Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 7000 nemá 170W TDP, jde o napájecí limit 125W modelu

Bulldozer 2 :-D

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Vie sa, že AMD jednoznačne zahmlieva (česky mlží)
pri výkone = v poznámkch k priesvitke

je výkon

AMD Zen 4 - 100%
Intel Core i12 - 69%

a AMD udalo výkon vyšší o 31%, pričom ale tie čísla znamenajú, že Zen4 má výkon o 46% vyšší ako daný Intel core i 12. gen,

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je rozdíl jestli je základ jedno nebo druhé. 12900k bylo o 31% pomalejší než Zen4, 12900k musí zvýšit výkon o těch 46% (přebírám) aby se dostal na výkon Zenu 4.

Oboje je správně. Jde jen v jakém kontextu jsou ty procenta použitá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno ale AMD povedalo, že AMD je o 31% rýchlejšie ako Intel a to pravda nebola

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O AMD ZEN4 netušime nič, 5nm je menši 1,8x ako 7nm a ZEN4 je večši čip ako ZEN3?
je ohlaseny serverovi ZEN4 s 96 jadrami aj so 128 jadrami.
Je jasne že tam nebudu davať 16 čipov ale len 8 a tie budu mať po 16 jadrach na čip.
Ako vieme AMD vyraba len jeden čip to bolo u ZEN 1 2 3 a inak to nebude ani u 4.
AMD nepriamo povedalo že ZEN4 bude mať 16 jadier ale či to mysleli ako ZEN3 2 čipi alebo len 1 čip?
Vyrobny proces, narast spotreby, vekosť 5nm čipu naznačuju že ZEN4 spojil ako ZEN2 dva čipi do jedneho kremika ale ZEN2 spojil 2x 4 jadier a ZEN4 očividne 2x8 jadier.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to má být rádoby vtipně hanlivé, tak potom mě nenapadá, k jakému stroji, aby to odpovídalo spotřebě a efektivitě, bych měl přirovnat ty více než 300 watové nenažrance u Intelu. A to kdo ví, kam se to posune s další generací.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Koľko žerú Intel CPU cca od Coffe lake refreshu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už včera u diskuse kolem desek mě napadlo, že se zde volně zaměňuje TDP za příkon. A jestli to chápu dobře (což nemusí být pravda), tak TDP je kolik tepla je potřeba odvádět pro udržení "nominálních výkonových parametrů" procesoru. Tedy minimální potřebný chladící výkon (kolik wattů musí uchladit) chladiče. Nicméně příkon je kolik wattů spotřebuje procesor jako celek. A je jasné, že toto bude vyšší hodnota. Takže pokud deska musí být schopna dodat 170 W pro napájení procesoru, nemůže tento procesor mít 170 W TDP. To by potom bylo 100% účinné topení a nic jiného. A ani topení nemění příkon 100% na teplo. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to by mě zajímalo v jakou jinou energii se mění el. energie v procesoru nebo topení?
v podstatě procesor je topení, akorát složitý

je taky jasný, že chladič neodvede 100% tepla jelikož teplo uniká i z druhé strany od desky

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Primární činností procesoru je vykonávat instrukce, ne? Jako "žárovka" má hlavně svítit, nikoliv topit. Elektromotor má převádět elektrickou energii na kinetickou, nikoliv na teplo... Vytvořené teplo je odpadní, vedlejší produkt, nežádoucí (zpravidla) efekt.
Čili hypotetický ideální procesor by neměl topit vůbec, ale pouze vykonávat instrukce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

žárovka přeměňuje elektrickou energii na tepelnou a zářivou energii
zákon o zachování energie nezná bity nebo instrukce, takže i ideální procesor bude topit vždy jakmile do něj pustíš proud

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, i drát se ohřeje, když jím teče proud. Ale i u těch žárovek se časem vyvinuly lepší typy s lepším poměrem spotřeba/svítivost. Tam jsem někam směřoval tu myšlenku.

Pokud se řádově 70 - 80 % procent příkonu přemění na teplo, tak ten poměr "příkon/výkon" má furt značné rezervy. To neznamená, že je odhalíme lusknutím prstů. A energetickou efektivitu firmy řeší a třeba AMD na tom hodně pracuje viditelně (a konkurence jistě nespí).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Procesory nám zatím ještě nesvítí, i když kdo ví, co nám Intel chystá? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se veškerá energie přivedená do CPU (příkon) dle Vás nepřemění na teplo, na jakou jinou energii (kinetickou, potenciální, ...) se dle Vás změní (zákon zachování energie snad platí i zde)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musíte počítat i s enegrií, která procesorem proteče a pokračuje dál. Voda v turbíně taky nezůstává ale jen protéká. :-p trollollol

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podívejte se na schéma logického hradla třeba NOT, nebo NAND, což je základ výpočetní techniky. Při prvním pohledu na zapojení tranzistoru je vidět, že dochází k přímé přeměně el. energie na teplo.
https://projectiot123.com/wp-content/uploads/2019/05/NAND-Gate-circuit-D...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nelze, protože zpracovat informaci (respektive smazat informaci) stojí nějaké minimální množství energie, pod které se nelze dostat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Landauer%27s_principle
Každopádně pořád jsme těžce nad touhle hranicí :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak jsem to měl původně na mysli, že ten ideál není reálný. Nějaké "ztráty" jsou vždy. Landauera jsem neznal, děkuji a odkaz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skoro. Jen uvažuji nahlas (dá se uvažovat nahlas, když píšu?). Instrukce vnímáme jako nehmotné, ale jsou interpretovány fyzickým stavem např. v paměti. Paměť je v principu kondenzátor, i když malinký, ale pro jeho nabití je potřeba nějaký náboj, aby měl to správné napětí (log. 1). pro jeho vybití potřebujeme tento náboj odstranit (tedy teplo). Náboj dodáme proudem, takže i když jsou instrukce nehmotné, procesor potřebuje nepatrný proud pro změnu stavů v pamětech a pro vykonávání instrukcí. Jenomže tento nepatrný proud je potřeba násobit taktovancí frekvencí v GHz a dostáváme se tam, kde jsme... Ideální procesor tedy spotřebu mít musí, i když se tato spotřeba bude limitně blížit nule. ale na to si počkáme... Tedy drtivá většina z těch 170W se změni v teplo, malinká část do elektromagnetické emise, magnetického pole atd.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takový hypotetický procesor by musel být supravodivý...jenže není a tak jakákoli práce, kterou procesor vykoná, musí být přeměněna na teplo, protože co je to vykonání instrukce? Pouze průchod elektrického proudu složitým systémem vodičů a polovodičů, které mají nějaký odpor. Pokud mají odpor, tak se musí zahřívat a tím pádem přeměňovat tuto energii na teplo. Procesor neemituje fotony, ani nepřeměňuje elektrickou energii na jinou formu, než tepelnou, takže zákonitě jakákoli práce, kterou procesor vykoná, se musí vyzářit ve formě tepla, protože to jinak ani nejde...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Našemu klubu přátel karetní hry žolík se zase povedlo vyvinout celovodičový procesor, ten je teoreticky tak rychlý, že nelze zaznamenat výsledek jeho výpočtů. Jenom je problém s tím že počítač nejde nastartovat, furt vyhazuje pojistky ve zdroji. Tak jsme zkusili zapojit místo běžného zdroje svářečku a pro změnu nám shořel procesor. Včera kolegu napadlo že bychom mohli místo spousty tenkých drátů použít kladivo, příp. kovadlinu, ta se alespoň sama uchladí.

PS: +1, pěkně jsi to vysvětlil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideální procesor by nepotřeboval žádnou energii, protože by žádnou energii nepřeměnil na teplo ani žádnou jinou formu energie. Data můžeme přirovnat k výhybkám na kolejích. Jejich provoz vyždaduje energii, která je ideálně co nejmenší, sami o sobě ale energií nejsou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na práci: dUi = delta Q + delta A, kde Ui je vnitřní energie, Q je teplo a A je práce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tady je seznam enegií, na kterou se ta elektrická může přeměnit:
• mechanická
• tepelná
• vnější
• chemická
• elektrická
• jaderná
• zářivá

bity nejsou žádná energie ani práce

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zapominate na entropii. Za domaci ukol nastudovat: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Landauer%27s_principle

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Změna elektrického potenciálu na hradle je práce:
pro jednoduchost phi = k * Q / r kde phi je elektrický potenciál, k je konstanta, Q je náboj a r je vzálenost mezi nábojem a měřeným potenciálem. V našem případě je r konstanta, takže phi = k * Q, tedy dphi = k * dQ, dQ lze zapsat jako dQ = i(t) * dt kde i je elektrický proud a t je čas. Dostali jsme se k proudu a dál už snad není třeba dokládat souvislost mezi vykonanou instrukcí a elektrickým příkonem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bity jsou uloženy jak? To je přeci nějaký náboj nebo tak něco. Magnetická orientace. Do budoucna možná orientace elektronových spinů, polarizace světla...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, signal z procesoru předává nějakou el. energii, ale bity v paměti jsou ukládány pomocí napájení základní desky, ne, kterou řídí řadič v procesou? jenom hádám jsme už dost hluboko na mě :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"jelikož teplo uniká i z druhé strany od desky"

Deska má v porovnání s chladičem tak nízkou tepelnou vodivost, že tahle korekce bude v porovnání s celkovým odváděným tepelným výkonem nejspíš srovnatelná s chybou měření.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak současný AM4 má 105W TDP procesory co baští 142W, 125W TDP tak může baštit 170W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bingo_! ... konecne ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte včera bolo dostupné video od MSI ako inštalovať/odinštalovať AM5 CPU chladič a použili tam obyčajný Wraith Prism (myslím) na Ryzen 7000 eng sample:
https://www.youtube.com/watch?v=nTHoEbIFdno
Použitý eng sample však nemusel mať 125W TDP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodilo by sa aby unikli specs. predpokladanych modelov a ich konfiguracie.

Na ZEN3 ma hodne zaujal dvanast jadrovy 5900X. Ten mal oba chiplety, 4 jadra boli defektne, ale L3 cache bola pristupna v plnom objeme.

Dufam, ze sa na ZEN4 tato konfiguracia znova objavi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty si AMD pečlivě hlídá. Asi k tomu má důvod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm vodnik, takty 5.2 - 5.5GHz a len taky posun? Bud vykon AMD majstrovsky skryva pred Intelom, alebo ide o majstrovsky sek pri ZEN 4

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jakej posun? v ty hre predvadeli jen takty, zadny fps nesrovnavali..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vychadzam z udavanych cca 31% nad Alder Lake

akoze mozno si to predkladam zle, ale ak je ZEN4 31% nad AL a ma pritom
- novsi proces oproti ZEN3
- vyssie takty
- prepracovanu architekturu

tak mi to pride slabe. Ano, ak ten vodnik a 5.5GHz boli pouzitych iba pri danej hre bez nejakej blizsej specifikacie FPS a porovnanie s AL, tak ok, posun moze byt vyssi alebo dokonca nizsi nez 31%.

Preto pisem, ze bud to AMD majstrovsky kryje, aby zmiatli Intel, alebo ZEN4 nie je taky posun v aky sme dufali a citali

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"vychadzam z udavanych cca 31% nad Alder Lake"
.. AMD nikde zadnych 31% MT vykonu navic neuvadelo. Uvadelo zrychleni renderovane sceny o 31s, coz dava nejakych 45% navic nad AL. Je to ale pravdepodobne 'best case' scenar pro MT, jelikoz se Ryzenu v PovRay dari lip, nez jinde. Takze bych v tomto pripade krotil ocekavani a prumerne napric vice aplikacemi bude ten narust nejspis urcite nizsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaká přepracovaná architektura, vždyť to právě vychází ze Zen3, dalo se čekat, že to bude trochu slabší pokrok, ale ono to zas tak hrozné nebude a na Raptor Lake to stačit stejně nejspíš bude... vděčíme za to Intelu, že na překonání Zen3 potřeboval tolik času – Comet Lake byl překonán, Rocket Lake totálně selhal a Alder Lake jen dorovnal, AMD se už dostalo do fáze, kdy prostě nemají kam moc spěchat, stačí se teď na chvíli probudit z letargie a trochu to popostrčit, protože Raptor Lake je zas jen vylepšený Alder Lake a nějaké zázraky se od toho taky čekat moc nedají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ja ti nevim, ale cital som na par strankach a neviem ci nie aj tu, ze zen4 ma dojst s prepracovanou architekturou, kedze am5

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

odkdy socket souvisi s architekturou??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nepriamo? novsi socket vie lepsie vyuzit novsie cpu, co do poctu pinov, napajania a pod

nehovorim, ze to zazracne prida 20% vykonu, ale predsa pre novy socket vies tych pinov dodat viac, zlepsit napajania, pomenit rozlozenie a pod co prakticky moze zlepsit aj vyuzitie danej arch (kedze nie je obmedzovana starsim socketom)

pripadne ma pouc, rad sa naucim nieco nove

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ani neprimo.. zmena socketu prisla se zmenou rozhrani ddr4>>ddr5 a pcie4>>pcie5..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

skoda, som myslel, ze ta am5 bude o nieco vyspelejsia, nez zmena rozhrania pre ram a pcie

diky!!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

AM5 jako socket musí být jen takový, aby dostatečně obstarával veškeré fyzické kontakty pro procesory, které se v tomto socketu budou používat při uvedení i v průběhu životnosti. Tzn. veškeré komunikační datové cesty + napájecí piny + musí být i dostatečný počet pinů v GND (což je ale prakticky součást napájení). V socketu jako takovém se opravdu nedají čekat nějaké revoluční změny a ani to není nutnost/potřeba. Jako větší evoluční krok v architektuře jádra by snad měl být až Zen5, který také půjde osadit do socketu AM5.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jak vyspela? socket neni nic jinyho nez rozhrani pro ddr, pcie a napajeni mezi procakem a deskou.. jak pisu, socket nema nic spolecnyho s architekturou..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě by Intel s jeho změnama a nekompatibilitou soketů musel být světelné roky dopředu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to venku, Ryzen 7000 v single core CB/23 má 2870 bodů a v MT 42650 bodů, je to zabiják Raptora, už se ho nemůžu dočkat. Odkaz přidám hned jak se vrátím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé, já jsem předevčírem viděl 38k v CB23MT. Při nárůstu 2300 bodů za den to do konce týdne rozšrotuje i Meteor Lake ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lisa Su postupne vypousti generace Engineering Samplu Zen IV :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aneb troll Jensen znovu v akci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

na tyhle mentalni deti nema smysl ani reagovat..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Core i9 - 12900KS si s klidem dokaze zobrat i 275(+)W, cili stale bude Ryzen 9 7950X zrat v prumeru o 100 wattu mene nez intel a to sa bavime o skutecnem 16 jadernem Zen IV procesoru vs(u intelu) 8 velkych a 8 malych pitomych atomu/=jader, cili zatim intel i s Alder Lake neuvedl zadny zazrak(poradne procesory) ale jenom dalsiho ukazkoveho nenazrance, tahle generace je proste ukazkova píča protoze se procesory i nevhodne vohejbaj tak dodaji jenom 16(x) PCI-Express 5.0 linek pricemz zadna graficka karta pro tohle rozhrani na trhu zatim neni plus NVMe 5.0 u intelu jebe pes, o 2x 5.0 NVMe co nabidne AM5 AMD platforma X670E si muze intel jenom zdat, jednoduse Alder Lake je ale ze neskutecna sracka, ja od Rocket Lake zazraky necekam, 8 jader naroste a pitome atomy me nezajimaj, jo mozna s nim prijede(konecne) vic 5.0 linek i se Z790.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No tady všichni zas nadávají, jaký je ten Zen4 křáp, že tolik let po Zenu3 je tam taky malý rozdíl... no možná ano... proti Zen3... ale jakdyby snad Raptor Lake byl na tom nějak líp, připadá mi, že ten na tom bude spíš ještě dokonce o něco hůř.

Pokud Zen4 přinese IPC aspoň kolem 10% vyšší, do toho ty 5,5 GHz allcore takty (opravdu působivý skok ze 4,6 GHz)... tak to máme ST výkon tak 25% vyšší... to ten RL ještě pořádně potrápí a to furt zůstává jen na 125W, za to palec nahoru (sice to je zhoršení, ale není to zas tak tragické, mohlo by to být i horší), a nepotřebuje ani dávat víc jader. Intel s těmi 10% IPC bude mít co dělat, aby to vůbec dorovnal, i když zdvojnásobí little jádra, to bude muset jít už fakt aspoň tak na 300W, no to bude paráda.

Ve hrách to Intel IMHO taky nepřekoná, když Zen4 zdvojnásobuje L2, to bude ještě slušná porce výkonu nad Zen3 a i kdyby to Ryzen 7000 nezvládl, tak to dá o něco později s V-Cache, která v případě potřeby má přispěchat poměrně brzo snad už ke konci roku a nejspíš to už nebude mít ani problémy s takty, takže takový Ryzen 7 7800X3D bude ještě pořádná bestie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi máš lepší zdroj na čísla než Su, páč v prezentaci uváděla navýšení ST cca 15%. Jestli něco opravdu poroste, bude to cena celé té AM5 platformy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě by mě zajímalo, kolik z toho navýšení výkonu připadá jen na konto přechodu na DDR5 :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

trochu blba otazka, u alderu prinesly ddr5 spis zpomaleni..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm... z testů, co jsem viděl, jsem moc neměl takový pocit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna v renderech jako je CB a dalsi je ri ddr5 celkem k prdu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono záleží dost na tom, jaké DDR4 se postaví proti jakým DDR5. A zrovna u marketingových slajdů se bojím, že to bude to best case scenario.

edit: No jasné. :D

1 Testing as of May 5, 2022, by AMD Performance Labs. Single-thread performance evaluated with Cinebench R23 1T. AMD Ryzen 9 5950X System: ASUS ROG Crosshair VIII Hero X570, 2x8 DDR4-3600C16. AMD Ryzen 7000 Series: AMD Reference X670 Motherboard, 16-core Ryzen 7000 Series pre-production processor sample, 2x16GB DDR5-6000CL30. All systems configured with Radeon™ RX 6950XT GPU (driver: 22.10 Prime), Windows 11 Build 22000.593, Samsung 980 Pro 1TB SSD, Asetek 280MM liquid cooler. Results may vary when final products are released in market.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nerozumím co jako AMD udělalo špatně? Do obou sestav daly v podstatě nejvhodnější paměti.

Podle vyjádření AMD by měl Zen 4 dokonce zvládat ještě vyšší frekvence pamětí, takže se drželi ještě celkem nízko.

Každopádně to, že výkon naroste i díky DDR5 je snad normální ne? Proto se ty DDR5 snad nasazují. Nějak v tom nevidím ten háček... I Alder Lake vděčí za svůj aspoň nějaký výkon DDR5 pamětem protože s DDR4 nemá ani na Zen 3, tak proč by to u AMD mělo vadit?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Háček je v tom, že za část nárůstu můžou sviňsky dražší paměti a bez nich takový nebude, zatímco nějaké DDR4 3600 už jsou relativně levné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Háček je v tom, že Zen4 bude ve hrách jasně výkonnější o podstatný kus... s V-Cache do konce roka... žádný jiný scénář není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsi nebyl moc pozorný, bylo tam o víc než 15%, nikoliv navýšení o 15% a AMD to vždy odhaduje spíš níž, aby pak mohli prohlásit, že optimalizacemi se dostali výš... aspoň těch 20% tam určitě bude.

Fakt... lidi mají asi hodně špatnou paměť nebo jen dělají, že ji mají špatnou, dost mě udivuje, že už si nikdo nevzpomíná ani na toto první přiznání Zen4, kdy tam taky prohlásila, že jádra běží na 5 GHz... aaaa nakonec to taky bude 5,5 GHz...

https://youtu.be/X-7naMLoTQE

Byli sice leaky o 20% IPC, ale už je jasné, že to zas někdo akorát špatně předal informaci nebo došlo k nějakému špatnému pochopení, ale těch 20% se očividně týkalo frekvencí, nikoliv IPC, je to akorát prohozené.

https://youtu.be/xu6s1JWPdp0

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chyba. Zaprvé to bylo napsáno tak, že z toho nebylo jasné, zda-li jde o IPC nebo celkový ST-výkon a za druhé tam stálo ">15%". Což může být klindě 50%...

Prostě AMD nás chce ještě nějaký čas napínat, resp. nedat Intelu šanci se přizpůsobit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keci v kleci, 12900KS defaultní nastavení, CB/23 10 min zátěžák. Dle tvého slohového projevu to chce malou tabletku Waffere.
https://imgur.com/a/fayMT7l

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Defaultní nastavení čeho? Mně i blbé káčko v CB v defaultním nastavení Asus Prime Z690-A lezlo přes 260 W na CPU Package Power.

Ale umím si představit, že desky s horším napájením to budou mít v defaultu uškrcené víc. :D

Ale to asi nebude případ ROG Z690 Maximus...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uvádět jako TDP to, při čem procák běží na základních taktech, je celkem zábavná praktika.

Až to přeberou i výrobci grafik, tak se teprve nasmějeme. :D

edit: I když jak koukám, ono to platí hlavně pro Intel, u AMD bude spíš něco mezi... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako oba výrobci prakticky lžou s tím TDP, nicméně Intel lže víc, protože u něj je při TDP 125W jen base clock, při kterém má procesor mizerný výkon. A hlavně ohlásit TDP 125W a nakonec to žere 260-270 a dokonce jsem ve stress testu viděl i skoro 300W.... tak to je fakt zoufalé.

Ale nic to nemění na tom, že u AMD už to také není tak růžové... :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD nás rozmaznalo a každý čaká na nárast výkonu novej generácie o desiatky percent. Akoby už všetci zabudli na dobu, keď Intel predstavoval nové modely s výkonom navýšeným o 5%, pričom 1-2% pripadali na IPC a 3-4% na zvýšenú frekvenciu. A to nehovorím o tom, že frekvencia bola vždy volená konzervatívne, aby zostal priestor na navýšenie v ďalšej generácii. Dnes keď AMD navýši IPC 5-10% a frekvencie o 10-12% medzigeneračne, tak sa to niekomu zdá málo? Veď je to 3-4x väčší medzigeneračný nárast ako nám tu 10rokov servirovali páni z intelu. Počkám si na reálne testy, ale už teraz hovorím, že nárast výkonu o 15% budem považovať za slušný pokrok. Ak to bude ešte viac, tak si AMD opakovane zaslúži obrovskú pochvalu za skvelú prácu. A výhrevné telesá od intelu ma nezaujímajú, pokiaľ nebude dvojnásobná spotreba znamenať aspoň dvojnásobný výkon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm... To je krásný, že byl u poslední generace Ryzenů velký mezigenerační nárůst, ale oproti předchozím Ryzenům, ale už ne oproti Intelům. :D

AMD od uvedení Core 2 Duo jelo v závěsu a navyšovalo výkon stejným tempem. Konečně jednou předjede Intel ve výkonu na jádro o pár procent, a už "nás rozmazluje" a máme být rádi, že to nebude mít jen pětiprocentní nárůsty výkonu jako u Intelu. :D

S 15–20 % navíc bych fakt nepočítal, to uvidíme možná v jednom, dvou specifických testech.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pesimista jako vždy.. alespoň co se týče AMD. Nicméně si myslím, že budeš slušně překvapený. Jsem zvědav, jestli pak vyšvihneš AMD poklonu až zjistíš, že jsi se spletl :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako vždy ne. V éře Pentií, Celeronů, Athlonů XP, Athlonů 64 a Core 2 jsem byl optimista. Pesimista jsem až od té doby, co se z 5–10% mezigeneračních nárůstů výkonu na jádro stalo pravidlo s výjimkou jedné řady procesorů za deset let. :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Poslední pořádná generace CPU u Intelu byl Sandy Bridge. Zejména jeho OC potenciál. Dnes už to možná vidíme jinak, ale kdo tehdy koupil 2600K a smahnul ho na 4,5-4,7GHz (což typicky šlo, často bez zvýšení napětí), tak na tom klidně může jet dodnes. Jasně, nemá to AVX2, ale bez toho se dá taky žít a těch 8 vláken plně stačí. Pak už to byla jen drobná vylepšení, snad jen ty eDRAMový hi-end Broadwelly byly zase něco nadčasového. Ale ty nešly samostatně koupit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když se ty zvěsti o 170W TDP a 230W špičkách objevily, říkal jsem si, že by se Lisa pustila takhle vysoko, že by jí nestačila firemní zkušenost s FX-9590? Ale nakonec jsem si řekl, proč ne, třeba objevili nové mantinely LGA provedení a jeden speciální model na ně pustí. Ale takto, tedy 125-170W už to dává smysl DALEKO víc. Sympatické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz to stihli dementovat. Viz nize. Vysokou spotrebou k teplym zitrkum :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tak to stejně vypadá, že Raphael, alespoň v první vlně, bude mít maximálně 125W. Nic nebrání vydávat dál 65W procesory, případně s nižším TDP.

Podle mě to AMD má jako pojistku pro případ, kdy by se rychle muselo s něčím vytasit, aby přebilo Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, takže strategie à la Intel. +8 % výkonu, + 30 % příkonu. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pokud Raptor Lake už bude mít 300W, tak rozdíl v efektivitě mezi nimi stejně vlastně beze změny, bude +- stejný, když se u obou stejně zhorší, rozdíl bude jako mezi předchozími generacemi, takže pro AMD to vyjde jako win-win situace, do taktiky Intelu to bude mít pořád i tak ještě hodně daleko.

Ono se dalo čekat, že toto jednou bohužel bude muset přijít, pokud budou chtít těmto jejich přímotopům nějak konkurovat, s CPU s max. spotřebou 142W přece nemůžou jít proti 2x topivějšímu Intelu, byli by sami proti sobě, zbytečně by si to komplikovali.

Když si spotřebu dovolí o něco zvýšit taky (furt to ovšem nedorovná ani těch 240W AL), najednou to bude o dost jednodušší a zároveň je za to nikdo nemůže buzerovat, když ještě vyšší spotřeba prochází Intelu (ještě uvidíme, na kolik to časem ještě budou muset dokázat zvednout), proč by nemohlo i u AMD, kdo chce jednoduše maximalizovat výkon, tak mu toto stejně nevadí a počítá s tím, že podle toho si bude muset udělat chlazení apod., AMD to akorát musí udělat tak, aby se to skutečně dalo uchladit a fungoval dobře z toho ten odvod odpad. tepla.

Dokud to všem bude jedno, že se z počítačů stávají čím dál větší přímotopy, tak to výrobci budou zvyšovat pomocí spotřeby víc a víc, je to pro ně jednoduchý způsob jak zvedat výkon, hlavně pak nemusíš zvedat neustále IPC, aby ses někam dostal, takže to je pro ně výhodné, jelikož nemusíš jádro tak zvětšovat, není to ani tak drahé, prostě si to jen upravíš ať to zvládá vysoké takty a jedeš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.