Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung: S Blu-ray přehrávači je konec

to vedel kazdej uz pred nekolika lety pokud nebyl uplne blbej :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona je to těžká masovka a ten mainstream prostě pojede ve streamingu. Existují ovšem vyjímky a já jsem za to rád, protože tady rychlejší internet není a asi jen tak ani nebude. Náš nejrychlejší tarif dá cca ten 1,1MB/s, čili nějakých 14Mbitů max, což je málo jak pro streaming AV obsahu celkem málo, nemluvě o kvalitativním rozdílu materiálu na kotoučku proti tomuhle řešení.

Steaming muziky mi internet samozřejmě zvládne, ale tam mě osobně kaká DRM, proto to není služba pro mne a raději vypláznu 200 šušní za album, které si mohu přehrát kde chci, kdy chci, jak chci. Pro někoho velká překážka a oser, pro mě jen drobná komplikace, která se prostě zúročí.

Může mi kdokoliv nadávat do konzerv a já nevím čeho všeho, ale nechci vyčnívat, pouze chci pokračovat v tom, na co jsem zvyklý a jak to mám já rád. Streamovaný AV obsah má horší kvalitu než já chci, stejně by to bylo o prsa se zdejší kvalitou internetové přípojky. U hudby mám specifické požadavky a HW na kterém to chci přehrávat, spolu s SW, což z principu DRM a streamingu dochází k rozporu, byť většina v tom problém určitě nespatří, když jsou schopni lidé pozorovat filmy na telefonu, tabletu a nebo konzumují hudbu "tak jak je" odhozena na tytrubku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jsi konzerva. :). Dneska se da sehnat legalne na internetu hudba v daleko vyssi kvalite nez na CD i bez DRM. Treba https://www.supraphonline.cz/napoveda-hi-res.html
A dnes kdy vetsina streamovacich sluzeb nabizi kvalitni 4K, fakt nema smysl ani Blueray.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S hudbou souhlas, ale streaming filmu je velky kompromis. Proti blu-ray je to hodne pozadu, ale zalezi na cem to clovek sleduje. Na 160 cm plazme s velkym kontrastem je to hodne videt. Sice mam zaplaceny netfilx, ale opravdu dobre filmy si radsi zajistim jinak nez streamem i kdyz je to na netflixu. Na serialy a filmy ktere nepovazuju za hodnotne mi stream staci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ze bezny franta to bude chapat jinak...vetsina lidi si pod online servicem hudby predstavi streaming typu apple music, spotify, atd. Tam, podle toho jak to chapu, tyhle sluzby nemaji kvalitu FLACu, natoz nejakeho hi-res kodeku.
Tyhle obchody jsou podle mne docela v mensine. Super, ze existuji jeste vubec :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem za to taky moc rád, problém ale je, jak píšu, v rozsahu sbírky. Je to občas trochu schíza, kupříkladu na suprafonu lze sehnat "The Cats", většina jejich alb je k dispozici a bavíme se o 70. letech. Naproti tomu, nelze třeba sehnat všechny alba apocalipticy, nemluvě o některých jiných interpretech, které jsem hledal, abych svoji sbírku "zlegalizoval a zkvalitněl" (něco je stále v MP3 a je to slyšet, nebo ripy "LP" - praskání, šum). Hi-Res, tedy cokoli kvalitativně nad FLACem/AudioCD, moc častej není.

Když jsem s pídil po materiálu, který suprafon nenabízí, došel jsem k amazonu a tam někde svítila pouze audioCD distribuce (tedy fyzicky krabice), nebo MP3 (děkuji, v dnešní době fakt ne). Takže nic moc a asi bohužel něco nebude úplně legalizováno, ale třeba časem, uvidíme.

Jinak alternativa streamingu v "hi-resu" existuje, tidal. Jenže jak píšu, nejde mi jen o kvalitu, ale o DRM-free obsah, takže hezké to je, chválím že se do toho někdo pustil, ale není to nic pro mně. Nemám rád cloud a celkově směřování k SaaS a předplatnému. Ono to sice je pár šušňů měsíčně, ale když se to celé spočítá, včetně té super vlastnosti, kdy dostane vždy tu nejnovější a nepochybně nejlepší verzi daného SW, tak se to moc nevyplatí, někdy už při prvním roce používání (Matlab, Eagle, Office, ...). Streaming je potom další služba a po několika letech vzhledem k aktuální produkci a mému relativně malému konzumu hudby (párkrát do měsíce, nejsem ten, co mu musí valit nějakej bordel do sluchátek na pozadí) podle mě prostě nevyplatí. Osobně doufám v nějakej lepší model, který vynechá vydavatele, kteří už nejsou potřeba, stejně jako se zlepší mastering a lidé se zamyslí nad kvalitou zvuku.

Tady už je to pak takové, že se masa žene po OLED zobrazovadlech v telefonech, HDR, vysokým rozlišením, jenže pak si koupí turborychlej 6bit TN display, kterej sice rychlej je, ale výsledná kvalita obrazu ke zblití. Nedo si do telefonu natahají tunu mizerných BR/DVD ripů a chrochtají si blahem na přepáleném OLEDu, vyrobí si svoji ultimátní diskografii v 320kbit MP3 a tlačí to z telefonu či onboard audia notebooku/desktopu, kde to může šumět a trpět na různej bordel a nízkou dynamiku. Tak to prostě je :)

Sám jsem byl teď donucen okolnostmi koupit BT reproduktor, pro zajímavost - JBL Flip4. Na ty rozměry to má příjemnou dynamiku, je tam i nějakej ten spodek, ale rozhodně to nejede od 30Hz jako to, co mám u desktopu, je tam slyšet hodně komprese (údajně má SBC kodek kolem 350Kbitů v nejlepší kvalitě, ale dost to šumí, je tam slyšet aliasing a celkově ta komprese), při provozu wifi poblíž je slyšet i přepínání kvality dolů a podobně. Pointa je, že si tohohle většina lidí prostě nevšimne. Kamarád, když objevil kouzlo internetu a warezu v přehrávači tehdy pozapínal kde co, protože... všechno musí být přeci dobré, jinak by to tam nebylo, ne? No a měl zapnuté i AGC, což jsem poznal během chvilky a jemu to nepřišlo divné po celé měsíce. Další zlepšovadla zvuku, nevím, bylo to na laciných komponentách, takže jsem si dalších průserů nevšiml. Nicméně tohle dokazuje, že je to lidem vlastně jedno, protože to nevnímají... a mně to prostě kaká, je mi to nepříjemné a rozhodně se nepovažuju za nadčlověka, co slyší líp jak netopýr, ba naopak.

Největší vystřízlivění mimochodem, hi-end/stereovideoshow praha 2016, tam borec předváděl různou kvalitu DSD až k těm 3MHz. Jako je to fajn, ale osobně, neslyšel jsem žádnej rozdíl a cokoliv nad těch 700Kbit je špatně poznat, protože je to špatně nahrané a zmastrované. Je jen pár nahrávek, které v hi-res dávají smysl (94/24, 192/24 a vyšší), protože tam je slyšet fakt ta dynamika a prostorovost, která mi v 95% obsahu chybí a tak jakékoliv navyšování kvality nad úroveň FLACu mi přijde zbytečné. Samozřejmě vím, co se s informací děje a jak vypadá podsamplovanej signál, vím že těch 48kHz samplovačky není moc, ale samotná informace v 99% dnešní produkce neutrpí, to zbylé procento ano. Ono nejvíc se toho děje do těch cca 11kHz a cokoliv nad jsou vyšší harmonické, které právě zabijou už při masteru. No a čtyři a více bodů z celé vlny je už celkem dobré, proto to překvapivě nezní hrozně i na těch 48k (vzhledem k tomu že na 1G/s scopu při 100MHz BW vyčarujeme "přesnou" sinusovku z 10 bodů na celé periodě, zbytek se proloží a máme nádhernej sinus). Kdyby si s tímhle pohrálo nebo nad tím popřemýšlelo víc lidí, pak by spousta společností v hi-endu neměla kšeft, protože vydělávají na blbostech. Zatím mě nikdo nepřesvědčil o tom, že bych se mýlil (resp. ne s důkazy, které já mám), takže si to dovolím takto prezentovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je tezky...to co pisete je rozdil mezi masou=mainstreamem a tim, kdyz se o to nekdo vic zajima.
JInak 4K OLEDu jsem dal sanci..je to zatim sice jen par dnu a po nastelovani barev, zatim spokojenost ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však já to ze supraphonu nakupuju, ale logicky, všechno tam ale není a budu to muset najít někde jinde, což je právě to, co jsem tam zmiňoval.

Jako za ten shop jsem rád, je tam toho překvapivě hodně, byť některé alba jsou celkem levné - 200ksč, některé ale i za 500, což je docela poznat na účtu. Nicméně, beru to jako tu daň za drm free obsah, byť to stojí místy tak raketu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono Samsung uz prece pred lety ukoncil vyrobu optickych mechanik pro PC, takze tohle me neprekvapuje. Proste maji jine priority. O zanik optickych medii se bat nemusime. Vzdyt samotne DVD video je stale v dobre kondici a co se segmentu PC tyka, diru bezpecne zalepili dalsi firmy nehlede na nezpochybnitelny prinos teto technologie z hlediska dlouhodobe archivace dat at uz na spotrebitelske ci profesionalni urovni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A toto zistenie im trvalo takmer 10 rokov ? Veď to bolo jasné už od doby keď na trh prišli Čínske klony s cenou o takmer polovicu menej. Samozrejme bez omedzenia regiónu, prehrávali spústu iných audio a video formátov atď. A dnes za cenu stolného BD playera sa dá kúpiť slušný mini PC kde tej "muziky" je ešte o poznanie viacej :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna pokud jde o přehrávání jiných formátů z disku i flashky, tak v tom byly BD od Samsungu velice dobré. Na rozdíl od Sony a Panasonicu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V době kdy BD začínalo, dělal jsem v elektru a tak jsem to měl vlastně z první ruky. Bylo fakticky mrtvé od začátku, neb cena. Pár fajnšmekrů ochotných vyklopit obsah peněženky za přehrávač a k němu si (třeba) vzít 32´LCD od Pioneeru za bratru 70klacků "jaro prostě nedělá"...

Nejdříve šlo (pochopitelně) o cenu za zařízení, která pak sice klesla, ale (ve správný čas) nikdy na tolik, aby se z toho stala "masovka". Pak cena za filmy a média...
Většina lidí si prostě řekla, že jim klasické DVD přehrávače a jimi zprostředkovaná kvalita stačí. Počítačové BD mechaniky už tímto byly odsouzeny tuplem, neb na začátku neměly šanci na DVD vypalovačky a následně to celé spláchnul net. Ještě dnes, když se podívám na ceny, DVD vypalovačku seženu kolem 400Kč (a to silně nadsazuju), zatímco BD minimálně o litr dráž (a to celkem podstřeluju).
To, že to fandové a fajnšmekři nějak udrželi do dneška (tedy cca 10 let) považuju za malý zázrak...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ony se Bluray přehrávače v jisté době i docela prodávaly, jenže spíš jako multimediální centra. Minimálně některé přehrály ledacos jak vypáleného, tak z USB a nechodilo to zle, znám pár lidí, kteří bluray přehrávač užívali intenzivně a spokojeně, ale paradoxně v něm prakticky nikdy neměli skutečný BD disk :-)
Jenže s nástupem alternativ jako PS, XBOX i vyloženě multimediální centra tenhle okruh zákazníků mizel, stream tomu pak dal poslední ránu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BD jsem povazoval za mrtve uz prakticky od zacatku.
Ale pozdeji jsem zjistil ze neni jina cesta jak se dostat v HD kvalite k filmum (myslena zcela legalni).

Nechci byt zavysli na nejake streamovaci sluzbe kterou kdyz prestanu platit tak nemam nic. A otom ze by fungovalo na filmy (s poradnum obsahem) neco jako GOG.com nebo alespon Steam, nevim, pokud existuje rad se necham poucit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od Samsungu mam zkusenost se dvema BD prehravaci, oba se po roce ani nezapnuly, takze zadna ztrata.

Jak uz bylo receno, nechci byt zavisly na tom, jestli nekdo provozuje streamovaci sluzbu a jednoho dne se ji rozhodne vypnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktuální filmy nestojí za to ani stahovat natož kupovat kolečko. Po tom, co děti vyrostly z dětských DVD jsem už žádnej přehrávač nekupoval a BD jsem asi ani neviděl :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, presne, taky to tak vidim.
Serialova produkce se vzdy brala jako mainstream a nikdy se nehralo na nejakou super kvalitu, takze u te staci bohate streamovaci sluzby.
Nejake beckove filmy na jedno zkouknuti bude taky tezko nekdo resit skrz BluRay.
A skutecne kvalitni produkce filmu, ktere by stalo za to, si je poridit na vzdy na BR, v podstate neexistuje. Tudiz kdyz neni vhodny obsah, zacali odpadat i ti fajnsmekri, kteri doted drzeli BR.

Konec BR u Samsungu teda vidim jako souhrn vsech faktoru: 1. levne cinske prehravace, 2. streamovani obsahu, 3. nedostatek kvalitniho obsahu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem myslel na BD kvůli záloham. Přeci jen sledování filmu není něco čemu bych dával prioritu. Avšak nástupem SSD a slevnenim 2,5" HDD jsem tu potřebu už neměl. U hdd si mohu měnit obsah i kontrolovat stav/životnost disku a možnost připojit jen pres usb. O velikosti nemluvě. DVD/BD už nemá pro zálohování význam. Ale u filmu asi stále bude hitem. Proč streamovat, když si mužů sáhnout do policky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A cena přehrávače a media... Bylo všem jasný ze to takhle nepřežije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.