Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samotné testy

Titan Vanessa S-type a L-type
Od společnosti Titan, stojící za výrobou stejnojmenných chladičů, jsme dostali k otestování dva z posledních modelů z řady Vanessa. Ty staví na heat-pipe technologii a kvalitních velkých ventilátorech. Jak si vedou při chlazení jednoho z nejnenasytnějších procesorů poslední doby a spoustu dalšího, si přiblížíme v této jejich recenzi.

Ze SpeedFanu pak pocházejí následující grafy průběhu teplot a změn otáček ventilátorů na chladičích při krátkodobých změnách. Vždy se začíná na jedné minutě v klidu, následuje jedna minuta přehrávání videa (640×352, XviD), poté jedna minuta 100% zátěže obou HT vláken programem BOINC a nakonec jedna minuta v klidu. Grafy tedy ukazují chování teplot a otáček větráku během čtyř minut.

Malá Vanessa

Testy na nominální frekvenci: 3,6 GHz

malá Vanessa, 3600MHz, průběh otáček ventilátoru ve SpeedFanu

malá Vanessa, 3600MHz, průběh teplot ve SpeedFanu

Tak nyní se dostáváme k onomu proklamovanému kámenu úrazu. Malá Vanessa se sice v grafech tváří, že stíhá chladit na mezní teplotě kolem 65 až 67°C, ale nevěřte tomu. To, co v těchto grafech nevidíte, je výstup z programu RightMark CPU Clock Utility, který vytrvale při stoprocentní zátěži informoval o neustálém vkládání prázdných cyklů, kdy se efektivní frekvence procesoru propadala až k hodnotám okolo 2,2 GHz. Jinými slovy, náš „žhavý“ Prescott na 3,6 GHz prostě malá Vanessa nezvládala chladit na nominální frekvenci. Ověřili jsme i vliv polohy skříně na efektivitu heat-pipe, ale ani ve svislé, ani ve vodorovné pozici skříně prostě malá Vanessa nezvládala tento kousek křemíku chladit natolik kvalitně, aby sám sebe nebyl nucen zpomalovat vkládáním prázdných cyklů.

Testy na maximální frekvenci bez přehřívání: 3,41 GHz !!

malá Vanessa, 3414MHz, průběh otáček ventilátoru ve SpeedFanu

malá Vanessa, 3414MHz, průběh teploty ve SpeedFanu

Ano, vidíte správně, nejvyšší „stabilní“ frekvence, na kterou jsme náš procesor dokázali „přetaktovat“ s malou Vanessou byla hodnota 3,41 GHz, tedy jsme jej vlastně PODKTAKTOVALI o 190 MHz! A to jsme prosím museli položit skříň naležato, aby heat-pipe v chladiči směřovaly vzhůru, protože v klasické poloze skříně s heat-pipe vodorovně se zemí nezvládala malá Vanessa chladit bez vkládání prázdných cyklů Prescott 3,6 GHz ani podtaktovaný na 3,0 GHz! Od dalšího snižování frekvence jsme ve vodorovné poloze upustili, protože už to bylo zcela nepřijatelné. O této Vanesse se tedy dá říci, že v poloze „v desktopové skříni“ je jejím maximálním stropem přibližně procesor typu Pentium 4 na 3,4 GHz s jádrem Prescott. Bohužel v návodu ani na webu Titan neuvádí, na jakou maximální frekvenci s malou Vanessou počítá, takže v tomto ohledu nemůžeme sloužit.

Velká Vanessa

Testy na nominální frekvenci: 3,6 GHz

velká Vanessa, průběh otáček ventilátoru ve SpeedFanu

3600MHz, velká Vanessa, průběh teploty ve SpeedFanu

Velká Vanessa je na tom o poznání lépe, můžete si všimnout, že její teplota v klidu je o celých 15°C nižší než u menší sestřičky a při 100% zátěži nejen že si poradí s 3,6 GHz bez vkládání prázdných cyklů, ona dokonce drží teplotu na hodnotách okolo 52 až 54°C, což je přibližně 12 stupňů pod hodnotami malé Vanessy a stejnou teplotu pod mezí, při které začne docházet ke vkládání prázdných cyklů. Toto je opravdu skvělý výsledek, který nás jen utvrdil v tom, že můžeme jít s frekvencí o něco výše ...

Testy na maximální frekvenci bez přehřívání: 3,78 GHz

velká Vanessa, 3773MHz, průběh otáček ventilátoru ve SpeedFanu

velká Vanessa, 3773MHz, průběh tepltoy ve SpeedFanu

Nejvyšší frekvence, na kterou jsme s velkou Vanessou dosáhli bez vkládání prázdných cyklů byla 3,78 GHz, což je také slušné. Pokud bychom vzali v potaz jistou chybu měření, jasně nám tak tento chladič dává najevo, že mu nebude činit problém uchladit i 3,8GHz Prescotta, o typicky méně topících CPU od AMD nemluvě.

Pokud by vám však časové průběhy teplot a otáček ventilátorů chladičů nevyhovovaly a zkrátka preferujete klasické grafy, které ukazují hodnoty teplot v klidu a při stoprocentní zátěži procesoru, můžeme také sloužit. Jako první samozřejmě společný graf na nominální frekvenci procesoru („idle“ samozřejmě značí nezatížený procesor, „burn“ pak 100% zatížený):

teplota obou chladičů při 3,6GHz

Následují grafy na maximální stabilní frekvenci procesoru pro každý chladič zvlášť, protože porovnávat teploty při rozdílech frekvencí přes 300 MHz by bylo jako porovnávat hrušky s houfnicemi.

teplota s malou Vanessou při 3,41GHzteplota s velkou Vanessou při  3,78GHz

Thermal Throttling

Tímto pojmem se označuje technika, kterou si Intelova CPU vkládají prázdné cykly do výpočetních pipeline, aby tak zamezily nadměrnému přehřívání sebe sama. My jsme pro vás, abyste si udělali představu, o co jde, zaznamenali krátké video, které vše demonstruje. Na něm je náš testovací Prescott 3,6 GHz přetaktován na nejvyšší stabilní frekvenci, se kterou se s velkou Vanessou vůbec dostal do Windows: 4,10 GHz.

Hned na jeho začátku je z klidového stavu provedeno zapnutí grabování, které zvedne samo o sobě zátěž procesoru i jeho teplotu. Následuje puštění SETI@home. Teplota okamžitě cestuje do nepřijatelných mezí a tak nastupuje vkládání prázdných cyklů, projevující se v RightMark CPU Clock Utility snižováním efektivní frekvence procesoru až k hranici 2,6 GHz. V sekci CPU Load pak můžete vidět, že CPU opravdu šlape efektivně na nižší procentní hodnotu, zbytek z jeho výkonu tvoří právě vkládané prázdné cykly. Po chvíli minutě je BOINC zastaven. Procesoru lehce klesá teplota a s ní i otáčky ventilátoru. Po opětovném puštění BOINCu se teplota opět okamžitě dostane do nepřípustných mezí a „throttlování“ pokračuje. Z vidiny krásného overclockingu 3,6 @ 4,1 GHz se tak stává mizérie s procesorem na efektivní frekvenci kolísající až na 2,6 GHz, přičemž tu máme zimu, v létě to samozřejmě bude horší.

O malé Vanesse jsme se v tomto ohledu rozepsali již dříve, z ní vám video nenabídneme. Malá Vanessa nebyla schopna našeho Prescotta přetaktovaného na 4,08 GHz vůbec dostatečně chladit, takže Thermal Throttling jej při 100% zátěži natrvalo zpomaloval vkládáním prázdných cyklů na cca 1,85 GHz, tedy přibližně polovinu nominální frekvence.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Souboj Titánů: dva nové heat-pipe chladiče v testu

Sobota, 11 Březen 2006 - 14:42 | Anonym | niesom odbornik na fyziku, ale podla mna je uplne...
Úterý, 7 Březen 2006 - 20:29 | David Ježek | to toire: neda? vsem v redakci ano a spouste...
Úterý, 7 Březen 2006 - 04:50 | Anonym | neumíte udělat video které se dá spustit tak rači...
Neděle, 5 Březen 2006 - 22:47 | Anonym | liborc: Takový chladič by byl moc efektivní, malý...
Pátek, 3 Březen 2006 - 17:40 | Libor Chocholaty | Ty vogo, to jsem jeste nezral. Chladic ve tvaru...
Úterý, 28 Únor 2006 - 16:04 | Anonym | možná by bylo fajn nechat dleší dobu měření...
Pondělí, 27 Únor 2006 - 23:05 | Anonym | DTSmaniac: S prioritama jsem si samozřejmě hrál,...
Pondělí, 27 Únor 2006 - 21:02 | Václav Rašín | TO: David Ježek to znamena, ze velke vanesse to...
Pondělí, 27 Únor 2006 - 10:50 | David Ježek | to Binder: na stribrne paste obecne neni nic...
Pondělí, 27 Únor 2006 - 09:46 | Martin Bartoň | ptc: Myslím, že by sis ten text měl taky přečíst...

Zobrazit diskusi