Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rychlé bootování Windows 8 pod drobnohledem

Vypada to moc pekne. Na tom videu mne ale zarazila jedna vec (nejsem PCckar, tak je to treba normalni) - ze se tam nezobrazilo zadne zobrazeni od BIOSu??? Nebo jsem si jen nevsiml?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

misto vypisu z biosu tam je logo hp

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, diky :-) Ve velkem rozliseni to je videt, v malem jsem mel pocit, ze je to logo Windows, jako je u Visty. V tom pripade mne prekvapuje, ze to tam uplne vypustili :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Místo toho tam máte logo HP. Většina firem na noťasech už výpisy BIOSu ani neumožňuje a pokud ano, tak jsou proti běžným motherboardům hodně omezené. Zobrazení loga na místě výpisů je dost běžné.

Navíc bych předpokládal, že tady jede EFI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je spise otazkou jak dlouho resp. kolikrat lze takoveto zapnuti provest bez nutnosti restartu. Ono i dneska W7 dokazi rychle se uspat a pak najet, ale bohuzel je nutne obcas dat restart, protoze se neco proste kousne a PC nejede tak jak ma

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste si mohl přečíst, hibernuje se jen kernel se základními ovladači. Pravděpodobnost, že by se něco kousalo právě tady, je hodně malá. Obvyklé záhryzy jsou v uživatelském prostředí - a to se ukončuje a pak znova startuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já běžně PC uspávám do RAM, takže mám ten start podobně rychlý. A když už se mi něco kousne, bývá to PC bezprostředně po probuzení (výjimečně se nepovede PC korektně probudit, shodou okolností zrovna dneska ráno ;). Nucený restart je snad jen při instalaci záplat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stejně se obávám klasického malého podvůdku. Desktop naběhne za chvíli - ale potřebné podprogramy atd. se začnou natahovat až potom.
Takže desktop naskočil, ale počítač je stejně ještě chvíli nepoužitelnej protože disk chrčí jako vzteklej a nestíhá natahovat data

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi od pocitace a HDD. Na moji stolni masine s tunou SW se projevuje presne co pises. Na booku se SSD a asi jen 1/3 SW si toho nevsimnes ani kdyz je zapnutej autologon. Na modernim 2-4 jadru jde pomoci dobre udelany prednacitani udelat hodne kouzel a caru ... 7ky by bez toho nabihaly dva dny.

Pevne doufam, ze MS umozni nejak rozumne a jednoduse vynutit normalni restart se znovusestavenim obrazu jadra. Uplne vidim jak vyrobci booku svinej system milionama blbosti, ktery poskozujou beh a jak pak nekomu po telefonu vysvetluju jak pustit cmd.exe jako administrator a napsat do nej "net system poweroptions force_restart" nebo zbesilost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se radši zaměřily na zmenšení jádra systému, odhodily SysWOW64(32bit podpora), přejmenovali "system32" na "system64" a udělali instalaci systému na CD(700MB), tak by se ta rychlost dostavila sama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rozumim tomu spravne, ze prvni dve veci by delaly zeny a zbytek by delali muzi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesnasim ruzne cestinare na diskuzich :))) ale tohle me dostalo do kolen :))) smekam :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mého kompu mě nejvíc zdržuje animované logo Windows 7, mám totiž pocit, že ta animace musí vždy doběhnout dokonce.
- Inicializace RAIDu a POST mi trvají déle než spuštění Windows. Brzdou začne být BIOS.
- Každopádně start Windows do minuty je dobrý čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vysledoval jsem, že na rychlém stroji s SSD velmi často nedoběhne ta animace ani do konce a už nabíhá GUI. Zpravidla je to v situaci, kdy ještě nejsou nainstalovány ovladače od grafiky a jede to na "Standard VGA" ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že jsi vůbec nepochopil, proč je v systému WOW64 a ještě hodně dlouho bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co rikas je nepresne. SysWOW neexistuje primarne kvuli 32bit podpore, ale je reseni DLL hell a kompatibility. Bez WOW by pulka veci prestala fungovat hned a druha pri prvni instalaci dalsiho SW.

Jsem hodne zvedavej jak se MS s 8kama vytahne. Jadro a zaklad systemu podle meho mineni u visty a 7cek predbehli GUI. Jen se modlim, aby sly 8ky pouzivat pohodlne offline bez dlazdicovy nastavby pro informacni konzumenty = aby se na nich dalo pracovat jako na starsich verzich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno ja nevim - na Windows 7 jsem mel prednastaveny hybdridni spanek (nebo co to bylo) a vysledek byl ten ze nekdy se to kouslo - system sice nebhnul do 15 sekund ale pak jsem se dival jen na plochu cca 10 minut nez to neco udelalao na HDD.

Misto toho by meli spis zapracovat aby fungovali klavesove skratky. Casto se stava ze prvnim pouziti klavesove skratky zatuhne systemovy explorer na 2-3minuty a az pak ty skratky funguji bez casovych prodlev.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se mi stává taky, snad už od Windows 2000. Mám na zástupce jedné aplikace klávesovou zkratku a když ji zmáčknu, někdy se stane, že zatuhne taskbara nejde s ním nic dělat, mohu ale dělat s aktuálně otevřenou aplikací a přepínat se Alt+Tab do jiné a dělat s ní. Po několika sekundách (zhruba 10) zareaguje ta klávesová zkratka, pustí se žádaná aplikace a pak všechno jede v pohodě. Ovšem často se objeví ta aplikace dvakrát (protože když se neobjeví hned, zkouším to znovu v domnění, že jsem tu zkratku neprovedl korektně) a spolu s ní další aplikace vyvolané dalšími klávesovými zkratkami namačkanými během té tuhosti :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No kdyz je to jen 10 sekund tak to neva. Ale castokrat to u mna byva i nekolik minut. Asi to bude penalta 10 sekund za kazdu nadefinovanu klavesovu skratku (mam ich nadefinovanych asi 10).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja pravidelne pouzivam jen jednu zkratku a v XP jsem nadaval na to caste az minutove cekani. Ted mam Win7 a aplikace se otevre za 2s :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není nic lepšího než čerstvě restartovaný Windows. :p
S frekvencí jakou občas releasují aktulizace bude totální restart stejně nutností...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, kdyby raci muzi i zeny z MS konecne poresili aktualitzace bez restartu udelali by nejlip.Slibuji to uz od XP a furt nic, no co bysme taky chteli od MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžeš chtít všechno, kdyby si XP uměly najít ovladače na winUpdate co by jim chybělo kromě TRIM :-D
Ale stalo se mi že si W7 našly ovladače na winUpdate ale ty nebyly podepsané. To mi málem trefilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se aktulizuje jádro nebo nějaká klíčová komponenta, která je nutná k běhu systému, nepůjde to bez restartu ani v budoucnu. I Linux je nutné restartovat při aktualizaci jádra. Rovnalo by se to uříznutí si větve pod zadkem. ;o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je tu moznost jak to udelat, aby to nutne nebylo. Menuje se to Kexec. http://www.abclinuxu.cz/clanky/kexec-vymena-jadra-bez-restartu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle možnost jsem neznal, děkuji za rozšíření obzorů. Předpokládám, že to ale není zcela standartní postup. Osobně jsem u žádné mainstreamové distribuce aktualizaci jádra bez restartu neviděl.
I pokud by to šlo bez restartu, stejně by hrozilo, že nastanou nějaké komplikace které povedou k pádu běžícího systému. Stejně by to nejspíš vyžadovalo ukončení běžících aplikací, tudíž přerušení rozdělané práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

minimalne openSUSE kexec vyuziva uz v zaklade a bez problemov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze kexec vyzaduje ukonceni vsech bezicich aplikaci. Ono uprime aktualizace jadra taky nutne vyzaduje ukonceni vsech aplikaci - co kdyby se zmenila velikost struktury ve ktere si system o te aplikaci neco pamatuje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux není nutné restartovat při aktualizaci jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si mirne nesouhlasit, i rychlost vypinani je dulezita. Hlavne v situacich, kdy potrebujete rychle vypnout notebook a vyrazit s nim pryc, nebo treba dochazi baterka a clovek nema po ruce nabijecku. Kdyz se v teto situaci zacnou instalovat aktualizace, je to k vzteku. Navic ty vetsinou zdrzuji nejen pred vypnutim, ale i pri naslednem zapnuti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozumně nakonfigurovaný notebook dostane příkaz k vypnutí, zaklapnete ho, strčíte do futrálu a je vám jedno, že se pak ještě dvě minuty vypíná :).

A když dochází baterka, je lepší notebook uspat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo a pak jsou v cudu data na disku protoze jste s tim cestou k autu klepli vic nez malo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud je uspany tak je mu to jedno :) zivi se pouze RAMky :) disk je vypnuty a zaparkovany

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U uspani je zase problem, ze misto 1 minuty vydrzi notebook pul hodiny a to je stale malo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto existuje ve Win7 hybridní uspání, které udělá jak uspání do RAM, tak pro sichr i na disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"když se počítač vypíná, je to uživateli celkem jedno, až se vypne, tak se vypne"

Hm, to asi zijete na ostrove Utopia, :)
U Windowsu clovek nikdy nema istotu, ze sa skutocne vypne. Nespocetnekrat sa mi stalo, ze som rano v praci cital na obrazovke - "system windows sa vypina...", a plati to u vsetkych Windowsov, verziu 7 nevynimajuc.
Tu caka na sudruhov z MS este kopec prace!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak navic pokud se hybernuje casto se stava ze se neco sekne, obvzlast u stolnich PC s tim mam spoustu nelibych zkusenosti, ale uznavam ze u notebooku jsem se s problemem setkal vyjimecne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nevím, co děláte s počítačem, ale tuhle situaci já naposledy viděl u Windows 98.

Jinak počítač obecně uspávám. Trvá to krátkou dobu, stejně krátký je i náběh a nemusím řešit aplikace, co se nechtějí vypnout. Mně osobně tedy tento super rychlý start Windows nijak nepomůže, já prostě patřím do té zanedbatelné kategorie, která počítač nevypíná, ale uspává (do RAM). Že to pak žere 5 W a ne 1, to je mi opravdu, ale opravdu šumák, zanedbatelná cena za ten komfort, řekl bych.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe stava se to treba pri pripojenem USB disku... :) u nas doma konkretne s ADATA ktery ma mila pouziva na prenos dat (pracuje na universite) ten kdyz zustane zapojeny v PC tak W7 zustanou viset na hlasce VYPINAM :) u disku WesternDigital ten problem neni :)

Ale Bill wii v cem je zakopany tucnak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je to tady. Demonstrace pseudovýhod jinak spíše vadného rozhraní UEFI. Snad se dočkám použitelného Corebootu alespoň na platformě AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, takhle naivní není ani zákazník České pošty při reklamaci rozbité zásilky označené jako "křehké" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně to není nic nemožného:

1) AMD ohlásilo plnou podporu všech svých následujících platforem.

2) Někteří z výrobců MB Coreboot dlouhodobě podporují

3) Někteří z enerprise výrobců MB Coreboot nabízejí jako alternativu k BIOSu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je par duvodu, proc se mi bezny UEFI implementace zalozeny na Tianu nelibi, ale samotny rozhrani povazuju za celkem rozumny - co presne v UEFI specifikaci povazujes za 'vadne'?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celý princip UEFI je zvrácený. Dělá totiž přesně pravý opak toho, co bych od firmware základní desky očekával - Inicializovat hardware a spustit bootloader.

Koncept UEFI naproti tomu potřebuje duplicitní ovladače (jednou pro OS, jednou pro UEFI), firmware zbytečně bobtná, nehledě na to, že se stane skládkou různého crapware, adware, shitware a dříve nebo později i malware.

Nejnovější specifikce UEFI například zavádí funkci bootu, pomocí digitálně podepsaného zaváděče. Pokud to nějaký idiot zavede, a dovedu si představit, že za mohutného potlesku Microsoftu a Apple natvrdo (nikoliv volitelně) nacpe do UEFI, budete mít desku na jedno použití - na spouštění jediného správného OS (TM). Což nemusí znamenat jen to, že si nespustíte Linux, ale třeba i to, že s novými Windows budete potřebovat novou desku, protože ke staré nebude příslušný bootloader s spřísušným digitálním podpisem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

UEFI specifikace nerika nic o inicializaci hardware. Jak si to firmware zaridi, tak to bude. Vetsina vyrobcu ma firmware zalozenej na PI specifikaci (prakticky Tiano), ale nic nikomu nebrani v tom, aby si to udelal po svym (pokud mu teda nevadi, ze si bude muset napsat vlastni inicializaci pameti a podobny lahudky)

Duplicitni ovladace? Co me tak z voleje napada, tak by bylo:
Ovladac detekujici a konfigurujici pamet - ten ve Windows neni
Ovladac pro CPU - je vhodny napriklad nahrat microcode a povolit cache, takze bez toho se neobejdete
Ovladac pro SATA, USB, RAID atd. - a jak byste nabootoval?

Ohledne digitalne podepsanyho zavadece - viz: http://www.coreboot.org/Security

(Coreboot) Common security features
* Boot password (like BIOS password)
* RAM wiping after each boot
* Signature verification - option to boot from payload only signed images
* Support to encrypted block devices/volumes

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně se počítač rozběhne za 24 sekund (standardní Arch Linux z notebookového HDD od zmáčknutí power po kompletní systém s grafickým prostředím). Ale je mi to více méně k ničemu, protože ADSL modem se mezitím nestačí připojit k ústředně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mne se takhle rychle notebook neprobodi ani pokud je uspanej v RAM. Nejspis to bude tim, ze probouzim prstem (cteckou otisku). Vyhodou vsak je to, ze mne nasledne rovnou i prihlasi :-). Jinak tez se radim mezi ty, co spis uspavaji a jednou za cas prevetivne restartnou :-)
BTW: ve clanku kde je prikaz k vypnuti je preklep. Je uvedeno:
shutdown /s /full / t 0
melo by to vsak byt:
shutdown /s /full /t 0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Demonstraci ve videu bych si dovolil označit za podvod, protože s SSD se dá totéž udělat i u ostatních systémů. A záleží i hodně na optimalizaci ovladačů, vůbec bych se nedivil, kdyby v tom jejím notebooku byl jen framebuffer ovladač, protože hodně gr. karet se dnes inicializuje i 10 sekund.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"je to uživateli celkem jedno, až se vypne, tak se vypne"

Dovolím si nesúhlasiť. Nemám väčšie nervy ako keď sa niekam ponáhľam a windows nie a nie sa vypnúť, a nemôžem odísť lebo nemám žiadnu istotu že sa vypne :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To UEFI je tu vysvětlené tak, že zřejmě autor vůbec netuší k čemu to je :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nám to pane Keršláger vysvětli. Machrovat umím taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, já myslel, že od dob XP se notebook už nevypíná ale jen restartuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, divim se, ze to nekdo nenapsal uz davno. Uplne me fascinuje jak spousta lidi prijde, zapne laptop, ceka 5 minut a vice nez se nastartuje win a pak 5 minut neco hleda, vypne, pocka 5 minut... Ja laptop vypinal jednou za posledni 2 roky-kdyz jsem jel na mesic pryc a nebral jej sebou.
Takze mi prijde velmi komicke jestli tohle (rychly boot) ma byt hlavni prinos win, a jestli ne, tak proc se o tom vsude mluvi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.