Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rychlé SSD Intel oficiálně

nevite nekdo kolik maji ty disky IOPS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Seikos: Moc. Viz clanek na tom's hardware. Ukazuje se, ze prave IOPS je silna stranka tohoto SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re Seikos: přesně nevím, ale hodně velké i proti současným SSD. recenze jsou např na tomshardware.com nebo anandtech.com. Na obou disk exceloval a v mnohem předčil i SLC disky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro upresneni: "moc" je v tomto pripade definovano jako "temer 3500". Hezky den. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No prostě SSD dřiv nebo později převálcujou klasické HDčka na celé čáře stejně jako se na začátku digifoťáků tvrdilo že nikdy nedosáhnou takové kvality jako film, pořád budou ukrutně drahé atd. Ukažte mi někoho kdo používá film na focení dovolených a vánoc. Můj příští disk do PC bude SSD - resp. do noteboku poněvadž na klasické PC nemám už chuť i kdyby bylo 3x výkonnější než notebok za stejnou cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak koukam ze IOPS ma opravdu "hodne" :-) Nemate nekdo zkusenosti s SSD disky a MySQL dtb?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vrata: Ja ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konecne aspon jeden relevantny udaj: zivotnost 5 rokov pri zapise az 100 GB/denne.
Takyto parameter by mali uvadzat vsetci vyrobcovia SSD. Lenze sa zrejme boja pravdy, pretoze potom by nemohli klamat neznalych zakaznikov a nanutit im SSD aj tam, kde sa to nehodi (pretoze objem predaja je svata modla). Hned by bolo totiz jasne, ze sa to este stale nehodi ako plnohodnotna nahrada HDD, ale zatial len v specifickych situaciach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podle testů na tomshardware, je ta X25M až pekelně rychlá a to má přijít ještě X25E...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: ale ten údaj (podle mne) platí pro rozložení zápisu na celý disk, a pro více zatížená místa bude horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No konečně někdo udělal slušnou řídící elektroniku k SSD. Už aby se prodávaly, hned bych si pár kousků koupil :-). Na http://techreport.com/articles.x/15433 je slušná recenze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Julda: finta je prave v tom, ze ona vice exponovana mista podle Intelu na jejich ssd prakticky neexistuji.

jinak na anandtechu je nejen pekna recenze, ale zejme celkem slusna analyza toho, proc mlc od jinych vyrobcu rozhodne nekupovat. doporucuji precist, i kdyz je to tedy hooodne dlouhe.

vykony ssd od intelu jsou z jine ligy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tomuhle rikam konecne zajimave SSD ! Tak ted jeste ta cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xox: když si přečteš článek pečlivě, tak se dozvíš, že to odpovídá 1.2 mil. zápisů... takže z toho se dá spočítat jak je to u ostatních zařízení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

možná by vůbec nebylo od věci udělat kvuli SSD novej souborovej systém který by mnohem lépe pracoval s jeho výhodami a nedostatky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda tej ceny, za to radsej kupim Asus N10 s HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vrata:

Já fotím na film všechno. A tvrdím, že digitál je drahý. Aspoň takový, který se vyrovná kinofilmu. O větších formátech ani nemluvím. Tam je to řádově jinde. Zkus si o tom něco prvně něco přečíst a negeneralizovat jen dle svých zkušeností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vrata: Linux takovy specialni souborovy system ma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě a CD nikdy nenahradí gramofonovou desku protože nemůže mít takovou dynamiku..... bla bla bla. Když jsou ty nové věci čím dál tím méně kvalitní a drahé tak to za chvíli bude světová katastrofa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad vysoká živitnost:
SSD disky nezapisují měníci se soubory stále na stejné místo, firmware kvalitních SSD provádí transparentní realokaci fyzické adresy podle četnosti využití bloků, problémy s častým zapisováním na stejné místo se týkají klasických flash disků a levných SSD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vrato moc pekne prirovnani :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OT
Notorius na film nebo stredoformaty uz foti jen lidi vyzadujici vysledky na velkych plachtach {opravdu male procento] i normalni profici uz foti na digi, sice z jine tridy nez to co se standardne prodava lidem :)
Uz se konecne proberte, analog boj prohral, jedine kde se stale drzi jsou stredoformaty a specialni ucely {reklama apod]. Analog je v podstate mrtvy a bude se drzet jen diky lidem jako jste vy a verim tomu ze i ve stredoformatech prijde jeho smrt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ted k tematu :)
Uz se opravdu tesim na ssd protoze kdo nekdy vyzkousel disk s nizkymi latencemi jako je raptor nebo vraptor mi musi dat za pravdu ze mit na tom systemovy disk nebo db je nebe a dudy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:Lewit
Ale já proti tomu nic nemám. Jen jsem reagoval na scestné argumenty uživatele "vrata" - je mi jasný, že profíci fotí na digi. Taky jsem fotil svatbu DSLR. Ale u větších formátů je zatím film napřed za zlomkovou cenu. A ty výsledky nejsou patrné jen na (metrových) plachtách. Je to vidět i na cca 30x40. Kromě toho jsou i jiné parametry než rozlišení. Např. dynamický rozsah. A tam má digitál pořád co dohánět. Zejména proti ČB negativu. Postupně se to zlepšuje. Ale dost už OT.

K tématu: Můžu jen souhlasit s lewitem. A osobně mi cena nepřijde až tak strašná. Není to disk na ukládání filmů. Vzhledem k tomu, kolik stály pomalejší a menší SSD ještě cca před rokem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K debatě film/digi - nemám co bych dodal k notoriovi. Snad jen - až bude digi středoformát za 30kKč, zahodím filmový. A digi schopné fungovat bez baterií se taky moc často nepotká.

K tématu - recenze na Anandtechu bezva, jsem zvědav na cenu u nás.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) Až si budu moci dovolit udělat na film 5 tisíc fotek ročně, vrátím se k filmu.
 
SSD, které se dnes běžně montují do noťasů, jsou spíš zločinem, než diskem. Tak doufejme, že se blýská na lepší časy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to notorius: nevím sice jaké zcestné argumenty ale tak teda čísla:
podíl provozovaných digitálních foto vs filmové foto je cca 85:15 ve prospěch digi.
 
to znamená jediné - digi převálcovaly analog (kdo by to byl čekal)
pokud se budeme bavit o většině tak to vypadá takto:
 
Digitální foto kompakty a podobné domácí foťáčky
kvalita - digitál ma jednoznačně navrch
rychlost zjištění výsledku - digitál asi tak o 3dny rychlejší (jak kdy)
cena za jeden snimek - film - cena v jednotkách Kč, digi - 000000nic
výhoda filmu v tomto segmentu - ty nejlevnější foťáky se obejdou bez proudu.
 
Foto v profi segmentu
tam je to tak 50:50 (dnes)
středoformát a větší formát je jednoznačně kvalitnější pokud jde o výstup.
běžná zrcadla - no já nevím - na film bych fotil asi jen něco opravdu speciálního jinak bych jako většina dal přednost digitálu i když kvalitativně ještě je kam růst. Z toho vyplývá jediné - digitály se ještě mají kam vyvíjet - analog už moc ne. Jsem přesvědčen o tom že digitální foto i v tomto segmentu během pár let zvítězí. Zůstane pár jednotlivých případů kdy film bude mít už z principu navrch ale bude to v řádu promile. Je to uplně jiná technologie a nemůže dosahovat ve všech aspektech stejných výsledků nicméně digitální foto bude v budoucnu svým podílem 99,9999 jednoznačně dominovat - tzn. že v drtivé většině případů nahradí analog.
 
V user segmentu (o kterém jsem na začátku hovořil) je tato změna již dokonána. Nikdo normální nefotí na film pokud k tomu nemá velmi dobrý důvod.
 
Tak asi tak - opravdu by mne zajímalo co na tomhle nemá hlavu a patu a je to zcestné.
 
Stejně tak WinXP nahradili Win98 a spol - lidi řvali že jim v tom nejdou dosové hry a kdesicosi - a dnes? každý chce XP a teď se situace opakuje. Kdekdo brečí že nové Winy jsou šit a že v tom nejde kde co - především staré hry. No a za pár let až budou další Winy tak všichni budou chtít Visty.
 
Pokud jde o SSD vs běžné disky tak je to to samé jako digifoto - jen dnes jsou ještě tak na úrovni neohrabané hračky a nebo velmi drahé. To se změní a nikdo s tim nic nenadělá. Za pár let budou mít 10TB a rychlost čtení zápisu 1GB/s. Šlo by to vyrobit již dnes ale stálo by to nesmysl.
 
Kdysi v roce 91 kdy jsem měl XT s 20MBdiskem a Herkules monitorem mne napadlo že když už se dají na počítači uložit na disk obrázky že by se teoreticky dalo i přehrávat video a mít na disku sooji videotéku. Bavil jsem se s několika skutečnýma odborníkama a to bylo mraky argumentů že v dohledné době nebudou mít nikdy disky dostatečnou kapacitu a rychlost protože je daná fyzikální mez záznamu za kterou není možné jít a ta se vyčerpá za pár let, že v dohledné době nebudou mít procesory dostatečný výkon atd atd atd. No a jak to je dnes?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si přečetl recenzi na SSD od Intelu na Anandtechu a nevěřím vlastním očím. Všechny recenze SSM MLC s řadičem od JMicronu (před tou na Anandtechu) psali buď neschopný amatéři nebo podvodníci. Všude maj spoustu grafů, v kterých SSD exceluje, ale o tom, že se každou chvíli při zápisu na nějakou to sekundu doslova zasekne se nikde nedozvíte. A to že na něj nejde ani nainstaovat vista je taky zrejmě naprosto nepodstatný fakt, který nikoho nezajíma. Už jsem celkem uvažoval, že si OCZ Core series SSD pořídím, do notebooku by se nějaký SSD celkem hodil. Tak nevim, má vůbec smysl číst recenze na HW, když se z nich stejně dozvim akorát tak velký kulový?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vrata:
S tímhle už se dá souhlasit. Jen s tou kvalitou výstupu současných digikompaktů bych byl opatrnější. Paradoxně je kvalita horší než u starších 4-5Mpix strojků.
Zcestné argumenty: 1) přirovnávání k LP, o tom nepadla předtím řeč.
2)"ukažte mi někoho, kdo fotí dovolenou na film" - ozvali jsme se hned dva. ;) Ale už zakopejme OT flame sekyru. V názoru na SSD se, myslím, shodneme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 notorious: Kdysi se zálohovalo (pokud se zálohovalo) jen na páskové mechaniky, jiná cesta nebyla. Dnes se většina lidí rozhodne pro HDD nebo DVD. Pořád existují místa (firmy), kde se páskové mechaniky používají, ale vzhledem ke kapacitě, manipulaci, přístupnosti a ceně by to dnes při novém pořízení vyhrálo jiné řešení. Téměř vše se dá aplikovat na situaci film/digitál. Pořád existují lidé, kteří jej používají, argument ohledně ceny v určité oblasti neplatí (právě naopak), ale při pohledu na celek vyhrály digitály.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

goro:
V tom případě nechápu, proč dnes údajně většina lidí "zálohuje" na DVD(WTF?) a HDD(budiž). Když náklady jsou u pásky vyšší než u DVD a HDD. Jenže i trvanlivost dat je jinde. A co se týče kapacity, tak např. ultrium pásky na tom nejsou až tak moc zle. Taky je rozdíl mezi zálohou a archivací. Dle mého soudu jsou to právě např. pásky a celé LTO libraries, které si pořizují právě větší firmy. Nikoliv disková pole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obecně lze říci že existují vedle sebe vždy dvě technologie které dělají defakto totéž.
jedna pro masy - 90%trhu se spokojí s poněkud menší kvalitou a nižší cenou ale s mnohem vyšší pohodlností
druhá pro ty ostatní - 10%trhu chce buďto nekompromisní kvalitu i za ztížených podmínek nebo maximální životnost v řádu desítek či stovek let.
 
Vždy nejspíš budou vedle sebe koexistovat tyto dvě možnosti pokud nepřijde něco diametrálně lepšího ve všech směrech.
 
Stejné je to u zálohování, stejné je to u hudby, stejné je to u foto - koneckonců stejné je to třeba i u aut.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vrata:
100% souhlas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

notorius: Zálohu uvažuji v řádu dnů a týdnů, maximálně 1 měsíc, archivaci rok a více. Pro archivaci samozřejmě LTO, ale pro zálohu jsou už pásky trochu nepraktické - 400GB není zase tak moc, když chci více, buď měním ručně, nebo mě to bude stát o dost více peněz a rychlost obnovení nic moc. Pokud firmy skutečně archivují, tak ano, ale pro běžnou zálohu existují lepší řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vrata: Souhlas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vrata: "Za pár let budou mít 10TB a rychlost čtení zápisu 1GB/s.". No, IMHO tak 20 let, otazkou je kde v tu dobu budou klasicke HDD. Aby to nebylo u 1000TB.

Samozrejme pro odpoved na otazku co se v te dobe bude montovat do BFU pocitacu zavisi na tom, jakou velikost budou mit v te dobe hry a filmy. Jestli bude mit jeden film (v 3D super hyper telestena kvalite) 2TB, tak to s temi klasickymi disky ani potom nebude tak spatne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jack007: ani jedno, ve skutecnosti jsou zaplaceni, cim dal vic casteji si oshavam nejmodernejsi techniku na PC a nestacim se divit co vsechno do recenzi opomenou zminit.Dost casto proste nejde o recenze pro zakazniky ale pro prodejce, jenom jde o to nejak to poznat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.