Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung může vyrábět 1GB FB DIMMy

A další nezanedbatelnou výhodu jsou delší latence, které ale asi ve srovnání s výše popsanými důležitými vymoženostmi nikoho moc nezajímají. Zvláště pokud máte paměť připojenou přímo k CPU a ten obsahuje všechnu potřebnou logiku. Menší počet pinů měly i RDRAM, ale nějak se na tom moc neušetřilo. Když se veme v potaz, kde je dneska nejslabší místo v počítačích, tak se tam podle Vás vyplatí šetřit?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejslabsi mista v dnesnich kompech:
1. extremne pomale disky (v porovnani s CPU a RAM)
2. pomale RAM (v porovnani s CPU)
3. pomala PCI - v dnesni dobe nahrazovana konecne PCI Express. Ale jak dlouho jeste bude trvat, nez bude na trhu dostatek PCI Express karet ...

Zapomnel jsem na neco?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nalim>>
ad1) Neni to az ta uplne pravda, disky jsou porad zhruba ve stejnem pomeru s pametmi jako pred x - lety, ale pravda stale tedy v prenosovce radove nekde jinde.
ad2) Take to neni az tak docela pravda, RAM-ky se stale +-drzi na stejne propustnosti jakou ma i sbernice CPU, pokud se budeme zabyvat jadrem CPU, pak plati to same, jadro CPU totiz daty zasobuje predevsim cache a ta bezi na stejnem taktu jako jadro samotne. Polemizovat bychom mohli o velikosti cache, v ere 486 to bylo radove 16-64kB, u Pentii 256-512kB, dnes 512-1024kB, zda se, ze to tedy roste rel. pomalu, ale to je dano tim, ze dalsi rust velikosti cache ma jiz velmi omezeny vliv na celkovy vykon zato velky vliv na cenu a prikon
ad3) Tak to je uplny nesmysl, PCI ma minimalni propustnost 133MB/s (sice sdilene pro vsechny karty, ale reknete mi, ktere desktopove aplikace pouziji vice PCI zarizeni skutecne paralelne ?), coz staci prakticky pro vse, co se dnes do PCI dava. Krome toho je celkem bezna PCI 66/32 s propustnosti obdobnou PCIEx1 a maximum je PCI 133/64 s propustnosti cca 1GB/s, coz je dost i pro servery. Cili hlavni vyhodou PCIE je snizeni poctu aktivnich signalovych vodicu pri zachovani stejne propustnosti, zo zjednodusi a zlevni zakladni desku, narust max. propustnosti je az podruzny (i kdyz marketingovy hype se pochopitelne radeji soustredi na nej, nez na to ze PCIE umozni vyrobci usetrit par centu na slotu !).
Zapomel jste na to nejdulezitejsi, vysoky prikon. Zatimco vykon rostl v poslednich cca 6-8 letech zhruba linearne (tj. na dvojnasobek kazdych cca 18 mesicu) prikon rostl zhruba o polovinu rychleji a dnes je hlavni brzdou dalsiho rozvoje, ono PC s CPU P4 na 10GHz a grafikou o vykonu 4xGF6800 by byl sice  fajn, ale obavam se, ze s prikonem pres 3kW a napajenim vyhradne z trifazove zasuvky by se asi moc masove neuchytil !
A ted jiz k tematu clanku, podstane je, ze FB DIMM moduly jsou primarne mineny pro servery, kde je skutecne tezke integrovat na desce treba 16 DIMM slotu pro DDR2 533 pameti,  pro desktopy to sice az takovy vyznam nema, ale proc mit zbytecne 10 druhu pameti (tak jako dnes), kdyz by to vse zvladl jeden ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rastr:
1) - ale je netvrdim, ze to tak nebylo i pred x lety. Proste je tam porad propad jako prase a zvetsuje se. A mluvim i o latenci.
2) - propustnost se drzi na sbernici CPU, protoze sbernice delana pro ty dostupne paměti. Srovnejte spise sbernici k vnitrni cache s externi sbercici k RAM (jak propustnost, tak dulezitejsi latenci) - tam je rozdil cim dal vetsi. Proto treba maji nejlepsi Intel procesoru Cache level3
3) Ktere aplikace? Spise ktery HW - napr takovy SB Live zatezuje PCI neumerne. Dale dneska se cim dal casteji pouzivaji TV karty a Fire-wire. Fire wire je v modernich chipsetech mimo PCI sbernici, ale kdo ma starsi pocitac a pouziva FireWire co je jako PCI karta - napr. Audigy...
Nekdo muze mit kombinaci TV karta + Audigy + SATA radic na PCI (napr takovy NForce2 chipset nemel nikdy interni SATA radic, vse bezi externe pres PCI). Soucasne na tom PC muze nekdo grabovat TV + treba brouzdat po internetu + treba vypalovat DVD. Tady uz myslim prestane PCI stíhat a dojde k vypadku framu z TV karty.

Dale jsem nemyslel serverove nasazeni - tam jak pisete je jina verze PCI navic treba i s nekolika radici paralelne - to o necem jinem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ad 2) Jestli někomu připadá 360 cyklů čekání na čtení z RAM při Cache miss u P4 srovnatelný s 386 tak asi spadl ze stromu. Samozřejmě se to maskuje velkou cache a optimalizací kódu, ale ani jedno není zadarmo. A pokud zvětšíme latence, tak budeme muset připlatit i na jejich maskování.
A ještě by měla zajímala latence toho osmýho modulu.
JInak tohle řešení je vhodné leda pro Intel CPU, kde je paměť stejně daleko a připojená přes jediný paměťový řadič. U AMD to nemá smysl, protože každý procesormá svoje vlastní paměti na vlastní sběrnici a tedy není problém připojit těch 16 DIMMů (třeba 4 na jeden procesor). Prostě a jasně pokud není paměťový řadič na CPU tak stojí za h...
Do budoucna snad pomůžou MRAM nebo nanopaměti, ale to je otázka spíš vzdálenější budoucnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2Nalim: 3) Creative dela odjakziva prasecky karty do PCI a jeste horsi ovladace. Se zatezi to nema nic spolecnyho. Kolik si myslis ze potrebuje zvukovka s 8mi kanalama zvuku prenaset dat ? Kdyz to bude 8x 44.1khz pri 16ti bitech/kanal (= nekomprimovanej stream) tak je to max 6Mbit. 133MB = cca 1Gbit, takze 400Mbit FireWire to zvladne s prstem v nose 2x a jeste zbude.

=> problemy ktery popisujes nemaj NIC spolecnyho s PCI, ale vyhradne s nastavenim systemu a ovladaci. PCI zvladne pro domaci pouziti COKOLI co si bezne doma clovek zapoji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to J> Pozor na Creative, tvrdej, ze jejich dalsi zvukovka bude vyzadovat PCIE x4!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MildaIV: "...tedy není problém připojit těch 16 DIMMů (třeba 4 na jeden procesor)..."
 
Problem je s umistenim tolika patic na MB, zkratka zabiraji prilis mnoho mista. A DDR2 maji jeste ke vsemu prilis mnoho pinu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.