Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rychlotest: Přetaktování notebookového AMD A8-3500M APU

Tak jako cvičení pěkné, ale jinak mi přetaktovávání NTB přijde jako masochismus. :-) Zmíněnou utilitu jsem používal na nalezení minimálního provozního napětí při zachování továrních frekvencí, což zachovalo výkon, ale drasticky snížilo hluk a o kus prodloužilo výdrž na bat. (což považuji za klíčové). Zjištěním též bylo, že kupodovu nemá cenu snižovat "idle" frekvence a napětí, že ty jsou na opravdu efektivní hodnotě (alespoň u mého APU byly) a jejich další snižování nepřinese v podstatě vůbec nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Llano mám doma v desktopu. Jenom mě nenapadá aplikace, kvůli které bych jej měl přetaktovávat. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V těch laptopech je to hrozný, ty default takty jsou tak nízky že to zadupou do země i staré Core2 a nedá se na tom ani pohodlně prohlížet net. Tam je každé % nahoru dobré.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

IPC je podobné jako C2D, akorát Llanu chybí podpora třeba SSE4.2 instrukcí, hlavní problém je to Turbo, což jde ručně napravit a celkem to má smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zaujalo mě na začátku že jsi v ntb provozoval několik CPU. Mám to chápat tak, že jsi ty CPU měnil v jednom šasi? To jde nějak rozumně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bývalo naprosto běžné, že notebook měl na základní desce socket a procesory bylo možné měnit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U Intelu to je možné až do generace Haswell, takže u některých notebooků je tak možné upgradovat z dvoujádrových CPU na quad-core. Samozřejmě pokud to není v BGA provedení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Originálně v tom notebooku bylo to slabé AMD E2-3000M a protože je to normální PGA socket FS1, je možné to APU vyměnit. A6-3420M se tam dlouho neohřála, aktuálně jsem tam nechal tu A8-3500M. Jinak rozebírat tohle HPčko je tak trochu za trest, na čistění chlazení nebo výměnu toho APU je potřeba rozebrat kompletně celé tělo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mam pocit ze rozebirat jakekoliv HPcko je za trest, mizerna konstrukce je u nich spise pravidlem nez vyjimkou, byt zrovna z jedne takove vyjimky pisu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky za clanek. Vecer vyzkousim na svem APU ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyžtak dejte vědět jaké APU a v jakém notebooku, celkem mě zajímá jak si s tím poradí jiné notebooky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem skoncil driv nez jsem zacal. AMD A10-8700P...
Your CPU/APU from AMD family: 15h is not supported!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ten FusionTweaker myslím podporuje právě jen to Llano, novější modely myslím nemají odemčený násobič, takže tam by šlo nejspíš dělat leda tak nějaké podvoltování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja spise doufal, ze trosku tweaknu PState. Frekvence pri vytizeni vice jader hodne rychle pada...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taktovat ta mobilní APU šlo dokonce přes AMD Overdrive, ale musíte použít starou verzi Catalyst 15.11.1 Beta. Je možné, že to zakázal výrobce notebooku, takže to ani fungovat nemusí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Much Doge, kámo smekám, jakože celkově a tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to byly zlaté doby PGA socketů, kdy si člověk v rámci přetaktování mohl vyměnit procesor za vyšší a při té příležitosti upgradovat další komponenty.
Dneska už to skoro možné není, takže nezbývá než notebook po vyschnutí pasty a zadělání chladiče vyhodit, rozebírat to v době, kdy už jsou důležité součásti morálně zastaralé nebo fyzicky na konci životnosti a nejde je nahradit se myslím už nevyplatí.
Nejlepší řešení je dneska spíš dostatečně výkonné, ale ještě mobilní htpc... Tedy do doby než tohle všechno nahradí mobily s dokovací stanicí (Thunderbold/DP/3x USB 3.1 ala Dex). Notebooky brzo potká osud dinosaurů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo u notebooků s tím Intel přestal s Haswellem v podstatě. Od Broadwellu jsou všechny mobilní jen v BGA provedení. AMD to samé.

Nevěřím, že v příštích několika letech telefony nahradí rozumně notebooky, na telefonu se totiž nedá pracovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Tedy do doby než tohle všechno nahradí mobily s dokovací stanicí

"nahradit" je muzou v jistem smyslu, asi v takovem jako nahradili 15W cpu v laptopech ty 35W/45W cpu. Tj "zjistil jsem ze mi to staci" -nahradili. Nicmene fyzika je fyzika, 15W cpu je proti 45W stejne generace plecka, a to same plati pro mobil, ktery ma dlouhodobe uchladitelne TDP tak 3-4 watty.

Ja osobne uz to s laptopy vzdal, sehnat 35/45W v tele mensim nez 15" s poradnym chlazenim temer nelze (protoze vsichni masturbuji nad ziletkami bez chlazeni) a neco slabsiho na praci je utrpeni, tudiz dnes laptop leda jako terminal / vzdalena plocha.... a na vzdalenou plochu mi staci i 5W cpu, takze jo proc ne, kazdopadne na praci to nahrada neni, spis doplnek... na obcasne brouzdani to ale staci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.