Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Salvador chce využít energii z vulkánů k těžbě Bitcoinu

Nějak jsem nepobral, proč je goetermální energie tak opomíjená a bez rozvoje. Vždyť jde o perfektní věc. Poslední, co jsem zaznamenal je plán na využití energie yelowstone (mělo by dát cca 18 GWe...) a zároveň ho dostat do termodynamické rovnováhy, tzn. zabránit hromadění další enerie, která nakonec jednou vystřelí ven.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Lidé neradi investují velké prachy do projektů v přirozeně nestabilních oblastech a neradi riskují průser s vyvoláním erupce. Dostat Yellowstone do termodynamické rovnováhy......pro tyhle složité výpočty (nenajdeš nikoho kdo se zaručí za správnost výsledku) potřebuješ přesný model, který nikdo nemá. Animace z dokumentu BBC je silně abstraktní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Islanďané by s vámi nesouhlasili.

Problém bude nejspíš v tom, že se geotermální energie nedá získávat všude tak, aby to bylo ekonomicky výhodné. Na Kamčatce nějaká k dispozici je, ale její potřeba je tam minimální. Získat 18 GWe z Yelowstone by nejspíš stálo několikanásobně víc, než je získat z uranu či thoria.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že v tomhle případě je ďábel skrytý v detailu. V principu je geotermální energie prima, ale na vědeckých konferencích o ní se třeba řeší, jak to udělat, aby vám ty trubky během několika let nezrezly a nepopraskaly, protože v těch hloubkách bývá velmi korozivní prostředí. Nebo aby se kontaminanty z velkých hloubek nedostaly na povrch. Někde to jde udělat už teď, jinde se čeká, až se vymyslí ekonomicky návratná řešení. Konference se pořádají pravidelně, ekonomická srovnání návratnosti se také publikují. Je ale třeba rozlišovat mezi zapáleným aktivismem zelených hnutí a suchou realitou současného poznání.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ked sa strcia elektrody do zemiaku (brambory), tak to produkuje prud. Mozno by to fungovalo aj s bananmi. A v Salvadore by bananov mohli mat dost. Az tak, ze by si zasluzila privlastok "bananova republika".

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že banány jsou na to málo kyselé.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud mají možnost vyrábět elektřinu díky geotermálním zdrojům tak bude mnohem rozumnější ji použít k pohonu strojů svícení atd a ne k těžbě bitcoinu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna jsem chtěl napsat, že spolehlivý zdroj laciné energie je větší bohatství, než nějaké stupidní spekulace...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jim vůbec nejde o nějakou geotermální energii nebo bitcoiny, ale jak je v článku zmíněno, jde jim o to přilákat investory. A holt zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Socialistická vláda není schopná pozvednout ekonomiku země, tak vymýšlejí kraviny.
Ještě že máme na podzim volby, do kterých se už moc nestihne. Protože až se to, že cesta k prosperitě národa vede přes vrty a bitcoin, dozví Andrejko ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ten toho zvrtal už dost... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neschopná socialistická vláda? Salvádor je znám hlavně svými gangy a vysokou kriminalitou a taky tím že jeho hlavním spojencem a obchodním partnerem jsou USA a platí se tam americkým dolarem. V zemi po posledních volbách (2019) navíc liberální a "levicové" hnutí prohrálo volby... Podotýkám že do roku 2019 kdy tam vyhrávalo volby ono neschopné levicové hnutí měli setrvalý růst HDP kolem 2,4% ročně. (v roce 2020 nastal sešup -9% což bude nejspíš dáno i coronavirem). Co se týká geotermální energie tak už teď mají třetinu z geotermálních zdrojů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.