mohl tvrdit, že dnešní Octavia je to samé co Felicia 1.6 MPI a byl bych mnohem blíž pravdě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme nikdo nezjisti jestli nam dodavaj nas nebo jinej uran, ale ta bilance je naprosto jasna. My mame vytezene doly a palivo do jaderek se dovazi z Ruska.
Co se tyce Skody, tak to prave blbost neni. I motor Favoritu 136 vychazi z motoru 1000MB. Vsechny Skodovky od 1000MB po 135 temer ten samej podvozek (tam byla mirna evoluce myslim u 120) Pak Favorit a Felicie je to same a Octavie je uplne jiny auto, stejne tak Fabie. Felicie 1,6 (tusim 55kW) je uplne jinej motor nez se daval do Octavii (74kW). O tom, ze "prvni" Octavie je prodlouzenej Golf 3 a Felicie je facelift Favorita se tu s tebou nebudu bavit, protoze o tom vis zrejme prd. Dnesni Octavie ma s Felicii spolecnyho akorat to, ze oboje ma motor vpredu a nahon na predni kola, tim ta podobnost konci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat Felicii s 1000MB je fakt demagogie. Motor vepředu s předním náhonem a proti motoru vzadu se zadním náhonem fakt není rozdíl. To je jako srovnávat Tatru 81 s Phoenixem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem 1000MB po Favorita, cim sem myslel ze az Favorit zmenil koncepci, dale vysvetluji, ze motor co se pouzival ve Favoritu je evoluci motoru z 1000MB. On i nejslabsi motor Felicie je porad evoluce toho puvodniho, ale uz se vstrikovanim misto karburatoru. Myslim, ze z toho meho prispevku je to jasne patrne, Felicii s 1000MB nesrovnavam nikde, protoze i puvodni Felicie (kabriotel na bazi Octavie ma jinou koncepci i motor)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Vsechny Skodovky od 1000MB po 135 temer ten samej podvozek (tam byla mirna evoluce myslim u 120) Pak Favorit a Felicie je to same" možná by to chtělo se vyjadřovat srozumitelně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bohuzel je. vela firiem uz zatrhlo investicie v EU a investuje radsej niekde inde, kde energie su nasobne lacnejsie (v podstate vsade mimo EU).
To bude mat samozrejme svoje dopady.
A nahradit jednu zavislost druhou, neni riesenie. Zjavne tych faciek EU potrebuje ovela viacej

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To, že je tady kulové, je jen tvá krutě mylná představa, totální ignorace dnešní doby, zamrznul jsi pohledem před rokem 89 a nevidíš nic. Ten vývoj, co jsme tu měli, byl opravdu převratný, proti východu. Proti západu se i přes snahu kopírovat, nabíral čím dál větší zpoždění a krutě zaostával. A takové ty báchorky, že bychom je dohnali, to jsou hodně hodně vlhké sny.
Zdar Max

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak dalo by se rict “ze jsme je dohnali” kdyby nas “predjizdeli” o kolo… :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chteli by to Maxiku cist trosku s pochopenim textu..
Tak treba zkus nove kolo a treba ti to dojde a zkus nezamrznout v post 89 roce :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, čekal jsem, že vypotíš nějakou hloupost, ale i tak jsi předčil má očekávání.
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to byste si měl s prominutím vyndat hlavu ze zadku.
V ČR probíhá docela dost vývoje jak v oblasti polovodičů a elektroniky, především té výkonové tedy. Tak software a automatizace.
Hodně z toho jsou původní české firmy, ale samozřejmě i hodně zahraničních využívajících ještě stále docela levnou práci v porovnání třeba s Německem, ale zrovna tyhle pozice většinou už nejsou daleko.
Ale jsou tu 3 hlavní problémy:
-Není tu dost kvalifikovaných lidí. I kdyby tu byl dvojnásobek inženýrů, tak je tu pro ně práce dost. A školství tomu moc nepomáhá.
-Českej stát je prostě bordel a dělá všechno možný pro to, aby se českejm podnikům nedařilo. Není tu stabilní a vymahatelný právní systém, prostě je to východní Evropa.
-Češi obecně nemají schopnost vést a rozvíjet větší projekty a firmy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi dej priklad nejake firmy, ne pidi firmy, ktera nekde neco dodava na trh. Pak si treba tu hlavu z te prdele rad vyndam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zbrojovka CZ muzeme oznacit za dost velkou firmu. Otazka pak je co je pidi firma, zrovna Prusa je ve svem odvetvi uplnej top, JMB aircraft je ve svete tak slavny, ze se jejich letadla dostali do zakladniho baliku MSFS. Pak Praga ma v Anglii vlastni zavodni serii. No a Jawa Divisov ma temer monopol na ploche draze. Takze ve svych oborech je to vzdy top.
Samozrejme o tehle vecech se v mainstreamu moc nepise.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zbrojovka CZ má 1500 zaměstnanců.
Prusa je v oboru 3D tisku větší ryba, jen když vezmeš nějaký segment tohoto oboru. Celkově v oboru 3D tisku je malá ryba.
Behind JMB Aircraft is JMB Aviation, a Belgium company...

Plochodrážní motory jsou malý obchod.

V mainstreamu se o tom píše.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, sice je známý v celém světě, roste, dodává do celého světa, ale protože nemá největší obrat na světě z firem, co se zabývají 3D tiskem, tak do seznamu nepatří? Lol. Takže jsme od "nezbylo tu nic" přešli "nemáme největší firmu na světě". Argumentační úroveň nula.
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zbrojovka - jeste pripocti ty zamestnance v Americe :-)
Jestli JMB je Belgicky nevim, zrejme k prestehovani sidla meli nejakej legislativni duvod, ale jinak je to 100% ceskej vyrobek, krome motoru to jsou Rotaxy
Samozrejme tech ceskejch UL letadel je cela rada a v UL letectvi je CR vpodstate velmoc hned vedle USA a Francie

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Firmy kolem 1000 zaměstnanců už jsou podle definice "velká společnost" z pohledu EU a hlavně mrňavý zemičky.
tak z těch ryze českejch větších, třeba
Linet spol. s r.o.
BTL Medical
ComAp
...
Třeba i ten Jablotron, ale ten je relativně malej

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U těch zbrojovek je lepší Czechoslovak Group, kam patří Tatra, VOP Šternberk, EXCALIBUR ARMY - v současnosti přes 30 firem a 10 000 zaměstnanců.

Hlavní obory podnikání CSG
Hlavní obory, ve kterých CSG působí, jsou letecký průmysl, výroba speciální pozemní techniky pro armády a jiné bezpečnostní složky, železniční průmysl a muniční průmysl.

Aktivity v leteckém průmyslu zahrnují zejména:

Vývoj systémů řízení letového provozu, kterému se věnují společnosti CS SOFT a ATRAK.
Vývoj a výrobu primárních a sekundárních radarů pro řízení letového provozu, radarů protivzdušné obrany a systémů řízení a velení, kterému se věnují společnosti ELDIS a RETIA.
Opravu a údržbu dopravních letadel rodin Boeing 737 a Airbus A320, kterým se věnuje společnost JOB AIR Technic.
Výcvik letového i pozemního personálu pro vrtulníky, kterému se věnuje společnost SLOVAK TRAINING ACADEMY.
Aktivity v oblasti speciální pozemní techniky, které se věnují zejména společnosti EXCALIBUR ARMY and TATRA DEFENCE VEHICLE zahrnují zejména:

Opravy, údržbu, přestavby a modernizace speciálních kolových a pásových vozidel pro armádu, hasiče a záchranáře.
Vývoj a výrobu nových speciálních kolových a pásových vozidel, například kolového obrněného vozidla Pandur II 8x8 CZ na základě licence od společnosti General Dynamics European Land Systems (krátce GDELS) a kolového vozidla TITUS se znakem náprav 6x6 vyvinutého ve spolupráci s francouzským státním podnikem NEXTER SYSTEMS.
Aktivity v automobilovém průmyslu zajišťuje zejména automobilka TATRA TRUCKS, která se specializuje na vývoj a výrobu těžkých užitkových terénních vozidel Tatra.

Aktivity v železničním průmyslu zastupuje hlavně vývojář a výrobce brzdových systémů pro kolejová vozidla, společnost DAKO-CZ.

Aktivity v muničním průmyslu zahrnují zejména vývoj a výrobu střední a velkorážové munice včetně standardní ráže NATO 155 mm. Muniční průmysl je doménou slovenské skupiny MSM Group. V roce 2020 CSG prostřednictvím MSM Group koupila španělského výrobce munice FMG (Fábrica de Municiones de Granada) od společnosti GDELS.[35] Byznys CSG spadá zejména do kategorií B2B a B2G. CSG téměř neoperuje v kategorii B2C. Výjimkou je výrobce hodinek značky PRIM, česká společnost ELTON hodinářská.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Průša a velká firma - co hulíš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná není tak velká, ale z hlediska inovací se drží na špici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na první dobrou z hlavy Jablotron, Metra Blansko, Eaton, RETIA, Prusa, zbrojovka, AERO Vodochody, Daktela, CEZ, pak je tu mrtě firem, které se zabývají vývoj nových materiálů (reklamštinou řečeno nanotechnologiemi). Probíhá tu vývoj RHEL, IBM tu staví AI vývoj atd. atd. atd.
Opravdu nechápu, proč sem cpát nějaký seznam. Člověk, který má hlavu v zádeli a chlubí se tu nesmyslným hejtěním vlastního národa, takový seznam stejně neuspokojí, protože podle nesmyslného měřítka nejsou tak velký jako Huawei.
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale zrovna ten vývoj pro IBM (a případně další) je skutečně jen pro ně, nevím, co by z toho české firmy mohly mít. Je fakt lepší rozlišovat, co zůstane doma a co využijí jinde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jde obecně o schopnost pokročilý vývoj/výrobu v místním prostředí vůbec realizovat, kdo z toho bude profitovat je pak otázkou druhou.

Je si třeba uvědomit prostý fakt, že dnešní pokročilý vývoj vyžaduje značných investic, takže logicky malá kapitálově relativně chudá země má šanci pokud tak v kooperaci (například při vývoji léčiv).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to jsem se ale neptal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Budeme z toho mít velmi kvalitní know how a inženýry, co to jsou schopný realizovat + samozřejmě investice od těch firem u nás.

Problém je i v tom vašem vidění. Celý svět se pomalu globalizuje, ale komouši to ignorují a křičí "já, jen já" a pak to dopadá tak, že je to "já proti všem ostatním".
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tady ale budou na špici jen zahraniční firmy, tedy v oboru návrhu a výroby čipů, tak ti lidé budou zase pracovat pro zahraniční firmy. Musel by tu být investor, který by šel do rizika vlastního když ne českého, tak aspoň středoevropského čipu. Bylo by fajn, kdyby aspoň, Škoda, Tatra a další české firmy mohly mít aspoň naše čipy do aut, další techniky třeba i letecké a pro další průmysl. Ale zatím k tomu máme daleko. Že by se povedlo něco jako středoevropský procesor pro PC a servery, je zatím finanční utopie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to stále nechápu, proč mít všechno vlastní? To jsou hodně divné představy. Pořád jen "já já já", i když je to silně nerentabilní. Je třeba si uvědomit, že prostě nemůžeme vyrábět všechno vlastní a konkurovat zbytku světa. Na spoustu věcí jsme prostě moc malí. A jak jde vývoj dopředu, tak i větší hráči začínají být malí. Některé věci se prostě musí globalizovat.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kde píšu všechno? Stačily by CPU do aut a pro průmysl. A na tom není nic špatně. Už jen proto, že pokud bude výroba zde, odpadá dovoz z druhé půlky světa. A zákazníci mají větší šanci na své speciální varianty na míru. K čemu nám jsou odborníci, když z jejich práce těží firmy sídlící jinde. Tady se jednu dobu rozmohl takový podivný zvyk, dávat firmám co u nás otevřou pobočku daňové prázdniny. Až na to, že když skončí, firma to u nás zabalí. Tímto způsobem tady ve větší míře sofistikovaná výroba nebude nikdy. Je potřeba aby naši lidé pracovali pro naše firmy. Už to chápete? Outsourcing který byl kdysi tak populární postupně zavinil to, že mimo USA je pokročilá výroba jen v Asii. A kdyby tam začala válka, je nám k prdu, že je ta výroba levná.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze ti z celeho elektroprumyslu vypadl Jablotron.. :D
Hele Maxiku (a ostatni), zkus cist prosim s pochopenim priste, usetrime si tyhle zbytecne diskuse

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, Jablotron jsem zmínil, protože ho znám, dělají si vlastní návrh, vývoj a další věci.
To samé si dělala Metra Blansko, ale i další. Někteří pak vyrábějí tady, jiní pak jinde.
Uvedl jsem příklady, nevím, proč bych ti tu měl dělat seznam firem. Buď ty firmy znáš / chceš znát, nebo je znát nechceš a chceš jen plivat. Myslím si, že jsi tu ukázal ten druhý přístup. Kvůli takovým lidem se opravdu nebudu víc snažit.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Muj puvodni prispevek byl ciste na tema elektrotechniky. To ze ty a dalsi si z toho udelate neco jineho, to neni preci moje chyba. Proto pisu, ze se ma cist s porozumenim.
Zdar

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsme doslova velmoc ve vývoji a výrobě malých letadel (jak z hliníku, tak i z karbonu), viz. značky např. Bristell, Evektor, ZALL JIHLAVAN airplanes, TL Ultralight. Mám tušení, že v segmentu ultralehkých letadel mají české firmy v USA obsazenou většinu trhu.
Pak je zde např. První brněnská strojírna, a.s. (PBS) - vyrábí velmi zajímavé malé proudové a turbovrtulové motory.
Také náš průmysl je schopen vyrábět turbovrtulová letadla Let L-410NG včetně turbínových motorů H75 a H85.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a to se tyka vyroby plosnych spoju a vyvoje elektroniky?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Týká se to obecně technologií, ale částečně také i elektroniky, protože ta moderní letadla a jejich motory jsou plné elektroniky, která se pochopitelně u nás v Česku z naprosté většiny nevyrábí, protože pro to není důvod. Na trhu je pár firem, které leteckou elektroniku dělají už mnoho let a zvládají to dokonale. Např. takový Garmin leteckou elektroniku zvládá tak dokonale, že je de facto celosvětovým standardem.
Jsme malý stát. Nedává logiku abychom vyráběli naprosto všechno sami. Ostatně proto jsme součástí EU. Třeba letadla Airbus jsou krásnou ukázkou evropské spolupráce, kde každá země EU vč. Česka pro ta letadla vyrábí nějaké komponenty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na socik sa z pohladu CSSR pozera dobre, pretoze tu aspon ako-tak fungoval, aj ked technologicky sme zaostavali cim dalej, tym viac. A to bola vo vychodnom bloku celkom slusna vynimka.

Ten vtedy vyvoj je vlastne svojim sposobom zazrak, pretoze suciastkova a technologicka zakladna tomu kladla klacky pod nohy, kde sa len dalo.

Napriklad zmienovana Tesla nedokazala koncove tranzistory do zosilovacov vyrobit dostatocne presne, takze sa museli parovat aby to vobec nejako znelo.

Automobilovy priemysel v CSSR zasa dostal klacek pod nohy tym, ze sme si tu nedokazali vyvinut suciastky a komponenty pre cokolvek, co bolo povazovane za moderne po vzniku 1000MB. Klbove hriadele na predne pohony, riadenie pre vstrekovacie systemy, to vsetko bolo roky nedostupne.

Takze tam, kde zapadny automotive bol tlaceny pouzivat zastarale riesenia z dovodu nizkych vyrobnych nakladov, my sme ich museli pouzivat pretoze nic lepsie sme nemali. A ak uz sme to mali, tak to bolo bud kupene direkt zo zapadu, alebo vyrabane v licencii.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave je, ze nektere stare Tesla zesilovace hrajou na dnesni pomery relativne dobre. Dalo by se rict ze cokoliv pod 10t. bude hrat hur nez ta Tesla.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to samé můžeš říct o většině zesilovačů ze 70.-90. let. Pak ovšem HiFi pro nezájem skončilo a přišly levné šmejdy nejen z Číny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dnesny majoritny hudobny trh totiz nepotrebuje kvalitu. Hudba sa automaticky prezenie cez normalizer a potom sa experimentuje s kompresorom, ako z toho este vymlatit nejake tie decibely navyse. Na reprodukciu takej hudby nie je treba nijak zasadne kvalitnu zostavu.

Takze sa dnes nikto na HiFi nehra. Logo HiFi na vacsine elektroniky chyba nie preto, ze by to bol prekonany standard, ale proste preto, ze by ho dnes nic nesplnilo.

Tesly boli vo svojej dobe niekde na urovni takeho lepsieho mid-range. Prinajlepsom. A to pisem ako clovek, co ma doma hromadu Teslackeho vybavenia z 80. rokov.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Můžete uvést nějaký konkrétní příklad, včetne toho kolik z tehdejšího průměrnému platu takový zesilovač stál?

Pamatuji si, že bratr si v druhé půlce 80.let koupil stavebnici 50W třípásmových reprobeden, jež přepočteno na dnešní platy by stála 20 000Kč. Vydržel na nich několik dekád.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebyla to náhodou konstrukce s aktivními výhybkami?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bohužel nevím, pouze si vzpomínám že si jejich výškáče odpálil po revoluci testovacím Audio CD, na které někoho z jeho tvůrců napadlo dát sinus 22,5kHz v plné amplitudě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Normálně řešená sestava by to přežila a pro měřící účely v plné amplitudě musí být vše. Výšky nezničí vysoká frekvence, ale naopak nízká. To platí i pro středy a basy - když je výchylka membrány moc velká - zvláště pod laděním bassreflexu - mechanicky se poškodí kmitačka, nebo se vytrhne středící závěs. Nezáleží na typu reproduktoru, u středů a výšek to řeší výhybka a u basů subsoncký filtr. Takže kdo ví, co to bylo za konstrukci a jestli to bylo skutečně podle návodu udělané. V Amatérském Rádiu tehdy běžně návody ověřovali stavbou a testováním.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sinus 22,5kHz na CD se vzorkovačkou 44,1kHz fakt nedáš :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to fakt ne... Ani jsem si toho nevšiml.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to CD taky mám, vyšlo tuším ve Stereo-Video. Klouzavé jsou tam dva - 20 Hz až 20 KHz a 4 Hz až 20 KHz a samotné frekvence končí na 16 KHz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K těm "párovaným" tranzistorům - Zkusil jste někdy v posledním roce otevřít katalog třeba AD (Analog Devices) nebo Infineonu? Byl by jste překvapen, že nejspíš mají "stejně nepřesnou výrobu" jako bývalá Tesla. Osvitovky pro Teslu dělala Meopta a přesnost byla natolik "mizerná", že jich po revoluci spoustu vyvážela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Silová elektrotechnika stále existuje - ČKD polovodiče, Škoda lokomotivy, Škoda jaderná energetika, znovu se rozjela zbrojní výroba i vývoj, jen to chce se víc dívat kolem sebe a zajímat se o věci.

S čím souhlasím, že Rusko má aspoň vlastní vývoj, když brzdilo vývoj elektroniky a počítačů za totality v celém východním bloku. Tehdejší počítače (ty výkonnější) byly jen kopie IBM a DIGITAL. 8 bit mikropočítače je vůbec nezajímaly a proto se rozvíjely až v době, kdy už na západě zastaraly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>Železná opona je taky vlastně důvod proč střední a východní Evropa je technoogicky tak pozadu za
>zbytkem Evropy.

Nie priamo opona ale jedna konkrétna udalosť, lebo s Východného bloku vedelo high end ZSSR, DDR a ČSSR, akurát oni sa v kľúčovom období zaoberali koninami

Intel bol založený 18.7.1968
https://www.edn.com/intel-is-founded-july-18-1968/

leto 1968 ARPA vypísala tender na prvú sieť, ktorá by fungovala ako celkok aj pri napadnutí alebo znefunkčení jej časti
https://www.jaknainternet.cz/page/1205/historie-internetu/

AMD bolo založené 1.5.1969
https://www.computinghistory.org.uk/det/5944/AMD-Advanced-Micro-Devices-...

1.10.1969 spojovacie uzly dorazili na dve prvé miesta spojenie
https://www.jaknainternet.cz/page/1205/historie-internetu/

29.10.1969 prvé trvalo pripojené počítače do dnešného Internetu
https://zive.aktuality.sk/clanok/149753/predchodca-internetu-sa-zacal-ro...
https://ethw.org/Milestones:Inception_of_the_ARPANET,_1969

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo bz lepsi nelest dozadku nikomu??? xD

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu je úsměvné, že jsou 15 let pozadu, na druhou stranu takové CPU stačí pro radar/řízené střely a pod. A to už pak úsměvné není

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Oni jsou v tomto 15 let pozadu, ale o EU zatím ani nemůžeme konstatovat o kolik let je pozadu. Možná i ten indický AUM dopadne lépe, než před léty avizovaný projekt na eurounijní HPC/serverový čip.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to je blbosť, eu je západ, tak tu súdruhu neagituj.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A odkud jsou ty ARMy, soudruhu? To, že jsou upečeny jinde, není takový problém, v Dráďanech donedávna pekla AMD mnohem složitější věci.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ty to máš hodně pomíchané. Pro začátek aspoň sleduj tu svojí EU, co říká a co se pak skutečně stane. ARM je vlastněn Japonci a AMD je americké.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ARM má ovšem původ v Británii, Japonci jsou investoři. A AMD je sice americké, ale fabriku měla v Drážďanech. Takže nemel zase hovadiny a neraď, co má kdo dělat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vytisktni si tuhle diskuzi a zajdi za doktorem.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Něco k věci, trolle?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Diskutuješ jako debil. ARM je původem britský, ale o tom tahle diskuze není a pokud to nechápeš, tak zkus toho doktora. 100x atd.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale o tom ta debata je, protože vývoj tam probíhá pořád. To, že většinu vlastní japonský investiční fond, není rozhodující. Je to stejné jako naše radiokomunikace, které zas vlastní australský fond.
A s tou svou trollí snahou pořád někoho posílat k doktorovi si polib... Holt co se blb v Petrohradu naučí, to pak cpe všude.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak dlouhé vedení je unikátní. Zkusím to jednodušším způsobem. Jsou na tom v uvedených případech lépe Britové nebo Američané?
Intel, GM, Ford, Apple - vlastněn američany, vývoj převážně americký.
ARM - vlastněn japonci, vývoj převážně britský.

Tak vidíš, že na vlastníkovi záleží.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco u ARMu je vlastník známý, u ostatních veřejně obchodovatelných U.S. společností můžeme o vlastníkovi pouze spekulovat. Největší jejich vlastníci (držitelé akcií) budou patrně nadnárodní investiční fondy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ARM je stále UK společností, vlastnictví na tom nic nemění. V AMD bude spousta akcionářů od jinud než z U.S.A. a to z nich nedělá méně americkou firmu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jediný, kdo tady diskutuje jako fanatický povýšenecký arogantní debil, jsi ty. A zamysli se (vím, chci moc), kde asi leží reálný problém, pokud ty nakonec označíš téměr každého, co s tebou vydrží diskutovat, za debila, zatímco všichni ostatní mají za debila tebe. Asi to nebude tím, že ty jsi tady ten jediný osvícený myslitel. #asiOkamurovaTupáBřitvaVole

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi úplně vypatlanej. Kdepak se dělají EUV skenery, bez kterých si nikdo ani neuprdne? A kdo do nich vyrábí zrcadla? Profackuj se, rudej blbe.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš, že to nevím? Já nikde netvrdil, že v EU se nic nevyrábí/nevyvíjí. Chce to číst pozorně, chápat význam textu a kontext diskuze.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Inel má 10 a 14nm v Leixlipu v Irsku...
STM má hodně FABů v Severní itálii a Jižní Francii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Severní itálii a Jižní Francii vyrábí co a na jakém procesu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Použijí ARM návrh z nenáviděného Západu ( Neoverse V1 z UK konkrétně) a nechají si to vyrobit v TMSC?

Historie jejich počítačového průmyslu se navzdory masivní státní podpoře může klidně s tou Evropskou srovnávat (v selháních).
https://youtu.be/IZGARNV4Zuo

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je standardní ruská schizofrenie. Západ je zahnívající fuj, ale každý Rus chce západní zboží...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můj příspěvek je k tomu indickému AUM.

Myslím, že se současnou výrobní/investiční orientací na Indii opakuje Západ stejnou chybu jako před pár dekádami s ČLR.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opakuje, ale znáš to, nese to prachy...Tady pořád platí to Leninovo, že kapitalista, když na tom bude mít zisk, rád prodá i provaz na kterém ho komunisti pověsej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že v tomto případě by byl lepší volbou "komunistický" Vietnam, než demokratická Indie. Bohužel, tento není nafukovací (zdroji).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vietnam je jednak docela malý a hlavně je jako Čína ovládán jednou stranou. Takže když předsedovi ÚV rupne v palici, nebude z kšeftu nic. V tomhle je Indie i přes její chaos vlastně mnohem stabilnější zemí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj se bez prodejů nezaplatí a státní správa toho až tolik neodebere, takže žádný nákladný vlastní vývoj by se jim nemohl zaplatit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to by stačil i ten starý 2C MIPS32 Baikal T1 z roku 2014 a nebo různé ty Elbrusy (to je myslím něco jako SPARC). Ale aspoň se snaží... Je vůbec v EU nějaký vývoj něčeho aspoň na úrovni zen1?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Začal už snad vývoj euro CPU na bázi ARM. Snad vybrali schopné jádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On paradoxne takyto procesor ma asi vacsi zmysel (je mensi nezmysel) v serveroch, nez v nejakom PCdle. Serverova zataz byva celkom slusne paralelizovatelna uz desiatky rokov.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však ano... do nějakých "klientských počítačů" by stačil 4/6/8C na vyšší frekvenci

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lenze tie jadra principialne nejde tocit na ovela vyssie frekvencie.

On je to taky chicken-egg problem. ARM Inc. sa nejako moc netlaci do vyvoja jadier s dlhymi pipelineami, ktore by boli schopne tocit na frekvenciach konkurujucich AMD/Intel, lebo po tom nie je dopyt. A dopyt po klientskych ARMoch proste nevznika, pretoze tie procesory su relativne pomale v ST.

Aj ked sa nejake ARMove dosky vyrobili a tie procesory su celkom vykonne, stale sa jedna o principialne serverove procesory, kde nizsia frekvencia az tak velmi nevadi, ak je vela jadier.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

na to že jsou pod tuhými sankcemi USA+EU to rozhodně není špatné.
Ten výkon ST vypadá blbě, jen pokud neporovnáme frekvence. Nepředpokládám že tam je srovnání ostatních cpu na stejné frekvenci, takže že se vyrovná K10/BD co má o 1Ghz+ větší takt už není vůbec zlé. A v MT na který se zde cílí nejvíc je výkon obdobný moderním 16jádrům na velmi vysokých frekvencích. Jako základ určitě dostačující.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zákazníkovi je vcelku jedno, jakými frekvencemi procesor výkonu dosahuje. Zajímá ho primárně výkon, cena a spotřeba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jako za tuhle odpověď se nestydíš? Jindy pitváš kde co, ale porovnávat 2,5Ghz s 3,7Ghz ti není trapné a ještě uvádět že IPC je na roveň BD? Tak podtaktuj BD či Phenom na tuto frekvenci a pak může být smysluplná konverzace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uhorkova sezona dorazila aj na DIIT. Vydat clanok zo spravicky, ktora by vystacila maximalne na nejake bleskovky, ale opomenut porovnanie IPC, IPW, alebo aspon overit, ze uvadzane TDP je tvrdy limit a nie len Intelacke hausnumero. Aspon info, kde to vyrabaju, na akom procese? (Google Translate tvrdi, ze 16nm TSMC). Smutne. Toto je asi prvykrat, co tu s tebou (DDR0) suhlasim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuhé sankce upadajícího (a hodně nenáviděného) Západu jsou cca 150 zemím světa k smíchu. Ty s Ruskem vesele obchodují. A ejhle, ruská ekonomika roste, a to v době války.
No a my se můžeme utěšovat protiruskou propagandou - třeba o tom, jak se Putinovi nezdařilo fórum v Petrohradě, kam dorazilo jen 7 presidentů afrických zemí. O tom, že tam ze zbytku dorazili premiéři, ministři a zvláštní pověřenci, takže se ze 47 afrických států zúčastnilo 45, to už nám ČT neřekne. Taky nám neřekne, od koho teď bude celá Afrika nakupovat pšenici - ani to, že Rusko oselo o milion hektarů víc, než loni...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že mají údajně přes 100 miliónů hektarů orné půdy to zase není nijak ohromující přírustek. Během od devadesátých let přišli dle údajů z roku 2017 za 25 let o 17 miliónů hektarů orné půdy.
https://hooch-gid.ru/cs/tincture/obshchaya-ploshchad-zemel-selskohozyais...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak kdoví jak to bylo obdělávané, zda papírově nebo z toho byly reálné výnosy.
Plus pro Rusko - a nejen je jejich poloha, tedy i Kanada a Grónsko a Aljaška se brzy stanou plodnými zahradami a v rovníkových oblastech bude bez klimatizace těžký život i pro pouhé povalování se.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak dnes HODNĚ ale HODNĚ nenáviděné je hlavně směšné zaostalé Rusko. K smíchu je jeden trpaslík v Kremlu se kterým se paktuje pouze Afrika a takové velmocí jako Irán a Venezuela.:)
Ruská ekonomika roste? Ve které realitě? Na Sputníku? Aktuálně mají inflaci 50% a ekonomiku ve stavu zhroucení.Rubl nemá cenu ani toho potištěného papíru.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rusko-valka-na-ukrajine-opozice-vlad...

Ruský trhan je ekonomický ultra trpaslík.Dnes je trpaslík vlastně i vojenský.Nějak mu to poslední dobou bouchá na Krymu a v Moskvě:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Těm co poslali prezidenty odpustil V.P. dohromady dluhy za 12mld US$, těm zbylým čtyřiceti to patrně za tu cestu nestálo. Asi si řekli, že stačí dluhy neplatit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za to cesky serverovy Machac strci do kapsy i dva Lakatose! :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu si člověk řekne, že je hezké, že mají vlastní procesor. Že jsou jen 10 nebo 15 let pozadu, to na zemi bez splachovacích záchodů není špatné.

Na druhou stranu je to postavené na duševním vlastnictví ARMu a Imagination Technologies. A vyrobilo to Taiwanské TSMC. Takže ruského na tom není o moc víc než název.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je tam normální. Podívej se na "ruský" Moskvič. Je to Čína s ruským nápisem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, který myslíte, ale to se snad alespoň vyrábělo v Sovětském svazu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vyrábělo, tehdy to byl opajcnutý Opel. Ale dnes už se "vyrábí" nový, putinovský. Fakticky se jen použila stará značka na čínské auto.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V současnosti TMSC nevyrobí pro RF nic s rychlostí přes 25MHz(5GLOPS).
https://wccftech.com/25-mhz-chips-is-all-that-russia-belarus-gets-from-t...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si myslím , že výpočetní výkon procesoru je dostatečný na 80 procent lidské činnosti již tak 10 let.
Problém je ale domršený software napsaný tak že by jeden brečel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, co chcete počítat. Na fakt přesnou předpověď počasí zatím nestačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím ,ale nepřipadá mi že by docházelo k nějaké přesnější předpovědí než před 10 lety .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože v celé Evropě jsou jen tři meteorologické superpočítače, které by se umístili v žebříčku TOP 500. Takže hodně záleží, na zdroj dat, ze kterých ta předpověď čerpá. Druhá věc je, že když je silnější vítr, tak se počasí rychleji mění a to se hůř předpovídá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.